6. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2007

Jde o otevřený výsměch chudým lidem. Dříve se říkalo, že sex je radost chudých. Vypadá to však, že páni redaktoři chudým mužům nepřejí ani to. Muž s platem pod 20 000 Kč a běžnými náklady na domácnost má, podle pánů redaktorů, tak akorát nárok na nepřitažlivou, případně -- podle jejich kritérií - problematickou ženu. Ano, jde o nadsázku, ale tím nelze omluvit vše. Podvratná moc humoru spočívá v tom, že si slabí a znevýhodnění dělají legraci ze silných a mocných, nebo v tom, že si lidé dělají legraci sami ze sebe. Pokud si silní a mocní dělají legraci ze slabých a znevýhodněných, je to chucpe, nanejvýš nechutné a drzé.

Španělskou pravici před duchovním marasmem v Česku tak oblíbeného sociálního darwinismu chrání katolická morálka.

Minulou neděli jsem udělala vážnou chybu: po elektronickém prolistování několika španělských, francouzských, britských, tureckých a australských internetových deníků a Britských listů jsem si otevřela www.idnes.cz. Jak jsem zjistila, vyšlo by mně nastejno, kdybych byla vyťukala adresu Blesku či Superu.

`Prestižní' český internetový deník mi nabídl `valentýnské překvapení' -- čtenáři si mohou spočítat, na kolik je vyjde jejich partnerka, zatímco čtenářkám je nabízeno spočítat si, na kolik je vyjde investice do ulovení chlapa, aby posléze zjistily, jak movitý musí partner být, aby splňoval jejich více či méně náročná přání. Idnes.cz původně myslelo jen na pány, ale čtenářky si, podle tvrzení deníku, prosadily alespoň jednu ženskou obdobu k úžasně vtipným pánským kalkulačkám.

Sloupek
Josef Palivec

Tvá černočerná tma,
ó máti má, mne mámí.
Co děláš? Nezvěstná
má duše připadá mi.

Rci, zda se naleznu?
V svou hloubku fárám chvivě
a při blikadle snu,
jenž hoří zimomřivě,

mhou tápu soumračnou
a marně na dně jámy
řeč hledám souznačnou:
nic neodpovídá mi.

z knihy Básně, eseje, překlady, Torst, Praha 1993 vybral Tomáš Fürstenzeller

6. 2. 2007

Kolik je žen, které nečtou Blesk, iDnes či Super či ženské magazíny pro slepice, toužící po neodolatelnosti výročních sexuálních obětin? Kolik je čtenářek, které očekávají od svého listu genderově vyvážený, politicky korektní a navíc intelektuálně objevný obsah? Moc ne. Kategorie ženských časopisů a ženských témat v mainstreamových médiích je citlivým barometrem profeminizovanosti společnosti i testem průměrné sociální inteligence. Sociologové to nazývají praktickou aplikací Gaussovy křivky. Dá se říci, že je to i Gaussova křivka sociálně kulturní izolace. Statistika čtenářů těchto médií, využívaná zhusta reklamními agenturami, říká, že pro množství "alternativních" žen, pro které není soulož intelektuálním vyvrcholením týdne, se nevyplatí vydávat časopis.

Tím nechci v žádném případě říct, že hájím kolegy z Mladé fronty Dnes.

6. 2. 2007

aneb Co je skutečnost

Jedličkův ústav, jednu z nejbohulibějších institucí u nás, založil roku 1913 Spolek pro léčbu a výchovu rachitiků a mrzáků v Praze. Jeho členové k tělesně postiženým určitě necítili vulgární nadřazenost, kterou ten název zavání nám. Kdyby se sešli dneska, pravděpodobně by se pojmenovali Klub přátel mládeže se změněnou pracovní schopností.

Vydáváme ve spolupráci s časopisem Dobrá adresa

6. 2. 2007

BRITÁNIE:

Spojené státy nakonec souhlasí s promítáním videozáznamu z pilotní kabiny amerického letadla, pořízeného v době, kdy piloti začali střílet na britskou hlídku nedaleko Basry a usmrtili pětadvacetiletého britského vojáka Mattyho Hulla. Původně ho nechtěly vydat jako tajný, ale britský bulvární deník The Sun zveřejnil kompletní transkript rozhovoru pilotů i videozáznam samotný.

Britsko koroner Andrew Walker poté rozhodl, že se videozáznam bude u soudního slyšení promítat, protože je už ve veřejné doméně.

Walker minulý týden požadoval, aby mu britské ministerstvo obrany umožnilo film u soudu promítnout. To původně odmítlo s poukazem na skutečnost, že americké úřady film zařadily do kategorie tajných materiálů.

Videozáznam však získal britský bulvární deník The Sun, který v úterý publikoval plný transkript rozhovorů mezi piloty dvou amerických letadel A-10 a jejich pozemní kontrolou během útoku, k němuž došlo 28. března 2003. Deník také zveřejnil kompletní videozáznam. List přislíbil, že poskytne kopii videozáznamu koronerovi, a ten nyní rozhodl, že se film u soudního jednání bude promítat, vzhledem k tomu, že se - navzdory přání amerických úřadů - dostal do veřejné domény.

6. 2. 2007

MÁ STÁT STRUKTURY POMOCI V TAKOVÝCHTO PŘÍPADECH?

Dobrý den, Rád bych Vás seznámil s našim příběhem. Jsem Pavel Burda, neslyšící člověk starající se dnes o tři vyženěné děti, ne vlastní vinou jsem se dostal do těžké životní situace, z níž již nevidím východisko. Jistou nadějí může být pro mě i mé chlapce medializace příběhu, proto mi prosím věnujte alespoň malou pozornost.

6. 2. 2007

Osoba "zeleného" ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se dočkala krátce po nástupu do funkce nesouhlasné kritiky. Ozývá se z pozic právě opačných, než ty, jež zastává Václav Klaus, který měl vůči jeho jmenování zpočátku výhrady. Ty si ale s knížetem "vyjasnil", přičemž údajně shledal, že mezi nimi nejsou v postojích k pilířům české zahraniční politiky (tak, jak si je Klaus a ODS představují) podstatné rozdíly.

(Ve zkrácené formě vyšlo v Lidových novinách.)

6. 2. 2007

Prezident Bush navrhl radikálně snížit výdaje na zdravotní péči pro chudé a staré lidi, aby získala jeho vláda další zdroje na válku v Iráku.

Bushův rozpočet ve výši 2,9 bilionů dolarů, který byl v pondělí předložen americkému Kongresu, obsahuje dalších 100 miliard dolarů na letošní vedení válek v Iráku a v Afghánistánu, nad už schválených dosavadní 70 miliard dolarů. Příští rok mají dosáhnout náklady vedení těchto válek 141,7 miliard dolarů. Bush plánuje zvýšení rozpočtu pro Pentagon o 11,3 procent. Výdaje na válku v Iráku překročí celkové výdaje třináctileté války ve Vietnamu.

Zároveň se Bush rozhodl drasticky seškrtat domácí programy, včetně škrtu ve výši 66 miliard dolarů během pěti let v programu Medicare, což je systém zdravotní péče pro staré lidi, a 12 miliard dolarů ze zdravotnického projektu Medicaid pro chudé lidi.

List New York Times poznamenal, že za peníze, vynaložené na válku v Iráku, bylo možno financovat všeobecné zdravotnictví pro všechny občany v USA, předškolní výchovu pro všechny tříleté a čtyřleté děti v zemi, očkovací programy pro lidi po celém světě proti celé řadě nemocí a ještě by polovina peněz zbyla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 2. 2007

Napsal jsem nedávno v článku Lidská práva a Česko, po vstupu Bulharska do Evropské Unie, že je třeba, aby se Evropa a OSN angažovaly za bulharské zdravotní sestry a palestinského lékaře, držené osmým rokem v libyjském vězení a dvakrát odsouzené k trestu smrti. Dovolil jsem si též vyjádřit názor, že by takový požadavek měli představitelé nové české vlády v sídlech OSN, EU a Rady Evropy hlasitě přednést.

Požadavek je tím samozřejmější, že už jsem několikrát slyšel a četl, že náš nový ministr zahraničí Schwarzenberg byl údajně předsedou Mezinárodního helsinského výboru. Ať už je to pravda, nebo ne, několikrát jsem v době mého exilového života stál spolu s nim na barikádě za nejen československé oběti totalitního režimu. K nim tehdy patřil i Saša Vondra, v současné české vládě nesoucí titul náměstka jejího předsedy pro evropské otázky.

Michael Marčák:  Rytíři, nebo raketový základny, vždycky je třeba najít hřbet, na němž se budou vést ty války.
6. 2. 2007

6. 2. 2007

Prestiž -- úcta, vážnost, význam, vliv, vnější pověst (Slovník cizích slov, Dr. L. Rejman, SPN, 1966).

Můj Slovník cizích slov je již starý a ohmataný, ale význam některých termínů se nemění ani se změnou společenského systému. Vzpomenul jsem si na něj v souvislosti s prohlášeními našich vrcholných státních představitelů, kteří se v čele s premiérem Topolánkem ihned po svém zvolení odvážně pustili do bitvy za první zahraniční základnu na území samostatné České republiky. A právě slovo prestiž padalo opakovaně a bylo míněno nejspíš jako úcta nebo vážnost. Ta se totiž prý hojně zvýší ihned po podepsání mezinárodně platného závazku naší republiky.

6. 2. 2007

Podle průzkumů veřejného mínění je více než polovina, spíe dvě třetiny občanů proti základně. Přesto se všichni spoléhají na politiky, případně organizátory demonstrací, a tak se na protestních akcích setkávají hloučky - stále titíž lidé se tak nedobrovolně stávají "profesionálními" vymetači demonstrací, stejně jako jiní se stávají dobrovolně "profesionálními" vymetači večírků. Proč?

Deregulace
6. 2. 2007

Jednostrané zvyšování cen nájemného je letošní změnou číslo 1. Po dlouhých letech se toti nemalá část lidí, kteří mají byty s regulovaným nájemným, bude muset potýkat s rok od roku vyššími náklady. Bydlení je přitom jedna z nejzákladnějších služeb, které má demokratický stát zajistit. Přesto se dnes ale ani sami politici napříč politickým spektrem nedokáží shodnout na tom, zda bude deregulace přínosem, nebo sociální pastí pro statisíce lidí, kterých se v Česku zdražování dotkne . Nájemníky ovládá nejistota, realitní kanceláře i spekulanti naopak větří zisky.

Vyšlo v únorovém čísle čtrnáctideníku Nový prostor, které je právě v prodeji

6. 2. 2007

Kauza ex-ministra Mlynáře a jeho nešťastných souputníků nevzbudila z počátku zájem médií, byť trestní stíhání členů vlády ČR zdaleka není všedním zážitkem. Daleko větší zájem vyvolal návrat Rostislava Roztočila, Hučínův proces, z počátku soud s Erguenem Uzunoglu či Adélou Rajdlovou. Jde přitom o obsáhlý trestní spis s výstupy svědků, mezi nimiž se vyskytli další bývalí členové vlády Bohuslav Sobotka a Dana Bérová, Mlynářův náměstek Michal Frankl aj. Podezření, že člen vlády zneužíval svého postavení, je znepokojující záležitost, takže veřejnost má právo na solidní informace o takovém procesu. Média ale zřejmě více zajímají kauzy s nádechem laciné senzačnosti. Cítí spíše povinnost zajišťovat tržby svému vydavateli než informovat čtenáře.

6. 2. 2007

Chcete se stát klimaskeptikem a nevíte, jak na to? Pak jsou následující rady určeny právě Vám:

1. Nejdříve ze všeho je třeba mít hotový vlastní správný názor. Na jedině správný vlastní názor nepřijdete sami, získáte ho pouze studiem a častým opakováním prací a článků známějších klimaskeptiků. Mít vlastní správný názor Vám ovšem úplně stačí. Rozhodně se nenechte mást fakty, logikou a podobnými podružnostmi.

2. Téměř jakékoli vzdělání, jakákoli profese a jakékoli zkušenosti jsou plně dostačující. Jak se ukazuje, výhodou může být v českých zemích zejména profese ekonoma, poradce či publicisty. Nepřípustné jsou pouze vzdělání v meteorologii nebo klimatologii a zejména zkušenosti se zpracováním klimatologických dat nebo s klimatologickým modelováním jakéhokoli druhu.

(Autor je klimatolog.)

6. 2. 2007
přípodotek k článku Jana Čulíka "Lidé způsobují globální oteplování"

Jestli vám přišel děsný Pretel, ... zkuste se schválně podívat na tohle Jednu zvlášť vypečenou citaci přikládám:

František Šopko: Názory na to, zda probíhá klimatická změna, nebo nikoliv, se i mezi odborníky liší. (!) Všeobecně se však předpokládá, že klima na Zemi se otepluje, o čemž svědčí i tání ledovců. Lze tedy očekávat, že v budoucích desetiletích patrně budeme čelit určitým změnám, jak teplotním, tak i srážkovým s dopady na vegetaci, na zemědělství. Podle mého názoru není pozdě, bude však nutno dělat kroky k minimalizaci dopadů případných změn klimatu.

Znám několik českých klimatologů, jejichž názory se nevymykají světovému diskursu. Ale v médiích je prakticky není slyšet, výrazně převažují umírnění skeptikové (vlastně spíše těšitelé), jejichž postoj lze shrnout takto: "Nic není jisté, a pokud se něco děje, měli bychom se změnám přizpůsobit, nikoliv proti nim bojovat", píše Jan Rovenský z Greenpeace.

Pozn. JČ: Naštěstí se o těchto věcech nebude rozhodovat v České republice...

6. 2. 2007

Ten údajně prodejný český vědec (který podle mého soudu mimochodem ochraně klimatu jinak dost škodí šířením teorie, že proti klimatické změně bychom neměli bojovat, ale přizpůsobit se jí) se jmenuje Dr. Pretel, vede klimatické oddělení ČHMÚ a o závěrech IPCC nelhal.

Důkaz je zde.

6. 2. 2007

Dr. Pretel ve vysílání ČT například prohlásil, že existuje možnost pokračování klimatické změny i poté, co bychom zastavili veškerou antropogenní produkci CO2. Tato možnost samozřejmě v principu existuje, ale pokud o ní Pretel už mluvil, byl povinen také říci, že nejsou k dispozici prakticky žádné indicie, které by "přirozenému" původu klimatické změny nasvědčovaly.

6. 2. 2007

Šuta versus Prokeš

Pan Prokeš se snaží čtenářům dokázat "zelenost" KSČM odkazy na několik koncepčních dokumentů; není ovšem náhoda, že mezi nimi chybí energetická koncepce. Ani v programu "Naděje pro Českou republiku" nelze nalézt nic, co by se takové koncepci poněkud podobalo.

Bez problémů lze však najít řadu textů, v nichž se členové KSČM k energetice vyjadřují. Například ZDE. Miroslav Ransdorf propaguje jadernou energetiku s poukazem na energetickou soběstačnost ČR. Spatřuje zřejmě nějaký naprosto zásadní rozdíl mezi dovozem uranového paliva (z Ruska) a (hypotetickým) dovozem nyní masivně vyvážené elektřiny.

3. 2. 2007

Co se děje v normálním světě:

Posuďte sami

Musíme se ptát na to, čím to je, že od roku 1990, kdy byl vytvořen protokol z Kjóta na základě raných analýz IPCC, nedošlo ke globálním politickým opatřením v této věci. Mou odpovědí na to je, že jsme neměli vedoucí roli od USA po celé to období. Byli jsme obětí pozoruhodného vlivu jediné instituce, American Enterprise Institute, a jediného člověka., Raymonda Lee, bývalého ředitele ropné firmy Exxon Mobile. Síla těchto lobbistů a jejich vliv je něco, co mě skutečně překvapuje. Je to jako lobbování, které dělaly tabákové společnosti. Byly to pokusy destabilizovat vědecký konsensus o tom, že kouření způsobuje rakovinu.
Sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády

Britská vláda oznámila v pátek dopoledne, že rozšíří kopie Gorova filmu "Nepohodlná pravda" do všech anglických škol. Globální oteplování bude od nynějška součástí výuky v předmětu zeměpis.

Západní sdělovací prostředky informovaly o zprávě IPCC o globálním oteplování poněkud jinak než česká média, v nichž například uvedl dr. Pretel z klimatického oddělení Českého hydrometeorologického ústavu, že prý zpráva tvrdí, že je z devadesáti procent "velmi pravděpodobné" že lidská činnost "přispívá" ke globálnímu oteplování, nikoliv jak uvádějí všechny ostatní informační zdroje, že je "z devadesáti procent velmi pravděpodobné, že lidská činnost globální oteplování způsobuje".

Pro srovnání, jak se o této zprávě informuje v zahraničí, uvádíme překlad prvního z četných bloků britských médií k této problematice, jíž hned po zveřejnění zprávy, v pátek v poledne, věnoval 20 ze svých 30 minut známý a silně sledovaný pořad rozhlasu BBC "World at One". Prosím, posuďte rozdíly mezi českými médii a západním způsobem informování o tomto tématu, sami. |

6. 2. 2007

Na konci příspěvku "Nakonec to nebude tak strašné" mě pan Brezina několikrát "vyvolal", takže bych chtěl tímto reagovat.

Pokud Brezina považuje za rozhodující, jak kdo co nazve a nikoli o čem to je, pak má pravdu. Ve zprávě IPCC (resp. v Summary for Policymakers) se o "hokejce" výslovně nepíše. Pravděpodobně proto, že rekonstrukce teplot, znázorněná na obr. SPM-3 sahá jen k roku 1850 a ta "hokejka" je dobře vidět až na podstatně delších rekonstrukcích. Kdyby pan Brezina věděl, o čem ta "hokejka" vlastně je, nepotřeboval by, aby ho někdo na tento "drobný" rozdíl výslovně upozornil.

IPCC report: Climate Change 2007: The Physical Science Basis ZDE

6. 2. 2007

Prosím, zveřejněte odkaz na pořad kanadské televize CBC, pod názvem The Denial Machine, který pojednává o "skepticích" ohledně globálního oteplování. Je tam právě rozhovor s Fredem Singerem, kdy se ho začnou vyptávat na jeho skeptické názory ohledně kouření a rakoviny (obhajoval nepřímo tabákové společnosti) a pak přejdou na jeho současný skeptický postoj ohledně globálního oteplování. A jemu se nic nezdá divné ohledně toho, že např. teď dostává peníze od Exxonu, píše čtenář M.J.

Video The Denial Machine ZDE

Odkaz na stránky pořadu ZDE
6. 2. 2007

Ivan Brezina protestuje proti tomu, že jsme výroky Freda Singera, které Brezina připravil pro včerejší vydání Britských listů, uvedli do obecného kontextu a citovali jsme, podle Wikipedie, že Singer také zpochybňuje vliv freonů na poškozování ozónové vrstvy, nevěří, že ultrafialové záření způsobuje rakovinu kůže a také odmítá, že by sekundární kouření způsobovalo rakovinu plic. Vysvětlili jsme, podle Wikipedie, že list, v němž byly Singerovy výroky publikovány, je publikace, záměrně šířící neokonzervativní propagandu, která má čelit "levicové propagandě" deníku New York Times. Brezina považuje tyto skutečnosti za irelevantní. Argumentuje, že skutečnost, že drtivá většina odkazů na Freda Singera na internetu varuje, že jde o značně kontroverzního člověka, je irelevantní, protože "na internetu je množství odkazů i o tom, že někoho odnesli mimozemšťani". My nesouhlasíme a jsme přesvědčeni, že je naopak neférové neuvést, o jakého polemika jde. Nehodláme rozsáhlým způsobem debatovat o redakční politice. |

6. 2. 2007

O Fredu Singerovi mohla redakce Britských listu dohledat a publikovat celou řadu věcných informací včetně informací kritických. Mohla tak doložit svůj redakční názor, že jde o "mavericka". Tak by postupovalo solidní médium a proti takovému postupu jistě nelze nic namítat.

Pod záminkou "doplnění kontextu" ale BL o Singerovi zveřejnily pouze nedoložená osobní obvinění, neodzdrojovane útoky odvolávající se jen na Google (!) a zavádějící tvrzení, která nijak nesouvisela s obsahem Singerova článku o globálním oteplování. Je zřejmě, že cílem tohoto postupu byla diskreditace nositele názoru, které jsou redakci BL nepohodlné. Když byly BL na slabiny své redakční poznámky věčně upozorněny, redakce odmítla publikovat kritiku své editorské praxe.

Tyto metody jsou v žurnalistickém diskursu obecně uznávaným znakem neseriózního, manipulativniho a bulvárního přístupu k realitě. Navíc jde o potlačování demokratické veřejné diskuse.

Protože se považují za seriózního autora, ukončují dnešním dnem s Britskými listy spolupráci. Z archívu BL prosím obratem vymažte tyto dvě položky:

http://www.blisty.cz/aut/1122/art.html

http://www.blisty.cz/aut/1122/bio.html

Jako autor si nepřeji, aby moje články (včetně těch zveřejněných v minulosti) nadále figurovaly v redakčním obsahu BL.

Výše uvedené můžete zveřejnit, ale pouze v doslovném znění. Ostatní moje texty prosím z BL obratem odstraňte.

Pozn. red. Vyhovujeme autorovu poněkud přání a mažeme informace o něm jako o autorovi. Individuální články vymazat nelze - nelze měnit již vydanou historii.

6. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ

Německý federální ministr pro ekonomii a technologii se jmenuje Glos, Michael Glos. Glos je mlynář, dokonce má titul mistr mlynářství, což není důvod, aby se nemohl stát ministrem, ale také jako takový by neměl vyhrožovat, když nemá alternativu.

Stalo se to, když se ministerský předseda Bavorska Edmund Stoiber rozhodl zůstat v Bavorsku a nejít do Berlína, kde se měl stát ministrem pro ekonomiku, finance a technologii.

6. 2. 2007

Omlouvám se všem čtenářům uměleckých děl, podepsaných mým jménem, za svévolné nakládání se jmény osob, názvy jevů a popisy historických a současných událostí. Upozorňuji, že jakákoliv podobnost svévolně vypůjčených názvů osob, jevů a událostí se skutečnými osobami, jevy a událostmi je čistě náhodná. Všechna ona umělecká díla jsou jen reprodukcemi a pouhou virtuální hrou fantasie, jejímž cílem není ublížení na cti, zdraví či životě kohokoliv či čehokoliv. Jediným jejich účelem je pobavit čtenáře. Nikdo by je neměl brát vážně, včetně tohoto varování.

6. 2. 2007

Americká podpora křesťanské Etiopie při invazi do Somálska, s dolarovou pomocí a poskytnutím válečných letounů, s cílem vypudit islámskou vládu, se dá kvalifikovat jako vážné porušení Charty OSN a válečný zločin.

6. 2. 2007

Eric Garris publikoval 4. února 2007 na blogu Antiwar.com odkazy na tři videa (sdílená serverem YouTube), jež podle něj ilustrují, proč Iráčané nemohou mít v oblibě americké vojáky.

První video dokumentuje, jakým způsobem si američtí vojáci vynucují přednost v silničním provozu v ulicích Baghdádu. Druhý videozáznam je zřejmě snímán z jedoucího vojenského auta. Vojáci ukazují iráckým dětem, marně dohánějícím jedoucí auto, láhev balené stolní vody. Nakonec ji upouštějí na silnici.

Třetí video zřejmě dokumentuje, jak američtí vojáci trestají zloděje palivového dříví. Poté, co bylo osobní auto zlodějů přejeto tankem, sděluje hlas na pozadí anglicky, že auto bylo majetkem a zároveň živností taxikáře.

6. 2. 2007

I já jsem, podobně jako jiný z přispěvatelů do Britských listů, měl sen. Raketa vystřelená z území tzv. darebáckých států zbořila Hradčany a nádavkem k tomu ještě povalila Petřínskou rozhlednu. Toto se však nestalo doopravdy, ale zhlédl jsem to v propagačním filmu příznivců výstavby radarové základny u nás, kteří u nás bohužel momentálně drží kormidlo, jakkoliv jinak jsou v menšině. Byl tam ještě jeden záběr -- tatáž zločinná raketa byla zničena přátelskou americkou protiraketou. Probudil jsem se a zasedl k editoru, ač jsem neměl původně v úmyslu se v souvislosti s touto kontroverzí jakkoliv zviditelňovat, poněvadž fakt, že mě ten hloupý sen tolik naštval, svědčí myslím o její vážnosti. Nedivil bych se totiž, kdyby můj sen byl snem prorockým, míní Petr Vařeka.

Demonstrace Jince, Příbramsko  foto: Zbyněk Kolář
6. 2. 2007

Dvě až tři sta demonstrantů, včetně komunálně komunistického starosty obce Jince Josefa Hály a řady místních, včetně zvědavců, shluku 50 novinářů a jejich fotografů, pražských fízlů a jiných služebně postávajících podivných postav se sešlo, aby prodiskutovalo dějinné výhody umístění americké základny v brdských hvozdech. Happening ukázal jediné - kreativitu heterogeního shluku odpůrců a mediální nepřipravenost semknutého šiku zastánců. Námětů pro komentáře je dost, včetně neschopnosti poskytnout podrobné informace tisku i občanům o přesném znění americké žádosti, technických specifikacích uvažovaných zařízení a důvodech, proč odborné konzultace vojáků USA a ČR trvaly tak dlouho, aniž kdokoliv z vrcholných českých politiků oficiálně řekl cokoliv občanům nebo nedejbože, jejich voleným zástupcům - poslancům. | koš

Fotografie zaslal čtenář Zbyněk Kolář FOTOGALERIE

6. 2. 2007

V dnešnej tlači je možné každodenne čítať veľké množstvo článkov, úvah a zamyslení, súvisiacich so "sedemhlavým drakom" svetového terorizmu, ktorému okamžite, po zoťatí jednej hlavy, narastú tri ďalšie, čím sa táto hrozba modernej civilizácie nezmenšuje, ako by sme si všetci želali, ale naopak, rastie.

Kto teda môže za súčasnú situáciu? Kde hľadať jej príčinu? Koho možno označiť za skutočného a pravého vinníka?

Ivan Votava: Občané, ODS vám vzkazuje, všichni jste jedničky
6. 2. 2007

5. 2. 2007

Dobrý den, tady je jeden věcný a konkrétními informacemi vyfutrovaný článek, reagující na "klimatickou hysterii" poslední dnů, napsal nám Ivan Brezina a poslal své shrnutí článku S. Freda Singera z amerického deníku New York Sun. S. Freda Singera označuje deník New York Sun "předního amerického klimatologa". Naproti tomu ve Wikipedii se o něm píše toto:

Fred Singer (nar. 1924 ve Vídni) je fyzik atmosféry. Je nejlépe znám jako ředitel (od r. 1990) Science & Environmental Policy Project, což je organizace, která zpochybňuje převažující vědecký názor o globálním oteplování. Singer je také skeptický ohledně vlivu freonů na poškozování ozónové vrstvy, odmítá vědecký závěr, že ultrafialové záření způsobuje rakovinu kůže a také odmítá, že by sekundární kouření způsobovalo rakovinu plic.

Na Googlu najdete množství odkazů na Freda Singera, které ho definují jako velmi spornou osobnost. Některé obviňují jeho společníky z toho, že přijali velké finanční částky od tabákového průmyslu.

List New York Sun je podle Wikipedie neokonzervativní deník, který založili pravicoví investoři včetně kanadského mangáta Conrada Blacka (odsouzeného za finanční podvody), aby čelil údajné "levicové" zaujatosti deníku New York Times. Za prvního půl roku své existence, v roce 2002, měl New York Sun průměrný náklad podle nezávislého auditu 18 000. List sám uváděl daleko větší náklad. V prosinci 2005 vystoupil New York Sun z auditorské společnosti Audit Bureau of Circulations a začal agresivně v některých městských čtvrtích rozdávat své výtisky zadarmo. New York Sun zejména bojovně podporuje právo Izraele na vlastní vojenskou obranu. |red

Článek Freda Singera, jak jeho shrnutí připravil Ivan Brezina : Nakonec to nebude tak strašné ZDE

5. 2. 2007

Monitor Jana Paula

Na VŠUP skončily klauzury, jaké byly? Pytel ztvrdlého cementu opřený o zeď se výstižně jmenoval Promarněná příležitost.

Byl jednou z mnoha promarněných klauzurních prací v atelieru sochařství I. Kurta Gebauera a výstižnou pointou téměř celé katedry Volného umění. Našel jsem jen tři práce, které nesly nějaké sdělení. Klauzura Jany Vojnárové z atelieru malby Stanislava Diviše, dřevěná socha Jiřího Němce z atelieru sochařství Jiřího Beránka a klauzura Lady Gadziové, studentky z atelieru konceptuální a intermediální tvorby Jiřího Davida.

5. 2. 2007

aneb nekorektní seznam osob pro diváky Goyových přízraků

Goyovy přízraky (2006)
Režie: Miloš Forman
Scénář: Miloš Forman a Jean-Claude Carriére
Hrají: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard

V díle Miloše Formana se Království boží v takto nahé podobě objevilo poprvé. S rozvířenou sedlinou názorů a hodnot svého vlastního dvojníka odcházím z kina. Vzdávám dík...

Nový prostor - únor 2007
5. 2. 2007

Jsme připraveni přijmout fakt, že cokoliv uděláme, řekneme či napíšeme, může být použito proti nám? Kdykoliv a kýmkoliv?

Bouřlivý rozvoj informačních a telekomunikačních technologií, spolu s jejich miniaturizací a levnou masovou výrobou přinesl do světa lidí netušené změny. Ztrátu soukromí. Digitální nahrávací zařízení velikosti krabičky od sirek existují za cenu menší než měsíční plat. I každý moderní mobilní telefon je jím vybaven. A ty lepší už jsou vybaveny kvalitními fotoaparáty a filmovými kamerami, mnohdy už s profesionálním rozlišením. To jsou vaše možnosti špehování. Stát ale monitoruje veškerou naši elektronickou komunikaci, a to tak diletantským způsobem, že nikdo vlastně neví, kdo všechno se ní může seznamovat. Některá data jsou poskytována cizím zpravodajským službám, jiná cizím policejním službám. Řada špehovacích nahrávek uniká bulvárním médiím.

Vyšlo ve zkráceném znění v únorovém čísle čtrnáctideníku Nový prostor, které je právě v prodeji

5. 2. 2007

Když se v Čechách lidem něco hrozného, tedy nelidského, děje, vždy se najde nějaký důvod, kterým si společnost ihned vysvětlí, proč si postižení za to mohou sami. Dokonce se najde dost lidí, kteří si trest včetně odnětí života pro postižené přejí a považují ho za společenskou spravedlnost.

Trvá pak velmi dlouho, nežli si problému vůbec někdo všimne, nežli se rozhodne pro pomoc především poradenskou a právní, materiální či finanční. Trvá pak velmi a velmi dlouho, nežli někdo donutí politiky naslouchat a problém řešit. Kolik nevinných lidí ale musí nejdříve zemřít ?

5. 2. 2007

Zkušenosti z Británie

Jedna z věcí, jež mě stále ještě udivuje, je to, že děti chodí do školy rády. Dokonce to jde tak daleko, že když je jim špatně, tak přemlouvají rodiče, že jim tak špatně není, že chtějí do školy, a dorazí třeba před obědem. A když musí na prázdniny, tak si stěžují. (Platí zde dokonce přímá úměrnost čím delší prázdniny, tím více stížností.) Ano, ano, těžko tomu věřiti, ale pravda někdy zní jako nejhloupější lež.

"A s jazykama končím! V životě to potřebovat nebudu, nesnaž se to po mně, Bože, chtít!" vykřikovala jsem poté, co jsem na angličtinářce vyžumrala šťouru pod slibem, že se nebudu snažit z angličtiny maturovat a poté, co jsem překvapivě zdárně odmaturovala z němčiny.

Hle však, překročen je Rubicon a já se na svá mladá kolena vrhla na dráhu učitelky prvního stupně v samotném srdci angličtinářské velmoci. Pak že Bůh nemá smysl pro humor.

4. 2. 2007

Radko Kubičko z ČRo 6 mě v pátek požádal, abych se pro jeho pořad Média v postmoderním světě vyjádřil k dvěma vystoupením z konference o novinářské práci, kterou loni na podzim uspořádal Syndikát novinářů - jde o vystoupení Alexandra Mitrofanova z deníku Právo a Martina Komárka z Mladé fronty Dnes, v transkriptu jsou ZDE a ZDE. Byl jsem šokován nízkou úrovní obou příspěvků.

Příspěvek Alexandra Mitrofanova je mnohomluvný a prázdný. Uplyne celá řada minut, autor mluví, aniž by se jeho šedá hmota mozková jakkoliv pohnula, a k první myšlence se dostane až tak v třetím, čtvrtém odstavci textu. Hlavní myšlenkou Mitrofanova příspěvku je pochybnost nad tím, co má člověk dělat, když se v redakci novin dostane pod tlak politické strany. Odpověď je ovšem jasná - tomu tlaku se slušný novinář nikdy nemůže podrobit a musí ho zveřejnit. Pokud tlak pokračuje, musí z novin odejít.

U Martina Komárka mě zaujala tato formulace:

Nikdy nemohu připustit, že mohou někoho poškodit komentáře, protože komentáře jsou názory.

Aha, tak když napíšu, třeba že Paroubek je pedofil, tak ho to nepoškodí, protože je to "názor"? Zajímavý postoj u "čelného komentátora".

V ČRo 6 jsem k tomu v pátek řekl v rozhovoru s Radkem Kubičkem toto:

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Ne!   
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Pomůcka nerozhodnutému občanovi - ANO v otázce radarové základny   
5. 2. 2007 Zásadní otázky o základně, které je třeba zodpovědět Pavel  Čámský
5. 2. 2007 Proti základně, ne proti Americe! Ivan Odilo Štampach
4. 2. 2007 Britské listy - perfektní služba pro všechny levicové aktivisty   
4. 2. 2007 Petr Bendl: Referendum uspořádat nemůžeme, protože jsme základnu Američanům už slíbili   
3. 2. 2007 Britské listy nejsou ani proti americké základně v ČR, ani pro ni.   
2. 2. 2007 Nestačí pouze říkat jsem pro Stanislav A. Hošek
2. 2. 2007 Protestní shromáždění občanů v Jincích   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
5. 2. 2007 Nakonec to nebude tak strašné?   
4. 2. 2007 Co bude znamenat oteplování   
4. 2. 2007 Rusko zachránilo více než 300 rybářů   
3. 2. 2007 BBC informovala o zprávě o globálním oteplování poněkud jinak než česká média...   
2. 2. 2007 Globální oteplování "velmi pravděpodobně" způsobil člověk   
2. 2. 2007 Dramatickým výkyvům podnebí lze zabránit   
2. 2. 2007 Lidé způsobují globální oteplování Jan  Čulík
27. 1. 2007 Americká strategie proti globálnímu oteplování: obří zrcadla ve vesmíru   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
5. 2. 2007 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav
2. 2. 2007 Milenkou Salvadora Dalího Kateřina  Komorádová
1. 2. 2007 Žalm 27 Ivan  Diviš
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
30. 1. 2007 Ešte raz Luboš  Bendziak
28. 1. 2007 Terra incognita František  Hečko
26. 1. 2007 2 Ivo  Fleischmann
25. 1. 2007 Zázrak Tomáš  Koloc
24. 1. 2007 Na postupu Vladimír  Holan

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek