21. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2006

Proti jedenácti osobám bylo zahájeno trestní stíhání v souvislosti s údajným spiknutím vyhodit do povětří několik transatlantických letadel, píší internetové stránky BBC a pokračují:

Osm osob bylo obviněno ze spiknutí k vraždění a přípravě terorismu. Dvě osoby byly obžalovány, že neinformovaly policii o závažných skutečnostech a jedna sedmnáctiletá osoba byla obviněna, že vlastnila předměty, užitečné pro osobu, připravující teroristické činy.

Jedna žena byla propuštěna, aniž by byla obžalována, a 11 dalších osob zůstává ve vazbě, uvedla britská prokuratura.

Sloupek
Václav Hrabě

Jó už to slunce pomalu mizí
v rákosí řeky V krajině cizí
A tma je dusná Těžká
jak touha
jít domů Smutný
voják
se rouhá

Už je ta válka trochu moc dlouhá
Už nás to zmáhá Smutek a špína
Kdopak vám ještě uvěří v Boha
pod nímž se koná
ta řezničina?

ze sborníku Blues pro bláznivou holku - KPP, Československý spisovatel 1990, ukázku vybral a ilustrační fotografikou opatřil Štěpán Kotrba

Václav Hrabě, 13. 6. 1940 v Příbrami - 5. 3. 1965 v Praze

básník beat-generation, širšímu okruhu čtenářů znám třemi výbory poezie - Stop-time (1967, MF 1969) a Blues v modré a bílé (Melantrich 1977), Blues pro bláznivou holku (1990, 1997). Divadelní odborníci jej znají i z pásma Korunovační blues (Dilia 1981). Verše však publikovaly časopisy (Divoké víno, Taneční hudba a jazz), recitovaly se na divadlech (Docela malé divdlo v Litvínově, Viola, Ateliér - Šafrán, Wolkrův Prostějov 1975), zhudebněny Vladimírem Mišíkem, Karlem Velebným a Luďkem Hulanem a známy byly i z gramofonových desek (Karel Velebný - Poezie a jazz II 1967, Neckář 1979, Mišík ETC 1980, 1986, Panton 1989), rozhlasu (1988) či televize (Barevný den - ČST 1967). Dík péči režiséra a recitátora Miroslava Kováříka a jeho přátel kolovaly i v rukopisech.

21. 8. 2006
Nevím, nakolik pan velvyslanec přispěl informacemi, spíš se mi zdá, že záměrně uvádí dezinformace. V situaci, kdy se ukazuje, že základnu USA nechtějí ani v Británii, ani v Polsku, ani v ČR, jeho snaze sice rozumím, ale pochopení pro ni nemám.

Přibližně v tu chvíli, kdy vyjednavači USA obratem změnili informace podávané české straně o chystané základně (nově prý má chránit i území ČR a nově také má podléhat zákonům ČR), přispěchal i velvyslanec USA v ČR William Cabaniss, aby "přispěl do debaty dalšími informacemi", a sice článkem "Rozhodnutí o základnách bude na vás" 19.8. v Právu.

V úvodu složil pan velvyslanec malý kompliment "o zralosti české demokracie". Jak se však ukazuje v dalším textu, má o naší vládě lidu mínění velmi nízké. A sice v první části věty "Myslíme si, že je věcí české vlády, zda a jakou roli chce v evropské obraně hrát." O referendu k základně pan velvyslanec zjevně neuvažuje ani náznakem, na naši vládu lidu zvysoka šlape. Zajímavější je ovšem druhá část věty - jakpak ji asi pan velvyslanec myslí? Nepodezírám pana velvyslance Spojených států Ameriky, že by nám doporučoval plně se věnovat evropskému bezpečnostnímu systému a tím pádem zrušit probíhající sólové jednání s USA o základně USA. Pan velvyslanec naopak zapřádá jakousi tajemnou spojitost mezi předmětnou základnou USA a evropskou obranou, ba činí směle z obojího jedno a totéž. Pak je ovšem přinejmenším podivné, že evropští politici tuto "evropskou obranu" nechtějí ani komentovat - s odkazem na to, že jde o bilaterální jednání mezi USA a ČR. Nemluvě o ruských (tedy rovněž evropských) politicích, kteří takovouto "evropskou obranu" přímo kategoricky odmítají.

21. 8. 2006

Horký brambor:

Nová tvrzení, že Spojené státy usilují o svolení postavit svou protiraketovou základnu v našem regionu, popřelo britské ministerstvo obrany, píše The Northern Echo, regionální britský deník, vycházející v Yorkshiru, s odkazem na nedávný článek v deníku Times.

Tyto střely, jejichž účelem má být zlikvidovat jaderné hlavice dříve, než zasáhnou USA, by byly téměř jistě umístěny ve Fylingdales na severoyorkshirských vřesovištích, kde už je vojenský monitorovací systém. Tato základna, umístěná jižně od přístavu Whitby, se už modernizuje, aby jejím prostřednictvím mohl Pentagon monitorovat přilétající balistické střely. Je to součástí britsko-americké smlouvy o spolupráci při výzkumu a zkouškách.

Vzhledem však k tomu, že v Británii sílí protiamerické nálady, očekávalo se, že Bushova vláda požádá Polsko nebo Českou republiku, aby přijaly americké rakety.

Podle deníku Times však donutil odpor v těchto dvou zemích Pentagon, aby obrátil svou pozornost zpět na Británii - a to konkrétně na Severní Yorkshire.

Toto tvrzení vyvolá silné obavy u oponentů raketového projektu v Severním Yorkshiru, kteří se obávají, že se tato oblast stane terčem, na nějž budou útočit nepřátelé Ameriky a magnetem pro teroristy.

21. 8. 2006

Základna: Jen klid, vždyť o nic nejde

V článku s názvem Čeští experti jednají v USA o protiraketové základně ze dne 17. srpna, publikovaném v Českých novinách, čteme:

Do Spojených států na začátku tohoto týdne odcestovala na dvoudenní návštěvu Pentagonu a amerického úřadu pro raketovou obranu česká delegace z ministerstva zahraničí a obrany. Projednává zde otázky spojené s případným umístěním amerických raket nebo radarů na území Česka. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN), Mladá fronta Dnes (MfD) a Hospodářské noviny (HN).

"Cílem setkání je zjistit informace o případném vojenském zařízení na našem území," řekl LN mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač. Českou delegaci vede náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Ve středu jednala podle tisku především o technických otázkách, dnes by se jednání mezi Čechy a Američany mělo podle MfD zaměřit na právní aspekty, například jestli by základna podléhala českým zákonům.

Když po někom něco chci, domluvím si s ním schůzku a navštívím jej. Předložím mu svou žádost a odpovím na jeho otázky. Objeví-li se po naší schůzce nějaké nové nejasnosti, navštívím dotyčného opět a pokusím se mu je vysvětlit. Jsem to já, kdo něco chce. A jsem to já, kdo se má snažit. Je přirozené, že protistrana si klade podmínky. A je na mně, zda je akceptuji nebo se vzdám svého záměru.

Spojené státy něco chtějí.

21. 8. 2006

Reakce na článek J. Payna: "Češi opět na křižovatce dějin", Právo, 18/8/2006

Pan Payne ve svém článku shrnul na hromadu velké množství různých, nepodstatných, někdy i protichůdných, často zcela irelevantních postřehů. Hlavní chybou je však jeho tvrzení, že můžeme "...získat dvoustrannou dohodu o ochraně svého území". Tento evidentní nesmysl pochopí každé malé dítě. Kdyby bylo možné chránit cílovou oblast pomocí základny, umístěné přímo v této oblasti, proč by USA usilovaly o základny daleko od svých hranic? Vždyť by mohly mít obranné základny přímo doma! Je to přesně naopak: základna, umístěná na našem území, nás nemůže nijak chránit.

17. 8. 2006

The Times:

Pentagon se znovu obrátil na Británii se žádostí umístit tam svou kontroverzní protiraketovou základnu, píše britský deník The Times.

Britští činitelé podle něho uvádějí, že američtí obranní plánovači se "diskrétně dotazují", zda by byla britská vláda ochotna přijmout deset protiraketových jednotek, schopných sestřelit rakety, odpálené proti USA teroristy nebo zeměmi, jako je Írán. Amerika by raději stavěla svou základnu v Polsku nebo v ČR, ale tamější opozice přiměla Spojené státy, aby se znovu obrátily se žádostí o stavbu základny na Británii.

Tato žádost zjevně vyvolá paniku v Downing Street, míní britský list, protože Tony Blair už zaplatil těžkou politickou cenu za to, že voliči mají dojem, že stojí příliš blízko Georgi Bushovi ohledně války proti Iráku a že není schopen odmítnout žádnou Bushovu žádost. Jeden vysoký britský zdroj uvedl: "Před několika týdny to vypadalo, že jsme se v této věci zachránili. To se změnilo, protože střední Evropa už nevypadá jako tak jednoduchá alternativa."

Kritikové amerického protiraketového systému, který má být menší verzí ambiciózního plánu Ronalda Reagana z osmdesátých let, varují, že americká základna se nutně stane terčem pro nepřátele Spojených států a magnetem pro teroristy a že zemi, v níž bude základna postavena, americký systém před útoky neochrání, píší dále Timesy.

21. 8. 2006

Jak Petr Nečas zamítl důchod oběti komunistického útlaku

"Česká správa sociálního zabezpečení vám zamítá žádost o invalidní důchod pro nesplnění podmínek. Doba pojištění potřebná pro nárok na invalidní důchod činí pět roků. Vy jste však získal jen 3 roky a 264 dní pojištění," sdělila Vojtěchu Voříškovi (59) nepořádně napsaným úředním dopisem (nesmyslně v něm opakuje některá slova) "ing. Nováková Marie" za "odd. 422" z České správy sociálního zabezpečení, Křížová 25, Praha 5.

Vyšlo v pondělí 21. srpna 2006 v deníku Metro.

21. 8. 2006

Prezident Václav Klaus jmenoval Mirka Topolánka premiérem a zároveň pověřil odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka řízením země až do okamžiku, než Topolánek sestaví vládu, kterou Klaus jmenuje. Země má tedy dva premiéry, z čehož se snaží někteří publicisté a experti udělat problém.

Ve skutečnosti se o vážný problém nejedná, pokud se budeme řídit zdravým rozumem. A ten se obvykle promítá do tzv. ústavních zvyklostí---tedy procedur, které nejsou sice ústavou výslovně předepsány, ale jsou přesto obecně respektovány. Zatímco ve Velké Británii, kde vládne "common sense" a psaná ústava vůbec neexistuje, by si nad "problémem" dvou premiérů nikdo nelámal hlavu, v Česku, poznamenaném fachidiotismem právního positivismu, se hned vynoří dalekosáhlé úvahy na téma možné ústavní krize.

21. 8. 2006

"My jsme dělali Pražské jaro. Kdyby se nám podařilo, aby sem nevtrhly sovětské tanky, bývali bychom vytvořili jinou Evropu. Socialistickou, křesťanskou." - řekl režisér Vojtěch Jasný (Až přijde kocour, Všichni dobří rodáci) v rozhovoru s Janem Čulíkem (10.8.2004)

Dva důvody invaze vojsk Varšavské smlouvy roku 1968 jsou srozumitelné. Byl to zájem umístit supervelmocenskou armádu a udržet politický spolek komunistických států. Ale agresi mohla ovlivnit i nějaká další neznámá souvislost. Nezdar jarního uvolnění v Československu možná nějak navazoval na předchozí porážku demokratických superpolitiků v letech 1963/1964. Vždyť obě řekněme "holubice" odešly takřka společně během necelého roku úměrným způsobem - J. F. Kennedy po strašlivém zločinu a N. S. Chruščov po vnitrostátním puči, ke kterému jako obvykle neměli občané co říci. Byly nahrazeny jestřáby Brežněvem a Johnsonem, jak známo. Takže československé jaro 1968 přišlo, ale zásadnější podmínky jeho úspěchu už byly pět let předtím zrušené.

A jak jsme pokračovali potom my v Československu? My občané. Správně?

21. 8. 2006
Kostky byly sice vrženy,ale jaksi ještě nedopadly. Kulička na ruletě běhá jako kdyby měla motorek a nikdo neví, komu jaká padne. A tak se hraje a sází na všechny strany.

Mám takový pocit, že se kolem nás dějí podivné věci a dějí se takovým tempem, že je ani nestačíme sledovat natož vyhodnotit a zaujmout k nim nějaké stanovisko. Když na mne přijde takový pocit závalu, snažím se intenzivně najít nějakého společného jmenovatele toho všeho ,co na mne a kolem mne spadlo a pod tímto jmenovatelem to nějak zařadit, utřídit, zpracovat, vyhodnotit a nakonec si s tím i tak nějak poradit.

21. 8. 2006

tisková zpráva

Praxe leteckých společností, která spočívá v rozdělování skutečné ceny letu mezi vlastní cenu letenky a dodatečné "servisní" poplatky představuje dle názoru právníků programu GARDE Ekologického právního servisu (EPS) porušení zákona o ochraně spotřebitele i obchodního zákoníku. Právníci GARDE-EPS se společně se Sdružením obrany spotřebitelů obrátili na alianci leteckých společností SkyTeam s výzvou, aby se zdrželi protiprávního jednání.

21. 8. 2006

V tomto datu, jistě předurčené v bývalém Československu ke zcela jiným úvahám, si dovolím pokračovat v myšlenkách, jež ve svém článku v BL 16.8. nadnesl Jan Jiroušek.

Nejsem sociální psycholog a neumím se podívat obecně na příčiny, dopady a důsledky jevu bezdomovectví. Ale pár zážitků mám a chtěl bych je k výše jmenovanému článku přidat.

Poprvé jsem se s homeless people setkal v roce 1990 při své první návštěvě Spojených států.

21. 8. 2006

Srpnové výročí bude mít ještě dlouho pro český národ nepříjemnou pachuť a bude zastiňovat jiné události tohoto měsíce. Do letošní nekulatostí nekulatosti, přesto ale s trpkostí vzpomínané, se však mísí zvláštní obava, zda do prostor, dříve přísně střežených, dnes často chátrajících nepřijde nový nájemník, který se bude chovat spíše jako majitel dobytého území.

A dávno již tam neznějící strohou ruštinu nevystřídá obdobně militantní angličtina vojenských povelů.

Michael Marčák: Nemusíte nutně vyhrát chlapci, úplně stačí to tam pořádně rozes....
21. 8. 2006

21. 8. 2006

After nine years in opposition, Mirek Topolánek's Civic Democrats (ODS) narrowly defeated Jiří Paroubek's Social Democrats (ČSSD) in the June parliamentary elections, and Topolánek began to strut around like a knight in shinning armor, the saving grace of the center-right. But he was soon unhorsed by Paroubek, who exploited the 100--100 hung Parliament and got the most out of his tenure as outgoing prime minister.

Published in Czech Business Weekly HERE

19. 8. 2006

Nejsem blondýna !

místopředsedkyně Sněmovny, poslankyně ODS Lucie Talmanová v odpovědi v rozhovoru "Někdo si vymyslel neuvěřitelný příběh" ZDE

21. 8. 2006

Novinář a jeho hosté v rozcupovaných kusech holých vět

"Profesionála" ze zpravodajství České televize poznáte: neví nic a je sebevědomý. Je hloupý, drzý a myslí si, že domácí prostředí televizního studia mu dává převahu. Konfrontuje hosta namísto toho, aby se ho ptal. Odpovědi ho vlastně nezajímají. Svůj "názor" dává ostentativě najevo, ačkoliv je v rozporu s realitou díky autorově nedovzdělanosti. Přesně tak vystupoval uprostřed týdne redaktor ČT David Borek .

Mladý muž, kterému dala televize veřejné služby za tři roky vyrůst snad až příliš rychle. Kodex České televize ho nabádá, aby aktuální politická publicistika odhalovala kořeny dějů, aby moderátor potlačoval vlastní názory až tak, aby nebyly poznat, aby redaktoři nebyli nemístně familiérní, aby redaktor nemísil v jedné větě zprávu a komentář a obé striktně odděloval. Aby profesionální žurnalistická korektnost i obyčejná lidská slušnost vítězila nad vnitřním hnutím mysli redaktora. V České televizi si ale s Kodexem ale hlavu neláme ani ředitel zpravodajství Šámal, ani jeho podřízení. Nepostižitelnost a arogance jsou hlavní metodou práce. Abychom čtenářům nekazili zážitek z "publicistického" pořadu České, tedy vaší televize, necháváme doslovný přepis z diskuze mezi mladým redaktorem a jeho hosty z pondělí a středy právě uplynulého týdne bez podrobného analytického komentáře. V jednom pořadu byli hosty České televize předseda odstupující vlády a v druhém komentátoři dvou celostátních deníků. Nejbrutálnější ukázky redaktorových schopností vedení rozhovoru jsme si dovolili označit zvýrazněním. | šok

20. 8. 2006

Teroristé v Británii

Náměstek britského premiéra John Prescott několikrát naznačil, že ti, kdo byli zatčeni, nebudou obviněni z významnějších trestných činů.

Protiteroristická policie v Británii důrazně požádala své americké kolegy, aby neprozrazovali médiím podrobnosti o 23 osobách, nedávno zatčeným v Británii v důsledku podezření z přípravy údajných teroristických útoků. Britská policie se obává, že nediskrétnost americké FBI by mohla ohrozit úspěšné stíhání těchto osob a ochromuje shromažďování důkazů.

Michael Marčák: Pracujte pro českou tajnou službu, příteli, je to seriozní transparentní firma, všichni její agenti jsou pravidelně zvěřejňováni.
21. 8. 2006

21. 8. 2006

Británie:

Jeden pilot poukázal na ironii, že mu bezpečáci odebrali brýle, přitom má k dispozici na palubě letadla sekyru.

"Zatímco byly mé brýle považovány za potenciálně smrtící teroristickou zbraň, usedl jsem znovu u řídících pák 185 000 kilogramů letadla, lidí a paliva a dokázal jsem se ovládnout, že jsem nevzal sekyru a nerozbil všechno kolem sebe a pak jsem nezamířil ve vzduchu letadlem přímo do kanálu La Manche," řekl ironicky pilot.

Letištní zaměstnanci i zaměstnanci leteckých společností chtějí vědět, proč jsou letecké společnosti podrobovány tak drakonickým bezpečnostním opatřením, vzhledem k tomu, že jediným terčem teroristického útoku se stalo pouze londýnské metro a bezpečnost na železnici a v londýnském metru je stejná, jaká byla před loňskými útoky ze 7. července.

Letecký průmysl v Británii zastává postoj otevřené vzpoury vůči vládě. Tvrdí, že nová bezpečnostní opatření na britských letištích jsou "byrokratickým šílenstvím", které drsně likviduje komerční letecký průmysl.

20. 8. 2006

Britský ministr vnitra John Reid oznámil, že bylo překaženo "teroristické spiknutí",a tak všichni požadují, aby Tony Blair přerušil dovolenou a vrátil se domů a "začal zvládat situaci". Jakou situaci? Žádná není! Nic se nestalo. Není žádná celostátní krize, protože spiknutí přece bylo zabráněno, píše komentátor týdeníku Observer Armando Iannucci:

21. 8. 2006

Byl jsem právě dva a půl týdne v USA, píše komentátor deniku Guardian Simon Hoggart. Ti, kdo vidí USA jako Velkého Satana, zapomínají, ať už má Amerika jakékoliv chyby, že tam v současnosti probíhá skutečně svobodná debata, zdůrazňuje autor a pokračuje: Právě nyní útočí veřejnost a média na George Bushe s takovou zuřivostí, že se to rovná jen intenzitě oné nepochopitelné podpory, kterou mu poskytovali během posledních šesti let.

Každý den vycházejí v novinách další a další průzkumy veřejného mínění, které dokazují, jak nepopulární je nyní Bushova vláda. Knihkupectví jsou přeplněna protivládními bestsellery. Nejčtenější je Fiasko, od Thomase E. Rickse, o válce v Iráku. A nejsou to malá, politická knihkupectví: knihy 100 způsobů, jimiž Amerika znásilňuje svět, Jak přicházíme o demokracii - Jak Bush, extremní pravice a Big Byznys zrazují Amerikua Kniha o Bushovi, Jak Bush lže Americe, a desítky podobných titulů najdete v každém supermarketu.

Televizní komici automaticky vycházejí z premisy, že je Bush idiot. Připomnělo mi to, jak Margaret Thatcherová byla taky takovým fackovacím panákem pro britské komiky - asi proto vydržela u moci po celých 15 let...

Michael Marčák: Dvě ženský, dvě vlády, sám jsem zvědavej, který dám, jako poslanec, důvěru.
21. 8. 2006

21. 8. 2006

Překladatelské upřesnění:

◄ Opraveno: "Bush stojí za hovno," říká Prescott

"Bush je blbec, říká Blairův náměstek John Prescott" jsem v pátek napsal o nejnovějším "skandálu" v Británii (on to zase tak velký skandál není, jen nedělníky kritizují Prescotta, že pokud si skutečně myslí, že je Bush na nic, proč neprovede v Blairově vládě s kolegy rebelii - Blair je už dnes v Británii pro mnoho lidí opravdu neúnosný).

Ozval se Václav Žák s věcnou námitkou: Můj překlad ("Bush je blbec") není přesný. Má pravdu - nechtěl jsem být vulgární a přeložil jsem to tak, jak by asi reagoval Čech.

Jenže Prescottova reakce byla skutečně trochu jiná. Václav Žák v té věci konzultoval rodilého anglického mluvčího a ten mu vysvětlil, že výraz "crap" (=hovno) je nelépe přeložit že "někdo/něco stojí za hovno" - většinou je člověk "crap at something" - "nějaké jeho schopnosti stojí za hovno".

Žákův anglický kolega má naprosto pravdu.

Takže opravuji - a děkuji Václavu Žákovi za připomínku. Náměstek Tonyho Blaira John Prescott ve skutečnosti - v souvislosti s válkou v Libanonu - řekl "Bush a jeho vláda stojí za hovno" - a byl to výrok hodnotící jejich kompetenci.

21. 8. 2006

Doslova stovky Poláků se staly obětí italských mafiánů. Tak o tom referují všechna polská média. Celá dlouhá řada našich severních sousedů se dala zlákat novinovými inzeráty k práci na zemědělských farmách do jihovýchodní italské provincie Puglia poblíže přístavu Bari. Až teprve po příjezdu na místo podvedení Poláci zjistili, že spíše než o brigádu se jedná o vskutku drsný pracovní tábor s pracovní dobou 15 hodin denně, a to včetně nesmlouvavých dozorců, píše Pavel Kolberk:: Novodobí polští nevolníci pracovali o chlebu a vodě, spalo se v ruinách statku doslova na holé zemi, o tekoucí vodě si prý mohli nechat jenom zdát!

21. 8. 2006

Přiznám se, že vyloudit na tváři čtenářů úsměv na téma americké základny v Čechách se mi tentokráte asi nepodaří. Klobouk dolů před tím, kdo se nad mým příspěvkem pousměje.

21. 8. 2006

Jeden ze současných "top-star" filosofů, Slavoj Žižek říká, že základní ideologická úroveň je nevědomá fantazie strukturující naší společenskou realitu. Tato myšlenka mně napadá pokaždé, když slyším "betonovou" pravdu, že soukromé podniky jsou efektivnější, než státem vlastněné.

Připouštím, že po zavedení přívlastků by to mohla být pravda, totiž že dobře vedené soukromé podniky jsou efektivnější než špatně vedené státní podniky. Opačně to platí také. Vždyť Enron, Permalat, LTCM, atd., byly soukromé podniky a neskončily slavně. Zde by to mohlo skončit, kdyby z tohoto mýtu nevznikl jeden ze základních pilířů neoliberální ekonomické politiky - tj. že privatizace všeho je jediná spolehlivá cesta vzhůru.

21. 8. 2006

Tolik o něm lidé vědí a tak málo pro ně znamená v každodenním životě. V létě pod ním leží na dece, nebo před jeho paprsky utíkají do stínu, a v zimě, když je hodně daleko a nehřeje, skoro na něj zapomenou. Nevnímáme ho jako substanci, či symbol, nebo příběh, stalo se všední samozřejmostí stejně tak, jako supermarket.

Jeden den v měsíci nedělám nic, nic z toho, co je mým pravidelným ranním rituálem každého nového dne a v jednom měsíci v roce odjíždím pryč, letos opět do Krkonoš, s radostí sám, na několik dnů. Nemusel jsem při túrách na nikoho čekat, s nikým se dohadovat o směru cesty, o přestávce na jídlo v hospodě, mohl jsem se soustředit.

◄ Sněžka, východ slunce

21. 8. 2006

Proč jsem emigroval? Sepsat pár důvodů a velké množství jich už zapomenutých mě přivedly biografie kumštýřů a známých osobností a jejich zpovědi. Netroufl bych se mezi ně řadit, ale myslím si, že moje "story" může být taky zajímavá. Také svojí knihou, ve které tvrdí farář a neúspěšný poslanec Sváťa Karásek, že jsme všichni konzumní emigranti, mě k tomuto článku inspiroval.

Zoufale hledající sám sebe na vojně, kde jsem jako ne moc spolehlivý pro armádní velitelství byl zastrčen v dřevěném baráku s atelierem. Tam jsem si "po fajruntě" maloval svoje obrazy. Kamarádu, tehdy ještě básníku, dnes žurnalistovi, jsem jeho výtvory vepsal na kůži, korek, karton, zmačkaný plech a nebo tričko namočené do sádry.

21. 8. 2006

Nedávno jsem do Britských listů poskytl svou stížnost na Český Telecom, avšak ani to nijak nepodnítilo tuto tak dlouho monopolní, státní společnost k omluvě, sebereflexi a vysvětlení. Přesto jsem ustoupil a místo komunikace přes e-mail použil telefonní číslo. Dostal jsem se tak do nejhoršího dobrodružství, které jsem jako zákazník kdy prožil.

Všechno začalo nevinně: příjemný hlas na druhé straně drátu znovu prověřil, zda na mé pevné lince ADSL lze zavést (to už jsem sám učinil na internetových stránkách Českého Telecomu předtím), a pak mi hned začal sladce vysvětlovat podmínky zakázky -- znělo to víc než korektně. Souhlasil jsem. Modem mne měl stát asi pět set korun, surfovat jsem mohl dva měsíce zcela zdarma, zapojení mělo být velmi snadné, prostě nikde žádný problém. Týden uběhl na pěkné dovolené v Tyrolsku a po návratu jsem rozbalil balíček, který mi poslal Český Telecom. Sám postup zapojení modemu byl opravdu velice jednoduchý, zvládnutelný během minut, jenže to prostě nefungovalo.

21. 8. 2006

18. srpna byl na Britských listech zveřejněn názor Oldřicha Průši "ČSSD: proč možná nevyhrála volby". Dovoluji si uvést na pravou míru některé formulace, které autor ve svém jinak zajímavém pojednání uvedl.

Že bylo téma možného zřízení americké raketové základny záměrně v předvolebním období zamlčeno (vládnoucími politiky i spolupracujícími médii), je již nad slunce jasné. Pravice, zvláště pak ODS, potřebovala téma utajit, neboť by jí mohlo ubrat hlasy těch potenciálních voličů, kterým vadí přítomnost cizích vojáků na území své země.

21. 8. 2006

Základ strategie proti AIDS v podstatě dnes určují USA. A určují ji chybně. V podstatě je tato konzervativní strategie založena na propagaci věrnosti a používání kondomů. Hlavní překážkou jejího úspěchu jsou tyto skutečnosti:

  • Člověk není biologicky monogamní tvor (čemuž odpovídá i trvající sexuální revoluce a rozpad tradičního manželství v západním světě)
  • Chudoba a nevzdělanost je mnohde brzdou jak věrnosti, tak používání kondomů (a překážkou osvěty vůbec)
  • Globalizace a moderní doprava a mezinárodní obchod dále zhoršují narušenou zdravotní integritu států, mnohé nemoci dříve lokální se stávají globálními
  • Kondom neznamená 100%ní ochranu

Jediným účinným nástrojem který může s pandemií AIDS skoncovat, je očkovací látka. K tomuto závěru dospěli experti, kteří se zúčastnili světové konference o boji proti AIDS v kanadském Torontu.

21. 8. 2006

Od tragického "jedenáctého září" se počet muslimů, vyznavačů islámu a lidí arabských národů všeobecně, který - řečeno velmi jemně - nemiluje Spojené státy Ameriky, výrazně navýšil. Jak je to vůbec možné, když nemilosrdně hodný a jemně nekompromisní usměvavý hoch z bílého domku chce pro muslimy jen to nejlepší?

Ve své pomoci jde často až tak daleko, že pomáhá s destrukcí jejich koncepčně zastaralých ubytovacích kapacit, případně technologických, dopravních a průmyslových infrastruktur a to naprosto zdarma. Všimněte si, padají už návrhy jak obdobně pomoci Íránu. Tak proč si toho ti nevděčníci neváží?

18. 8. 2006
Motto: - vtip z konce sedmdesátých let XX. století

"Jak se bude jmenovat Leninova třída v roce 2000?"

"Ehm, .....no, nevím."
"Takže taky pochybuješ?"

Otázku protiraketové základy USA v ČR je nutno považovat za jeden z nejvážnějších problémů, které musí ČR ve své krátké historii řešit a vyřešit. Když v dubnu letošního roku vyšel článek "Změny globální změny", šlo, kromě myšlenky vybudování základny samotné, též o možnost učinit z tohoto vážného kroku dotýkajícího se suverenity našeho státu, jasné téma předvolebního období. Téma, které na otázce mezinárodních vztahů a zahraniční politiky České republiky mohlo jednoznačně ukázat, kdo z českého politického spektra zastává jaký názor. A jak se tento názor shoduje s názorem občanů a voličů.

18. 8. 2006
Emil Bédi

Je evidentné, že bez zmeny spôsobu využívania palivovo-energetických zdrojov nie je možné zaistiť trvalo udržateľný rozvoj spoločnosti. Energia zohráva príliš dôležitú úlohu v živote každého z nás. Súčasný stav je však založený na veľmi problematickom základe - fosílnych palivách. Celosvetovo až 90 percent energie, ktorú ľudstvo spotrebúva, pochádza z ropy, uhlia resp. zemného plynu. V rozvinutých krajinách vrátane Slovenska je to ešte viac. Napriek tomu, že nik nepochybuje o ohraničenosti rezerv týchto palív a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie, sme svedkami toho, že o alternatívne zdroje prakticky nie je záujem, hoci ich potenciál je dostatočný a výhody pre spoločnosť evidentné.

18. 8. 2006

Rozhořčení tolika rozhořčených lidí mě rozhořčuje, píše francouzský židovský filozof André Glucksmann. Podle měřítek světového veřejného mínění jsou některé muslimské mrtvoly lehké jako pírko, jiné váží celé tuny. Každodenní teroristické útoky v Bagdádu, při nichž často přichází o život padesát lidí i víc, se objevují v tisku jako stručné poznámky v rubrice "Různé", zatímco bomba, která v galilejské Káni usmrtila 28 lidí, je odsuzována jako zločin proti lidskosti.

Proč nevyvolává 200 000 muslimů, zavražděných v Darfuru, ani čtvrtinu rozhořčení, způsobeného zavražděním dvěstěkrát méně muslimů v Libanonu? Máme dospět k závěru, že na muslimech, usmrcených í jinými muslimy, nezáleží? Je zvláštní, že když ruská armáda -- křesťanská, a požehnaná jejich papeži -- zlikviduje hlavní město čečenských muslimů (Groznyj, 400 000 obyvatel) a při tom usmrtí desetitisíce dětí, to se taky nepočítá. Rada bezpečnosti OSN nepořádá zasedání a Organizace islámských států zbožně odvrací oči. Z toho lze usoudit, že svět je šokován pouze, když muslimy vraždí Izraelci.

Co je zdrojem těchto postojů? Proč se svět bojí výlučně jen izraelských bomb?

18. 8. 2006

Těsně před publikací své dlouho očekávané autobiogragie Loupat cibuli přiznal Günter Grass, krvácející srdce německé levice, že kdysi byl členem nacistické SS.

17. 8. 2006

Hysterie ohledně bezpečnostních opatření na britských letištích

Český mladík Jiří Hnilička, který žije a pracuje ve skotském Glasgow, byl v pondělí 14. srpna na letišti Glasgow Airport zatčen a obžalován z trestného činu nezákonného vlastnictví "výbušného nástroje, který vypadal jako dezaktivovaný ruční granát". Hnilička byl také obžalován z toho, že při zatýkání dělal výtržnosti, křičel, nadával, bil pěstmi do zdi a porušoval veřejný pořádek.

Hnilička byl ve středu 16.8. předveden před soud Paisley Sheriff Court (Paisley je město nedaleko Glasgow, na jehož území je Glasgow Airport). Byla mu odmítnuta kauce a den jeho procesu s ním nebyl dosud určen. Soudce Ronald Kavanagh na Hniličku uvalil vazbu - jeho případ se dále vyšetřuje. - Tiskové oddělení Scottish Office nás informovalo, že podle informací od soudu je na případ uvaleno mediální embargo a další informace nejsou k dispozici. Sdělilo nám, že prý nebylo ani zveřejněno, z čeho je Hnilička obžalován, jenže tyto údaje přinesl ve svém středečním vydání glasgowský večerník Evening Times.

17. 8. 2006

Jakub Rolčík upozornil na argumentaci astronoma Borise Valníčka ohledně potřebnosti protiraketové základny USA v ČR. Valníček v Právu 13. srpna tvrdil, že strategické rakety vyvinuté tzv. darebáckými státy jsou raketami středního doletu "spíše na pevná paliva" a z fyzikálního hlediska je ztěží představitelné, "že by některá země chtěla vypouštět balistické střely dalekého doletu jiným než východním směrem". Podívejme se tedy na obě tato tvrzení blíže.

17. 8. 2006

V napínavou detektivku s brutální zápletkou se proměnil kdysi mediálně slavný případ, který už je dávno, za naprostého nezájmu většiny médií, pravomocně uzavřen. Údajná korupce a manipulování výběrovými řízeními na ministerstvu zahraničí firmou CERTOS, do které měl být zapleten sekretář ministra Kavana, rozvědčík Srba, skončila ostudou vyšetřovatelů, neschopností státní zástupkyně vyloučit z obžaloby prokazatelné lži a soudem prokázaným manipulováním s důkazy samotnými policisty.

Státní zastupitelství si, stejně jako policie, "dělalo svou práci". Předseda senátu Alexander Sotolář konstatoval v březnu 2006, že skutek, ze kterého byl obviňován a mediálně ostouzen generální sekretář MZv Karel Srba a řada dalších osob z okruhu firmy CERTOS a stavebních firem, se vůbec nestal. Soud prokázal, že policie v případu manipulovala důkazy, nikdy nikdo ale za tento skutek nebyl vyšetřován inspekcí či obviněn. Vykonstruování obžaloby a podvádění při vyšetřování, manipulace s důkazy a křivé obvinění nejsou v České republice trestnými činy?

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2006 Veřejná diskuse nezačala, manipulativní mediální kampaň pro základnu pokračuje Jakub  Rolčík
21. 8. 2006 Strategický partner a základna Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Northern Echo: Britské ministerstvo obrany popírá, že bude základna v Yorkshiru   
18. 8. 2006 ČSSD: proč možná nevyhrála volby Oldřich  Průša
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii   
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky   
17. 8. 2006 Evropská unie plánuje segregační kontroly cestujících   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
17. 8. 2006 Letecké společnosti chtějí žalovat britskou vládu o 300 milionů liber odškodného   
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě   
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   
16. 8. 2006 Dopis osmnácti   
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
14. 8. 2006 V Libanonu vešlo v platnost příměří   
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2006 Vojenská suita 5. Václav  Hrabě
18. 8. 2006 Smuteční hrana za Otokara Březinu Vítězslav  Nezval
17. 8. 2006 V tomto okamžiku Ivan  Blatný
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva
14. 8. 2006 Dívka Fráňa  Šrámek
11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
10. 8. 2006 A tak tu stojím... Kateřina  Komorádová
8. 8. 2006 Rukověť kadeta kurýrní služby Daniel  Hradecký

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc