19. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2008

Americký prezident George W. Bush přednesl v Pentagonu projev k pátému výročí Američany vedené invaze do Iráku. Zdůraznil, že "odstranění Saddáma Husajna bylo správné rozhodnutí". Dodal, že nedávné posílení počtu amerických jednotek v Iráku způsobilo "podstatné strategické vítězství v širší válce proti terorismu".

Sloupek
Egon Bondy

Nechápu nic - ničemu nerozumím
Nic nevím
Všechny výroky jsou protichůdné
Všechna stanoviska jsou správná
Ani ano ani ne nelze stanovit
Mince nemá už dvě strany

6.7.1990

z knihy Dvě léta, vydala Inverze, Praha 1991. Mezi svých Deset básní vybral Jan Kadubec

19. 3. 2008

Jako přímý svědek vrcholících pouličních nepokojů z konce minulého týdne ve Lhase bych se rád vyjádřil k některým nepřesnostem a zavádějícím tvrzením, která v souvislosti s Čínou, a Tibetem zvlášť, ve společnosti přetrvávají. Úvodem bych rád zdůraznil, že se solidarizuji s tibetským lidem a chápu jeho touhu po sebeurčení (záměrně neuvádím samostatnosti). Jsem však přesvědčen, že naše sympatie by nás neměly vést k cílené manipulaci. Ačkoli jsem strávil celý páteční (14.3.) večer a velkou část noci v ulicích staré Lhasy, neviděl jsem nikde „násilí na pokojných a neozbrojených demonstrantech, kteří by chtěli vyjádřit svůj názor“ (z prohlášení českého min. zahraničí).

To co se však dělo v hlavní den nepokojů, v pátek 14.3., byl dopředu organizovaný pogrom části Tibeťanů na běžné Číňany a muslimy. Hořela nejen Bank of China, ale kdejaká malá jídelna a šlapací rikša toho nejchudšího Číňana a muslima (kteří byli mezitím lynčováni).

19. 3. 2008

Neodpustím si nereagovat na příspěvek pana Jehličky o Tibetu, který považuji za hodně zjednodušující, píše David Štindl.

Čínu jsem nedávno navštívil jako nezávislý "cestovatel-baťůžkář" s ročním odstupem dvakrát. Z toho poprvé se mi, ve dvojici s přítelkyní, podařilo po menších peripetiích s čínskými úřady dostat se i do Tibetu.

19. 3. 2008

Federální rezervní banka Spojených států v úterý večer vyvinula tlak na Anglickou banku a na další čelné ústřední banky, aby stejně jako ona snížily úrokové míry, a zabránily tak globální hospodářské krizi. Americká feder'ální banka nyní snížila úrokové míry už po šesté od začátku nynější finanční krize loni v létě. Jde o snížení o 0,75 procenta na 2,25 procent. Cílem je obnovit důvěru finančních spekulantů ve Wall Street poté, co o minulém víkendu musela být zachráněna pátá největší americká banka Bear Stearns. Tu na doporučení Federální rezervní banky koupila firma J P Morgan.

19. 3. 2008

Několik poznámek ke zrodu občanského odporu v České republice

Jan Čulík rozproudil diskusi o úspěchu či neúspěchu Iniciativy Ne základnám na příkladu sobotní demonstrace.

Jedná se skutečně o vážnou věc. Vláda a vládní strany prosazují výstavbu amerického vojenského radaru na našem území, a to přes nesouhlas většiny občanů. Tímto rozhodnutím se staneme nástrojem agresivní americké zahraniční politiky, a to ještě více než dosud, současně, a to je stejně závažné, je diskreditována sama podstata demokracie. Občané jsou nuceni přijmout roli pasivních diváků, kteří nemají žádnou možnost zasahovat do rozhodování vlády, s níž nesouhlasí. K čemu je nám pak taková demokracie? A je to vůbec demokracie? To jsou legitimní otázky, které si za této situace musíme nutně klást.

19. 3. 2008

Tak nevím.... Měl jsem pana Kotrbu za sice svérázného (a komunismem a socialismem sice odkojeného), ale prohlédnuvšího člověka. Zdá se ale, že ani on nedokáže překročit natolik svůj stín, že nepochopil to, oč se tu (nejen) pan Čulík již nějakou dobu snaží. Vysvětlit protiradarovým nadšencům, že celý ten jejich svatý boj předem prohrávají tím, že do něj vnucují momenty, které pro ně osobně jsou strašně důležité (navíc si myslí, že je to příležitost, jak indoktrinovat /omlouvám se za ten výraz/ společnost). A tak spolu s radarem vnucují spoluobčanům boj za mír, kritiku imperialismu a kapitalismu vůbec atd. atd. Doma si neumí udělat pořádek a tak se jim vždycky ještě na jejich demonstracích, manifestacích a happeninzích objeví nějací ti Gottwaldi, Stalinové nebo srpy s kladivem a podobná verbež z hnojiště. A budou se s vámi do krve hádat, že to dělají dobře a nejlépe a že je přeci jasné, že když řeknu A, musím říci i B. Z jejich pohledu to tak sice může někdo vnímat. Ale jen ten, kdo skutečně nemůže ani cítit ten kapitálismus, imperiálismus, strejčka Sama a vůbec.

Jenže, většina tohoto národa má (přese všechno) plné zuby jejich socialismu a komunismu, zvysoka kašle na pindy o boji za mír.

19. 3. 2008

Jan Čulík má panickou hrůzu z překročení stávajícího politického paradigmatu a stojí tak jasně napravo od velké většiny obyvatel ČR. Inu, bohudík za Britské listy, i když jejich šéfredaktor je v mnoha ohledech doktrinářský diletant.

Čtenář Britských listů neznalý věci musí nabýt dojmu, že se Iniciativa Ne základnám nápadně podobá České armádě. Počet generálů se blíží počtů vojáků a celá instituce je v zásadě neakceschopná. Jan Čulík se naštval zřejmě i kvůli tomu, že se přes značnou reklamu na Britských listech nedostavil počet lidí, který si představil, a ze vzteku začal pálit na štáb svá tučně zvýrazněná slova.

Jako člověk, který každý týden na ulici sbírá podpisy pod petici Iniciativy a přitom vede debaty s velkým počtem lidí, sdílím jeho frustraci, ne však jeho analýzu.

18. 3. 2008

Několik poznámek k debatě o sobotní demonstraci iniciativy Ne základnám

Mezi aktivisty iniciativy zazněl názor, že by vlastně měli být Janu Čulíkovi za jeho článek vděčni, i když se jím mohou cítit dotčeni. Vyvolal totiž debatu, v níž bylo nově vysloveno to, co nazrává, a která nám umožňuje, abychom se podívali sami na sebe z nového úhlu.

19. 3. 2008

To je zajímavé, kolik moudrých se vyjadřuje k nepovedené sobotní akci NEZA ve smyslu po bitvě.... Kolik z přispěvatelů tam bylo fyzicky? ptá se Soňa Hromátková. Kolik se jich asi konkrétně aktivně zapojí, aby pomohli iniciativě propříště se vyhnout chybám? Alespoň finančně? Nebo budou sedět za pecí, pozorovat a čekat, jak to dopadne?

19. 3. 2008

Radarová základna má zajistit bezpečnost USA před íránskými odvetnými akcemi během americké invaze do Íránu. Okupací Íránu si, po okupaci Iráku, chtějí USA zajistit dodávky íránské ropy pro americký průmysl. Po dobytí Íránu by mohly kdykoli odtajnit dosud utajované části zprávy vyšetřovacího výboru amerického kongresu o útocích z 11. září 2001, ve kterých se píše o podílu vlády Saúdské Arábie na těchto útocích a okupovat i Saúdskou Arábii, čímž by měly pod přímou vojenskou kontrolou víc než polovinu zbývajících světových zásob ropy a americká ekonomika by měla zajištěnou prosperitu i do dob, kdy by se, v důsledku americké okupace světových zásob ropy, ostatní světové ekonomiky už zmítaly v krizi.

19. 3. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pod titulkem "Radar nezachytí rakety včas" vyšla v BL tisková zpráva od Greenpeace, která je sice ceným příspěvkem k diskusi o důmyslnosti protiraketových systúmů, avšak vůbec se netýká pravého důvodu jejich instalace ve střední Evropě. Proč je to jen zdánlivý rozpor, na to chci poukázat ještě jednou ve své dnešní poznámce.

18. 3. 2008

O sobotní demonstraci organizace Ne základnám na Hradčanském náměstí v Praze informoval americký deník International Herald Tribune (ten dokonce citoval mluvčího Ne základnám Jana Májíčka) a krátkou noticku uveřejnil také The Boston Globe, píše Lukáš Kantor.

19. 3. 2008

V reakci na noticku Jana Čulíka, že v pondělním vydání MFD nenašel informaci o sobotní demonstraci Ne základnám v Praze na Hradčanech, píše Jan Punčochář ze Syndikátu novinářů, že v tomto listě článek o demonstraci vyšel, a to na straně A2 dole, dokonce s fotografiemi.

Jan Čulík k tomu dodává, že je touto informací zcela konsternován: Je přesvědčen (z 98 procent), že ve vydání MFD, které obdržel v pondělí ráno v autobuse Student Agency, tento článek zcela jistě nebyl. Vydání prošel opravdu pečlivě. Je možné, že šlo o jinou regionální mutaci, než je pražská, anebo třeba ranější vydání.

Ať je tomu jakkoliv, pokud aspoň v nějakém vydání MFD článek o demonstraci na Hradčanech vyšel, jak na to poukazuje Jan Punčochář, je nutno tuto skutečnost publikovat.

19. 3. 2008

Češi od 60. let minulého století drží v Evropě přední místo v rozvodovosti. V roce 1975 se rozváděla jedna třetina manželství a v roce 2006 již polovina. V Praze se rozvádějí dvě třetiny manželství. Praha je druhým nejhorším regionem v rozvodovosti. První je severní Morava. (viz. Metro 2008-03-18).

19. 3. 2008

Je až neuvěřitelné, co všechno si dnes můžete koupit v Česku k jídlu. Neuvěřitelná je též nadčasovost známého francouzského filmu. Jako rodič, často v roli zásobovače, jsem před několika lety začal detailně zkoumat co vlastně nakupuji. Nutno přiznat, že často k rozveselení přihlížejících, a to zejména v okamžiku, kdy mi, jako nastávajícímu čtyřicátníkovi, začal definitivně slábnout zrak.

Výrobci jsou zkrátka fiškusové.

18. 3. 2008

Švýcarská ministryně zahraničí Calmy Reyová odmítla americkou kritiku své návštěvy v Íránu i švýcarskou smlouvu o dodávce íránského zemního plynu. Smlouva podle ní neporušuje sankce OSN. Spojené státy byly předem o švýcarsko-íránské smlouvě o dodávce plynu informovány. Podrobnosti v němčině ZDE.

"Nevím, proč bychom bývali měli žádat Spojené státy o povolení," vyjádřila se ministryině Calmy Reyová podle švýcarského deníku Tagesanzeiger. Je to věta, jakou asi od českého ministra zahraničních věcí neuslyšíte, poznamenává ze Švýcarska Pavel Trtík.

18. 3. 2008

Nejde o "pohrdání" "levicovými" tématy, jak píše Štěpán Kotrba (některá považuju za kontroverzní, na jiná nemám názor), ale - kolikrát to mám opakovat - o čistě pragmatický přístup, že akce za nějakou věc nemůže mít nikdy úspěch, bude-li se doktrinářský rozmělňovat navěšováním oblíbených agend různých malých hnutí... Antipatie většiny českého národa vůči americkému radaru na českém území se nedá zneužít k prosazení vlastní oblíbené "levicové" agendy. To je cesta do pekla.

18. 3. 2008

Otázka: Je to tak těžké pochopit? Odpověď: Je.

polemika s šéfredaktorovým článkem "Je to tak těžké pochopit? "

Myšlenka není slovo. Slovo není čin. Od slova k činu, navíc "uvědomělému", zasazenému do kontextu, ucelené názorové struktury, vede dlouhá cesta. To kvůli ní kdysi Lenin formuloval slogan Učiťsja, učiťsja, učiťsja. Česko má 8 milionů dospělých, svéprávných občanů. Myslí si něco všichni - 100%. Anonymně vyjádří názor 90% respondentů průzkumu. K volbám jde 10-55% voličů. Podepíše se pod petici 8% voličů levice, 0,0001% voličů pravice. Na demonstraci přijde 0,1-0,001% voličů levice a 0,00000001% voličů pravice. Transparent vezme o ruky 0,001% z těch, co jdou na demonstraci. Na tribunu vystoupí a konzistentní názor sdělí mikrofonu 0,0000001% . Stejně se nic nedá změnit. A pak to jednoho dne bouchne. Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak se nepodepisuj. Když podepíšeš, tak se nediv. Změnilo se něco od té doby?

Učiťsja, učiťsja, učiťsja.

Arthur C. Clarke
19. 3. 2008

Legendární britský autor science fiction Sir Arthur C. Clarke zemřel na Srí Lance ve věku 90 let. Stal se celosvětově známým především v roce 1968, kdy Stanley Kubrick natočil film 2001: Vesmírná odysea Clarka kdysi někdo charakterizoval jako "prvního obyvatele elektronického domku" a jeho vize inspirovaly imaginaci veřejnosti.

V roce 1956 se odstěhoval na Srí Lanku, která se tehdy jmenovala Cejlon. Jeho líčení raketoplánů, superpočítačů a rychlých komunikačních systémů četli čtenáři na celém světě. Clarke poskytl science fiction, žánru, který je často obviňován, že je příliš fantastický - lidskou a praktickou tvář.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 3. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

Předevčírem se vrátil předseda Humanistické strany a mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš z týdenního pobytu v USA, během kterého se mimo jiné setkal s kongresmanem Williamem Delahuntem, profesorem Noamem Chomskym a čelními představiteli amerických mírových organizací (United for Peace and Justice, Peace Action, Campaign for Peace and Democracy, Nuclear Age Peace Foundation, American Friends Service Committee a Humanist Movement USA).

Na tiskové konferenci konající se ve středu 19.3. v 11 hodin v pražském Mánesu shrne svou cestu a představí další plány v nenásilném boji proti umístění vojenské základny USA na území ČR. Představí především spuštění mezinárodní online petice proti radaru a deklaraci, která tuto petici uvádí. Za kampaň "Evropa pro mír" vystoupí mluvčí Humanistického hnutí v České republice Dana Feminová.

19. 3. 2008
tisková zpráva sdružení Lungta

Dne 10. března 2008, v den 49. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci Tibetu, proběhly v tibetském hlavním městě Lhase pokojné protesty vyjadřující nesouhlas s dlouholetým porušováním lidských práv v Tibetu. Armáda ČLR proti pokojným protestům ostře zakročila. V reakci na represivní zásah čínských orgánů přerostly demonstrace v násilné protesty, které si již vyžádaly desítky lidských životů.

18. 3. 2008

Pozastavuji se nad stavem českého zubního lékařství. Žiji poblíž města Česká Lípa, kde operuje podle jednoho internetového adresáře firem nejméně 56 (Podle ČSK 38) zubních lékařů na 39 216 potenciálních pacientů. Zubní lékaři jsou však v tomto městě výhradně soukromí a nové registrace jsou již však po delší dobu uzavřeny. Podle informací obdržených na informačním kiosku Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa musejí někteří občané dojíždět až do města Mimoň či vzdálenějších oblastí (ČSK uvádí momentálně volnou kapacitu až v Děčíně, vzdáleném 44.6 km). Podle internetové zprávy "Tuzemští zubaři mají plné čekárny. A bude hůř" časopisu Týden z 11. 4. 2007 je jedním z hlavních problémů nedostatek nových stomatologů a situace by se měla během následujících 15 let postupně zhoršovat, upozorňuje Jan Kučera.

19. 3. 2008

Rád bych připomněl toto, píše čtenář Jaroslav Klíma: Většině dlouhodobě ženatých mužů přeci jen funguje bystřeji mozek než pohlaví. Já bych odvahu na mladou holku neměl po svých čtyřiceti letech manželství. A jsem proto rád a je pro mne zárukou, že můj prezident, můj premiér i můj významný opoziční politik nás všechny svou myšlenkovou bystrostí budou ještě nějaký čas bavit!

Quebec
17. 3. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 4 - Česká matematika ostudu neudělala

Škola – základ života. Tak přesně to se snažím vštípit už 15 let své dceři. I když zase taková práce to nebyla, učení jí nikdy nějaké větší potíže nedělalo. Příletem do Quebecu ale začala mít obavy, jak se bude moct učit, když neumí francouzsky? Vždyť nebude rozumět probírané látce? A jak se může učit cizí jazyk, když učitelé ve škole nebudou umět česky a tudíž ji asi těžko vysvětlí nějaké nejasnosti? Hlavou se jí honila spousta otázek a já jako matka byla bezradná. V té chvíli jsem jí nemohla vysvětlit, jak to v kanadském školství chodí, protože sama jsem navštěvovala školy jen doma v Česku.

Redakce BL se čtenářům i autorce omlouvá za přehození pořadí kapitol

Předchozí kapitoly 5    321

Quebec
18. 3. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 5 - Komunikace a respekt funguje. Tak proč ne na celém světě?

Evidentně moje starosti, zda si Ester ve škole zvykne, zda se tam domluví a jestli zapadne mezi ostatní děti, byly naprosto zbytečné. Já doma pila z nervozity jednu kávu za druhou, očima jsem posunovala ručičky hodin a připravovala jsem se na co nejvřelejší uvítání. Vždyť se vrátí z "jámy lvové". Chudinka malá. Pořád v ní vidím tu svoji malou holčičku a nějak se nemíním smířit s faktem, že už nebude dlouho trvat a bude z ní dospělá žena. Na něco takového raději ani nemyslím.

Předchozí kapitoly 4321

Quebec
14. 3. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 3 - Masaryk, Beneš, Dubček, Havel, Klaus -- i v Kanadě je znají

Tak si pomalu zvykáme na nový status, to nejdůležitější už je vyřízeno, telefonovali jsme na školský úřad a už máme adresu školy, kam máme přihlásit dceru. Tak zítra se tam vydáme. Když už mám tedy volnou chvíli, listuji svým deníkem, který jsem si psala ještě než se stala Kanada mým novým domovem. Byla jsem zde na turistická víza a rozhodovala se, jestli se máme s dcerou přestěhovat za manželem nebo manžel za námi.

Rozhodování to nebylo jednoduché, stesk po domově byl obrovský a já zjistila, jak silná může být vazba na rodnou hroudu.

Předchozí kapitoly 21

18. 3. 2008

Diskuze o způsobech protestů, nespokojenosti části demonstrantů s jinými částmi demonstrantů a komentátorovo ostentativní a přitom neupřímné pohrdání ostatními "levicovými" tématy ukazuje, jak lze rozložit (ale už nesložit) jakákoliv myšlenka či cíl. S čím se spokojí samozvaní kritici?

18. 3. 2008

VZKAZ PRO HNUTÍ NE ZÁKLADNÁM

aneb byl jsem tam, kam vy teď bohužel směřujete

Jak jsme mohli takto prohrát zápas, který na začátku vypadal jednoznačně vyhraně? Tři důvody: A) Neschopnost definovat jeden hlavní cíl B) Neschopnost nalézt relevantní institucionální partnery z dalších segmentů společnosti C) Neschopnost zapojit dostatečný počet s námi souhlasících spoluobčanů (přestože jich byla většina!).

Čili přesně to, co se teď odehrává v lidovém hnutí proti základnám.

In this difficult day, in this difficult time for the United States, it's perhaps well to ask what kind of a nation we are and what direction we want to move in. (V tento těžký den, v této pro Spojené státy těžké hodině, je zřejmě správné ptát se, jakým národem jsme a kterým směrem se chceme vydat.)

R.F. Kennedy

Bez několika dnů tomu bude právě čtyřicet let, co Robert F. Kennedy vystoupil v Indianapolis z letadla a proti doporučení všech poradců, guvernéra státu Indiana a velitele městské policie veřejně oznámil z korby nákladního auta na rohu 17. ulice a North Broadway, že Martin Luther King právě zemřel na následky atentátu. V jednom z nejslavnějších a zároveň nejkratších projevů americké politické historie potom načrtl zásadní politickou vizi. A sice že za účelem dosažení potřebných společenských změn je zapotřebí vytvořit jednotné hnutí překlenující méně podstatné rozdíly. Tato idea, která měla zásadní důsledky pro historii USA, se, byť ve zcela odlišném kontextu, shoduje s tím, co se snaží navrhnout šéfredaktor BL Jan Čulík. A čeští levičáci ho kritizují...

18. 3. 2008

A PhD Studentship available at Sheffield Hallam University

There is a PhD studentship available in the Department of History at Sheffield Hallam University in the United Kingdom. Applicants should have near native knowledge of English and of course also of German and Czech. Some research experience (MA) is preferable.

Further particulars are available from Dr Kevin McDermott or Research Professor Clare Midgley, who is formally dealing with inquiries.

17. 3. 2008

Topolánkova vláda má plnou hubu antikomunismu, ale co oběti?

Jak rozhoduje (po roce) Petr Nečas

Postižený občan: Od 25. 8. 2005 jsem uznán plně invalidním. Po čtyřech měsících čekání a ujišťování o prošetřování mi ČSSZ sdělila, že nárok na invalidní důchod nevznikl. Zůstal jsem zcela bez prostředků. ....
.... Můj otec byl v r. 1952 zatčen StB, odsouzen za velezradu na 11 let. V listopadu 1953 ve vězení
(v uranových dolech, pozn. red.) na leukémii zemřel. V roce 1991 byl plně rehabilitován. Jako pozůstalý mám nárok za každý měsíc jeho věznění na 20 Kč k důchodu. Tato částka mi stále nepřichází. ČSSZ vyřízení trvá déle než vlastní rehabilitace. ...

Petr Nečas, po roce: Nevyhovuji vaší žádosti ze dne 22. 1. 2007 o odstranění tvrdosti, která se podle Vašeho názoru vyskytla při provádění sociálního zabezpečení. Nárok na přiznání invalidního důchodu vám nevznikl.

Britské listy mají k dispozici pozoruhodnou korespondenci.

18. 3. 2008

Myslím, že přínosným příspěvkem do diskuse mezi vztazích mezi muži a ženami v české společnosti, jak ji vyvolali svým chováním Václav Klaus, Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, a jak ji opakovaně tematizuje současná česká hraná kinematografie, je nejnovější snímek Vladimíra Michálka podle románu Emila Hakla O rodičích a dětech.

18. 3. 2008

Hnutíčka, ohníčky, polívčičky

Michael Volný vzpomíná v úvodu svého článku vystoupení Roberta F. Kennedyho po zavraždění Martina L. Kinga, které ovlivnilo americkou veřejnost. Rád by -- a není sám -- aby k adekvátní události došlo v malém Česku. Aby se našel politik, který by dokázal srozumitelným a důvěryhodným způsobem sjednotit podstatnou část veřejnosti, která má plné zuby ignorance svých "představitelů".

Jakkoliv si myslím, že úsilí o instalaci radaru v ČR, politika vůči Srbsku (Kosovo) či válka v Iráku mají společného jmenovatele, souhlasím s tím, že v dané chvíli je třeba opustit ohníčky, na nichž si "hnutíčka" (jak půvabně napsala jedna dopisovatelka) a straničky ohřívají svoje polívčičky, a pořádně zatopit pod jedním kotlem.

18. 3. 2008

Pan Adam Votruba ve svém článku "Reforma jako mocné zaklínadlo" zmínil myšlenku, že navýšení HDP lze nechat proběhnout tak, že se zvýší ceny parkovného. Ano, je to tak. Chtěl bych ale jeho myšlenku ještě mírně rozvést.

18. 3. 2008

Ti, kdo nevědí, kam mě zařadit, obvykle říkají, že jsem filozof; avšak filozofové nemají právo být v čemkoliv jednotliví o nic více, než si smějí dovolit zůstat za každých okolností populární. Tedy i zde, při tolik neradostné příležitosti, mi půjde především o obecné rysy, o typ. Ti, kdo se v typizovaném portrétu mají a jsou s to poznat, se v něm zajisté také poznají a jejich nenávist na sebe nenechá dlouho čekat; kdežto těm, kdo se do sebe zakoukali do té míry, že už se ani uvidět nedovedou, tak jako tak není pomoci.

Kardinální otázka zní: Co je vůbec účelem protestu?

12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Američané na své základně v ČR nebudou podléhat českým soudům   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král