21. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2006

Borek na Paroubka vypuštěný

Novinář a jeho hosté v rozcupovaných kusech holých vět

"Profesionála" ze zpravodajství České televize poznáte: neví nic a je sebevědomý. Je hloupý, drzý a myslí si, že domácí prostředí televizního studia mu dává převahu. Konfrontuje hosta namísto toho, aby se ho ptal. Odpovědi ho vlastně nezajímají. Svůj "názor" dává ostentativě najevo, ačkoliv je v rozporu s realitou díky autorově nedovzdělanosti. Přesně tak vystupoval uprostřed týdne redaktor ČT David Borek .

Mladý muž, kterému dala televize veřejné služby za tři roky vyrůst snad až příliš rychle. Kodex České televize ho nabádá, aby aktuální politická publicistika odhalovala kořeny dějů, aby moderátor potlačoval vlastní názory až tak, aby nebyly poznat, aby redaktoři nebyli nemístně familiérní, aby redaktor nemísil v jedné větě zprávu a komentář a obé striktně odděloval. Aby profesionální žurnalistická korektnost i obyčejná lidská slušnost vítězila nad vnitřním hnutím mysli redaktora. V České televizi si ale s Kodexem ale hlavu neláme ani ředitel zpravodajství Šámal, ani jeho podřízení. Nepostižitelnost a arogance jsou hlavní metodou práce. Abychom čtenářům nekazili zážitek z "publicistického" pořadu České, tedy vaší televize, necháváme doslovný přepis z diskuze mezi mladým redaktorem a jeho hosty z pondělí a středy právě uplynulého týdne bez podrobného analytického komentáře. V jednom pořadu byli hosty České televize předseda odstupující vlády a v druhém komentátoři dvou celostátních deníků. Nejbrutálnější ukázky redaktorových schopností vedení rozhovoru jsme si dovolili označit zvýrazněním. | šok

Borek na Paroubka vypuštěný

Události, komentáře 16. 8. 2006 22:30

David Borek, moderátor: Prezident Václav Klaus odpoledne přijal demisi vlády premiéra Jiřího Paroubka a hodinu a půl na to jmenoval nového premiéra, předsedu ODS Mirka Topolánka. Tomu ústava neukládá, dokdy má svou vládu sestavit. Osobně to prý chce stihnout do dvou až tří týdnů. Než prezident republiky jmenuje novou vládu, povede zemi ještě původní kabinet.

redaktorka: Česká republika teď má dva premiéry, Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka. Toho prvního prezident po přijetí demise vlády pověřil, aby zemi dál dočasně vedl.

Václav Klaus, prezident České republiky: Jako prozatímní vládu, do okamžiku, kdy bude jmenována vláda nová.

redaktorka: Pak na Hradě Jiřího Paroubka vystřídal Mirek Topolánek. Václav Klaus ho jmenoval premiérem. Doufá, že se mu podaří sestavit vládu co nejdříve.

Václav Klaus, prezident České republiky: Nemyslím, že má pan předseda vlády teď v kapse seznam, seznam vlády a seznam ministrů, který by mně teď potajmu předal, abych si ho do zítra prostudoval a přečetl.

Mirek Topolánek, designovaný premiér, předseda ODS: Doufám, že příští týden dojde k průlomu v těch jednáních natolik, abychom byli schopni v řádu několika týdnů, přece jenom ten seznam už mám v kapse, pane prezidente, navrhnout novou vládu.

redaktorka: Tak jednoduché to ale Mirek Topolánek mít nebude. Jeho kabinet se totiž neobejde bez podpory sociálních demokratů. A právě mezi Topolánkovou ODS a Paroubkovou ČSSD to stále víc skřípe kvůli délce mandátu a složení nové vlády, i kvůli programu.

Vojtěch Cepl, spoluautor Ústavy, profesor ústavního práva, PF UK: Mělo by to být co nejdřív, protože už jsme promeškali hodně času a teprve vlastně nyní, všichni si to neuvědomujeme, začíná proces a kroky předepsané ústavou.

redaktorka: Ústava ale jasně neříká, jak dlouho může Topolánek vládu sestavovat. On sám to chce stihnout do tří týdnů. Jiří Paroubek je větší optimista.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: A já věřím, že ve středu by mohla být dohoda, dohoda mezi těmi dvěmi stranami podepsána.

redaktorka: Od okamžiku, kdy prezident Václav Klaus jmenuje celou Topolánkovu vládu, musí nový premiér do třiceti dnů požádat sněmovnu o důvěru. Pokud ji nezíská, přichází na řadu druhý pokus.

Eva Souhradová, moderátorka: A co se odcházející vládě Jiřího Paroubka za víc než rok u moci podařilo a naopak nepodařilo? Sám Jiří Paroubek vyzdvihuje rekordní šestiprocentní hospodářský růst, oceňuje, že jeho vláda prosadila zákoník práce a pomohla mladým rodinám. A co na to ekonomové a politologové? Růst HDP podle nich Paroubek neovlivnil. Můžou za něj hlavně investiční pobídky, které zařídily ještě minulé vlády. Zákoník práce také nepovažují za úspěch. Dává podle nich moc především do rukou zaměstnavatelů. Naopak prorodinná politika ale podle nich úspěšná byla. Jiří Paroubek pak svoji vládu pochválil i za prosazení zákona o deregulaci nájemného, o registrovaném partnerství a o neziskových nemocnicích. Stojí si i za bojem s korupcí pomocí řady nových zákonů, třeba o střetu zájmů. Naopak odborníci kritizují mnoho dalších věcí. Říkají: "Vláda nenastartovala žádné razantní reformy důchodů a zdravotnictví, které jsou tolik potřeba. Jen velmi pomalu se snižuje nezaměstnanost, roste daňová zátěž. Vláda nepodporovala drobné a střední podnikatele, nebyla schopná čerpat peníze z fondů Evropské unie, vzrostlo zadlužení země a korupce a organizovaný zločin prorostl do státní správy."

ROZHOVOR

David Borek, moderátor: A Jiří Paroubek, odstupující premiér a předseda ČSSD je teď hostem Událostí, komentářů. Hezký večer.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Hezký večer, dobrý večer.

David Borek, moderátor:   Pane Paroubku, několik hodin už nejste premiérem , jak to cítíte?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No, tak především bych chtěl říct, že  ústavně ještě jsem premiérem, vykonávám ty pravomoce až do té doby, než bude jmenována vláda pana Topolánka. 

David Borek, moderátor: Kdyby se jednou, jakože se to asi stane, budou, psaly dějiny České republiky počátkem dvacátého prvního století, co byste chtěl, aby tam, byť v několika větách, zaznělo o Jiřím Paroubkovi?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Tak já si myslím, že to byla vláda, která vlastně vládla v době vysokého, intenzivního hospodářského růstu, růst sedm celých čtyři desetiny procenta v tomto roce, v prvním čtvrtletí šest procent, v minulém roce růst životní úrovně. To nejsou věci, za které bychom se měli stydět.

David Borek, moderátor: Promiňte, ale ten růst... Mimochodem včera zveřejnil Slovenský statistický úřad údaje za slovenský růst. Pokud by platilo, že vysoký ekonomický růst je vizitkou vlády, tak vy byste musel teď pochválit Mikuláše Dzurindu.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já nevím, jaký je tam hospodářský růst ...

David Borek, moderátor: Je přes šest procent ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No, dobře a my máme sedm celých čtyři desetiny procenta, takže ...

David Borek, moderátor: To je právě ... Těch několik desetinek rozhodlo o tom, že Mikuláš Dzurinda nebyl úspěšný, zatímco vy jste byl úspěšný?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Ne, ne, já netvrdím, že nebyl úspěšný, a kromě toho v jednom čísle to není. Nezaměstnanost klesá, trvale klesá, podle Eurostatu jen tak mimochodem se Slovenskem, když ji srovnáme, tak jsme někde mezi sedmi celých jedna desetina procenta, sedmi celých čtyřmi desetinami procenta. Na Slovensku je to dvakrát tolik. Daňová zátěž, ta klesá, ne jak tady bylo uvedeno v tom vašem komentáři, že roste ...

David Borek, moderátor: K tomu se ještě možná dostaneme. Zkusme, zkusme ještě nakousnout jedno téma, a to, řekněme, syndrom selhání koaličního vládnutí. Jak se vám vládlo v posledním roce ve třech ... nebo ve vládě složené ze třech stran, které spolu jen těžko nacházely v posledním období řeč?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Tak já jsem řekl už mnohokrát, že jsem se choval jako předseda vlády minoritní, že jsem se snažil získávat podporu a také jsem získával podporu napříč celým politickým spektrem.

David Borek, moderátor: A to, že jste ji získával od komunistů, berete zpětně jako chybu?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Naprosto ne. Já si myslím, že jsem ji nezískával ...

David Borek, moderátor: Nestálo vás to mimochodem vítězství ve volbách? Přece jenom ten efekt, řekněme mobilizační efekt, antikomunistický efekt na tom pravém, na té pravé části politického spektra?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Pane redaktore, já když jsem přebíral vládu, tak moje politická strana měla něco kolem deseti procent preferencí a ve volbách, které se konaly začátkem června, měla prakticky třetinovou podporu obyvatelstva. Takže určitě to lidem nevadilo, takže ...

David Borek, moderátor: My tady teď, my tady teď řešíme konec, závěr vaší ...

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Pane redaktore, možná kdybyste mě nechal trošku mluvit déle než jednu holou větu ...

David Borek, moderátor: Ne, promiňte, promiňte, ne,  osud tomu dal, takže já jsem novinář, vy jste politik. Až to bude naopak, tak možná to uděláme jinak.  Zkusme se bavit o tom, co ta sociálnědemokratická vláda má za sebou kromě Jiřího Paroubka. Ona má za sebou ještě Stanislava Grosse a Vladimíra Špidlu. Kdybyste srovnal ty tři postavy, které šéfovaly koalici v tom uplynulém čtyřletém období, jak byste z toho vyšel vy a jak by z toho vyšli vaši souputníci?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Podívejte, to je skutečně věc pro vás, pro novináře a ne pro mě, abych vám vrátil ten váš hezký špílec. Já myslím, že od toho tady opravdu nejsem. Ta moje vláda přijala díky i tomu způsobu vládnutí, který zvolila, to znamená, že se obracela do všech směrů politického spektra, přijala desítky zákonů, na které se dlouho čekalo. Některé tady byly zmíněny, třeba zákon o deregulaci nájemného, zákon o střetu zájmů, ale třeba také stavební zákon, zmíněn byl zákoník práce. Já si nemyslím na rozdíl od těch pánů, kteří mají k němu velké výhrady, že ty výhrady jsou zřetele hodné. V roce 2005 byly prakticky, pokud jde o sociální smír, byla situace v zemi taková, že nesnesla vlastně srovnání s žádnou jinou zemí. V zemi, v zemi panuje absolutní sociální smír.

David Borek, moderátor: Ano, pojďme se dostat k tématu korupce, která i vám byla dost často předhazována. Jak je možné, že Stanislav Gross, který stále nevysvětlil spolehlivě původ svých peněz, je stále členem sociální demokracie a poměrně ve významné funkci? Je tam pořád bezpečnostní komise.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No, já myslím, že byste se, pane redaktore, spíš měl zeptat, spíš měl zeptat na to, jestli Stanislavu Grossovi bylo prokázáno něco.

David Borek, moderátor: Ano, ale teď opravdu ODS v roce 97 to, lidově řečeno, odskákala. Měla svého, měla svého Pepu z Hongkongu, měla svého Lajoše Bácse. Proč ... nebo vidíte nějaký rozdíl mezi tímto excesem konce devadesátých let a tím, co provázelo konec vlády Stanislava Grosse?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Podívejte, já, já vcelku mám dlouhou trpělivost, ale, pane redaktore, jestli dovolíte ...

David Borek, moderátor: Dobře.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: ... já si myslím, že Stanislav Gross na základě tohoto, jak vy to nazýváte pochybení, prostě odešel ze všech funkcí, odešel ...

David Borek, moderátor: Ano, ale je stále ve funkci sociální demokracie.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No dobře, tak je to neplacená funkce, je to dobrovolná funkce. To nehraje snad žádnou roli.

David Borek, moderátor: Čili podle vás Pepa z Hongkongu a strýček Vik je něco jiného?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já bych spíš hovořil o privatizačních aférách ODS. Myslíte si, že třeba Václav Klaus nebyl spojen s žádnou z těchto privatizačních afér? A sedí na Hradě. Takže srovnávejme ty věci, tak jak jsou.

David Borek, moderátor: Poslední otázka v tomto bloku. Vy jste loni se vyjádřil v tom smyslu, že audity na ministerstvu financí, které ukázaly, že existují rezervy ve snižování počtu ministerských úředníků, není dobré provádět na ostatních ministerstvech, protože je před volbami. Jak zdůvodníte tento, tento výrok ve světle toho, že vaší vládě bylo předhazováno, že nepřispěla k /nesrozumitelné/ České republiky?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Pane redaktore, já si myslím, že pokud by se provedly audity, a já jsem převzal vládu třináct dní, třináct měsíců před volbami, pokud by se všude provedly audity, tak by to vyhodnocení těch auditů skutečně přišlo dva tři měsíce před volbami.

David Borek, moderátor: Co je na tom špatného?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No, já si myslím, že by se ty věci staly předmětem politického boje a ...

David Borek, moderátor: Ale pokud se zjistí opravdu, že někde je příliš úředníků, tak to není nic politického, je to holé konstatování pravdy.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já myslím, že před volbami je všechno politické. A já si myslím, že není seriózní takhle pracovat. Já jsem řekl, že k těm auditům přistoupím ihned po volbách a skutečně bych také přistoupil.

David Borek, moderátor: Prozatím vám děkuji. My jsme se teď možná až příliš bavili o minulosti. Pojďme se bavit o něčem, co je velice současné. Vláda dnes totiž také rozhodovala o rozpočtu na příští rok.

KONEC ROZHOVORU

Eva Souhradová, moderátorka: Přesně tak. A ministr financí počítá se schodkem osmdesát osm miliard korun. Aby toho dosáhl, chce odložit platnost nedávno přijatého služebního zákona a novelizovat zákon o nemocenském pojištění. To má přinést dvacet miliard korun. Dalších deset až patnáct miliard by pak mělo přinést zvýšení spotřební daně na cigarety. Ministr počítá i s tím, že nějaké peníze získá z prodeje státního majetku. Šetřit pak mají i ministerstva. To se ale zase nelíbí šéfům resortů. Ministr obrany se bojí, že tak bude muset omezit nebo zrušit některé zahraniční kontingenty. Ministr dopravy zase říká, že nebude mít peníze na opravy silnic, informatika nebude moct pokračovat v projektech, jakými je Internet do knihoven či vysokorychlostní Internet. A průmysl prý nebude mít na odstraňování ekologických zátěží. Spokojeni jsou naopak ministr práce, vnitra a spravedlnosti. Ti si mají polepšit. Ekonomové ale upozorňují, že navržená úsporná opatření stačit nebudou. Podle nich bude reálný deficit činit asi sto třicet miliard korun.

ROZHOVOR

David Borek, moderátor: Tak, pane Paroubku, evidentně ministr Sobotka a ekonomové se neshodnou. Někteří ekonomové... On tvrdí, že deficit bude osmdesát osm, oni sto třicet miliard. Můžete teď do kamer České televize říct, že opravdu ten deficit na příští rok nepřesáhne osmdesát osm miliard korun?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Tak podívejte, já si myslím, že se bude pohybovat někde kolem osmdesáti osmi miliard. Já nevím, z čeho ti páni ekonomové, kteří vycházejí, že to bude sto třicet miliard. Je zřejmé také, že bychom na tom byli trošku lépe, kdyby třeba u těch, u zákonů především sociálního charakteru neexistovala v tom závěru minulého volebního období takzvaná lidová tvořivost v rámci Poslanecké sněmovny a Senátu, která nad rámec toho, s čím přišla vláda, nás pro příští rok stojí v těch zákonech, v dopadu těch zákonů dvacet miliard korun. Ale já jsem přesvědčen, že někde kolem těch osmdesáti osmi miliard se můžeme pohybovat.

David Borek, moderátor: Ono to sice zní, jakože to je ten optimistický scénář osmdesát osm miliard, pouze osmdesát osm miliard, ono to je, pane Paroubku osm tisíc, víc než osm tisíc na každého obyvatele této republiky.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já jsem ještě slyšel ...

David Borek, moderátor: Je to, je to nutné,  zadlužovat tuto zemi takto silně ?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já jsem ještě slyšel ... Pane redaktore, já jsem ještě minulý týden slyšel něco o sto sedmdesáti, o sto osmdesáti miliardách, teď už pánové mluví o sto třiceti miliardách. Pokud ...

David Borek, moderátor: Ne, já se ptám, jestli v situaci, kdy ekonomika silně roste ...

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD:  Jestli mě, pane redaktore, necháte domluvit ... 

David Borek, moderátor:  Ne, já chci položit otázku. 

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já vám odpovím ...

David Borek, moderátor: V této situaci ekonomika roste silně. Proč je nutné v této situaci mít vůbec nějaký rozpočtový schodek?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Ale takto pracují všude, pane redaktore. Možná, že takhle nepracuje Lucembursko nebo jedna dvě ekonomiky ve světě, ale pokud se díváte třeba do Spojených států, kde ekonomika také roste, tak také pracují ...

David Borek, moderátor: Ale neroste šest procent, neroste sedm procent.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: ... také pracují, ale také rostla vysoce a také pracují s rozpočtovým schodkem. Já, jestli dovolíte, ještě bych trošku možná rozšířil vaše vědomosti. Pokud jde o růst zadlužení, což tady padlo celkem demagogicky v tom úvodním, v tom úvodu, který jste tady pustili, především bych chtěl říci, že pokud jde o úroveň zadluženosti, to znamená o celkový deficit k hrubému domácímu produktu, tak ten je jeden z nejnižších v Evropě. A dokonce se ...

David Borek, moderátor: Ano, ale to se srovnáváme se zeměmi ...

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: No, samozřejmě jako je Německo, jako je Francie, jako je Británie a tak dále.

David Borek, moderátor: Ano, ale které teď mají velké problémy s tím, že tyto schodky musejí nějakým způsobem řešit.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: A myslíte si, že Británie má velké problémy?

David Borek, moderátor: Já rozhodně vím o tom, že západoevropský model rozpočtový ...

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Pane redaktore, nečtěte, nečtěte hlouposti v novinách a skutečně se zabývejte seriózním ekonomickým tiskem.

David Borek, moderátor: Čili pro vás, pro vás větší zadlužení je v pořádku, protože jiné země jsou zadlužené?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Ale větší zadlužení ...  My nemáme větší zadlužení nežli tyto země. My ho máme nižší. My ho máme jedno z nejnižších v Evropě. To jestli nevnímáte, tak je mi líto. 

David Borek, moderátor: Poslední otázka. Pojďme se podívat do budoucnosti. Dneska dostal od prezidenta pověření Mirek Topolánek. Co byste mu popřál a co byste mu popřípadě doporučil s vašimi zkušenostmi?

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Já si myslím, že mu nebudu přát nic. A s mými zkušenostmi mu také nebudu přát nic. Záleží teď na něm, co udělá. A já bych mu doporučil, aby přistupoval seriózně k jednáním.

David Borek, moderátor: Pane Paroubku, děkuji za účast ve studiu a na shledanou.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Také děkuju. Na shledanou.

"Komentátoři" nevidí do střev politických her, ale komentují je

Události, komentáře 14. 8. 2006 22:30

David Borek, moderátor: Poslanecká sněmovna má konečně své vedení. Předsedou dolní komory se stal sociální demokrat Miloslav Vlček. Ten ale slíbil, že funkci bere jen dočasně a vzdá se jí před případným třetím pokusem o sestavení vlády. A pokud by se podařilo Mirku Topolánkovi sestavit menšinový kabinet ODS, přenechá Vlček svůj post Jiřímu Paroubkovi. Poslanci také zvolili místopředsedy sněmovny. V prvním kole Lucii Talmanovou za občanské demokraty, Lubomíra Zaorálka za ČSSD, za lidovce Jana Kasala a Vojtěcha Filipa za KSČM. Ve druhém kole pak podporu získala i Miroslava Němcová z ODS.

redaktorka: O tom, že šéfem sněmovny bude sociální demokrat Miloslav Vlček, rozhodlo sto sedmdesát čtyři poslanců ze sto devadesáti sedmi. Nový předseda ale musel nejdřív poslancům slíbit to, co pět předsedů parlamentních stran vyjednalo v pátek u prezidenta Klause, a to, že si nové křeslo užije jen dočasně.

Miloslav Vlček, předseda Poslanecké sněmovny - ČSSD: Pokud budu zvolen, pak nejenže budu funkci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vykonávat v souladu se zákony a ústavou této země, ale přesně a do písmene dodržím vše, co bylo dojednáno.

redaktorka: Zatímco u Vlčka šlo vše velmi hladce, problémy se očekávaly u volby místopředsedů. Pravici se totiž nelíbila nominace předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, a to kvůli jeho předlistopadové spolupráci s StB.

Martin Bursík, předseda SZ: On je pro nás člověkem, s kterým máme prostě problém.

Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL: Křesťanští demokraté mají dobrý zvyk nevolit komunisty do vedení sněmovny.

redaktorka: Jenže pro Filipa nakonec hlasovalo sto jedna poslanců, mimo očekávání ale v prvním kole neprošla kandidátka ODS Miroslava Němcová. Získala jen devadesát tři hlasů, takže se nezamlouvala taky někomu z poslanců bývalé trojkoalice.

Miroslava Němcová, místopředsedkyně ODS, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny: To je bolavé, samozřejmě.

redaktorka: Ve druhém kole ale přišla satisfakce v podobě sto čtyřiceti jednoho hlasu pro Němcovou. Sněmovna tak má kompletní vedení a vláda Jiřího Paroubka může podat demisi. Mirek Topolánek ale premiérem hned tak nebude, nejprve musí přesvědčit sociální demokraty, aby jeho menšinový kabinet podpořili.

Mirek Topolánek, designovaný premiér, předseda ODS: Tak já bych ještě nejásal předčasně, bude to ještě velká práce.

redaktorka: Sociální demokraté totiž chtějí mluvit do složení Topolánkovy vlády.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Když se nám ta jména líbit nebudou nebo vláda jako celek se nám líbit nebude, no, tak je zřejmé, že prostě pro ni hlasovat nebudeme.

Mirek Topolánek, designovaný premiér, předseda ODS: Všichni ti nominovaní, ať už to budou straníci, nebo nestraníci, budou lidé nominovaní Mirkem Topolánkem.

redaktorka: Paroubek po jednání sněmovny naznačil, že si umí představit podporu Topolánkovy vlády, a to i přesto, že k ní bude mít výhrady. Její mandát by ale podle něj musel být dočasný.

Jiří Paroubek, předseda odstupující vlády, předseda ČSSD: Pokud by ta jednání šly opravdu ne tak od ruky, no, tak je nesmysl uvažovat vo tom, že bychom pokračovali v nějaké spolupráci déle, než to bude nezbytně nutné. Takže já si myslím, že ty dva roky by bylo, by bylo v takovém případě až kam.

redaktorka: Vláda Jiřího Paroubka by mohla podat demisi už tuto středu. Kdy a jestli vůbec ho v křesle premiéra vystřídá Mirek Topolánek, bude záviset na tom, jak se budou vyvíjet jednání mezi ODS a ČSSD.

Eva Souhradová, moderátorka: Sněmovna už sice má svého předsedu i místopředsedy, ve hře jsou ale stále i další zajímavé posty. Ve sněmovně doteď fungovalo čtrnáct výborů a právě ty jsou teď středem zájmu. Strany ale mají tradičně největší zájem o to, mít svého předsedu hospodářského, rozpočtového a branně-bezpečnostního výboru. Podle informací médií i v současné situaci chtějí obsadit tyto pozice jak ODS, tak i ČSSD. Třeba o výbor pro obranu a bezpečnost mají zájem jak Jan Vidím z ODS, který ho do voleb vedl, tak odstupující ministr vnitra František Bublan za ČSSD. Zajímavé pak také bude sledovat, kolik členů budou výbory mít a jaká názorová síla v nich obsadí většinu. Živé diskuse se ale teď povedou i o tom, jací lidé a z jakých stran obsadí pozice náměstků na ministerstvech. Před volbami na každém ministerstvu fungovalo od tří do šesti náměstků. I tato křesla jsou už dnes rozdělována pomocí politického klíče. Nejde tak mnohdy ani o to, nakolik resortu jednotliví politici rozumí.

BESEDA

David Borek, moderátor: A do studia přišel komentátor Mladé fronty DNES Marin Komárek. Hezký večer.

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Dobrý večer.

David Borek, moderátor: A komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. Hezký večer.

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Dobrý večer.

David Borek, moderátor: Pane Mitrofanove, začnu vámi. Co vy říkáte na tu dnešní volbu a co vás na ní nejvíce překvapilo?

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Nic, protože to se očekávalo. A myslím, že toto není problém. Problém bude v tom, zda se pánové Topolánek a Paroubek domluví na menšinové vládě.

David Borek, moderátor: K tomu se dostaneme možná později. Mě by ovšem zajímalo, jestli vás nepřekvapilo to, jak těžké to měla Miroslava Němcová a jak naopak lehké relativně to měl Vojtěch Filip.

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Nevidím do střev těchto politických her a paní Němcová to měla těžké i při své volbě neúspěšné dvakrát předsedkyně sněmovny. Tam asi bude pes zakopaný někde v ODS.

David Borek, moderátor: Co na to říkáte vy?

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Je to tajné hlasování a když je něco tajné, jak říká Vodňanský, tak se o to nezajímejme. Ale vážně, jsou dvě možnosti: Buď paní Němcová nemá stoprocentně jasnou pozici v ODS, anebo v ČSSD, která toto ví, a tohle všechno je stínové divadlo, tak nehlasovala pro ni, aby vyvolala rozkol v ODS. Rozumíte, tam ty hry jsou ...

David Borek, moderátor: Tam je zvláštní, že  v prvním kole vona dostala relativně málo , v druhém kole najednou těch hlasů přibylo. To byla taktika něčí evidentně.

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Přesně tak. To byla taktika buď, znova říkám, buď ODS, která chtěla říct: "My vás, paní, nemáme tak úplně rádi", nebo taktika ČSSD, která, která chtěla říct: "Podívejte se, paní Němcová, oni vás v ODS nemají rádi." Jenomže tohle my nikdy nerozluštíme. Toto skutečně ... pan Mitrofanov říká střeva, je to, je to prostě. Je to prostě taktika stínového tajného hlasování. Nedokážeme to rozluštit a nikdy se to nedovíme.

David Borek, moderátor: Jasně.  Eva tam mluvila  také o obsazování dalších postů. To jsou posty těch výborů různých. Proč o to mají takový eminentní zájem politici, o tyto výbory?

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: To jsou výbory, kde se skutečně soustředí moc a soustředí se tam peníze. A teď to nemyslím vůbec ve špatném slova smyslu. My samozřejmě na povrchu spíše vidíme premiéra, spíše vidíme ministry, ale rozpočtový nebo branně-bezpečnostní výbor jsou místa, to jsou uzly moci. A samozřejmě každý je chce obsadit.

David Borek, moderátor: Souhlasíte s tím? Přece jenom nakonec rozhoduje parlament. To plénum parlamentu, nikoli výbor. Jakou vlastně funkci reálnou v politickém systému má onen sněmovní výbor?

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Ale ve výborech se předjednávají věci a spousta věcí, pak ve výborech se rodí určité návrhy anebo se ty návrhy cizelují. Já myslím, že výbor, například rozpočtový výbor, když má předsedu a ten předseda je vždycky vnímán jako jeden z velmi mocných mužů v parlamentu.

David Borek, moderátor: Dnes také Jiří Paroubek dokonce, myslím, bezprostředně po té volbě trochu přitvrdil a před novináři začal mluvit o tom, že vlastně podle těch současných indicií to vůbec nevypadá tak, že by byli sociální demokraté ochotni tolerovat menšinový kabinet ODS. Je to taktika, je to jenom nějaký úkrok, nebo je to opravdu vyjádření nějakých dlouhodobých záměrů Jiřího Paroubka?

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Já myslím, že  nejde ani vo záměry , ale tady jde o volební matematiku. Jiří Paroubek nikdy neměl v úmyslu tolerovat menšinový kabinet Mirka Topolánka. Jiří Paroubek má tendenci uhrát maximální zisk pro sociální demokracii. A to znamená, ano, může vzniknout vláda ODS s programem sociální demokracie, na kterou bude mít vliv sociální demokracie. To ovšem samozřejmě Mirek Topolánek, který chce maximalizovat zisk pro ODS, nechce a nepřipustí. Čili tady neexistuje žádný společný zájem, tady neexistuje průsečík, tady neexistuje pole pro dohodu.

David Borek, moderátor: Čili to rozpletení toho povolebního uzlu je opravdu jenom ve sněmovně? To skutečné rozpletení, co se týče složení vlády podle vás, ještě nás čeká?

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Já myslím, že ten krok s takzvaným odblokováním sněmovny, a znova říkám, já myslím, že to slovo odblokování je příšerné, odblokovávají se mobilní telefony, ale tady začala fungovat sněmovna s takzvaným dočasným předsedou. To už samo je velmi nestandardní. Ale podle mě vládě jsme se nepřiblížili. Pravda, bude pan Topolánek jmenován premiérem, ale jestli bude jeho vláda schválena sněmovnou, myslím, že k tomu nemá o nic blíž než před týdnem.

David Borek, moderátor: Pane Mitrofanove, vy jste považován za znalce vnitrostranických poměrů ČSSD, můžete nám prozradit, jestli opravdu v Lidovém domě existuje nějaký reálný plán na to, že Jiří Paroubek,  dejme tomu , v tom druhém pokusu  opravdu  sestaví vládu?

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Tak prozradit vám to můžou jenom sociální demokraté, nikoli já. Ale já si myslím, že tato varianta je stále ve hře. Otázka je, jestli Jiří Paroubek si troufne na konci těch třiceti dnů, co bude mít Topolánkova vláda před žádostí o důvěru ve sněmovně, vůbec si dovolit zavraždit tu vládu ...

David Borek, moderátor: Ano,  ale s kým, s kým, lidově řečeno, by upekl tu vládu , když opět narážíme na tu aritmetiku osudovou?

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: No, tak mezi námi, s kým chtěl pan Topolánek "upéct" tu trojkoalici, která měla sto hlasů? Já si myslím, že Jiří Paroubek bude chtít alespoň to zkusit.

David Borek, moderátor: Pánové, díky za vaše informace. Na shledanou.

Martin Komárek, komentátor Mf DNES: Díky.

Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo: Na shledanou.

KONEC ROZHOVORU

redaktoři zpravodajství ČT:

  • Zuzana Kuncová
  • Kateřina Eliášová

zvýraznění redakce BL

K tématu též Lidové noviny, Ondřej Aust: Kavčí hory v zajetí kiksů LN

                 
Obsah vydání       21. 8. 2006
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Northern Echo: Britské ministerstvo obrany popírá, že bude základna v Yorkshiru
21. 8. 2006 Veřejná diskuse nezačala, manipulativní mediální kampaň pro základnu pokračuje Jakub  Rolčík
21. 8. 2006 Ring volný Ivan  Kunc
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii
21. 8. 2006 Starejte se o maminku, přijdete o invalidní důchod Jan  Čulík
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Účtování příplatků k letenkám je v rozporu se zákonem
21. 8. 2006 Bezdomovci Petr  Wagner
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Sad knights, and the `Ostrava Hillary` Irena  Ryšánková
19. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)
21. 8. 2006 Borek na Paroubka vypuštěný
21. 8. 2006 Vojenská suita 5. Václav  Hrabě
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními
20. 8. 2006 Abychom se z té protiteroristické hysterie nezbláznili...
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe
21. 8. 2006 Michael  Marčák
21. 8. 2006 Bush "stojí za hovno" Jan  Čulík
21. 8. 2006 Těšili se na práci ve slunné Itálii, čekala je realita pracovního tábora!
21. 8. 2006 Strategický partner a základna Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Mýtus privatizace: všechno je jinak. Ale jak? Tibor  Vaško
21. 8. 2006 Cesta za sluncem Jan  Paul
21. 8. 2006 Emigrace Milan  Cimburek
21. 8. 2006 O tom, jak Telefónica 02 pohrdá zákazníkem Boris  Cvek
21. 8. 2006 Není pravda, že všechny politické strany téma raketové základny zabily Monika  Hoření
21. 8. 2006 Válku je třeba vyhlásit viru HIV Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Způsob, jak si z někoho skutečně udělat nepřítele, je označit ho za nepřítele Jan "Matt" Hájek
18. 8. 2006 ČSSD: proč možná nevyhrála volby Oldřich  Průša
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
18. 8. 2006 Proč jsou někteří muslimští mrtví "zcela nevýznamní"?
18. 8. 2006 Snad ten poslední muž, u něhož očekávali esesácké tajemství
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce