20. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2009

To, že dnes ve světě vládne nestabilita, vytváří při nástupu nového amerického prezidenta do funkce jedinečnou příležitost pro tvůrčí diplomacii, argumentuje v britském deníku Independent bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Barack Obama
20. 1. 2009

NA UVÍTANOU

Dnešní inaugurační projev Baracka Obamy by měl napovědět, jak bude vypadat změna, kterou nový prezident slíbil v předvolební kampani. Protože Obama sliby nešetřil ani pokud se jedná o zahraniční politiku, z Česka budou jeho vystoupení s napětím sledovat jak přívrženci výstavby vojenské základny USA, tak i její odpůrci. Pravda je, že dosavadní informace o tom, že nový prezident podpoří, nebo naopak zastaví výstavbu radaru v Brdech, byla nepřesná: Obama žádné stanovisko nezaujal ani po zvolení, ani během kampaně.

20. 1. 2009

Inaugurace nového prezidenta je v USA (dokonce nejenom tam) obrovskou podívanou. Vzhledem k neustávající záplavě záporných údajů o americké ekonomice se ovšem, slovy jednoho zpravodaje, četní Američané ptají: Kolik bude stát tento mejdan? Krátká odpověď: zřejmě víc než 150 milionů dolarů. Jde o nejnákladnější inauguraci amerických dějin. (Když se veřejnost dověděla při první inauguraci George W. Bushe, že stála 42,3 miliony, byl Bush tvrdě kritizován. Tehdy ovšem, říkají obhájci té dnešní, vtom neyly započítávány náklady na bezpečnost.)

20. 1. 2009

Můj pradědeček se jmenoval Břetislav Hladký a byl evangelickým farářem ve sboru Neratovice – Libiš, ve stejném sboru, kam patřil i Jan Palach. Pradědeček jej křtil. O Palachovi se u nás v rodině čas od času hovořilo. Snad i proto, že ho nikdo blížeji neznal. Neznal ani bezprostřední pohnutky jeho sebeoběti. Mohli jsme jen tušit.

Americká armáda v severním Afghánistánu
19. 1. 2009

ANALÝZA

"V roce 2054 postačí celý obranný rozpočet Spojených států k nákupu jediného letadla. O to se bude muset dělit letectvo a námořnictvo; každá z těchto složek je bude mít na tři a půl dne v týdnu, s výjimkou přestupného roku, kdy je na ten jeden den navíc dostane námořní pěchota", konstatoval před pětadvaceti lety Norman R. Augustine. Bývalý šéf koncernu Martin Marietta, který měl za sebou i několik let práce v Pentagonu a jehož lze označit za pionýra v oblasti výzkumu strukturálního odzbrojování, tento svůj bonmot označil jako "první zákon nadcházející zkázy nebo poslední zákon ekonomického odzbrojení." V materiálech věnovaných národní bezpečnosti USA patří teď odkazy na Augustinovy vtipy k tomu veselejšímu čtení.

20. 1. 2009

Středisku Diakonie Betlém bylo 14. 1. 2009 oznámeno, že letos dostane od ministerstva práce a sociálních věcí namísto požadované dotace 8,5 mil. pouze 2 mil. To by znamenalo k 31. 3. 2009 ukončení činnosti střediska! Prosím vás, kdo tady tu sociální práci bude dělat? A jak?

Husovický deník sboru ČCE v Brně ZDE

20. 1. 2009

Prohlášení předsednictva a vědecké rady České společnosti pro informatiku a kybernetiku

Záměrem projektu rozvoje informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání by mělo být efektivní využití všech možností, které tyto technologie pro vzdělávání přinášejí -- multimediality, interaktivity, kreativity a podpory logického uvažování. Z tohoto hlediska je důležité, aby na Internetu byl snadno dosažitelný výukový obsah.

20. 1. 2009

Studená gloriola pomníkového symbolu, která obklopuje mladého kluka Jana Palacha a některé úvahy zveřejněné na Britských listech i jinde, mě vedou k napsání pár vět. Absolutně neschvaluji způsob, kterým chtěl zvednout lidi a politiky, aby přestali fňukat a kolaborovat. Představa, že by podobnou bolestí mohl projít někdo z mých blízkých, mne děsí. Nicméně, co se stalo, nelze odestát.

20. 1. 2009

Debata by opravdu měla být jen o umělecké svobodě?

Kolik už měl ten nejnovější český umělecký projekt v Bruselu rozmanitých ohlasů, jak v zahraničí, tak doma. Kupodivu některé názory pouze vyjadřovaly nadšení nad dosaženým výsledkem, anebo jeho -- vesměs sžíravý -- odsudek. Asi je to přirozené, když každý máme poněkud odlišné předpoklady a zkušenosti s tím, co se nám líbí nebo nelíbí. A nemělo by jít pouze o libost. Copak nebyla zároveň v sázce prestiž českého státu?

19. 1. 2009

Svědectví účastníka dvou misí OSN:

K tomu, abych znovu napsal do Britských listů, mě inspirovaly články "Izra El? (Bojuje Bůh?)" a "O neštěstí a neporozumění".

Když jsem o válce jenom četl, vůbec jsem netušil, co je obsahem tohoto pojmu. Žádná kniha ani žádný válečný film totiž nepáchne korditem, dnešní obdobou střelného prachu, žádný výstřel tam nikoho neohrožuje. Filmový pláč hvězdy nás může dojmout, ale vpravdě se vás netkne tam někde uvnitř. Po filmu se nebudíte zbroceni potem, jako já, když se mi sem tam ve snu znovu vybaví děti po výbuchu miny, co dopadla na jejich plácek mezi domy, uprostřed fotbalového utkání.

20. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jmenují se "půlnoční předpisy" (Midnight regulations) a není to nic nového, proto bylo jasné, že i Bushova vláda jic proto bylo jasne, ze taky Bushova administrace jich bude chtít využít jako jiné dřívější americké vlády, aby docílila toho, že se Obama bude muset alespoň nějaký čas řídit podle předpisů, které by se asi nikdy nemohly stát zákonem (viz: http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_regulations).

Michael Marčák: Mám nepříjemný pocit, že ta oranžová ukrajinská revoluce měla mít spíše žlutou barvu plynu.
20. 1. 2009

20. 1. 2009

Vážení přátelé,

mnoho let jsem vás, jako válečný zpravodaj, informoval o násilí. Osměluji se Vás poprosit: dovolte mi, abych se postavil násilí i jako poslanec Evropského parlamentu. Kandiduji letos ve volbách za hnutí Starostové a nezávislí. Především bych chtěl v EP usilovat o diverzifikaci energetických zdrojů, o sjednocení evropských postojů k Ruské federaci, o obranu před násilím a terorem, o sbližování pozic starých a nových členů Evropské unie i o potlačení politického extremizmu.

Uvítám každou Vaši radu či námět pro práci europoslance. Současně se omlouvám, že Vás informuji touto cestou, ale záleží mi na každé konstruktivní připomínce.

S přátelskou úctou

Jaromír Štětina

novinář a senátor

stetinaj@senat.cz

19. 1. 2009

ANALÝZA

V médiích jsou označovány za viníky plynové krize v Evropě Rusko a Ukrajina. K této otázce je možné přistupovat z politických, technických a ekonomických hledisek. Pokusme se podívat na plynovou krizi z hlediska: Komu plynová krize prospívá?

20. 1. 2009

TÉMATA PRO NOVÉHO AMERICKÉHO PREZIDENTA

Jako v případě útoků z 11. září i v případě antraxových útoků se americká vláda pokusila z útoků obvinit Irák. 26. října 2001, zveřejnily ABC News zprávu, že antrax, použitý k útokům obsahoval bentonit, který k výrobě antraxu používal výhradně Irák, s tím, že její pravdivost potvrdili 3 experti a že analýza byla provedena „ve Fort Detrick v Marylandu a jinde“. Informaci přezvaly další media. Po dvou týdnech ale laboratoř ve Fort Detrick, kde mělo, podle ABC News, mimo jiné, dojít k tomuto odhalení, oznámila, že k útoku byl použit kmen antraxu Ames, který byl vyroben v USA.

Michael Marčák: Začali jsme s cukrem a po značných investicích jsme u záchodu. Myslíte, že se nám ta prezentace ČR v Unii daří ?
20. 1. 2009

19. 1. 2009

Prohlášení českých muslimek:

Muslimská obec v Praze zveřejňuje toto prohlášení, které napsaly české muslimky:

19. 1. 2009

Hamas oznámil, že se znovu vyzbrojí navzdory mezinárodnímu úsilí zabránit této extremistické organizaci, aby obnovila svůj arzenál raket a dalších zbraní po nynější válce v Gaze.

"Dělejte si, co chcete. Výroba svatých zbraní je naším posláním a my víme, jak získávat zbraně," uvedl mluví Hamasu Abu Ubaida na tiskové konferenci.

Oslovil novináře s tváří zastřenou kostkovaným arabským šátkem a zdůraznil, že "všechno bude možné", pokud Izrael nestáhne své jednotky z Gazy do týdne, což je požadavek, který je součástí příměří, které vyhlásil Hamas.

Izrael pohrozil, že obnoví vojenské akce, pokud Hamas propašuje do Gazy další zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 1. 2009

Stáhnutí českých vojsk z Afghánistánu není zas tak špatný nápad, armády bude v případných nepokojích způsobených hospodářskou krizí bude možná nutno použít proti vlastnímu obyvatelstvu, míní Erik Best v týdeníku Respekt a v listě Fleet Sheet ZDE

19. 1. 2009

Mnoho z asi 5000 zraněných osob bez okamžité lékařské pomoci zřejmě v nadcházejících dnech zemře.

Jednostranná podstata izraelské deklarace o příměří je záměrná, píší v deníku Guardian Amjad Atallah a Daniel Levy. Izrael se tím snaží vyslat signál, že Hamas není legitimní strana, s níž by se dalo vyjednávat.

19. 1. 2009

Daniel Veselý reagoval na můj text zajímavým příspěvkem, a proto se chci k tématu ještě jednou vrátit, i když jsem si vědom, že stejně nikoho nepřesvědčím.

Obvykle mi ta část diskutérů, která se mnou právě nesouhlasí, nadává do komunistů, levičáků a kdo ví čeho ještě. No, komunista opravdu nejsem a nebyl jsem a nebudu, navíc mně a mé rodině dali za své vlády docela zahulit, takže netrpím ani nostalgií za starými časy. Levicové názory na ledacos mám, na něco jiného nám zase názory docela pravicové. Ovšem málokdy mi odpůrci, byť jen asi dva nebo tři, tak sprostě nadávali. Nebyla to ovšem diskuze, ale antisemitistické projevy a antisemity považuji zcela rasisticky za podlidi. Jestli z něčeho myslím opravdu nemohu být podezírán, je to tzv. "politická korektnost".

19. 1. 2009

To je úsudek čelného klimatologa z NASA Jima Hansena. Ten minulý týden varoval, že jen bezodkladná akce nového prezidenta může zastavit drtivé klimatické změny, které nyní ohrožují Zemi.

Rychle se zvyšující emise uhlíku už způsobují, že taje led na pólech. To hrozí, že vzniknou globální záplavy, dojde k široké likvidaci přírodních druhů a podstatnému narušení existujících vzorců počasí. Hansen poukázal na to, že současná koncentrace uhlíku v atmosféře je už nyní vyšší, než aby se dalo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování. Přesto však koncentrace dále stoupají.

19. 1. 2009

KD│ Izrael zveřejnil informaci, podle níž Hamás údajně prostřednictvím Egypta obdržel varování, že pokud okamžitě nepřestane pašovat zbraně do Gazy, bude to považováno za porušení příměří a povede to k vojenské akci.

Íránští experti údajně zkonstruovali zvláštní podvodní kontejner, který má sloužit k pašování nezávislému na využití egyptského území.

Kontejnery jsou prý svrhávány z palub dopravních lodí, potopí se do předem určené hloubky a v ní putují automaticky ke břehu, kde se opět vynořují a jsou vyzvednuty rybáři.

(Tento typ zprávy nelze ověřit z nezávislých zdrojů, její zveřejnění však přinejmenším ukazuje, že v Izraeli stále působí tendence k eskalování a rozšíření konfliktu namísto k jeho ukončení -- KD.)

Zdroj: ZDE

19. 1. 2009

Reportér Hugh Sykes se znovu spojil s třemi americkými občany, s nimiž hovořil těsně po útocích z 11. září 2001. Ptal se jich, co si myslí o odcházejícím Georgi Bushovi a o přicházejícím Baracku Obamovi. Rozhovory se vysílaly v rámci pořadu Broadcasting House v neděli 18. ledna v rozhlase BBC.

Rozhlas a televize BBC mimochodem věnují nástupu Baracka Obamy do funkce obrovské množství vysílacího času, ať jsou to četné diskusní pořady z Ameriky, nebo dokumentární seriál o Obamovi pod názvem "Prezident - filozof", průběžné zpravodajství a podrobné informace o připravovaném úterním inauguračním ceremoniálu, který se bude vysílat přímým přenosem snad všude. Vzniká všeobecný dojem, že s Obamovým příchodem jde skutečně o epochální událost. (JČ)

19. 1. 2009

Mám před sebou další kontroverzní publikaci, která se dostala na český knižní trh. Jedná se o poměrně velmi dobře technicky provedenou knihu Adolf Hitler -- Akvarely, vydanou nakladatelstvím Ing. Radomír Fiksa -- Sowulo Press. Nejprve je třeba konstatovat, že pan inženýr Fiksa řadu lidí provokuje už vlastním názvem svého nakladatelství. Sowulo je 16. runa germánského futharku prostého (v podstatě runová abeceda, název je podobně jako u názvu abeceda odvozen od prvních znaků). Vyslovuje se jako české S. Původně to je jedna z velmi příznivých run. Oslavuje světlo a teplo jako entity pro člověka příjemné a potřebné. Za existence nacistického Německa se ale bohužel stala ve svém tuplovaném spojení symbolem organizace SS a pokud se nemýlím, tak ve své jednoduché podobě i jakýmsi symbolem Hitlerjugend, která měla tuto runu na výstrojových opascích.

19. 1. 2009

Někteří komentátoři nebo tzv. analytici se domnívají, že izraelská invaze do Gazy není signálem pro nastupující americkou administrativu. Dovoluji si nesouhlasit: je to naopak velmi výrazné "poselství" ani ne tak Obamovi samotnému jako postoji, který je mu připisován.

V červenci 2007 napsal nastávající prezident ve známém časopisu Foreign Affairs: "Dnes více než jindy musíme usilovat o zajištění trvalého urovnání konfliktu tak, že v míru a bezpečí budou vedle sebe žít dva státy." Je však příliš mnoho náznaků, že Izrael nemá zájem na dosažení řešení v podobě dvou států.

19. 1. 2009
reakce na článek Ivana Větvičky „Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní“

Autor článku s obdivuhodnou otevřeností vystihl poměry některých technických oborů. Správně například poukazuje na to, že řada českých vědeckých a průmyslových institucí figuruje na seznamu firem, které by mohly profitovat na americkém systému protiraketové obrany (PRO). (Poznámka ŠOK: a taky profituje...) Výsledkem je, že odborníci z výše uvedených firem do radaru „příliš nešťourají“ a budou zřejmě mlčet, i když se ukazuje, že prosazovaný systém PRO je velkým fyzikálním nesmyslem.

19. 1. 2009

Německá veřejnoprávní televize ZDF uvádí nový dokumentární pořad o  strůjci atentátu na  Adolfa Hitlera,  kterým byl Claus hrabě Schenk von Stauffenberg (1907 – 1944). Letošního roku uplyne totiž 65 let od pokusu zbavit se tyrana, který zavlekl Německo do zničující války, která byla zahájena před 70 lety. Při této příležitosti ZDF na svých internetových stránkách přináší řadu nových dokumentů, odhalujících podíl Wehrmachtu na zločinech proti lidskosti a jeho pomahačské úloze na holocaustu.

19. 1. 2009

"Liga starostů proti radaru", občanské hnutí "NEnásilí" a hnutí kampaně "Evropa pro mír" rozeslali v minulých dnech na 6 000 starostů v ČR elektronicky dopis, v němž je informují o šestiměsíční kampani, kterou tato hnutí hodlají od ledna 2009 rozvinout spolu s občany proti záměru umístit do ČR americký radar - a vyzývají v dopise starosty i k vyjádření názoru. Informují je mj. i o cestě 40 brdských starostů 18. února 2009 do evropského parlamentu, kde starostové budou mít na pozvání evropských poslanců možnost hovořit ve veřejném slyšení o odporu veřejnosti proti radaru v ČR.

K tomu: " Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"

19. 1. 2009

NA ROZLOUČENOU

Dobrým státníkem je ten, kdo odevzdá zemi v lepším stavu, než ji převzal. To se prezidentu Georgu Bushovi ml. rozhodně říci nedá. Základním problémem jeho vládnutí bylo, že na nové výzvy reagoval akcemi, které se opíraly o ideologické předsudky, ne o věcnou analýzu – a přecenil možnosti Spojených států. Výsledkem je, že Bush ml. zanechává svému nástupci celou řadu mimořádně závažných problémů.

19. 1. 2009

V časech zoufalých mrazů, zoufalé plynové a ekonomické krize, zoufalé agrese Izraele v Gaze a celkově zoufalého předsednictví EU zoufalého českého prezidenta není mnoho důvodu k radosti.

17. 1. 2009
Výňatek z příspěvku Gabora Steingarta, vysílaného na stanici Deutschlandfunk

George W. Bush se zapíše do dějin USA jako velký prezident. Velký byl ovšem pouze v nezdaru. Ať už se tento hluboce věřící konzervativec z Texasu dotkl čehokoliv, nic se nepodařilo. Jeho domácí politika byla nešťastná a nakonec se proměnila v katastrofu.

17. 1. 2009
William S. Lind

◄ Chet Route - cesta, kterou operativci Hamásu přes egyptské území pronikají do Izraele.

KD│ Izraelský útok na pásmo Gazy zatím nepřinesl žádná překvapení. Na fyzické rovině války Izraelské obranné síly triumfují. Každému mrtvému Izraelci odpovídá sto mrtvých Palestinců. Pro armádu uzpůsobenou k válce druhé generace, v niž se někdejší izraelská armáda generace třetí změnila, je tohle hlavním měřítkem vítězství.

Na morální rovině se však obraz převrací. Hnutí islámského odporu Hamás má vítězství takřka jisté. Jak si všiml izraelský vojenský historik Martin van Creveld, k vyhlášení vítězství postačuje přežití, a Hamás přežije. Toto tvrzení nebude pouhou propagandou: Přežití všeho, co proti němu moderní státní armáda může nasadit, pro Hamás opravdu znamená legitimní vítězství. A Hamás nejen že přežije, ale bude dokonce posílen celosvětovými sympatiemi, které se z části projeví formou nových rekrutů a většího přílivu peněz.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2009 Obama, radar a globální nula Oskar  Krejčí
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
20. 1. 2009 Inaugurace Štěpán  Steiger
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
31. 10. 2008 Sukkaríja jako cíl preventivního zásahu proti normalizaci vztahů Sýrie-USA Robert  Jarkovský

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2009 Kissinger: Svět musí vytvořit nový světový pořádek   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století   
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?   
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky   
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík