3. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2007

Britské listy vypadají jako typický "klučičí píseček"

Běžný obrázek našich rodin -- muž si čte noviny nebo sleduje televizi zatímco žena vaří, uklízí, žehlí, kontroluje dětem úkoly a přípravu do školy a ukládá je ke spaní. Očekává se od ní, že po tom všem bude milá a čilá a každé ráno upravená. Žádná změna témat na BL to nezmění. Nebo dokážete mužům vysvětlit, že dnes budou bez večeře, protože si žena chce přečíst rozsáhlý článek na BL? Nebo "nedejpánbůh", že dnes bude v noci muž spát sám, protože žena bude do tří do rána psát článek do BL? Já si myslím, že se vám to v Čechách ještě dlouho dařit nebude.

Pak je tu ještě jeden důvod. Britské listy občas vypadají jako typický "klučičí píseček". Kdybych ze své politické praxe nebyla na podobné jednání od mužů zvyklá, asi bych BL brzy přestala číst. Mám nyní na mysli například svůj článek o babičkách a pánské sexistické reakce na něj. My jsme se na našem babinci pobavily, ale dovedeme-li problém do společenských důsledků, musíme se pozastavit nad tím, proč naši muži tak ochotně džentlmensky podrží kabát či dveře dámě a pak se nedokáží vyrovnat s jejími svobodnými názory na život.

Až jednou čeští muži pochopí, že i žena má svobodné právo se rozhodnout, zda chce nebo nechce přijmout džentlmenské gesto, a že je slušností každého muže se nejdříve optat, zda o pomoc žena vůbec stojí, pak se možná změní i styl článků na BL a ženy je budou více číst.

Pan Čulík by rád věděl, proč ženy čtou, či proč nečtou BL a jaká témata nás zajímají. Odpověď na tyto otázky je velmi těžká, neboť důvody budou různorodé. Přesně tak, jak různorodé jsme my ženy, ale i muži. Nelze mluvit za všechny, nelze ani udělat kvalifikovaný rozbor příčin. Budu proto mluvit pouze za sebe a své známé.

Sloupek
Petr Špička

Ústa v paměti národa zarytě mlčí
Už mluvila dost.
Jejich hlas se nesl od Bodamského jezera
přes Bílé hory, Třetí říše i Jáchymovské doly,
až utichl docela.
Se záští v duši.
Škoda je slov národu, jemuž chybí uši.

do Britských listů poslal autor, člen básnické skupiny SBs

3. 4. 2007

Opovažte se psát o vaření atp.!!!

Ve vašem dotazníku figuruji, protože jsem vám ho vyplnila. Britské listy čtu právě proto, nebo zejména proto, že se nemusím většinou prohrabávat spoustou balastu jako v jiných internetových novinách.Pokud budu mít chuť si číst něco takového, přejdu na bulvár, píše čtenářka, která se podepsala jako "Erika". (Dostali jsme několik takových reakcí.)

2. 4. 2007

V dotazníku k čtenářské obci Britských listů odpovědělo 5257 čtenářů, že mužů je z nich 4349 (82.73%), žen 864 (16.44%) (44 osob, 0.84%, nechtělo své pohlaví uvést).

Seděl jsem v neděli odpoledne v jedné skotské restauraci se třemi mladými Češkami. Měly různá vysvětlení, proč Britské listy čtou ženy daleko méně často než muži. Různým způsobem o tom spekulují i (převážně mužští) spolupracovníci a autoři Britských listů.

Ale nás by zajímaly názory oněch 864 žen, které Britské listy čtou: Proč podle jejich názoru oslovují Britské listy ženy v ČR a proč do nich píší tak málo? (Odmítly stereotypní vysvětlení asi od

Český tisk se často honosí tím, že má víc čtenářů mezi muži než mezi ženami. My si nemyslíme, že je to nutně něco, na co by měl list být hrdý.

Těšíme se na vaše reakce. Nejzajímavější rádi zveřejníme.

Doufáme, že se tím dovíme leccos nejen o sobě, ale i o české společnosti.

Jan Čulík, šéfredaktor

Možná, že to není vůbec pravda. Možná, že ženy pouze nemají náladu vyplňovat dotazníky na BL, poznamenává spisovatel Jiří Drašnar.

3. 4. 2007

Odborné spory kolem státních maturit už se opakují od r. 1998, řadu let se opakují nebo obměňují chyby v testech, a opakují se také milionové výdaje ze státní kasy. Nedávno odstoupil ředitel instituce pro vývoj státních maturit (CERMAT), nejspíše z dobrých důvodů: neujasněnost vztahů mezi úřady a celou myšlenkou státní regulace maturit. Nyní se údajně chystají jít do ulic na protest proti státním testům i studenti. Mezi učiteli se vedou debaty, ale v Česku schází silná profesní organizace, která by byla s to se poučeně dohodnout na zásadním stanovisku a prosazovat ho. Česká inteligence, zaměstnavatelé, vzdělaní rodiče -- ti všichni školství spíše ignorují, a tak se státní testy pozvolna rozpínají a přibližují.

3. 4. 2007

Taky politologická fantazie, ne-li věštba (ne jen na "čunkovské" téma)

Ani věda, ani soudy nemají patent na rozum. Politikové ovšem někdy důvěru vzbuzují, zvláště když se zaklínají programy; i když pak nejednou "skutek utek". Zrovna na "apríla" prezentovala média zajímavá tvrzení k tzv. Čunkově aféře --- že ta "aféra" byla předem "kýmsi" předpřipravena. A mohlo by se zdát, že základní problém tkví jen ve věrohodnosti Jiřího Čunka a v nutnosti "dočasně" jej odklidit z vládních funkcí. Dokonce to vypadá "rozumně". Lze se obávat, že ta hra o místo na slunci veřejné přízně má krutější a dalekosáhleji zaměřené parametry. Což je zřejmě "přirozené" a pragmaticky samozřejmé. A v závěru tohoto příspěvku dojde kupodivu i na připomínku jedné scény z Janova evangelia (J 8:1-11).

3. 4. 2007

Současná situace v naší zemi nás nutí k zamyšlení: Žijeme ještě stále v demokratické společnosti? Situace u nás se totiž nebezpečně začíná podobat stavu před sametovým převratem.

3. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

Svět zdravého a samostatného důchodce je jiný než život osamoceného, stárnoucího a bezmocného. Ti zatím šťastnější mají své šťastné narozeniny a ještě šťastnější jubilea v láskyplném objetí pozorných dětí, které nikdy nezapomenou. Pusinky, dorty, chlebíčky, zájezdy, úsměvy a ještě větší množství fotografií, dokumentujících totéž. Svět je fajn a zdraví v dobrých rukách profesionálů. Máme přece moderně vybavené zahraniční sanitky, vzbuzující pocit jistoty a i řidiči už jim dokonce umí udělat uličku.

Michael Marčák:  Radím vám, Roubíček, pořiďte si jízdenku do New Yorku, zatím máme ty komunisty, ale co až nám dojdou...
3. 4. 2007

3. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Víme o křížových výpravách, o holokaustu, o boji křesťanů v Irsku a mohamedánů pod dohledem Američanů v Iráku. Nebylo by divu, kdyby se někdo zeptal, jestli ve světě existuje něco jako diktatura hlupáků.

3. 4. 2007

Velká Británie konstatovala, že stejně jako Írán chce vyřešit krizi ohledně 15 zajatých britských námořníků diplomatickými prostředky. Ali Larijani z Nejvyšší rady bezpečnosti Íránu řekl v rozhovoru s Channel Four News, že dává přednost diplomacii.

Britské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že dosud jeho výroky studuje, ale že sdílí jeho názor, že prioritní jsou oboustranné rozhovory.

Předtím se Írán vyjádřil, že natočil rozhovory se všemi 15 námořníky, v nichž přiznali, že vstoupili do íránských vod, což Británie popírá.

Larijani uvedl, že není zapotřebí postavit britské námořníky před soud a dodal, že prioritou Íránu je vyřešit tento problém prostřednictvím diplomatických prostředků.

Britské ministerstvo zahraničí se vyjádřilo: "Mezi námi dosud zůstávají určité neshody, ale můžeme potvrdit, že sdílíme jeho názor, že tento problém by mělo vyřešit bezodkladné bilaterální vyjednávání."

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 4. 2007

V pátek 23. března umožnila Demokratická strana v americkém Kongresu Bushově administrativě, přes velkou nevoli svých voličů, získat více než 100 miliard dolarů na další vojenské operace v Iráku a Afghánistánu s ujištěním, že americké jednotky opustí Irák do1. září 2008. Mluvčí Demokratické strany v Kongresu Nancy Pelosiová toto vyzdvihla jako "volbu, která válku v Iráku ukončí".Tento zákon však Bushovi a spol. umožňuje v regionu pevně zakotvit, prosadit nad ním efektivní kontrolu, vyhrotit konflikt v Afghánistánu a napadnout Írán.

Michael Marčák:  Říkám ne, ani vy nebudete mít do toho radaru co kecat !
3. 4. 2007

3. 4. 2007

Rakouský parlament uzavřel závěrem minulého týdne první čtení dvouletého státního rozpočtu, který v rekordním čase připravila vláda velké koalice sociálních demokratů a lidovců.Podle předloženého návrhu se pro letošní rok počítá s příjmy ve výši 65,7 miliard euro a s výdaji o necelé čtyři miliardy vyšší, což odpovídá deficitu 0,91 %. Pro další rok by pak celostátní deficit měl být ještě nižší a dosáhnout pouhých 0,73 %. Tento úspěch bude vykoupen rostoucími příjmy z daní, které budou vyšší letos i v příštím roce o více než čtyři procenta.

3. 4. 2007

Korupce nám nevadí a trocha rasismu neuškodí

"Zelení už mají Čunka dost". Svými výroky pobouřil i ostatní politické strany. Takovými a podobnými titulky nás zásobuje tisk i televize. Kauza Čunek hýbe našim politickým životem. Všichni víme, o co jde. Zajímavý je postoj našich politiků od začátku celé kauzy. Nejprve jsme slyšeli slova podpory. Nechyběly náznaky o zpolitizování celého problému. To určitě zpunktovali ti socani. To ti zlí socani na váženého člena naší nové vlády horko těžko zflikované pomocí přeběhlíků zase vyrobili ve svých kuloárech případ jako odplatu za Kubiceho.

Lidovci vyslovili svému předsedovi důvěru. Premiér Topolánek se nehodlal vměšovat do případu a jedná ve stylu "já nic, já muzikant."

3. 4. 2007

Sice se neorientuji v americké popkultuře, ale vzhledem k mediálnímu humbuku jsem pochopil, že Rosie O'Donnelová je velmi populární osoba jistého diskuzního pořadu "The View" televize ABC. Natolik populární, že může být nebezpečná. Čím? Dovolila si v mainstreamové televizi před miliony diváků vyslovit názor, že příčina pádu budovy WTC7 je naprostá záhada. V příštím pořadu si hodlá pozvat fyziky, aby jí to objasnili. Na FOX NEWS jestřáb O'Reilly volal po jejím vyhazovu z ABC, host pořadu MSNBC dokonce navrhoval její popravu oběšením.

Možná si O'Donellová neuvědomuje, že svoboda slova musí nutně být chápána v dialektice doublespeaku. To znamená, že v mainstream televizi v pořadu, který sleduje miliony lidí, si samozřejmě nikdo nesmí říkat zas úplně cokoliv ho napadne.

3. 4. 2007
Jiří Absolon, Jiří Neustupa

Dozvídáme se, že růst DPH v souvislosti s takzvanou reformou veřejných financí se má zřejmě týkat také veřejné dopravy. DPH z jízdného má tedy nejspíš stoupnout o 80% - ze současných pěti na devět procent. Doprava a její růst jsou v posledních letech v ČR jedním z největších environmentálních problémů. Týká se to jak životního prostředí ve větších městech, jejichž centra jsou většinou zahlcena automobily, tak i negativního vlivu na krajinu, zejména u dálnic a rychlostních silnic. Dopad plánovaného růstu DPH u veřejné dopravy je přitom zřejmý. Povede k dalšímu relativnímu znevýhodnění městské hromadné dopravy, autobusů a vlaků vůči automobilům. Po nedávném zavedení dálničních mýtních poplatků pro autobusy to tedy bude další zjevný krok podporující růst individuální automobilové dopravy. Samotná DPH ve výši 9% pro veřejnou dopravu bude jednou z nejvyšších v Evropě. V Británii, Irsku či Dánsku je tato daň u veřejné dopravy nulová, v Lucembursku je vybírána ve výši 3%. Portugalsko, Lotyšsko a Litva ji mají ve výši 5%; Francie pak ve výši 5,5%.

3. 4. 2007

Politický potěr u nás doma před časem vyrostl z plenek a hle, co se nám urodilo za bohatýrskou elitu. Lhaní, podvádění, osočování a hulvátství vyrašilo v plné síle naši juvenilní demokracie. Bytosti s mozky velikosti lístkového oříšku chtějí řídit, anebo aspoň spoluřídit, modrou planetu -- a s lokty ostrými, hubou nevymáchanou, plány nejapnými, ale hlavně osobními, předvádějí se na jevišti politického divadélka. Obrní se sloní trpělivostí, i pamětí. Ve vhodných a určených dobách vyrazí na politického protivníka s vyhrnutými rukávy, bijí hlava nehlava, využívají i malých náznaků vedoucích k nevolitelnosti. Předvádějí se nám na "nezávislých" obrazovkách za pomoci "nezávislých" pudlíků hlídajících demokracii, ale především vlastní dobré bydlo. Naštěstí hloupost z obrazovky neprší, naštěstí nepouští tiskařská čerň na důkaz duchovních přehmatů a lidské nedokonalosti -- naděje na moudrost trvá, ale obchází marně mnoho vyvolených a zvolených "pomazaných" hlav. A obcházet bude zbytečně i nadále.

3. 4. 2007

To není jen socialistická nenávist proti bohatým - to už je likvidační válka proti všem.

K článku pana Havla o "nejnižším zdanění v EU ve výši pouhých 43%" jsem si vzal tužku a kalulačku:

3. 4. 2007

Diskriminovat znamená jinými slovy upřednostňovat něco před něčím. Pokud tedy diskriminujeme, jen vyjadřujeme svou prioritu, která může být podepřena více či méně racionálními argumenty. Ať tak, nebo tak, je to naše nezpochybnitelné právo.

Země Evropské unie jsou tlačeny k tomu, aby přijaly zvláštní zákonnou směrnici "umožňující důkladné postihování diskriminace". Na všechny členské státy je však vyvíjen v této otázce silná nátlak a v opačném případě jim hrozí sankce. Otázkou tedy bohužel není, zda "antidiskriminační zákon" přijmout, či nikoli, ale to, jak a v jaké podobě jej schválit, aby jeho dopad na svobodný život a rozvoj společnosti i trhu byl co nejmenší.

Veškeré "antidiskriminační" a "rovnost zajišťující" směrnice a zákony jsou přes svou populistickou líbivost jen vrcholem egalitářské vášně konstruovat lidskou společnost podle apriorních představ.

2. 4. 2007

Otázky, na které měl odpovědět představitel armády a neodpověděl

Při návštěvě radaru v obci Nepolisy 8. 2. 2007 armáda předváděla svou nejnovější hračku. Radar. V následné diskuzi zareagoval brigádní generál Zbořil na mé dotazy o technických parameterech uvažovaného, padesátkrát výkonnějšího amerického radaru XBR v Brdech tím, že mu mám zaslat mailem otázky, a že na ně odpoví. Chtěl se tak vyhnout koktání před novináři, kterému se stejně nevyhnul. Buď nevěděl, anebo odpovědět nechtěl. Vzhledem k tomu, že jeho podřízený, který měl zde o radarech přednášku, uvedl na závěr jako své zdroje propagační materiály firmy Raytheon a časopis ATM, odkud většinu informací opsal, generál spíš nevěděl. Většině "novinářů" to nevědění stačilo. Mně ne.

Štěpán Kotrba: Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč ZDE

Záznam tiskové konference v Nepolisích - Jak to doopravdy probíhalo | WMA 22k 13,5 MB AUDIOZÁZNAM 
radar NATO v Nepolisích a návštěva novinářů FOTOGALERIE

Od generála Zbořila jsem dostal na nádvoří radarové základny vizitku s adresou a telefonem. Otázky jsem zaslal dne 9. března 2007 v 12:34:11 na adresu zborili@army.cz, což je generálův email. Očekával jsem odpověď nikoliv okamžitě, ale do dvou týdnů. A ani po třech týdnech jsem se nedočkal ničeho. Nehodlám se doprošovat odpovědi v jeho sekretariátu, nehodlám ho upomínat. Svědkem generálova slibu je šéfredaktor odborného armádního měsíčníku ATM. Slibem nezarmoutíš... Dnes vím, že generál Armády České republiky nedrží své slovo a lže. Před sto lety by to byl pro armádního důstojíka důvod k prostřelení si hlavy kulkou služebního revolveru. Mezitím sice už některé informace (nebo dezinformace?) prosákly z armády a ministerstev ven, nicméně stále to nejsou exaktní, verifikované údaje. Posílám proto otázky generálovi Zbořilovi ještě jednou - veřejně. Pokud si je osvojí některý z poslanců Parlamentu jako námět interpelace na ministryni obrany Vlastu Parkanovou, rádi zveřejníme i takto vynucenou odpověď představitelky vlády, která pohrdá nejen novináři, ale i občany. Protože každý občan má právo na informace, které se týkají jeho bezpečnosti. Nejenom ten, který s činy této vlády souhlasí. Brigádní generál Ivo Zbořil, který zastupoval ministerstvo obrany při jednáních s Američany, vede od 1. 3. 2007 Vojenskou kancelář prezidenta republiky.

Seznam otázek k uvažované výstavbě radaru XBR/GBR-P v Brdech ZDE

2. 4. 2007

Jako prezident ČR se V. Klaus vyjádřil v těchto dnech také k citlivé a složité tématice týkající se možné změny klimatu. V tisku (ale i v dalších českých médiích) se objevily nepřehlédnutelné ódy na údajnou publicitu V. Klause ve světě, konkrétně v USA.Ve svém vyjádření V. Klaus především srovnával environmentalisty s dědici komunismu; k možnému podílu naší stávající civilizace na pozorovatelných změnách klimatu se konkrétně nevyjádřil. Ačkoli český tisk psal navyklou soubojovou terminologií o V. Klausovi málem jako o harcovníkovi, který v americkém Kongresu ukáže přehnaně starostlivým stoupencům o životní prostředí "co proto", nic podobného se ve Výboru pro energii a obchod neodehrávalo.

2. 4. 2007

Jiří Čunek chtěl svým výrokem o "opálených" spoluobčanech v Blesku říci zřejmě to, že ne všem občanům této země se měří stejným metrem a že obavy z obvinění z rasismu vedou mnohé úředníky k tomu, že raději ustoupí šlendriánu a platí sociální dávky i tam, kde to nemá náležité opodstatnění. Vyjádřil se však podle všeho nešťastně a nic ho neomlouvá -- státní úředník na úrovni ministra si prostě takový slovník nesmí dovolit, v bulváru potom dvojnásob.

2. 4. 2007

Nedávají jim kápě na hlavu. Nemučí je elektřinou. Nebijí je. Ti Íránci jsou ale tedy necivilizovaní!

Sdílím rozhořčení, vyjadřované v britském tisku ohledně zacházení s naším námořnickým personálem, který obvinil Írán, že vstoupil protizákonně do jeho vod. Je to ostudn. Nám by se ani nesnilo zacházet takto se zajatými osobami - například dovolit jim kouřit cigarety, i když je dokázáno, že kouření zabíjí. A co se týče toho, že Íránci donutili tu ubohou vojákyni Faye Turneyovou, aby si na hlavu uvázala černý šátek, a pak dovolili, aby byla její fotografie zveřejněna po celém světě - cožpak ti Íránci vůbec nevědí, jak se chovat civilizovaně? píše v deníku Guardian Monty Python Terry Jones:

Proboha, proč jí nedali na hlavu pytel? To přece my děláme s muslimy, které zatkneme my: dáváme jim na hlavu pytel, aby nemohli pořádně dýchat. Pak je naprosto přijatelné je fotografovat a zveřejňovat ty fotografie v tisku, protože zatčené nelze poznat, a tak nemohou být ponižováni, jak jsou ponižováni tito nešťastní britští vojáci.

31. 3. 2007
Petr Uhl
Otevřený dopis Petra Uhla signatářům Charty 77 na téma Uzunoglu, Nadace Charty 77 a Janouch

Vážení přátelé, dne 13. března 2007 bylo v pražském kostele svaté Anny ("Na křižovatce") při vzpomínkovém setkání k 30. výročí založení Charty 77 uděleno slovo i Františku Janouchovi, který se zaměřil na současný špatný stav české justice. Nepamatuji si jeho slova přesně, ale vyjádřil se v tom smyslu, že kdyby Petr Uhl začátkem 90. let věděl, jak bude dnes česká justice vypadat, pak by tehdy nerozpouštěl "svůj VONS".

Nebyl to "můj" VONS a v době jeho rozpuštění jsem nebyl jeho členem, vystoupil jsem z něj už v únoru 1992, po roce, kdy jsem se už vzdal činnosti. Cítil jsem se dotčen samozřejmostí, s níž mě F. Janouch zahrnul mezi negativistické odmítače české justice, podle nichž je jako celek nefunkční, nespravedlivá, případně zkorumpovaná či jinak shnilá. Tento názor v žádném případě nesdílím. A protože můj výkřik, že F. Janouch lže a bere si mě neoprávněně do úst, neslyšeli ani v tom kostele všichni, píšu tento dopis.

1. 4. 2007

Skutková podstata procesu proti odsouzenému Erguenovi Uzunoglu & spol. má jednoznačně povahu kriminální záležitosti. Liší se tím od řízení s politickým pozadím, která v poslední době zviřovala hladinu veřejného zájmu, jako jsou kauzy Vladimíra Hučína, Vladimíra Mlynáře & spol. a ostatně i Rostislava Roztočila, jejíž političnost spočívá v možnosti odhalení detailů konkrétní nezákonné akce bezpečnostních orgánů totalitního režimu. Právě proto je velmi zvláštní, že za Erguena Uzunoglu se vehementně berou nevládní organizace zvučných jmen, jež osud výše zmíněných odsouzených nikterak nezajímal. Porušení lidských práv Rostislava Roztočila je při tom rozsáhlejší než v případě Erguena Uzunoglu : byl pět let vězněn bez řádného soudu a nyní jeho propuštění z vazby překáží jedna ze soudkyň protiprávního režimu, která ho v r. 1985 v nepřítomnosti odsoudila. Mám zde na mysli Nadaci Charty 77, Český helsinský výbor a od 29.3.2007 dokonce i českou pobočku Amnesty International, která svým anglickým prohlášením z 30.3.2007 nasadila korunu desinformačnímu úsilí Erguena Uzunoglu a jeho agitpropčíků. Táži se: proč je ochrana lidských práv Erguena Uzunoglu důležitější než neštěstí jiných souzených osob?

Vynesením rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4 senátem předsedy Vítězslava Rašíka vstoupila věc Erguena Uzunoglu, Haci Mehmeda Buluta a Mehmeda Raufa Özdemira do nové vývojové fáze. Po dvanácti a půl letech od sdělení obvinění ze 14. září 1994 byl vynesen první rozsudek ve věci, a to na základě druhé obžaloby, podané v r. 2000, která vinila obžalované z trestných činů vydírání a omezování osobní svobody. Další obvinění podle původní obžaloby z r. 1995 soudy vyloučily v rámci jejího předběžného projednání. Zůstaly dva útoky trestných činů zmíněné právní kvalifikace, z nichž soud rozsudkem uznal za prokázaný pouze jeden, a to týrání a věznění poškozeného Gürkana Gönena. Souběžně se zúžením předmětu obžaloby byla vyřazena z rozhodovacího procesu příslušná část důkazních materiálů, z nichž část byla získána nezákonným způsobem. Očištění procesu od balastu neopodstatněných obvinění je důležitou okolností, kterou je třeba mít na paměti při posuzování obsahu desinformačních sdělení, šířených panem odsouzeným Uzunoglu a jeho sympatizanty.

2. 4. 2007

Výrok známého fyzika a spoluzakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha, že "kdyby Petr Uhl začátkem devadesátých let věděl, jak bude dnes česká justice vypadat, pak by tehdy nerozpouštěl svůj VONS", přiměl signatáře Charty 77 Petra Uhla k sepsání otevřeného dopisu adresovanému všem chartistům. Zdůvodňuje jeho sepsání tím, že jeho výkřik v kostele, že F. Janouch lže, a že si bere Petra Uhla neoprávněně do úst, neslyšeli všichni přítomní. Dále ve svém dopise vysvětluje, že mu VONS nepatřil a že jej ani nerozpouštěl, neboť již po roce existence se vzdal své činnosti v něm.

2. 4. 2007

Blbost médií je nekonečná a někdy je tak ohromná, že jakákoliv snaha o její pochopení nemůže vyústit ničím jiným než smíchem. Když se díky investigativní práci jedné bulvární novinářky (za což bude pravděpodobně českou žurnalistickou obcí někdy v budoucnu odměněna) s nasazením vlastního těla česká veřejnost dozvěděla, že si opilí čeští fotbalisté pozvali na oslavu prostitutky, česká média pocítila velkou zodpovědnost za to, aby tento neuvěřitelný incident, který zcela jistě hluboce zasáhl každého občana této země, zprostředkovala konsternované společnosti tak, jak se patří.

A tak méně i více bulvární české deníky věnovaly katastrofě čestné místo s fotografií na první straně, rádia uváděla společnost ve zděšení v opakujících se zprávách a televize otvíraly své zpravodajství šoty, které uvěznily diváky v křeslech. Česká televize měla konečně záminku prohloubit proces infiltrace nesmyslů do hlavního zpravodajství do terminálního stádia a naservírovala divákům několik dlouhých minut v hlavním bloku a pak stejné ještě v bloku věnovaném sportu.

2. 4. 2007

Devadesátiminutovou rozhlasovou inscenaci Čapkovy Války s mloky vysílal v neděli večer v pravidelném pořadu aktuálního satirického dramatu rozhlas BBC Radio 3. Kdo má zájem, může si hru poslechnout ZDE

2. 4. 2007

Jiří Čunek, vrcholný představitel současné KDU-ČSL, prohlásil v Nedělní partii na Primě, že svůj výrok o tom, že člověk se má na cestě k údajným výhodám, které prý požívají v ČR naši rómští spoluobčané, opálit a dělat nepořádek na ulici, čili že tento výrok myslel jen jako zcela konkrétní vzkaz jednomu občanovi a že by jej na veřejnosti nikdy neřekl (nepočítal prý s tím, že když ho říká v rámci akce, pořádané Bleskem, že ho Blesk otiskne). Co jiného si ještě pan Čunek pokrytecky nechává pro sebe? Jaké hodnoty, které tají před voliči, vskutku řídí jeho chování? Chápe pan Čunek, že ztratil veškerý kredit, pokud ještě nějaký měl?

2. 4. 2007

V Kanadě se na pracovištích o politice příliš nediskutuje a každý si ponechává své politické názory sám pro sebe, aby nenarazil. A přece se mi podařilo vyslechnout názor od svých kolegů-přistěhovalců odjinud, že je záležitost kolem britských námořníků zajatých Iránem nijak nepřekvapuje. Takové incidenty byly běžné, když chtěly koloniální mocnosti od slabších zemí něčeho dosáhnout. Říkalo se tomu politika dělových člunů a vždycky to znamenalo předvádění vojenské síly, kdy se ukázalo na dělový člun, torpédoborec nebo letadlovou loď na podporu slovních argumentů. Opakované tvrzení pana Blaira, že byli britští námořníci "legálně" v iráckých vodách bylo pozoruhodné tím, že ukazovalo na stejný druh myšlení, jaké ovládá amerického prezidenta Bushe - i americká vojska jsou všude a tedy i v Iráku "legálně". Právě na toto téma nyní uveřejnil ve zdejších novinách svůj rozbor kanadský reportér Peter Zimonjic usazený v Londýně.

Miloš Zeman
31. 3. 2007

Ne. Nově přejmenovaná, revitalizovaná Strana důstojného života, jejíž sjezd se konal o víkendu v Jihlavě, předznamenává boj o reálnost levicové politiky tváří v tvář populistickým výkřikům či o matení vějičkami nerealistických slibů a zachování vlády pravice. Stejně jako vznikla a zase spolu s jedním broukem potemníkem zanikla Strana důchodců za životní jistoty, je nejspíše k politickému živoření odsouzena jakákoliv politická síla, která si plete lobbismus s politikou. Miloš Zeman neodolal. Jako nezávislý sólista-lobbista přijal pozvání k nezávisle sólovému lobbistickému vystoupení při zakládání staro-nové strany z původní strany Svobodní. Cíl zajisté ušlechtilý. Rozbít možnou jednotu levice, dát nekomunistickou alternativu levicovým voličům. Zajistit tímto krokem minimálně ještě jedno volební období vlády pravice za situace, kdy eliminace Unie svobody-DEU a sjednocení pravicové politiky včetně neonacionalistů přispělo k několika vítězstvím Mirka Topolánka. Es kommt der Tag.

Volfová chce přitom za pomoci Zemana vytvořit novou, lepší sociální demokracii. Lepší, než je sociální demokracie...

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Postranní laloky budou hlavním předmětem diskuze   
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte   
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
29. 3. 2007 Jsme podle ODS jen stádem blbounů nejapných?! Tomáš  Franke
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Problémem pro ženy je čas Věra  Říhová
3. 4. 2007 Opovažte se psát o vaření!!   
3. 4. 2007 Představa lenošících mužů je zajímavá...? Michal  Mašín
30. 3. 2007 Malá recenze na feminismus Bohuslav  Binka
29. 3. 2007 Poláci požadují absolutní zákaz potratů   
21. 3. 2007 Polka získala u Evropského soudu odškodnění za odepřený potrat   
8. 3. 2007 Rovnoprávnost žen, aneb Míň peněz, horší práce, žádná kariéra, ale, doufáme, že budete vždy příjemná a milá... Uwe  Ladwig
8. 3. 2007 Matky, blýská se nám na nečasy! Helena  Franke
7. 3. 2007 8. března je Mezinárodní den žen (MDŽ) Miloš  Kaláb
7. 3. 2007 Miminko není vetřelec Darina  Martykánová

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil