25. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2006

Věřím, že základnu nepotřebujeme

Můj postoj k uvažovanému umístění americké raketové základny na našem území je podobný postoji Františka Hezoučkého v článku Když víra nahrazuje úsudek. V mém postoji hraje roli úsudek i víra. Nikdy nevíme vše, čerpáme z omezených a ne vždy plně spolehlivých informací. Důležité je, když už jsme v některých bodech odkázáni na pouhou víru, čemu tedy věříme.

Nejsme bohužel v situaci, kdy by stát mohl aplikovat Ježíšovo doporučení "Udeří-li tě někdo do tváře, nastav mu i druhou." Mám-li zopakovat banální, i když smutnou pravdu, politici nesou jistou míru odpovědnosti za bezpečí občanů.

Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL

Sloupek
Sylvie Richterová

U lavice dítě stálo
nekřičelo ani málo
do ulice jenom oči
upíralo

Blíží se tma a je prázdná
pusté oči v poušti okna
v pustém temnu
pustý byt
někdo tady
měl snad být

A tak dál
a dál
dokola jak král
v dětské říkance
kde se princezně
poztrácely korále
na bále

Její táta mocný král
Honzíka si zavolal:
Honzíku máš na mále
posbírej ty korále

Princezničce na bále
kanou z očí korále:
její táta mocný král
nevolal a nevolal

ze sbírky Čas věčnost, Torst, Praha 2003 vybral Štefan Švec

25. 7. 2006

63 procent Britů zastává názor, že Tony Blair svázal Británii příliš těsně s Bílým domem.

Británie by měl zaujmout vůči Spojeným státům robustnější a nezávislejší postoj. Vyplývá to z průzkumu oganizace ICM, provedené pro list Guardian, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý. Podle tohoto průzkumu je britská veřejnost v silné opozici vůči těsné spolupráci Tonyho Blaira s Georgem Bushem.

25. 7. 2006

Občané v Libanonu čelí "hodině největší nouze", konstatovala v pondělí Organizace spojených národů a apelovala na mezinárodní společenství, aby poskytlo 150 milionů dolarů na pomoc 800 000 civilistů, jejichž životy narušilo izraelské bombardování Libanonu.

Nouzový pomocný plán má těmto lidem poskytnout potraviny, vodu, zdravotnické služby a další nezbytnou pomoc, konstatoval Jan Egeland, koordinátor OSN pro pomoc v mezinárodních krizích.

Situace v Libanonu "je velmi špatná a každým dnem se zhoršuje," uvedl Egeland. V neděli charakterizoval bombardování jižního Bejrútu jako "porušení humanitárního práva".

25. 7. 2006

Důvodem rozkladu summitu "je americká tvrdohlavost"

Pět let trvající mezinárodní jednání, jehož cílem bylo odstranit bariéry, bránící světovému obchodu, se octlo v pondělí na hranici naprostého kolapsu poté, co se šest hlavních protagonistů rozhovorů rozešlo v hádce.

Tvrdohlavý postoj Spojených států se považuje za příčinu, proč se tyto rozhovory rozložily. Pascal Lamy, ředitel Světové organizace pro obchod konstatoval, že nemá jinou možnost než rozhovory suspendovat. Dodalo, že nejsou vyhlídky na to, že by byly v dohledné době obnoveny.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL

25. 7. 2006

Na víkendovom summite G8 rokovali lídri ôsmich priemyselných veľmocí aj o otázke udržateľnej energetickej politiky. Aj pri tejto príležitosti sa začalo opäť hovoriť o zvýšení investícií do jadrovej energie. Je však skutočne takým "lacným zdrojom", za aký býva obhajcami vydávaná?

Z členov G8 sú dnes obhajcami jadrovej energie najmä USA, Rusko a Francúzsko. Jadrovú energiu široko využíva aj Japonsko a Kanada. Proti nej sa stavia najmä Nemecko a Taliansko. Británia urobila nedávno výrazný politický obrat -- vláda Tonyho Blaira označila atómové elektrárne v rámci balíka novej energetickej politiky za kľúčové v boji proti klimatickým zmenám. Okamžite si vyslúžila kritiku environmentalistov aj politickej opozície. Napriek tomu sa jej postoj výrazne líši od ostatných krajín podporujúcich využívanie jadrovej energie -- Británia ich nechce subvencovať z verejných zdrojov.

25. 7. 2006

Novináři jednoho deníku před několika dny udělali záslužný čin, když usvědčili policejního prezidenta Vladislava Husáka, že extrémně rychlou jízdou a dalšími přestupky vážně porušil pravidla silničního provozu. Nový silniční zákon by jeho jízdu ohodnotil třinácti trestnými body, pokutou 22.500 korun a zabavením řidičského průkazu. Husák zavinění uznal a sám si uložil trest: peněžitou pokutu a ztrátu řidičského průkazu na tři měsíce.

psáno exkluzivně pro BL

25. 7. 2006

Tajná válka za závojem

Hluboko v našem podvědomí je skryt jako závoj náš nepřátelský postoj k přírodě. Byl nám velmi dlouho vštěpován (v podstatě námi samými). Z báze tohoto postoje si v ní počínáme jako v nepřátelském území plném nebezpečí. Naším nepřítelem se stala krajina, voda, les, rostliny, hmyz, zvířata, ptáci a především lidé. Ačkoliv přírodu rádi navštěvujeme a chováme se k ní na základě rozumu a citu přívětivě, přesto je hluboko v našem podvědomí schován dávno zapomenutý nevraživý předsudek, který jako závoj zakrývá náš nejpůvodnější a tajemný vztah k ní.

25. 7. 2006

Nebudu zrovna daleko pravdy, když toto vyprávění tak nazvu.

Jelikož se mi každá dovolená cennou za bumbání drasticky prodraží, rozhodl jsem se pro dovolenou s all inclusive. Los padl na jižní Turecko, kde měli kupodivu týden před mou dovolenou ještě jeden pokoj.

Našeho "Volného ptáka" (Free Bird) z večera, k základu padesáti curyšáků, vycpali v Ženevě ještě dobrou dvoustovkou ženevákama. Vše se zpožděním, ale při úsvitu jsme byli v recepci hotelu s pěti hvězdičkama. Já hodně od školního věku zapomněl, ale moje uši něco neblahého slyšely.

25. 7. 2006

Jedním z úkolů Českého rozhlasu jako média veřejné služby je podpora nových technologií.

Tu mu určuje zákon o Českém rozhlasu. V minulosti používal rozhlas Real audio, pak MP3 a Windows Media Audio. Potřeba integrovat audio, video i data v jednom formátu a nemuset přitom platit vysoké licenční poplatky za encodery pro uživatele připojené ke streamovému vysílání, tak jako tomu bylo u formátu Real, který rozhlas zcela opustil, přivedla jej v roce 2002 k novým technologiím na bázi open source. Ogg je otevřený, nepatentový formát pro audio, video a data, vyvíjený nadací Xiph.org jako nosič integrovaného multimediálního obsahu pro různé rychlosti přenosu. Svojí kvalitou se vyrovná formátům, jako je WMA nebo AAC plus. Ale ani WMA, MP3, MP4 a archaická MP2 se s Vorbisem co se zvukové kvality týče nemohou měřit. Ogg Vorbis umožňuje vícekanálovou komprimaci, která dovoluje komprimovat prostorovou hudbu Surround. A to je důvod, proč upoutal pozornost Českého rozhlasu, který ve studiu A má dnes největší nahrávací studio na systém prostorového zvuku 5.1 v ČR. Pro Ogg hovoří nejen poměr kvality vůči kompresi, ale především licenční podmínky. Formát Ogg Vorbis je totiž zadarmo.

Rozhlas se stal partnerem české vývojářské komunity při vývoji formátu OGG. V současné době v něm probíhá stream všech stanic ČRo.

OhMiBod
25. 7. 2006

Prolínání digitálních technologií do reálného světa se nevyhlo ani erotice. Vynikající marketingovou strategií je propojení možností sdílení zážitků z online distribuce hudby a touhy po sexuálním vzrušení ve světě, kterému dnes vládnou singels -- na pracovní výkon zaměření, citově nedůvěřiví a většinou velkoměstští samotáři.

Život generace, které je dnes přes třicet, je typický tím, že namísto trvalým partnerským vztahům dávají přednost dlouhému studiu, cestování, kultuře, hedonismu života, včetně změny povrchních zájmů i partnerů. A přitom žijí sami.

Cenu pozitivních zážitkových vibrací na vlně zájmu o přehrávače iPod objevila firma MicroArts a okamžitě si nechala zaregistrovat ochranné známky OhMiBod a Acsexories. Vznikl kult.

Virtuální encyklopedie
25. 7. 2006

Jedním z projektů Institutu informačních systémů a digitálních médií University of Technology v Grazu je i aLEXander, prostředí obohacující digitální všeobecnou encyclopedii Brockhaus o rakouský deník Die Presse. Systém má za cíl budovat virtuální komunitu okolo těchto propojených zdrojů, ve kterém uživatelé mohou přidávat vlastní znalosti. Systém zároveň chrání kvalitu informací na vysoké úrovni.

Institut informačních systémů a digitálních médií Graz University of Technology ZDE

Institute for Hypermedia Systems (HMS) ZDE
aLEXander ZDE
J.USTL -- e-learning ZDE

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

25. 7. 2006

Zajímalo by mne proč se autoři většiny článků o americké protiraketové základně v České republice zajímají jen o její umístění. Já bych se spíše zajímal o následky jejího použití.

Dojde při zásahu rakety k jadernému výbuchu? S jakými následky pro zemi? Nedojde li k jadernému výbuchu, kam spadne radioaktivní materiál z hlavic zasažené rakety? Jaké území zamoří? Nebude zasaženo území naše či spřátelených států? Pokud se pamatuji, tak při protiraketová obraně Izraele vybuchovaly zasažené Irácké rakety nad izraelským územím...

Mám obavu, že svrchu uvedená rizika jsou záměrně nepublikována, nebo jsou naši představitelé nekompetentní.

Autor působí v Geologickém ústavu Akademie věd

25. 7. 2006

V čase, keď píšem tento článok, sa americké helikoptéry usilujú z rozstrieľaného Bejrútu evakuovať aspoň dvadsať občanov USA.

Nie som matematik, ale zdá sa mi, že z tých 25-tisíc Američanov, ktorí sa v Libanone nachádzajú, to nie je ani jedno promile... Nie, je zbytočné uvažovať, prečo americká armáda nie je schopná zmôcť sa pod vedením ,,Rambo Rumsfelda" na viac než takýto symbolický počin. Vojenská katastrofa v Iraku, vyše dvetisíc mŕtvych amerických vojakov, živí zas útočia na civilné obyvateľstvo a páchajú násilie -- to je jasné svedectvo nielen o skutočných schopnostiach tohto senilného generála, ale i odpoveď na otázku, prečo napríklad tradične dezorganizovaní Francúzi alebo Taliani dokázali z Libanonu na Cyprus prepraviť už väčšinu svojich občanov.

24. 7. 2006

Celý svět soustředil svou pozornost na krizi na blízkém východě a nevšímá si další příkladné "podpory" demokracii. Etiopská armáda na příkaz své vlády zahájila invazi do Somálska. Stalo se tak poté co američtí spojenci z řad somálských mafiánských bossů byli poraženi svazem islámských soudů. Určitě nikoho nepřekvapí, že vláda USA se spojila s lidmi, kteří nesou zodpovědnost za vraždění, znásilňování a nerespektováni práva. Jediným důvodem pro tento americký krok je skutečnost, že obyvatele Somálska znechucení roky anarchie, teroru a bezpráví, dali svou podporu islamistům.

25. 7. 2006

Staré sokolstvo by nejspíše hořce zaplakalo, kdyby vidělo uměleckou čeládku řádit v Michnově paláci a okolí. Sokolský dům, pomník Fügnera a Tyrše posloužil k dotočné veselici štábu pana Jakubiska a jeho milé ženy Beaty. Nu, i umělecké bytosti, nebo jejich pomocníci, mohou se chovat v kulturním prostředí jako ve vyhlášené a již, žel, zavřené hospodě Pohádka, kde veselilo se pěkně a do ranního kuropění -- a nebyla nouze o dobytky v rouše lidském.

Tedy: pracovníci, jak jim říkal Z. Nejedlý -- filmovníci, ze samé radosti poslední klapky a zmučeni horkem propadli šílenství -- típali vajgly na podlahu paláce, propálili údajně kanapátka, vytrhali či vyňali světla z fontánky a řádili urputně a blbsky!

Škodu spáchanou neřády prý sokolstvo vyčíslilo k šedesáti tisícům, ale což, mnohamilionový rozpočet tuhle dírku v mravnosti lehce zapraví. A pokud nějaká škoda zůstane, pak morální. A co je vlastně morální v málo morální době?

Pozdravení hraběnce a lehké spočinutí na plátně.

Umění zdar a filmu zvláště!

24. 7. 2006

Poslední vývoj kolem úmyslu americké armády umístit ve středovýchodní Evropě část svých protiraketových systémů zapadá téměř učebnicovým způsobem do širších souvislostí doby. Můžeme tedy k němu zaujímat nějaké postoje, ale neměl by nás zase až tolik překvapovat.

Už dávno jsme ve své většině vzdali všechny snahy o skutečnou demokracii (= dosažení a udržení stavu, kdy si budeme vládnout sami). Vyměnili jsme ji za možnost nezřízeného konzumu a je až tragické, kolik lidí mezi demokracii a konzum klade rovnítko. Vzdali jsme ji v zájmu kšeftu, který se tou obecnou nenažraností konzumujícího "občana" živí. Bez ní by všichni šéfíci struktur, které spirálu růstu roztáčejí, byli nahraní, což si velice dobře uvědomují. Proto využívají mentální výbavy, kterou jsme zdědili po opicích, a vnucují nám, že bez růstu HDP (= růstu konzumu) by se svět nejpozději na druhý den zhroutil.

Geminoid 2
24. 7. 2006

Japonský robotik Hiroshi Ishiguro z ATR Intelligent Robotics and Communication Laboratorien se naklonoval. Jeho mechanický dvojník Geminoid HI-1 se silikonovým obličejem poháněný motorky a stlačeným vzduchem mu je podobný jako vejce vejci...

24. 7. 2006
usnesení okresní organizace ČSSD v Děčíně

Okresní organizace ČSSD v Děčíně odmítá úvahy o umístění raketové základny USA na území ČR. Obrací se na veškeré okresní organizace, zastupitele, poslance, senátory a funkcionáře ČSSD, aby na všech úrovních svého působení bránili tomuto nezodpovědnému kroku. V případě kladného rozhodnutí politické reprezentace, která tak může učinit o nás občanech bez nás občanů, vyzýváme k občanským protestům v celé zemi. Důvody k odmítnutí projektu základen USA na území ČR vidíme zejména v těchto bodech:

Michael Marčák: Až žvolíme pšedšedu parlamentu, podám demiši a ty pak můžeš vládnout až do konče švýho života.
24. 7. 2006

24. 7. 2006

ANALÝZA

Jaroslav Drobný

Minulý týždeň bol na neznámom mieste v Bagdade pochovaný legendárny (či skôr mýtický) vodca Organizácie al-Qá'ida v Mezopotámii Abú Mus'áb Zarqáwí. Hoci jeho zabitie privítali oficiálni predstavitelia i radoví občania Iraku, jeho smrť nastolila možno ešte viac otázok než jeho život. Ponechajme stranou všetky otázniky nad jeho spektakulárnym životom i smrťou a skúsme sa bližšie pozrieť na jeho nástupcu.

Krátko po potvrdení smrti svojho vodcu "iracká al-Qá'ida" zverejnila meno jeho nástupcu. Prekvapujúco sa novým šéfom nestal Iračan Abú Abd al-Rahmán al-Iráqí (ktorý nedlho predtým vyhlásil sám seba za Zarqáwího nástupcu), ale muž s "bojovým menom" Abú Hamza Muhádžir. Kto sa skrýva pod touto prezývkou? Informácie o ňom sú veľmi kusé. Vraj vyniká v znalosti islamského práva a je oveľa schopnejší, odvážnejší i krvilačnejší než jeho predchodca Zarqáwí.

24. 7. 2006

V nedělním (23.7.2006) pořadu "Vytočte nás" s publicistou Vladimírem Kučerou na Radiožurnálu zaznělo několik názorů posluchačů k možné raketové základně na území ČR glosovaných názory Vladimíra Kučery. Kdo byl pro zakladnu, byl pochválen, kdo byl proti, tomu bylo poděkováno občas s připomenutím, že za minulého režimu by si to dovolit nemohl. Pan Vladimír Kučera o sobě opakovaně prohlásil, že není v dané oblasti expertem, ale je jednoznačně pro základnu.

Z obavy, že občané by tomu neporozuměli, se vyslovil proti referendu. Svoje "pro" opíral o dva expertní názory, ač bylo zřetelné, že základ diskuse je zkreslen. Ani jednou z úst publicisty nezaznělo, že se jedná o základnu USA, nikoli NATO, a že základna by tudíž nebyla součástí obrany Evropy. K ní už NATO sdělilo, že "jde o bilaterální vztah mezi ČR a USA, k němuž se nechce vyjadřovat". Pan Kučera to buď neví, nebo schválně zamlčel, že se tedy nejedná o naši povinnost vyplývající z členství v NATO, jak uvaděli většinou příznivci. Posluchače totiž ani jednou na tento omyl neupozornil. Dalším omylem je víra, že český posluchač či čtenář je naprosto nevzdělán v zeměpise, pokud je uváděn argument, že se jedná o ochranu evropského kontinentu proti raketám z Iránu či KLDR. Český občan je obvykle poměrně dobře obeznámen s tím, jak vypadá globus. Ostatní argumenty nestojí za řeč.

Nemyslím, že to byla dobrá publicistika.

Mohu si o raketové základně myslet co chci a rád bych se k ní vyjádřil v referendu, neboť se nechci schovávat za politiky, kteří nemají zřejmě o moc hlubší znalosti než pan Kučera. Rád bych ale právě proto slyšel skutečné a pravdivé argumenty, ne víru, která nahrazuje úsudek.

Experiment
25. 7. 2006

24. 7. 2006

Německá dokumentaristka Dagmar Knoepflová natočila už v roce 2004 celovečerní hraný film, věnovaný posledním měsícům života Boženy Němcové, když začátkem šedesátých let devatenáctého století umírala v chudobě v Litomyšli. Hlavní postavu Boženy Němcové ztvárnila relativně známá německá herečka Corinne Harfouchová, jejího brutálního, starého manžela hraje dobře Boleslav Polívka. Film se promítal na LFŠ za přítomnosti německé režisérky v neděli (repríza v pondělí dopoledne v 11 hodin).

Je to velmi dobrý film. Vychází ze tří posledních dopisů Boženy Němcové, zabývajících se její životní a rodinnou situací. Je to výstižná psychologická studie ženy v těžkých nesnázích, brutalizované nehostinnými životními podmínkami, nouzí i neporozuměním partnerů i nakladatele. Film se odehrává v subjektivních reminiscencích nemocné ženy, která se ve své skromné, nezaplacené místnosti v Litomyšli, kamž se uchýlila před brutálním manželem, snaží znovu a znovu ve vzpomínkách vracet ke klíčovým událostech jejího života. Proto se různé epizody odehrávají - tak jako v její mysli - znovu a znovu, často trochu v jiné verzi, jak si je mysl znovu pamatuje.

23. 7. 2006

"To byla tedy pěkná blbost. Ještěže ten Roden aspoň ušel." To byl výrok návštěvníka kina Hvězda, který seděl vedle mne při sobotním odpoledním promítání údajně "českého" filmu (jak ho uvedl v Uherském Hradišti jeho americký producent) už i tak s infantilním názvem Shut up and Shoot me (do češtiny přeloženo bez aliterace jako Sklapni a zastřel mě).

23. 7. 2006

Letošní Letní filmovou školu v Uherském Hradišti oficiálně zahájil v kině Hvězda v sobotu ve 20.30 gala večer, který mile a zábavně svou češtinou, zcela ignorující pády českých podstatných jmen a slovesné vazby, s francouzským šarmem uvedla Chantal Poullain.

Tedy, ono se o "gala" akci v souvislosti s LFŠ dá hovořit ještě daleko méně než v souvislosti s filmovým festivalem v Karlových Varech. LFŠ si na rozdíl od Varů -- záslužně -- na celebrity nehraje (anebo tu onu "celebritální atmosféru nevytvářejí média) a celý uherskohradišťský festival je prodchnut přátelskou, neformální náladou -- i s těmi neustálými chybami při promítání i v inzerci programové nabídky -- to prostě pracovníci LFŠ asi nikdy nevychytají.

Foto Dominika Švecová
22. 7. 2006

LFŠ 2006

Podle prvního vydání Filmových listů, které vycházejí během letošní, 32. Letni filmové školy v Uherském Hradišti, bylo "vrcholem úvodního dne LFŠ divadelní představení Zvoník u matky boží souboru ANPU, těsně spolupracujícího s Divadlem bratří Formanů. Tato "doprovodná akce" se odehrála v "divadelním stanu" v parku za kinem Hvězda, ve Smetanových sadech. V provizorním divadle bylo plno.

Inscenace Zvoník u matky boží, podle románu francouzského spisovatele Victora Huga, byla pozoruhodná svým výtvarným řešením. Na jevišti se pohybovaly na kolečkách věže, vzdáleně připomínající pařížskou katedrálu Notre Dame a z nich se občas vyklopovala prkna, na nichž se odehrávaly různé části děje.Věže, výtvarně vyzdobené způsobem, inspirovaným středověkými malbami, obsahovaly malá osvětlená jeviště, na nichž občas vystupovaly asi třicet centimetrů velké loutky, velmi zdařile vstupující do interakce s živými, "velkými" herci.

24. 7. 2006

Dobře se žije v nevědomosti. Nemusíš nic řešit, sám také nejsi řešen. Pluješ korytem života v poklidných příjemných vodách a pokud tě při plavbě zaskočí peřej zůstaneš zasažen bleskem údivu: je toto všechno možné?!

Všechno je možné.

24. 7. 2006

Postmodernista Václav Bělohradský někde psal o hrůzné zkušenosti s holocaustem a o tom, že po této zkušenosti je nutné stát vždy na straně trpícího, ať už je jeho původcem zdůvodňováno jakkoliv. Tato myšlenka v sobě nese velmi hluboké sdělení, které se dá jinými slovy vyjádřit takto:

24. 7. 2006

Rodina, které Izraelci nařídili, aby odešla, byla zasažena, protože jela dodávkou.

Pracovník sanitky požádal Aliho, aby udržoval svou matku při životě. Dvanáctiletý chlapec dělal, co mohl. "Maminko, maminko, neusínej," vzlykal a jemně se jí dotýkal na tváři. Její oči za černým závojem se pomalu zavíraly. "Já umřu," povzdechla si. "Neříkej to, maminko," prosil Ali a pak se na zemi zhroutil v slzách.

23. 7. 2006
The United States is currently deployed to more locations than it has been throughout history
Dept. of Defense

Má Česká republika vojenskou doktrínu, má nepřítele a má vůbec jasno ?

Vláda říká, že raketová základna USA je potřebná. No jasně. Vláda lidem nelže. Jak by taky mohla, chce být znovu zvolena a navíc chce být úspěšná. Jak se zdá, naše vláda se jen přestala bát a začala milovat základny -- měli bychom se to naučit taky. Vláda by měla uspořádat postgraduální kurzy, nebo alespoň rekvalifikaci občanů. Zkrátka vysvětlovací kampaň, že to dnešní "dlouhé, plechové a špičaté" co bychom měli chtít, není to stejné "dlouhé, plechové a špičaté", co jsme 40 let nechtěli.

Bejrút, foto: Adnan Hajj/Reuters
24. 7. 2006

ANALÝZA

Každý príbeh má dve strany, no najnovšia kríza na Blízkom východe ich má hneď niekoľko. Bez ohľadu na to, kto začal, čo a kedy, súčasná situácia si vyžaduje nový prístup. Táto vojna má totiž viac rolí než aktérov.

Dokonca aj zástupné vojny, kde sa oficiálny cieľ nezhoduje so skutočným, majú vymedzených aktérov. Táto situácia je však iná. Najprv to vyzeralo ako Palestínčania verzus Izrael -- klasická situácia na Blízkom východe. Potom to bol Izrael verzus Hizballáh. Od toho sa to posunulo kschéme Izrael verzus Libanon a neskôr Libanon, Sýria a Irán verzus Izrael, Saudská Arábia, Jordánsko a Egypt. Kto teda hrá s akými kartami a prečo?

25. 7. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Muži v uniformách loutkové policie a další bez uniforem v deseti služebních autech bez poznávacích značek vpadli do sunnitského okrsku Sankar a vtrhli do domu Muhammada Fáliha. Před očima celé rodiny zabili jeho a jeho syna Karrára a pak s sebou odvedli pět dalších místních lidí, z nichž někteří byli Fálihovými příbuznými. Šlo o první útok, při němž byla oběť zavražděna ve vlastním domě; dosud v Basře docházelo k sektářským vraždám nebo únosům lidí jen na ulicích.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
25. 7. 2006
prohlášení kampaně Stop war on Iran

Pozorujeme vážnou rostoucí hrozbu nové války Spojených států -- tentokrát proti Íránu. Média jsou plná zpráv o údajné nukleární hrozbě, kterou vlastní Írán a která Spojené státy nutí podniknout vojenskou akci. Tyto zprávy opakují zvěsti o "zbraních hromadného ničení", šířené médii v měsících předcházejících válce proti Iráku. Při směřování k nelegální invazi do Iráku Bushova administrativa tvrdila, že Irák vlastní obrovský arzenál zbraní hromadného ničení a že je schopen během 45 minut zahájit útok -- nukleární, chemický i biologický -- na USA. Prezident Bush prohlásil, že Spojené státy musí zaútočit okamžitě a nemohou "čekat na poslední zkoušku -- kouřový mrak - který může mít podobu atomového hřibu". Všichni víme, že tato propagační kampaň byla uměle připravena, aby ospravedlnila útočnou válku. Nyní vidíme zprávy, které jsou tomu podobné a mají ospravedlnit vojenskou akci proti lidu Íránu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Jednotka dočasnosti: jeden furt Ivan Odilo Štampach
25. 7. 2006 Následky použití Jiří  Dobrovolný
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
24. 7. 2006 Když víra nahrazuje úsudek František  Hezoučký
24. 7. 2006 NE základnám   
19. 7. 2006 O raketách bez iluzí Oskar  Krejčí
19. 7. 2006 Hájil někdo Brdy před vojskem za první republiky?   
19. 7. 2006 Raketová základna v ČR: Organizuje někdo protesty?   
19. 7. 2006 Podle průzkumu MfD odmítá základnu USA 83% Čechů   
19. 7. 2006 Protesty proti americké raketové základně v ČR   

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2006 Začátek balady, konec říkanky Sylvie  Richterová
21. 7. 2006 Nejkrasší kvítí Emanuel  Züngel
19. 7. 2006 Rozvod Štěpán  Kotrba
18. 7. 2006 Čekání na ... Marcela  Gunázerová
17. 7. 2006 ■ ■ ■ Jan  Petrov
13. 7. 2006 Přání mladosti Antonín  Sova
12. 7. 2006 Pro Britské listy Eva  Vlčková
11. 7. 2006 Je telení Marcela  Zengrová
10. 7. 2006 Fotbalová Jan Katolista Turkyně
7. 7. 2006 ■ ■ ■ Michal  Čapek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu