3. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2007

Rakouským sociálním demokratům klesají preference

Rakouský parlament uzavřel závěrem minulého týdne první čtení dvouletého státního rozpočtu, který v rekordním čase připravila vláda velké koalice sociálních demokratů a lidovců.Podle předloženého návrhu se pro letošní rok počítá s příjmy ve výši 65,7 miliard euro a s výdaji o necelé čtyři miliardy vyšší, což odpovídá deficitu 0,91 %. Pro další rok by pak celostátní deficit měl být ještě nižší a dosáhnout pouhých 0,73 %. Tento úspěch bude vykoupen rostoucími příjmy z daní, které budou vyšší letos i v příštím roce o více než čtyři procenta.

Nejvíce se očeká od daně z obratu, která vzroste o 3,5 a v příštím roce ještě o dalších 3,8 procenta a dále pak vzrostou i daně z mezd. Celkem tak daňoví poplatníci odevzdají 63,2 a 65,9 miliard euro.Ministr financí a současný lidovecký šéf Wilhelm Molterer ve svém více než hodinovém expozé prohlásil, že se mu podařilo splnit a dokonce ještě překročit "ambiciózní cíle" vládního prohlášení. Prohlásil, že "tento rozpočet je zdravý z hlediska potřeb jednotlivých generací, zdravý pro budoucnost a ve všech bodech zdravý pro Evropu". Spolkový kancléř a šéf sociálních demokratů Alfred Gusenbauer vyslovil uspokojení a předpověděl, že v důsledku stávající konjunktury a z toho plynoucí klesající nezaměstnanosti lze očekávat, že dokonce dojde k ještě většímu poklesu deficitu, než se původně přepokládá.

V příštích týdnech se budou v parlamentních výborech projednávat jednotlivé kapitoly navrhovaného rozpočtu, aby pak na plenárním zasedání 3.května došlo k závěrečnému hlasování. Nezasvěcenému divákovi by se mohlo zdát, že očekávaný největší problém velké koalice, kterým je bezesporu rozpočet, byl v rekordním čase mezi sociálními demokraty a lidovci již v prvních březnových dnech na linecké klauzuře dohodnut a nyní v nezměněné formě poslancům předložen.

Následná parlamentní diskuse však ukázala, že mezi oběma koaličními partnery to přece jen jiskří a harmonie není taková, jak se to snaží předvádět jejich šéfové. Projevilo se to zejména ve vystoupeních předsedů parlamentních klubů Josefa Capa a Wolfganga Schüssela. Sociální demokrat Cap se snažil přesvědčit přítomné, že rozpočet má jasné sociálně demokratické stopy, což se projevuje tak, že jeho těžiště leží v rozvoji školství, infrastruktury a vědeckého výzkumu. Neopomenul však poznamenat, že rozpočet je zatížen problémem zbytečného nákupu Eurofighterů a odmítl Molterův názor o jednostranné odpovědnosti za "břemeno dluhů". Upozornil, že výše dluhů byla společně dohodnuta a vyzval ministra financí, aby toto břemeno střídavě nesly obě strany. Lidovecký exkancléř Schüssel se zjevnou narážkou na projev Capa prohlásil, že rozpočet je pokračováním úspěšné politiky předcházející černo-modré, později oranžové koalice, která umožnila jeho nynější úspěšné sestavení. Ukázalo se, že negativní sociálně demokratické prognózy "shořely", protože předchozí ministr financí Karl-Heinz Grasser dosáhl údajně "skvělého výsledku" prvotřídní daňovou reformou. Proto mohl vicekancléř Molterer předložit takový "nádherný rozpočet" a dnes bude proto na ulicích více policistů a více prostředků pro vzdělání a výzkum.

Z opozičních poslanců pouze šéf Zelených profesor Alexander Van der Bellen utrousil trochu chvály na přednesení rozpočtu ministrem financí Moltererem. "Zdál se mi lepší než bombastický výstup Karl-Heinze Grassera". Jinak však, pokud jde o obsah, ostře jej kritizoval, protože podle jeho názoru vzdělanostní ofenzíva zůstala ve skutečnosti trčet a rozpočtová data pro univerzity jsou pouhým "alpským snem". Předseda poslaneckého klubu Svobodných Heinz-Christian Strache konstatoval, že "sociálně studený" kurs Schüssela a Grassera bude pokračovat i v příštích letech. Znovu se ukázalo, že sociální demokraté jsou v úřadu spolkového kancléře pouhými podnájemníky lidovců. Jejich připomínky je nutno hledat jedině s lupou. Rozpočet je založen na falešných prioritách , kdy "pro velkokapitál je k dispozici a střední třída může přitom vykrvácet". Šéf oranžového klubu BZÖ Peter Westenthaler kritizoval, že rozpočtové výdaje opět vzrostou, a to na úkor řidičů aut vzhledem k dalšímu zvýšení daní za motorová paliva.

Jak píše časopis "Profil", sociální demokraty zasáhla stále se prohlubující "kocovina", vyplývající z ústupků jejich šéfa Gusenbauera vůči lidovcům, aby se mu podařilo udržet velkou koalici. Podle vnitrostranického průzkumu téměř každý čtvrtý volič, který v říjnu minulého roku volil SPÖ, by nyní tak neučinil. Podle ještě nezveřejněné zprávy institutu pro výzkum veřejného mínění Ifes toto zjistil z podnětu vedení strany u 1200 voličů, kteří odevzdali při parlamentních volbách hlas SPÖ.

Dotazníková akce iniciativy "My jsme SPÖ" dopadla ještě hůře. Důvodem je, že ani jeden z předvolebních slibů, jako žádné Eurofightery , žádné školné a spravedlivé rozdělení životní úrovně , nedokázal spolkový kancléř Gusenbauer splnit. Místo toho podle "Profilu" nazval protestující studenty "jako k násilí připravené komunisty" a v den uvedení do úřadu se vyjádřil v přítomnosti vicekancléře Molterera opovržlivě o demonstrantech. V současné době ani svým nejbližším spolupracovníkům nevysvětlil, proč souhlasil se zrušením dědické daně , na které trvají lidovci, ačkoliv i sociálně demokratický prezident Heinz Fischer žádá její zachování.

Při projednávání rozpočtu se nyní ukázalo, že z výdajů ve výši 70 miliard euro mají ve svých rukách lidovečtí ministři kolem 47 miliard, zatím co pro jejich sociálně demokratické partnery zbylo pouhých 23 miliard. Odborníky to však nepřekvapuje, protože lidovci obsadili sedm klíčových ministerstev financí, zahraničí, vnitra, hospodářství, zemědělství a životního prostředí, vědy a výzkumu, jakož i zdravotnictví a mládeže. Sociální demokraté pak veřejností hodnocené spíše jako okrajové pro ženské záležitosti, infrastruktury, školství a kultury, sociálních věcí, spravedlnosti a obrany. Ti pak dostali na "velkolepou" reformu vzdělání na příští dva roky pouhých 195 milionů euro a pro nové výdaje v oblasti sociální péče , včetně zvýšení minimálních důchodů 445 milionů.

Ve srovnání na příklad jen letošní výdaje na Eurofightery činí 467 miliony euro, které bude muset vyplatit v důsledku špatných smluv předchozí vlády. Spolkového kancléře nechává však současná situace klidným a při každé příležitosti prohlašuje, že má dostatečně "dlouhý dech". Při posledních interpelacích v druhé parlamentní komoře Spolkové rady na kritiku, proč nedodržel předvolební sliby, Gusenbauer odpověděl, že "jde o něco podobného, jako by si někdo přál k vánocům Rolls-Royce a dostal pouze Mercedes."

Jeden ze sociálně demokratických členů toto přirovnání ironicky komentoval slovy: "Kdybychom dostali alespoň Volkswagen".

                 
Obsah vydání       3. 4. 2007
3. 4. 2007 Problémem pro ženy je čas Věra  Říhová
3. 4. 2007 Opovažte se psát o vaření!!
2. 4. 2007 Proč ženy většinou nečtou Britské listy? Jan  Čulík
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
3. 4. 2007 Pravda, racionalita, interpretace Miloš  Dokulil
3. 4. 2007 Vzkaz panu Čunkovi a našim politikům Tomáš  Franke
3. 4. 2007 "Ta už jíst nebude", aneb o předvelikonočním půstu jinak Jan  Paul
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
3. 4. 2007 Diktatura hlupáků, aneb Žít morálně jen v bohaprázdném světě? Uwe  Ladwig
3. 4. 2007 Británie "stejně jako Írán chce vyřešit problém s námořníky prostřednictvím diplomacie"
3. 4. 2007 Britští rukojmí jako "Tonkinský incident" ospravedlňující útok na Írán? Daniel  Veselý
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Rakouským sociálním demokratům klesají preference Richard  Seemann
3. 4. 2007 Přežijeme všechno Josef  Vít
3. 4. 2007 Host MSNBC: Rosie O'Donellová by měla být popravena Jiří  Míka
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Absolon, Jiří  Neustupa
3. 4. 2007 Naděje na moudrost Václav  Dušek
3. 4. 2007 Co víc nám ještě chcete sebrat? Jan  Bláha
3. 4. 2007 Diskriminovat je naše nezpochybnitelné právo Ondřej  Šlechta
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
2. 4. 2007 Nezlobte se na zrcadlo, když máte křivé huby Milan  Daniel
2. 4. 2007 Tomu říkáte ponižování?
31. 3. 2007 Případ Uzunoglu: Odmítám apriorní negativistické postoje Petr  Uhl
1. 4. 2007 Kauza Uzunoglu: Legenda a skutečnost Zdeněk  Jemelík
2. 4. 2007 Dotčená ješitnost Petra Uhla Phillip  Janýr
2. 4. 2007 Prostitutky před každým zápasem, prosím! Bohumil  Kartous
2. 4. 2007 Čapkova Válka s mloky v britském rozhlase
2. 4. 2007 I opálený Čunek Čunkem zůstane Boris  Cvek
2. 4. 2007 Tony Blair nemá dostatek mezinárodních sympatií, aby rychle osvobodil zajaté námořníky Miloš  Kaláb
31. 3. 2007 Chce být Miloš Zeman Lafontainem českých důchodců? Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007