18. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2007

Tisková konference iniciátorů otevřeného dopisu PRO REFERENDUM

Seděl jsem hned vedle místa, kde Erazim Kohák poskytoval svá interview a nejčastější otázkou bylo "Jak byste hlasoval v referendu Vy?". Už daleko méně novináře zajímalo to podstatné, co Erazim Kohák řekl k samotnému problému, tedy ke snaze vlády prosazovat jednostranně kontroverzní vojenské zájmy cizího státu. Hezký příklad toho, jakým způsobem média zjednodušují celý problém na primitivní rovnici PRo a PROTI, kde jsou jednání a postoje lidí "chytře" posuzována podle domnělých motivací (jsem PROTI, takže požaduji referendum, jsem PRO, tedy nechci referendum).

"Naše iniciativa vychází z údivu nad tím, jakým způsobem vede vláda kampaň svou kampaň za zřízení cizí vojenské základny na našem území," uvedl Jan Kačer, jeden z představitelů této iniciativy sdružené okolo několika desítek signatářů dopisu PRO REFERENDUM adresovaného ústavním představitelům České republiky. Jan Kačer zároveň ubezpečil, že iniciativa není napojena na žádné politické subjekty a že nesleduje žádné politické zájmy.

Se zásadním prohlášením přišel Erazim Kohák, který se také k této iniciativě připojil. Prohlásil, že má strach z dezinformací, které se zde šíří. Jednání vlády ve snaze přesvědčit veřejnost hrubým způsobem o tom, že by měla přijmout vybudování cizí vojenské základny na území ČR, považuje za arogantní ohrožení demokracie v této zemi.

Představitelé iniciativy dále uvedli konkrétní příklady, na kterých chtějí dokumentovat demagogické a často primitivní jednání vlády, zejména jejího předsedy, ministrů místního rozvoje, obrany a ministra pro evropské záležitosti i dalších českých politiků prosazujících umístění základny bez dostatečné znalosti věci.

Sloupek
J. H. Krchovský

Šeříky, jasmín, hloh! -- Och, je tu zase jaro!
akáty, bez... A holky bez! Pak vůně lip...
kde budu letos, - Na Františku v Praze (ARO)?
U svaté Anny v Brně (JIP) mi bude líp

ze sbírky Poslední list, Petrov, Brno 2003 vybral Tomáš Fürstenzeller

18. 7. 2007

Prohlášení iniciátorů otevřeného dopisu PRO REFERENDUM

tisková zpráva

Naše iniciativa není součástí žádného politického uskupení ani organizovaného hnutí. Vznikla zcela spontánně z velkého údivu a znepokojení nad tím, jakým způsobem vede vláda svoji kampaň za zřízení cizí vojenské základny na našem území. Vláda neplní své vlastní sliby o tom, že v rámci otevřeného dialogu s občany zajistí informace o připravované stavbě.

Své znepokojení jsme vyjádřili formou otevřeného dopisu prezidentu republiky a předsedům obou komor parlamentu. Tento dopis je podepsán několika desítkami občanů vesměs činných v prestižních profesích veřejného i soukromého sektoru.

Naše znepokojení ještě vzrostlo poté, co bylo v uplynulých dnech oznámeno, že Rusko vyhlašuje moratorium na smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, a to v souvislosti s jednostrannými kroky Spojených států.

18. 7. 2007

ANALÝZA TOTALITY S PŘÍKLADY

Příběh, který musí skončit, i tak bych mohl nazvat svůj článek s odkazem na 13. 7. 2007 publikovanou tiskovou zprávu Ligy lidských práv Nelidské zacházení v policii a vězeňství: nekonečný příběh? . V posledních letech bere dech rychlost, jakou jsou ze společenského vědomí vytěsňovány hodnoty zakládající lidská práva a občanské svobody. Jakoby se z nich stávaly pojmy, které nikoho nezajímají, jen obtěžují.

Vždy mě fascinovala otázka, jak se jich společnost dokázala vzdát po Únoru 1948. Nemohl jsem pochopit, jak mohlo být jednou něco samozřejmé a o několik měsíců nemožné nebo velmi nebezpečné, když jde o jevy tak důležité pro vztah jedince a celku. Nyní tomu asi začínám rozumět – pro většinu občanů to nic důležitého není. Svobody jsme se rychle nasytili a necítíme potřebu a často ani energii jí využívat ke svému působení ve veřejném prostoru.

18. 7. 2007
Karel Köcher
Křičel na mě nejen soudruh akademik Komárek, ale i někteří další, později proslulí členové ústavu, že ohrožuji ústav, že projevuji neúctu k jejich soudruhovi řediteli, a že žádat "politické řešení, tak na to tedy nemáme." Pak se hlasovalo. Pro můj návrh hlasovali, pokud se pamatuji, kromě mne Randsdorf, a pak jedna paní z účtárny. Z těch ostatních profesionálních prognostiků ani jeden neměl nejmenší tušení, že totalita byla po smrti.

Ervín Hudeček se ptá, co jsem dělal v Prognostickém ústavu, naprosto oprávněně. A má zrovna tak pravdu, když poznamenává, že je divné, že se mě na to nikdo nikdy neptal. Mně to také připadalo divné, ale když to nikoho nezajímalo, neviděl jsem důvod sám o tom mluvit. Teď tedy to snad mohu konečně „odmlžit“.

V Prognostickém ústavu, který byl ústavem Akademie věd, jsem byl vědeckým pracovníkem v kategorii „samostatný vědecký pracovník specialista“, a to v sekci sociálních věd.

18. 7. 2007

Členové senátního klubu Sdružení nezávislých kandidátů došli k neuvěřitelným závěrům při posuzování rasistických výroků na adresu Romů, kterých se dopustila jejich kolegyně Liana Janáčková. Vzhledem k tomu, jak byla kauza načasovaná, je prý výsledkem bojů na ostravské radnici. Kolegové senátoři sice považují výroky Janáčkové za neadekvátní, ale rezignaci Janáčkové na post místopředsedkyně senátního výboru pro lidská práva nepožadují. Janáčková sama rezignovat odmítá.

18. 7. 2007

dne 14. července 2007 v Praze

tisková zpráva

Dne 14. července 2007 se v Praze sešli partneři projektu ACCRETe, schváleného na základě 3. žádosti o návrhy v rámci programu INTERREG III B CADSES, na předposledním jednání, které předcházelo závěrečné konferenci projektu, jež proběhne ve dnech 9. a 10. listopadu 2007 v řeckém městě Aigio.

Projekt ACCRETe (Agricultural and Climate Changes: How to Reduce Human Effects and Threats, tj. Zemědělství a klimatická změna: Jak snížit vlivy a hrozby dané člověkem) vychází z následujících předpokladů: Klimatická změna bude mít dramatický dopad na zemědělství a ekonomiku v Evropě. Nové postoje, které jdou ruku v ruce se zaváděním a rozšiřováním systémů hospodaření využívajících obnovitelné zdroje, jsou nezbytné k redukci nebezpečí souvisejících s klimatem a ke zmírnění těch vlivů na klimatickou změnu, které jsou způsobeny lidskou činností. Zejména zemědělství má vliv na klimatickou změnu a je jí zároveň ovlivňováno. Například velká část skleníkových plynů, jako je methan a dusík, pochází ze zemědělství, a dojde-li pod vlivem jejich vypouštění k oteplení, zemědělství bude jedním z prvních hospodářským odvětví, které bude vlivy klimatické změny vážně zasaženo.

18. 7. 2007

Když jsem bydlel na kolejích Jižní Město, propadal jsem často depresím. Aby ne. Ať si pan prezident tvrdí, že přírodu v podstatě nepotřebujeme, stále šedivé panelové budovy natřískané jedna na druhou, bez kouska zeleně, skutečně k ničemu jinému nesvádějí.

Nedávno jsem měl možnost se sem se synem podívat po letech znovu a žasnul jsem, že se deprese prohloubila -- postavili zde totiž ohromný betonový bunkr, kterému se říká hypermarketové nákupní středisko, nebo tak nějak podobně, a hned vedle, kde kdysi rostlo alespoň pár stromů a nějaká ta tráva, stojí hypermoderní prosklené budovy nějakých rovněž hypermoderních společností. Depka na n-tou.

18. 7. 2007

upozorňuje v souvislosti s článkem Jana Lipšanského "Hrozí Praze syndrom Jižního Města?" Jaromíra Eismannová, vedoucí odboru územního rozvoje Úřadu Městské části Praha 1.

K tomu dodává Jan Lipšanský:

Pohled na tu část Klárova před výstavbou pomníku je ZDE, po výstavbě pomníku ZDE

ZDE text hned v prvnim odstavci: říká:

"V parku na Klárově se zmenšila plocha zeleně v souvislosti s výstavbou pomníku druhému odboji. Slibovaného vysazení stromů u ulice Klárov se občané dosud nedočkali."

Ale když tak na to koukám, možná nešlo skutečně o stromy, ale stromokeře... :-)

18. 7. 2007

Starověká církevní struktura nebude křivit páteř lidského charakteru věčně

Rád bych vyjádřil podporu názoru pana Cveka, že přebujelá teologie je balast, a poděkovat panu Ladwigovi za zveřejnění slov papeže Benedikta XVI. Vysvětlím proč.

18. 7. 2007

To, co na nás dnes působí v římské církvi tak negativně, je dědictvím středověku (zejména od 13. století), nikoli starověku. Bohužel, lidé si to často málo uvědomují, ale do 4. století po Kr. (čili přes 300 let) neměla křesťanská církev žádné oficiální dogma, žádnou oficiální hlavu a žádnou společnou strukturu.

18. 7. 2007

O bezpečnosti v Evropě nesmějí rozhodovat pouze vojáci. Už je to tady: Rusko na 150 dní zmrazilo účast na Smlouvě o konvečních ozbrojených silách v Evropě (KOS). Jestliže se v tomto čase nepodaří dosáhnout dohody s NATO o plnění této smlouvy, Moskva nebude vázána stanovenými horními hranicemi počtu tanků, obrněných transportérů, letadel, vrtulníků a děl ve své evropské části. Nebude předávat informace a nebude automaticky povolovat inspekce z NATO.

Podle ruského deníku Kommersant byl prezidentský dekret s tímto rozhodnutím připraven už před měsícem, kdy neuspěla jednání o plnění smlouvy o KOS. Ty vyvolalo Rusko s upozorněním, že NATO smlouvu nedodržuje. Diplomacie selhala: státy NATO ruské námitky odmítly.

18. 7. 2007

Britské listy před rokem upozornily na snad nejdéle trvající soud v České republice. Nazvaly ho "ASANACE 2006". Dva bývalí příslušníci Státní bezpečnosti byli obviněni ze skutků, které se žalobě "nad veškerou pochybnost" nepodařilo prokázat. Neprokázalo se jim nic. Přesto je odsoudili. Při jejich obžalobě podváděly orgány činné v trestním řízení - žaloba předložila soudu diletantsky zfalšované důkazy vyšetřovatelů ÚDV (stejně jako v případě policejního a žurnalistického honu na "demokratického" špióna Karla Srby, kdy důkazy falšovala policie). Soud je připustil. Stejně tak náhle se rozpomenuvší se svědky... Svědectví po šestnácti letech letech od žaloby a skoro čtvrtstoletí od skutku jsou prakticky bezcenná, neboť se už netýkají reality, ale vzpomínek na ni, či domněnek o ní. Právní vady práce žalobců dospěly už několikrát k rozhodnutím odvolacích či dovolacích soudů. Naposlady 26. 4. 2007. Nejvyšší soud souhlasil s dovoláním obžalovaného a rozsudek nařídil opakování celého odvolacího řízení...

Britské listy před rokem zveřejnily redakční objasňující článek i stanovisko jednoho z odsouzených, neboť procesní pochybení žaloby, báchorky svědků a podvržené důkazy ze strany policie považovaly za politickou objednávku před volbami a jeden z "demokratických" politických procesů.

18. 7. 2007

Miroslav Šuta: Vidím z dnešního StBácko- KGBáckÉho "speciálu" BL (3 texty jsou produktem profíků z StB + agitka v jejich prospěch), že BL vedou o kvalitní žurnalistice jen nezávazné řečičky. Vaším výmluvám, že prý nemůžete, už věřiti nemohu.

Začínám chápat to co jiní pochopili už dříve a proč se odmítli podílet na tom, dodávat BL svými texty zdání důvěryhodnosti.

Je to škoda, protože jedny Haló noviny už český internet má. Nebyl bych věřil před lety, kdy jsem Vám poslal první příspěvky, kam to BL dopracují. Ale každý svého štěstí strůjce :-)

Odpověď Jana Čulíka: Reakce Miroslava Šuty už skutečně nechápu. Na jedné straně tvrdí, že nechce nikoho cenzurovat, přitom ale protestuje proti zveřejněným článkům. Článek o případu "Asanace" je přímou reakcí na kritiku pana Šuty. Obsahuje nové informace. Proč máme potlačovat informace o tom, že český Nejvyšší soud shledal způsob, jímž je souzen bývalý člen Stb, za neuspokojivý? To znamená, že protože někdo byl členem Stb, nemá právo na spravedlnost? Jak by se to odlišovalo od komunistického režimu?

Reakce Karla Koechera je odpovědí na dotaz čtenáře. Proč ji máme potlačovat?

Politické analýzy Oskara Krejčího jsou inteligentní a silně čtené. Představa, že Oskar Krejčí tím šíří téměř dvacet let po pádu komunismu propagandu KGB, je paranoidní, ale pokud má proti argumentaci pana Krejčího pan Šuta nějaké námitky, ať ji rozebere. Rádi mu jeho kritiku zveřejníme.

Myslím, že tímto tuto poněkud neplodnou diskusi uzavřeme. Pokud si pan Šuta přeje kriticky analyzovat argumentaci článků, vycházející v BL, rádi tuto kritiku zveřejníme. Životopisné informace o autorech, jejichž články publikujeme, uvádíme zcela otevřeně v rubrice O autorech. Nemáme k tomu co dodat.

18. 7. 2007

Rakouská ministryně spravedlnosti Maria Bergerová oficiálně vyhlásila v rámci akce "Nalezeni, zatčeni, odsouzeni" odměnu ve výši 50 tisíc euro tomu, kdo přivede na stopu dvou nacistických válečných zločinců Ariberta Heima a Aloise Brunnera. Jde více než o symbolické vyhlášení, protože bývalý lékař koncentračního tábora Heim a lovec Židů SS-Hauptstrumführer Brunner vzhledem k jejich možnému vysokému věku 93 a 95 let zřejmě již nejsou na živu.

18. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Četl jsem od Miroslava Šuty v BL článek 'Nejde mi o cenzuru, ale o vyváženost' a chci mu poděkovat za to, že mi dal nápad napsat poznámku o svobodě tisku. Byl jsem rád, že mi umožnil vyjádřit se k něčemu podstatnému a spojit to s tím, co jsem před lety zažil a co je vlastně ještě dnes zajímavým poznatkem, aspoň podle mého nevyváženého názoru.

18. 7. 2007

Ukázka pravicové tiskové zprávy - určená také k dekonstrukci

Tento článek není článek, i když tak vypadá. Je to PR materiál, do redakce zaslaný pracovníkem agentury Mediaagency Jiřím Kovaříkem, zastupujícím firmu XXXX v oblasti "mezinárodního daňového plánování". Přesto ho publikujeme. Protože zásada Audiatur et altera pars platí nalevo i napravo a článek je zajímavým pohledem do myšlení těch, kteří využívají demokracie k daňové optimalizaci - legálního daňového okrádání a snižování množství odevzdaných daní do státního rozpočtu. Autorem článku je účetní David Vandrovec.

Čeští podnikatelé jakoby přestali čekat na daňovou reformu a raději přesměrovávají své zisky do daňových rájů v zahraničí. Jak ukazuje poslední vývoj nejde ale o podnikatele, kteří by chtěli utajit vytunelovaný majetek, ale stále častěji spíš o ty, kterým přestává vyhovovat houstnoucí česká byrokracie, vysoké daně a malá ochrana domácích podniků a jejich investic.

18. 7. 2007

Len na doplnenie k reakcii pána Potměšila na veľkú psiu aféru z leta 2007, ktorá sa určite zapíše do dejín konfliktu civilizácií, píše Slavomír Čéplö:

Hadís, ktorý pán Potměšil spomína, sa nachádza medziiným v zbierke Sahíh al-Buchárí (čo je najautoritatívnejšia zbierka hadísov nazvaná podľa jej kompilátora Muhammada ibn Ismá'íla al-Buchárího) v zväzku 1, kniha 4 "O rituálnej očiste". Jeho anglický preklad možno pod číslom 173 nájsť ZDE.

Al-Buchárího zbierka obsahuje niekoľko ďalších hadísov týkajúcich sa psov. Podľa nich Muhammad bol proti psom iba vtedy, ak sa chovali len tak na parádu. Proti psom používaným pri love alebo na stráženie nemal nič. Ako poznám muslimských učencov, určite sa nájde aspoň jeden, ktorý potvrdí, že do jednej z týchto dvoch kategórii patrí aj pes slečny Machovej, veď je predsa špeciálne vycvičený.

A len pre zaujímavosť: hneď nasledujúci hadís (č. 174) vraví, že za Muhammadových čias sa psi voľne pohybovali po mešitách. Ak Prorok nemal nič proti psom v mešitách, prečo by pravoverný moslim mal mať niečo proti psom v kúpeľoch?

18. 7. 2007

Také si myslím, že BL jsou názorové nevyvážené - jenže myslím, že to není ani tak vína redakce - že by pan Kotrba nebo Čulík nějaké názory cenzurovali - ale spíš, že českým zastáncům pravicových názorů mezi publicisty a pravicovými disidenty vyhovuje jednostranné názorové prostředí mainstreamových médií a nestojí o konfrontaci a diskusi.

Proto se BL snaží ignorovat, marginalizovat a nejraději by je z veřejného prostoru vyloučili. Nejsou zvyklí diskutovat, oponenta onálepkuji a nepotřebují pak už žádné argumenty. Myslím, že s názorovou jednostrannosti BL mohou něco udělat jenom zastánci pravice - jenže osobně se domnívám, že alespoň mezi mainstreamovými publicisty existuje tiché srozumění, že BL jsou listy párijské a je radno do nich nepřispívat.

Jinak nemám ale pocit, že by v případě p. Koechera neuvedly BL kontext a nedaly prostor třeba Vašim názorům, pane Šuto. I sám pan Čulík hned napsal, že výpověď p. Koechera není možné jen tak považovat za důvěryhodnou a nejsou k ní důkazy.

18. 7. 2007

Svérázný (a možná na ruské poměry jediný účinný) způsob boje s islámským i neonacistickým extremismem zvolilo Rusko. Nicméně, redakce vládního listu Rossijskaja Gazeta to komentovala slovy, že "takové dokumenty ještě nepublikovala..." Že je to poprvé, připustil i představitel Generální prokuratury. Prezident Vladimir Putin uložil svým výnosem z 5. května 2006 Federální registrační službě připravit černou listinu literatury, filmu a hudby, která bude přezkoumávána a dotiskována každý rok vždy v lednu a červenci. Dokument , který nazvala redakce listu Rossijskaja gazeta "Топорнография", zahrnující 14 titulů, které byly ruskými soudy zakázány v letech 2004 - 2006 pro potenciál vyvolat rasovou, náboženskou a politickou nenávist, a byly označeny jako extremistické, vyšel 14. 7. 2007 ve vládním deníku Rossijskaja Gazeta jako federální nařízení N4414. Porušení zákazu se trestá až pětiletým vězením pro někoho, koho policie usvědčí z vydávání a rozšiřování.

Ve stejný den přijalo Rusko prováděcí předpis k zákonu o zabránění terorismu, zmocňující armádu k použití zbraní a vojenské techniky proti teoristům.

17. 7. 2007
Antonín Seďa
tisková zpráva místopředsedy parlamentního výboru pro obranu a mluvčího ČSSD pro obranu k odmítnutí referenda o případném umístění amerického radaru na území České republiky ze strany ODS

Výkonná rada ODS odmítla referendum o případném umístění amerického radaru na českém území. Jako důvod uvedla, že referendum nepovažují za odpovědný způsob rozhodování o otázkách národní bezpečnosti. ODS tvrdí, že referendum o radaru by bylo nezodpovědné. Z tohoto vyjádření lze usuzovat, že občanští demokraté považují za zodpovědné odmítnout názor více jak 70% českých občanů, kteří navzdory stanovisku ODS referendum podporují.

Související informace: ODS: Referendum o radaru je nezodpovědné ZDE

18. 7. 2007

Uživatelé vysokorychlostního internetu (broadbandového připojení) ve třiceti nejrozvinutějších státech světa mají k dispozici velmi odlišnou rychlost připojení a platí za to v různých zemích velmi rozdílné ceny, konstatuje zpráva OECD.

Uživatelé ve dvou třetinách členských zemí OECD nyní používají broadband. Země, které si vybudovaly sítě optických kabelů, mají nyní nejrychlejší připojení za nejnižší ceny.

V Japonsku mají uživatelé internetu rychlost připojení 100 Mbps, desetkrát více, než je průměr v zemích OECD.

18. 7. 2007

O cenzuře na Britských listech nemůže být samozřejmě ani řeč.

Pan redaktor, jat výhradně altruismem a obsedantně-kompulzívní psychózou o potřebě vyváženosti všehomíra - vybírá a publikuje všelijaké ty exploatace komunistického, ultralevicového, muslimského a jiného hnusu zajisté jen proto, aby "pravicovým" českým médiím zajistil nějakou protiváhu.

Všichni čtenáři ovšem upřímně a bezmezně věří tomu, že pan redaktor takové názory nezastává, nesdílí, nezdráhá se je tolerovat a v podstatě se mu hnusí. Samozřejmě mezi čtenáři Britských listů jsou výhradně salónní filosofové, pro něž je nějaká obhajoba STBácké zrůdy jen studijním zdrojem "názorů" které opravdu ale upřímně nesdílejí.

18. 7. 2007

Docela mne zaujal článek pana Bláhy.

Ne snad tolik pro obsahovou náplň, ale pro způsob argumentace. Zkusím se věnovat jednotlivým bodům, abych ukázal na konkrétním příkladu jak se liší přístup lidí přemýšlejících a těch kteří chtějí jednoduché návody a schémata.

18. 7. 2007

Nesouhlasím s tím, že pan Řezáč dělá jen tak rovnítko mezi fašismem a pravicí. Prvorepubliková česká pravice nebyla fašistická stejně jako levice nebyla komunistická - fašisté a bolševici tvořili extrémní okraje normálního spektra.

18. 7. 2007

Reakce na článek Štěpána Kotrby: "Diktátor Comandante el Jefe".

Jsem rád, že vím, že pan Kotrba pokládá Kubu za vzor umírněnosti, za oběť politiky USA atd. Je však zvláštní, že všechny jiné režimy, jichž si určitě také váží - třeba Finsko, Belgie, Island, Nový Zéland - umožňují svým občanům užívat týchž svobod, jaké užívají občané USA, zatímco občané na Kubě je užívat nemohou (svoboda tisku, svoboda politické soutěže, svoboda cestování, nezávislost justice atd.).

18. 7. 2007

V podstatě souhlasím s názorem Borise Cveka, že Spojené státy mají dnes rekordně nejlepší univerzitní výzkum. Zároveň však nemohu nevzpomenout příběhu, který jsem slyšel od svého pražského univerzitního kolegy, který v USA delší dobu pobýval a vždy se tam rád vracel - teď už ne. Důvod? Například tato historka:

18. 7. 2007

Pane Cveku,

kdybyste si dal tu práci a rozhlédl se trochu po internetu a dostupných údajích, tak zjistíte, že minimálně za poslední 3 roky v USA dramaticky ubývá zahraničních studentů. Směřují totiž úplně na jinou stranu zeměkoule (Čína, Indie, Korea a další). Ten dle čísel vyložený úprk říká spoustu věcí, a to ne jen o politické situaci (byť se statečně polodemokracie usilovně v křečích drží). Proto bych spíše než k Athénám, přirovnal současné USA k Římu. Všichni víme jak dopadl.Taky to byla jen otázka času,stejně jako u ostatních podobných civilizací, míní Tomáš Bodžár.

18. 7. 2007

"Pane Cveku, kdybyste si dal tu práci a rozhlédl se trochu po internetu a dostupných údajích, tak zjistíte, že minimálně za poslední 3 roky v USA dramaticky ubývá zahraničních studentů.", zacina pan Bodzar svuj kratky, nicmene razantni prispevek

Jak vypada takovy uprk zahranicnich studentu? píše Jaroslav Borovička:

rok pocet procentni zmena

2000/01 547,867 6.4
2001/02 582,996 6.4
2002/03 586,323 0.6
2003/04 572,509 -2.4
2004/05 565,039 -1.3
2005/06 564,766 -0.05
Zdroj: ZDE

Ja v datech vidim mirny pokles oproti vrcholnym letum 2002/03, nicmene stale je studentu vice nez v roce 2000/01. Situaci od roku 2000/01 bych nazval setrvalym stavem, v ramci nahodnych vykyvu. Dramaticky ubytek? Uprk? Takovy nazor vyzaduje opravdu velkou fantazii. Pro rok 2006/07 data jeste nejsou zpracovana, ale ocekava se vyrazny narust, protoze pocet vystavenych studentskych viz prudce narostl:

"These findings, together with a report from the U.S. Department of State Bureau of Consular Affairs showing a strong rise in the number of student visas issued in the year ending September 2006, indicate that foreign student numbers are increasing in the current academic year."

Zdroj: ZDE

18. 7. 2007

Rádobyvtipná glosa pana Žáka ve mně vyvolala několik otázek. Za prvé -- český stát prostřednictvím médií, si podle pana Žáka dovolil "nadmíru dost", že uveřejnil informaci o účtu za opatření na ochranu prezidenta USA. To je mi dvakráte nepochopitelné, zvlášť když je pan Žák pravidelným "publicistickým mainstreamem" levicového střihu tak typickým právě pro BL a vůči čemu v jasné kontradikci vyznívá obhajoba názoru pana Čulíka za "necenzuru" převážně kontroverzních autorů se svoji socialistickou profesní minulostí, ke které patřila neodmyslitelně stranická knížka.

18. 7. 2007

Mám za to, že lidská svoboda je více nástrojem řečníků, než aby se brala doopravdy jako samozřejmost. Co by to bylo za potentáta, který by nebral do úst lidskou svobodu? Jenže bylo překvapující se kolem roku 1980 dozvědět, že i Francie má pro své občany zákon podobný tomu komunistickému u nás: Francouz po návratu do Francie musel své nespotřebované valuty nabídnout bance k odkupu. Přesné znění si však nepamatuji. Také o poctivosti předpokládáme, že je nám samozřejmostí, ale nalezenou bankovku si mnohdy vezmeme, i když nám nepatří.

18. 7. 2007

Lázně Teplice

O vztahu Arabů ke psům z vlastního pozorování v Teplicích píše Vít Rous: Většina arabských dětí se psů bojí, a to nejen toho mého. Viděl jsem i případy, kdy arabské děti házely po psovi malé kameny. Samozřejmě, že se zde vyskytují i Arabové, kteří mají psa (většinou ženy), to jsou ale spíše bohatší rodiny, které mají blízko k "západnímu" stylu života některých celebrit - pes je spíše takový módní doplněk.

17. 7. 2007

Rusko obvinilo britskou vládu, že usiluje o politickou konfrontaci, avšak nevyhostilo z Moskvy oplátkou za ruské diplomaty, vyhoštěné z Londýna, žádné britské diplomaty.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Gruško uvedl, že Moskva "brzo" bude informovat britskou vládu o svých protiopatřeních, ale dodal, že ruská reakce vezme v úvahu zájmy "obyčejných britských občanů a podnikatelů".

17. 7. 2007

Tresty smrti uvalené na zahraniční zdravotníky, pět bulharských zdravotních sester a jednoho palestinského lékaře, kteří údajně nakazili libyjské děti virem HIV, byly proměněny v doživotní vězení, uvádějí libyjské úřady.

Tresty smrti vynesené nad šesti zahraničními zdravotníky, odsouzenými za to, že údajně infikovali libyjské děti HIV, byly v úterý přeměněny v tresty doživotního vězení. Rozhodl o tom libyjský Nejvyšší soud.

Příbuzní 438 postižených dětí předtím stáhli svůj požadavek na trest smrti, poté, co přijali odškodné 1 milionu dolarů za každé dítě. 56 dětí už zemřelo.

17. 7. 2007

Více než padesát procent Poláků se staví proti výstavbě protiraketového štítu na polském území. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, zveřejněného v úterý, den poté, co polský prezident prohlásil, že stavba protiraketové základny v Polsku je hotová věc.

Společnost pro průzkum veřejného mínění CBOS konstatovala, že 55 procent dotazovaných polských občanů je proti stavbě protiraketové základny v Polsku, zatímco 28 procent proti ní nic nenamítá.

17. 7. 2007

ANALÝZA

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě

Zdeněk Brousil

Nebýt současného rostoucího napětí ve vztazích mezi Moskvou a spojenci v NATO, souvisejícího s uvažovaným rozmístěním amerických komponentů protiraketové obrany na území České republiky a Polska, Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě by snad upadla ve veřejnosti v zapomnění. Smlouva, spolu s dalšími opatřeními k posílení vzájemné důvěry a bezpečnosti v Evropě, má nezaměnitelný význam v historii poválečného vývoje na kontinentu, který byl v minulosti tolik poznamenán dvěma světovými válkami. Přispěla k masivnímu snížení počtu ozbrojených sil a vojenské techniky rozmístěných na území Evropy od Atlantiku až po Ural a v bouřlivém ovzduší politických změn souvisejících s rozpadem Varšavské smlouvy a státních a politických celků na jejím teritoriu pomohla významně stabilizovat novou geopolitickou situaci. Určitě stojí za to si připomenout některé její významné mezníky.

15. 7. 2007 Pavel Barák: Proč Rusko ustoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě ZDE

14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě ZDE
Lavrov proti duchu studené války ZDE
26. 4. 2007 Rusko varuje USA před zasahováním do jeho záležitostí ZDE

Plný text dekretu prezidenta Putina, suspendující ruskou účast v CFE, vydaný 14. 7. 2007 - v ruštině ZDEZDE

17. 7. 2007

Zpěvem venezuelské státní hymny zahájli známí herci a moderátoři toto pondělí kabelově vysílání televizní stanice, kterou prezident Hugo Chavez 27. května zakázal. Ve svém posledním projevu o tom, proč této televizi neobnoví licenci, obvinil Chavez RCTV z toho, že "otravuje Venezuelany pořady, které podporují kapitalismus..."

17. 7. 2007

Rekonvalescence Ruské federace probíhá rychleji, než se obecně očekávalo. Kremlem zvolený přístup připomíná čínské reformy. Doma není nikdo prorokem.

Toto pravidlo potvrzuje jedna důležitá výjimka: ruský prezident Vladimir Putin. Podle údajů z počátku tohoto měsíce, které ohlásil Fond »Veřejné mínění«, Putinovi věří 65 % Rusů. A částečně mu věří dalších 25 %. Nedůvěřuje mu pouhých 7 % obyvatel. V pozadí této pozoruhodné popularity stojí především ekonomický růst.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Jsme znepokojeni postoji české vlády i českých médií k projektu americké základny   
18. 7. 2007 Arogance ohrožující demokracii v České republice Bohumil  Kartous
17. 7. 2007 Reuters: Většina Poláků je proti americké základně   
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl   
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě   
13. 7. 2007 Teherán jako hlavní město Iráku Robert  Jarkovský

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
13. 7. 2007 Multimediální sdílení obav Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
3. 7. 2007 Konec analogového vysílání ČT na Domažlicku   
3. 7. 2007 Od propagandy k propagandě Ivo  Šebestík
29. 6. 2007 Gangsterské metody v boji o rozhlas Štěpán  Kotrba

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas