25. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 7. 2006

Somálsko -- skrytý boj o ropu

Celý svět soustředil svou pozornost na krizi na blízkém východě a nevšímá si další příkladné "podpory" demokracii. Etiopská armáda na příkaz své vlády zahájila invazi do Somálska. Stalo se tak poté co američtí spojenci z řad somálských mafiánských bossů byli poraženi svazem islámských soudů. Určitě nikoho nepřekvapí, že vláda USA se spojila s lidmi, kteří nesou zodpovědnost za vraždění, znásilňování a nerespektováni práva. Jediným důvodem pro tento americký krok je skutečnost, že obyvatele Somálska znechucení roky anarchie, teroru a bezpráví, dali svou podporu islamistům.

Nemusíme s islamisty souhlasit ani podporovat jejich zavadění přísného výkladu islámského práva šaría, ale měli bychom vidět i pokryteckou politiku Etiopie a vlády USA. Neboť těmto zemím nevadily roky anarchie, bezpráví a mafiánská společnost, která vznikla v Somálsku. Ve chvíli, kdy se ale na scéně objevilo islámské hnutí, jenž nastolilo právo a pořádek, bylo hned vše špatně. Vláda USA ihned přispěchala s obviněním z "terorismu" a začala podporovat sdružení mafiánů, kteří bojem proti islamistům brání své nelegální zdroje bohatství.

Etiopie, pro kterou jsou islamisté u moci v Somálsku noční můrou, ihned přispěchala s proklamaci o podpoře somálské vládě. Nikoho asi nepřekvapí, že Somálsko žádnou vládu od pádu diktatury nemá a tzv. vlády byly vždy tvořené na základě dohod mezi momentálně silnými bossy, nebo na základě přání zahraničních sil.

Somálska "vláda" je ve skutečnosti skupinkou jednotlivců a nemá žádnou právní moc. Etiopie si s invazí do Somálska neděla žádné starosti, její jednotky již obsadily několik měst a jejich "osvobozující" mise bude nejspíše pokračovat. Podle expertů se invaze do Somálska účastní několik tisíc etiopských vojáků a svaz islámských soudů již oznámil, že se agresi Etiopie bude bránit.

Někteří komentátoři zastávají názor, že Etiopie podnikla invazi do Somálska na podporu proamerické vlády na žádost administrativy prezidenta Bushe, neboť vláda USA si v současné době nemůže dovolit přímou angažovanost svých sil v Somálsku. Americká politika v Somálsku již utrpěla dvě prohry a nyní se schyluje nejspíše k třetí. Neboť jen naivní člověk si může myslet, že Somálci si nechají vnutit vládu, dovezenou na tancích Etiopie za podpory USA.

Nejde jen o politický problém, který spočívá v tom, že vláda podporována Etiopií bude vnímána jako loutková a kolaborantská. Ale jde také o skutečnost, že v africké politice hraje velkou roli náboženství. Zde je největší problém, neboť většina Somálců bude akci Etiopie považovat za obdobu "křižáckého tažení", Etiopané jsou totiž v převaze křesťané a Somálci muslimové. Etiopie již několikrát otevřeně zasahovala v Somálsku a vždy to bylo proti snaze Somálců ustanovit islámskou vládu.

Každá akce Etiopie v minulosti jen nahnala další dobrovolníky do řad islamistů.

Zatímco většina světa sleduje krizi na Blízkém Východě, administrativa prezidenta Bushe vede svou soukromou válku v Somálsku. Důvod pro americké zájmy v Somálsku je jednoduchý a nehledejme za tím boj proti terorismu. Teroristé stejně již mají dostatek rekrutů a základen v Iráku, Afganistánu, jenž jim vytvořila politika prezidenta Bushe. Podívejme se, co se nachází pod dnem somálského pobřeží.

Ano, je to ropa.

Autor je spolupracovníkem Islámské nadace v Brně a Ustředí muslimských náboženských obcí

Somalia Oil & Gas News - EIN News Analysis ZDE

Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa ZDE

Somálsko: břemena neúspěchů ZDE
Demokratická republika Somálsko , Somalia (The Somali Democratic Republic - anglicky), Jamhuuriyadda Dimograadiga Soomaaliiya (somálsky) , Al-Džumhúríja ad-Dimúkrátíja as-Somálíja (arabsky)

Rozloha: 637 657 km2 Poloha: 41°-52° v. d. a 2°-12° s. š. Využití plochy: 2% orná půda, 69% pastviny, 26% lesy, 3% ostatní Reliéf: nejvyšší bod - Shimbiris (2 416 mnm), nejnižší bod - Indický oceán (0 mnm) Vodstvo: nejdelší řeka - Shabeelle (1950 km) Klima: tropický pás Biotop: savany

Hlavní město: Muqdisho (Mogadišo, 900 000 obyv.). Další města (tis. obyv.): Hargeisa 400, Kismayu 200 . Správní členění: 18 oblastí - Awdal, Woqooyi Galbeed, Togdheer a Sanaag na severu země tvoří tzv. Somaliland na severozápadě země (ve hranicích bývalého britského Somálska; prohlásil se nezávislou jednotkou v r. 1991, avšak mezinárodně nebyl uznán) plus oblast Sool, která je spravována Somalilandem, ale kterou si nárokuje rovněž Puntland. Oblasti Bari, Nugaal, Mudug, Galguduud, Hiiraan, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Banaadir, Bakool, Bay, Gedo, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose. Vyhlášení nezávislosti: 1960.

Forma vlády: bezvládí. Státní zřízení: republika. Hlava státu (do 2004): Hassan Salad Abdikassim , dnes Muhammad Abdi Yusuf. Předseda vlády (do 2004): Muhammad Abdi Yusuf, dnes Ali Mohamed Geedi, místopředseda vlády a ministr vnitra Hussein M. Farah Aidid, místopředseda vlády a ministr financí Salim Aliyow Ibroow, místopředseda vlády a ministr informatiky Mohamuud Abdullahi Jama . . Členství: OSN, MMF, SB, Liga arabských států, African Union (AU), Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA) .

Republika prezidentského typu; od r. 1991 však mimo tzv. Somaliland bez centrální správy. Po létech bojů a složitých jednání byl r. 2004 ustanoven parlament, zvolen prezident a počátkem 2005 jmenována vláda, která však díky nevyřešené bezpečnostní situaci v hlavním městě Mogadishu má své sídlo stále v keňském Nairobi (květen 2005). Hlavní politické strany: United Somali Congress (USC) - vznikl v r. 1989; v r. 1991 svrhl Siada Barre, později se spojil se Somali National Alliance; Somali Salvation Democratic Front - původně (od r. 1978) hnutí odporu proti režimu Siada Barre; nyní představitel zájmů Puntlandu. Další strany/seskupení: Somali Patriotic Movement, Southern Somali National Movement, National Salvation Council, National Somali Front, Rahawayn Resistance Army .

Počet obyvatel (2004): 8 304 601 Hustota zalidnění: 13 obyv./km2. Národnostní složení: Somálci (85 %), Bantu, Arabové . Náboženství: sunnitští muslimové 99%, islám celkem 99,9%, křesťanství 0,1 %. Věkové složení: 0-14 r. 44,54%, 15-64 r. 52,69%, nad 65 r. 2,77%. Roční přirozený přírůstek: 3,41% . Střední délka života - muži: 44,99 let, ženy: 48,25 let. Gramotnost: 24% Urbanizace: 27,9%. Úřední jazyky: somálština (oficiální), arabština, italština, angličtina

Tvorba HDP: 30% služby, 10% průmysl, 60% zemědělství. Zaměstnanost: 29% služby a průmysl, 71% zemědělství . HDP (parita kupní síly): 4,361 mld. USD. HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): 500 USD. Inflace (2003): více něž 100%. Hospodářský růst: 2,1%. Nezaměstnanost: - Dluh (2000): 2,6 mld. USD. Zemědělství - sklizeň: kukuřice, sorgo, cukrová třtina, podzemnice olejná, sezam banány. Zemědělství - chov dobytka: skot, ovce, kozy, velbloudi. Průmysl - těžba: kamenná sůl. Průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 100%. Průmysl - energetika (výroba): 260 mil. kWh. Průmysl - energetika (spotřeba): 241,8 mil. kWh. Vývoz: dobytek, banány, ryby. Dovoz: potraviny, stroje, ropa. Odběratelské země: SAE, Jemen, Omán. Dodavatelské země: Džibutsko, Keňa, Brazílie, Thajsko. Doprava: 0 km železnice, 22 100 km silnice. Měna: somálský šilink (SOS) = 100 centů. Somaliland zavedl svoji vlastní jednotku Somaliland Shilling (SolSh). Běžně se používají měny sousedních arabských zemí; v obchodním styku se používá USD. Většina obchodu Somálska je realizována prostřednictvím kanceláří v Dubaji, který tak je efektivním obchodním centrem země. Většina dovozů rovněž prochází Dubají, kde jsou překládány z větších plavidel na malé plachetnice (pouze Boosaaso a Berbera jsou schopny, vzhledem k relativně dobré bezpečnostní situaci, přijímat větší plavidla).

Státní svátky: 1. leden Nový rok 1. květen Den práce 26. červen Den nezávislosti 1. červenec Den založení republiky Kromě výše uvedených se slaví rovněž muslimské svátky Id al-Fitr, Id al-Adha a Ashura, jejichž konkrétní datum závisí na muslimském kalendáři. .

Vstup do OSN: 1960, internetová doména: .so, internetových uživatelů: 89 000. 40 největší stát na světě. Čas k SEČ: +2hod.


Stát ve východní Africe u Indického oceánu v tzv. Africkém rohu. Od 7. století zakládali Arabové obchodní stanice na pobřeží, které zůstalo pod arabským vlivem až do 19. století, kdy se o Somálsko začaly zajímat evropské velmoci. Somálské území bylo do konce 19. století rozděleno na několik teritorií: Francouzské Somálsko (dnešní Džibuti ), Italské Somálsko (východní část), Britské Somálsko (severní část). Italské Somálsko bylo po italsko-habešské válce spojeno roku 1936 s Etiopií v Italskou východní Afriku . Z této oblasti pak vedla fašistická Itálie útok proti Britskému Somálsku, které roku 1940 obsadila. O rok později dobyli Britové ztracené území a postupně obsadili i Italské Somálsko, které okupovali až do roku 1950. Část somálského území (Ogaden) byla předána sousední Etiopii. Roku 1949 bylo na území Italského Somálska z rozhodnutí OSN vytvořeno poručenské území pod italskou správou. Roku 1960 došlo k sjednocení obou bývalých kolonií a vytvoření jednotného a nezávislého Somálska. V 70. letech se dostalo Somálsko do konfliktu s Etiopií kvůli sporným územím, od konce 80. let byla země zachvácena občanskou (klanovou) válkou, která vyústila ve faktické rozdělení země mezi jednotlivé politické frakce. Na severozápadě země došlo v roce 1991 k odtržení oblasti, která se vyhlásila nezávislou republikou Somaliland. Intervence vojsk OSN v roce 1993 skončila neúspěchem. V roce 1994 sice podepsali představitelé dvou nejsilnějších znepřátelených frakcí Alí Mahdí Mohammed a Mohammed Farah Aidíd prohlášení vyzývající k příměří, ale v roce 1995 vypukly nové boje. V červenci 1996 samozvaný prezient Aidíd po zranění zemřel.Stát ve východní Africe u Indického oceánu v tzv. Africkém rohu. Od 7. století zakládali Arabové obchodní stanice na pobřeží, které zůstalo pod arabským vlivem až do 19. století, kdy se o Somálsko začaly zajímat evropské velmoci. Somálské území bylo do konce 19. století rozděleno na několik teritorií: Francouzské Somálsko (dnešní Džibuti ), Italské Somálsko (východní část), Britské Somálsko (severní část). Italské Somálsko bylo po italsko-habešské válce spojeno roku 1936 s Etiopií v Italskou východní Afriku . Z této oblasti pak vedla fašistická Itálie útok proti Britskému Somálsku, které roku 1940 obsadila. O rok později dobyli Britové ztracené území a postupně obsadili i Italské Somálsko, které okupovali až do roku 1950. Část somálského území (Ogaden) byla předána sousední Etiopii. Roku 1949 bylo na území Italského Somálska z rozhodnutí OSN vytvořeno poručenské území pod italskou správou. Roku 1960 došlo k sjednocení obou bývalých kolonií a vytvoření jednotného a nezávislého Somálska. V 70. letech se dostalo Somálsko do konfliktu s Etiopií kvůli sporným územím, od konce 80. let byla země zachvácena občanskou (klanovou) válkou, která vyústila ve faktické rozdělení země mezi jednotlivé politické frakce. Na severozápadě země došlo v roce 1991 k odtržení oblasti, která se vyhlásila nezávislou republikou Somaliland. Intervence vojsk OSN v roce 1993 skončila neúspěchem. V roce 1994 sice podepsali představitelé dvou nejsilnějších znepřátelených frakcí Alí Mahdí Mohammed a Mohammed Farah Aidíd prohlášení vyzývající k příměří, ale v roce 1995 vypukly nové boje. V červenci 1996 samozvaný prezient Aidíd po zranění zemřel.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       25. 7. 2006
25. 7. 2006 Jednotka dočasnosti: jeden furt Ivan Odilo Štampach
25. 7. 2006 Nelezte Americe kamsi, požadují od Blaira britští voliči
25. 7. 2006 OSN: Libanonští civilisté jsou v drastické situaci
25. 7. 2006 Po pěti letech, rozhovory o světovém obchodu těsně před zhroucením
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
25. 7. 2006 Smějí novináři porušovat zákon? Jiří  Pehe
25. 7. 2006 Nepřítel v přírodě Sandra  Wain
25. 7. 2006 Artěk 2006 Milan  Cimburek
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Digitální rozkoš Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Encyklopedický tisk Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Začátek balady, konec říkanky Sylvie  Richterová
25. 7. 2006 Následky použití Jiří  Dobrovolný
25. 7. 2006 Ďalší "úspech" Bushovej zahraničnej politiky
24. 7. 2006 Somálsko -- skrytý boj o ropu Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Hraběnka Bathoryová v Praze Václav  Dušek
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
24. 7. 2006 Silicon doubler Štěpán  Kotrba
24. 7. 2006 NE základnám
24. 7. 2006 Michael  Marčák
24. 7. 2006 Abú Hamza Muhádžir: Nový vodca Organizácie al-Qá'ida v Mezopotámii Jaroslav  Drobný
24. 7. 2006 Když víra nahrazuje úsudek František  Hezoučký
25. 7. 2006
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
24. 7. 2006 Potíže růstu -- aneb jak klamat svět Václav  Dušek
24. 7. 2006 Izraelský útok na Libanon je cestou zpět v dějinách Bohumil  Kartous
24. 7. 2006 Usmrceni na cestě do bezpečí
23. 7. 2006 Jak se česká vláda přestala bát, a začala mít ráda základnu... Jaroslav  Pour
24. 7. 2006 Libanonská kríza Frank  Simoulay
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006
25. 7. 2006 Zastavte válku proti Íránu dříve, než začne!