12. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 2. 2007

Spor ideologie ekologismu a obránců svobody?

Motto:

HN: Jak si vysvětlujete, že konzervativní a pravicová média se na to dívají skepticky a levicová to berou jako hotovou věc? Proč se v tomhle bodě dělí pravice a levice?

Petr Šimůnek, Michal Růžička, otázka Václavu Klausovi, Hospodářské noviny 9.2. 2007

V následujícím článku se pokusím odpovědět na dvě otázky: Je skutečně postoj Občanské demokratické strany vůči ochraně životního prostředí nepřiměřeně záporný? A pokud ano, tak proč? Hledat odpověď však budu neobvykle. Tradiční odpůrce politiky ODS včetně environmentálních aktivistů ponechám stranou a pro odpověď si půjdu ke spojencům a donedávna vzorům naší nejsilnější konzervativní strany -- pokusím se ji totiž získat porovnáním "zelené" politiky ODS s Konzervativní stranou působící ve Velké Británii. Takové porovnání má hned několik výhod.

Za prvé: nebude hodnotit českou ODS pohledem českých environmentálních aktivistů, a hodnocení nebude tudíž dopředu zaujaté.

Za druhé: v případě, že se prokáže významný rozdíl v pohledu na ochranu životního prostředí mezi ODS a Konzervativní stranou, padne interpretace současného sporu většiny ochránců životního prostředí a většiny politiků ODS jako sporu ideologie ekologismu a obránců svobody. Dokáže-li strana stojící na stejných ideových základech (v tomto případě britská Konzervativní strana) působit v ochraně životního prostředí opačným směrem než ODS, musíme připustit jednu ze dvou variant.

Sloupek
Andrijan Turan

Za plotom s výstrahami,
medzi transformátormi vysokého napätia
sa pasú elektrické ovce.
Trpezlivo čakajú
na mladých mužov
ktorí prídu na rýchlych autách
zelektrizovaní chuťou zabíjať
a potom v kruhu priateľov
jesť to sivé mäso
na hostine z baránkov.


(Ze sbírky Kolíska z hadov)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

12. 2. 2007

tisková zpráva

Iniciativa NE ZÁKLADNÁM svolává protestní shromáždění před Úřad vlády ČR s vybudováním mírové základny úterý 13.2. - 17.30h zahájení protestu

Ve stejný den se také koná soudní jednání ve věci žaloby na Magistrát hl. m. Prahy v 9.00h, Hybernská 18, 1.patro, dveře č.260

12. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Mnichov. Konference o bezpečnosti. Asi nejvýznamnější veřejná konference členů NATO s významnými hosty. Nesetkali se poprvé, po prvé ale pozvali ruského presidenta Vladimíra Putina. Mysleli si, že bude velebit spolupráci NATO s Ruskem. Mýlili se...

teroristka  Frakce Rudé armády Brigitta Mohnhauptová bude propuštěna
12. 2. 2007

Jedna z vůdčích osobností teroristické tzv. Frakce Rudé armády Brigitte Margret Ida Mohnhauptová (1949) bude dnešním usnesením vrchního zemského soudu ve Stuttgartu příští měsíc podmíněně propuštěna z vězení, ve kterém strávila čtvrt století svého života. K pětinásobnému doživotnímu vězení byla odsouzena v roce 1985, a to zejména za vraždu generálního spolkového návladního Siegfrieda Bubacka, mluvčího Drážďanské banky Jürgena Ponta, prezidenta zaměstnavatelského svazu Hanse-Martina Schleyera a dalších šesti lidí. Až do svého zatčení v listopadu 1982 byla tato 162 cm vysoká dnes 57 letá žena považována za hlavu "druhé generace" RAF a svůj trest si odpykává již 24. rok v bavorské věznici v Alchachu.

12. 2. 2007

Írán nemá rakety, které by mohly ohrozit Evropu a Rusko nemá informace, že by Írán plánoval vybavit své střely jadernými hlavicemi, řekl během mnichovské konference o bezpečností politice v sobotu Vladimír Putin.

"Írán plánuje zkonstruovat raketu, která dokáže doletět jen na vzdálenost 2400 kilometrů," uvedl Putin. "Je nejasné, zda to technologicky zvládnout. Co se týče doletu 4000, 5000 nebo 6000 kilometrů, jsem přesvědčen, že to dokáže jen ekonomika úplně jiné úrovně. Je to v podstatě nepravděpodobné. Írán Evropu neohrožuje," řekl Putin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 2. 2007

Vždycky bylo docela vzrušující sledovat, co naši političtí koryfejové vyprodukovali ve svých mozkovnách. Člověk se tím docela dokázal - pravda, mnohdy poněkud masochisticky -- pobavit, zpravidla o nic podstatného nešlo. Zda je ten či ona zkorumpovaný/á, zda je hloupý/á nebo chytrý/á, kdo a co za co dostane nebo může očekávat, komu co a jak pomůže a komu to naopak uškodí.

(Autor je předseda představenstva o.s. Brdy-Res publica. Žije v Příbrami.)

12. 2. 2007

Ve svém článku Pohrdání demokracií jsem vedení českých politických stran, zapletených do podvodu na občany v souvislosti s vojenskou základnou USA, úmyslně nařkl z vlastizrady, v rámci pokusu o vyvolání veřejné debaty o této otázce. Nikdo z nařčených v sobě nenašel dostatek cti na to, aby se veřejně bránil a své jednání tak obhájil před voliči.

Nezbude tedy nejspíš jiná možnost než podat trestní oznámení. Vybudování americké základny je nejdůležitější politickou událostí v našem státě od roků '68 a '89. Není tedy možné nechat celou věc vyšumět do ztracena a dopustit, aby proběhla bez toho, aniž by občanům byla dána možnost se v této věci demokraticky vyjádřit.

12. 2. 2007

Pro instalaci amerického radaru na českém území se vyslovila nejen lidovecká ministryně obrany Parkanová, která to má jaksi "v popisu práce", ale promptně po svém potvrzení i premiér Topolánek, ministr zahraničí Schwarzenberg, bývalý prezident Havel a konečně i současný hradní pán Václav Klaus.

10. 2. 2007

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, Přiznám se, že tu dnes vystupuji s jistým pocitem zadostiučinění. Na předminulém sjezdu koncem března 2003 jsem pomohl prosadit rezoluci, v níž jsme odsoudili invazi do Iráku, kterou prezident Bush, Tony Blair, ale i Cyril Svoboda či Václav Havel ospravedlňovali poukazem na údajný fakt, že Irák má zbraně hromadného ničení a že představuje nebezpečí pro USA a svět. Byl jsem v té době předsedou VS OSN a OSN tehdy odmítla nátlak USA a nedala mandát k válce. Nyní je jasné, že se inspektorům OSN podařilo donutit irácký režim zničit ZHN už v 90. letech, a tak tam v době invaze nebyly, i když Cyril Svoboda ujišťoval český parlament, že o jejich existenci má "osobní poznatky".

Toto je plný text projevu, který si Jan Kavan napsal pro jednání ÚVV ČSSD dne 10.února 2007. Z časových důvodů mu předsedající schůze povolil přečíst asi 60% tohoto textu.

12. 2. 2007

Českem obchází strašilo Politizace. Co to je? To je právě na tomto strašidle to nejstrašidelnější -- nikdo o něm nic neví. Ví se jenom, že je politizace mocná. Napadá zejména politiky a když se jim nepodaří z jejího ocelového sevření dostatečně rychle vykroutit, většinou rychle uhynou. Samozřejmě pouze v té politické rovině, ačkoliv ani konec fyzické existence se nedá u osob, které na sebe role politiků berou, úplně vyloučit. Až tak může být ta zlověstná Politizace, děs mě obchází při pouhém vyslovení toho zakletého slova, mocná. Zajímavé je na tomto strašidle to, že jeho moc roste s mocí politika, kterého se rozhodne zardousit. Je z toho pak námět na frašku, tady je její torzo:

12. 2. 2007

Podle serveru Aktuálně.cz se případem nebohého místopředsedy vlády Čunka zabývá organizace Amnesty International! S touto organizací údajně konzultoval podezření Čunka z korupce jeho kolega z vlády Bursík. Kdo by však chtěl přemýšlet nad tím, jakým způsobem byla v případě lidoveckého šéfa porušena lidská práva, nechť se nenechá zmást. Server Aktuálně.cz totiž uvádí, že Bursík oslovil organizaci Amnesty International proto, že se "dlouhodobě zabývá korupcí". Můžeme tedy být klidní, o Čunkova lidská práva pravděpodobně nikdo neusiluje, ačkoli motiv by tu asi byl. To pouze na Aktuálně.cz nevidí rozdíl mezi Amnesty International a Transparency International:).

12. 2. 2007

V dokumentu "Znovuvybudování americké obrany" , který prezentuje vojenskou doktrínu současné americké vlády se píše: "Pentagon potřebuje začít kalkulovat sílu nezbytnou k nezávislé ochraně amerických zájmů v Evropě, Východní Asii a Perském zálivu v kterékoli době" (str. 21 -- pdf, dokument str.9) a "Je důležité, aby NATO nebylo nahrazeno Evropskou unií a Spojené státy nezůstaly bez vlivu na evropské bezpečnostní záležitosti.

12. 2. 2007

Proč není běžně ke koupi klasická česká literatura? Jak do vztahu nakladatelů, kritiky a čtenářů zasahují mezilidské vztahy? I o tom se píše v současném vydání kulturního týdeníku A2 (číslo 6/07). Na titulu je anotace -- malý český nakladatel, a začátek velmi poučeného rozhovoru Daniely Iwashity s Janem Šulcem, známým editorem a redaktorem několika nakladatelství. Již titul hovoří sám za sebe: "Všichni se tu navzájem nesnášíme". Před půl rokem to v jiném periodiku totiž sama tazatelka popsala podobně: "Vleklou poruchou českého společenského i kulturního života je mentalita uzavřené, někdy i řádně zabedněné party."

Napsal jsem (a prodalo se) již sedm knih a tak o velmi bědné a často až skandální situaci na poli vydávání a distribuce knih něco vím.

12. 2. 2007

Nová válka je na spadnutí, informuje Mladá fronta. Vzpíral jsem se Dnes ráno zprvu uvěřit svým očím, když jsem přes rameno čtenáře ve vagóně metra zahlédl titulek Irácká válka už má vítěze: Írán. MFD nečtu, ale je nejčtenější, a tedy názorotvorná pro velkou část české populace. Pod vlivem titulku mě zajímalo, čeho se lze v argumentaci od věrných čtenářů Mladé fronty vbrzku nadít.

Co opravdu stojí v MF Dnes, 9. února? Je to tak. Kola propagandy se točí a hlásná trouba je namířena nesmlouvavě a ostře nabitá. Sdělení MF je úplně jednoznačné, protože: Írán chce v Iráku dominovat.

12. 2. 2007

Nějakou dobu jsem cestoval a doufám, že mi to bude režimem v naší republice i nadále umožňováno. Obecně vzato si myslím, že ačkoliv většina Čechů neustále nadává na to či ono, ve srovnání se zeměmi třetího světa se pořád máme jako prasata z žitě. Všichni. I ta nejnižší vrstva obyvatelstva. Nechci tady analyzovat a rozebírat důvody chování člověka jako jedince ve společnosti v dané situaci, ale spíš na jednoduchých příkladech ukázat, jak absurdní se mi zdá přístup některých lidí k životu.

12. 2. 2007

Také poslední příspěvek v diskusi okolo umístění raketové základny v České republice z pera Jana Kavana není ušetřen ideologizující demagogie, ačkoliv ji sám kritizuje. V tomto sporu nejde přece "o odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně ne". Několikaměsíční intenzivní diskuse na stránkách Britských listů potvrzuje ve své většině příspěvků stavějících se proti umístění radarů v ČR, že demokracie - byť s odřenýma ušima - funguje. Dokonce by se dalo říci, viděno ideologizující optikou pana Kavana, že souhlas s umístěním základny USA v ČR, se považuje za odsouzeníhodný výraz pohodlné loajality s provládním postojem, který se v těchto souvislostech spojuje s pasivní rezistencí občanů s režimem před rokem 1989, píše Kristián Kaufman:

12. 2. 2007

Na obranu kuřáků

Napsáno po přečtení povídky "Má co říct", (v originále "Something To Say", autor James Thurber) a po přečtení článku "Veřejný prostor v krabičce cigaret" v Britských listech.

11. 2. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro blázna, který postaven byv v důstojnosti veliké

Čtení: Jakub 3, 5-12; Text: Matouš 12,36

"Co to čtete, princi?" ptá se dánský premiér Polonius Hamleta. "Slova, slova, slova...," odpovídá posměšně (vztekle, zasněně, smutně -- dle dramaturgického záměru) dánský kralevic, neboť zřejmě nemluví o knize, kterou čte, ale o řečech premiérových. Vida, jak čtyři sta let od sepsání Hamleta není zas až tak dlouhá doba, aby v ní inspirativní myšlenka zestárla. Ale ani dva tisíce let a více, které nás dělí od sepsání Bible, nedalo zestárnout jejím inspirovaným myšlenkám.

Radar v Nepolisích
9. 2. 2007

MEDIÁLNÍ MANIPULACE

Armáda "vyhověla novinářům" a rozhodla se jim ukázat radar. A ne ledajaký radar. Ten nejnovější, který dostali vojáci zato, že jsme v NATO.

"Ministerstvo obrany vyšlo vstříc velikému zájmu novinářů a ve čtvrtek 8. února 2007 umožnilo zástupcům sdělovacích prostředků návštěvu režimového pracoviště v Nepolisích." Tak pravilo PR oddělení ministerstva obrany v oficiální zprávě o novinářském půldni v Nepolisích. Nejdříve jsme tvrdli tři čtvrtě hodiny venku v autě, neb vojáci se soustřeďovali a tak nás do objektu nemohli pustit. Pak nám řekli, že dál než k drátům se s fotoaparáty a kamerami nedostaneme. Na tiskové konferenci v místní klubovně se sešli ředitel Sekce rozvoje druhů sil - operační sekce MO brigádní generál Ivo Zbořil, starosta obce Nepolisy Jiří Šustr, zástupce velitele brigády velení, řízení a průzkumu pplk. Jaroslav Kalkant a představitelé italské firmy Selex, která radar dodávala.

"Měli jsme od zahájení přípravy projektu na zastupitelstvu k dispozici všechny informace, které nás zajímaly. Byly to odborné posudky renomovaných specialistů a my neměli a nemáme důvod pochybovat o tom, že by měl mít radar nějaké negativní důsledky na život v obci a jejím okolí," řekl starosta.

Já důvodů k pochybám měl více než dost.

Záznam tiskové konference v Nepolisích - Jak to doopravdy probíhalo | WMA 22k 13,5 MB AUDIOZÁZNAM 

radar NATO v Nepolisích a návštěva novinářů FOTOGALERIE
9. 2. 2007

  • Byl vznesen požadavek na debatu o etice užívání této nové technologie při výsleších
  • Tým čelných světových neurochirurgů a neurovědců vyvinul techniku, která umožňuje nahlédnout hluboko do lidského mozku a přečíst úmysl člověka, než začne jednat.

    Výzkum vyvolává vážné etické otázky ohledně toho, jak bude užívána technologie čtení mozku v budoucnosti.

    9. 2. 2007

    K postoji Václava Havla ke Spojeným státům americkým

    Psychologie nám říká, že každý, kdo má moc, kterou nad námi roztáhne jako plášť, lhostejno zda dobrý či špatný, toho podvědomě začneme považovat za otce. Je-li to navíc otec, který dává spočinout, pomáhá morálně i materiálně, ze kterého si můžeme vzít příklad, zaujme roli našeho otce na celý život. Zvláště když otec skutečný, tak jak tomu v dnešní kulturní etapě je, tuto roli neplní.

    Můj bývalý šéf býval za normalizace redaktorem ilegálního disidentského periodika. Dobře si vzpomínám na jeho reakci vždy, když jsem řekl cokoli kritického o Spojených státech amerických. Na úplném začátku debaty, ve chvíli, kdy jsem dokončil úvodní větu, sebou trhl, jako kdybych mu uštědřil políček.

    9. 2. 2007

    tisková zpráva Iuridicum Remedium

    Okresní soud v Karlových Varech ve čtvrtek potrestal majitele domu Mariana Ortha za jeden z jeho skutků, jimiž dlouhodobě šikanuje své jediné zbývající nájemníky, důchodce Kolečkovi a to zbourání koupelny a WC jejich bytu v létě 2005. Přes média jim poté vzkázal, aby si pořídili chemické WC ze supermarketu. Soud jeho počínání potrestal podmíněným trestem v trvání šesti měsíců se zkušební dobou dvacet měsíců. Rozsudek není pravomocný, odsouzený již avizoval, že se odvolá.

    9. 2. 2007
    tisková zpráva Iuridicum Remedium

    V souvislosti s přípravou novely exekučního řádu vyvíjí Exekutorská komora opakovaně nátlak na redaktory diskusí nad tímto tématem. Již dvakrát po redakci ultimativně vyžadovala, aby byl původně sjednaný partner do diskuse, nevládní organizace právníků, Iuridicum Remedium (IuRe), odvolán a nahrazen jiným. Stalo se tak v pořadu Radiofórum Českého rozhlasu, kdy původně naplánovanou diskusi(14.11.2006) její redaktor František Lutonský nakonec zrušil právě pro nátlak Exekutorské komory, která vyžadovala výměnu IuRe s hrozbou, že jinak se nebude diskuse účastnit.

    9. 2. 2007

    Tato otázka mě napadá poslední dobou stále víc a víc. Je to především díky tomu, jakým způsobem informuje společnost o případném umístění radarové základny USA na našem území.

    Zatím jsem neviděl žádný pořad ČT, snad kromě Otázek Václava Moravce, kde by vystoupil někdo, kdo je proti této základně a kdo by to dokázal věrohodně zformulovat tak, aby si veřejnost mohla udělat kvalitní obrázek o celé problematice.

    V různých pořadech vystupují všemožní generálové, náměstci, teď i ministři a jiní činovníci - "odborníci", kteří pro radar lobbují a hlasitě ho podporují. I v pořadech, kde se očekávávají nějaké třecí plochy, kde může být dán prostor právě opozičním hlasům. I tam, kde to může být fifty-fifty. I tam si dovolí pozvat Česká televize dva zastánce základen. Co ji k tomu vede?

    9. 2. 2007

    Dalo by se s úlevou vydechnout, že po nepříliš povznášejících tancích okolo sestavování vlády, při nichž Ústava tiše plakala v koutku, se začínáme vracet ke skutečně zásadním věcem pro budoucnost České republiky, Evropy, a bez přehánění můžeme říci i světa. Mám na mysli jednání o Ústavní smlouvě a základně amerického národního systému protiraketové obrany.

    Veřejnost na zprávy o jejím možném umístění začala reagovat velmi živě. To je povzbudivé: už se pomalu zdálo, že je jí politika lhostejná. Teď je však klíčově důležité, aby debata o základně byla věcná, přesná a pokud možno zbavená ideologických předpojatostí.

    Vysíláno na ČRo 6 ZDE

    9. 2. 2007

    < plíce zničená rakovinou v důsledku kouření

    Co je to veřejný prostor? Na tuto otázku neexistuje zcela jednoznačná odpověď, protože prostor se dá vymezit na základě znaků fyzických nebo abstraktních. Ve veřejném prostoru se ocitáte, když vyjdete ze svého domu na ulici, nebo se jedná o místo, kde se střetávají informace, názory a myšlenky, tudíž za takový prostor lze považovat tisk, televizi nebo internet. V poslední době se k mezi tato pojetí vkrádá i nová definice založená na formálních ustanoveních, a to že veřejný prostor je místo, kde je zakázáno kouřit. Jenže toto vymezení má svou zásadní chybu, že jsou z něj vynechána místa, které bez jakýchkoli pochyb za veřejná považujeme.

    Jsme nekuřáci a jsme na to hrdi! Billboard típnuté cigarety ve tvaru Skotska, užívaný po 26.3 06 >

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
    12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
    12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu   
    12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
    12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?   
    12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR   
    10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
    9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
    9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?   
    9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
    3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
    3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
    2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
    20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

    Čína RSS 2.0      Historie >
    20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
    20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
    18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
    17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
    12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
    10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
    9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
    8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

    Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

    Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
    9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
    9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
    6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
    5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
    5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

    Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
    29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
    21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
    19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
    15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
    14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
    11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
    22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
    22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
    20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
    16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
    16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

    Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
    23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
    19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
    4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
    22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
    21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
    14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
    8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
    5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
    30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark

    Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
    31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
    22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
    2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
    19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
    17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
    16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
    6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
    1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
    3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
    17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
    1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
    5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
    29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
    28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
    28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
    17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
    5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
    4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
    14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
    18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
    17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
    17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
    16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
    9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
    9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
    9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
    7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
    7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
    6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka
    6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
    5. 2. 2007 Nakonec to nebude tak strašné?   
    4. 2. 2007 Co bude znamenat oteplování   

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
    1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
    6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
    6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
    6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
    30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
    29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
    27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
    25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
    24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
    23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
    5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
    19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
    15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
    11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
    8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
    8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
    3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
    3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
    2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig

    Český film RSS 2.0      Historie >
    17. 1. 2007 Menzelův Anglický král: přese všechno dílo z rodu královského Tomáš  Koloc
    23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
    10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
    3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
    2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
    1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík

    Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
    10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
    1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
    31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
    21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
    11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
    28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
    26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka