27. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2007

US ANTI-MISSILE SYSTEM FOR EUROPE:

When local people expressed fears that the proposed US radar, to be built in the Brdy area in the Czech republic as part of the US anti-missile system in Europe, might be a serious health hazard, Czech Prime Minister Topolánek reacted like this:

"People die everywhere. Some people die when defending their country, others die accidentally, some people die stupidly in car accidents, people simply die."

Topolánek said this in a debate with local residents in the village of Borovno on 4th May, 2007.

Czech internet daily Britské listy reported this statement, in English HERE, in Czech HERE. Václav Votava, a social democratic MP, raised this issue in Czech Parliament during parliamentary Question Time. Quoting the Britské listy article, he asked Prime Minister Topolánek to confirm his Borovno statement, in Czech, HERE.

In his parliamentary response to Votava, Prime Minister Topolánek denied he had made the above statement and questioned the reliability of Britské listy ("Use better sources.") Britské listy has now published a videorecording of the whole debate, proving that Czech Prime Minister had indeed made the statement we quote above and that he has lied in Parliament regarding this matter.

The statement in question is in Section 11 of the recording, from approximately minute 5 onwards HERE

Further details in Czech HERE
Sloupek

Předla se celý čas
do klubka temná vlna?
Ze zátok úsměvů
vytékal pozdní sběr;

Rmut v cizí sklenici
- ční poloprázdně plná -
pod stříbrem oblaků,
korun a ledních ker...

Dochraptěl paví skřek,
toute merde dans la soie.
Obnosí se i hnus... Zkus
"Ne cherchez plus mon coeur"

Do Britských listů zaslal autor.

28. 7. 2007

Topolánkovy mýty, polopravdy a lži o radaru

Politikům je třeba připomínat jejich vlastní slova, zvláště když se brání, že je novináři zkreslili a nenapsali to, co oni řekli. Premiér České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy nyní přinášejí o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový.

Lží první bylo, když sliboval, že se snaží, aby umístění radaru od nejbližší obce bylo vícejak čtyři kilometry. Věděl už v té době, že kóta, na kterou Američané plánují umístit svůj radar, je od nejbližší obce vzdálena 1,4 km. Pouze 1,4 kilometru. Druhá lež je ale závažnější. Starosta obce Trokavec, Jan Neoral, přinesl v Britských listech své poznámky z besedy v brdské obci Borovno dne 4.5.2007. Beseda s premiérem Topolánkem, ministryní obrany Parkanovou a jejich vládním doprovodem měla velmi bouřlivý průběh, jehož klíčové body televize ve zpravodajství nezachytily - jako obvykle. Topolánek zde řekl několik nehorázných, buranských vět. Prohlásil, že občané podléhají mýtům, polopravdám a lžím. Asi nejvíce pobouřil občany jeho cynismus, se kterým reagoval na pocit ohrožení obyvatel Brd: "VŠUDE NA SVĚTĚ UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří lidé při obraně své vlasti, někteří náhodně, někteří hloupě v autě, ale všude umírají lidé." Starosta Trokavce zaznamenal a komentoval tuto premiérem vyřčenou větu slovy: "Z této naprosto nezvládnuté, šokující a nehorázné odpovědi lze dovodit, že premiér ví a počítá s tím, že zde v souvislosti s radarem budou umírat lidé? Touto odpovědí naprosto jasně dal najevo, že lidé díky radaru umírat mohou, že se s tím má počítat, radar může být tedy natolik nebezpečným, že může způsobit smrt lidí. A že je si toho vědom." O několik dní později na výrok reagoval ve sněmovně poslanec Václav Votava při ústních interpelacích a premiéra se otázal:

Poslanec Václav Votava (ČSSD): Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidí, někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Citoval jsem, pane premiére, z Britských listů. Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. Jestli jste to opravdu řekl, tak si myslím, že je to i nehorázné. Je to nehorázná odpověď lidem (upozornění na čas), kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem.

A ten hulvát, který vede tuto vládu, odpověděl s drzostí sobě vlastní:

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek (ODS): Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáže zdravotní postižení nebo zdravotní účinky, vyjednávaní skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů.

Britské listy nyní přinášejí nezvratný důkaz, že jsou "lepší zdroj" a premiér by měl příště lépe a uvážlivěji volit slova. V parlamentu i jinde.

29. 7. 2007

Proč děláte z komára velblouda a Topolánkovo "všude umírají lidé" omíláte už tak dlouho? Že je Topolánek blbec, to všichni dávno víme, ale proč se kvůli tomu musejí BL ztrapňovat? ptá se čtenář David Kopfrank.

Jestliže lže premiér v parlamentě při interpelacích, je to v demokracii jedním z nejzávažnějších možných poklesků. Absolutně to likviduje premiérovu integritu, potřebnou pro to, aby mohl stát v čele státu, a je to věc na rezignaci, zní naše odpověď.

To je neuvěřitelné, ten člověk neví, že vůbec nejhorší možná věc v demokracii je lhát v parlamentě? ptá se Uwe Ladwig, bývalý ředitel jedné elektronické nadnárodní firmy, Němec s mnohaletou zkušeností života v západní demokratické společnosti.

29. 7. 2007

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Náměstek primátora Rudolf Blažek oznámil, že hlavní město dočasně ustupuje od praxe ukládání osobních údajů na bezkontaktní čip v nově zaváděné Univerzální kartě Pražana (Opencard). V odpovědi na interpelaci zastupitelky hl. m. Prahy Petry Kolínské informoval, že v souladu s návrhem občanského sdružení Iuridicum Remedium byl projekt modifikován tak, aby vydávané karty neobsahovaly osobní údaje čitelné bez vědomí držitele karty. Zavázal se přitom, že: "Hlavní město Praha zároveň ve smlouvách se všemi spolupracujícími subjekty zajistí, že s údaji o využívání karet bude nakládáno v souladu s platnou legislativou, zejména se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů."

29. 7. 2007

Iráčan, který byl hlavním zdrojem infomací pro britskou rozvědku MI5 poskytl nyní plné svědectví o tom, jak ho unesla CIA a dopravila do amerického vězení protizákonným letem, v programu známém pod anglickým názvem "extraordinary rendition".

Bisher al-Rawi, který má povolení k trvalému pobytu v Británii, svědčil listu Observer o tom, jak ho zradila britská výzvědná služba, přestože jí pomohl najít Abu Qatadu, muslimského duchovního, obviňovaného, že je bin Ladinovým "velvyslancem" v Evropě.

Byl unesen, američtí agenti ho svlékli donaha, navlékli mu pleny, tepláky a dali mu pouta, zavázali mu oči a na uši dali ohlušující sluchátka. Letadlo CIA ho pak dopravilo na "černou základnu" nedaleko Kábulu v Afghánistánu. Posléze byl dopraven do vězení v zálivu Guantánamo na Kubě. Letos v březnu byl propuštěn a vrátil se po čtyřletém věznění do Británie, aniž by bylo proti němu vzneseno jakékoliv obvinění.

29. 7. 2007

Ani obyvatelé Lázu na Příbramsku si nepřejí radar v Brdech, šest kilometrů od jejich obydlí. V obci žije celkem 560 obyvatel. Hlasovalo 60,3 procenta ze všech 456 oprávněných voličů (275 osob, z toho 15 hlasů bylo neplatných). Proti výstavbě radaru hlasovalo 97,7 % voličů, pro výstavbu byla 2,3 procenta. O výsledku média informovala starostka obce Jitka Říhová.

Ještě ani jedna obec se nevyslovila pro stavbu americké základny. Výrazně proti jsou i občané Česka, když podle nedávného průzkumu veřejného mínění CVVM si více než dvě třetiny respondentů radar nepřejí.

28. 7. 2007
Slovo je nová zbraň a satelity nové artilerie...
mediální magnát Elliot Carver
James Bond, Zítřek nikdy neumírá, 28. 7. 2007, TV Nova

Mikrovlny nedělají nic jiného, než že prohřívají tkáně, a to i do hloubky, nechal se slyšet vládní "expert", který v květnu 2007 přijel spolu s premiérem Topolánkem přesvědčovat občany Brd, že se jim nemůže nic stát, když budou mít radar za humny. Starosta obce Trokavec Jan Neoral veřejně odpověděl, že občané mají právo rozhodovat, jestli chtějí mít své tkáně ohřáté, či nikoliv. Jak je to doopravdy s ohříváním tkání a mikrovlnami? U citlivých tkání, jako například u varlat, je jejich ohřívání mikrovlnami značně nebezpečné....

28. 7. 2007

Včera, v pátek 27. července proběhla v pozdních odpoledních hodinách v obci Míšov (Plzeňský kraj) další z besed o radaru. Vedl ji pan Tomáš Klvaňa, pověřený vládou ČR, aby myšlenku cizího vojenského zařízení na našem území prezentoval tak, aby se stala stravitelnější pro občany této země, kteří ji z 64% jednoznačně odmítají a ze 70% si přejí vyhlášení referenda o této otázce.

(Autor je předseda o.s. BRDY-Res publica)

28. 7. 2007

Bylo by naprosto stejně skandální, kdyby ČT svůj zpravodajský pořad obsadila pouze kritiky vládního záměru vyhovět USA v otázce umístění radarové základny. Z dlouhodobé zkušenosti je ale patrné, že takových extrémů není třeba se obávat. V ČT vědí, že poslušný pes musí sedět u té správné nohy.

Sobota, ČT1, 21:15, Události, komentáře. Tomáš Klvaňa, tzv. koordinátor vlády pro komunikaci s veřejností v otázce přítomnosti cizích vojsk na území ČR, dostává servilním moderátorem takřka neomezený prostor k tomu, aby šířil mediálním prostorem televize veřejné služby informace jednoznačně podporující umístění radarové základny USA na území České republiky. Kdo je Tomáš Klvaňa? Je to najatý agent pro public relations, který se touto profesí živí u soukromé korporace, shodou okolností u britsko amerického tabákového koncernu.

28. 7. 2007

Bohumil Kartous se ptá - "Proč Česká televize bojuje za radar?"

A já se ptám - Proč Britské listy bojují proti radaru? píše Roman Spurný.

Odpovídá Jan Čulík: Britské listy nebojují proti radaru. Asi stokrát jsem napsal, že je mi úplně jedno, zda radar v ČR bude nebo ne, ale že je důležité, aby se k tomu lidé měli možnost vyjádřit - to je princip demokracie. Všimněte si, že Kartous v úvodu článku píše, že by bylo zcela skandální, kdyby byla ČT jen proti radaru.

V Britských listech naleznete četné články pro radar - je ovšem pravda, že články proti radaru převažují, prostě proto, že nám píší lidé, jejichž názory se nedostanou do médií.

Druhá věc je, že - jako obvykle - je velmi obtížné nalézt kvalitní pravicové názory. Většinou je hledám pouze na Západě. Je docela pravidlem, bohužel, že články pravicově zaměřené od českých autorů jsou nesmírně primitivní, konvenční a nemyslivé. My se však v BL snažíme udržovat určitou úroveň publikovaných textů. Stoupenci "pravice" v ČR buď nemají zájem diskutovat, anebo to prostě neumějí. Musíme horko těžko hledat zajímavé pravicové názory v zahraničí. Jedny z nejzajímavějších jsou názory britského konzervativního historika Nialla Fergusona, tč. na Harvardu. Často je citujeme.

27. 7. 2007

I kdyby Bush snížení rozpočtu na raketovou obranu v Evropě vetoval, opozice Kongresu proti tomuto projektu je tak velká, že to naznačuje, že pokud Demokraté příští rok vyhrají prezidentské volby, plán na raketovou obranu v Evropě bude zrušen. Opozice amerického Kongresu proti projektu raketové obrany v Evropě také posílí odpor Ruska.

  • Výbor se zástupci obou politických stran seškrtal celkové výdaje na obranu
  • Prezident zřejmě nepoužije svého veta

Plány George Bushe vytvořit v Evropě systém protiraketové obrany utrpěly ve čtvrtek podstatnou porážku. Kongresový výbor totiž drasticky seškrtal výdaje, plánované na tento projekt.

Výbor pro nákupy snížil Bushem navrhovaný rozpočet (310 milionů dolarů) na přípravné práce pro raketovou obranu v Evropě o 139 milionů dolarů. Schválil finance na radarový systém v České republice, ale vyškrtl výdaje na antirakety v Polsku, což je nejkontroverznější část obranného systému.

Kromě toho výbor seškrtal ještě dalších 159 milionů dolarů z rozpočtu na americkou část protiraketového plánu.

John Murtha, předseda výboru, konstatoval, že Bushova vláda "nás musí přesvědčit, že stojí za to do tohohle investovat peníze."

28. 7. 2007

Reakce na článek "Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě"

Demokraté jsou ve věci raketové obrany rozděleni na několik skupin. Jen málo z nich si myslí, že je to celé nesmysl, ostatní tomu dávají různou prioritu (podobně i mnozí Republikáni), míní Richard Prager. Mnozí se ale snaží kopnout Bushe a jde jim méně o věc samu. Proto se očekávalo, že Kongres rozpočet na raketovou obranu oseká daleko více a proto lze současný stav pokládat za malé vítězství Bushe a jeho republikánů.

27. 7. 2007

Občané, které přehlížíte, Vám i ostatním prodejným politikům poděkují později, ve volbách. Na to se spolehněte.

Vládní koordinátor Klvaňa, dle jeho slov vlastně ale "soukromá osoba", zavítá v pátek 27. července, v 19,00 hodin do obce Míšov v Brdech. Předeslal, že se bude jednat o veřejnou diskuzi, besedu s občany o umístění radarové stanice na území Vojenského újezdu Brdy. Podle Kateřiny Komedové ze sekretariátu tohoto "soukromého vládního koordinátora" si starosta Míšova Pavel Hrubý může pozvat do Míšova další starosty. S těmi se setká už v 18,00 hodin.

29. 7. 2007

M. Šuta o Britských listech: "Buďte si klidně hlásnou troubou bezcharakterních fizlů, udavačů a diktátorů. Já ale nemám zájem publikovat v médiu, které programově ignoruje jakákoli pravidla slušné žurnalistiky a ještě pokrytecky peskuje média ostatní. Nechci, aby moje jméno figurovalo mezi krvavými diktátory, podlými udavači a profesionálními fízly." ZDE

Boris Cvek: Můj názor na Britské listy není příliš vysoký, spíše bych souhlasil s M. Šutou než s velkou většinou autorů tohoto deníku, do nějž ale přesto píšu.

Přistoupil jsem prostě na to, že mají být slyšet všechny strany (ostatně absolutní svoboda slova je vlastně americká a nikoli evropská hodnota - a já s ní na evropské půdě mám zásadní problém, Britské listy naštěstí mnou akceptovatelnou hranici příliš nepřekračují) a že zdravý rozum si vybere sám (další anglosaská hodnota, mezi jiným i díky ní jsou podle mého názoru anglosaské země tak stabilní).

Snáším i Kotrbu, dokonce i Neorala, i když si o nich myslím své (a třeba stále jsem spíše pro americkou základnu v ČR než proti ní).

Jsem rád, že mohu ve spoustě výkřiků do tmy, které se v Britských listech ozývají, prezentovat plnou šíři svých názorů, což normální česká média neumožňují.

Nemyslím, že Britské listy jsou lepší než běžná česká média po všech stránkách, ale rozhodně umožňují svobodnou debatu, která sice (a přirozeně) často nemá žádný efekt, ale podstatné je to, že lidé řekli, co si myslí... byť jsou to často podle mého názoru úplné hlouposti.

Jen svobodnou debatou lze přejít od minulých čtyřiceti let k budoucnosti, k sofistikovaným a kultivovaným Vítům, Kotrbům, Neoralům atd., ke kulturní společnosti a rovnováze. Zatím to musí nějakou dobu hnisat. Bohužel v běžných médiích to nehnisá, nýbrž hnije... bez otevření rány a naděje v její zhojení.

Jedním z důvodů, proč píši do Britských listů, je ten, že nechci, aby v tomto procesu hnisání čili hojení chybělo to, co osobně považuji za léky... a Vy, pane Šuto, byste se k tomu mohl postavit podobně.

28. 7. 2007

Mám obdobnou zkušenost ze zámecké restaurace v Poděbradech (Hostinec Kovárna, Zámek 1, Poděbrady. Jde o pěkný klenutý prostor v objektu zámku, přístupný z bývalého vodního příkopu v rohu hlavního náměstí Jiřího), píše čtenářka Helena Tomanová, kde mě dokonce sám majitel přišel požádat o vypojení notebooku (ukazovala jsem přátelům fotky), protože mu prý "kradu" elektřinu. Když jsem mu nabídla, že mu tedy těch pár minut doplatím, řekl, že v jejich podniku není dovoleno, aby zákazníci zapojovali jakékoli své donesené elektrické spotřebiče. Mohu říci, že nás to všechny zpražilo a do této restaurace mě už nikdo nedostane.

Nyní se ptám vždy personálu restaurací předem, zda je možné si u nich notebook zapojit. Možná by stálo za úvahu vytvořit seznam lokálů, kde nechtějí "zloděje elektřiny" s notebooky. Aby se jejich majitelé chytili za nos a trochu se nad sebou zamysleli.

28. 7. 2007

Možná je za zákazem notebooků v některých restauracích strach provozovatelů z poškození této drahé věci. Představte si situaci, že číšník vylije nějaký nápoj na notebook, nebo mu na něho upadne kus nádobí a rozbije display. Jednou jsem byl svědkem situace, kdy číšník polil hostovi mobilní telefon, který po 5 minutách přestal fungovat a ten se pak dožadoval náhrady škody. Mně osobně je navíc nepříjemné, když někdo u stolu SMSkuje, nebo si vyřizuje hovory v mé přítomnosti. Notebook by mi vadil možná ještě více. Kultura stolování dostává na frak, píše Leoš Honzovič.

28. 7. 2007
Reakce na příspěvek čtenáře Josefa Báslera "Omyly ohledně Richarda Wagnera"

"Jaké urážky císaře pána se dělají ve vožralství ?" opakoval Švejk, "všelijaké. Vopijte se a nechejte si zahrát rakouskou hymnu a uvidíte, co začnete mluvit..."

Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka

Jak zřejmo, už Josef Švejk věděl o mocné síle hudebních děl. Bylo mu známo, že pijanstvo kombinované s poslechem rakouské hymny svádělo citlivé osoby k urážce cisaře pána a celého panovnického domu, jak svěřil v hostinci U kalicha civilnímu strážníkovi Bretschneiderovi a zadal tak, mimo jiné, příčinu ke svému zatčení. Na čtenáře Josefa Báslera zase působí podobně mocně Wagnerova "hypnotizující hudba" - až do té míry, že v ní nalezl "prorocké zhudebnění (Vorvertonung) holokaustu".

27. 7. 2007

Podle včerejší zprávy deníku Washington Post připustil americký ministr obrany Robert M. Gates v dopise senátorce Demokratické strany a kandidátce na prezidenta Hillary Clintonové, že ministerstvo obrany vypracovává "mimořádný náhradní plán" na stažení armády z Iráku. Také uvedl, že tento plán ministerstvo obrany zařadilo jako přednostní program jednání. Gates zdůraznil, že toto úsilí představuje "prioritu" pro Pentagon.

27. 7. 2007

Jediné, co Orlov věděl přesně, když v srpnu roku 2004 šel k nástupu do letadla na lince Praha -- Dubaj na letišti v Ruzyni, že se musí držet co nejdále od Moskvy a Kyjeva. Proto v dalších dvou letech, které mezitím uběhly od doby, kdy mu policie ČR zabránila v nástupu do letadla, dělal Orlov všechno možné, aby zabránil svému vydání na Ukrajinu. Věděl, že v Kyjevě na něho čeká smrt, jako na posledního svědka operace pašování raket s plochou dráhou letu X-55 do Íránu. CIA to věděla také, a proto využila stavu, ve kterém se Oleg Grigorjevič Orlov nacházel, aby z něho vyždímala všechny podrobnosti a ... pak ho mohla předat Ukrajincům.

Hrdina amerického filmu Obchodník se smrtí se jmenuje Jurij Orlov A není to náhoda, uvádí režisér Andrew Niccol. Britské listy nyní publikují informace o okolnostech zavraždění skutečného Orlova v kyjevské vyšetřovací věznici 5. července 2007.

28. 7. 2007

Miroslav Šuta znovu protestoval, tentokrát proto, že BL zveřejnily článek, na němž se podílel Blahoslav Zahradníček, za komunismu pracovník vojenské kontrarozvědky. Tuto skutečnost jsme však zveřejnili. Napsali jsme panu Šutovi, že pokud má věcnou kritiku proti argumentům pana Zahradníčka, že ji rádi vydáme, avšak pan Šuta zastává názor, že někteří lidé prostě musejí být vyloučeni z veřejné diskuse. (Píše, že nikoliv, ale míní, že ano. Viz celá diskuse k této věci, která už proběhla a kterou nebudeme obnovovat.) Britské listy tento názor nezastávají.

Miroslav Šuta píše: Buďte si klidně hlásnou troubou bezcharakterních fizlů, udavačů a diktátorů. Já ale nemám zájem publikovat v médiu, které programově ignoruje jakákoli pravidla slušné žurnalistiky a ještě pokrytecky peskuje média ostatní. Nechci, aby moje jméno figurovalo mezi krvavými diktátory, podlými udavači a profesionálními fízly.

Přestal jsem BL číst a vymazal jsem je BL i z bookmarku. Ale uvítám pokud se ozvěte ve chvíli, kdy se rozhodnete vrátit do BL elementární pravidla řemesla a slušnosti. :-)

Na upozornění, že Britské listy nekádrují autory, publikují texty, které považují za závažné, "newsworthy", a o autorech zveřejňují veškeré dostupné informace, aby si čtenáři mohli učinit vlastní názor, dodává Miroslav Šuta:

To [tj. kádrovat autory] ani nemusíte, když Vaše autory uz důkladně prokádrovala, případně vycvičila StB/KGB.

Tak kupředu, zpátky ni krok! To, co nejsou s Vámi, jdou proti Vám ....

27. 7. 2007

Tisková zpráva Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených (MDAC) - 27. července 2007, Brno, Praha

Zřiďte vyšetřovací mechanismus pro stížnosti na policisty, který bude zcela nezávislý na ministerstvu vnitra. Odškodněte oběti nezákonné sterilizace, odstraňte klecová i síťová lůžka a školte lékaře v oblasti lidských práv pacientů. Ukončete segregaci romských žáků ve školách. I tak by se dala shrnout závěrečná doporučení Výboru pro lidská práva při OSN orgánu dohlížejícího nad dodržováním Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Zpráva Výboru složeného z 18 expertů nominovaných státy všech kontinentů, byla zveřejněna včera večer v Ženevě po zasedání se zástupci české vlády, které probíhalo 17. - 18. července.

27. 7. 2007

Paní Štěpánková naznačuje, že oproti socialistickému Československu se toho mnoho nezměnilo, vyjma velikosti a názvu. Osobně si myslím, že se toho změnilo velmi mnoho (a to nejen oproti Československu předlistopadovému, ale i polistopadovému). Mnozí lidé si toho nevšimli, což je možná dobře. Jsou-li takovéto věci intelektuálně reflektovány, znamená to obvykle, že jsou už za zenitem.

Pravda je, že před listopadem byli někteří lidé nahoře a někteří dole, po listopadu také a dnes jakbysmet.

27. 7. 2007

V diskusi o radaru se objevila zadní vrátka zvaná "nedostatek informací". Tuto únikovou cestu používají obě strany, byť ne ve stejné míře. Technické informace o radaru jsou ale zcela nepodstatné. Za slušný bakšiš se vždy najdou "experti", kteří veřejnost uklidní.

Radar je o politicko-ekonomických zájmech USA ve světě. V tomto směru je informací dostatek již nyní. Viz například projekt "New American Century" ZDE a v něm zejména část zabývající se vojenskými záležitostmi ZDE

Nutnost "vojenské nadvlády nad světem", o níž se ve zmíněném projektu mluví, se týká přístupu k trhům i zdrojům surovin.

27. 7. 2007

Tento víkend se koná pouť do Staré vody (poutní kostel sv. Anny a sv. Jakuba staršího)

Z dřívější vesnice, kláštera a kostela zůstal jen zdevastovaný kostel a i k tomu je přístup povolen jen po svolení armádních čunitelů. Jedna z příležitostí návštěvy je anenská pouť. Zvláště příznivcům přítomnosti pobytu cizích armád doporučuji návštěvu. Je to jedinečná příležitost podívat se na ukázku práce spřátelených armád naších dřívějších mocných. Ne vše je ovšem dílem cizích žoldáků, už před jejich příchodem se místo terčů používalo lidské obydlí a církevních památek, píše Richard Mikudík.

podrobnosti ZDE

27. 7. 2007

Byl jsem takřka "vyvolán" panem Pragerem. Budu se snažit nereagovat na jeho urážky, nezná mne a tak nemám pocit, že se mne týkají.

Nemocnici v Benghází osobně neznám. Znám nemocnice v Tripolisu a myslím, že by pan Prágl byl velmi překvapen jejich úrovní. Troufám si tvrdit, že by měl problém najít podobná zařízení u nás.

Pravděpodobně nezná strukturu oddělení nemocnice El Fath, ale šlo o personál, který se o děti staral. Naše dětská nemocnice nemá na podobných stanicích více zaměstnanců. Ostatně tento argument je opravdu příhodný po nedávných událostech v Havlíčkově Brodě (známý případ heparinového vraha). I tam má oddělení ARO desítky zaměstnanců...

27. 7. 2007

Dva z nejužívanějších léků proti cukrovce, které např. v Británii braly statisíce především obtloustlých lidí, způsobují časté selhání srdce, varují vědci.

Užívání těchto léků, předepisovaných lékaři proti cukrovce typu II, se za poslední tři roky v důsledku rostoucího problému s obezitou zdvojnásobilo.

Vědci však nyní žádají, aby byly tyto léky staženy z oběhu poté, co se zjistilo, že každý padesátý pacient, který bere léky Avandia (rosiglitazon) a Actos (pioglitazon) skončí během 26 měsíců v nemocnici kvůli selhání srdce.

27. 7. 2007

V jednom americkém domově pro dlouhodobě nemocné osoby mají kočku, která má údajně schopnost předpovídat, kdy který pacient zemře. Lékaři to neumějí vysvětlit. Oskar má ve zvyku, že se u pacienta, který má v nadcházejících hodinách zemřít, stočí do klubíčka. Podle autora článku v časopise New England Journal of Medicine to už udělal v 25 případech.

27. 7. 2007

Toto téma je jako příliv a odliv. Před jedenácti lety jsem v „Právu“ k němu publikoval stejně nazvanou úvahu. A ani po létech jsem svoje zamítavé stanovisko nezměnil. Nanejvýše doplnil o zlost a lítost.

Před týdnem, v den nedožitých dvaadevadesáti roků, jsem pochoval svojí maminku. Známí i neznámí jistě řeknou, že se dožila požehnaného věku. Souhlasím. Nesouhlasím ale s faktickou euthanasií, která na ní byla souhrou systémových okolností v podstatě vykonána.

27. 7. 2007

Kněz Georg Gaenswein řekl v deníku Sueddeutsche Zeitung, že migrace muslimů je hrozbou pro současnou Evropu.

Varuji před islamizaci Evropy, křesťanské kořeny Evropy jsou ohroženy, uvedl. Existuje obava, že slova tohoto vatikánského představitele budou špatně pochopena nebo zneužita radikálními muslimy podobně jako projev papeže z loňského roku a to také kvůli dalším slovům které Georg Gaenswein řekl:

"Není možné toto ohroženi ignorovat, a řídit se špatně pochopenými ohledy."

Ze slov kněze Georga Gaensweina jasně vyplývá, že má namysli "ohledy k jiným náboženstvím (tj. hlavně k islámu)". Podle kněze je umožnění muslimům masově se přistěhovávat do Evropy "špatně pochopenými ohledy".

Pan Georg Gaenswein má právo na osobní názor, a to i takto kritický, ale měl by si uvědomit význam svého postavení a to, že jeho slova mohou byt radikálními muslimy zneužita.

Rozhovor s Georgem Gaensweinem naleznete ZDE

27. 7. 2007

ANALÝZA

Když jsem před lety varoval, že napětí mezi politickými systémy v USA (po krachu clintonovské politiky a předvídatelném nástupu neocons) a federálně se sjednocující EU může dospět k válce, v prvé fázi alespoň obchodní, posléze může dojít i k lokálním ozbrojeným střetnutím v třetích zemích, označovali mne optimističtí zastánci euroatlantismu za šílence a anarchistu.

27. 7. 2007

V současné diskusi-nediskusi se nejenom vládní činitelé, ale kupodivu i mnozí odpůrci umístění americké základny na území České republiky soustřeďují na záležitosti ve své podstatě druhořadé: Jaké dopady může mít plánovaný radar na zdraví lidí a na životní prostředí. Nejde jistě o záležitosti zanedbatelné, ale pozornost, jež je jim věnována, marginalizuje jednu z nejpodstatnějších otázek, jež by měly být zodpovězeny: Kdo chce základnu v České republice vybudovat, kdo je iniciátorem jednání a dění, jež jitří mezinárodní vztahy a jež pouhý rok po neobyčejně dramatických parlamentních volbách dále štěpí obyvatelstvo České republiky?

27. 7. 2007

ANALÝZA

Tímto textem začíná seriál článků na téma "Jak rozumět mediální indexaci?" (viz texty "Právo na informaci o informaci" a "Poznámky k informačnímu isotypu -- piktogramu - pro mediální index"), který bude zaměřen nikoliv jen na "analýzu obsahů mediálních sdělení", ale jako v následujícím případě i na samotné rámování sdělení, která jsou často důležitější než samotný obsah zpráv.

Diváci, kteří sledují zpravodajský pořad ČT Události se již mnoho let setkávají se stále jedním rituálně se opakujícím obrazem.

27. 7. 2007

Žiji v brněnské části Královo Pole, kterou první místostarosta René Pelán uvedl na mezinárodní politickou scénu tím, že se osobně účastnil na odstranění srpu a kladiva z pomníku padlých rudoarmějců. S velice smíšenými pocity jsem shledal, že informace o záležitosti byly v celostátních médiích předkládány poněkud jinak než odpovídalo skutečnosti, popřípadě byly zmíněny jenom na regionální úrovni.

René Pelán vyhlásil (1) o sovětském symbolu "Je to stejně nebezpečný symbol, jako je hákový kříž. Dvacáté století nepřineslo nic horšího než nacismus a komunismus". A to je první pokrytectví v postoji místostarosty, protože v Brně se nachází další symbol srpu a kladiva na hrobech rudoarmějců. Jde o čestné pohřebiště na brněnském ústředním hřbitově (2), kulturní památku, chráněnou legislativou (55/1989 Sb.), kde v minulosti brněnský magistrát pořádal pietní akty u příležitosti osvobození Brna. A to i za éry primátorů z řad ODS.

◄ Ústřední hřbitov v Brně

26. 7. 2007

Spousta lidí dnes nosí notebook a stává se zcela běžným standardem, že když navštíví restauraci, budou mít možnost napájet notebook ze sítě, protože baterie při práci příliš dlouho nevydrží. Čím dál víc se tomu přizpůsobují také restaurace, v jejichž zájmu určitě je nabídnout zákazníkům takový servis, aby se do restaurace vraceli. Takový zákazník totiž zůstává dlouho a tomu odpovídá i tržba restaurace. Podmínky jsou v tomto směru dobré, protože zájem restaurací a jejich zákazníků jde ruku v ruce.

27. 7. 2007

Co to je právo? A co to je majetek? Může obec znemožnit majitelům realit vlastnictví činžovních domů? Jak se přihází změny majetku? Jak vznikají hodnoty?

27. 7. 2007

Tak jsem zase jednou zapnula bednu ve večerních hodinách. Nakoukla do televizního programu a hledala ten nejméně přiblblý program. Volba byla pestrá -- detektivka, krimi, krimidetektivka a cosi dalšího. Všechny pořady detektivního rázu začínaly ale až za několik minut, a tak nastalo ono známé přepínání z programu na program, čistě pro překlenutí těch několika chvil, co zbývalo do nejbližší detektivky. Při přepínání jsem narazila na pořad Všechnopárty na ČT 1 a rozhodla se při něm těch několik minut, co zbývalo do konce, zůstat.

27. 7. 2007
reakce na článek Tamary Novákové "Šípovi haraší v hlavě"

Je velmi jednoduché vyslovit názor, velmi ošidné je dělat ho na základě neúplných informací a hloupé je ho navíc ještě zveřejňovat. Struktura Všechnopárty je stabilní - tří hosté a tři názory na určité téma, pokud možno v humorné nadsázce. Každý host má „svou“ část pořadu ve které má možnost se vyslovit v rámci daném jeho formátem. Tím není militantní feminismus, neb on totiž humor nezná.

27. 7. 2007

Minulý týden jsem četl v Právu článek o havárii v japonské atomové elektrárně. Celý článek je dokonalým obrazem kvality našich médií a novinářů. Už jsem si zvykl, že našim novinářům je oblast elektřiny španělskou vesnicí. Za svých 40 let praxe jsem neviděl jediný článek v novinách, kde by pisatel neudělal chybu. Těmto lidem volty, watty -- kilo, mega, nic neříká. Hodinky nebo holinky -- obojí se natahuje.

Ve zmíněném článku jsem si přečetl, že elektrárna Kariwa (kde došlo během zemětřesení k problémům) je se svými 8,2 (!!!) megawatty výkonu největší na světě. Sakra, to je informace za všechny prachy. Zvláště od českého novináře - nota bene mírně zaměřeného proti jaderné energetice. Je to dokladem, že tito aktivisté jsou vedeni čistě emociálně, že fakta jim nic neříkají. Pane redaktore, výkon 8,2 MW je koťátko vhodné tak maximálně pro nějakou školu nebo zastaralý výzkumný ústav. Takový výkon by nestačil ani na osvětlení malého města.

27. 7. 2007

Masová média vytvářejí obraz pohodného životního stylu lidí vyšších příjmových tříd, kteří prosperují z plnokrevné globální ekonomiky. Který luxusní vůz koupit? Jaký z golfových šampionátů navštívit? Do kterých podílových fondů investovat? Kterého z burzovních makléřů najmout? To vše jsou otázky které trápí ty, kteří mají hodně peněz. Ale za touto atraktivní scenérií se jako vzedmutá tsunami valí vlna dluhů, bankrotů a chudoby a zachvacuje stále větší světovou populaci, a to včetně populace USA.

27. 7. 2007

Kdo píše údajné jeho traktáty?

Kubánci poprvé od roku 1959 oslavili Den revoluce bez Fidela Castra, šéfa státu. Oslavy vedl jeho bratr Raul Castro. Fidel Castro se naposledy objevil na veřejnosti před rokem.

Vyvolává to značné pochybnosti o autorství traktátů, které pravidelně rozesílají emailem po světě kubánské úřady. Britské listy jsou jediným médiem v češtině, které některé tyto texty publikuje. Není-li Fidel schopen objevit se na veřejnosti ani krátce, třeba vsedě, v automobilu nebo v kolečkovém křesle, je velmi nepravděpodobné, že na nemocničním lůžku, napojený na přístroje, sepisuje dlouhé traktáty, které rozesílá kubánská propagandistická mašinérie jeho jménem.

27. 7. 2007

Kubánský prezident Fidel Castro - člověk, který stojí v čele státu nejdéle ze všech politiků na světě, nebyl viděn na veřejnosti od loňského července a pokračují spekulace o jeho zdravotním stavu. Podle nepodložených zpráv je to s ním vážné.

Fidel Castro je symbolem revoluce, komunista, který přežil pád komunismu, připomíná analytik BBC Paul Reynolds.

27. 7. 2007
Fidel Castro Ruz

Zpráva Světové banky nazvaná "Mezinárodní migrace, platby a odliv mozků", zveřejněná v říjnu 2005 uváděla následující údaje. V posledních 40 letech emigrovalo do Spojených států, Kanady a Spojeného království 1,2 milionu profesionálů z latinskoamerického a karibského regionu. Z Latinské Ameriky emigrovalo během 40 let v průměru více než 70 vědců denně. Ze 150 milionů osob, které se ve světě podílejí na vědeckých a technologických činnostech je 90 % soustředěno v 7 průmyslově nejvyspělejších zemích. Řada zemí, především malých států v Africe, Karibské oblasti a Střední Americe ztratila v důsledku migrace více než 30 % své vysokoškolsky vzdělané populace. Karibské ostrovy, země, kde se téměř všude mluví anglicky, zaznamenávají nejvyšší odliv mozků na světě. Někde odchází 8 z každých 10 vysokoškolských absolventů. Přes 70 % programátorů softwaru americké společnosti Microsoft Corporation pochází z Indie a z Latinské Ameriky.

Krátce jsem se o tématu zmínil ve svém předešlém zamyšlení "Bush, zdraví a vzdělání" věnovaném dětem a citoval jsem i příklad. V dnešní úvaze, obracející de k prvnímu ročníku absolventů Univerzity informatických věd (UCI), se touto ožehavou otázkou budu zabývat trochu hlouběji.

27. 7. 2007

Jsem do hloubi duše přesvědčen, že se vyúčtování za ochranu amerického prezidenta při jeho návštěvě zveřejňovat nemělo. Vůbec z toho neviním sdělovací prostředky, protože těm musel někdo ze státního aparátu sdělit. A nelze od nich spravedlivě očekávat, že by toto faux pas jakkoliv kryly. A právě indiskreci z hloubi státního aparátu pokládám za vážný prohřešek.

27. 7. 2007

Bez ladu a skladu - co bylo na skladu. Halenky, košilky, podprsenky, kalhotky, holítka, aušusový pantofle, nafukovací prsa, ve hrabáku za 39,- cokoliv ! Ať žije šikmovoko ! Kdo by bral ohled na naše výrobce a obchodníky.

Kdo by se zamýšlel nad tím co je hloupý a zbytečný konzum.

27. 7. 2007

První věta článku je mylná. Dílo "Prsten Nibelungů" neexistuje. Prsten Nibelungů - Der Ring der Nibelungen, je souhrný název čtyřdílného operního eposu: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried a Götterdämmerung, který je uváděn ve čtyřech dnech. Premiéra se nekonala 13. 8. 1886 "tři roky po smrti po Wagnerově smrti", nýbrž 22. 9. 1876 - ve Wagnerově režii - v Königliches Hof- und Nationaltheater v Mnichově, píše Josef Básler.

27. 7. 2007

Pan Golgo nadřazuje "svobodu", ať je svobodou míněno cokoliv, nad materiální statky jako jsou dostupná zdravotní péče pro všechny a dostupné vzdělání.

Dovolil bych si panu Golgovi poněkud oponovat.

27. 7. 2007

Když jsem si 16. 7. 2007 v reakci na článek "analytika" Jiřího Zajíce "Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti" , nazvané "Správná věta z nesprávných úst" dělal legraci z bulvarizace médií, prorokoval jsem, že to nebude tak dlouho, co začnou chodit politici do pornopořadu milenky fotografa Saudka Sáry - do magazínu Peříčko. Stalo se dříve, než by kdo čekal. Svůj názor na šoustání tam vedle ostřílených matadorů pornoprůmyslu sdělil minulý týden i amatér v oboru, ministr vnitra Langer. Gratulujeme.

Nezbývá, než zopakovat tezi mediální teorie, i když praxe může být jiná. Mediální "Někdo" není přece ten, který je ritualizovaně médiem vybrán, vyvolen, připuštěn k televiznímu přijímání nemravné hostie. Langer už dohonil v popularitě milence Belohorcové. Znáte ho?

Díky čtenáři Janu Krisovi vím, že jsem nesledoval nejspíše talk show Sáry Saudkové na téma "Nároky v sexu a slast" pečlivě. "Jestli se nepletu, tak Sára Saudková tento pořad moderovala takřka před deseti lety a Nova jej v současnosti toliko reprízuje. Dovolím si v této souvisloti vyslovit své 'proroctví', že v pořadu se ze známých politiků ukáže ještě Miroslav Macek a Stanislav Gross. " Jan Kriso má pravdu. I archivní vykopávky se na Nově prezentují jako čerstvá novinka a paměť mnohých diváků včetně mne je zrádná...

27. 7. 2007

Ani já nejsem ve své vlasti šťasten a vesel. Dvě třetiny svého dosavadního života jsem prožil v reálném socialismu, to velké štěstí nebylo, i když musím přiznat, že prvních 15 let mi to bylo víceméně jedno.

27. 7. 2007
Příspěvek ke sporu Wagner-Borovička

Nutno přiznat, že pan Wagner dovedl koncept "fachidiocie" k až neuvěřitelné dokonalosti. On snad opravdu dosud nepochopil, o čem se celou dobu vede spor a o čem tedy byl i článek Adama Černého. Zkusme mu to tedy ještě jednou vysvětlit, píše Richard Prager

26. 7. 2007

Zařekl jsem se sice, že se k politickým věcem vyslovovat nebudu, ale nalezna tento citát, nemohu přece odolat..., píše Alex Koenigsmark:

Karel Havlíček Borovský píše:

Oblíbená fráze je nyní: "Že prý vládnoucí z vyššího stanoviska svého lépe posouditi mohou potřeby země než jiní" --(totiž vlastně: že žádný tomu nerozumí jako oni). Ale co jest toto vyšší stanovisko? -- Postav osla třeba na věž a bude odtamtud z toho vyššího stanoviska ještě méně viděti, než když po ulici chodil.

Nezabolí jazyk od dobrého slova - antologie českého aforismu, Knižní klub, 2004

26. 7. 2007

Chraňte si majetek i své životy, Rada zasedá. Parafrází úsloví z britské historie by měl začít tento článek a totéž si myslí i zaměstnanci rádia, kteří čekají každý měsíc už od začátku roku na každém veřejném zasedání, jestli se Radě podaří rádio umlčet nebo ne. Snaha několika členů Rady za jakoukoliv cenu poškodit Český rozhlas, dostát svému slibu zlikvidovat vysílání Rádia Wave a na tomto základě poté kriminalizovat generálního ředitele Českého rozhlasu měla pokračování i na posledním zasedání Rady ve středu. Vše se už několik měsíců točí okolo právního posudku Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky. Připomeňme si okolnosti. Tento posudek si vyžádal generální ředitel ČRo Václav Kasík. V průběhu jeho vypracování došlo k podvodu, když někdo doposud neznámý, ale detailně obeznámený s průběhem interních jednání předsednictva Rady, zaslal zfalšovaný dopis Ústavu, ve kterém vyslovil názor, pod který se ovšem nepodepsal vlastním jménem. Ten názor spočíval v domněnce pisatele, že Radio Wave vysílá v rozporu se zákonem a "účelově" je vydáváno za rozhlasové studio. Což byl a doposud je je hlavní "argument" těch členů Rady, kteří Rádio Wave chtějí vypnout za jakoukoliv cenu. Věc ode mne na základě trestního oznámení obdrželo státní zastupitelství a to jej po pečlivém posouzení v současné době předalo kriminální policii jako trestný čin poškození cizích práv. Kriminalistům jsem navrhl i výslech členů Rady. Věřím, že pisatel-pachatel se nakonec najde. Dělat chyby se nevyplácí.

Radio Wave jako TÉMA BL

26. 7. 2007

DOKUMENT

S čím právní diletanti v Radě Českého rozhlasu polemizují a co profesoři právní vědy myslí smrtelně vážně.

Radio Wave jako TÉMA BL

24. 7. 2007

Reakce na článek MF Dnes 21.7.2007

Víkendový příběh MF Dnes se vrací k osudu malého Vaška z klecového lůžka, který před třemi lety způsobil díky skryté kameře a dopisu světoznámé spisovatelky Joan Rowlingové doslova malou revoluci v Čechách. Podrobný text pokrývající celou jednu stránku víkendové přílohy se zabývá tím, jak žije Vašek dnes a jak žije jeho rodina.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"   
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
27. 7. 2007 Pane premiére, nepřeháníte to už více, než je únosné? Jan  Neoral
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru   
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Nesmysly a lži kolem referenda aneb jsou USA sexy? Michal  Kuklík
25. 7. 2007 Topolánku, co nás ochrání před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Mladí Češi se skutečně už nedívají na televizi   
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek
19. 7. 2007 Podvody v BBC   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona