7. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 1. 2009

Izraelci zavraždili 688 osob, více než polovina z nichž byli civilisté, a 130 mrtvých byly děti

Ehud Olmert, izraelský premiér, vyšle vysokého velvyslance Amosa Gilada do Káhiry. Ten tam bude zkoumat návrh příměří, který vypracovaly Egypt a Francie.

Avšak Izrael chtěl udržet nátlak na organizaci Hamas tím, že oznámil, že izraelský válečný kabinet schválil přípravy na třetí a drtivější fázi ofenzívy do Gazy, jejíž součástí by byly razie do městských oblastí.

8. 1. 2009

Izraelci zavraždili 688 osob, více než polovina z nichž byli civilisté, a 130 mrtvých byly děti - zajímavý podtitulek od novinářů, kteří bojují proti "aktivismu". V původním článku v Telegraphu samozřejmě není nic o "vraždách", píše čtenář, který se označuje jako Karel Tauchman, který však zapomněl napsat svůj email.

A oni je nezavraždili, pane Tauchmane? Oni jsou ti lidé a ty děti živí? Jak byste to tedy popsal?

Označovat normální lidský postoj za "aktivismus" je vrchol hnusu. Je to pozoruhodným důkazem otrlosti a zmatenosti mysli. Skutečně si myslíte, že poukazovat na brutalitu je aktivismus? Doufám, že se nikdy nedostanete do situace, v jaké jsou ženy a děti v Gaze. Osud je nepředvídatelný a s vaším postojem by se vám to mohlo stát...

7. 1. 2009
Robert Blecher, Andrew Stroehlein

Evropská unie za nynějšího českého předsednictví má šanci stát se při tomto vyjednávání férovým a nestranným prostředníkem a Brusel a Praha musejí zaujmout tento postoj. Vzhledem ke zkáze a nynějšímu vakuu v mezinárodní politice, kterou nikdo neřídí, má Evropská unie šanci - i povinnost - vystoupit a dojednat dohodu na ukončení krveprolévání.

Jeruzalém/Brusel: Prosincový rozklad slabého příměří a návrat k totálnímu konfliktu mezi Izraelem a Gazou za správy organizace Hamas vede mnohé k tomu, aby řekli: "No, už zase totéž: co je na tom nového?" Komentátoři hojně srovnávají současnou situaci s válkou mezi Izraelem a Libanonem v roce 2006.

Ano, určité podobnosti existují: Izrael byl terčem příliš častých provokací, a tak nyní, stejně jako v roce 2006, reagoval drtivou vojenskou silou proti islamistickým jednotkám i proti civilní infrastruktuře. Důsledkem jsou obrovské počty raněných a mrtvých, z nichž se nyní navzájem obviňují obě strany. Mezinárodní společenství je nejednotné ohledně toho, jak jednat, Spojené státy tiše dávají Izraeli zelenou, aby pokračoval v útocích, a arabský svět křičí a běduje, aniž by to mělo jakýkoliv dopad. Přitom veškeré ty hrůzy a ponížení připravují extremismus příští generace.

7. 1. 2009

I když američtí spojenci v EU platí za plyn asi 500 dolarů za jednotku, Washington chce, aby Gazprom dotoval protiruskou koaliční vládu v Kyjevě prodejem plynu chudé Ukrajině jen za 175 dolarů za jednotku. Reakcí Gazpromu je tvrdá tržní ekonomika.

Vysocí činitelé Gazpromu jsou ekvivalentem z jednadvacátého století britských průkopníků z osmnáctého století, kteří drsně prosazovali státní moc a bohatství. Náhle objevili dosavadní zastánci volného trhu bez přívlastků, že se jim jaksi nelíbí drsná realita poptávky a nabídky.

Ruský energetický gigant, Gazprom, je v ohnisku nové studené války mezi Kremlem a Washingtonem. Za bývalé studené války sovětský plyn šel na Západ i na vrcholu hádek mezi Reaganem a Brežněvem - avšak postkomunistické Rusko není tak poslušné, jak bývala ona někdejší "říše zla, píše Mark Almond, historik z Oxfordské univerzity.

7. 1. 2009

ŠOK│ V současné debatě o dodávkách plynu z Ruska uniká mnoha novinářům jeden detail: Ne Rusko, ale Ukrajina zastavila dodávky plynu do Evropy.

Pokud se dodávky Ukrajině rovnají nule, dodávky Evropě budou rovněž takové," řekl Zemjanskij citovaný agenturou RIA Novosti. " ... ... V dopise ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi a předsedovi Evropské komise José Barrosovi napsal Juščenko, že Ukrajina je připravena obnovit tranzit plynu přes své území.

"Minulú noc Ukrajina uzavrela všetky plynovody smerujúce do Európy. To je dôvod, prečo dnes ráno neprichádza na starý kontinent žiaden ruský plyn," vyhlásil v Berlíne pred novinármi zástupca šéfa Gazpromu.

Rusko nezastavilo tranzit, jen vypovědělo smlouvu Ukrajině, neboť nezaplatila. Ukrajina vzápětí nato zavřela kohoutek celé Evropě pod heslem "ať Evropa pozná, jaké to je bez plynu". Jediným českým médiem, které objektivně napsalo, jak je to doopravdy a nezamlčelo roli Ukrajiny v této diplomatické přestřelce, ve které si Juščenko vzal jako rukojmí celou Evropu, je Deník.

Deník 7.1.2009 , Michal Olbrich : Do Česka neteče ani kapka ruského plynu ZDE

SITA/AFP : Za zastavením dodávok stojí Ukrajina, tvrdí Gazprom ZDE
7. 1. 2009

Gazprom uvedl, že byl donucen uzavřít většinu dodávek, protože Ukrajina kradla další plyn, určený pro evropské zákazníky, a uzavřela poslední plynovod, kterým docházel plyn z Ruska do Evropy.

Avšak Valentin Zemljanský, mluvčí Naftogazu v Kyjevě, konstatoval: "To je fyzicky nemožné. Všechny kohouty, jimž se uzavírá plynovod, jsou na území Ruska. V 7.44 dnes ráno Rusko uzavřelo veškerý plyn, který měl procházet Ukrajinou do Evropy. Dodávky plynu do Evropy zastavilo Rusko."

Telegraph: European Union issues 24-hour deadline for Russia to restore gas supplies ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin konstatoval, že pokud Ukrajina v blízké budoucnosti neotevře tranzit ruského plynu do Evropy, Gazprom bude nucen definitivně zastavit své dodávky na Ukrajinu. Putin také podpořil návrh předsedy EU Topolánka a německé kancléřky Angely Merkelové na vyslání mezinárodních pozorovatelů z Evropské unie na území Ukrajiny a Ruska, aby sledovali tranzit plynu a přesvědčili se sami, kdo vypnul plyn zemím EU. České předsednictví EU svolává na zítřek do Bruselu mimořádný summit za přítomnosti Ruska i Ukrajiny.

Голос России: Россия приостановила поставки газа через Украину, пока она не предоставит гарантий его транзита в полном объёме. ZDE

7. 1. 2009

V důsledku nedostatečné reflexe minulosti ubývá příznivců levice

Středisko empirických výzkumů (STEM) zveřejnilo počátkem týdne výsledky prosincového průzkumu, z něhož vyplynulo, že komunisty nechce ve vedení státu 58% lidí. Podobná část respondentů vyjádřila názor, že vliv komunistické strany by se měl zásadním způsobem omezit.

7. 1. 2009

(Jenže Británie nebombardovala Irskou republiku a neničila irské školy a kostely)

29. 12. 2008: „Teroristické hnutí Hamás definitivně porušilo klid zbraní, který zprostředkoval Egypt mezi Izraelem a Hamásem. Situace se vyhrotila v minulém týdnu, během něhož dopadly stovky raket a minometných granátů na izraelská sídla Sderot, Aškelon a Netivot a na přilehlé kibucy.  Během jediného dne dosáhlo číslo smrtonosných střel čísla 80 a Izrael pohřbil další z obětí teroru – 27. prosince zemřel Beber Vaknin z města Netivot.

Kdyby se Hamás vzdal teroru, nebyl by důvod k odvetné akci ze strany Izraele.

7. 1. 2009

Aby Izrael zůstal židovský, demokratický a ekonomicky udržitelný, stát by měl definovat asi čtvrt milionu Arabů, žijících ve východním Jeruzalémě, jako Palestince. Měl by je přestat považovat za izraelské občany. To doporučuje analýza střediska Metzilah Centre, pro-sionistického odborného institutu, který založila profesorka práva Ruth Gavisonová z Hebrew University.

7. 1. 2009

Přece nejde především jen o vojenský konflikt!

V pásmu Gazy a na přilehlém území Izraele je teď víc než patrný ozbrojený konflikt. Neříká se běžně, že tam vypukla válka. Jako kdyby probíhalo jen ozbrojené "střetnutí". Boje, které nejdřív měly podobu vzájemného měření sil jaksi na dálku, nakonec přešly v pozemní operace. V Evropě i v Americe může nejednou převažovat mínění, že je třeba pouze přimět tamní blízkovýchodní znepřátelené strany, aby zasedly za jednací stůl a dojednaly účinné příměří.

7. 1. 2009

ANALÝZA:

Problematika Blízkého a Středního východu je stále aktuální vzhledem k projevům násilí a tím i nejistoty obyvatel v dané oblasti v podstatě na základě dosud neřešeného problému. V posledních dekádách došlo však, tak jako ve světě vůbec, k podstatným změnám, které dávají konečně reálnou naději k definitivní stabilizaci. Přehlížím v této souvislosti, a myslím zcela oprávněně, nynější tendence některých médií evokující návrat k  nové „studené válce“. Tendence dnes, však nejenom nepodložené, ale i uměle vytvářené.

7. 1. 2009

Německo, největší politický spojenec Ruska v Evropě, varovalo v úterý večer, že mu velmi brzo dojdou zásoby zemního plynu, pokud nedojde k vyřešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a Evropané začnou ve svých domovech mrznout.

7. 1. 2009

Agresivní útoky izraelských vojáků v pásmu Gaza vyvolaly vlnu odvetných útoků proti židovským cílům v Evropě. Šéfové komunit se obávají, že všeobecně sílí antisemitismus. V nejvážnějším incidentu najeli v Toulouse v jižní Francii v pondělí večer hořícím automobilem do synagogy. K jiným žhářským útokům došlo ve Švédsku a v Británii a organizace, která poskytuje poradenství pro sebeobranu pro britské židy konstatovala, že až 25 rasistických incidentů za minulý týden má zřejmě souvislost s konfliktem v Gaze.

7. 1. 2009

Rusko prodává plyn Ukrajině na základě ročních kontraktů. To je vysoce nezvyklé, většinou se uzavírají takové odhody na deset, někdy i 35 let. Roční kontrakty však Rusku vyhovují - Ukrajina stále platí za plyn méně, než je jeho tržní cena, a Moskva cenu zvyšuje pokaždé, když potřebuje peníze, anebo se jí nelíbí ukrajinská politika. A Rusko-ukrajinské vztahy jsou v poslední době na bodu mrazu. Moskva obvinila Kyjev, že během války v srpnu 2008 vyzbrojil Gruzii, tak proč by měla dál dotovat plyn pro Ukrajinu? Kromě toho, ruští energetičtí giganti mají finanční potíže a zoufale potřebují peníze. Rusko možná požaduje zvýšení cen částečně z politických důvodů, ale prosazuje také tvrdé obchodní důvody a tak tomu bude i nadále, píše v deníku Guardian Tomáš Valášek, ředitel odboru pro zahraniční politiku a obranu v Centru pro evropskou reformu a pokračuje:

Ukrajina musí přestat záviset na levném ruském plynu. Podle statistik BP spotřebovává Ukrajina dvakrát tolik plynu na jednoho obyvatele než sousední Polsko. Je to částečně důsledkem toho, že ukrajinská ekonomika především vyrábí ocel, avšak Ukrajina musí zmodernizovat svůj průmysl a bytový fond, aby využívala méně energie. Musí si zvyknout postupně na evropské ceny za plyn a měla by požadovat dlouhodobý kontrakt od Ruska. Tak by předem věděla, jak budou ceny plynu postupně stoupat, může podle toho jednat a realizovat plán snížení spotřeby energií.

Kompletní článek v angličtině ZDE

7. 1. 2009

Granty na zateplení domů srazí dovoz i účty

tisková zpráva Greenpeace a Duhy

Vláda může a musí podniknout rázné kroky, jež srazí český dovoz zemního plynu o desítky procent, podotkly ekologické organizace. Hnutí DUHA a Greenpeace apelují na ministry, aby investovali více peněz do grantového programu, který by statisícům rodin pomohl zateplit domy.

6. 1. 2009

"Asi je to vajíčko nedovařené. Putin vypnul plyn, když jsem ho dělala," zní legenda pod tímto kresleným komentářem Matta z deníku Daily Telegraph ZDE

7. 1. 2009

...toho opravdu nejsme schopni.

Vždyť přece všichni dobře vědí, že hlavní politikum=energie a naopak.

Ale dělají pštrosa.

PS: Znáte ten starý vtip(?) jak pštros běží přes celou poušť ke známým, oni mají hlavu v písku a on zoufale:

6. 1. 2009

Smrt čtyřiceti dvou lidí v důsledku izraelského útoku na školu OSN v Gaze konečně přiměl Baracka Obamu, aby prolomil své mlčení.

"Civilní ztráty na životech v Gaze a v Izraeli jsou pro mě zdrojem hlubokého znepokojení," řekl nový americký prezident. Víc k tomu nedodal, protože se chce přidržet zásady, že ve věcech zahraniční politiky má za Spojené státy hovořit George Bush, dokud je ještě ve funkci. Obama dodal, že toho hodně dodá po své inauguraci 20. ledna.

6. 1. 2009

Nejméně 30 osob bylo usmrceno a 55 zraněno, když vybuchly izraelské dělostřelecké granáty před školou v Gaze, kterou tam provozuje OSN, konstatovali palestinští zdravotníci. Mezi usmrcenými ve škole al-Fakhura v uprchlickém táboře Džabaliya byla celá řada dětí, konstatovali lékaři z blízké nemocnice. Lidé se ve škole skrývali před izraelským bombardováním.

Izraelští vojáci tvrdili, že na ně palestinští extremisté ze školy stříleli. Mluvčí organizace Hamas to popřel.

Nedlouho předtím varoval mezinárodní výbor Červeného kříže, že v Gaze vznikla "totální humanitární krize". Vysoký činitel Červeného kříže Pierre Kraehenbuhl uvedl, že život v Gaze je teď nesnesitelný.

Palestinské zdroje uvádějí, že bylo od zahájení útoků usmrceno až 600 osob a Kraehenbuhl zdůraznil, že je nutno učit víc na ochranu civilistů.

V úterý zahynulo asi 70 Palestinců a 5 izraelských vojáků.

Svědci konstatují, že v úterý odpoledne zasáhla nejméně jedna izraelská střela školu al-Fakhura. Vyvolalo to velkou explozi a úlomky šrapnelu pršely na lidi ve škole i mimo školu.

Ve škole se ukryly stovky lidí ve snaze uniknout bojům mezi izraelskými vojáky a extremisty na okrajích uprchlického tábora, na východ od Gaza City.

Televizní záběry ukazují mrtvá těla, poházená po zemi uprostřed kaluží krve.

Zdroj BBC

7. 1. 2009

Izrael souhlasil, že vytvoří v pásmu GAza "humanitární koridor", konstatoval úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta. Izraelská armáda otevře "určité oblasti na omezenou dobu, aby mohlo obyvatelstvo dostat humanitární pomoc," řekl. Cílem tohoto opatření má být "zabránit humanitární krizi".

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 1. 2009

Zkrvavené děti jsou zjevně civilisté; muži, usmrcení při odpalování raket, zjevně nikoliv. Avšak co oněch asi 40 mladých policejních rekrutů organizace Hamas na přehlídce, kteří byli usmrceni v první vlně izraelského bombardováni Gazy, ptá se reportérka BBC Heather Sharp.

Skladiště zbraní jsou zjevně vojenské cíle, ale co například ministerstvo vnitra? To když bylo zasaženo, byli přitom usmrceni dva zdravotníci, anebo směnárna, která byla vybombardována minulý týden a při tom byl zraněn chlapec, žijící nad ní?

6. 1. 2009

Na pařížské náměstí Republiky přišli včera aktivisté a představitelé všech levicových organizací. Přišli studenti a gymnazisté. Přišli odboráři. Socialisté opět nepřišli, nikdo je ani nehledal. Nové socialistické vedení na demonstrace s levicovým lidem nechodí, jenom radí Sarkozymu co má dělat. České předsednictví EU také nikdo na ulici nepostrádal.

7. 1. 2009

Mezinárodní Červený kříž

tisková zpráva Rostoucí množství civilistů umírá nebo je zraněno v eskalující krizi v Gaze. Na tiskové konferenci konané v Mezinárodním výboru Červeného kříže (MVČK) v Ženevě popsal Pierre Krähenbühl, ředitel Operačního odd. MVČK, situaci civilistů v Gaze jako neúnosnou a vyzval strany konfliktu, aby učinily vše možné k tomu, aby MVČK a Palestinskému Červenému Půlměsíci (PČP) byl umožněn přístup k lidem v nouzi.

7. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Problém není nový, vraždění patří bohužel ke každodennímu životu, přestože se už dlouho zabíjení druhých zakazuje a dokonce i sebevražda je pro většinu lidí asi ještě morálně opovrženíhodné. Zabíjejí se lidé nejen v oficiálních válkách, ale také při teroristických atentátech, v domovech a na ulicích, někdy jen za několik euro, někdy při hájení rodinné cti. Hodnota lidského života nic pevného není a v souvislosti se současnými boji na Blízkém východě se dokonce uvažuje i o tom, které zabíjení je ještě přiměřené a které už ne. To je důvodem mé dnešní poznámky.

7. 1. 2009

Výzva k podání žádostí o bohemistické stipendium AV ČR

V Praze dne 7. ledna 2009

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vyhlašujeme nové kolo podání žádostí o krátkodobé studijní pobyty v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v.v.i. na rok 2009. Studijní pobyt má zpravidla rozsah 1 měsíc.

7. 1. 2009
tisková zpráva poslankyně ČSSD a místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti českého Parlamentu Anny Čurdové

V úterý 6.1.2009 proběhlo v Kulturním domě v Rožmitále pod Třemšínem na okraji Brd setkání členů Ligy starostů proti radaru a členů hnutí Nenásilí s cílem naplánovat podrobnosti společné únorové cesty do sídla Evropského parlamentu v Bruselu. Cílem této cesty bude veřejné slyšení za účasti zhruba čtyř desítek českých starostů, zástupců hnutí Nenásilí a členů Evropského parlamentu, které proběhne 18. února 2009, a na něj navazující manifestace uspořádaná na podporu českému hnutí starostů i občanů proti umístění vojenské základny USA na území České republiky.

6. 1. 2009

Úsilí Izraele zlikvidovat Hamas je pochopitelné, ale stupidní, píše v deníku Times rabín Michael Lerner, šéfredaktor židovského časopisu Tikkun. Žádná země na světě by neignorovala provokace raket, které jsou odpalovány každý den ze sousedního území. Kdyby mělo Mexiko organizaci antiimperialistů bombardujících Texas, představte si, jak dlouho bvy to trvalo Americe, než by zmobilizovala protiútok. Izrael má plné právo reagovat.

Na tom, jak Izrael reaguje, ovšem záleží. Usmrtit 500 Palestinců a zranit více než 2000, to je nepřiměřené. Hamas dokáže působit potíže, avšak nijak nemůže ohrozit existenci Izraele. A stejně tak, jak je zločinem proti lidskosti, když Hamas vystřeluje rakety do izraelských hustě obydlených center, totéž platí o tom, když Izrael usmrcuje civilisty (teď jich zabil v Gaze nejméně 130, nemluvě o tisících osob, které usmrtil během okupace Západního břehu a Gazy).

6. 1. 2009

Je lehké nechat se zmást částí západních médií a univerzit, které, jak se zdá, dávají přednost teroristům a radikálním islamistům před Izraelem. Mezinárodní diplomatická podpora je však z hlediska Izraele pozoruhodně silná, daleko silnější než kdy dosud, píše izraelský list Jerusalem Post.

S těmito zeměmi má Izrael vynikající styky: Austrálie, Kanada, Dánsko, Francie, Německo, Indie, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Spojené státy, Evropská unie a NATO. Kromě toho existuje dlouhý seznam bývalých zemí sovětského bloku, které rozumějí rozdílu mezi demokratickým státem, který se brání, a hrstkou ideologicky motivovaných, diktaturu uctívajících teroristů. K nim patří nový předseda Evropské unie, Česká republika, a desítky dalších, například Ázerbajdžán, Gruzie, Litva a Polsko.

(...)

Zdroj: ZDE

7. 1. 2009

tisková zpráva Ne základnám

U příležitosti setkání české vlády se členy Evropské komise 7. ledna 2009 organizuje Iniciativa Ne základnám dvojici happeningů.

První happening proběhne 7. ledna od 12:00 na Kampě u Muzea Kampa, Sovovy Mlýny (venkovní prostor), druhý potom v tentýž den od 14:15 před Lichtenštejnským palácem na Kampě.

Řada zemí Evropské unie se k otázce vybudování amerických základen v Česku a v Polsku staví přinejmenším rezervovaně, některé země (Slovensko, Rakousko) dokonce vyslovily nesouhlas s tímto záměrem administrativy USA.

"Je-li jedním z pilířů Evropské unie společná zahraniční a bezpečnostní politika, ratifikovat bilaterální smlouvu s USA v době českého předsednictví by bylo absurdní," říká Jana Glivická, mluvčí Iniciativy Ne základnám.

Rovněž je třeba členům Evropské komise připomenout, že téměř 70% občanů radar v ČR odmítá. Vláda se jim tímto číslem totiž jen těžko pochlubí.

7. 1. 2009

S původním český evropským sloganem "Evropě to osladíme", který jsem přeložil "Avec nous l `Europe va déguster", jsem měl celkem úspěch. České předsednictví nyní přichází s novým návrhem : "Sladíme Evropu". Ve smyslu "být v souladu s Evropou", nebo "harmonizovat Evropu", je překlad jednoduchý : "harmoniser l'Europe". Český výraz "sladit", ve smyslu "cukrovat", se překládá "sucrer".

"Nous sucrons l'Europe", "Sladíme Evropu", ale silné připomíná "sucrer les fraises", doslova "cukrovat jahody", tj. mít třaslavé ruce. Lékařská literatura tím kdysi označovala první příznaky progresivní paralýzy. Vřele doporučuji vyvěsit toto heslo ve všech učebnách francouzského lycea ve Štěpánské ulici.

7. 1. 2009

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ

Internetová petice "Zrušte komunisty", kterou tak oddaně zaštiťuje senátor Štětina na svých stránkách jako člen redakční rady této petice a předseda senátní Komise pro posouzení ústavnosti KSČM, umožňuje podvodníkům zadat cizí identitu a uměle tak navyšovat počet signatářů tohoto pochybného, politicky nátlakového a parlamentní demokracii poškozujícího podniku. Minimálně v jednom případě se tak stalo. Nikdy jsem nepodepsal ani neodeslal souhlas s touto peticí a přesto jsem veden jako její signatář č. 60141. Včera jsem obdržel "osobní dopis" senátora Jaromíra Štětiny v příloze mailu z adresy. S logem Senátu v záhlaví. Domnívám se, že dopis je podvodný a podvodníkem je osoba s iniciálami P.H. která rozeslala dopis dalším minimálně 65 osobám, jinak bych musel obvinit senátora Štětinu ze zneužití funkce a zneužití loga Senátu pro podvodné jednání. Protestuji nicméně proti uvedení svého jména a emailu na stránce petice, nesouhlasím s jejím textem a obviňuji senátora Štětinu, že svým spojením s projektem a záštitou pro petici "zrusmekomunisty.cz" umožňuje neznámým pachatelům realizaci podvodů, ze kterých očekává i vlastní politický profit. Protože email, ze kterého mi přišel text potvrzující uvedení mého jména na stránce petice, zněl totiž stetinavolbyevropa@seznam.cz, ačkoliv senátorova adresa je stetinaj@senat.cz. Senátor Štětina nicméně kandiduje do EP. Petiční výbor petice "zrusmekomunisty.cz" tvoří Pavel Bobek, Ladislav Smoljak, Jan Urban, Jakub Jareš.

6. 1. 2009

Jsme ohromeni, když čteme prohlášení a hodnotíme akce předsedající země EU ve vztahu k válce proti Gaze. To jak se vyjádřila pražská vláda, nejsou pozice Evropy. Pan Topolánek evidentně nepochopil funkce, které přijal od prvního ledna. Snad připravuje Českou republiku k předložení žádosti o připojení k USA jako padesátý první stát. Ale nemůže to dělat jménem Evropy.

stránky poslance ZDE

Poznámka překladatele Vladimíra Klofáče k obrázku: V italském kulturním prostředí postava myšáka Mickeyho nese název TOPOLINO a tak Italům jméno TOPOLANEK může připomínat postavu s Disneylandu. Přirozeně by musela karikatura pro českého čtenáře respektovat základ jména ve slově TOPOL – což je italsky Pioppo . Poslanec EP Giulietto Chiesa zastupuje Alliance of Liberals and Democrats for Europe a je členem PES.

6. 1. 2009

Při sledování médií se zdá, že hlavním problémem sporu války mezi Izraelem a Hamasem není několik set mrtvých a blížící se humanitární katastrofa, ale poněkud nešťastná formulace Jiřího Potužníka v jeho vyjádření k zahájení pozemních akcí. Připusťme si, že s defenzivností izraelského postupu je to jako s hlubokým humanismem Vladimíra Iljiče. Zároveň je poměrně zřetelné, že celé dílko pana mluvčího je takový sémantický a syntaktický nonsens, že se prostě evidentně jedná o hloupou zkratku udělanou zřejmě v nějakém časovém a informačním stresu. Pan mluvčí chtěl, alespoň podle mého názoru, vyjádřit myšlenku, že by ofenziva mohla být ještě daleko horší. V tom měl nepochybně pravdu, protože si docela dobře dovedu představit reakci mnohých z nás, kdyby nám třeba někdo z ulice neustále házel kameny do oken a přitom byl daleko slabší a ještě k tomu dřepěl v ohrádce a neměl kam utéct.

6. 1. 2009

Čtenářům Britských listů, kterým se také zvedá žaludek nad zpravodajstvím českých veřejnoprávních médií, inspirovaným českou vládou a kteří umějí anglicky, mohu doporučit, jako za časů sovětské okupace, BBC World Service. To je vyvážené a slušné zpravodajství.

Po celou dobu svátků jsem se setkával jenom s lidmi, kteří se předem styděli za to, jakou úlohu sehraje česká vláda při předsednictví Evropské unie. Už čtvrtý den v Novém roce česká vláda jejich obavy potvrdila, když její mluvčí, pan Potužník, řekl, že invazi Izraele do pásma Gazy "chápeme... jako obrannou, nikoli útočnou akci".

6. 1. 2009

Premiér chystá v novém roce personální změny ve vládě a výhrůžný prst míří též i na dvě přítomné ženy jako na slabé články silného řetězce mužské politické dominance.

Finanční krize a předsednictví EU doléhá na českou zem, bude třeba vlády silné ruky. Je však třeba též pamatovat, že řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. To, že je politika dominantně mužská hra, je dáno jejím příslušenstvím do stejné kategorie her jako je fotbal nebo hokej. Vše si žádá peněz, hráčů, hřišť, konexí, znalostí pravidel.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Izrael nabídl Gaze "humanitární koridor"   
7. 1. 2009 Jak jen uhasit ten propuknuvší žár? Miloš  Dokulil
7. 1. 2009 Pokud ne Evropská unie, tak kdo? Andrew  Stroehlein, Robert Blecher
7. 1. 2009 Izrael přijal provizorní návrh na příměří od Egypta a Francie   
7. 1. 2009 Česko má opravdu štěstí, že ho neosvobozovali američtí vojáci od komunismu Jan  Čulík
7. 1. 2009 Gaza: Trauma civilistů představuje plně rozvinutou humanitární krizi   
6. 1. 2009 Je mi strašně líto, že se Izrael chová stupidně   
6. 1. 2009 Statistika? Pavel  Zoch
6. 1. 2009 Jak Potužník zachránil válku... Ladislav  Žák

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ukrajina musí omezit plýtvání energií   
7. 1. 2009 Vláda musí pomoci snížit závislost na plynu   
7. 1. 2009 Plynová krize se zhoršuje   
7. 1. 2009 Kapitalistická revoluce   
7. 1. 2009 Plyn do Evropy nezastavilo Rusko, ale Juščenkova Ukrajina   
7. 1. 2009 Ukrajinský Naftogaz popřel, že by to byla Ukrajina, kdo zavřel plyn   
6. 1. 2009 Ďalší vývoj rusko -- ukrajinského plynového konfliktu   
6. 1. 2009 Putin a anglická domácnost   
5. 1. 2009 Scénáře soumraku civilizace růstu Jindřich  Kalous
4. 1. 2009 Rusko- ukrajinské spory o plyn narůstají   

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner
22. 12. 2008 České jednotky "by měly být vyslány i do Saúdské Arábie"   
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík