4. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2008

Proč je letiště tak zajímavou investicí, když světu dochází nafta?

Výprodej České republiky pokračuje nevídaným tempem. Rodinné zlato a stříbro, jak politici nazývali podniky, (které si prý určitě ponecháme), protože přináší státu velké hodnoty finanční i často velmi odbornou zaměstnanost, je vesměs rozprodáno. Očekával jsem, že stát tehdy silně podpoří střední podnikání a rozhodně se nezbaví lukrativních podniků, často klíčových pro zaměstnanost celých regionů. Nicméně prodalo se téměř vše... Často několikrát, spekulativně, mnoho proosperujících firem zaniklo.... Střední podnikání se nejen nepodporuje, ale naopak se vytváří tak složitá agenda, která od tohoto, jinak zdravě opěrného systému podnikání odrazuje!

Budiž, stalo se a Česko se ocitá ve zprostředkovaném vlastnictví často velmi podivných finančních skupin a negativně nadnárodního kapitálu. Neplačme nad rozlitým rodiným zlatem, ale zeptejme se, proč prodávat LETIŠTĚ?

Řeklo by se, že letiště je opravdu strategická věc a to nejen ve vojenské, ale i civilní oblasti. Dnes je tedy na prodej za bratru 100 miliard korun, řádně sanované, letadla lítají jedna radost, ale..???

Už několik let běží na vědecké i amatérské úrovni minimálně na internetu diskuse o tom, že ropa jaksi dochází... Ti největší optimisté z řad odborníku hovoří o ropné krizi nejdéle v horizontu 15 - 25 let, a to velmi drastické ropné krizi. Automobilové koncerny zatím nereagují, ale předpokládejme, že za nějaký čas budou vydělávat na "předělávání" aut na alternativní způsoby pohonu, proč ne?

Ovšem letadla kerosin opravdu potřebují? Těžko někdo, až tedy údajně dojde nafta bude předělávat Boeing na elektroletadlo, či vyměňovat nejdražší komponentu, složité agregáty na alternativní pohon....

Letiště vydělává, přesněji loni vydělalo něco přes miliardu korun. Předpokládejme při současném zdražování a poklesu reálných příjmů většiny obyvatel, že se mu podaři udržet ekvivalent tohoto výdělku oněch sto let, které jsou potřeba, aby se investice, bude-li jen deklarovaných základních 100 miliard vrátila... Přepodkládejme, že nebude potřeba oprav a údržby, jinak by návratnost této investice byla dobrých 150 let, neřku-li pokud by se zvedly mzdy zaměstnanců....

Někdo musí ukrutně milovat pasažéry, protože to ještě není všechno. Cena ropy stoupá, naleziště ubývají. Lze ocekávat cenový šok, ne-li mnohem horší scénáře. Poslední, co by šlo očekávat je zlevnění ropy, bez které prostě letiště provozovat nejde. Kdo tedy tak miluje občany, že zainvestuje letiště v době, kdy může očekávat oravdu drastické zvýšení cen pohoných hmot v krátké budoucnosti a do nějakých deseti - patnácti let mohou být auta výsadou opravdu pro bohatou klientelu a samozřejmě státní aparát, armádu.....

"Kluci", kteří vlastní různá letiště, či fondy, připusťme jsou na peníze a dosti se v obchodu vyznají. Proč tedy investovat do odvětví, jeho zcela základní, podmiňující složkou je komodita u které můžeme očekávat v řádech desetiletí až absolutní nedostatek, dokonce tam kde je to možné přechod na zcela jiný druh paliv? Zájemci o letiště budou jistě zatrápeně dobří počtáři a připusťme, že budou také vědět více než my o energetické politice.

Jsem jen laik, ale stále více se zde rýsuje obrys "nové" společnosti. Až pěkně vybudujeme globalizujícím firmám a jejich (údajně našim) zástupcům na zemi pěknou infrastrukturu zbudou tady dvě party. Jedna hodně malá, která se bude mít asi velmi dobře a jedna obrovská, která bude dělat servismany těm "vyvoleným".

Letiště může v budoucnu sloužit jako vojenská základna, je to velmi strategické místo pouze s doplňkovým leteckým civilním provozem pro smetánku světa. Všichni vidíme, kdo se stává smetánkou světa a jak vlády čím dál tím otevřeněji ve prospěch této "smetánky" válčí s vlastními lidmi. Cynicky, krutě, iracionálně parcelují nejen naší republiku. To víme, ale proč někdo chce koupit letiště zcela odkázané na těžbu nafty, která velmi rychle se blíží ke konci, to by nám někdo měl říci?

                 
Obsah vydání       4. 6. 2008
4. 6. 2008 České televize: Není to manipulace, nýbrž válka Luděk  Toman
4. 6. 2008 Národ beze strachu ano, ale raději na občanském principu Darina  Martykánová
4. 6. 2008 DEBKAfile: Omezený americký útok na základny íránských Revolučních gard je na spadnutí
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
4. 6. 2008 Zapůsobí na národ víc Aňa Geislerová? Michal  Vimmer
4. 6. 2008 Díky, Anno Jakub  Němeček
4. 6. 2008 Co takhle radikální oportunismus? Karel  Dolejší
4. 6. 2008 Zákon, jímž "obhájci svobody" Havel, Klaus a Zeman omezili Čechům svobodu slova
4. 6. 2008 "Olympyjáda" a její účel Štěpán  Kotrba
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
4. 6. 2008 Pár poznámek k tomu, jak je to s jadernou a sluneční energií Vladimír  Wagner
4. 6. 2008 Strach před budoucností, neboli Bezohlednost vůči dětem Uwe  Ladwig
4. 6. 2008 Češi zapomněli, proč by měli být národem Jan  Molič
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné
4. 6. 2008 Špatný, horší, nejhorší? Radek  Švec
4. 6. 2008 Bixley Vlasta  Bakalová
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Proč je letiště tak zajímavou investicí, když světu dochází nafta? Martin  Škapík
4. 6. 2008 Veřejný závazek
4. 6. 2008 Reálný socialismus se v průběhu vývoje postupně dost liberalizoval
3. 6. 2008 Cesta k politickému lobbingu ve vysílání nalinkovaná Radou Českého rozhlasu aneb kterak Sudeťák informuje vyváženě Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008
3. 6. 2008 Afghánistán: Čekání na strategii Karel  Dolejší
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
3. 6. 2008 Rakousko a Pražské jaro 1968 Přemysl  Janýr
2. 6. 2008 Otevřený dopis tiskovému mluvčímu Ústavního soudu ČR Jan  Sýkora
2. 6. 2008 Černý den českého práva, ale autorita Ústavního soudu neutrpěla Stanislav  Křeček
4. 6. 2008 Maďarsko souhlasí s vojenskou základnou NATO na svém území
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008