4. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2008

Pondělní zpravodajství všech tří celoplošných televizí o velké demonstraci odborářů proti nespravedlivým reformám bylo další exemplární ukázkou manipulace a zatajování. A tedy lživého, neobjektivního zpravodajství, které, minimálně jedné z nich, té "veřejnoprávní" ukládá samotný zákon. A porušení zákona za normálních okolností bývá trestným činem -- a něco se tedy v jeho důsledku musí stát.

Sloupek
Vlasta Bakalová

Jednoho dne
pasačka Slov
opřená o kmen stromu
Nevzpomenu si
co všechno bylo třeba
odložit
k naprostému
obnažení
a k smíchu zůstalo
S Blatným
v háji
s koláží
hledám bezbolestný dům

ze svazku Literární Šumava 2007, sborník vyhodnocených prací. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

4. 6. 2008

Článek pana Tomana je v mnohem chvályhodný: upozorňuje na stranické zaujetí českých médií a na to, jak se v Česku vládne zády k občanům. Musím však říci, že bylo pro mě velmi překvapivý argument pana Tomana, který tento přístup označuje za jistý druh rasismu vůči Čechům.

Vím, že to pan Toman nemyslí nijak zle. Problém jeho argumentace není v jeho nacionalismu jako takovém, přes všechny negativní "vedlejší účinky" uznávám účinnost a funkčnost této moderní identitotvorné ideologie. Nebezpečí ovšem vidím v jeho vylučující definici českého národa nikoli jako společenství občanů ČR, ale jako jasné definované národnostní-etnické skupiny (praví Češi oproti různým menšinám).

B-52H
4. 6. 2008

KD│ Server DEBKAfile včera s odvoláním na své zdroje ve Washingtonu napsal, že prezident G.W. Bush se více než kdykoliv předtím přiblížil rozhodnutí nařídit omezené raketové a letecké bombardování instalací íránských zvláštních jednotek al-Kuds. Tyto jednotky spadají pod íránské Revoluční gardy a některé zdroje jim připisují klíčovou úlohu při podpoře teroristů působících v okolních zemích, zejména v Iráku. Na seznamu cílů amerického útoku jsou prý výcvikové tábory a muniční továrny, které údajně vyrábějí mimořádně silné kumulativní nálože s projektilem formovaným výbuchem, jež jsou umisťovány v okolí silnic (extra-powerful roadside bombs, EFPs -- princip funkce stručně vysvětlen na wikipedii.

3. 6. 2008

I. Tento text není pro všechny. Největší část těch, kdo ho dočtou do konce, řekne: Fantazíruje. Nemnozí uznají, že na tom, o čem píšu, může něco být; ale dodají hned: Není vhodná doba rýpat pod povrch protiradarové fronty. Ještě méně z vás řekne, že snad téměř souhlasí - a vzápětí doplníte: Stejně už se nedá nic dělat. Já ale nemám na výběr a všechny výtky odmítnu. Uspokojit je stavovskou ctí úplně jiné profese než mojí.

4. 6. 2008

Pan Dolejší poutavě otevírá svůj kryptický text> ujištěním, že "není pro všechny." Univerzální sdělení jsou doménou textů reklamních, což Dolejšího 5 bodů vskutku není, ale více osvětlujících argumentů by mi přišlo vhod. Uznávám, že Dolejší "nefantazíruje," a považuji jeho tvrzení a vůbec ne tak odvážné prognózy za odůvodněné. Jakápak však ale "protiradarová fronta?"

4. 6. 2008

V Tamášově a Bednářově tiskové zprávě se objevila informace, že řetězové hladovky se zúčastní také Anna Geislerová. (Zprávu přejala také TV Nova, jiné kanály jsem neviděl.) To je pro nás, odpůrce radaru, tento dav neviditelných lidí, víc než dobrá zpráva a zásadní obrat v celé kauze. Anna Geislerová totiž vidět je, a to pořádně. Dá se říci, že od této chvíle bude alespoň jeden odpůrce radaru téměř neustále přítomen na televizních obrazovkách nebo na filmových plátnech v celé zemi, protože těch filmů, kde Geislerová hraje, je opravdu dost. V době poplatné vizuálním médiím není tahle přítomnost k zahození.

4. 6. 2008

Michal Vimmer se pozastavil nad některými body mého včerejšího textu.. Jakápak "protiradarová fronta", ptá se?

4. 6. 2008

K NEVÍŘE

Přinášíme plné znění zákona č. 60/2000 Sb., jímž - neuvěřitelně - Havel, Klaus a Zeman zakázali českému národu používat výrazů "olympiáda" a "olympijský" v širším slova smyslu... Zešíleli snad? │JČ

4. 6. 2008

Neschopnost číst právní texty je vlastní nejen tiskovým mluvčím a novinářům, ale nejspíše i bohemistům, uznávajícím více jazyk Havlíčkův než jazyk legislativy. Alespoň Jan Čulík předvádí působivé divadelní zděšení nad zákonem, který má ochránit olympijské symboly a označení před komerčním zneužitím stejně, jako státní symboly. Nic víc, nic míň. Divadýlko není na místě. Stačí si zákon přečíst pozorně.

Podle §3 odst. 1 se jedná o "Jakékoliv užívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely", které je chráněno příslušným zákonem. Netýká se uměleckých děl, ani žurnalistiky. Tudíž se netýká svobody slova. Ta končí u sdělení myšlenky. Britské listy už jedno takové právní zápolení mají za sebou v případě sporu se starostou města Slaný v roce 2003. Reklamní, nikoliv žurnalistický cíl ovšem mění situaci. Jestli si kterýkoliv z funkcionářů olympijského výboru představuje, že podle tohoto zákona lze zakázat používat slovo "olympiáda" kdykoliv - například při informování v médiích, je blbec a soudit se s ním bude potěšením. Nicméně na druhou stranu "olympijské" aktivity tibetských separatistů jsou jednoznačným zneužitím olympijské myšlenky v politicko-reklamním zápolení o mediální prostor, mají charakter cílené a koordinované mezinárodní reklamní akce, používají reklamní metody a prvky (logo, název akce), tisková prohlášení jako PR agentury, a tím jsou nejen zneužitím dle §3 odst. 1 tohoto zákona jako "reklamní nebo obdobné účely", a jsou i zneužitím Olympijské charty. A tudíž sankcionovatelné. I podle mezinárodních známkoprávních předpisů (např. Nicejské úmluvy). A nepomůže ani komolení názvu do fonetického tvaru "olympijáda". Tím hůř. A je správné, pokud takovéto matení pojmů může narazit na hradby zákona. Olympijská myšlenka si zaslouží úctu a respekt. Kšeft je kšeft, i ten politický. A v "olympijských" aktivitách dalajlámy a jeho příznivců o nic jiného než o kšeft nejde a nikdy nešlo. Olympiáda dalajlámu zajímá jen jako politické bojiště s Čínou o nadvládu nad Tibetem.

Pozn. JČ: Výše uvedená argumentace Štěpána Kotrby je víc než výmluvným důkazem, jak je možno zmíněného zákona využít k omezení svobody projevu.

4. 6. 2008

◄ Dobrá volba: Přispěvek vysoké myšlenkové a stylistické čistoty, jaký se v Britských listech neobjeví často. Český překlad ZDE

Jan Čulík, Jan Makovička a Lukáš Zádrapa projevují šosácký odpor k individualitě, absenci smyslu pro humor a pánovitý konformismus.

Přiznávám, že po přečtení Čulíkových, Makovičkových a Zádrapových nedávných přípisků o Robertu B. Pynsentovi v Britských listech jsem byl na rozpacích, jak -- a zda vůbec -- na ně reagovat. Jsou jisté projevy ubohosti, které -- proneseny v soukromí -- nezaslouží jinou odpověď než přehlížení nebo pár facek. `Kluci z BL' - jak sebe a své kolegy označuje Zádrapa -- si ovšem řekli, že plody svého prosťáctví sepíšou a předloží veřejnosti, která nemusí nutně vědět, jak se věci mají. Takže, v zájmu `duševní hygieny', pane Zádrapo, `kluci'...

Autor je postgraduálním studentem na londýnské Škole slovanských a východoevropských studií v Londýně, kde vyučuje Robert Pynsent.

4. 6. 2008

Milan Smrž napsal opět článek věnovaný kritice jaderné energetiky. Jedná se bohužel o velice neseriozní směs informací. Není to první článek pana Smrže tohoto typu. Už jednou jsem psal, že od viceprezidenta organizace EUROSOLAR bych spíše čekal zajímavý a seriozní článek o solární energii, současných i budoucích projektech v této oblasti. A v oblasti solární energie dochází ke značnému pokroku, který ovšem neřeší a ani nemůže řešit problém, že sluneční svit je velice různý v různých místech a hustota dopadající energie je relativně nízká. Pro mírné pásmo jsou tak možnosti relativně dost omezená.

4. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Výsledky anket jsou často velice zajímavé. Podle Spiegel Online Infratest "dimap" vyplynulo z průzkumu, provedeného pro Stuttgarter Zeitung, že si většina Němců myslí, že jim bude hůř a 62 procent osob je dokonce přesvědčeno, že se jejich děti budou mít ještě hůře. Zároveň ale by 78 procent Němců podle té ankety chtělo, aby vláda snížila daně, protože "výkon by se měl lidem zase vyplácet".

4. 6. 2008

Dokážeme jen kecat, jak píše Jaroslav Klíma, ale věc má podle mého názoru hlubší kořeny. Český národ si sám sebe přestal uvědomovat jako národ. Pouze tehdy, když vybraní jedinci či jedinec zvítězí v nějakém sportu nebo jiný získá ocenění, tehdy jsme Češi. Navíc dotyčný ani nemusí být Čech, postačí pouhé české kořeny. Pak jsme ještě Češi, když existuje externí nepřítel. V době, kdy se však nehraje žádný zápas, ani není žádný vnější nepřítel, chováme se tak, jako bychom národem nebyli.

4. 6. 2008

To si zřejmě řekne většina z vás. V naší zemičce totiž nic, co zavání ekologií, odbory, angažováním se ve věci, která by obyčejnému člověku aspoň trochu usnadnila život nebo zlepšila jeho kvalitu, nefrčí. My Češi prostě neradi novoty, a tak v hlavě pořád brzdíme. Cokoliv se vymyká zaběhlému pořádku pátečního odjezdu na chatu, následného fotbalového zápasu s basou piva, poté probírání drahého benzínu a sjetých gum, je nám podezřelé a nepochopitelné.

Navíc se v našich hlavách usídlila představa, že jedinec má mít právo uskutečnit cokoliv si zamane a nikdo mu v tom nemá bránit, a proboha už vůbec ne nějaký stát! To už jsme tady přece měli čtyřicet let, jak jsme slýchávali od jistých politiků.

4. 6. 2008

V německém časopise Wirtschaftswoche Nr..: 17/21.4.2008. byl uveřejněn článek, týkající se poplatků u lékaře, který může dokreslit tuto problematiku z hlediska praktických zkušeností.

Článek je nazván "Ohne Wirkung", tedy bez účinku, píše Peter Škoda.

Článek informuje o výsledcích průzkumu Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) a Technické university Berlín týkajících se poplatků u lékaře.

4. 6. 2008

Pod ostrým dohledem kamer i amerických občanů rozhodla volební komise Demokratické strany o tom, zda-li se hlasy delegátů z Michiganu a Floridy započítají do celkového součtu. No...rozhodla...asi tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Hlasy z těchto států se totiž budou započítávat jen z poloviny. Komise se snažila nenaštvat nikoho a naštvala přitom všechny. A rozhodla asi nejhůře, jak mohla.

4. 6. 2008

Nejsme andělé a ke zneužívání lékařské péče dochází. Někdy se prý pracovní neschopností zaměstnance řeší nedostatek práce u zaměstnavatele. Jindy si důchodce chce odpomoci od životních nákladů pobytem v nemocnici. Ještě před rokem 1989 lékařka říkala, že si v zimě chodí do nemocnice lehnout staří pacienti, aby ušetřili za nájem a za jídlo. A i později to pokračuje. Ptám se - snad je lékař nepřijme, když důchodce na nemocniční lůžko nepatří?

4. 6. 2008

Výprodej České republiky pokračuje nevídaným tempem. Rodinné zlato a stříbro, jak politici nazývali podniky, (které si prý určitě ponecháme), protože přináší státu velké hodnoty finanční i často velmi odbornou zaměstnanost, je vesměs rozprodáno. Očekával jsem, že stát tehdy silně podpoří střední podnikání a rozhodně se nezbaví lukrativních podniků, často klíčových pro zaměstnanost celých regionů. Nicméně prodalo se téměř vše... Často několikrát, spekulativně, mnoho proosperujících firem zaniklo.... Střední podnikání se nejen nepodporuje, ale naopak se vytváří tak složitá agenda, která od tohoto, jinak zdravě opěrného systému podnikání odrazuje!

4. 6. 2008

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsem volil ODS. Vaši stranu, píše Jaroslav Lainz. Kdosi moudrý kdysi řekl, že není chybou dělat chyby, ale chybou by bylo se z chyb nepoučit. Poučil jsem se. Tímto se zavazuji, že již nikdy nebudu volit ODS při jakýchkoli volbách do Parlamentu ČR. Některé z důvodů:

  • vystupování ODS a jejich představitelů v otázce radaru v Brdech. Podle mne se jedná téměř o vlastizradu, ale u soudu (tak jak dnes fungují) bych zřejmě neuspěl.
  • vystupování pana Topolánka a jeho evidentní nezvládání premiérské funkce se vším, co k tomu patří (dodržování elementární slušnosti, úroveň vystupování a jednání s médii, občany, ale i spolustraníky, a - bohužel - jeho buranství)
  • proces nazývaný zdravotní reformou (co to je ve skutečnosti, ví zřejmě jen úzká skupina zasvěcených)
  • zavádění takové úrovně sledování státními úřady, ale i soukromými organizacemi, jaká (kromě období totality) nemá obdoby.
  • odmítání takových základních demokratických prvků, jako je diskuse a referendum
  • korupce

Důvodů by bylo více, ale dopis píšu ve svém volném čase, takže musím být stručný, abych mohl jít vydělávat, mimo jiné na poplatky ve zdravotnictví. Ve čtvrtek jsem pozván jako dárce krve. Pokud po mně bude vyžadován poplatek, prohlašuji tímto zároveň, že za takovýchto podmínek nadále již krev darovat nebudu.

4. 6. 2008
Reakce na příspěvek paní Hrdličkové "Lidé neznají historii"

Člověk, který např. v roce 1983 nastoupil do svého prvního zaměstnání v ČSSR, nebyl konfrontován ani s realitou pracovních táborů ani se strachem, že bude zavřen, když bude v soukromí říkat, co si myslí a nebude to vykřikovat na náměstí. Svobodná Evropa v našem bytě na pardubickém sídlišti Polabiny řvala tehdy na celé kolo (protože byla rušená, tak byla puštěna naplno, abychom jí slyšeli i v jiném pokoji) a jenom jednou nás upozornil soused, že to je slyšet až na schodišti. Šlo o komunistického aktivistu a přesto to říkal tak nějak provinile, abychom to aspoň trochu ztlumili, skoro jako kdyby nás prosil. Že nás nikde neudal (alespoň jsem žádné následky nezaznamenal), to snad ani nemusím zdůrazňovat, píše Miroslav Tejkl.

3. 6. 2008
pokračování seriálu o panevropském politologovi pod pláštíkem akademických institucí a zděšeného mlčení

Rada Českého rozhlasu konečně zpracovala stížnost, kterou jsem podal poté, když mluvčí Českého rozhlasu nebyl schopen řadu týdnů odpovědět na otázky Petra Nachtmanna, týkající se falešného profesora a spolumajitele české kanceláře Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, Rudolfa Kučery. Kučerovi mezitím neprodloužili smlouvu na univerzitě, takže zde končí. Údajně proto, že jeho činnost "nesplňovala požadavky"...

Hlupství, s jakým odpověděl ředitel stanice ČRo 6 Peter Duhan (prostřednictvím pošťáka tiskového mluvčího), odhalilo, že Kučera měl v popisu práce v Českém rozhlasu dělat to, k čemu ho zavazovalo i jeho další politické angažmá - členství v Panevropské unii. O nezávislé žurnalistice v jeho případě nemůže být řeč. Podal jsem tedy stížnost pro "porušení ustanovení Kodexu Českého rozhlasu spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 Rudolfem Kučerou a ředitelem stanice Peterem Duhanem" . Rada odpověděla. Poprvé odpověděla po formální stránce tak, jak Rada odpovídat má. Věnovala se každému bodu stížnosti zvlášť. Odpověděla tak, aby mohlo dojít k přezkumu jejího rozhodnutí v případě odvolání. Nicméně absurdita chápání práva (zákona 484/1991 i Kodexu veřejné služby) Radou má pokračování.

Odvolávat se proti odpovědi není třeba. Rada ilustrativně ukázala, jak hájí to, co hájit má. Nyní by měl někdo odvolat Radu.

3. 6. 2008
reakce na polemiku místopředsedkyně a mluvčí Rady Českého rozhlasu Dany Jaklové pod titulkem "Za jakou veřejnost se ptá pan Aust?" s článkem Ondřeje Austa "Skončí Wave, nebo Kasík" v LN dne 30. 5. 2008

Povinností člena Rady je znát zákon, který se odhodlal jménem koncesionářů hájit. Povinností mluvčího je znát nejen zákon, ale i odsouhlasená usnesení. A vědět, že ředitel není Bůh, aby zařídil něco, co zařídit nejde. Povinností gramotného člověka, který se uchází o veřejnou funkci, je umět číst a počítat. Alespoň násobilku... Ani jednu z těchto povinností Dana Jaklová nesplňuje. Přesto tato bývalá redaktorka Radiožurnálu dostala moc. Moc poškozovat veřejnou službu a shazovat autoritu Rady svou nekompetentností, se zoufalou odhodlaností prosazovanou. Například navrhovat , odůvodňovat a prosazovat usnesení, které je nesplnitelné. Pokud ovšem neplatí to, co Ondřej Aust napsal. Podívejme se na jednotlivá vyjádření v článku mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové blíže. Ona je totiž vnitřním předpisem Rady (jednacím řádem) oprávněna tlumočit názor Rady nic netušící veřejnosti.

Jaká Jaklová, taková Rada.

Radio Wave jako TÉMA BL
3. 6. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Při útoku v baghdádské čtvrti Madínat as-Sadr zastřelili ozbrojenci majora sil ministerstva vnitra Ahmada an-Núrího. Ten dokázal před smrtí ještě opětovat palbu a zabít dva útočníky. Major žil v ulici Falá v Madínat as-Sadr. Vládní armáda obklíčila mešitu Šurufí ve čtvrti Šá‘b, pak ji prohledala a uvnitř zatkla pět lidí, údajně mahdistů. Kromě toho oznámila, že zabavila 24 bomb, šest střel RPG-7, 20 minometných střel, dva ruční granáty, 35 náloží a tisíce kulek do automatů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Pohled na údolí Korengal ze stanoviště Phoenix
3. 6. 2008

Na konci dubna přišel v Afghánistánu o život devětadvacetiletý rotný R.V. z prostějovského 102. průzkumného praporu. Vozidlo Humvee, v němž spolu s kolegy jel, zasáhla exploze improvizovaného výbušného zařízení (Improvised Explosive Device, IED). Jednalo se již o třetí oběť z řad českých příslušníků mise ISAF -- měsíc předtím zahynul vojenský policista v provincii Helmand při útoku sebevražedného atentátníka, zatímco před rokem došlo k úmrtí dalšího vojáka pod lavinou. Co rostoucí ztráty malého českého kontingentu vlastně znamenají?

Už renesanční autor Niccolò Machiavelli ve 4. kapitole spisu Vladař popsal rozdíl mezi vojenským obsazením centralizovaného státu a okupací země, jejíž vláda je odkázána na podporu nezávislé vrstvy pozemkových vlastníků.

3. 6. 2008

Zcela souhlasím s mnoha spoluautory, že poplatky jsou jen zástupný problém.

Pojďme tak trochu po selsku o zdravotnické "reformě" uvažovat. Intuitivně asi každý z nás bude souhlasit, že cílem reformy by mělo být zlepšení péče o nemocné a rozumná kontrola nákladů na tuto péči. Tak si rozeberme tyto aspekty věcně v konfrontaci se současnou situací a kontextem okolních zemí s kterými se můžeme srovnávat.

3. 6. 2008

Mezi jiným nám jubilea poskytují příležitost pohlédnout na přítomnost z jiné perspektivy. To je obzvláště užitečné, když se srovnání ukáže pro přítomnost jako více než nelichotivé. Může to vést i k jejich ignorování a zamlčování. V připomenutí Pražského jara můžeme sledovat dva vyhraněné přístupy: okázalý nezájem až bagatelizaci na české straně a intenzívní zájem v ostatních evropských zemích, snad nesilnější v Rakousku. Oba mají své dobré důvody.

Vývoj šedesátých let, hnutí proti vietnamské válce a Flower Power, studentské revolty a mimoparlamentní opozice až po Pražské jaro byly po celém světě projevem stejné základní paradigmatické změny: odklonu od dosavadního pasivního podřizování se autoritám a akceptování mocenských struktur směrem k aktivní účasti, spolurozhodování a spoluzodpovědnosti sebevědomých občanů. Napříč politickými systémy vzniká v šedesátých letech moderní občanská společnost.

Pražské jaro 1968 - více než třistastránková čítanka nejdůležitějších dobových textů v BL ZDE

2. 6. 2008

Dobrý den,

děkuji Vám za publikovaný článek. Troufám si říci, že jej zcela jistě nepostihne stejný osud, jako se stalo těm od mluvčího ČT Ladislava Štichy, protože Váš je přiměřený, kvalifikovaný a věcný. V tom se tedy obáváte zbytečně.

Jen nevím, zda je vůbec vzhledem k Vaší funkci možné autorskou výhradou v něm vymezovat jeho neoficiální charakter. To je, abych tak řekl, věcí vnitřní politiky Ústavního soudu ČR (ÚS), zda jste autorizován i k individuálním reakcím na neformální kritiku veřejnosti. Protože co lze takto stejně jako v případě L. Štichy vytknout, je skutečnost, že se snažíte s názorem vystupovat jako soukromá osoba, což je střet zájmů svého druhu. Jistě nemusím vysvětlovat, v čem je zavádění takové praxe mezi tiskovými mluvčími orgánů veřejné moci a stejně tak i veřejnoprávními institucemi potenciálně zhoubné.

Přesto i já osobně mám ohledně posouzení reformy veřejných financí velký problém s výroky a odůvodněními a kvalitní právní argumentaci nacházím až v separátních votech. Ale tím spíše jsem za existenci tohoto institutu vděčný.

2. 6. 2008

O rozhodnutí Ústavního soudu, o té části, která se -- stručně řečeno -- týkala poplatků ve zdravotnictví, byla již napsána řada komentářů, přesto však není zbytečné vrátit se k odůvodnění tohoto nálezu znovu a připomenout některé jeho části a myšlenky v něm obsažené, které snad obecně konstatovány nejsou, ač by si to bezpochyby zasloužily.

4. 6. 2008

CRI│ Maďarský parlament včera schválil zákon a rezoluci, které umožňují NATO založit leteckou základny v Pápa na severu Maďarska i rozmístění příslušných jednotek v Maďarsku. Ministr obrany Imre Szekeres téhož dne na zasedání parlamentu řekl, že Maďarsko je první zemí, která poskytne NATO území.

US Embassy, Hungary: Successful Testing of the Pápa Air Base Runways for NATO Missions ZDE

US Embassy, Hungary: Defense Minister Szekeres and Ambassador Foley at Pápa Air Base ZDE
News from Hungary: Pápa set to become NATO airport facility ZDE
World Bulletin: Hungarian town to serve as NATO air base ZDE
30.5. 2008 Flight: NATO to finalise C-17 order in June ZDE

Defence Talk: Strategic Airlift Capability for NATO with C-17 Globemaster III Aircraft ZDE

5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje   
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné   
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík