9. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Radar v Nepolisích
9. 2. 2007

MEDIÁLNÍ MANIPULACE

Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč

Armáda "vyhověla novinářům" a rozhodla se jim ukázat radar. A ne ledajaký radar. Ten nejnovější, který dostali vojáci zato, že jsme v NATO.

"Ministerstvo obrany vyšlo vstříc velikému zájmu novinářů a ve čtvrtek 8. února 2007 umožnilo zástupcům sdělovacích prostředků návštěvu režimového pracoviště v Nepolisích." Tak pravilo PR oddělení ministerstva obrany v oficiální zprávě o novinářském půldni v Nepolisích. Nejdříve jsme tvrdli tři čtvrtě hodiny venku v autě, neb vojáci se soustřeďovali a tak nás do objektu nemohli pustit. Pak nám řekli, že dál než k drátům se s fotoaparáty a kamerami nedostaneme. Na tiskové konferenci v místní klubovně se sešli ředitel Sekce rozvoje druhů sil - operační sekce MO brigádní generál Ivo Zbořil, starosta obce Nepolisy Jiří Šustr, zástupce velitele brigády velení, řízení a průzkumu pplk. Jaroslav Kalkant a představitelé italské firmy Selex, která radar dodávala.

"Měli jsme od zahájení přípravy projektu na zastupitelstvu k dispozici všechny informace, které nás zajímaly. Byly to odborné posudky renomovaných specialistů a my neměli a nemáme důvod pochybovat o tom, že by měl mít radar nějaké negativní důsledky na život v obci a jejím okolí," řekl starosta.

Já důvodů k pochybám měl více než dost.

Záznam tiskové konference v Nepolisích - Jak to doopravdy probíhalo | WMA 22k 13,5 MB AUDIOZÁZNAM 

radar NATO v Nepolisích a návštěva novinářů FOTOGALERIE
  • Pozvánka Armády v sobě neměla omezení pro fotografy či kameramany. Fotografovat plot můžu i ze silnice. Uvnitř radarového objektu se fotografovat nesmělo. Manipulace tkví v tom, že radon - koule radaru v Nepolisích je 19 m vysoká (radar má celkem výšku 25 metrů), ten brdský bude pětkrát vyšší. Výšku kupole brdského radaru v této souvislosti nikdo nezveřejnil. Fotoeditoři, jati většinovou představou že je radar jako radar, budou zaplevelovat deníky fotografiemi nepolisského radaru namísto XBR.
  • Prezentace italského ředitele v italské angličtině byla komerčně propagačním vystoupením, stejně jako radarového podplukovníka. Čekali jsme špičkové technické infomrace, vyvracející mnohé domněnky, dozvěděli jsme se vyčteninky z internetu, tiskových zpráv zbrojních firem a ATM... Víc nic. Kolegu Kauckého si mohu přečíst v Britských listech, nemusí mi ho recitovat podplukovník radarového vojska.
  • Starosta Šustr byl úplně mimo. Tvrdil, jak je báječné míti radar za humny a že je to lepší, než skládka jedovatého odpadu. Pro své tvrzení o bezpečnosti radaru nepřinesl jedinou relevantní informaci. Když byl mnou požádán, aby předložil dokumenty, které představitelé obce obdrželi pro účely stavebního řízení, odmítl to s poukazem, že nejsem účastníkem stavebního řízení. Jásání nad tím, že si vojíci koupili v obci pozemky na stavbu rodinných domků bylo stejně laické, jako tvrzení starosty, že věří papírům, které mu armáda předložila o tom, že radar je úplně neškodný. "Neslyšíme žádné skřípání, jako když se otáčely ruské radary," řekl představitel občanů.
  • Diskuze o tom, že radar je tak bezpečný, že není třeba dělat posouzení vlivu na životní prostředí EIA, bylo blábolem. Dokonce podle amerického práva musela armáda udělat vekou studii EIA včetně vlivu na korýše a velryby, když stavěla radar na Aljašce.
  • Stejně mimo byl nejvyšší přítomný představitel armády. Přivedl nás k radaru RAT 31 DL, podrízeného vrchnímu veliteli sil NATO v Evropě, pracujícího v pásmu L se o středním vyzářeným výkonem 2,5 kW a impulsním výkonem 58 kW (polarizace horizontální, dosah v dálce 470 km, dosah ve výšce 30 km, 6 ot/min, 1200-1400 MHz , pásmo D - podle prezentace), ačkoliv radar v Brdech pracuje v pásmu X a měl by mít teoreticky - podle generála - střední vyzářený výkon 170 kW, což byl jediný údaj, který o něm řekl. To znamená, že střední vyzářený výkon v pásmu X bude mít uvažovaný radar v Brdech 63 x vyšší než radar v Nepolisích, čemuž by velmi zjednodušeně odpovídal impulsní výkon 3,6 MW.
  • Generál neodpověděl na otázky novinářů o přesné dislokaci brdského radaru, ale sdělil, že jsou v tuto chvíli celkem dvě lokality ve hře.
  • Neodpověděl na otázku Britských listů o výkonu energetického zdroje a jeho typu.
  • Neupozornil laické novináře na rozdíly mezi pásmem L a pásmem X.
  • Brigádní generál nebyl schopen odpovědět ani šéfredaktorovi týdeníku ATM Csermelymu, ani Britským listům na několikrát opakovanou otázku, jaký je vrcholový impulsní výkon radaru, který armáda uvažuje postavit v Brdech, ačkoliv jsem mu už v otázce napověděl, že to nejspíš bude až 5 MW. Stejně odpovědět bude muset. Exaktně. O několik dnů později a daleko podrobněji - poslancům.

Návštěva Nepolis byla PR výletem, určeným k očuchání jednotlivých novinářů , kterým bude stát zato vyjet ze svých redakcí až kamsi do horoucích pekel a zjištění jejich přesné totožnosti a postojů. Jalové diskuze s jednotlivými hráči této předem secvičené taškařice měly jen jediný cíl: ukázat na poli u vesnice devatenáctimetrovou kuličku a říci novinářům "Udělali jsme vám velikánskou laskavost. Toto je špičkový radar, jsme rádi že ho máme, jsme rádi že jsme v NATO a starosta vám řekne, že se radarů nebojí. Buďte rádi taky a napište to".

Podle tohoto schématu dopadá i informování o radarové základně v médiích ... Čest výjimkám. Pro ty, kteří ničemu nevěří, nabízím úplný zvukový záznam celé diskuze novinářů s představiteli armády i obce Nepolisy. Včetně "nápovědy", kterou poskytoval vojenský "specialista" MfD Jan Gazdík PR oddělení armády kladením "těch správných" a "neškodných" otázek... Ztrapnit a dekonspirovat se novinář může jenom jednou.

ČRo HK: Starosta obce Nepolisy: O radaru je třeba mít dostatek informací ZDE

Právo: Radar NATO v Nepolisech nevadí ZDE
Aktuálně: Vojenský radar nám nevadí, zní z obce ZDE
ČTK: Radar NATO v Nepolisích místním žádnou práci nepřinesl ZDE
ČTK / VIDEO: Starostové: O radaru je třeba mít dostatek informací ZDE
ČT 24: O radaru je třeba mít dostatek informací ZDE
Hradecký deník: Armádní radar se stal součástí jejich života ZDE
Deník: Radar NATO místním práci nepřinesl ZDE
Letectví: Armáda ČR představila nový radar ZDE
Olomoucký deník: Libavá si oddechla - Starostka: Americká základna by přinesla jen starosti ZDE
LN: Jineckým se radar nezamlouvá ZDE
AHA: Radarová stanice USA v Česku: Staneme se cílem teroristů?! ZDE
LN: Dobrá pojistka ZDE

Záznam tiskové konference v Nepolisích - Jak to doopravdy probíhalo | WMA 22k 13,5 MB AUDIOZÁZNAM 

radar NATO v Nepolisích a návštěva novinářů FOTOGALERIE

Technické údaje k ověření a k zamyšlení

L-band radar. v zaostřeném režimu operuje mezi 1.215 GHz a 1.25 GHz, pro širokopásmové funkce operuje mezi 1.175 GHz a 1.375 GHz. Americký L-band radar Cobra Dane, to je 96 sad o špičkovém výkonu každé 160 kW , průměrném výkonu 9.6 kW, celkem 15,360 aktivních elementů, celkový špičkový výkon 15.4 MW, celkový průměrný výkon 0.92 MW, 30 m průměr antény. Je také součástí NMD. Jeho primárním úkolem bylo "získat přesné radarové údaje a charakteristiky o vývoji ruských balistických střel na Kamčatce pro databázi stanovení "podpisů" jednotlivých střel" ... Dnes sleduje aktivity severní Koreje.

Radar XBR, který plánuje americká armáda stavět v Brdech, má být podle některých údajů stejného typu, jako radar v Shemya na Aljašce. Ten využívá kmitočtové pásmo "X" (tzn. 8 až 12 GHz, pravděpodobně 10,525 GHz, šířka pásma 1GHz, extrémní horní limit šířky pásma by mohl být 2.2 GHz). Zorné pole radaru XBR je ±178° azimut, 0 - 90° elevace, elektronické zorné pole 50° x 50° (US Ballistic Missile Defense Organization, 1997 Report to Congress, Kandebo, "NMD System Integrates."). Radar by měl teoreticky mít maximální dosah 6700 km. Radar bude předávat data středisku velení, řízení, spojení a bojového zabezpečení (BMC3 - Battle Management, Command, Control, and Communications). Plošná fázovaná anténa bude mít plochu 123 m2 , tvořenou 69 632 samostatně směrovatelnými vysílacími/přijímacími moduly (peak power 10 W, average power 2.1 W, duty factor of --6.7 dB - Richard Davis, Bruce Deresh, Warren Fenster, a William Yoder, "Comparison of the Surveillance Capabilities of the LFAR and the GBR," MITRE, 4. 6. 1991). Average power může být celkem až 205 kW (Technical Realities, Analysis of the 2004 Deployment of a U.S. National Missile Defense System, Union of Concerned Scientists 2004) . Pole pohledu každého "pixelu" odpovídá úhlu 0.0175/256 = 0.07 mrad, nebo o něco více. Průměr antény bude nejspíše 12.5 m, hovoří se ale i o dvakrát větší. Jeho maximální dosah na typické bojové hlavice převyšuje 4000 km. Některé moderní bojové hlavice již využívají technologie stealth pro snížení efektivní radiolokační odrazné plochy, která způsobí snížení dosahu radaru přibližně na 2000 km. Za normálních podmínek má být radar napájen z elektrické rozvodné sítě. Záložní generátor má být teoreticky dieslegregátem, objem nádrže na naftu má být 650 000 galonů. Pásmo ochrany letounů před ozářením - a tím i bezletová zóna pro civilní letectví má být kruh o poloměru 50 km. Vzdálenost 5 km je územím s možností rušení příjmu TV vysílání a nad 10 km rádiového vysílání. Nejvyšší bezpečnostní pásmo má být 150 m od radaru.

Oba dva radary paří k té části systému protiraketové obrany, která se nazývá "Ground-Based Midcourse Missile Defense System". To znamená, že je schopná řešit úlohy ve střední fázi letu "darebácké" rakety. Není možné ji použít pro ochranu vlastního území.

Nepřerušitelný napájecí zdroj energie o výkonu, dostačujícím pro špičkové výkony radaru, řídících systémů, otáčecího mechanismu a další zařízení, je jedním z oříšků, o kterých se taktně mlčí. Pokud má zdroj splňovat parametr autonomního systému použitelného v případě války, pak to asi nemůže být kabel napojený na civilní infrastrukturu. Pokud to má být diesleagregát, musí mít v blízkosti dostatečně velkou nádrž na naftu a zajištěný zdroj nafty a přečerpávání nafty. Pokud to má být elektrický kabel, musí být vedený v dostatečné hloubce pod zemí a napojený přímo na elektrárnu, a ne na obecní trafostanici. A pokud to má být jaderný kompaktní zdroj, což generál Zbořil popírá, pak by bylo dobré znát jeho parametry a míru jeho bezpečnosti.

K palivovému a energetickému hospodářství, ale i provozním otázkám se budou vázat i otázky po odpovědnosti za škodu v případě destrukce zařízení, provozní havárie s únikem škodlivých látek do životního prostředí, nehody či v dalších zvažovaných případech.

Jedna zajímavost na konec: část diskuzního příspěvku z jednoho fóra o základně na serveru Neviditelný pes.... Co vás v té souvislosti napadne na téma rušení leteckého provozu na Evropou? Mě napadá, že bez amerického souhlasu by nevzlétlo či nepřistálo jediné letadlo. Jako potenciální rušič radarů leteckého provozu může působit XBR radar určitě na větěí vzdálenost, než jen 50 km.

Takže ještě jednou pro blbý a jasně: dejme tomu, že mám vysílač na frekvenci asi 2GHz (2.4 GHz je třeba WiFi a vysílá v miliwattech). Jeho koncový stupeň je schopen do umělé zátěže (pro blbý "do odporu") dát 1500W a jeho účinnost je asi 50% takže příkon je asi 3kW! To jste na příkonu elektrické trouby, například! Kdybych ten signál pustil do do vertikálního dipolu, bude (zjednodušeně) vyzařovat 1500W každým směrem od ní. Já použiji ovšem např. parabolickou anténu a ta celý výkon koncentruje do jednoho směru a to tím užšího a s tím vyšším výkonem, čím má větší zisk! Použiju tedy anténu se ziskem 30dB a kus kablu Aircom. Po odpočítání ztrát v kabelu a jinde se zjistí, že v daném jednom směru je vyzářený výkon asi 500 až 700kW !!! A tak se taky bude chovat!

Taktické údaje stávajících radarů ukazují, že dosahy již postavených radarů (Thule, Aljaška a Británie) jsou dostačující na pokrytí většiny území Ruska, poloviny území Iránu a sahají až k hranicím Indie a Číny. Pokrytí území radarem v ČR je tedy z hlediska použití méně smysluplné, než je nám předestíráno, pokud nejde jen o zpřesnění špionážních dat....

Vystoupení velitele USECOM gen. Jamese L. Jonese před výborem vojenských služeb amerického Senátu dne 7.3.2006 ZDE

Leeds Metropolitan University: Some Consequences of the Future Development of Star Wars at Fylingdales PDFZDE

The Consequences of Star Wars on US Bases in Yorkshire ZDE
STUDIE Gregory H. Canavan, The Heritage Foundation: Missile defense for the 21st century , zejména APPENDIX B ZDE
X band Radar Fact Sheet - BMDO ZDE
Union of Concerned Scientists 2004 : Technical Realities, Analysis of the 2004 Deployment of a U.S. National Missile Defense System ZDE

Stanislav Kaucký: Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary ZDE

Stanislav Kaucký: Cizí protiraketová základna v Česku? ZDE
Stanislav Kaucký: Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? ZDE
Š. Kotrba: Radarová základna: dezinformace znehodnocují občanskou debatu ZDE
O. Krejčí: Velké problémy malé základny raketové rozvědky ZDE
Karel Dolejší: Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty ZDE
Egon T. Lánský: Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary ZDE
                 
Obsah vydání       9. 2. 2007
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Odbory v ČT: Janeček i Rada ČT o Lambertovi věděla
9. 2. 2007 Milicionář Lambert Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Rada ČT: Nevyzývejte nás k rezignacím
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Názor dne - včerejšího
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 ČeRT - dosavadní průběh diskuse o možné spojení České televize, rozhlasu a tiskové kanceláře
9. 2. 2007 Válka není valčík a není to budování kašen nebo škol, aneb Co s německým ministrem obrany, když nemluví pravdu? Uwe  Ladwig
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
9. 2. 2007 Proč to před lidmi utajovat?
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
10. 2. 2007 Omluva Martin  Škabraha
9. 2. 2007 Falešní proroci nové levice - případ Monbiot Michal  Brož
9. 2. 2007 Svět mírových válek Václav  Dušek
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
8. 2. 2007 Co se stane, když v Anglii napadne sníh Alena  Damijo
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku   
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod   
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě   
6. 2. 2007 Ne!   
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Pomůcka nerozhodnutému občanovi - ANO v otázce radarové základny   
5. 2. 2007 Zásadní otázky o základně, které je třeba zodpovědět Pavel  Čámský
5. 2. 2007 Proti základně, ne proti Americe! Ivan Odilo Štampach