21. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 12. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mluvčí rady ulamá šajch Abd as-Salam al-Kubajsí oznámil, že podle zjištění rady je ve vězeních po celé zemi drženo 37 000 sunnitů, kteří jsou vystaveni mučení a smrti z rukou šíitských milic. Stovky takto umučených těl jsou na ulicích iráckých měst, především Bagdádu, nacházeny denně. Potvrdil, že jejich oficiálně přiznané počty vzrostly, nyní jde už o 300-400 mrtvých sunnitů každý den.

V Síníji, která je už pět dní obležena a uzavřena, složila policie zbraně do rukou povstalců a někteří z policistů se k nim přímo přidali. Guvernér provincie Saláh ad-Dín přiznal tento obrat na tiskové konferenci v Tikrítu. Protože západní média oznámila, že američtí a loutkoví vojáci Síníji obsadili a povstalce odtud vyhnali, oznámil Mafkarat al-Islam ve 23:18, že se tyto zprávy nezakládají na pravdě. Velká část tohoto města, kde je ropná rafinérie, je stále v rukou odboje a povstalci pod sjednoceným velením stále podnikají útočné operace jak proti americkým vojákům, tak proti loutkovým silám a kurdským pešmergům.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 1. prosince 2006

Fallúdža

Během noci došlo v několika čtvrtích města k raziím, v jejichž průběhu Američané sebrali 85 lidí. Jejich hlavním cílem bylo získat od zajatců informace o činnosti povstalců ve čtvrtích Džawlan, Džubajl a Džumhúríja.

Bagdád

Američané zatkli 31letého Nizára al-Džabbúrího a prohlásili, že jde o "bagdádského ostřelovače", který opakovaně zabíjel jejich vojáky. Džabbúrího rodina to kategoricky popřela. Matka prohlásila, že její syn nikdy nebyl povstalcem, nebyl ani příliš zbožný -- "nemodlil se ani nepostil", a navíc trpí vážným astigmatismem obou očí. Byl zatčen ve chvíli, kdy hrál se dvěma přáteli domino: "Velký oddíl nás překvapil. Vtrhli do domu, sebrali tři muže a příští den jsme se doslechli, že z mého syna udělali obávaného bagdádského ostřelovače. On by nezabil ani kuře a teď je z něho najednou bagdádský ostřelovač. Každý na ulici Palestina ho zná a ví, co je zač, je to absurdní."

Jedna z největších povstaleckých skupin, která využívá ostřelovačů - Islámská armáda -- oznámila, že žádného nepostrádá, "všichni jsou v poli a nikdo nebyl zajat".

Mafkarat al-Islam k tomu poznamenal, že v posledních dech vzrostl počet oficiálních zpráv o zajetí povstalců či "významných teroristů". Podle zdroje z tzv. ministerstva obrany vydal premiér a ministr vnitra rozkaz vyplácet odměny za chycené "teroristy", takže loutkové síly zatýkají a obviňují lidi v očekávání slíbené odměny.

Sámarrá

Ve městě druhým dnem pokračoval zákaz vycházení, rozšířený nově i na pěší. Prodejcům zeleniny nebyl vstup do města povolen. Americké síly zrušily páteční společné modlitby, v centru města rozestavěly svá vozidla a zřídily kontrolní stanoviště. Obyvatelé, kteří byli mimo město za prací, se museli utábořit před městem a nemohli se vrátit do svých domovů.

Před 20:00 obklíčili američtí vojáci v Hawíši asi 17 km severozápadně od Sámarrá účastníky pohřebního obřadu za povstalce, který padl ráno v boji. Asi 30 jich zatkli s obvěním, že patří k povstaleckému oddílu, který na ně ráno zaútočil.

Ba`qúba

Americké a loutkové síly prohledaly čtvrti na severu města, kde sebrali pět lidí a odvedli je s sebou. Podle svědků neměl nikdo ze zatčených žádné spojení s odbojem.

Ozbrojené akce

Dopoledne usmrtil výstřel povstaleckého ostřelovače v Tal Afáru amerického vojáka. Ostatní Američané pak divoce stříleli po okolních domech a střechách, na pomoc si přivolali i vrtulníky, přesto nic nenašli a jako trest za vojákovu smrt vydali ve městě zákaz vycházení.

V Durá přepadli povstalci auto se třemi mahdisty a postříleli je.

V Hadíthě odpoledne povstalci v boji a americkou hlídkou čtyři vojáky zranili a zapálili jejich Humvee.

Jeden z fallúdžských povstaleckých ostřelovačů usmrtil amerického důstojníka ve chvíli, kdy vystupoval z hlídkového vozidla. V reakci na to se v příslušném okrsku rozmístilo na 500 příslušníků námořní pěchoty s desítkami obrněných vozidel, uzavřeli jej a začali prohledávat domy

Ostřelování vojenských terčů

Nejméně 20 minometných střel a několik raket dopadlo kolem 11:00 na americkou základnu východně od Fallúdže. Šlo o největší útok za několik posledních měsíců. Ze základny byly slyšet silné výbuchy, z její západní části stoupal hustý kouř, ozývaly se sirény a vzlétly vrtulníky. Američané pak uzavřeli východní přístupy do města.

Večer zasáhlo pět minometných střel ráže 120 mm základnu amerických a loutkových sil v Habbáníji.

Šest střel ráže 82 mm dopadlo na americký štáb v hítské nádražní budově.

Bombové útoky

V Ámiríji na západě Bagdádu zabila ráno bomba jednoho a zranila čtyři americké vojáky.

Na jihovýchodě Mosulu zasáhl výbuch bomby policejní hlídku a poškodil hlídkové vozidlo. Policie okolí okamžitě uzavřela a neposkytla žádnou informaci, týkající se jejích ztrát.

V centru Fallúdže zneškodnil výbuch bomby vozidlo americké hlídky, v němž dva vojáky zabil a ostatní zranil. Zbytek hlídky pak palbou usmrtil náhodného chodce.

Sobota 2. prosince 2006

Oznámení rady ulamá

Mluvčí rady ulamá šajch Abd as-Salam al-Kubajsí oznámil, že podle zjištění rady je ve vězeních po celé zemi drženo 37 000 sunnitů, kteří jsou vystaveni mučení a smrti z rukou šíitských milic. Stovky takto umučených těl jsou na ulicích iráckých měst, především Bagdádu, nacházeny denně. Potvrdil, že jejich oficiálně přiznané počty vzrostly, nyní jde už o 300-400 mrtvých sunnitů každý den.

Šajch odsoudil irácké sunnity, kteří kolaborují s loutkovým režimem -- tzv. parlamentem a vládou - a žádal, aby z obou orgánů odešli. Odsoudil rovněž podporu, kterou Írán poskytuje jak mahdistům, tak Brigádám Badr.

Sámarrá

Třetím dnem pokračovala blokáda města spolu s raziemi a zatýkáním. Američané zatkli 24 lidí a řadu rodin vyhnali z jejich domů, aby se na střechách mohli usadit ostřelovači. Přes všechna bezpečnostní opatření zasáhl na tržišti Marjam v centru města americké Humvee hozený ruční granát, který zapálil vozidlo, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Ozbrojené střety

Během útoku povstalců na auto se šesti příslušníky loutkové armády bylo v Baládu pět vojáků zabito a šestý zraněn.

Kolem poledne zastřelil v Ramádí povstalecký ostřelovač amerického vojáka stojícího na tanku Abrams. Vojáci pak náhodně sebrali jednoho muže a tvrdili, že to on příslušníka námořní pěchoty zastřelil.

Na bagdádské ulici Mudíf se odpoledne střetli povstalci s americkými vojáky doprovázenými loutkovými policisty a zničili dvě americká vozidla. Zabito bylo šest amerických vojáků a několik policistů.

Večer se v Dulu`íji střetl oddíl povstalců s kolonou asi 20 amerických vozidel. O následcích boje se však nepodařilo nic zjistit.

Večer zasáhl smrtelný výstřel povstaleckého ostřelovače v Ána amerického vojáka na kontrolním stanovišti u čerpací stanice na okraji města. Američané pak stanoviště uzavřeli.

Ostřelování

V poledne dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm na americký konzulát v Hillá, kde zabily dva irácké policisty přidělené k ochraně konzulátu.

Přibližně v tutéž dobu dopadly čtyři minometné střely na americkou základnu na severu Mahmúdíje.

Kolem 13:00 ostřelovali povstalci minometnou palbou kontrolní stanoviště sil Magháwir ve čtvrti Džihád na západě Bagdádu, přičemž zabili devět příslušníků sil včetně dvou důstojníků a další čtyři zranili.

Tři minometné střely ráže 60 mm a dvě rakety Kaťuša zasáhly americkou základnu v Hawídži. Svědkové v okolí slyšeli ze základny exploze a krátce po nich pozorovali americkou kolonu, převážející těžce zraněné vojáky.

Bombové útoky

V Qá`imu zneškodnil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil všechny vojáky v něm.

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan dálkově odpálená bomba značně poškodila americkou minolovku.

Na dálnici z Bagdádu k mezinárodnímu letišti explodovala odpoledne bomba pod autem se čtyřmi cizinci. Podobných vozů používají v okupovaném Iráku výhradně agenti americké zpravodajské služby, žoldáci pracující pro bezpečnostní společnosti nebo představitelé loutkového režimu. Dálnice je přísně střežená, proto nebylo možno zjistit detailně osud pasažérů, na místo obklopené americkými vojáky však brzo dorazila sanitka.

Odpoledne najela na jihozápadě Mosulu policejní hlídka na bombu, která poškodila její vozidlo a zranila tři policisty.

Na silnici Kirkúk -- Rašad zasáhl výbuch bomby hlídku loutkových vojáků. Podle tvrzení policie nezpůsobil žádné škody, podle očitých svědků však těžce poškodil jedno z hlídkových vozidel a pravděpodobně několik vojáků přinejmenším zranil. Další bomba explodovala na silnici z Kirkúku do Tikrítu nedaleko od Rašadu a rovněž poškodila hlídkové vozidlo loutkových sil.

V Tádží severně od Bagdádu zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil jeho posádku.

Před budovou v centru Hítu, kde si Američané zřídili místní štáb, zničil pozdě večer výbuch bomby americké obrněné vozidlo a zranil jeho posádku.

Neděle 3. prosince 2006

Fallúdža

Časně ráno prohledali američtí vojáci sídlo Iráckého červeného půlměsíce ve čtvrti Askarí a pak budovu pomocí zápalných pum zapálili. Zůstali na místě, dokud objekt do základů nevyhořel a znemožnili všechny pokusy místních lidí o uhašení ohně. Požár zničil značné zásoby léků a lékařského vybavení, protože objekt sloužil jako hlavní sklad těchto potřeb pro celé město. Svědkové škodu odhadovali na čtvrt milionu dolarů. Americká armáda tento barbarský čin nijak nevysvětlila.

Razie amerických vojáků byla tentokrát namířena proti čtvrti Mu`allimín v centru města. Američané vydali rozkaz, aby nikdo nevycházel z domu a pak začali prohledávat všechny domy a obchody. Nenašli však nic a dokonce ani nikoho nezatkli.

Sámarrá

Časně ráno prohledali američtí vojáci dům povstaleckého velitele v Hawíši asi 17 km severovýchodně od Sámarrá, jehož se už dva roky snaží dopadnout. Ani tentokrát ho nenašli, doma nebyla ani jeho žena, pouze dvě děti, sedmiletý Chálid a desetiletá Ubajda. Těm vojáci navlékli na hlavy černé pytle a odvlekli je s sebou na svou základnu. Otci dětí po sousedech vzkázali, že se jím musí vydat, nechce-li, aby se dětem něco stalo.

Ba`qúba

Na hlavní silnici spojující Ba`qúbu s Miqdádíjí zřídili neznámí ozbrojenci falešné kontrolní stanoviště, na němž odpoledne zastavili sedm osob a unesli je neznámo kam.

Sebevražedný útok

U Kirkúku na sobě ráno jeden z povstalců odpálil vestu s výbušninou v blízkosti kolony Buly Muhammada, ředitele policejní stanice Lajlán. Výbuch zabil důstojníka loutkové armády a dva ředitelovy strážce, on sám však útoku unikl.

Ozbrojené střety

V Síníji u Bajdží se povstalci střetli s americkými vojáky. Americká strana reagovala na utrpěné ztráty palbou na několik domů ve městě, kde zabila řadu civilistů. Ti museli být pohřbeni na dvorcích domů, protože se nikdo neodvažoval vyjít na ulici.

V Mušáhadě asi 25 km severně od Bagdádu zastřelil povstalecký ostřelovač vojáka z americké hlídky. Ostatní vojáci pak asi deset minut stříleli kolem sebe a pot odjeli.

Ostřelování

Ráno dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm na policejní stanici v Tádží severně od Bagdádu

Raketa Kaťuša zasáhla štáb mahdistů na jihozápadě Bagdádu.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby pode americkou kolonou zneškodnila u Baládu Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Další bomba zasáhla v 7:00 americkou hlídku u Hadíthy, zničila Humvee, jednoho vojáka usmrtila a dva zranila.

Pří výbuchu bomby pod americkým zásobovacím konvojem projíždějícím Latífíjí shořel jeden z kamionů i s nákladem a jeho řidič byl zabit.

Večer zasáhl výbuch bomby v Tádží americkou hlídku, zneškodnil Humvee a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

Pondělí 4. prosince 2006

Hadítha

Odpoledne sestřelili povstalci u Hadíthy protileteckou raketou Strela americký vrtulník Chinook. Vrtulník se okamžitě zřítil a jeho trosky na zemi začaly hořet. Podle místních lidí bylo na palubě vrtulníku 10 příslušníků námořní pěchoty a všichni při pádu zahynuli. Americká strana oznámila, že při "nouzovém přidtání" byl jeden mariňák zabit a tři prohlásila za nezvěstné. Později připustila, že stroj "spadl" a mrtví jsou čtyři.

Fallúdža

Američané znovu začali na všech kontrolních stanovištích prohledávat ženy. Znechucení obyvatelé se proto rozhodli, že nedovolí ženám za žádných okolností vycházet, dokud toto opatření bude v platnosti. Prohledávání se účastnili jak vojáci, tak vojačky a obvykle ve větších houfech.

Bagdád

Kolem 5:00 unesli povstalci v okrsku Jarmúk člena proamerické strany SCIRI Alího Sálima al-Basrího.

Asi ve 20:00 zastřelili povstalci v okrsku Mansúr dva muže z doprovodu tzv. prezidenta Džalála Tálabáního. Došlo k tomu nedaleko vyslanectví Arabských spojených emirátů, když dva důstojníci kurdských pešmergů přijížděli ke známé restauraci Sa`ah. Oba byli na místě mrtví. Povstalci vytáhli jejich těla z auta, našli jejich doklady, položili je mrtvolám ležícím na ulici na prsa a okamžitě zmizeli. Podle některých informací byl jeden z mrtvých příbuzným prezidentovy manželky.

Bajdží

Blokáda města Síníje nedaleko Bajdží, pokračovala třetím dnem, oblastí otřásaly silné výbuch a nad ní létaly svazky vrtulníků. Jak se podařilo telefonicky zjistit od obyvatel města, povstalci během neděle a pondělního rána zničili čtyři americká vojenská vozidla a zabili devět Američanů. Postupně bylo zatčeno asi 200 místních lidí, část z nich však byla opět propuštěna. Akce proti městu se účastnily i síly Magháwir, jejichž chování vůči místním lidem bylo mnohem horší a nenávistnější než Američanů.

Mahmúdíja

Odpoledne vtrhli členové brigády Škorpion tzv. ministerstva vnitra a mahdisté do vesnice u Mahmúdíje, obývané příslušníky sunnitského kmene Gharír. Mezi nimi a muži kmene došlo k boji, který ve chvíli odesílání zprávy stále pokračoval.

Ozbrojené akce

Odpoledne zaútočili povstalci v civilním autě v centru Mosulu na policejní hlídku a dva policisty zabili.

V centru Bagdádu bylo při útoku na americkou hlídku na ulici Safarat zneškodněno Humvee, zabiti dva vojáci a třetí zraněn.

Ostřelování

Dvě rakety S-8 dopadly na kontrolní stanoviště tzv. irácké národní gardy v Hawídži, kde zabily a zranily řadu gardistů.

V bagdádském okrsku Šula dopadly dopoledne tři minometné střely ráže 82 mm na sídlo mahdistů, čtvrtá střela dopadla přede dveře sousedního domu. Zabito nebo zraněno bylo podle policejního zdroje více než 15 šíitských ozbrojenců.

Odpoledne zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm americký štáb zřízený v nádražní budově v Hítu.

Bombové útoky

Výbuch bomby ve čtvrti Risalá na západě Fallúdže zneškodnil americké Humvee a usmrtil nebo zranil všechny členy jeho posádky. Zbytek hlídky pak střelbou po okolí vážně zranil muže a dítě, kteří se náhodou vyskytli poblíž. Dítě zasažené do hlavy bylo do nemocnice dopraveno v kritickém stavu.

Na hlavní silnici mezi Bagdádem a Hillá zničil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, zabil dva policisty a třetího zranil.

Úterý 5. prosince 2006

Ramádí

Dopoledne provedli zdejší povstalci čtyři koordinované útoky na americké štáby a základny ve městě. V 10:00 začala minometná palba, která trvala půl hodiny. Pak následovala čtvrhodina ticha, po níž zahájili povstalci prudké útoky a boje trvaly téměř dvě hodiny. V jejich průběhu bylo zničeno pět amerických vozidel včetně minolovky, zabito bylo více než 15 amerických vojáků a několik dalších zraněno. Boje ukončil přílet amerických letadel, která zasáhla některé pozice povstalců, zničila dva domy a pět obchodů a zabila čtyři civilisty. Shořelo rovněž několik aut stojících na ulicích. Poté, co se povstalci stáhli, bylo zjištěno, že tři z nich padli a šest dalších utrpělo zranění. Američané odpoledne celé město uzavřeli a odřízli od světa.

Hadítha

Americké síly v rámci pokračujícího pátrání po vojácích, nezvěstných od pondělního sestřelení vrtulníku Chinook, uzavřeli hadítskou hráz a přerušili tak tok Eufratu, který odvedli thartharským kanálem. Ztracené vojáky zřejmě nenašli ani tam; šíří se zvěsti, že mezi nimi byl i vysoký důstojník americké námořní pěchoty.

Bagdád

Po poledni projížděli sunnitským okrskem Jarmúk stále dokola čtyři šíitští ozbrojenci autem.

Obyvatelé v obavách, že se chystá útok, přivolali členy iráckého odboje. Ti auto zastavili, a když se z dokladů mužů v autě ujistili, že jde o mahdisty, všechny čtyři na ulici postříleli.

Pozdě večer vtrhli do Jarmúku američtí vojáci doprovázení loutkovými silami, prohledali devět domů, jejichž dveře si jako obvykle otevřeli granáty, a uvnitř pak sebrali všechny muže, které našli. Pak prohledali ještě dalších 29 domů a celkem sebrali 51 lidí, mezi nimi univerzitní studenty, státní zaměstnance a obchodníky.

Ba`qúba

Neznámí ozbrojenci dopoledne zaútočili na auto se čtyřmi profesory ba`qúbské zemědělské fakulty a všechny postříleli.

Po poledni zatkla jednotka loutkových vojáků v okrscích Mafraq, Hajj a Katún na západě města 189 místních lidí ve věku 16-66 let a všechny dopravila na policejní ředitelství.

Sebevražedný útok

Při nárazu auta řízeného fidá`ím do americké kolony byla v mosulské čtvrti Mithaq zničena dvě Humvee a třetí vážně poškozeno; zabiti byli nejméně čtyři Američané a šest zraněno.

Ozbrojené akce

Dopoledne zastřelil povstalecký ostřelovač člena policejní hlídky stojící na bagdádském náměstí Tajrán. Čtyři americké a loutkové vojáky zastřelili během dne ostřelovači v okrsku Mansúr, v poledne zasáhly smrtelné výstřely v Durá dva příslušníky sil tzv. ministerstva vnitra.

Poblíž velké mešity v Haqlaníji došlo k útoku povstalců na americko-iráckou hlídku.

Ostřelování

Za svítání kolem 6:00 dopadlo osm minometných střel na mahdistický štáb v husajníji v bagdádské čtvrti Džihád. Podle informace z řad loutkové armády byla velká část husajníje zničena a 13 mahdistů zabito nebo zraněno. Dalším terčem ostřelování se stal objekt ministerstva zdravotnictví.

Ráno zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm americké ležení na jihu Fallúdže. Američané v odpověď na to ostřelovali domy na západě města, kde zabili tři členy jedné rodiny a dalších sedm osob zranili, jednu z nich těžce.

Dvanáct minometných střel ráže 120 mm zasáhlo americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

Od 7:00 do 18:00 došlo v Bagdádu celkem k 11 explozím bomb, které zasáhly americké síly. Byla při nich zničena dvě americká vozidla a zabito nebo zraněno 13 amerických vojáků a jejich bahrajnský tlumočník. V Sajjidíji zničil výbuch bomby vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra, tři členy hlídky usmrtil a tři zranil. Na různých místech města explodovala tři zaparkovaná auta. Exploze u kontrolního stanoviště sil Magháwir zabila nebo zranila 15 jejich příslušníků. Druhý výbuch o hodinu později zasáhl kavárnu ve čtvrti Ámil, jejíhož sunnitského majitele mahdisté zabili a v objektu se usadili. Tady přišlo o život 20 mahdistů a členů strany Dawa. Krátce nato došlo k třetí explozi, namířené na dům, v němž mahdisté vyrábějí tlumiče používané při mučení zajatců. Dům, původně rovněž patřící sunnitovi, byl zničen a devět ozbrojenců v něm přišlo o život.

V Chálisu asi 60 km severně od Bagdádu explodovalo vedle policejní hlídky auto, těžce poškodilo jedno z hlídkových vozidel a zranilo čtyři policisty a tři náhodné chodce.

Během dne zneškodnily výbuch tří bomb v Bajdží tři americká vozidla a zabily čtyři jejich vojáky.

V Bagdádu bomba zničila vozidlo badristů a čtyři z nich zabila.

Středa 6. prosince 2006

Fallúdža

Kolem 15:00 ostřelovali Američané na silnici mezi Saqlawíjí a Fallúdžou sanitku a těžce zranili jejího řidiče. Ten byl v kritickém stavu dopraven na operační sál fallúdžské nemocnice.

Ramádí

Okupační síly odpoledne oznámily, že počínaje 18:00 uzavírají až do odvolání celé město. Po jeho ulicích se začaly rozmisťovat loutkové síly.

Hít

Americké síly obstoupily dům učitele střední školy Mas`úda Já`qúba Sa`ida (48) ve čtvrti Džam`íja, bez vysvětlení zatkli jeho i se dvěma syny a odvedli je na jednu ze svých základen.

Americké síly po opakovaných útocích vyklidili nádražní budovu ve městě, používanou jako štáb. Podle některých zpráv se Američané chystají město úplně vyklidit a předat loutkovým silám.

Bagdád

Podle oznámení ministerstva zdravotnictví bylo během dne v hlavním městě zabito celkem 122 lidí.

Dulu`íja

Američtí vojáci zatkli zdejšího profesora fakulty islámského práva dr. Sadžíra Násira al-Džabbúrího, jenž byl před časem členem komise pro vytvoření nové irácké "ústavy". K zatčení došlo ve chvíli, kdy profesor odvážel do nemocnice svého syna, zraněného při přestřelce mezi povstalci a Američany.

V noci byl ve městě zatčen také šéf policejní stanice na jihu města podplukovník Muhammad Chálid Abd al-Hámid.

Sámarrá

V ranních hodinách zaútočilo americké letadlo na několik zemědělských usedlostí v oblasti Abbásíja severně od města. Jeden farmář byl při útoku zabit a další tři osoby, mezi nimi žena, byly zraněny. Podle informace svědků jde o pokus vyhnat zemědělce z jejich půdy a zřídit na ní tábor sil Magháwir.

Bajdží

Ráno usmrtil povstalecký ostřelovač v okrsku Garadžat dvěma výstřely dva americké vojáky. Zbytek hlídky po deset minut ukryt za vozidly ostřeloval celé okolí, teprve potom se vojáci odvážili přiblížit k mrtvým druhům ležícím na ulici.

V nedaleké Síníji, která je už pět dní obležena a uzavřena, složila policie zbraně do rukou povstalců a někteří z policistů se k nim přímo přidali. Guvernér provincie Saláh ad-dín přiznal tento obrat na tiskové konferenci v Tikrítu. Američané znovu zabránili dopravě potravin a vody, kamiony s emblémem Iráckého červeného půlměsíce a organizace sociální péče Spojených arabských emirátů musely i s nákladem od města odejet. Čtyři těhotné ženy zemřely následkem toho, že se nemohly dostat do nemocnice.

Protože západní média oznámila, že američtí a loutkoví vojáci Síníji obsadili a povstalce odtud vyhnali, oznámil Mafkarat al-Islam ve 23:18, že se tyto zprávy nezakládají na pravdě. Velká část tohoto města, kde je ropná rafinérie, je stále v rukou odboje a povstalci pod sjednoceným velením stále podnikají útočné operace jak proti americkým vojákům, tak proti loutkovým silám a kurdským pešmergům. Důkazem toho je, že během dne tu shořelo nebo bylo zneškodněno šest amerických vojenských vozidel a devět vozidel loutkových sil.

Současně přinesl fotografické záběry z některých operací: www.islammemo.cc/article1.aspx?id=22780

Tal Afár

Ve zdejším okrsku Abdan sebrali američtí a loutkoví vojáci při razii sedm mužů a odvedli je s sebou. Podle jejich sousedů muži "neměli absolutně žádnou spojitost s odbojem". Domnívali se, že vojáci se nechtěli na základnu z pátrání po "hledaných osobách" vrátit s prázdnýma rukama, a tak prostě náhodně pár lidí sebrali.

Sebevražedné útoky

Za rozbřesku najel v Durá fidá`í s Passatem naloženým výbušninami do americké vojenské kolony, jedno vozidlo zničil, druhé zneškodnil, zabil pět příslušníků námořní pěchoty a čtyři zranil.

Na jihovýchodě Fallúdže najel fidá`í do americké kolony, zničil zcela jedno Humvee a druhé těžce poškodil. Exploze zabila čtyři americké vojáky a další čtyři zranila.

Ozbrojené akce

V noci na středu se v centru Fallúdže povstalci střetli s americkými vojáky. Vzhledem k zákazu vycházení se nepodařilo o následcích boje nic přesného zjistit, ráno se však v oblasti rozmístil značný počet amerických a loutkových vojáků. Ráno povstalci podnikli v průmyslové zóně na východě města útok na štáb tzv. národní gardy a vážně jej poškodili.

V Hawídži povstalci zastřelili kapitána loutkové policie.

Při útoku povstalců na kontrolní stanoviště sil Magháwir ve čtvrti Šuhadá byli zabiti čtyři vojáci včetně kapitána Husajna as-Sadrího, známého jako Husajn Kalabdž. Světová média tento útok interpretovala jako útok na šíitské civilisty.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly ráno na štáb sil Magháwir v bagdádské čtvrti Džihád. Jedenáct dalších střel vypálil odboj na americké kontrolní stanoviště na silnici k mezinárodnímu letišti a na americkou základnu v západní části města.

Sedm minometných střel dopadlo na bagdádské náměstí Majdán v okrsku Rusafá, kde před několika dny šíitští ozbrojenci zavraždili tři sunnitské vysokoškolské studenty. Minometný útok zabil a zranil 54 lidí. Protože šlo o náměstí, kde je tržiště s prodejem ojetých aut, neměly se tam údajně vyskytovat žádné ženy a děti.

Kolem 10:00 dopadly čtyři minometné střely na štáb mahdistů v Bagdádu, kde zabily nebo zranily 15 ozbrojenců.

Kolem 19:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša americkou základnu mezi Bajdží a Síníjí.

Bombové útoky

Ráno zneškodnil výbuch bomby v Kirkúku Humvee americké armády a zabil nebo zranil jeho posádku.

V ramádském okrsku Súfíja zničila bomba americké Humvee a zabila čtyři vojáky. Kusy jejich těl roztrhaných na kusy, ležely v okruhu 10 metrů kolem místa výbuchu.

V Ba`qúbě zničila kolem 11:00 silná exploze americké transportní vozidlo, v němž zabila nejméně dva vojáky a další čtyři zranila.

V Ghazalíji na východě Bagdádu zničil výbuch bomby americké obrněné vozidlo a vojáky v něm zabil nebo zranil. Jiné americké vozidlo zničila bomba v Ámiríji, kde usmrtila jednoho a zranila tři vojáky. Další dvě bomby smrtily v hlavním městě osm příslušníků sil Magháwir a loutkové armády. Loutkový režim oznámil, že jeho síly zneškodnily auto naložené výbušninou, které mělo v převážně šíitské Kázimíji zabít nevinné civilisty. Očití svědkové však potvrdili, že auto skutečně vybuchlo, ale v blízkosti mahdistických ozbrojenců a 11 z nich zabilo nebo zranilo.

Čtvrtek 7. prosince 2006

Fallúdža

Kolem 14:00 obklíčili američtí vojáci městskou hlavní nemocnici a prohledali ji v rámci "pátrání po hledaných osobách". Přitom řádili tak, že rozbili četné dveře a okna

Ozbrojené akce

Na staré silnici vedoucí z Bagdádu k Abú Ghurajb se povstalci střetli s americkou kolonou mířící do Ghazalíje. Během půl hodiny zničili Američanům dvě Humvee i s posádkami a zapálili cisternu pohonných hmot.

V Durá přepadli ráno povstalci auto s mahdisty a tři zastřelili.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo ráno na americký štáb v Mahmúdíji.

Dvě rakety Kaťuša zasáhly mahdistický štáb v bagdádském okrsku Šula, těžce jej poškodily a zabily či zranily 8-10 mahdistů.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby policejní hlídku projíždějící po silnici k fallúdžské čtvrti Džumhuríja. Zcela zničil hlídkové vozidlo, usmrtil čtyři policisty a zranil dva civilisty.

V bagdádské Ámiríji zasáhla bomba hlídku tzv. národní gardy, úplně zničila její pickup Nissan a usmrtila dva gardisty. Tři další vojáci byli zraněni.

V Bajdží ráno vybuchla bomba pod projíždějící americkou hlídkou, zničila Humvee, zabila dva Američany a druhé dva těžce zranila.

Výbuch bomby v hítské čtvrti Šarqí zasáhl americkou hlídku. O rozsahu amerických ztrát nebyly k dispozici informace, vojáci po výbuchu déle než 15 minut stříleli bezhlavě kolem sebe. Jejich divoká střelba usmrtila jednoho a vážně zranila pět civilistů.

V rezidenční části Bagdádu v okolí dětské nemocnice usmrtil výbuch bomby v poškozeném vozidle dva americké vojáky a další dva zranil. V okrsku Karach došlo během dne ke 14 explozím bomb, určených většinou silám Magháwir a šíitským milicím. Čtyři bomby v Ámiríji zabily nebo zranily 19 policistů a zapálily čtyři jejich vozidla. Poblíž bagdádské univerzity zničila bomba vozidlo loutkové armády, ve kterém zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

V Mušáhadě 25 km severně ob Bagdádu usmrtil výbuch pět příslušníků sil Magháwir a jednoho civilistu.

Atentáty

V bagdádském okrsku Tubdží exploze kompletně zničila auto plukovníka Sálima Mahmúda ar-Rabí`ího, velitele sil Magháwir. Jeho tělo se vůbec nepodařilo najít.

Zastřelen byl důstojník tzv. ministerstva vnitra, podplukovník Hasan Džawád al-Izzí, jenž se přede dvěma lety účastnil dobývání Fallúdže a jehož v televizním vysílání obvinila jedna z tamních žen z násilí na ní spáchaného.

V bagdádské Sálihíji kromě toho došlo k pokusu o likvidaci šajcha Sattára Bázího, hlavy tzv. Rady spásy provincie Anbár. Bází, jenž se v Bagdádu ukrývá, sice útok přežil, zabit byl však jeden z jeho strážců.

Pátek 8. prosince 2006

Generální tajemník rady ulamá k Bakerově zprávě

Hárith ad-Darrí na setkání s jemenským prezidentem Alím Abdalláhem Sálihem v Adenu prohlásil, že zpráva Bakerovy komise "Iráčanům nic nenabízí a nijak nemůže irácký problém vyřešit", neboť se "zaměřuje jen na to, jak vyřešit problémy okupantů v Iráku". Američané včetně tvůrců zprávy "se starají jen o to, jak se dostat z Iráku bezpečně a jako vítězové, ačkoli skutečnost je úplně jiná."

Bagdád

V různých částech města a v Durá nalezla policie 22 mrtvých těl, patřících pravděpodobně mahdistům. V Kázimíji bylo naopak nalezeno tělo sunnitské studentky univerzity Mustansíríja, která bylo unesena před týdnem. Dívka byla před smrtí mučena, znásilněna a zohavena na intimních částech těla.

V době mezi 11:00 a 15:00 celý Bagdád ztichl následkem zákazu vycházení, jehož účelem bylo jako obvykle zabránit věřícím v účasti na pátečních bohoslužbách. Přesto právě v tuto dobu dopadlo pět minometných střel na sídlo mahdistů ve čtvrti Šula, kde byli podle sdělení lékaře čtyři zabiti a dalších 14 zraněno.

Terčem útoku se odpoledne stalo také falešné kontrolní stanoviště mahdistů v Jarmúku. Čtyři ozbrojenci byli zabiti a zbytek se dal na útěk.

Isháqí

Americké síly uzavřely "bezpečnostním kordonem" značnou část města a vtrhly do domů Muhammada Hasana Džalúda a jeho bratra Mahmúda. Vyvedli muže, ženy a děti na ulici a tam je postříleli. Pak natahali těla obětí -- čtyř žen, deseti dětí a deseti mužů -- zpět do domů a ty americká letadla několika raketami zničila. Další raketa zasáhla nedaleký dům a v něm usmrtila šest lidí včetně žen a dětí. Kromě těchto 30 mrtvých bylo v okolních domech dalších deset lidí zraněno.

Bajdží

Kmenoví vůdci nedalekého okrsku Síníja zahájili v budově místní správy jednání s okupačními silami o ukončení řadu dní trvající blokády, ukončení leteckých útoků a propuštění místních lidí odvedených do amerického vězení. Američané za to požadovali vydání těla amerického vojáka zabitého ve středečních bojích, zastavení povstaleckých útoků a několik dalších ústupků. Během blokády zemřelo následkem nedostatku potravin, vody a lékařské pomoci přes 40 žen a dětí. V posledních dvou dnech byli už obyvatelé nuceni hloubit jámy na svých dvorcích v naději, že narazí na vodu.

Madá`in

Ve čtvrtek časně ráno došlo v tomto městě s asi 20 000 obyvateli k boji mezi povstalci na jedné a vládními silami.Asi po hodině se k tzv. Vlčí brigádě ministerstva vnitra přidali mahdisté a společně obsadili místní hřbitov a okrsky Chasana, Wahda, Mašru a Taqqa. Do 9:00 obsadili bez odporu asi 60 % města, protože místní lidé čekali na pokyn povstalců. Jakmile asi 200 povstalců zahájilo ze čtyř směrů protiútok, přidalo se k nim 500-550 místních mužů a sedm žen. Boj trval čtyři hodiny, se zbraní v ruce v něm padly tři ženy, jedna z nich v sedmém měsíci těhotenství. Skončil opětným získáním kontroly nad městskou nemocnicí, elektrárnou a čtvrtěmi Wahda, Chasana, Báwí a okrsky Džuhajšíja a Šudžajríja. Jen v Džuhajšíji a zahradách Báwí bylo po boji nalezeno 76 mrtvých útočníků. V okrsku Šarí al-Arid bylo zabito 35 loutkových vojáků. Povstalci se celkem zmocnili 14 pickupů mahdistů a pěti patřících Vlčí brigádě.

Ve 14:00 Vlčí brigáda a mahdisté znovu zformovali své síly a pokusili se ztracené území získat zpět. Narazili však na čerstvé povstalecké síly, které dorazily na pomoc z Mahmúdíje a Latífíje. Boj trval až do 22:00 a na jeho konci bylo v rukou povstalců a obránců už celé město. Do jejich rukou padlo množství zbraní, map a 22 zajatců, mezi nimi i důstojník Vlčí brigády Alí Rida Džawád as-Saghír, příbuzný s šíitským duchovním Džalálem as-Saghírem z bagdádské mešity Buratha, smutně proslulé jako mučicí středisko sunnitských zajatců.

Krátce po čtvrteční půlnoci se loutkové a sektářské síly ještě jednou pokusily seskupit, ale zasáhla je minometná a raketová palba povstalců, která více než 40 z nich zabila nebo zranila.

Podobně dopadla ranní pokus o obsazení čtvrti Wahda, který byl znovu odražen.

Korespondent Mafkarat al-Islam na závěr zprávy poznamenal, že americká armáda stáhla své síly z města krátce před příchodem Vlčí brigády.

Ba`qúba

V celém městě a v okolních větších městech ráno Američané vydali zákaz vycházení. Zákaz se týkal automobilové dopravy i pohybu pěších, všechny hlavní mešity zůstaly zavřeny. Vojáci v desítkách obrněných vozidel se rozmístili po ulicích. Během dopoledne bylo v ba`qúbských čtvrtích Tahrír a Katún zatčeno asi 40 osob.

Mahmúdíja

Krátce před 15:00 vpadla Brigáda Škorpion sil tzv. ministerstva vnitra spolu s oddílem mahdistů do čtvrtí Muwazafin, Gharír a Sa`idat. Boje mezi nimi a obránci čtvrtí v době odesílání zprávy pokračovaly.

Ozbrojené akce

Ráno došlo k 15minutovému boji sil Magháwir s povstalci, kteří přepadli jejich kontrolní stanoviště ve čtvrti Džihád na západě Bagdádu.

Kolem 10:30 zastřelil povstalecký ostřelovač v bagdádské Sajjidíji amerického vojáka a tlumočníka, který pro okupanty pracoval.

Dva loutkové vojáky stojící na stráži vojenského ležení u silnice vedoucí k bagdádskému mezinárodnímu letišti usmrtil dvěma výstřely povstalecký ostřelovač.

Ostřelování

Sedm raket Grad zasáhlo kolem 10:00 americkou základnu Warrár západně od Ramádí. Krátce předtím dopadlo několik minometných střel na americký štáb v budově provinční správy v centru města. Podle informace zdroje z loutkové armády byli mezi Američany mrtví a zranění.

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne na americký konzulát v hotelu Bábil v Hillá.

Dvě rakety Katuša zasáhly štáb loutkové armády v Ba`qúbě.

Jedna raketa Kaťuša dopadla do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

V 7:00 došlo na tržišti v bagdádském okrsku Mansúr k explozi bomby, která zničila americké vojenské vozidlo, zabila jednoho a zranila tři Američany. Zničeno bylo rovněž několik okolních obchodů. Dopoledne zasáhl výbuch bomby také americkou hlídku v A`zamíji, zabil dva příslušníky námořní pěchoty a čtyři zranil. Celá oblast byla pak po čtyři hodiny uzavřena a vojáci prohledávali okolní domy.

V Durá zničil výbuch bomby policejní auto a zabil čtyři policisty.

Na jihovýchodě Mosulu zneškodnila bomba Humvee americké hlídky a vážně zranila několik vojáků.

V Ba`qúbě zničil výbuch bomby americké obrněné vozidlo a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

Další, tentokrát pěší americkou hlídku zasáhla exploze bomby v Ána, dva vojáky zabila a třetího těžce zranila.

Sobota 9. prosince 2006

Ramádí

Za úsvitu obklíčili Američané s desítkami vozidel Sadžáríji v severní část města a zahájili další razii a nové zatýkání.

Mahmúdíja

Kolem 18:00 zatkli američtí vojáci ve městě přes 40 členů kmene Gharír. Během razie si počínali jako obvykle -- do domů vnikali s pomocí granátů, jejich policejní psi děsili ženy a děti.

Ozbrojené akce

Během půlhodinové srážky povstalců s tzv. národní gardou byli ve Fallúdže zabiti dva gardisté.

V centru Bajdží zastřelil povstalecký ostřelovač dva americké vojáky v jejich ležení.

Dalšího amerického vojáka zasáhl smrtelný výstřel ostřelovače na tržišti v Sámarrá.

V Mosulu zastřelili povstalci jednoho loutkového vojáka.

V Dulu`íji došlo ke střetu povstalců s americkými vojáky a policií. Američané pak prohledávali okolní zahrady; když se dostali do blízkosti nového kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, zahájili palbu a omylem zastřelili tři gardisty.

V Baládu přepadli povstalci dva automobily BMW s mahdisty a šest z nich zastřelili.

V Ámiríjat al-Fallúdža zaútočili povstalci na americkou hlídku a během půlhodinového střetu zničili její obrněné obojživelné vozidlo, z jeho posádky dva vojáky zabili a zbytek zranili.

Pozdě večer zmařili povstalci minometným útokem v Suwajrá 48 km jihovýchodně od Bagdádu útok mahdistů, doprovázených tzv. národní gardou. Tři střely mahdisty zasáhly, několik z nich zabily a zbytek donutily k ústupu.

Ostřelování

Dopoledne dopadly tři rakety Kaťuša na americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Tři minometné střely ráže 82 mm zranily v bagdádské Kázimíji podle svědků tři lidi.

Čtyři minometné střely zasáhly kolem 15:30 americký štáb na kirkúckém letišti.

Tři minometné střely dopadly na postavení mahdistů v Madá`inu, několik z nich zabily a zničily jedno vozidlo.

Večer dopadly dvě rakety Grad na americkou základnu na západě Rawy, odkud bylo slyšet sérii po sobě následujících explozí.

Bombové úroky

Na tržišti v šíitském svatém městě Karbale plném lidí explodovalo dopoledne auto. Podle prvních zpráv zanechalo po sobě devět mrtvých a 39 zraněných, kteří byli většinou ve vážném stavu. Většinou šlo o muže, ženy a děti nebyly zmiňovány. Zničeno bylo také více než 20 obchodů a řada aut.

V Durá zabila bomba odpálená na dálku před domem velitele mahdistické milice ve čtvrti Ma`alif jeho a čtyři jeho podřízené.

Humvee a další doprovodné vozidlo americké hlídky zničila exploze bomby na východě Ramádí, nejméně dva vojáky přitom usmrtila a další dva zranila.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby v Rašadu asi 25 km jižně od Kirkúku hlídku loutkové armády, poškodil jedno z jejích vozidel a zranil velitele hlídky.

Kolem 18:00 zničil výbuch zaparkovaného auta v Mosulu Humvee z americké kolony a usmrtil čtyři vojáky.

Kolem 20:00 zasáhl výbuch silné bomby ve čtvrti Nazal na jihu Fallúdže hlídku tzv. národní gardy, zničil jedno z aut a zabil jeho čtyřčlennou posádku. Loutkoví vojáci pak stříleli na okolní domy a zatkli 13 místních mladíků, ačkoliv neexistoval žádný náznak, že mají s útokem něco společného.

Neděle 10. prosince 2006

Bagdád

Během noci až do rána podnikali mahdisté krytí loutkovými silami koordinované útoky na sunnitské obyvatele okrsku Hurríja a více než 200 rodin vyhnali z jejich domů. Z jejich tlampačů se přitom ozývalo: "Dětem nevěřícího Mu`áwiji a homosexuála Umara, máte přesně půl hodiny na to, abyste opustili své domy nebo vám je nad hlavou zapálíme." Do boje s milicemi se na ulicích a ze střech domů pustili povstalci a 14 z nich zabili, ale k mahdistům se přidali vládní vojáci a tím získali převahu. Místní lidé pak skutečně domy opustili a chystali se nocovat na ulicích. Z dosavadních 12 sunnitských mešit v okrsku zůstala už jen jediná, ostatních 11 bylo buď spáleno nebo přeměněno na šíitské husajníje. Pokusy dosáhnout zásahu loutkového režimu proti řádění mahdistů zůstaly oslyšeny a v ranních hodinách mahdisté a další milice pod vedením Džalála as-Saghíra podnikli další útok, v nerovném boji zabili 22 místních lidí, zapálili mešitu Muhajmín a zabili její strážce a muezzina. V jednom z místních domů byla nalezena sexuálně zneužitá žena a její svázaný mrtvý manžel. Více než 1000 lidí včetně řady žen dětí a starých lidí z okrsku nalezlo dočasné útočiště v okrscích Adl, Džamí`a a Ámiríja.

Ráno uzavřely okupační síly v doprovodu loutkových vojáků, obrněných vozidel a vrtulníků čtvrti Qáhira a Sálich na severu města, nikomu z obyvatel tamních domů nedovolili vycházet a začali domy prohledávat.

Ve čtvrti Ámil se střetli místní sunnité s mahdisty. V boji bylo zabito více než 30 mahdistů a sedm sunnitských obránců, minometná palba zničila několik domů.

Odpoledne ostřelovali mahdisté celou hodinu minometnými střelami západobagdádskou Ghazalíji. Přes 20 střel dopadalo na obytné domy, obchody i na ulice.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 m dopadly dopoledne na americkou základnu východně od Fallúdže.

Čtyři střely zasáhly také štáb mahdistů v Madá`inu, kde způsobily značné škody. Nejméně šest mahdistů bylo přitom zabito nebo zraněno. Dvě rakety S5K dopadly na tamní štáb tzv. národní gardy, odkud bylo slyšet exploze.

Odpoledne vypálili povstalci ve Fallúdže čtyři minometné střely ráže 82 mm na kontrolní stanoviště na východním okraji města na silnici vedoucí do Bagdádu. Střely valnou část stanoviště zničily, takže bylo nutno je zrušit.

Bombové útoky

Na jihu Latífíje zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zničil jedno Humvee a celou jeho posádku zabil nebo zranil.

Na hlavní ulici fallúdžské čtvrti Dubbat zasáhla exploze bomby americkou hlídku, poškodila Humvee a zabila či zranila několik vojáků.

Pokus o atentát

Na severním okraji Ba`qúby zasáhl výbuch zaparkovaného automobilu kolonu loutkového guvernéra provincie Anbár Ra`da Mully Džawáda. Podle policejního sdělení nedošlo k žádným škodám ani zraněním. Guvernér tak přežil v pořadí již třetí pokus o atentát.

Pondělí 11. prosince 2006

Dudžajl

Ve východní části města ležícího 55 km severně od Bagdádu unesli ráno neznámí ozbrojenci pět učitelů místní základní školy, které odvedli neznámo kam.

Ba`qúba

Agentura QudsPress oznámila, že američtí vojáci vtrhli do domu Dža`fara Abd al-Hasana ad-Dalfího ve čtvrti Tahrír a zatkli Dalfího, jeho dceru Fádilu a syna Táliba. Američan stojící na vojenském vozidle mezitím zastřelil jeho druhého syna Háfize. Pak vojáci zničili veškeré zařízení domu a majetek rodiny.

Sámarrá

Celá provincie Saláh ad-dín vyhlásila den občanské neposlušnosti na protest proti pokračující blokádě Síníje a proti masakru spáchanému americkou armádou v Isháqí. Práci přerušila rafinérie v Bajdží, která zásobuje třetinu země, uzavřeny zůstaly všechny úřady a školy včetně univerzity. Ulice protestujících měst Sámarrá, Bajdží, Tikrítu a Dulu`íje obsadili povstalci.

Sebevražedný útok

V Durá najel ráno fidá`í autem do kontrolního stanoviště loutkových policistů. Exploze zranila čtyři policisty, z toho dva těžce.

Ozbrojené akce

V Ghazalíji na západě Bagdádu přepadli povstalci americkou hlídku. V nastalém boji zneškodnili dvě Humvee a nejméně čtyři vojáky zabili nebo zranili.  

Odpoledne usmrtil povstalecký ostřelovač ve fallúdžské části Šuhadá loutkového vojáka. Vojáci pak divokou střelbou po chodcích zabili čtyři lidi, mezi nimi i devítiletého chlapce. Ostřelovač v odpověď na tento masakr začal na vojáky znova střílet a smrtelnými výstřely zasáhl další dva.

V noci došlo v Hítu k přestřelce mezi povstalci a americkými a loutkovými vojáky. Protože vojáci stříleli bez míření všemi směry, nejen na útočníky, zasáhli na značnou vzdálenost civilistu a zabili ho.

Bombové útoky

U Hawídže ráno bomba zneškodnila Humvee americké hlídky, usmrtila v něm jednoho vojáky a ostatní tři zranila, jednoho z nich těžce.

Krátce před polednem poškodil výbuch bomby jedno z Humvee americké kolony projíždějící fallúdžskou čtvrtí Džaghifi. V poledne zasáhla exploze další bomby americkou hlídku v centru města a úplně zničila Humvee, jehož kusy ležely až do noci na ulici. K místu výbuchu se nikdo nesměl přiblížit, rozsah amerických ztrát se proto nepodařilo zjistit.

V noci zničil výbuch bomby ve východní části Ramádí americkou minolovku.

Úterý 12. prosince 2006

Fallúdža

Poté, co těhotné ženě a jejímu manželovi američtí vojáci na kontrolním stanovišti nedovolili dostat se do nemocnice, ačkoli jejich doklady byly v pořádku, porodila 24letá žena vedle betonových zátarasů u stanoviště dvojčata. Teprve potom ji mohla sanitka dopravit do nemocnice. Rodiče se rozhodli pojmenovat narozeného chlapce Džihád a děvčátko Fallúdža.

Ramádí

Kolem 18:00 ostřelovalo americké dělostřelectvo mešitu Hárúna ar-Rašída v okrsku Džumhuríja v centru města. Dvě ze čtyř střel mešitu zasáhly a vážně poškodily modlitební sál a další prostory; zničily rovněž dva sousední domy.

Sámarrá

Krátce před půlnocí vjeli američtí vojáci s Humvee do komu šajcha Hámida al-Haníního v Hawíši 4 km severozápadně od Sámarrá, vyrazili dveře, dům prohledali a zničili co se dalo včetně šajchova osobního počítače. Protože šajch nebyl doma, sebrali jeho tři děti ve věku od 8 do 14 let a odvezli je s sebou.

Mosul

Ráno ve městě neznámí ozbrojenci zastřelili kameramana pracujícího pro americkou agenturu Associated Press Aswana Ahmada al-Džaffa. Zprávu o jeho smrti přinesla QudsPress s tím, že před časem byl podobným způsobem zastřelen kameraman TV aš-Šarqíja Mahmúd Alban a zpravodajka místní redakce TV al-Iraqíja. Od počátku okupace bylo už v Iráku podle polooficiálních statistik novinářských organizací a asociací zabito přes 150 novinářů a zpravodajů.

Nadžaf

Ve svém domě ve čtvrti Šuhadá byl ráno nalezen mrtvý velitel mahdistů Sajjid Chámis. Podle sdělení policie byl nalezen zastřelený v posteli a šlo o vyřizování sporů mezi dvěma rivalskými skupinami mahdistů. Neshody se měly týkat shromažďování a rozdělování darů a almužen, odevzdávaných šíitskými věřícími na údržbu šíitských hrobek v tomto svatém městě. Vraždou vyvrcholily několikaměsíční spory o kontrolu těchto financí.

Sebevražedné útoky

V 9:00 najel v Mahmúdíji fidá`í v sedanu do americké kolony, z níž zničil jedno a zneškodnil druhé Humvee, v nichž zabil čtyři a zranil sedm vojáků.

V Kirkúku večer najel fidá`í do kontrolního stanoviště loutkové armády, kde výbuch jeho auta zabil tři vojáky a sedm zranil, většinou těžce. Zranění utrpěli rovněž dva civilisté.

Ozbrojené akce

Ráno došlo ve čtvrti Mal`ab v Ramádí k přestřelce mezi povstalci a americkými vojáky. Po 15 minutách, kdy dorazily americké posily, se boj rozšířil do čtvrtí Dubbat a Sikak. Trval tři hodiny, zničeno v něm bylo jedno a zneškodněno druhé americké vozilo, tři vojáci zabiti a devět zraněno. Na straně povstalců padl jeden muž.

V ba`qúbské čtvrti Tahrír přepadli povstalci auto se dvěma policisty a zastřelili je. Při explozi bomby v okrsku Súfíja na severovýchodě Ba`qúby a následném útoku raketou zničili povstalci americké Humvee a zabili čtyři příslušníky námořní pěchoty v něm. Okupační vojáci pak zatkli 17 lidí v okolí a zastřelili studenta, který procházel kolem a při pohledu na mrtvá těla vojáků se smál.

V Dudžajlu zastřelil v poledne povstalecký ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly za úsvitu na americký konzulát v Hillá, umístěný v turistickém hotelu Bábil. Konzulát má přes 50 zaměstnanců; podle obyvatel města je mezi nimi minimálně jeden příslušník sionistické tajné policie Mossad.

Dvě rakety S5K dopadly na sídlo mahdistů v bagdádské čtvrti Hurríja. Podle očitých svědků bylo zabito nebo zraněno kolem 20 mahdistů.

Bombové útoky

Kolem 7:00 došlo na náměstí Tajrán v centru Bagdádu k výbuchu auta, jenž zabil nejméně 40 a zranil 34 lidí. Na náměstí sídlí několik ministerstev.

Na jihozápadě Bagdádu se Američané pokusili pomocí robota zneškodnit bombu, povstalci ji však pod robotem stihli odpálit a zařízení úplně zničit.

Večer zasáhl výbuch bomby na silnici vedoucí do Bajdží americkou kolonu, zničil celé transportní vozidlo, zabil tři vojáky a zbývajících pět zranil.

Atentáty

Nedaleko Kirkúku přežil brigádní generál Safín Hajdar, velitel 1. brigády irácké loutkové armády, v pořadí již třetí pokus o atentát na svou osobu. Generálova kolona najela jižně od města na bombu, jejíž výbuch však údajně nezpůsobil žádné škody.

Ve městě Qara Tabba asi 130 km severovýchodně od Bagdádu zastřelili povstalci člena proamerické Kurdské demokratické strany.

Středa 13. prosince 2006

Fallúdža

Na kontrolním stanovišti amerických a loutkových vojáků na jihu města začal jeden z loutkových vojáků střílet na skupinu lidí blížící se ke stanovišti, zřejmě s úmyslem je rozehnat. Přitom zasáhl dítě, které s rodiči čekalo u stanoviště na odbavení. Krátce po převozu do nemocnice chlapec těžkému zranění podlehl.

Bajdží

Loutková armáda a policie doprovázené americkými vojáky začaly ráno prohledávat obležené město Síníja, které je už 15 dní odříznuto od světa. Účelem razie bylo najít povstalce, jichž je podle amerických prohlášení ve městě plno, do večera však nebyl nikdo zatčen.

Sebevražedný útok

Jihozápadně od Kirkúku ráno explodovala dvě auta řízená fidá`ími u štábu 3. pluku 2. brigády irácké loutkové armády. Podle policejního zdroje výbuchy usmrtily dva vojáky a osm dalších zranily, většinou těžce.

Ozbrojené akce

Na severu Bagdádu ráno přepadlo asi 15 povstalců hlídku sil Magháwir a v průběhu boje zničili její dvě vozidla a zabili nebo zranili nejméně deset z nich. Zranění utrpěli rovněž dva povstalci.

Ve čtvrti Džamí`a na západě Bagdádu usmrtil povstalecký ostřelovač na kontrolním stanovišti dva příslušníky loutkových sil a donutil je tím stanoviště uzavřít. Podobně na kontrolním stanovišti v okrsku Jarmúk zasáhl jednoho z loutkových gardistů smrtelný výstřel ostřelovače.

V západní části Ramádí přepadli povstalci hlídku policistů podléhajících tzv. radě spásy provincie Anbár, zničili její vozidlo a posádku zabili nebo zranili.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm a dvě rakety Kaťuša dopadly za svítání na americkou leteckou základnu Anaconda (Bakr) u Baládu.

Přibližně v tutéž dobu zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm také další americkou leteckou základnu -- v Habbáníji.

Pět stejných střel zasáhlo ráno na severu Bagdádu sídlo mahdistické milice, kde způsobily velké škody a zabily nebo zranily asi deset ozbrojenců.

Ve 21:00 dopadly čtyři minometné střely na americké kontrolní stanoviště na severním okraji Fallúdže.

Bombové útoky

V ranních hodinách explodovalo v bagdádském okrsku Kamalíja auto zaparkované poblíž autobusové zastávky vedle Madínat as-Sadr. Podle sdělení tzv. ministerstva vnitra usmrtil výbuch 10 lidí a asi 26 zranil, některé z nich těžce.

V Hadíthě ráno zničil výbuch bomby pickup tzv. národní gardy, dva gardisty smrtil a tři zranil.

V poledne najela na bombu americká hlídka ve východní části Ramádí. Výbuch zničil Humvee a celou posádku usmrtil nebo zranil.

V bagdádském okrsku Mansúr zničila bomba pickup Chevrolet sil tzv. ministerstva vnitra a zranila všechny členy posádky.

Kolem 19:00 zastavil výbuch bomby americkou hlídku v Karmě u Fallúdže, když zneškodnil jedno z vozidel. Povstalci pak na hlídku zaútočili přímo a došlo k půlhodinovému střetu.

V noci zabil v Kirkúku výbuch bomby experta, který se snažil zneškodnit její odpalovací zařízení.

Čtvrtek 14. prosince 2006

Hadítha

Ve městě již celý měsíc platí zákaz používání aut. Obyvatelé se obtížně dostávají do práce, nemohou si přivézt ani potraviny. Američané nyní souhlasili s používáním traktorů a podobných dopravních prostředků, nadále je však zakázán provoz aut, především značky Opel, neboť právě aut této značky údajně často používají povstalci při útocích na Američany.

Fallúdža

Po ulicích a čtvrtích celého města začaly americké síly instalovat množství kamer, které jim mají pomoci k dopadení povstalců. Kamery jsou umístěny na věžích obehnaných ostnatým drátem a opatřených varováním, aby se k nim nikdo nepřibližoval.

Ramádí

Za svítání začali američtí vojáci prohledávat oblast zvanou "Kilo 5" západně od města, kde pátrali po "ozbrojencích". V několika okolních čtvrtích vydali zákaz vycházení, obyvatelé se museli zdržovat v domech a nesměli se ani přibližovat k oknům.

Bagdád

Krátce před polednem unesli ozbrojenci v policejních uniformách a policejních autech v centru města více než 30 sunnitských prodavačů. Podle několika zpráv byla po několika hodinách většina unesených propuštěna.

Alí Hasan al-Kannání, šíita žijící na ulici Palestina, se od svých přátel dověděl, že jeho syn se přidal k mahdistům a zúčastnil se vypálení jedné ze sunnitských mešit a terorizování sunnitských rodin vyháněných ze svých domů, a tato zpráva ho nesmírně pobouřila. Když se pak syn doma objevil s nákladem nábytku a peněz nakradených v sunnitských obydlích, otec jej na dvoře vlastního domu zastřelil.

V Rusafá usmrtil výbuch bomby, instalované ke dveřím jeho domu, velitele Brigád Badr a soudce okrskového soudu Husajna al-Husajního. Usmrcen byl rovněž jeho řidič.

V jižní části města bylo nalezeno deset mrtvých mahdistů. Raketová palba namířená na úřadovnu Sadrova hnutí v Bagdádu zabila nebo zranila přes 20 osob. Podle oficiální zprávy šlo o civilisty, podle svědků vesměs o ozbrojence. Dalších 17 mahdistů bylo zabito při ostřelování jejich tábora na jihu Bagdádu. Ti na oplátku zasáhli minometnou palbou domy obývané Palestinci v okrsku Baladíjat, kde zabili pět lidí, a 10 minometnými střelami zabili nebo zranili 12 lidí, většinou žen a dětí, ve čtvrti Ámil.

Američtí vojáci provedli během dne razie ve čtvrtích Risalá (zatčeno 70 lidí), Ghazalíja a Džanína, kde sebrali 52 obyvatel, z nichž 19 později propustili.

Ba`qúba

Loutkové síly v doprovodu amerických vojáků provedly v několika okrscích města razii, při níž zatkly 13 lidí, které odvedly na svou vojenskou základnu k výslechům. Podle svědků zatýkání neměl nikdo ze zatčených nic společného s akcemi odboje.

Ozbrojené akce

V Haqlaníji u Hadíthy ráno usmrtil výstřel povstaleckého ostřelovače vojáka z americké pěší hlídky.

Poté, co povstalci ráno zaútočili ve městě ručními granáty na policejní hlídku, zapálili její vozidlo a celou posádku usmrtili, zničily americké buldozery několik aut zaparkovaných po obou stranách ulice, na níž k útoku došlo, a velké úseky chodníků a silnic v celém městě.

V Mušáhadě zasáhl ruční granát americkou hlídku, jednoho z vojáků zabil a čtyři zranil.

Ostřelování

Večer zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm americký štáb v budově hítského nádraží. Tento štáb byl mimoto přepaden oddílem povstalců a rozpoutala se tu půlhodinová přestřelka.

Dalších 11 minometných střel zasáhlo americký štáb v hotelu Buhajrá v Sámarrá.

Bombové útoky

Kolem 7:00 zničil výbuch bomby na východě Ramádí Humvee americké hlídky a zranil nebo zabil celou posádku.

Při výbuchu bomby na silnici jižně od Hillá bylo vážně poškozeno Humvee americké hlídky a tři vojáci byli zabiti nebo zraněni.

V centru Basry zasáhla exploze bomby britský tank a zneškodnila jej. Mafkarat al-Islam upozornil, že během posledních tří měsíců počet útoků na britské síly prudce vzrostl a není téměř dne, aby se Britové nestali terči bomb, raket nebo minometných střel.

V Bagdádu byli při třech bombových útocích celkem 3 američtí vojáci zabiti a osm dalších zraněno. V Madínat as-Sadr zabila nebo zranila exploze auta 11 osob včetně čtyř pyrotechniků.

Kolem poledne zničila exploze bomby v Baghdádí Humvee americké hlídky a zranila nebo zabila její posádku.

Odpoledne najela v Latífíji na bombu americká kolona, z níž bylo zcela zničeno Humvee, jeden Američan zabit a tři zraněni, jeden z nich těžce.

Pátek 15. prosince 2006

Hadítha

Dopoledne explodovaly na okraji vesnice Allus jižně od Hadíthy pod americkou vojenskou kolonou současně dvě bomby, jež zničily transportní vozidlo Zeal a Humvee. Podle svědků na místě pak čtyřikrát přistály americké vrtulníky Medevac, což naznačuje, že tu byla řada mrtvých a zraněných.

Bagdád

15 minometných střel vypálených mahdisty dopadlo ve čtvrti Ámil na jihozápadě města kolem sunnitské mešity Abú Bakra as-Siddiqa. Těžce poškodily několik domů v okolí mešity, zabily jednoho civilistu a druhého vážně zranily.

Kolem 19:00 ostřeloval irácký odboj raketami S5K mahdisty v okrsku Šurta al-Chamisa, ke bylo zabito nebo zraněno nejméně deset mužů a zničeno několik aut.

Mosul

Američtí vojáci ráno vyhodili do vzduchu opravnu radiopřijímačů a zatkli jejího majitele pro podezření, že prodává odboji komponenty potřebné pro výrobu dálkového odpalování. Sebrali také dva zákazníky, které v obchodě zrovna zastihli. Podle místních lidí bylo podezření nepodložené, majitel obchodu je prostý muž, jemuž výdělek stačí na skrovnou denní obživu a s ozbrojenými operacemi neměl nic společného.

Sebevražedný útok

Na západní straně Fallúdže najel fidá`í do kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků. Prorazil stanoviště a mezi vojáky se pak odpálil. Výbuch usmrtil jednoho amerického a tři loutkové vojáky a pět dalších zranil.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Šurta zastřelil povstalecký ostřelovač vojáka z hlídky loutkových vojáků. Ti pak prohledali řadu okolních domů, nikoho však nezatkli.

Další loutkový voják zemřel v Abú Ghurajb poté, co byl také zasažen ostřelovačem. Ani tady nenašli vojáci po střelci žádné stopy.

V Mosulu ostřelovalo několik povstalců z jedoucího auta policejní hlídku. Mezi oběma stranami došlo k čtvrthodinové přestřelce, v níž byli dva policisté zraněni a jedno jejich auto poškozeno.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo ráno v Rajhaná blízko Ána na americko-irácký štáb, kde způsobily několik silných explozí. Vojáci bezvýsledně prohledali široké okolí a do odvolání zakázali veškerý motorový provoz.

V 19:00 vypálili povstalci čtyři minometné střely ráže 82 mm na mahdistický štáb v Mahmúdíji. Střely poškodily budovu a zabily nebo zranily 17 mahdistů.

Šest minometných střel ráže 120 mm dopadlo v noci na americkou základnu v Sadžáru severně od Fallúdže.

Bombové útoky

Ráno vybuchla bomba ve čtvrti Mithaq na jihovýchodě Mosulu pod policejní hlídkou, poškodila vážně dvě policejní auta a zranila policistu.

U Halabisy západně od Fallúdže zničila exploze silné bomby celé Humvee tzv. národní gardy, jednoho z gardistů zabila a ostatní tři zranila.

V centru Kirkúku zničila bomba policejní hlídkové vozidlo a zranila dva policisty.

V Džurf as-Sachr zničil odpoledne výbuch bomby transportní vozidlo hlídky tzv. národní gardy, usmrtil čtyři gardisty a tři zranil.

Večer zasáhl výbuch bomby v Sámarrá americkou hlídku a lehce poškodil minolovku

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       21. 12. 2006
21. 12. 2006 Americký voják obžalován z vraždění v Iráku
21. 12. 2006 Darfur: Genocida bez hranic
21. 12. 2006 Zmarněný rok života Zdeněk  Jemelík
21. 12. 2006 Zemřel diktátorský vládce v Turkmenistánu
21. 12. 2006 Nikdy neříkej nikdy Darina  Martykánová
21. 12. 2006 Skutečné příčiny domácího násilí Vlastimil  Marek
21. 12. 2006 Pan Marek uráží muže Darina  Martykánová
22. 12. 2006 Nesejmutelná odpovědnost za vlastní chování Jan  Potměšil
21. 12. 2006 ■ ■ ■ Václav  Daněk
21. 12. 2006 Jaroslav Bureš, Nejvyšší soud a Ústavní soud
21. 12. 2006 USA a česká AI Milan  Valach
21. 12. 2006 Velký třesk s Polskem!
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení
21. 12. 2006 Zaměstnanci londýnské finančnické firmy obdrží prémie ve výši 9 miliard liber
21. 12. 2006 Ještě jednou o zdravotnické dokumentaci -- zkušenost primáře Petr  Wagner
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
21. 12. 2006 Jak to, že tak rychle klesla nezaměstnanost v Německu, aneb Dočasné zaměstnání - možnost pro firmy i pracovníky Uwe  Ladwig
22. 12. 2006 Apage Satan Claus! Jakub  Topol
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
20. 12. 2006 Silent victims don't have to remain so Irena  Ryšánková
21. 12. 2006 Kýchající krysy a zlá čarodějnice z jihu Meike  Snijder
21. 12. 2006 Sneezing rats and the wicked witch of the South Meike  Snijder
20. 12. 2006 Média 2006: Čím více sledujeme, tím méně víme Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Přijímací zkoušky na Oxfordské univerzitě
21. 12. 2006 Milan  Kozelka
21. 12. 2006 Kontext Kozelkovy koláže s Jirousem a Seifertem
20. 12. 2006 Milan Kozelka: World Press Photos
21. 12. 2006 Írán požaduje zákrok Rady bezpečnosti OSN proti Izraeli
21. 12. 2006 Přeběhlíci v poslaneckých řadách: pošlapávání demokracie Dalibor  Jenne
21. 12. 2006 Tak nám zabili Ferdinanda Sandra  Wain
21. 12. 2006 Pohádka o hvězdicích
21. 12. 2006 Poslanci zrušili dotace pro internet do škol
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 S mobily si člověk nevybere
21. 12. 2006 REACH, na pravdu bič Ivan  Brezina
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006
20. 12. 2006 Číně zřejmě už vadí její obrovské rezervy slábnoucího amerického dolaru
20. 12. 2006 Soud, jenž měl skončit Zdeněk  Jemelík
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
20. 12. 2006 Česká společnost je rozdělená Tomáš  Franke
20. 12. 2006 Evropská unie jako peacekeeper: šance pro Demokratickou republiku Kongo Jana  Schmiedová
20. 12. 2006 Hospodaření OSBL za listopad 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006