27. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 6. 2007

Americký radar v Brdech:

Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje

Tisková zpráva Strany zelených ze dne 26.6.07

Poslanec Ondřej Liška - SZ, Greenpeace ČR a starosta Trokavce Jan Neoral na společné cestě a besedách dne 28.6. kvůli návrhu výstavby amerického radaru v České republice

Ve čtvrtek 28.června 2007 se uskuteční výjezd poslance Ondřeje Lišky - SZ, starosty obce Trokavec Jana Neorala a představitelů Greenpeace ČR - tiskového mluvčího Karla Dolejšího a asistenta kampaní Martina Kloubka.

První akcí bude odpolední návštěva vrchu Brdce ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy, kterou bude provázet přednosta újezdního úřadu podplukovník Martin Březovský. Ten poslance Lišku a jeho doprovod na místě seznámí se situací ve vztahu k údajným pracím na stavbě radaru.

V poslední době činnost u tohoto vrchu velmi znepokojuje občany, nejen v okolí Brd. Bohužel nebyl umožněn vstup pro novináře a televizní štáb, přestože právě v rámci uklidnění situace v okolí o to bylo usilováno.

V 15:00 bude následovat na Městském úřadě v Rožmitále pod Třemšínem společné setkání se starosty ze sousedství VVP Brdy. To bude přístupné médiím a poté se uskuteční briefing.

Od 16:30 následuje ve Společenském centru v Rožmitále pod Třemšínem beseda s občany. Představitelé názorově pestré výjezdní skupiny budou informovat veřejnost o stanoviscích k plánu vybudování radarové základny Spojených států, seznámí ji s nejnovějším vývojem a postupy v jednáních v rámci EU, NATO i ve Spojených státech. Debata bude i na téma globálních rizik či o místních referendech a jejich vlivu na rozhodování poslanců a senátorů.

Od 20:00 v Plzni se na závěr náročné cesty uskuteční diskuse, již bez přítomnosti starosty Neorala, ale za účasti aktivistů z hnutí Ne základnám, v konferenčním sále s.p. Povodí Vltavy - Denisovo nábř. 2430/14.

Obyvatelé Lázu mají strach ze stěhování

Příbramský deník ZDE

PŘÍBRAMSKO - Lidé se bojí, že americký radar bude stát jen tři a půl kilometru od obce

V Lázu na Příbramsku panuje strach v souvislosti s předpokládaným umístěním radaru amerického protiraketového systému v Brdech. Když se začali bouřit obyvatelé Trokavce a v referendu řekli radaru ne, začal se tým expertů zajímat o další lokality ve Vojenském újezdu Brdy. Z původně zkoumaného místa pro radar v blízkosti obce Míšov a nedaleko Trokavce byly vytipované lokality posunuty do centra vojenských Brd. Ministerstvo obrany sice tyto lokality tají, ale lidé jsou všímaví a vidí, kde se něco děje.

Jedním z těchto míst je údajně vrchol Brdce vzdálený 3,5 kilometru od Lázu a devět kilometrů od Příbrami. Mezi lidmi v Lázu podle starostky Jitky Říhové vládne panika. "Lidi prohlašují, že se odstěhují a jiní se bojí, že je kvůli základně stejně vystěhují," řekla nám starostka. Obecní úřad uspořádal anketu a na přelomu července a srpna zvažuje vyhlášení místního referenda. Obavy sdílí i příbramský starosta Josef Řihák: "Chtěl jsem po panu premiérovi, aby mi řekl, jestli jsou Brdce skutečně vytipovanou lokalitou. Neodpověděl," řekl nám Řihák.

V Lázu vládne chaos, lidé prohlašují, že se odstěhují, pokud bude radar na Brdcích V Lázu vládne chaos od té doby, co se obyvatelé dozvěděli, že na vrcholu Brdce vzdáleném 3,5 kilometru od obce se údajně provádí průzkum v souvislosti s předpokládaným umístěním amerického radaru.

Kolem vrcholu a také v jiném místě středních Brd se objevují zeměměřičské body označené německými nápisy. Lidé se domnívají, že geodetické práce provádí německá firma. Ale podle některých informací průzkum dělá česká společnost a pro ni pracují Němci. Snad proto, aby nevyzradili, co se v Brdech děje.

"Tady vládne panika. Lidé za mnou chodí a ptají se, co se za obcí děje. Neumím jim odpovědět. Nikdo obec neinformuje," posteskla si starostka Lázu Jitka Říhová. Lidé prý prohlašují, že pokud bude na Brdcích stát radar, odstěhují se. Jiní se domnívají, že budou vystěhováni. Většina obyvatel se bojí škodlivých účinků záření. Nevěří vládě a armádě, že XBR radar je neškodný.

Obavy místních se potvrdily v anketě, kterou obec v minulém týdnu uspořádala. Obyvatelé odpovídali na sedm otázek. Například i na to, zda se domnívají, že případné umístění radaru bude mít pozitivní vliv na bezpečnostní situaci ve světě. Že radar zlepší bezpečnost, se domnívá 31 občanů, dalších 274 odpovědí bylo záporných. S vybudováním radarové stanice souhlasilo 11 lidí, proti bylo 298 obyvatel.

Naprostá většina místních se domnívá, že umístění základny v Brdech sníží ceny nemovitostí v obci. Pro vyhlášení místního referenda hlasovalo v anketě 288 lidí, proti bylo 18 a ve dvou případech na dotaz lidé neodpověděli. Az toho důvodu obec připravuje vyhlášení místního referenda. "Myslím si, že bychom to stihli na přelomu července a srpna," dodala starostka Říhová.

Poslankyně za ODS Eva Dundáčková z Příbrami se domnívá, že konečné rozhodnutí, kde by mohla základna stát, ještě nepadlo. "Variant na případné umístění radaru je několik, a když začala účelová kampaň proti základně, posunula se původní lokalita od Trokavce dále dovnitř. Průzkum, který se nyní provádí na několika místech, vychází z toho, aby případná základna stála dále od nejbližšího obydlí. Ale domnívám se, že těch minimálně pět kilometrů od nejbližší vesnice nebo obydlí, není s ohledem k rozloze újezdu reálné," uvedla Dundáčková.

Starosta Příbrami Josef Řihák a poslanec sociální demokracie nechápe, proč se tají zkoumané lokality. Když se dozvěděl, že jedním ze zvažovaných míst, kde by mohla základna stát, jsou Brdce, rozčílil se. "Je šílené takhle blízko Příbrami a obce Láz postavit takové monstrum. Minulý týden jsem se přihlásil na interpelace na pana premiéra a na paní ministryni obrany. Paní Parkanová ale nebyla přítomná, a tak by mi měla do 30 dnů na mé otázky odpovědět," uvedl Řihák.

Ve čtvrtek pokračovala ve sněmovně diskuze o radaru, která byla dvakrát přerušena. Nakonec se Řihák dočkal a mohl vznést na premiéra Topolánka interpelaci. Sdělil mu své obavy a chtěl znát odpověď na to, zda je skutečně jedním z vytipovaných míst vrchol Brdce. Odpovědi se nedočkal. Po několika dalších vystoupeních přítomných poslanců bylo jednání o radaru ukončeno a odloženo do září.

"Mám z toho pocit marnosti. Proč se to tají, když ta základna by byla stejně vidět široko daleko. Nechápu to. Zrovna tak je podivné, že premiér dosud neodpověděl na dopis, který mu starostové obcí na Příbramsku zaslali. Tají se to snad z důvodu, aby se na to lidé a obce nestačili připravit? Podle mě vláda jedná předčasně a názory občanů pro ni nemají žádnou váhu," domnívá se starosta.

Karel Hutr

                 
Obsah vydání       27. 6. 2007
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
27. 6. 2007 Žvanivý Vondra Milan  Valach
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
26. 6. 2007 Jak potkáte Rusko i vy Ladislav  Žák
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny
27. 6. 2007 Jak montáž nahé Angely Merkelové rozrušila Německo, aneb Když se nevkus polského novináře setká s prohnanosti novinářů německých Uwe  Ladwig
27. 6. 2007 Nedal bych na "kulturu" ani halíř a ministerstvo "kultury" bych zrušil! Jan  Paul
26. 6. 2007 Korupční skandál otřásá Saskem Richard  Seemann
26. 6. 2007 UNESCO ať si každý strká kam chce - podle gusta
26. 6. 2007 Spokojenost diváků s pořady ČT v roce 2007 kontinuálně roste
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?
26. 6. 2007 Drážďanský most, souboj lobbistických skupin, nebo občanských iniciativ?
26. 6. 2007 Britské střední vrstvy na pokraji revoluce
26. 6. 2007 Rovnost je definujícím rysem dobré společnosti
26. 6. 2007 Soudím, že islám musí být zničen Štefan  Švec
26. 6. 2007 Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
15. 6. 2007 NATO schválilo americkou raketovou obranu   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral