3. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2007

Naděje na moudrost

Politický potěr u nás doma před časem vyrostl z plenek a hle, co se nám urodilo za bohatýrskou elitu. Lhaní, podvádění, osočování a hulvátství vyrašilo v plné síle naši juvenilní demokracie. Bytosti s mozky velikosti lístkového oříšku chtějí řídit, anebo aspoň spoluřídit, modrou planetu -- a s lokty ostrými, hubou nevymáchanou, plány nejapnými, ale hlavně osobními, předvádějí se na jevišti politického divadélka. Obrní se sloní trpělivostí, i pamětí. Ve vhodných a určených dobách vyrazí na politického protivníka s vyhrnutými rukávy, bijí hlava nehlava, využívají i malých náznaků vedoucích k nevolitelnosti. Předvádějí se nám na "nezávislých" obrazovkách za pomoci "nezávislých" pudlíků hlídajících demokracii, ale především vlastní dobré bydlo. Naštěstí hloupost z obrazovky neprší, naštěstí nepouští tiskařská čerň na důkaz duchovních přehmatů a lidské nedokonalosti -- naděje na moudrost trvá, ale obchází marně mnoho vyvolených a zvolených "pomazaných" hlav. A obcházet bude zbytečně i nadále.

Biologické hodiny se neptají po logice.Tikají neúprosně a přesně každému stejně. Zbytečné je pokoušet se zaběhnuté mechanismy uchopování se moci změnit. Školení partajních mužstev je od vzniku partají stále stejně dokonale nedokonalé. Vůdci, chtělo by se povědět svůdci, politicko -- nevědoucích mravenečků, natřepávají si zhusta polovypelichané barevné peří, zvidětelňují se hrubostmi, natvrdlostmi, pýchou, neohrabaností, nadutostí, neobratnostmi duchovních pochodů, tlachavostí, ale hlavně bláhovostí. Domnívají se, že lidé nemají nic jiného užitečného na práci, než pozorovat a poslouchat nedomrlá zásadní vyjádření, tanečky "lidožravých" opičích potomků, jejich hulvačení za kecpulty a tahání si děravého trička, zakrývající podivná nádobíčka.

V dnešních časech naděje na budoucí světové uspořádání tuhne člověku v žilách krev. My lidé dokážeme přesvědčit nepřipravené, že bílá je černá a naopak. Vejtahové všeho druhu, zvláště pak trpasličích rozměrů, vypínají se k nebi a čenichají mezi mraky, jak spustit hromy a blesky na všechny podezřelé z malého a vlažného podporování "politických sluncí" dle známé rovnice: slunečník, večerník, měsíčník, konečník.

V rozhádaném společenství se lehce konstruují předem placené dezinformace a lidem se předkládají k odsouzení vybraná témata a kolektivní i soukromé viny. Není nic krásnějšího pro většinu, než když se jí předhodí k okusování a mlaskání vybraná "pakáž". Politické mlejny semelou kdejaké lejno, jen když se mele! Zvoleným vykukům jsou nápomocny síly soudní, policejní, armádní -- neslouží zhusta člověku obyčejnému, normálnímu, pracujícímu, prostému, ale slouží politickým panákům, neobyčejným, nenormálním, nepracujícím, sprostým!

Lidovost politiků byla, je a bude, vždy podezřelá! Zastírají tím vlastní nevybavenost, nedoučenost, lenost a vychytralý lov v zakázaných oborách. Tak jako vždy ti nahoře mohou se dopouštět nepravostí, chyb, přehmatů chtěných i nechtěných a je jim právem jen vyhrožováno, leč odpouštěno. Kde berou tihle lídří a sígři jistotu svého konání? Jak mohou v soudních tahanicích přihlížet k nenaplňování práva? Mohou. Obecný lid jim dal svůj hlas, tož mlč, červe, a kušuj!

Vytváření vhodných a zástupných kauz a problémů je stálý dostatek. Odvedeme pozornost vhodným směrem do nekonečných stepí tuposti a máme vyhráno! Vždy se nalezne cosi pikantního k předhození zvědavcům, šťourům, zamindrákovaným supům, jedovatým plazům; parta veselých a dovádivých šílenců je výborným publikem, i soudcem, ba i samosoudcem. Ještě včera adorovali lidičkové svoje umělce, sportovce, ale hned zítra hrrr na ně, zničit, popravit, vyhnat, vyškrtnout z myslí -- a není se co divit, že podobné uvažování mají i naše politické zakulacené špičky. Vždyť co je krásnějšího než se dívat na smažení vybraných troubelů? Co může potěšit více okoralá děravá srdce? Vidět bližního na kolenou, panebože, to je nádhera! A hned pějeme ochotně písně souznějící s nemravnou vrchností. Později potom zjišťujeme, že došlo k omylům, ale koho to už potom zajímá? Pankejty kolem cest jsou plny zadupaných a vyhnaných nebožtíků z pochybného lidského ráje. Dirigenti neznající politické, společenské, právní, ekonomické a kulturní noty, stojí před politickými hráči, též neznajícími noty -- a falešná kantáta Moci z bezmoci vyhrává do evropanských spolků k neodvratnému ohluchnutí!

Poučeni minulostí vytvářejí si zvolení nádeníci podmínky k upevňování moci za pomoci všech dostupných prostředků, i kdyby nebyly shledány právě nejčistšími. Nemusíš, bratře, hledat vykuky jen v jedné partaji, narodilo se jich dostatek všude. I levicový mudrlant a encyklopedická jistota podlehla tlaku vlády majetku a peněz a musila, jak jinak, pořídit sobě a rodině mnoha milonovou vilu. Bez peněz se nedá žít, tvořit, pinožit se ke konečné pláni smrti.

Jalovost politických špiček vede ty dole k přesvědčení, že vše je povoleno, jenom se musí vědět, jak na to -- což ví přesně firma A je to. Pravda, není pohodlné být veden neodpovědnými, ale na druhou stranu, kdo by se života bál?

Když dobře provětráme minulost, vytvoříme historicky nezvratitelná fakta pro budoucnost, potom můžeme operovat dlouhou a dlouho a nebát se, že bychom už dávno pitvali. Političtí kádři a kádrováci zapomněli na svou minulost, vykřikují nám však poučky z jiných soudků -- mravnost nade vše?! Jenže, ohazovat druhé bytosti exkrementy je výhodnější, než si vzpomenout na vlastní selhání! Že, páni z Nemanic a Trotlova?

Moudrost přešlapuje v našem regionu již značně poplašena. Zdá se, že bude moci zasít semena plodnosti ducha, ale hned ji kdejaký pobuda vyplaší neomalenou touhou po vyniknutí, ačkoli by měl dávat k oltáři každý den květinu a ve zpovědnici se bít v prsa a volat: má maličkost dostala možnost žít, jaká to slast!

Lovci moudrosti vyrážejí denně za kořistí, vracejí se ovšem vysíleni a zbytky "ducha" poztrácejí na cestách. V naší době povrchních informací a při jejich mnohosti, vytrácí se i naděje na moudrost. Moudrost vystřídala vychytralost, mravnost vypočítavost, ctnosti úchylky ze sebelásky, vědomosti přiučennosti, lásku sexmašinismus.

Co dělat? Nu, žít se chce a musí. Zapomínání je pohodlná cesta k budoucím chybným rozhodnutím, nezapomínání pak cesta plná výmolů, karambolů a v konečném důsledku beztak vedoucí k chybným rozhodnutím. Na obou cestách potkáš pocestné, přesvědčené o vlastních nepochybných pravdách a osobním hrdinství -- jen je třeba to hrdinství a nepochybné pravdy vždy podrobit důkladné vlastní sebekontrole, mikroskopickému bádání.

Život je kompromis! Kdo tvrdí opak, chodil po cestách se samotným Synem Pána - anebo nemluví pravdu. Očekávat moudrost nic nestojí. Kdo ji zahlédne, měl by dát nám ostatním vědět. Dobré bude vždy vítáno.

                 
Obsah vydání       3. 4. 2007
3. 4. 2007 Problémem pro ženy je čas Věra  Říhová
3. 4. 2007 Opovažte se psát o vaření!!
2. 4. 2007 Proč ženy většinou nečtou Britské listy? Jan  Čulík
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
3. 4. 2007 Pravda, racionalita, interpretace Miloš  Dokulil
3. 4. 2007 Vzkaz panu Čunkovi a našim politikům Tomáš  Franke
3. 4. 2007 "Ta už jíst nebude", aneb o předvelikonočním půstu jinak Jan  Paul
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
3. 4. 2007 Diktatura hlupáků, aneb Žít morálně jen v bohaprázdném světě? Uwe  Ladwig
3. 4. 2007 Británie "stejně jako Írán chce vyřešit problém s námořníky prostřednictvím diplomacie"
3. 4. 2007 Britští rukojmí jako "Tonkinský incident" ospravedlňující útok na Írán? Daniel  Veselý
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Rakouským sociálním demokratům klesají preference Richard  Seemann
3. 4. 2007 Přežijeme všechno Josef  Vít
3. 4. 2007 Host MSNBC: Rosie O'Donellová by měla být popravena Jiří  Míka
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Absolon, Jiří  Neustupa
3. 4. 2007 Naděje na moudrost Václav  Dušek
3. 4. 2007 Co víc nám ještě chcete sebrat? Jan  Bláha
3. 4. 2007 Diskriminovat je naše nezpochybnitelné právo Ondřej  Šlechta
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
2. 4. 2007 Nezlobte se na zrcadlo, když máte křivé huby Milan  Daniel
2. 4. 2007 Tomu říkáte ponižování?
31. 3. 2007 Případ Uzunoglu: Odmítám apriorní negativistické postoje Petr  Uhl
1. 4. 2007 Kauza Uzunoglu: Legenda a skutečnost Zdeněk  Jemelík
2. 4. 2007 Dotčená ješitnost Petra Uhla Phillip  Janýr
2. 4. 2007 Prostitutky před každým zápasem, prosím! Bohumil  Kartous
2. 4. 2007 Čapkova Válka s mloky v britském rozhlase
2. 4. 2007 I opálený Čunek Čunkem zůstane Boris  Cvek
2. 4. 2007 Tony Blair nemá dostatek mezinárodních sympatií, aby rychle osvobodil zajaté námořníky Miloš  Kaláb
31. 3. 2007 Chce být Miloš Zeman Lafontainem českých důchodců? Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007