6. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2007

Americká raketová základna:

Otázky raketových obranných systémů musí být důkladně zkoumány. Dotýkají se vážně vztahů Evropy k NATO a tím také Německa k Rusku.

Jako Evropané nesmíme obavy Moskvy beze všeho odmítat. V každém případě jsou nutné rozhovory. Nesmíme dopustit, aby byl kvůli raketové obraně proti Iránu a Severní Koreji poškozen vztah Evropy k Rusku.

Edmund Stoiber,

předseda konzervativní Křesťansko-demokratické unie

Česká republika se v důsledku bilaterální spolupráce s USA zřejmě dostane do mezinárodní izolace, což bude mít pro ni vážné zahraničněpolitické důsledky, varuje Milan Nápravník, který pro nás přeložil výroky německých politiků o základně, jak je přinesl tento týden německý týdeník Der Spiegel:

Sloupek
Michal Habaj

7 modeliek nás delí jedného od druhého: 7 modeliek
vis-a-vis: 7 modeliek nad kávičkou: rozoberajúcich
svoje účesy: svoje ústa: svoje prsia: ako krásny
nežný legoland: poskladá niekto modelku rozloženú
na najmenšie časti? vloží jej medzi pery slová
od Diora: do ruky podá kvet od Armaniho: nad mesto
zavesí Slnko od Thierry Muglera: je to pravda je to sen:
je to pravda: je to sen: kto padne v mrákotách k nohám
svojej modelky: ktorá je iba jednou zo siedmich:
tu vedľa nás: plaviacich sa rozhovorom: plným slov:
očí a obnažených ramien: uvidí niekto modelku
celkom nahú? bez kávičky: bez šiat: bez make-upu:
takú aká bola keď spadla z bicykla a neskôr
si odlupovala z kolien zrazenú krv: sú to už roky:
ale 7 modeliek tu ešte sedí: a nacvičenými pohybmi
si obtáča okolo prsta: nervovo zrúteného básnika:
ktorý nebude: nikdy nebude jednou z nich.


(Ze sbírky Korene neba)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

6. 3. 2007

Vážení, za pozornost stojí neuvěřitelná zpráva, která byla dnes publikována na www.novinky.cz, píše R. Vondřich:

"Materiální pomoc českým vojenským misím v zahraničí by mohla být jednou z věcí, o kterou bude ČR usilovat při jednání s Washingtonem o záměru vybudovat u nás radarovou část své protiraketové základny. Řekl to náměstek ministryně obrany Martin Barták, který doprovází prezidenta Václava Klause na jeho návštěvě USA. Klaus má v pátek jednat s viceprezidentem Dickem Cheneym a šéfem Pentagonu Robertem Gatesem............"

Úplné znění článku je na ZDE

Podívejte se i na diskusi.

6. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Byly a jsou ještě dnes situace, o kterých se člověku nejen zdá, že je nemůže změnit. Někdy se s tím spojí takový pocit, který se trefně dá popsat tím, že člověk má touhu kousat do nějakého stolu. Ten pocit znám, vlastně se pro mě často spojoval s tvrzením, že v Německu existuje svoboda názoru a tisku. Vím samozřejmě, že vlastně existuje, a to už nějakou dobu, ale opravdu je to svoboda jen pro ty lidi, kteří mají možnost být veřejně slyšeni.

Ti, kteří si jen mumlají v samomluvě něco, co nikdo neslyší, nebo píšou do tajného deníku to, co si nikdo nikdy nepřečte, protože nemají přístup k médiím, mohou jistě mluvit o svobodě vyjadřování, ale vlastně se na ní nepodílejí. Časy se ovšem změnily, alespoň pro lidi, který umějí psát věty a používat počítače. Ano, například díky BL, tomu Vám známému deníku, který Václav Moravec nečte a Petr Suchý považuje za rekordně dezinformační zdroj ve věci raketové základny.

Oba pánové jsou příkladem na to, že existují vzdělaní lidé, který radši nečtou BL nebo na ně nadávají, místo aby napsali text a poslali ho do redakce toho deníku. Vy to možná chápete, já ale ne. Hrozí mi, že umřu smíchem, když potom čtu, že ten ostrý kritik Petr Suchý napíše dlouhý text, ve kterým se vyjádří k otázce základen, přestože to mohl udělat už před mnoha měsíci, ne-li roky.

Možná, že bych měl vážně uvažovat o tom, zda mám dál číst BL. Ne, že bych se chtěl připojit k argumentaci Václava Moravce, ale z jiného důvodu. Chci ještě žít a ne umřít smíchem. Zatím ale doufám, že si to oba rozmyslí a dokonce začnou pravidelně psát také do BL.

Právě když mají jiný názor než ostatní, by to bylo zajímavé, a současně by to bylo znakem toho, co by demokraté měli obhajovat, totiž svobodu názoru a tisku. A kdybyste věděli něco zajímavého a důležitého, o čem se v ČR normálně nemluví, můžete to přece udělat taky!

Autor je Němec, žije v Hamburku a dlouhá léta byl ředitelem jedné velké elektronické nadnárodní společnosti v Evropě.

6. 3. 2007

Nejsme o nic lepší než bolševici?

Ve čtvrtek zveřejnila Česká televize zprávu o tom, že Policie začala vyšetřovat výroky komunistického vůdce Vojtěcha Filipa kvůli možnému porušení některého ze zákonů omezujících v naší zemi svobodu projevu.

Tomáš  Garrigue Masaryk
6. 3. 2007

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie zve u příležitosti 157. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka na veřejnou diskusi ve středu 7. března 2007 od 17,00 hodin v Obecním domě v Praze (Grégrův sál, 1. patro) na téma

"Odraz TGM v současné politice"

Erazim Kohák - filozof
Jaroslav Šabata - politolog
Martin Škabraha - filozof

Úvodní slovo přednesou Jiří Paroubek, předseda ČSSD a Petr Dolínek, předseda Mladých sociálních demokratů.

6. 3. 2007

Havel dělá radost Vasilu Bilakovi

Exprezident Havel nedávno ze svých úst vypustil perlu, když ve svatém zanícení pro americkou radarovou základnu na českém území vyzval politiky k jejímu schválení bez referenda, tedy za zády i proti vůli národa a lidu a tento postoj ještě stačil označit jako "odvážný" ( stále ještě okolo 60 % Čechů základnu jasně odmítá, pro je necelých 30%).

Být v dnešních geopolitických podmínkách věrným americkým poskokem si tedy podle českých politiků vyžaduje SKUTEČNOU ODVAHU?

6. 3. 2007

A v neděli 4. března jsme zažili další milník. Otázky Václava Moravce speciál, panelovou diskusi, komplet věnovanou radaru (prý další budou "někdy" následovat). Tuto diskusi těsně předběhlo prohlášení 16 starostů z Příbramska, kteří radar odmítli a především odmítli způsob, jak doposud tato vláda jedná se svými občany, ČT naštvala iniciativu NEzákladnám, protože je odmítla posadit na "panel" a nabídla jim pouze místo v publiku -- a podobně tak ( v rámci patrně "vyrovnaných šancí") odmítla totéž i partě z prostředí Mladých konzervativců (něco jako Mladá Garda?), která si dala originální název PROzákladnám.

A tak se před publikum statečně postavili pan vícepremiér "pro Evropu(!)", Saša Vondra, místopředseda PS za ČSSD, pan L.Zaorálek, místopředseda PS za KSČM, pan V.Filip a iniciativní "zelený" poslanec O.Liška, právě se navrátivší z USA. Do čestných křesel, zastupujících veřejnost a "lid" této země, pánové Kocáb, starosta Příbramě Řihák a rozšafná socioložka Šiklová.

Nemohu si odpustit trochu podivení nad složením publika, když podle tam oznámených výsledků čerstvého průzkumu veřejného mínění, podle nichž je 70% občanů země proti radaru, převažovali v sále jeho příznivci, ale nejspíš za to může NEzákladnám, že se nezúčastnila.

Tak za sebou máme další "přelomový" mezník v historii americké radarové stanice na našem území. Napočítal jsem jich už několik. Pokud se mýlím, nechť mne kdokoli opraví:

6. 3. 2007

V únoru roku 1948 se naše komunistická strana, oslabená desetiletími dogmatické existence ve stínu imperiálního "komunismu" sovětského i masovou genocidou za nacistické okupace, dostává k moci. Dostává se k moci ve státě, jehož občané se ve své většině s demokraticky prováděnými socialistickými změnami ztotožňují (!), jehož inteligence je převážně levicově orientovaná, a který již mnohé změny směrem k "socialističtějšímu" hospodářskému systému provedl.

6. 3. 2007

Reformovat určitě, ale zcela jinak!

Stávající produkty a mantinely týkající se reformy studijních požadavků na nižších stupních a pak u maturit jsou nadmíru tristní. Navrhované testy vyhovují snad těm, kdo se slušně přiživí na instruktážích k nim nebo na jejich hodnocení. Určitě nebyly koncipovány k tomu, aby zjišťovaly kvalitu testovaného žáka či studenta. Obligatorní požadavky na maturanty jsou ryze verbální! Pokud přihlédneme k tomu, jak je rozvrstveno těžiště pozornosti ke znalostem žáků na nižších úrovních školní docházky, bude jasný ještě jeden další nepřehlédnutelný defekt: jako jedna ze základních složek předchozího usilování o všeobecné vzdělávání vypadla pro finále školní docházky před vysokou školou matematika jako povinný předmět pro všechny.

6. 3. 2007

Většina učitelů středních škol nesouhlasí s podobou společné části maturitní zkoušky, jak ji "připravili" úředníci z CERMATu. Veřejnost ale o jejich postoji neví... Politici si melou svou... Co s tím? Bojkotovat CERMAT!

Nové státní maturity se dostaly do paradoxní situace. Jejich realizaci uzákonila bývalá vládní strana ČSSD, která je nyní v opozici, společně s KSČM. Mezitím ale převzala vládní odpovědnost ODS, která s nimi nesouhlasí, musí je ale zajistit... Pokud se maturity nepovedou, bude muset odstoupit ministryně školství Dana Kuchtová, jejíž Strana zelených je také proti konání státních maturit! MŠMT navíc zřizuje CERMAT, který maturity připravuje...

6. 3. 2007

Reakce na tuto výzvu.

Vážený pane šéfredaktore,

Požádal jste mě o vysvětlení a doložení mých názorů uveřejněných v anketě o debatě týkající se umístění americké radarové základny na území České republiky, kde jsem uvedl, že ze nejvíce dezinformující média v této věci považuji Britské listy a televizi Nova.

Rád Vám i čtenářům Vašeho deníku poskytnu, dle mého názoru, relevantní argumenty. Vzhledem ke skutečnosti, že moje časové možnosti jsou skutečně dosti limitované, omezím svoje doložení výskytu řady dezinformací v Britských listech na omezeném vzorku textů. Zaměřím se především na ty, které jste mi ve své výzvě sám doporučil. Velmi Vám za tuto selekci a vytipování textů, jež zřejmě sám považujete za to nejlepší, co lze na stránkách Britských listů nalézt, děkuji. Zároveň se zaměřím i na několik dalších článků, které rovněž stojí za povšimnutí.

6. 3. 2007

Petr Suchý míní, že Britské listy jsou rekordně dezinformačním zdrojem ve věci uvažované americké protiraketové základny. Toto jeho hodnocení má hned několik problematických aspektů: Předně autor záměrně přehlíží, že právě Britské listy byly po několik let prakticky jediným informačním zdrojem k základně. Právě zde se měla česká veřejnost poprvé šanci dozvědět, co před ní politici od roku 2002 tajili - že se o protiraketové základně v ČR jedná. Skutečnost, že se do některých textů zde publikovaných vloudily nepřesnosti nebo omyly jsou ve srovnání s generálním selháním všech mainstreamových médií (a odborníků na bezpečnostní studia, kteří v médiích v zásadě mlčeli až do chvíle, kdy jiní zvedli téma doslova z prachu ulice - a nyní přicházejí slavně zvítězit...) by byla sama o sobě snadno omluvitelná záměrem redakce deklarovaným v záhlaví: Deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. A o základnách se skutečně nemluvilo. (Tedy veřejně se nemluvilo - pouze v zákulisí s Američany.)

6. 3. 2007

Poznámka k článku p. Suchého "Proč jsou Britské listy ve věci raketové základny rekordně dezinformačním zdrojem"

Cituji:

"Za pozornost stojí již jeho tvrzení obsažené v jedné z prvních pasáží článku "aktuálně neexistuje žádné riziko útoku rakety 'darebáckých států` nesoucí zbraně hromadného ničení na USA nebo Evropu". Pokud "zbrojní odborník" přistoupí na podobnou argumentaci, proč ji nevztáhnout i na další prostředky obrany státu? Skutečnost, že Česká republika právě dnes, stejně jako již po mnoho let nečelí zásadnější konkrétní, předvídatelné či okamžité hrozbě, by pak mohla pana Dolejšího vést k tomu, že bude považovat za nadbytečnou protivzdušnou obranu, stíhací letectvo, nebo i celou Armádu ČR " .

Domněle pošetilý scénář, jehož se pan Suchý dovolává, již dávno proběhl a pan Dolejší, pokud by se k podsouvané myšlence přiklonil, by přišel s křížkem po funuse ! Byly zrušeny obě raketové protiletecké brigády s raketami země-vzduch delšího doletu S-200 Vega neboli prvky protiletecké obrany Prahy a Brna (Dobříš, Rosice). Byla zrušena většina dalších protiletadlových leteckých i raketových základen, píše Jiří Kouba.

5. 3. 2007

Nesmírně zajímavý je jiný trik, často používaný politiky v českém prostředí od pádu komunismu, podle nichž je postoj, který považují za protiřečící jejich zájmům "hulvátský a nezdvořilý". Zažil jsem to sám, když jsem se kdysi v parlamentě obrátil - zabírala to kamera ČT - jménem Svobodné Evropy s jakousi otázkou na Josefa Zieleniece. Okamžitě před něj předskočil jeho mluvčí a odpovědi zabránil se slovy: "Vy jste urazil pana ministra!":) K této manipulaci se nyní navrátil - zřejmě se rozpomněl na politické poměry, když byl se svým šéfem u moci - někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Otřesným příkladem nevědomosti a naivity je argumentace těch českých občanů, kteří se domnívají, že Česká republika musí na svém území postavit americkou základnu, neboť je povinována "projevit svým západním osvoboditelům vděčnost". Je to argumentace, stoprocentně převzatá z komunistické totality.

Obdobně hloupý postoj projevují ti případní odpůrci americké základny v ČR, kteří své odmítání snad spojují s nějakými levicovými ideály. Nejhroznější cestou do pekla je spojit aktuální problém s falešnými mýty či předsudky a pak reagovat nikoliv na problém, ale emocionálně na ty předsudky.

5. 3. 2007
"Nebudeme mít v Evropě stabilitu, pokud zaženeme Rusy do rohu," řekl. "Musíme tady pomoci Polákům a Čechům, aby projevili solidaritu s postojem EU."

(německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier)

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn uvedl, že americký plán je "nepochopitelný" a dodal, že peníze, vydané na evropský systém raketové obrany by se daly daleko lépe využít jinak.

Základna USA na atolu Kwajalein
5. 3. 2007
Antonín Seďa
Tisková zpráva z jednání o americké protiraketové obraně v centrále NATO v Bruselu dne 1.3.2007

Na základě pozvání Stálé delegace ČR při NATO jsem se zúčastnil v rámci delegace Výboru pro obranu PS PČR jednání s ředitelem americké Agentury pro protiraketovou obranu (Missile Defense Agency -- MDA) generálem Henry Oberingem. Generál Obering nás informoval o tom, že systém americké protiraketové obrany má být dokončen v roce 2013, včetně části systému umístěného ve střední Evropě. Pro ČR se předpokládá použít modernizovaný radar, který je v současné době umístěn na základně v Tichomoří.

6. 3. 2007

(7. března 1850 - 14. září 1937)

Není snad chybou říci, že Tomáš Garrigue Masaryk 1 je do značné míry dodnes mýtem a mediálním přeludem. Tím spíše, když odkaz Československa, jehož den vzniku dodnes v Čechách, na Moravě a ve Slezsku slavíme jako hlavní státní svátek, nenávratně zmizel. Připouštíme tím, že tato státnost symbolizovaná filozofem TGM, člověkem ze smíšeného česko-slovenského manželství, již neexistuje, zároveň ale zůstala příjemnou vzpomínkou. Postupně idealizovanou, k níž těžko hledáme alternativy, jež se pokoušíme překonat někdy nekritickým přijímáním nadnárodního spojení. Ostatně častá argumentace národními zájmy náleží v našem prostředí povětšinou mezi fangličky, které sledují velmi sobecké zájmy. Podobnou zástěrkou se de facto stal na počátku 90. let i dlouho (ne vždy stejnou měrou) zapovídaný Prezident Osvoboditel a Budovatel.

6. 3. 2007

Reakce na článek Uwe Ladwiga "Marxisté všech zemí, nemýlíte se?

Vláda všech nad všemi, to že každý občan může opakovat sebevědomé slovo francouzského despoty stát jsem já, nebo skromněji, já také jsem státem, to je pro mě demokracie.

Opravdové demokracii nestačí instituce. Ona potřebuje lidi! Lidi živý! Tedy lidi věřící v poslání svého státu a národa. Lidi spojený ideou. Naší demokracii nestačí pouze technické školení úřednictva a vojska. Naše demokracie je mravním úkolem životním nejen úředníků a vojáků, nýbrž všech rozmyslných občanů a občanek...

Proto naše demokracie musí být stálou reformou, stálou revolucí. Ale, revolucí hlav a srdcí.

2. nejstarší zvukový záznam prezidenta Masaryka z 28.10. 1928 ZDE - pořad "Zrcadlo" CRo Leonardo, zaslal Oldřich Janouch.

6. 3. 2007

Otakar Šoltys:

(Britský satirický časopis Private Eye má záslužnou rubriku Pseuds' Corner [Koutek snobů], kde pranýřuje citacemi lidi, kteří se nejsou schopni vyjadřovat normálně. Níže uvedený výrok Otakara Šoltyse by tam asi vyhrál hlavní cenu:) (JČ)

Domnívám se, že dochází k procesu, kterému se říká medializace, a ten má své vnitřní zákonitosti, ostatně dostatečně známé. Nedokážu si představit, že by se medializace vzdala střetu jako výkladového principu a eristické dialektiky jako způsobu prezentování tohoto střetu. Za desinformační a manipulační může takové postupy považovat ten, kdo zachází s mediálním diskursem intuitivně a důvěřivě.

PhDr. Otakar Šoltys, CSc., mediální analytik, Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK v Praze

ZDE našel pro Britské listy Tomáš Stýblo.

6. 3. 2007

O prezidentovi se nesluší pochybovat. Když však nedávno v Hospodářských novinách znovu dosvědčil, jak "vzdoruje falešným mýtům" ekologických varování, nemohl jsem si nevybavit jinou provokativní tezi z počátků prezidentovy politické dráhy. Proslavil se tehdy odporem k rozlišování peněz na čisté a špinavé. Prohlásil rovnou, že na penězích nelze poznat jaký mají původ.

Nebyl to jen tak nějaký hospodský bonmot. V pozici, kterou tehdy a hlavně později Václav Klaus měl, mohl významně ovlivnit možnosti boje proti kapitálu pocházejícím z kriminální činnosti. Tehdy jsme nedokázali jednoduchosti zdánlivě pravicového bonmotu oponovat.

6. 3. 2007

Studentský literární časopis Divoké víno, vycházející v letech 1964 až 1971, byl počinem nejen významným, ale - dnes už víme - také historicky významným. Ještě na konci devadesátých let Vladimír Bystrov označil nonkonformní dvouměsíčník za titul "dodnes žádným podobným časopisem nepřekonaný". Jaký potom div, že kterýsi znalec ve svatyni českých čtenářů, v Národní knihovně, všechny ročníky Divokého vína odcizil.

5. 3. 2007

Ladislav Špaček, který se léta objevoval vedle prezidenta Václava Havla jako mluvčí, vystoupil ve zcela nové roli. Stal se nejznámější tváří skupiny, která si přeje základnu USA v Česku. "Jako slušně vychovaný člověk si nedovedu představit, že bychom USA odmítli," sdělil Špaček.

Nenechte si ujít!! IDNES

Slušně vychovaný Ladislav Špaček nechce americký radar, chce rakety! ZDE

6. 3. 2007

(Reakce na článek P. Hájka "Boj proti kouření je bojem proti svobodě" z 12.2. uveřejněný na iDNES)

Je až s podivem, že člověk jistě vzdělaný a světaznalý, jako je mluvčí prezidenta republiky pan Hájek si neuvědomuje vlastní meze a pouští se na tak (v jeho případě) tenký led, jako je pojednání o (ne)škodlivosti kouření. Žel, jeho pokus nedopadl úspěšně a v článku nám dokázal, že rčení "Jablko nepadá daleko od stromu" může platit nejen v rodinném vztahu, ale i ve vztahu pracovním. Jeho sveřepost, se kterou hájí kuřákovo právo na svobodu a zpochybňuje lékařské argumenty, je téměř totožná s výroky pana prezidenta, které se týkají životního prostředí. Jak už to tak bývá, snaha být slyšen je přímo úměrná neznalosti problematiky a to jak po stránce zdravotní, tak bohužel i po stránce filosofické, když hájí kuřákovu svobodu.

6. 3. 2007

Rozhodl jsem se emigrovat

Čím dál tím víc uvažuju o odchodu z naší republiky do zahraničí. Nutí mě k tomu okolnosti, které se mě přímo či nepřímo dotýkají. Z věcí, které mají obdobu pouze u nás a naprosto odporují logickému myšlení, mi zůstavá rozum stát. Myslím, že nejen mně. Nejsem si vůbec jist, jestli mé rozhodnutí bude do budoucna perspektivní. Potencionální odchod neberu jako útěk sám před sebou, ale útěk ze společnosti, jejíž základy soustavně prožírají termiti, prahnoucí po větších a větších soustech; společnosti, jejíž budoucí osud má být vložen do rukou supertermita v podobě USA; společnosti, kde "vyšší zájmy" ničí vidinu pohodového života bez válek a zbraní.

6. 3. 2007

V Britských listech občas čtu vášnivou obhajobu dnešního kapitalismu, jakoby téměř znamenal spásu lidstva. Takové články se mi ale promítají na pozadí jiné - televizní - reklamy, třeba na kasina. Je to opravdu krása, všude plno světel, spousta příležitostí zbohatnout a skutečně je v té reklamě vidět pouze tleskající, nadšené, usměvavé šťastné výherce.

6. 3. 2007
Česká, ale i zahraniční média opět prokazují svou impotenci, když současné krizi v Africkém rohu věnují tak chatrný prostor. Příjemce mediálního šlendrijánu se mohl při nejlepším dozvědět, že etiopská armáda s pomocí Spojených států dává na frak Al-Kajdě, která se infiltrovala až do Afriky. Tato její blízkost je podle Američanů alarmující a mají opět o jednu bojovou frontu navíc, aby ospravedlnili své tažení proti terorismu.

6. 3. 2007

Věrní psi cizáků vyjí na stejný měsíc a čekají odměnu v podobě vydatného pamlsku. Imperativnost náboženských dogmat a pověr je základem nesnášenlivosti. Národy mají své lži, věří jim a uctívají je, jak doba plyne jedna za druhou a druhá za třetí.

6. 3. 2007

V létě tomu bude deset let, co zkrachovala cestovní kancelář Travela. Třetí největší cestovní kancelář v republice. Dnes, po deseti letech, nebylo ještě konkurzní řízení skončeno. Za těch deset let jsem napsal řadu dopisů k soudu, na ministerstvo spravedlnosti, k ombudsmanovi atd. Dočkal jsem se i odpovědí, ale tím vše skončilo. Požádal jsem i televizní stanice a přední české deníky, aby tuto kauzu opět otevřely, není zájem, není to prý aktuální .To ,že bylo okradeno několik tisíc klientů, kteří měli zaplacenou dovolenou, že po majiteli cestovní kanceláře ing.Breznenovi zůstaly dluhy ve výši téměř 150 milionů korun, dnes nikoho nezajímá. Jako obyčejný smrtelník nemáte téměř žádnou šanci dostat zpět své peníze. O ty vlastně dnes již ani nejde. Jde o princip. Jde o to, že zloděj zůstává nepotrestán, že nadále podniká v cestovním ruchu, že soudy nejsou schopny případ dokončit. Pro dokreslení některé citace z korespondence v případu Travely:

6. 3. 2007

Neznám paní Jiřinu Šiklovou. To jméno několikrát zaznělo v novinách, rozhlase nebo televizi a představoval jsem si, že je to žena, která svůj život zasvětila boji za pravdu. Její povolání -- sociologie -- by též mělo napovídat, že jedinec, bádající o vztazích mezi člověkem a společností, by se měl otevírat poznání. Rozhodně si sociologa nepředstavuji jako osobu, která si vloží si do uší ucpávky, přelepí páskou oči a odevzdá se víře. Paní Šiklová mě v tomto přesvědčení hluboce zklamala, když v nedělní televizní diskusi prohlásila: "Raději se budu mýlit s USA, než mít pravdu s Putinem".

6. 3. 2007

Zdravotnictví se stává finančním problémem. Lidé žijí déle, staří lidé jsou častěji nemocní, zdravotní technika se vyvíjí a je stále dražší. Výrobci léků nejenže investují do reklamy, ale také podporují lékaře, který jsou ochotni prodávat jejich drahé léky. Náklady platí společnost ve formě individuálních pacientů, hlavně ale skrze různé pojistky.

6. 3. 2007

V předvečer 54. výročí úmrtí Josifa Džugašviliho-Stalina, které připadá na 5. březen, byla ve Vídni zveřejněna dokumentace, ze které vyplývá, že v posledních letech jeho života mezi léty 1950 až 53 byly v sovětské okupační zóně zatčeny stovky rakouských občanů. Osmdesát šest z nich bylo kvůli údajné špionáži proti SSSR v tajných procesech odsouzeno k smrti, deportováno poté do Moskvy a zde zastřeleno. Na základě společného projektu "Zastřeleni v Moskvě" podporovaného ruskou organizací "Memoriál"a "Institutem poválečných důsledků" ve Štýrském Hradci má ještě tento rok vyjít pamětní kniha, která přinese osudy těchto obětí.

6. 3. 2007

Seriózní vědci vedou rozsáhlé spory o tom, zda je homeopatie oprávněnou léčebnou metodou nebo sprostým podvodem. Pomineme-li to, že podvod působí a léčí velmi účinně, máme spoustu příkladů, které nám třeba problém homeopatie vyjasní.

Koule jako koule
5. 3. 2007
šéfredaktor časopisu ATM - Armády, technika, militaria

Zájezd k radaru NATO do Nepolis, který ministerstvo obrany počátkem února zorganizovalo a "reagovalo tak na četná přání novinářů", přináší ovoce. Kulovitý tvar radomu, který ukrývá páteřní radar protivzdušné obrany systému NATINADS, pronikl do většiny tištěných médií i TV vysílání a jejich prostřednictvím ovlivňuje podvědomí běžného občana a konejší jej v rámci státní kampaně ve prospěch něčeho zcela jiného.

5. 3. 2007

Co tam proboha dělali Šiklová a Kocáb?

Nemohu souhlasit se Štěpánem Kotrbou, že s Moravcovou diskusí v nedělních Otázkách bylo všechno v pořádku. Struktura pozvaných hostí byla nevyvážená.

Moravec neuvedl, že Jan Keller do pořadu výslovně odmítl jít, protože za sebe navrhoval zástupce hnutí Ne základnám. Není úplně pravda, že Keller nešel do pořadu "z pracovních důvodů". Moravec se nezmínil o ostrých útocích na ČT, obviňovanou z cenzury, například o prohlášení organizace Greenpeace.

Nechápu, proč Moravec nebyl schopen vzít do pořadu jednoho zástupce hnutí Ne základnám. Měl mu pak klást ostře kritické otázky. Nebo prostě nějaké jiného normálního občana. Argument, že "Tamáš v pořadu už byl", neobstojí. Vondra přece je v ČT taky pečený vařený.

Nechápu, co v pořadu měli co dělat Šiklová a Kocáb.

Uznávám, že se snažil Moravec pořad moderovat nezávisle a kriticky, ale neuspokojivá struktura pozvaných hostů byla obrovským handicapem. Čtu-li transkript pořadu a neustále se v něm vyskytují jména Kocáb (hudebník! :) ) /Šiklová, kteří nezastupují nikoho, mám pocit obrovské komedie. Promiňte, ale je tomu tak.

Instituce veřejné služby má povinnost zkoumat nově vzniklé iniciativy a podrobovat je ostře kritickému výslechu na veřejnosti. V tom Moravec selhal a nechápu, proč v pořadu neměl zástupce iniciativy Ne základnám!

Nedovedu si představit v britské televizi nebo britském rozhlase obdobnou diskusi, která by záměrně vyloučila z diskusního pořadu zástupce nově vzniklé iniciativy.

5. 3. 2007

DOKUMENT

Přinášíme přepis dvou a půl hodin diskuze v pořadu České televize Otázky Václava Moravce na téma radarová základna USA na území ČR, tak jak ji zanamenala na stanicích ČT 1 a ČT 24 agentura pro monitoring tisku NEWTON IT.

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 1 na internetu VIDEO

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 24 na internetu VIDEO

přepis pořadu Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007 ZDE

5. 3. 2007

Nedostatečná názorová pluralita v ČT

Postupně jsou rušeny diskusní pořady, ve kterých dochází k výrazným střetům dvou a více názorů. Diskuse jsou vedeny podivným způsobem. Například diskutující podporující instalaci cizí vojenské základny hovoří prakticky po celý pořad. Zástupce občanské iniciativy požadující, aby o instalaci nebo odmítnutí této základny rozhodlo všelidové referendum, není vpuštěn do studia a je mu pouze dovoleno 1 minutu hovořit po telefonu.

Domnívám se, že veřejnoprávní TV by v takovém případě měla uspořádat velkou diskusi kolem kulatého stolu, kde by proti sobě seděl zastánce základny, odpůrce základny a expert na technickou stránku celé věci, který by za pomoci grafiky názorně ukazoval, jak raketový deštník funguje.

5. 3. 2007

Analytická reportáž MF Dnes k pořadu OVM

Prestižní český deník MF Dnes opět rozčísl intelektuální hladinu poklidných vod české společnosti, když obsáhlou analytickou reportáží rozebral včerejší diskusní maratón o umístění raketové základny na území ČR. Kromě objektivního zhodnocení názorů konfrontovaných s respektovanými světovými informačními zdroji poskytuje analýza také trefnou a vtipnou charakteristiku účastníků. Autor si také velmi profesionálně všímá pozadí diskuse a nabízí tak čtenáři drobnohled na nitky všech politicko -- mediálních souvislostí. Převratný je způsob, jakým autor zasazuje problematiku do geopolitického obrazu současného světa. Text, který splňuje nejen žurnalistická, ale také nejpřísnější vědecká kritéria, následuje níže.

5. 3. 2007

aneb kavkazský špek

Ve čtvrtek v Bruselu generálporučík Henry Obering, ředitel Missile Defense Agency, prohlásil, že USA zamýšlejí umístit další radar na Kavkazu, někde mezi Ruskou federací a Íránem, kde se geograficky nabízí Gruzie a Ázerbajdžán. Důvodem má být předsunutí linie radarové včasné výstrahy co nejblíže případné hrozbě, za kterou je zcela nepokrytě Spojenými státy prohlašován Írán. Očekává se, že záměr vyvolá ještě bouřlivější reakce ze strany Ruské federace a nic na tom nezmění fakt, že radar má mít charakteristiku úzkého pozorovacího úhlu, který není primárně vhodný pro komplexní sledování vzdušného provozu, a že má jít o mobilnější verzi radaru, schopnou rychlého přesunu.

5. 3. 2007

Podle epidemiologických studií se v okolí radarové základny v provincii Gabala rodí ve srovnání se stavem před její výstavbou čtyřikrát častěji postižené děti. Výskyt chorob nervového systému a ledvin se zvýšil přibližně osmkrát, porodnost se dramaticky snížila. Mezi provinciemi Ázerbajdžánu má provincie Gabala nejvyšší výskyt rakoviny mezi mladými lidmi... Ruské armádní zpravodajství reagovalo prohlášením, že vliv základny na životní prostředí nepřekračuje stanovené normy. Avšak zprávy různých ekologických organizací tvrdí pravý opak. Není bez zajímavosti, že všechny tyto organizace čerpají z prostředků západních grantových agentur a nadací, především nadací USA.

5. 3. 2007

V úvodu své odpovědi panu Binkovi musím uvést na pravou míru některá fakta. Nebyl jsem to já, kdo jej vydával za amatéra v oblasti filosofie. Tím byl bohužel on sám, neboť jeho stať s neustálými omluvami za zjednodušování působila -- a nejen na mne -- velice amatérsky, rozhodně ne jako od někoho, kdo se může pyšnit třemi tituly. K tomu ještě v rubrice "o autorovi" v Britských listech je zmíněn jako jeho hlavní obor hlubinná ekologie. Kdyby psal tím způsobem jako své poslední Intermezzo, nikdy bych si nedovolil použít takového příměru.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení   
4. 12. 2006 Írán zablokoval přístup k Wikipedii, k Amazonu a YouTube   
24. 10. 2006 I slova jsou nebezpečná Petr  Hušek
23. 10. 2006 Bude nám stát určovat, co si máme myslet? Jan  Čulík
23. 10. 2006 Stát právem trestá navádění k trestnému činu   
20. 10. 2006 Myšlenková policie a svoboda projevu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Odvaha ke kolaboraci Luděk  Toman
6. 3. 2007 Proč jsou Britské listy ve věci raketové základny rekordně dezinformačním zdrojem Petr  Suchý
6. 3. 2007 .... a karavana jde dál .... Pavel  Čámský
6. 3. 2007 Kdo to tu dezinformuje? Karel  Dolejší
6. 3. 2007 ČR se dostane do izolace   
6. 3. 2007 Raketové protiletecké brigády v ČR byly zrušeny   
6. 3. 2007 Co všechno může ČR chtít za radar!   
6. 3. 2007 BL jako dezinformační zdroj, aneb Proč se někteří vzdělaní lidé rádi sami zostudí a neužívají raději svobody vyjadřování? Uwe  Ladwig
5. 3. 2007 Ať radary a rakety zvítězí nad lží a nenávistí!   
5. 3. 2007 Zaorálek je neinformovaný   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 TGM: Demokracie musí být stálou reformou, stálou revolucí   
6. 3. 2007 Tomáš Garrigue Masaryk a hledání smyslu českých dějin Pavel  Kopecký
21. 11. 2006 Počátky československé zahraniční politiky Otto  Drexler
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004   
27. 10. 2004 Washingtonská deklarace z 18. října 1918   
27. 10. 2004 Provolání Národního výboru ke vzniku Československa   
27. 10. 2004 Manifest císaře Karla I. ze 16. října 1918   
27. 10. 2004 První zákon Československé republiky   
27. 10. 2004 Projev T. G. Masaryka k 28. říjnu 1919   
27. 10. 2004 Zahajovací řeč prvního dne Národního shromáždění československého   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 7 modeliek Michal  Habaj
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík