8. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2006

Demokratická strana získala ve volbách do Kongresu kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Bílý dům přiznal, že se demokratům podařilo získat dalších 15 křesel a tak ovládnout Sněmovnu reprezentantů poprvé za posledních 12 let. Očekává se také, že Demokraté získají 4 z 6 potřebných křesel v Senátu, ale výsledek v této komoře je příliš těsný na to, aby se dal předpovědět.

Komentátoři konstatují, že zisky Demokratické strany odrážejí nespokojenost voličů s válkou v Iráku a s Bushovou vládou.

Sloupek
Zuzana Vajnerová

Kam jdeš poutníku
a na jaký polštář
asi
tvé srdce večer padá
Vzpomínáš na tu bouři?
Oblohu bičovaly blesky
děšť úlevu nepřinášel
Nepřestal smích
Nepřestala bolest
Jen táhlým pohybem
otočil se list v kalendáři
Den první
úplně čistá stránka

ze sbírky Na dlani, Klub rodáků a přátel Kutné Hory, Kutná Hora 2002 vybral Štefan Švec

Zuzana Vajnerová (* 26.8.1977 v Sokolově) Vystudovala obchodní akademii. Několikrát byla oceněna v literární soutěži Ortenova Kutná Hora.

8. 11. 2006

USA:

Velice opatrný optimismus s hořkou příchutí, tak by se dal charakterizovat výhled do budoucna po doplňovacích volbách do Kongresu 2006. Demokraté, sice po myšlenkově mdlé kampani nejednotného vedení získali dolní sněmovnu, jaké a zda to vůbec bude mít praktické dopady, je však předčasné hodnotit.

Pokud se podíváme na některá skutečně žhavá klání, je evidentní, že otevřeně protiváleční a pro impeachment kandidáti byli nakonec udoláni mnohonásobnou finanční přesilou, laxní podporou, případně přímo házením klacků pod nohy ze strany vedení vlastní Demokratické strany a často také nezájmem médií.

8. 11. 2006

Britská a americká vláda se v úterý v Ženevě spojily s Čínou a Ruskem, aby zabránily schválení mezinárodního zákazu užívání kazetových bomb.

Základní záhadou moderního státu je toto. Nutné zdroje, hospodářské i politické, stát vždycky nalezne pro zabíjení. Projekt ochrany života je pro stát vždycky podružnější. Kdy jste kdy v poslední době viděli, že se vojáci musejí doprošovat o financování nových zbraní? Nebo že by se třeba konal sponzorovaný maratón, aby se jím vydělalo na nové jaderné střely? Avšak my musíme prosit a přemlouvat pokaždé, když nemocnice potřebuje nový přístroj na dialýzu. Kdyby byly peníze a rozhodnost, vydané na válku v Iráku, vydány na boj proti klimatickým změnám, už by emise uhlíku rapidně klesaly. Kdyby se tolik peněz vydávalo na zahraniční pomoc jako na stihačky, nikdo by nikdy nehladověl, píše George Monbiot.

Británie použila v úterý v Ženevě veškerou sílu své diplomacie, při nové revizi dohody o konvenčních zbraních, aby byli i nadále usmrcováni civilisté.

8. 11. 2006
Text, který následuje, je věnován diskusi, jejíž výsledky naznačují přelom v nazírání obyčejných lidí na Bushovu a Blairovu odpovědnost za násilné prosazování strategických zájmů.

Stránky BBC nabízejí možnost vyjádřit se k důležitým tématům. Po vynesení rozsudku na Saddamem Husseinem položila BBC svým návštěvníkům tuto otázku: "Co myslíte, jaký dopad bude mít rozsudek na situaci v Iráku."

Z její formulace poněkud vyčuhuje snaha zavést diskusi do politicky správné roviny, to znamená pryč od rozsudku samého. Z naprosté většiny odpovědí je ale zřejmé, že diskutující takové zúžení nebrali na vědomí - už jen proto, že bez skutečné znalosti poměrů v Iráku by mohli pouze opakovat to, co se dozvěděli ze sdělovacích prostředků -- a v podstatě odpovídali na otázku "co si o tom rozsudku myslíte?".

Při letmém pohledu na vesměs civilizované příspěvky - diskuse je moderovaná a tak se v ní nesetkáme s primitivismem běžným v českých sdělovacích prostředcích - není možné nezaregistrovat četnost s níž se vyskytuje požadavek soudit Bushe a Blaira za válečné zločiny.

8. 11. 2006

Policie, ta neochvějná strážkyně nestranné, slepé a vševědoucí spravedlnosti v České republice, odložila podle zprávy ČTK předvolební, "kakaovou" aféru poslance ČSSD Krause.

To znamená, že se od podezření a šetření nedostala k obvinění , natož aby spis převzal, ztotožnil se se závěry a soudu doručil státní zástupce. A už vůbec nikdo, najmě nezávislý soud, "nad jinou pochybnost" poslanci Krausovi neprokázal vinu a neodsoudil jej.

Vzhledem k tomu, jak "přesně" byly Mladá fronta Dnes a televize informovány nejen o tom, co dělal Kraus v Ghaně, ale dokonce i o tom, v kterém hotelu spal (výpověď jakési recepční), jeden by čekal, že spis poputuje jako ukázka české rozvědčické bystrosti a důkladnosti kdesi uprostřed africké buše štandopede k soudu. A zatím?

Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Zpráva ČTK ze dne 8. 11. 2006 ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL
8. 11. 2006

Chtěla bych za sebe i za své přítelkyně poděkovat BL za básničku Theodory Žurkové "Ženám po padesátce". Už dlouho jsme se na našem babinci tak nenasmály, včetně jednoho muže a jednoho číšníka, který projevil přání takovou maminku z básničky mít. Copak o to, básnička je to velmi pěkná, zvláště je-li čtena nahlas, s citem a malebným mužským barytonem. Zkuste si to.

8. 11. 2006
tisková zpráva ministerstva práce a sociálních věcí

Míra registrované nezaměstnanosti k 31. 10. 2006 činila 7,4 % (září 2006 -- 7,8 %, říjen 2005 -- 8,5 %). K 31. 10. 2006 evidovaly úřady práce celkem 439 788 osob, což je o 14 394 osob méně než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 52 090. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání je 408 277 dosažitelných uchazečů o zaměstnání (jsou schopni okamžitě nastoupit do práce), což je o 19 054 osob méně než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 je počet dosažitelných uchazečů nižší o 51 616 osob. Říjnový vývoj byl velmi příznivý. Hodnota registrované míry nezaměstnanosti meziměsíčně poklesla o 0,4 procentního bodu, což je v říjnu nejvyšší meziměsíční pokles od počátku sledování (1991).

8. 11. 2006

Znovu o § 5 občanského zákoníku

Se zájmem jsem zachytil diskusi o § 5 občanského zákoníku, ztotožňuji se zejména s názory pana Potměšila, nicméně dovoluji si předložit své zkušenosti s aplikací tohoto ustanovení, k nimž jsem během svého působení na krajském úřadě jakožto odvolacího orgánu proti rozhodnutím obecních úřadů dospěl, píše čtenář z právního odboru jednoho krajského úřadu, jehož totožnost je redakci známa.

8. 11. 2006

Anebo to byla zcela nečekaná prezidentská rošáda?

Tak jsme se přece jen dočkali... překvapení? Z Hradu se v pondělí (6. 11.) nečekaně ozval prezident republiky, aby představitelé parlamentních stran nečekali, že se v úterý (7. 11.) ještě s prezidentem sejdou k nějakému dalšímu jednání před druhým kolem o pověření sestavením vlády. Nebo také že by se zase --- pokolikáté a opět nadarmo --- jednalo o tom, jak by snad bylo možné případnému dalšímu předpověření dát předem spolehlivý krunýř či vícebarevné balení. Aby posléze pověřený další premiér měl zelenou nejen na třicet dní po ustavení vlády, ale také po průchodném hlasování o důvěře na celé funkční období. Tedy teď už vlastně jen na tři a půl roku. Neboť čas nám běží, vážení. Všem sice vesměs nestejně, ale do jisté míry a občas i tam nahoře kupodivu málem stejně; skoro jako podle hodin a kalendáře.

8. 11. 2006

" Z hlediska vyššího principu mravního," říká v závěru filmu Vyšší princip profesor ze třídy, z níž gestapo odvedlo studenta pro schvalování atentátu nad Heydrichem, "není vražda nad tyranem zločinem."

Nevím, zda cituji přesně (to aby mne zase někdo nechytal za slovo), ale smysl je snad zřejmý. Zabije-li někdo diktátora, není to chyba. Co když to však udělá z vůle instituce, kterou si lidé vytvořili pro uplatnění práva?

8. 11. 2006

Jan Stern: Média psychoanalýza a jiné perverze

Přiznám se, mám rád eseje Jana Sterna a je dobře, že se podařilo jeho knihu Média, psychoanalýza a jiné perverze vydat. Její autor je mi známý z Britských listů, Haló novin, Obrysu-Kmene a dalších periodik jako dle mého soudu jeden z jejich nejlepších přispěvatelů. U Haló novin jeho úroveň dokonce natolik vybočuje z kvality ostatních článků a příspěvků, že si až říkám, jestli má Stern za potřebí se s někým takovým zahazovat. Ale stará láska nás intelektuálů asi pro něj nerezaví.... Stern je mi blízký i generačně, což mé sympatie jenom posiluje, zajímají ho stejné věci a z jeho textů čiší naše společná neláska ke dvou věcem - ke kapitalismu a ke stalinismu. Snad se i shodujeme v potřebě dát levici nové myšlenky a odít ji do přitažlivějšího roucha.

8. 11. 2006

Mají členové odbojové skupiny vedené bratry Mašíny nárok na vyznamenání, jsou jejich činy ospravedlnitelné, máme je považovat za hrdiny, či sprosté vrahy? Takové otázky a mnohé další již notoricky provází (bohužel vždy) chvilkový mediální zájem o tuto kauzu, spojený vždy buď s blížícím se udělením státních vyznamenání, či pokud některý z aktérů občas vystoupí v nějakém českém médiu. Nejinak je tomu letos. Zatím poslední ožehavá diskuse na toto téma proběhla asi před půl rokem, kdy se Josef Mašín ml. nechal v televizi slyšet, že považuje Václava Havla za slabého politika, který zradil český národ tím, že adekvátně nepostihl komunistickou stranu a který nese lví podíl na nepotrestání mnohých komunistických zločinců.

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? TÉMA BL

8. 11. 2006

I v době války platí civilizační normy

Polemika s článkem Ondřeje Šlechty "Mašínové jsou samozřejmě hrdinové"

Pan Šlechta ve svém příspěvku Mašínové jsou samozřejmě hrdinové uvádí: Ve slušné společnosti je zvykem nebrat právní řád totalitního režimu v potaz. Rád bych se ho proto zeptal, zda se tato věta vztahuje na všechny právní normy své doby? Pak by zřejmě jakýkoli kriminální čin byl nepostižitelný. A nemusíme zůstávat jen na poli trestního práva, mohli bychom škrtnout celý právní stav k roku 1989. Je majetek jeho rodiny nabytý v době totalitního útlaku skutečně její? To jen jako malý paradox, píše Václav Sedláček a pokračuje:

Činy skupiny bratří Mašínů nutí ptát se po legitimitě odporu proti zvůli. I naše současná Listina základních práv a svobod pamatuje na právo na odpor v článku 23. Toto ustanovení je však pouze velmi všeobecné, nedává návod, jak posuzovat oprávněnost konkrétního činu.

8. 11. 2006

Polemika s článkem Ondřeje Šlechty "Mašínové jsou samozřejmě hrdinové"

"Mají členové odbojové skupiny vedené bratry Mašíny nárok na vyznamenání, jsou jejich činy ospravedlnitelné, máme je považovat za hrdiny, či sprosté vrahy?" Ani pan Šlechta mne nepřesvědčil, že bratři Mašínové si zaslouží státní vyznamenání, píše Ladislav Lašek.

Srovnávání jejich činnosti s partyzánskými aktivitami jejich skupny v době války je zavádějící. V roce 1945 válka skončila a žádné odbojové skupině, ani Mašínům, se nepodařilo vyvolat ani lokální povstání jako zárodek občanské války. Mašínové tedy zůstali individuální skupinou v neválečném prostředí, které pak nezbylo než se prostřílet za hranice. Nikdo asi nepochybuje, že na rozdíl od většiny Čechů bratři Mašínové byli mimořádně stateční.

Nemusíme je odsuzovat ani jako vrahy ani jim věšet po tak dlouhé době na hruď státní vyznamenání. Z občasných vyjádření Mašínů v médiích mám osobně pocit, že po tolika letech se podobnými otázkami nezabývají. Napsali knihu vzpomínek a tím to pro ně nejspíš končí. Snad by bylo užitečnější pomoci jejich knihu pamětí u nás maximálně rozšířit, než si jednou zatleskat u propůjčovaného státního vyznamenání.

8. 11. 2006

Němci se ptají: "bude proud"? ... Tiché šeptání o silném tlaku na nabídku co nejlevnější elektřiny a šetření na úkor zastaralých zařízení, nechtěl dlouho nikdo slyšet. Přitom jsou sítě redukovány, zásoby v sítích odbourávány a produkční rezervy minimalizovány. Nemluvě o propouštění zaměstnanců a ztrátách odborníků. .... Dnes politici kritizují energetické koncerny, že přes vysoké výnosy neinvestují dostatečně do údržby a výstavby sítí. ... Politici hledají cestu, jak nebýt závislými na plynu a ropě z východu, přitom se stávají závislí na západních energetických koncernech.

Jan Prášil z Asociace pro mezinárodní otázky v HN ZDE

8. 11. 2006

Staronovým premiérem by měl být Mirek Topolánek. S osobním cílem být jím co nejkratší dobu a přivést zemi k předčasným volbám. Jak, kdy a proč, zůstává předmětem sporu.

Rozhodnutí Václava Klause pověřit sestavením vlády opět Mirka Topolánka většinu politiků zaskočila. Prezident však postupoval zcela logicky. Každé jiné rozhodnutí by nejen zvýšilo napětí mezi politickými stranami, ale možná i rozštěpilo ODS nebo ČSSD. Mělo by i pochybnou naději na úspěch při hledání potřebné důvěry v Poslanecké sněmovně. Navíc by zúžilo prezidentovy šance na znovuzvolení.

8. 11. 2006

Že se v německém pohraničí daří prostituci, ví nejspíše každý. Že je řada prostitutek z "domácího" prostředí a že se v regionu ty ostatní zabydlely, se ví také. Že zde žije řada občanů (a občanek), které označujeme za nepřizpůsobivé, včetně prostitutek a jejich "ochránců", ví také kdekdo. Ale teprve letos vyšlo najevo, kdo vlastně z politiků stojí za podivnou aktivitou německé "nevládní" organizace KARO.

8. 11. 2006

EU později, ale přece synchronizuje na transatlantické vlně opatření proti leteckému terorismu. Nová omezení sortimentu a objemu zboží, se kterým se smí nadále létat, určitě podpoří růst některých průmyslových odvětví: čím méně máte dovoleno vozit s sebou, o to víc si musíte znova koupit. Důkladné letištní odbavovací procedury však otevírají otázku, zda bude cesta vzduchem nadále nejrychlejším způsobem přepravy.

8. 11. 2006

Návštěva nádražního WC je vskutku nezapomenutelný turistický zážitek, který domorodci již vůbec nevnímají. Málem mi zaskočilo podruhé. U vchodu mi nějaké zevlující strašidlo prodalo za 5,- Kč kus natrhaného toaletního papíru.

Vyrazil jsem do Prahy, jako rodičovský doprovod na školní výlet vlakem. To proto, abych pomáhal paní učitelce, aby se dítka školou povinné v matičce měst při prohlídce pamětihodností neztratily.

9. 11. 2006

Po Praze koloval tento volební leták a jak je vidět měl úspěch, píše Josef Vít:

8. 11. 2006

Saddám Husajn byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Neexistuje ale shoda ani o rozsudku, ani o procesu.

V Bagdádu padl první rozsudek nad svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem: smrt oběšením. Je to trest za zločiny, jichž se dopustil v 80. letech na obyvatelích města Dudžajl, při nichž bylo popraveno nebo umučeno 148 lidí. Vezme-li se v úvahu, že během Husajnovy vlády zahynulo i ve válce s Íránem a invazi do Kuvajtu přibližně milion lidí, lze za spravedlivý pokládat nejvyšší trest.

8. 11. 2006

Rozhodl jsem napsat, abych se podělil o svou reflexi na vyběr autora (autorů) pro Český pavilón pro 52 bienale v Benátkách.

Komise ve složení M.Knížák, T.Vlček, M.Pokorný, M.Fišer, Š.Šimlová a jeden člověk ze Slovenska (jméno si nepamatuji) vybrala projekt I.Jůzové.

Neviděl jsem její projekt, nevím s kým je podávala atd.. Třeba byl geniální, přesto si myslím, že i kdyby byl sebegeniálnější, nelze její dosavadní, pro mne kvalitativně nevýraznou práci i v rámci českého kontextu relevantně"postavit" vůči lidem (umělcům a kurátorům), kteří se poslední léta zcela jednoznačně podíleli na formování českého umění!

8. 11. 2006

Dne 5. listopadu tohoto roku byl bývalý diktátor a válečný zločinec Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením za podíl na masakru 148 šíitů ve městě Dudžailu v roce 1982. Tak zněla oficiální zpráva, kterou odvysílal televizní okruh Čt 24. Tento proces se skvěle vyjímá před zraky světové veřejnosti, a rozsudek přišel jakoby náhodou těsně před volbami do amerického Kongresu. Není jistě pochyb, že jde mimojiné o cynický plivanec do tváře amerického voliče, jak se Bushova administrativa ze všech sil snažila získat potřebné body, aby tyto volby vyhrála a mohla dál prosazovat svoji smrtonosnou politiku.

8. 11. 2006

Velmi krátce po sečtení výsledků komunálních voleb a prvního kola voleb senátních se jedna z televizních reportérek kouzelně uřekla, když na otázku moderující hlasatelky (ne, nepřepsal jsem se, skutečně jsem chtěl napsat "moderující hlasatelky" a nikoliv "moderátorky"), jaká panuje nálada v sídle Občanské demokratické strany, odpověděla slovy: Tak nálada zde mezi novináři je výborná...

8. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ :

Už se to stalo patnáctsetkrát. Rozpustily se bankovky. Stalo se to už v 15 německých městech, mezi jinými v Berlíně a v Postupimi, v Karlsruhe, ve Würzburku, ve Frankfurtu nad Odrou, v Magdeburku, v Kielu, v Bad Mergentheimu, v Düsseldorfu, v Gießenu, v Mnichově, v Chotěbuzi, v Rostocku, v Lipsku, v Erfurtu, v Koblenzu a ve Freiburku.

8. 11. 2006

Úterý ještě více zkomplikovalo povolební situaci v Rakousku, kdy na schůzi, kterou svolala prezidentka Národní rady Barbara Prammerová, bylo rozhodnuto, že ještě tento týden zahájí jednání oba parlamentní výbory na prošetření koupi stíhaček Eurofighter a bankovní aféry BAWAGu. To ještě více zmrazilo vztahy mezi sociálními demokraty a lidovci, kteří pozastavili jednání o velké koalici.

Daniel Ortega
7. 11. 2006

Bývalý vůdce sandinistické revoluce Daniel Ortega se po 16 letech vrací do čela nikaragujské politiky poté, co byl vyhnán surovou občanskou válkou s Contras, podporovanými Američany . Nyní demokraticky vyhrál nedělní nikaragujské prezidentské volby jako kandidát Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN) s více než 38% hlasů. Tvrdí to dvě mezinárodní pozorovatelské skupiny - Ipade a Ethics and Transparency Group, které nasadily během nedělního hlasování 11 000 pozorovatelů. Ortega vede o téměř devět procent před nejbližším soupeřem, konzervativním kandidátem, bankéřem Eduardem Montealegrem, kterého podporují USA. Ortega vyhrál s 38,49 %, následován Montealegrem se 29,52% a dalším konzervativcem Jose Rizo, který získal 24,15%. Po sečtení hlasů ze 61 % hlasovacích míst dle jiných zdrojů má Ortega podporu 38,7 % voličů. Ortegovo téměř jisté vítězství je ranou politice Washingtonu, který spolupracoval s Contras v občanské válce osmdesátých let a obává se, že Ortega by spojil protiamerický blok v Latinské Americe spolu s venezuelským prezidentem Hugo Chavezem.

Carlos Lage Dávila
8. 11. 2006

VLAŠTOVKA ZMĚN KUBÁNSKÉ POLITIKY?

vystoupení místopředsedy Státní rady Kubánské republiky, Carlose Lageho Dávily (*1951) na XVI. Iberoamerickém summitu šéfů států a vlád, konaném ve dnech 3., 4. a 5. listopadu v Montevideu, Uruguayi

Emigrovat je právo, které musí být respektováno. Muset však emigrovat, opustit vlast a rodinu, aby bylo možné zajistit dětem jídlo, zdraví a vzdělání, je nespravedlivé a kruté. Zaslat peníze příbuzným je ušlechtilý počin, který musí být umožněn. Aby však musel nějaký národ z takto zasílaných peněz žít, je ponižující. To, že bohaté státy přijímají stále restriktivnější, abusivnější a více xenofobní opatření vůči emigrantům, je morálně nepřijatelné.

8. 11. 2006
"Závěrem bych chtěl říct, že sociální politika je jistě potřebná. Není to však ona, která by zajistila prosperitu. Každá prosperující společnost stojí právě na těch, které pan Vít tak kritizuje. Na těch, kteří dávají práci a kteří jsou zákonitě bohatší. I z jejich daní se platí sociální příplatky potřebným - a dnes bohužel i nepotřebným. Rudý sen tato země snila přes 40 let a probuzení bylo převelice bolestné. Neupadněme do dalšího zavile rudého snu."

polemika s článkem Ondřeje Szalonnáse "Neupadněme do dalšího zavile rudého snu", reagující na článek Josefa Víta "Volby a volební preference"

Velice zajímavé čtení. Avšak má jednu, a to zcela závažnou chybu. Pokud platí údaje o autorovi, tak jak jsou na BL zveřejněny, je mu právě dvacet let. Nechci polemizovat, jen konstatovat, píše čtenář Jaroslav Mašinda .

Dvacet let poznávání, dvacet let životních zkušeností, o něco méně vzdělání. Z toho jen několik prvních let života a mateřského mléka s oním "zavile rudým snem".

7. 11. 2006

SIROMACHA

Památce mého otce, bez jehož vzpomínek by tato kniha nikdy nevznikla.

Ne, neukážeme vám stín, který se ráno plazí před vámi.
Má příchuť kyselých a nedozrálých malin.
Ne, neukážeme vám ani stín, který se večer táhne za vámi.
Jak pavučina vrůstá do rozvalin.
Ukážeme vám hořkosladkou vůni strachu.
A ještě nenávist. A beznaděj. A zmatek.
Jak plíseň vniká k ránu v lázních do oplatek.
Ukážeme vám život v hrsti prachu.

Egon Feilchenfeld: Pustá země

Byl to zvláštní a trochu odporný sen, který se zdál Sabině ve zlaté vaně. Mívala většinou sny a někdy byly krásné, přesné a barevné jako filmy; většinou však byly hnědobílé a ošklivé a brzy na ně zapomínala. Tehdy mluvila ze spaní neznámým jazykem.

Tento sen byl ale jiný.

Viděla sice zvenčí jako ve skutečném světě věci a děje, které se dály, viděla krajinu, les a dravé ptáky, ale zároveň také Sabina slyšela jejich myšlenky, rozuměla jejich rozhovorům a slyšela někoho, snad boha, vyprávět jejich příběh. Vyprávěl líně a pobaveně, vyprávěl jako někdo, kdo zná předem konec anekdoty a jejích hrdinů si neváží.

Rumsfeld si potřásá pravicí se Saddámem
7. 11. 2006

VIDEO

ZDE

"Iraq: Declassified Documents of U.S. Support for Hussein" - Washington Post "Live Online" chat with Archive Middle East Analyst Joyce Battle

February 27, 2003 ZDE

Video Clip: "Shaking Hands with Saddam Hussein" - Iraqi President Saddam Hussein greets Donald Rumsfeld, then special envoy of President Ronald Reagan - Baghdad, December 20, 1983.

Iraqi television; courtesy CNN 2.54 MB734 kB

Odkazy zaslal Vladimír Rott.

7. 11. 2006

Saddámu Husajnovi nebylo u soudu dovoleno hovořit o tom, jak jeho režimu, tak podobnému nacismu, prodával Západ chemikálie.

Tak byl někdejší spojenec USA odsouzen k smrti za zločiny, které spáchal, když byl nejvěrnějším přítelem Washington v arabském světě, píše v deníku Independent Robert Fisk. Amerika věděla všechno o jeho zvěrstvech a dokonce mu dodala smrtící plyn -- Británie samozřejmě taky.

7. 11. 2006
jméno autora je redakci známo

Desítky milionů se vydávají na to, aby se národ naučil správně říkat ou tů. Naučit firmu jako celek slušnému chování ke svým klientům by snad nemuselo být tak nákladné. Je to zvláštní, přijdou noví lidé, ale vzorce chování zůstanou. Inu těžko učit starého psa novým kouskům...

Když před nedávnem popisoval jeden z čtenářů BL své zkušenosti se zaváděním Internetu expres od Eurotelu, měl jsem pocit, že mluví přesně o tom, co jsem i já zažil ve stejné firmě jen o rok dříve. Chtěl bych tohoto čtenáře ujistit, že to není všechno, co se dá s Eurotelem resp. teď po novu s O2 zažít. Na začátku listopadu 2006 jsem dostal výhružný dopis, v němž mi příslušný referent O2 sděluje, že jsem nezaplatil za červenec.

7. 11. 2006

Význam jedince pro společnost a společnosti pro jedince

Referát přednesený na mezinárodní konferenci "Mládež a kriminalita" Nitra, 25. - 27. 10. 2006

Negativní jevy u dětí a mládeže jsou převážně vnímány jako důsledek chybného převzetí společenských obsahů, hodnot a norem dětmi a mládeží, tedy jako chyba v procesu socializace, v širším významu chyba ve  funkcionálním působení společnosti a v užším významu v intencionálním působení na mladou generaci. Jako individuální chyba socializovaného a socializujícího se jedince. Ve skutečnosti stav sociability a existence negativních jevů u mladé generace je výsledkem působení všech prvků fungujících v procesu socializace. K pochopení rezultátu socializace je proto nutné analyzovat stav a vývoj základních prvků socializačního procesu.

6. 11. 2006

Podzimní "českokrumlovská" mediální konference, která posledních pět let vždy předznamenávala vývoj české mediální scény, byla tentokráte ve znamení několika zásadních prohlášení.

Ač se zdálo, že nejvýznamnější výrok o zpětvzetí kasační stížnosti vůči rozhodnutí soudu o zrušení digitálních licencí zazněl z úst generálního ředitele TV Nova Martina Dvořáka, zástupce kmitočtového regulátora, ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač ho předčil. Dal totiž právníkům Novy návod, jak jiným způsobem torpédovat realizaci Technického plánu přechodu České republiky na digitální vysílání, který ČTÚ připravil. Richard Rybníček se pozastavil nad tím, že TPP není závazný, ačkoliv to nikdo neřekl, jen Duchač připustil roztrhání TPP na kousky voluntaristickými rozhodnutími správního soudu. A tak ačkoliv se v průběhu konference zdálo, že Generální dohoda je možná a nové televize by mohly odstartovat příští rok, do kompromisu může být daleko a spíše než ústupek, je krok Novy úskok směřující nakonec k arbitráži spíše, než k vysílání. V tom má Nova praxi... Bývalý předseda ČTÚ David Stádník, dnes úředník Ministerstva informatiky, které chce vláda ODS nechat zrušit, se chce stát přesto mediátorem dohody všech o všem a potvrdit svou roli "otce české digitalizace" . Chce zprostředkovat odblokování současného patu udílení digitálních licencí a neasného přechodu k definitivním multiplexům, zaviněný podivným rozhodnutím soudu, který zrušil rozhodnutí RRTV o udělení licencí na vysílání DVB-T. Evropská komise nyní zvažuje, že členské země EU vyzve, aby analogové vysílače vypnuly ještě dříve, než určuje nejzažší termín pro celou Evropu - konec roku 2012.

V Krumlově bylo po dva dny horko, i když začal padat sníh.

Krumlovská mediální konference 2006 - FOTOGALERIE IIIIIIMEJDAN

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
7. 11. 2006 Tony Blair donucen veřejně říci: Jsem proti trestu smrti   
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví   
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem   
6. 11. 2006 "Neokonzervativcovo pozdní pokání" nebo jen další pokleslé dějství? Michal  Brož
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
5. 11. 2006 Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje? Milan  Daniel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
7. 11. 2006 ■ ■ ■ Mikuláš  Bryan
6. 11. 2006 9. Jaroslav  Žila
3. 11. 2006 Ženám po padesátce Theodora  Žurková
2. 11. 2006 Chvění vody za požáru Petr  Fiala
1. 11. 2006 Variace Theodora  Žurková
31. 10. 2006 Neměj mi za zlé Jiří  Pištora
30. 10. 2006 Vyhnanství Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic
26. 10. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
30. 10. 2006 Ivan  Brezina
30. 10. 2006 Britská vláda se dohodla s Al Gorem, aby v Americe přesvědčoval o nutnosti boje proti klimatickým změnám   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Fašista izraelským vicepremiérem? Daniel  Veselý
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové   
26. 9. 2006 Izrael tajně vyjednává se Saúdskou Arábií   
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Dva z mužů, obviněných ze spiknutí vyhodit do povětří transatlantická letadla, byli propuštěni   
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Podruhé do téže řeky Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Je to o horkém bramboru nebo spíš gordický uzel? Miloš  Dokulil
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
7. 11. 2006 ČT 1: Jak jim mohlo ujít, že jim to ušlo? Oldřich  Průša
7. 11. 2006 Klaus a jak je tomu se žoldy Boris  Cvek
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba

Nikaragua a Daniel Ortega RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Nikaragua volí prezidenta, viceprezidenta a parlament   
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
30. 10. 2006 Předvolební Nikaragua Lubomír  Molnár
18. 8. 2006 Paranoja, moc a cynizmus Noam  Chomsky
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
2. 1. 2006 Co s dluhem rozvojových zemí? Miloš  Kaláb
18. 2. 2005 Realita sweatshopů v Nikaragui   
23. 9. 2004 Biznis teroru   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark