12. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
teroristka  Frakce Rudé armády Brigitta Mohnhauptová bude propuštěna
12. 2. 2007

Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu

Jedna z vůdčích osobností teroristické tzv. Frakce Rudé armády Brigitte Margret Ida Mohnhauptová (1949) bude dnešním usnesením vrchního zemského soudu ve Stuttgartu příští měsíc podmíněně propuštěna z vězení, ve kterém strávila čtvrt století svého života. K pětinásobnému doživotnímu vězení byla odsouzena v roce 1985, a to zejména za vraždu generálního spolkového návladního Siegfrieda Bubacka, mluvčího Drážďanské banky Jürgena Ponta, prezidenta zaměstnavatelského svazu Hanse-Martina Schleyera a dalších šesti lidí. Až do svého zatčení v listopadu 1982 byla tato 162 cm vysoká dnes 57 letá žena považována za hlavu "druhé generace" RAF a svůj trest si odpykává již 24. rok v bavorské věznici v Alchachu.

Tato doba minimálního věznění, která 26.března odsouzené vyprší, byla stanovena Spolkovým zastupitelstvem a potvrzena poté příslušným soudem. Jde tak o čtvrtý případ předčasného podmíněného propuštěni člena RAF, když k prvému došlo v říjnu 2001 u Rolfa Heisslera a následně v.únoru 2002 u Adelheidy Schulzové na základě milosti udělené tehdejším spolkovým prezidentem Johannesem Rauem. Ta však již čtyři roky předtím ze zdravotního důvodu měla přerušený trest a byla obdobně jako Mohnhauptová odsouzena na doživotí na základě její účasti při zavlečení Schleyera. U Andrei Klumpové , která popírala svou účast na teroristických akcí RAF, soud nakonec své obvinění odvolal. V současné době ještě leží na stole spolkového prezidenta Horsta Köhlera žádost o milost na doživotí odsouzeného teroristy RAF Christiana Klara. Ten obdobně jako Mohnhauptová se v roce 1977 účastnil zavraždění Schleyra, Ponta i Bubacka. Mluvčí spolkového prezidenta před týdnem prohlásil, že v současné době byly všechny právní spisy, které se týkají tohoto případu, shromážděny a jsou zkoumány. Spolkový prezident se rozhodne teprve poté, až dostane dobrozdání z Badensko-Württenberska, avšak mluvčí označil informaci magazínu "Focus" z konce týdne, že by si s vězněným promluvil mezi čtyřmi očima, za pouhou spekulaci.

V současné době tak se ještě ve vězení nacházejí Brigita Hogenfeldová a Eva Hauleová. Řada z jejích soudruhů, z nichž část je již dvacet let znovu na svobodě, jak při procesech, tak po propuštění svých činů litovala, nebo alespoň se distancovala od "ozbrojeného boje".Samotná Hogenfeldová patří ke spoluautorům "Deeskalačního prohlášení" z roku 1992, ve kterém z vězení vyzvala k rozpuštění RAF, které však následovalo až šest let poté. Chybí zde však slova omluvy nebo politování nad obětmi jejich činů. Většina bývalých příslušníků levicově extremistických teroristických RAF skupin jako "Hnutí 2.června" nebo "Revolučních buněk RZ" zřejmě uzavřela smír s jimi zavrhovaným demokratickým právním státem, který byl pro ně původně "svinským systémem". V této souvislosti bylo překvapivou informací oznámení z počátku tohoto měsíce, že po 19 letech vyšli z podzemí dva vedoucí činitelé "Revolučních buněk" a vzdali se německým úřadům, když od roku 1987 byli hledáni spolkovým kriminálním úřadem.Mluvčí spolkového zastupitelstva odmítl jejich jména oznámit a informoval, že se přihlásili již koncem minulého roku. Zatčeni sice nebyli, ale budou postaveni před soud a hrozí jim až 15 roční trest ztráty svobody. Další informace nebyly poskytnuty. "Revoluční buňky" založily nebo provedly mezi léty 1973 až 87 na dvě stě požárů nebo útoků s třaskavinami. Na rozdíl od RAF šlo o skupinu na prvý pohled nezúčastněných osob, které se označovaly za "sváteční teroristy".

Vzhledem k tomu, že činnost RAF probíhala především v letech naší normalizace, informace o její činnosti byly jednostranné a její podpora od východoněmeckého komunistického režimu byla zatajována. Vznikla v roce 1970 a stala se známou pod názvem "Skupina nebo banda Baader-Meinhofové" . Těžiště její činnosti leželo především v sedmdesátých letech a začátku let osmdesátých a příkladem jí byly komunistické městské guerilly v jihoamerickém Tupamaros v Uruguay. Jejím cílem bylo terorem napadnout z jejího hlediska nespravedlivý společenský řád, který byl v průběhu šedesátých let otřesen studentskými nepokoji a protiválečným hnutím. V Německu pak specificky nástupem nové generace, která žádala plné osvětlení nacistické éry a potrestání jejich činitelů, kteří stále zaujímali místa v státním aparátu a ve společnosti. V zásadě šlo o malou skupinu lidí, která měla velmi omezenou podporu ve společnosti, která však na druhé straně převážnou většinou kladně reagovala na přijaté protiteroristické zákony a podporovala zásady právního státu. První generace v letech 1970 až 72 provedla řadu přepadení bank a bombových útoků proti americkým vojenským zařízením, přičemž přišli čtyři lidé o život a třicet jich bylo zraněno.

Druhá generace se pokusila na podzim 1977 vyměnit uneseného Schleyera za zbytek uvězněných členů RAF.K zesílení tohoto tlaku byla podpořena palestinskými teroristy, kteří unesli letadlo Lufthansy do somálské Modagiši i s pasažéry, které osvobodilo zvláštní německé policejní komando. Po nezdařeném pokusu o výměnu vedoucí RAF spáchali ve vězení sebevraždu a teroristé Schleyera zavraždili. Šlo o jednu z nejznámějších manažerských osobností, která v roce unesení převzala funkci prezidenta spolkového svazu německého průmyslu. Měl však kontroverzní životní dráhu jako aktivní nacista a člen SS, který "čistil" univerzity od jejich odpůrců. Po vyhlášení Protektorátu v roce 1939 se objevil v Praze, kde měl za úkol zlikvidovat českou část Karlovy univerzity. Po jeho vraždě se pak rozpoutala vlna dalších teroristických činů proti velitelství NATO, americkému velvyslanectví a vražd význačných politických a hospodářských činitelů až do března 1993. Řada příslušníků druhé generace byla odsouzena po zhroucení berlínské zdi, kdy byla odhalena jejich pravá identita v archivech STASI.

Následné tvrdé jádro "třetí generace" podle informací Spolkového úřadu na ochranu ústavy se sestávalo z 15 až 20 osob. Jejich účast na útocích proti představitelům Siemensu, Deutsche Bank a zastřelení privatizačního správce státních podniků bývalé NDR Detleva Karstena Herrhausena je stále ve stadiu vyšetřování. Celková bilance obětí akcí RAF jsou čtyři desítky osob, z nichž některé zahynuly omylem při policejních akcích. O život přišly na tři desítky členů RAF, a to při policejních akcích, sebevraždami, zacházením s výbušninami nebo při automobilových nehodách při pronásledování. K poslednímu došlo v roce 1999 ve Vídni, kdy při pokusu o zatčení byl zastřelen Horst Ludwig Meyer. O třetí vlně RAF se dodnes vedou spory, poté co televize ARD v roce 1992 přinesla pořad, který popíral její existenci a následné vraždy připsal tajným službám. Ověřeným faktem zůstává, že 20.dubna 1998 obdržel spolkový kriminální úřad ve Wiesbadenu osmistránkový dopis, ve kterém RAF oznámila své rozpuštění slovy "Před 28 lety, 14.května 1970 vznikla RAF při jedné osvobozovací akci. Dneska končíme tento projekt. Městská guerilla ve formě RAF patří nyní dějinám!".

RAF Info - v němčině ZDE

Freiheit für die letzten RAF-Gefangenen? Tagesschau , 22. 1. 2007 ZDE
Kann man der RAF verzeihen? Für und Wider - Netzeitung, 28. 9. 2006 ZDE
Politiker wollen RAF-Rädelsführer freilassen. Spiegel Online, 21. 1. 2007 ZDE
Mörderin mit guten Chancen auf Freiheit - Süddeutsche Zeitung, 22. 1. 2007 ZDE
Witwe warnt vor rascher Begnadigung - Stern online, 23. 1. 2007 ZDE
Recht, nicht Rache - TAZ, 25. 1. 2007 ZDE
Ex-RAF-Terrorristin Mohnhaupt kommt vorzeitig frei - SWR, 12. 2. 2007 ZDE
Zustimmung, aber auch Kritik - tagesschau.de, 12. 2. 2007 ZDE
                 
Obsah vydání       12. 2. 2007
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
12. 2. 2007 Ne základnám pořádá v úterý demonstraci před Úřadem vlády ČR
12. 2. 2007 Putin říkal na mnichovské konferenci o bezpečnosti, co tam asi nikdo nechtěl slyšet, aneb Hloupé pobíhání kolem pozvání Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Teroristka RAF Mohnhauptová bude propuštěna na svobodu Richard  Seemann
12. 2. 2007 Putin: Írán nemá žádné rakety, jimiž by mohl zasáhnout Evropu
12. 2. 2007 Smršť informací o radarové základně USA v Čechách Pavel  Čámský
12. 2. 2007 Základna: Vlastizrada? Trestní oznámení na Topolánka, Vondru a Paroubka? Tomáš  Stýblo
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
12. 2. 2007 Strašidelná politizace Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Čunek a "Amnesty International"? Bohumil  Kartous
12. 2. 2007 Americká radarová základna a bezpečnost České republiky Mojmír  Babáček
12. 2. 2007 Malé české Vlastimil  Marek
12. 2. 2007 Trokavcem proti Teheránu Michal  Vimmer
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera
12. 2. 2007 Jde o základnu v ČR, anebo o členství ČR v NATO?
12. 2. 2007 Z pamětí idiota Martin  Maděra
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
22. 11. 2003 Adresy redakce