15. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2009

Letadlo společnosti US Airways havarovalo a přistálo v Hudson River v New Yorku. Střetlo se s ptákem. Přežilo všech 148 cestujících, dva piloti a tři členové posádky. 78 osob bylo zraněno. Cestující čekali trpělivě na křídlech letadla, až je vyzvednou výletní a přívozní lodě.

15. 1. 2009

Zeptali jsme se mluvčího OSN, Chrise Gunnesse, co se stalo ve čtvrtek dopoledne v ústředí OSN, pokračoval pořad World at One rozhlasu BBC:

Chris Gunness: "Před několika hodinami mi potvrdil John Gain, náš ředitel pro Gazu, že byl náš objekt zasažen tím, o čem je přesvědčen, že to byly tři střely z bílého fosforu. Hlavní skladiště hoří, naše dílna v objektu hoří, přibližně 700 osob se tam skrývá před boji, samozřejmě, v zoufalství doufáme, že se nám podaří ty lidi evakuovat, ale dneska není v Gaze bezpečno nikde.

15. 1. 2009

Tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže:

Ženeva/Jerusalem (MVČK) -- Při zesilujících bojích v Gaze byla dnes ostřelováno řada zdravotnických a humanitárních zařízení. Nemocnice Al-Quds 2 provozovaná Palestinským Červeným půlměsícem byla zasažena, výbuch a plameny přivedly do nebezpečí životy stovky pacientů a zdravotnického personálu.

"To, že jsou nebezpečí vystaveni i ranění, kteří jsou ošetřováni v nemocnici, je zcela nepřijatelné," řekl Jakob Kellenberger, prezident Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), který právě dokončuje třídenní návštěvu oblasti, kde navštívil i nemocnici Shifa v Gaze. Zdůraznil, že všechny strany konfliktu musí jednat v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

15. 1. 2009

Úřad OSN pro uprchlíky v Gaze a nemocnice v Gaze ve čtvrtek hořely poté, co na ně střílelo izraelské dělostřelectvo. Několik osob bylo zraněno, uvedl mluvčí OSN a svědkové.

Budova humanitárního úřadu OSN UNRWA byla zasažena tím, co vypadalo jako tři granáty z bílého fosforu. Tři osoby byly zraněny, uvedl mluvčí OSN Chris Gunness. V budově vznikl požár a je ohroženo velké množství zásob, včetně cisternových vozů s benzínem.

Jak hoří budova OSN v Gaze BBC VIDEO

Budovu používaly stovky lidí jako útočiště před izraelskou ofenzívou, která trvá už 20 dní.

Izrael popírá, že by užíval bílého fosforu, avšak britský deník Times uvádí, že na základě vyšetřování jeho reportérů bylo zjištěno, že zranění způsobená bílým fosforem utrpěly desítky Palestinců. Bílý fosfor způsobuje děsivé popáleniny.

Deník Times připomíná, že Ženevská konvence z r. 1980 zakazuje užívání bílého fosforu jako zbraně v civilních oblastech, avšak je možno ho použít jako kouřové clony. Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že všechny zbraně, používané v Gaze, jsou "v rámci mezinárodního práva".

Podle rozhlasu BBC uvedl mluvčí izraelské vlády, že není jasné, zda ústředí OSN v Gaze ostřelovala izraelská armáda, nebo Hamas, protože "Hamas takové věci dělá často".

Jiný mluvčí OSN v Gaze sdělil tiskové kanceláři AFP, že OSN přerušilo po tomto útoku své humanitární operace v Gaze.

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon, který je dnes v Izraeli na mírové misi, vyjádřil svůj "silný protest a rozhořčení" nad útokem na budovu OSN a požadoval vyšetřování. Izraelský ministr obrany Ehud Barak mu sdělil, že útok na budovu OSN byl "vážnou chybou". Podle BBC tento výrok později izraelské ministerstvo obrany zpochybnilo.

Tisková kancelář AFP cituje svědky, že jedno křídlo nemocnice Al-Quds v jihozápadní Gaze, kde se ukrývaly další stovky uprchlíklů, bylo ostřelováno izraelskými tanky a že hoří. Není jasné, zda došlo k ztrátám na životech.

Tisková kancelář Reuters uvádí, že raketa nebo dělostřelecký granát zasáhly věžák v Gaze, kde mají tiskové kanceláře a další sdělovací prostředky své úřadovny. Zasaženo bylo třinácté patro věžáku Al-Shurouq, kde má úřadovny Abu Dhabi Television. Jeden z jejích novinářů byl zraněn.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

15. 1. 2009

Mluvčí izraelské vlády

Ústředí UNRWA, humanitární organizace OSN, bylo ve čtvrtek dopoledne ostřelováno, zároveň také podle zpráv hoří část nemocnice v Gaze, informoval pořad World at One rozhlasu BBC dnes v poledne. Mluvčí izraelské vlády Mark Regev vysvětlil proč, podle jeho názoru, se stávají civilisté obětí bojů:

"Hamas operuje z civilních čtvrtí. Hamas umísťuje rakety do soukromých domů. Střílejí ze soukromých domů. Někdy, když rozdáváme letáky a žádáme, aby civilisté opustili potenciální oblast bojů, Hamas civilistům násilně brání, aby odešli. Hamas je vinna neuvěřitelným válečným zločinem, protože nedovoluje rozlišování civilistů a vojáků. Záměrně používají civilní obyvatelstvo v Gaze jako lidské štíty."

15. 1. 2009

Britský ministr zahraničí:

Britský ministr zahraničí David Miliband argumentuje, že používání hesla "válka proti terorismu" od 11. září 2001 jako západního mobilizačního sloganu byla chyba, která zřejmě způsobila "více škody než užitku".

Pět dní před odchodem George Bushe z funkce amerického prezidenta ostře kritizuje v článku, otištěném v deníku Guardian, David Miliband celou zahraničněpolitickou filozofii Bushovy vlády. Argumentuje, že válka proti terorismu byla špatně pojatá a že Západ se nemůže "zabíjením" osvobodit od hrozeb, jimž čelí.

14. 1. 2009

ZABÍJENÍ V GAZE:

Začal jsem křičet na Izraelce hebrejsky, že v domě jsou civilisté a děti. Důstojník hlídky nám řekl, abychom vyšli z domu s bílou vlajkou. Moje matka vyšla ven s třemi holčičkami. Když vyšly před dům, Izraelci na ně začali střílet z 15 metrů. Sumitiny dvě sestry byly usmrceny. Jedné byly dva roky a zasáhlo ji množství kulek. Druhá byla šestiletá. Její tělo bylo přeseknuto u pasu těžkou střelbou

Diplomatické úsilí ve snaze ukončit konflikt v Gaze pokračuje, avšak dosud nedošlo k dohodě, uvedl publicistický pořad rozhlasu BBC Radio Four "PM" ve středu v 17.15. Některým vážně zraněným obyvatelům z Gazy, včetně mnoha dětí, bylo dovoleno překročit hranici do Egypta, aby se jim tam dostalo zdravotnické péče. Náš korespondent Christian Fraser navštívil nemocnici El Arish nedaleko hraničního přechoda Rafah. Viděl tam některé postižené.

15. 1. 2009

Moc děkuji za včerejší zveřejnění (či spíše promo) filmu Johna Pilgera o Palestině. Ačkoliv jde o dílo trochu zjednodušující a povrchní, přinesl otřesný přímý pohled na to, jak se izraelská státní moc na palestinských územích chová, který v Čechách trvale chybí, píše Jan Rovenský.

Myslím, že by bylo pěkné v tomto trendu pokračovat. Rád bych Vám doporučil dokument britského režiséra Jamese Millera, který mapuje kořeny vzájemné palestinsko-izraelské nenávisti sledováním příběhů tří palestinských dětí z pásma Gazy. V druhém díle chtěl režisér stejným způsobem zachytit postoje izraelských školáků, ale v průběhu natáčení prvního dílu ho bohužel zastřelila izraelská armáda. Dokument vyhrál cenu Emmy za rok 2004.

Další podrobnosti ZDE

Dokument - video 12
14. 1. 2009

Počet osob, usmrcených při agresivní izraelské ofenzívě v pásmu Gaza dosáhl 1010, uvádějí palestinští zdravotníci. Téměř třetina mrtvých jsou děti a téměř 5000 osob bylo zraněno. Bylo zabito 315 dětí, 76 žen a 619 mužů.

Na izraelské straně zahynulo 13 osob: 10 vojáků a tři civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Efraim Kishon v jednom satirickém textu popisuje "objektivní zpravodajství BBC" už v roce 1967: Palestinci - hluboké, smutné černé oči palestinské holčičky za drátěným plotem, plačící matka, za ní zbořený dům, krvácející stařeček. Izrael -- tlustý žid s doutníkem v kavárně, zívající ušatý a hodně ošklivý voják v jedné ruce se samopalem Uzi a ve druhé obložený chlebíček, naparáděná židovka s plnou taškou nákupů.

15. 1. 2009

Alex Koenigsmark uvádí ve svém článku o Palestincích: "Obávám se také, že sympatie jim rovněž ubírá všemi televizemi světa tehdy proběhnuvší skutečnost, že značná část dnešních obětí před léty, 11. září 2001, skákala radostí a pyšně střílela do vzduchu." Nevím, jaký má odkaz na toto tvrzení. Nestranný komentátor by mohl dodat: divíme se tomu? Po tom všem co si Palestinci vytrpěli za mohutné podpory USA? píše Jan Mrskoš.

Zrovna tak by se dalo uvést jiné tvrzení, k dočtení na mnoha odkazech na internetu: Toho dne 11. září 2001 byl bývalý izraelský premier Benjamin Netanyahu dotázán, co ty útoky budou znamenat pro vztahy USA-Izrael. Jeho rychlá odpověď byla: "To je velmi dobré..., tedy to není dobré, nicméně to bude vzbuzovat okamžité sympatie (pro Izrael)."

15. 1. 2009

Miliardář a bývalý agent KGB Alexander Lebeděv si zítra koupí londýnský bulvární deník Evening Standard. Bude to poprvé, co ruský oligarcha bude vlastnit vlivný britský list. Evening Standard zaznamenává už delší dobu ztráty a Lebeděv ho chce zachránit. Podle rozhlasu BBC si zamýšlí také koupit si intelektuální deník Independent.

Lebeděv uvedl, že četl Evening Standard a další britský tisk, když pracoval na sovětském velvyslanectví v Londýně koncem osmdesátých let jako mladý špion KGB.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 1. 2009

KD│V okamžiku, kdy vzniká tento text, vstupuje plynová krize v Evropě do svého třináctého dne.

Zatímco toto téma proniklo do západních myslí teprve v posledních letech, Rusko a Ukrajina se svářily o detaily dodávek zemního plynu, jejich objem, ceny a přepravní podmínky od rozpadu Sovětského svazu v roce 1992. Smlouva byla nakonec vždy uzavřena, protože Rusko potřebuje tvrdou měnu získávanou vývozem do Evropy (přes Ukrajinu), a Ukrajina zase k provozu svého hospodářství potřebuje zemní plyn. V posledních letech se ovšem dvě zásadní věci změnily.

15. 1. 2009

Nějaká hlava tady, vymyslela, že od 1.ledna se ke karambolu aut se škodou do 100 000 peněz nevolá policie. Zeptal se někdo proč? Vědí že to způsobí mnoho karambolů lidských a soudních.

Hned v roce 1990 jsem uspořádal výlet žáků 8. třídy do německého Ambergu. Pro naprostou většinu žáků to byla první cesta na západ. Program byl standardní. Prohlídka města s průvodcem, koupání ve vodním ráji, prohlídka města spojená s drobnými nákupy. Žáci dostali ponaučení, že se mají slušně chovat, s důrazem, že tady se nekrade. Stalo se. Přiběhli pro mě, pojďte honem, je tam policie. Do dneška si pamatuji tu situaci. V kanceláři sedí u stolu jeden ubrečený osmák, na stole je jeho otevřená peněženka s vyloženými penězi, měl jich tam hodně.

15. 1. 2009

ANALÝZA KOMUNIKACE

V poslední nedělní debatě na veřejnoprávní televizi došlo k zajímavému momentu: k nevědomé snaze o prolomení politicko mediálního kódu, v němž se odehrává komunikace o věcech veřejných. Záměr, který byl na počátku této snahy, sice nevyšel, poměrně dobře ale tento akt poslouží k ilustraci toho, jak vlastně je konstruováno vědomí, které si běžný člověk může vytvářet o realitě tohoto světa.

15. 1. 2009

Rok 1968 byl v ČSSR značně hektický (jak jsme si zvykli později říkat). Především byl nečekaně předznamenán hned na podzim 1967, když v Praze vyšli do ulic kolejní studenti se svíčkami, aby takto dali najevo, že se dá večer problematicky studovat, když "opět" nečekaně je bez proudu ta část elektrické sítě, na kterou je napojena taky zrovna ta či ona kolej. Mohlo to být na půl hodiny, ale také třeba na dvě hodiny. Soudruzi z ÚV KSČ byli tou nevinnou, ale nanejvýš nečekanou -- protože předem "neplánovanou" a neschválenou -- manifestací (nebo "demonstrací"?) nadmíru překvapeni. V té době byl zrovna šéfem strany a státu nepopulární Antonín Novotný. Co všechno se může stát z původně zcela nevinných "příčin", stěží lze pro mezilidské procesy předvídat. Kupodivu, je-li zjevná nespokojenost s vleklými nedostatky, najednou jako kdyby tu byl "signál" ke změnám...

Jehuda Amital, zakladatel nábožensky sionistické levicové strany Mejmad
15. 1. 2009

Židovské strany by byly stále rozpolcené, Arabové by se sjednotili. Libertariáni, bojující za legalizaci marihuany (Ale Jarok - Zelený list), stejně jako Zelení by propadli - stejně jako minule. Liberální či sekulární Židé by volili dominantní bloky na levici (sionistická sociální demokratiská Strana práce - v koalici se sionistickou náboženskou levicí Meimad 472 366 hlasů, levicový Merec-Jachad 118 302 hlasů v roce 2006) nebo na pravici (středopravicový Likud 281 996, pravicová Jisra'el Bejtenu 281 880, liberálně centristická Kadima - 690 901 hlasů v roce 2006 ). Silnou pozici mají sociálně demokratičtí důchodci - strana Gil (185 759 hlasů v roce 2006). Kolonisté a ortodoxní by volili své radikální náboženské strany. Například Moledet - následníka ultrapravicové strany Kahane Chaj!, kterou izraelský Nejvyšší soud pro její otevřený rasismus zakázal. Nebo osadnickou stranu Tekuma či Cherut. Ty ovšem dohromady tvoří koalici "Národní jednota", která se napojila na nábožensky sionistickou stranu Mafdal, (celkem 224 083 hlasů). Arabové by volili namísto svých tradičně mírných stran (islámská koalice Ra'am -Ta'al dostala 94 786 hlasů, Balad (Rodné město) 72 066, nesionistická levice Chadaš 86 092) velmi jednoduše nově vzniknuvší pobočku Hnutí islámského odporu - Hamásu... Pod jakýmkoliv názvem. Samo totiž vzniklo v roce 1987 jako odbočka egyptských Muslimských bratří Al-Madžama Al-Islami. "Hnutí odporu proti válce v Gaze" by se mohlo se ziskem 10-13 % stát druhou nebo třetí nejsilnější frakcí v Knesetu a to by sionistické strany nepřežily...Vítězná Kadima dostala totiž v roce 2006 pouhých 22,02%. Tak roztříštěná je izraelská politika.

15. 1. 2009

Konečně si nás BBC všimla, píše Ondřej Císař. Bohužel se tak nestalo díky našemu předsednictví EU, ale díky uměleckému dílu "podivínského" (citace) umělce.V silně sledovaném zpravodajském pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four The World Tonight byl interviewován David Černý.

Dílo, které má zachytit 27 státu EU v jakési formě velkého puzzle, způsobilo v Anglii poprask o nic menší nežli v Bulharsku -- ačkoli, anebo snad právě proto, že dílek Anglie v puzzle EU státu úplně schází.

Mě osobně se plastika moc líbí, protože udělala práci za všechny politiky v parlamentu EU nebo za všechny vyjednavače míru v Gaze nebo plynu z Ruska.

15. 1. 2009
15. 1. 2009

Tohleto slovo použil kdysi kdesi Jiří Voskovec a kdoví, jestli vůbec to nebyl hlavní důvod, proč, konec konců, i přes půlroční martyrium na Elis Islandu zůstal v Americe. Člověk žasne, že v zemi, kde už za císaře pána, dávno před Švejkem, psal svý povídky Jaroslav Hašek a dělal si srandu z politickejch poměrů v kénigrajchu Bémen und Méren ( práger Dajč ) - se útlocitné dámy obou pohlaví pohoršují nad tím, že se někdo v salónu Evropské unie dovolil zeptat: Prosím, kdepak tady máte záchod...

15. 1. 2009
reakce na články Andrewa Stroehleina "Ať žije David Černý!" a Jana Čulíka "Něco se konečně povedlo"

Nemusíme každému připisovat úžasné vlastnosti a některými lze i opovrhovat, a přesto velí prostá lidská slušnost neponižovat ostatní kolem sebe. Součástí socializace člověka je cesta k dosažení schopnosti nevěnovat nepřiměřenou pozornost vadám a spíše ostatní posuzovat podle toho, jak jednají, jak se chovají , ne podle toho, jak nám zrovna připadají. To by bylo vnímáno jako důsledek defektní výchovy nebo poruchy osobnosti. Maminka umravní tříletí dítě, které hlasitě komentuje pána, který „strašně tlustej“ a paní, která „smrdí“.

15. 1. 2009
reakce na články Andrewa Stroehleina "Ať žije David Černý!" a Jana Čulíka "Něco se konečně povedlo"

Fascinuje mne odvaha nazývat uměním cokoliv, co někdo za umění prohlásí. Fascinuje mne odvaha nazývat jakoukoliv vizualizaci uměním. Hromada uhlí je také uměním? Uměním je ji vyrubat ze země z půlkilometrové hloubky. Uměním je ji složit do sklepa a neuhnat si infarkt. Je uměním samotná hromada? Ne. Trojrozměrná karikatura Marcela Duchampa v galerii ovšem odstartovala v moderní estetice proces, který vyloučil složitou uměleckou hru o proporce, kánon, harmonii a jako řídící určil šokující myšlenku. Na odporu postavená estetika umožnila hlupákům a snobům šokovat bulvár. Uměním se ale nikdy nestaly ani tlející mrtvoly rozežrané červy (kdo si vzpomene na autora dnes?), nestaly se jimi ani další záchodky či lejna v galeriích. Duchampova latrína tam je, protože byl první. Černého koncept je pětadvacátá kopie pětadvacáté kopie. Na otázku "co je Evropa" lze také odpovědět různě. Od pedagoga Vysoké školy uměleckoprůmyslové bych čekal víc, než od postpubertálního studenta. Co ale čekat od člověka, který růžovou budoucnost demokracie bez ruských tanků ztvárnil pomalováním tanku na růžovo či posazením svatého Václava na břicho mrtvého koně, visícího hlavou dolů? Bouřliváctví, mystifikace a studentské žertíky patří k mládí. Někdy. Pedagog není žák. Dílo Entropa vyskoškolského učitele Davida Černého je jednak podvodem estetickým, jednak podvodem myšlenkovým. Obojí si zasluhuje odmítnutí, nikoliv adoraci.

"Groteskní nadsázka a mystifikace patří ke znakům české kultury a vytváření falešných identit je jednou ze strategií současného umění", tvrdí o sobě Černý. I rozmazané lejno na podlaze galerie jde odůvodnit. Uměním ale není.

15. 1. 2009

Ať se snažím, jak se snažím, nevidím na instalaci Davida Černého, kterou počastoval členské státy Evropské unie, v zásadě nic zajímavého. Nikoliv proto, že by nebylo zajímavé, jak získal peníze a domluvil se na zakázce – to je patrně jediné na celé věci zajímavé, jak fungují takové miliónové státní zakázky -, ale především z důvodu stereotypu. David Černý, známý svými kontroverzními díly, totiž nepřekonal poměrně obnošený způsob komentování reality, jakou od něho známe.

15. 1. 2009

"Mně se to líbí. Politici by se k tomu vůbec neměli vyjadřovat."

Martin Bursík takto vyjádřil postoj k plastice výtvarníka Davida Černého, která byla zhotovena na politickou objednávku na základě blízkosti politických postojů (David Černý se jako jeden z mediálně alespoň trochu známých obličejů angažoval v kampani na podporu výstavby americké vojenské základny v Brdech a vicepremiér Alexandr Vondra, aktivní politický zastánce téhož, zakázku schvaloval) a která je umístěna v sídle významné politické instituce. Vyjadřuje se k plastice, která nese velmi povrchní a trochu bezmyšlenkovitou, leč politickou výpověď o "entropii" v hlavě autora, který neváhal skutečně chaoticky smíchat dohromady pomíjivý a mediálně koprodukovaný okamžik z dějin Dánska, velmi citlivé historické stigma, které dodnes nevisí jen nad Německem, ale nad celým západním světem, a třeba zcela "turistický" a zároveň, v kontextu citlivého tématu "dvourychlostní" Evropy, sociálně dehonestující symbol z oblasti Bosporu. To vše, co utkvělo v autorově nepříliš podrobné politické mapě Evropy, je jakousi politickou výpovědí. A Martin Bursík si myslí, že by se k tomu politici neměli vyjadřovat. Navíc se mu líbí něco, za co se autor cítil potřebu omlouvat, třebas jen z politického donucení:)

15. 1. 2009

Člověk se nestačí divit! Jak jsme se těšili, že budeme na půl roku pupkem světa, nebo aspoň Evropské unie! A že to "Evropě osladíme"! (V té krizi s dodávkami plynu jsme zřejmě jednali na úrovni a v mezích možností efektivně, že?)

14. 1. 2009

Škoda, že někteří evropští politikové nemají smysl pro humor

Myšlenkově i provedením, mi připadá provokace Davida Černého a kolegů, kteří připravili instalaci Entropa, naprosto vynikající, vlastně plně v kontextu například takové britské televizní politické satiry.

14. 1. 2009

Když jsem v úterý přišel na jednání do budovy Rady Evropy v Bruselu, oči mi svedlo množství prstů ukazujících na obrovskou novou instalaci i to, že lidé překvapeně vydechovali. Entropa zobrazuje Evropskou unii jako stavebnici ze součástek z umělé hmoty, každou zemi představuje tupý stereotyp.

Itálie je fotbalové hřiště, Německo je síť dálnic, které připomínají hákový kříž, Švédsko je zabaleno do plochého balíku z Ikei a Británie, která je nejeuroskeptičtější ze všech členů EU, je úplně nepřítomna, Holandsko je pod vodou a z ní čouhá jen pár minaretů a v Polsku katolické duchovenstvo staví barevnou homosexuální vlajku.

15. 1. 2009

Kterak firma VAE zacházela s topením podobně jako ukrajinská vláda

Mrznoucí evropské země se kvůli zemnímu plynu mizejícímu na Ukrajině dostávají do podobné situace jako klienti neúspěšné společnosti VAE Mirka Topolánka, kteří v dobré víře platili za topení. VAE dlužila svému dodavateli a kroměřížští občané se octli v roli rukojmích. Obyvatelům několika sídlišť v Kroměříži měla topit ostravská firma VAE, ve které měl čtvrtinový podíl tehdejší předseda senátorského klubu ODS a senátního podvýboru pro energetiku Mirek Topolánek. Dodavatelem tepla pro VAE však byla firma Teplárny Kroměříž, které Topolánkova VAE neplatila.

15. 1. 2009
Polemika s textem Jana Zahradila, zveřejněným v Právu z 30.12.2008 "Eurofederalisté na konci s dechem". Z "kapacitních důvodů" prý v Právu nevyjde.... Autor tohoto textu je spoluzakladatelem nové liberální politické strany.

První pololetí roku 2009 bude pro českou politickou reprezentaci i veřejnost velkou zkouškou. Vládní koalice ponese zodpovědnost za organizaci předsednictví Rady Evropské unie. Voliče čekají na začátku června druhé volby do Evropského parlamentu. Předvolební kampaň se pomalu rozbíhá a vítěz minulých voleb, konzervativci z ODS, bude mít těžkou pozici. Stejně jako v krajských volbách i ve volbách do Evropského parlamentu budou velkou roli hrát témata s EU nesouvisející, např. nespokojenost s vládou a jejími pokusy o reformy. A stejně jako v krajských volbách ODS obhajuje minulý velký úspěch.

15. 1. 2009

V posledních dnech se množí úvahy o důvodech odstavení plynovodů mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle některých Rusové trestají přívržence amerických raket v Polsku a radaru v ČR. Jiní v tom vidí spor o peníze mezi Ukrajinou a Ruskem. Dalším důvodem je prý vyčerpání zásob ruského plynu. Také rozšiřování NATO na východ by v tom mohlo sehrávat jistou roli. Možná, že bych ještě nějaké důvody našel, ale není to nutné. Vypadá to tak, jako by skutečné důvody zůstávaly skryté.

Jakkoliv je ve všech médiích spousta slov o nedodaném plynu, téměř nikdo se nezmiňuje o tom, že přes Bělorusko, Polsko a Německo se do Evropy nadále dostává ruský plyn bez výkyvů.

K tomu: BL 9. 1. 2009, Štěpán Kotrba: S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... ZDE

15. 1. 2009

Posílám odkaz na článek Garryho Kasparova pro WSJ jako příklad zneužití argumentu o tom, že je nutné čelit diktátorům i za cenu vlastního nepohodlí . Nedávno tak nějak argumentoval na příkladu Běloruska Jan Čulík v článku "Útlak v Bělorusku bychom neměli přehlížet jen proto, protože odtamtud potřebujeme plyn" proti článku Štěpána Kotrby "S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi...". Kasparov v tomto podivném, provokativním článku mj. obviňuje Rusko/Putina z úmyslného rozdmychávání konfliktu na Blízkém východě mezi Iránem a Izraelem kvůli zájmu na vyšších cenách ropy, což je podle mého názoru absurdní úvaha, píše Ivana Klímová.

15. 1. 2009

Zatímco Izrael pokračuje ve svém vojenském úsilí - na zemi, ve vzduchu i na moři - ochránit své občany před smrtonosnými rakatemi Hamásu, a zatímco ve světě proti němu sílí protesty, úspěch odporné strategie dvojitého válečného zločinu Hamásu je stále zřejmější. Je to strategie stejně prostá jako cynická: provokovat Izrael ruskou ruletou s jeho dětmi, palbou na jeho jesle, školky, hřiště a nemocnice; z úkrytu za vlastními civilisty pálit po izraelských civilistech; odmítat budování krytů pro vlastní civilisty; mít pohotově televizní kamery pro vysílání záběrů každého mrtvého Palestince, hlavně dětí; nafukovat počty civilních obětí počítáním šestnácti- a sedmnáctiletých bojovníků Hamásu mezi "děti" a teroristek mezi "ženy".

k tomu v BL: 9.1.2009 "Hamas - to jsou v tomto konfliktu skuteční váleční zločinci," tvrdí americký právník ZDE

WSJ, 2.1.2009, Alan M. Dershowitz: Israel's Policy Is Perfectly 'Proportionate' ZDE
15. 1. 2009

SLOVENSKO:

Mozno sa mylim, ale z tej stovky clankov v nasej tlaci, obsahujucich zvacsa zvasty politikov, je toto jedine seriozne interview s odbornikom. Len clovek, ktory je uz na penzii a nepodlieha uz ziadnym politickym ci kariernym tlakom, moze otvorene hovorit. Urcite aj v Cechach su ludia, ktori by vedeli vela povedat. Pripadne aj sucasni zamestnanci Transgasu, ale by sa im musela zarucit anonymita ..., píše ze Slovenska Juraj Slabeycius a dodáv odkaz na článek SME.

SME: O bezpečnosť dodávok plynu sa nemôžu starať zahraniční akcionári, ale vláda.
Bývalý šéf štátneho podniku Slovenský plynárenský priemysel Demko: Toto je zlyhanie štátu ZDE

15. 1. 2009

JU│ Ruský server Vzgljad.ru podrobně rozebírá současný vývoj v rusko – ukrajinském konfliktu o plyn. Zdá se, že začíná být ukrajinská pozice zcela zřetelnější.

Ukrajinští plynaři stále tvrdí, že nemohou plyn přepravit, že je ho málo a hlavně že nemají jistotu, zda se plyn bude takovým způsobem přepravovat i v dalších dnech. Je jisté, že tranzitní plynovod, kterým se dopravuje plyn od Evropy, dnes běží, ale v obráceném režimu – přepravuje plyn ze západu na východ Ukrajiny. Na západě jsou její hlavní podzemní zásobníky – v bývalých ložiscích zemního plynu v oblasti Lvova. Mají velkou kapacitu – podle ukrajinských údajů mohou uvolnit až 100 mil m3 denně.

15. 1. 2009

Některé státy stáhly zahraniční mise, když zjistily, že důvody, pro které byl obsazen Irák byly falešné. Jistě k tomu přispěla v těchto státech i jejich ekonomická situace. Typickým příkladem bylo Španělsko. Tam sociálně demokratická vláda stáhla vojáky z Iráku. Nikdo předsedu vlády nenazýval vrahem, píše Antonín Žiška.

14. 1. 2009

Znovu vznikají vážné pochybnosti o zdraví britského bankovního sektoru. Akcie bank HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland a Lloyds TBS v důsledku těchto obav znovu poklesly.

Barclays Bank ve středu oznámila, že se rozhodla propustit ještě dalších 2100 zaměstnanců, takže celkové propouštění v bance za poslední týden dosáhne počtu 5000 lidí. Burzy jsou znepokojeny přiznání Deutsche Bank, že za rok 2008 zaznamená ztráty.

Chmurné informace vedly k poklesu indexu FTSE o 4,1 procent. Akcie se prodávají i na Wall Street, který je zdeprimován po zveřejnění špatných výsledků amerického maloobchodu za měsíc prosinec.

V Británii vláde duch krize, k němž přispívají sdělovací prostředky, které průběžně informují o tom, která další firma propuští další stovky a tisíce zaměstnanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Andrew Marr: Když jsem četl tuto vaši knihu o Iráku, uvědomil jsem si, že my na Západě si tady vyprávíme o letech vlády Saddáma Husajna absurdně zjednodušený příběh. Saddam byl monstrum, ničil lidi, vraždil lidi, předsedal svému primitivnímu režimu. A vládlo přesvědčení, že když toho člověka svrhneme, všechno bude v pořádku. A pak přišlo o život od války šest set tisíc lidí. Takže všechno v pořádku zrovna není.

Adam Phillips: Nejvíce fascinující na té knize bylo, že ukázala, že my uvažujeme o Iráku, jako kdyby tam žily papírové postavy. Jak z nich tisk udělal stereotypy. A jak ochotni jsme si myslet, že existuje jednoduchá kultura. Zejména když jí nerozumíme.

Z pondělní diskuse v britském rozhlase v pořadu Start the Week.

14. 1. 2009

Jan Palach:

My, kteří jsme se před čtyřiceti lety angažovali ve studentském hnutí v Miláně, jsme mohli udělat více, když se 16. ledna 1969 mladý Čech Jan Palach proměnil v lidskou pochodeň na protest proti sovětské okupaci a potlačení Pražského jara.

14. 1. 2009

V regionálním deníku jsem si přečetl, že jediný polistopadový ministr zdravotnictví, který se snažil rozhýbat zatuchlé vody našeho zdravotnictví kolega Julínek, byl právě za to odvolán.

Nevím za co byl odvolán, to by musel zodpovědět jeho nadřízený -- premiér Topolánek.

Nicméně bych rád dodal něco z pozice lékaře. Zdravotnictví je z principu velmi konzervativní obor. Například od nalezení molekuly -- nového léku k jeho praktické realizaci uplyne cca deset let. Rovněž míra osobní zodpovědnosti lékaře v rovině etické i právní vede k tomu, že se držíme osvědčených a prověřených metod. Jejich změna na praktické úrovni je dlouhodobá. I když sledujeme nejnovější výsledky přece jenom jejich praktická aplikace má svojí setrvačnost.

14. 1. 2009

ŠOK│ Premiéři Slovenska a Bulharska by dnes měli jednat s Julií Tymošenkovou, poté by se měli sejít i s Vladimírem Putinem. Už 13. 1. 2009 byl slovenský premiér Fico i bulharský premiér Stanišev telefonicky informováni ruským premiérem o tom, že systém transportu plynu přes Ukrajinu neplní své funkce. Putin také doporučil oběma premiérům obrátit se s vysvětlením k Ukrajině. Antimonopolní výbor Ukrajiny na příkaz prvního místopředsedy vlády Oleksandra Turchynova ověřuje zprávy o tom, že ukrajinský plynovod je zajatcem spoluvlastníka RosUkrEnergo Dmytryje Firtaše , který se k moci dostal s pomocí prezident Viktora Juščenka. RosUkrEnergo ovládá 75 procent ukrajinského trhu s plynem. Tymošenková ujišťuje Evropu, že Ukrajina je připravena k přepravě zemního plynu. V současné době tlak v ruském potrubí stoupl na 75 atmosfér. Zároveň tlak u na začátku ukrajinské přepravní soustavy je nulový. To znamená jediné - Ukrajinské kohouty jsou zavřené... Předseda představenstva Gazpromu Alexander Medveděv potvrdil, že Ukrajina zablokovala všechny akce Gazpromu na tranzit plynu do Evropy. "To je v rozporu se všemi dohodami, které byly podepsány o den dříve", - řekl Medveděv. Ukrajina také neumožňuje ruským pozorovatelům kontrolu podzemních úložišť a kontrolních center ukrajinského plynovodu. "Za takových okolností nemáme fyzickou schopnost provádět tranzit zemního plynu přes Ukrajinu. Odpovědnost leží zcela na ukrajinské straně" - dodal.

zdroje ZDEZDEZDEZDE

14. 1. 2009

Milý pane Vaňku, ptáte se mě (za jiné bohužel odpovědět nemůžu:-), jak bych postupoval, kdybych byl na místě Izraelců. Na to odpovědět nemůžu, protože na místě Izraelců nejsem. Mohu vám ale povědět, jak postupují někteří Izraelci. Michael Lerner, šéfredaktor časopisu Tikkun, navrhl sedm bodů jak vyřešit stávající situaci. Vychází z toho, že na násilí se neodpovídá kamenem, ale chlebem, že je nejen etičtější, ale i výsostně pragmatické odpovídat na násilí nikoli násilím, ale empatií, integrací a sociální spravedlností.

14. 1. 2009

Skončil další osmičkový rok, ve kterém se nic mimořádného nepřihodilo -- ostatně jako obvykle. Čtyři magické osmičky v minulém století numerologickým spekulacím nahrávají, ale existuje i vysvětlení nejvýše prozaické: životnost našich státněpolitických přískoků je nejvýše dvacetiletá. Startovní osmička prvního dvacetiletí předmnichovské republiky byla náhodná. Po desetiletí okupace a následných bojů o moc zvítězil na další dvacetiletí budovatelský socialismus a po dalším roce bojů o moc opět na dvacetiletí Husákův reálný socialismus. Nic stabilnějšího jsme zatím stvořit nedokázali. Což nám nebrání inzerovat každý další přískok jako spásonosný vzor pro celý svět.

14. 1. 2009

Rusko se čím dál zjevněji dotazuje Evropy, jestli je závislá na jeho dodávkách plynu a jestli je ochotná to zohlednit ve své politice. V dobách studené války se západní Evropa svěřila do ochrany vojenské síly Spojených států a vytvořila s nimi Severoatlantický pakt, který byl vojenskou protiváhou Varšavské smlouvy. Po skončení studené války byl evropský prostor připraven na zrušení tohoto vojenského rozdělení a na to, aby se stal více nebo méně spojeným ekonomickým prostorem, ve kterém bude koexistovat Rusko, bývalé státy z rozpadnuvšího se Sovětského svazu a Evropská unie. USA ale na takové řešení nechtěly přistoupit.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze   
15. 1. 2009 Smrt v Gaze   
15. 1. 2009 Vysoké civilní oběti jsou v Gaze proto, že Hamas používá civilisty jako lidské štíty   
15. 1. 2009 Když slyšíte, jak ti lidi řvou bolestí v nemocnicích...   
15. 1. 2009 Gaza: zranění v nebezpečí -- nemocnice Al-Quds zasažena   
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
14. 1. 2009 Gaza: Izraelští vojáci přiznávají, že "všechno považují za nepřátele"   
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"   
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění   
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Dodávky ruského plynu Evropě znovu "zablokovány"   
13. 1. 2009 Hledání viníků a teplo domova... Ladislav  Žák
13. 1. 2009 Topolánek: My vám zatopíme Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2009 Několik poznámek k rusko-ukrajinskému sporu o zemní plyn Jindřich  Kalous

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Írán RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe   
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík