31. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2006

¨V nové vědecké zprávě, zveřejněné v pondělí, varuje britský premiér Tony Blair, že stoupající koncentrace skleníkových plynů má zřejmě vážnější dopad, než se vědci původně domnívali.

Zpráva, kterou zveřejnila britská vláda, varuje, že je jen malá šance, že bude možno udržet emise skleníkových plynů pod "nebezpečnou" hranicí. Obává se, že se rozpustí grónský ledovec i led v Antarktidě, což povede k stoupnutí světových moří za 1000 let o 7 metrů.

Zpráva varuje, že dojde k rozsáhlému a nezvratnému chaosu, pokud teplota stoupne o více než 3 stupně Celsia - což je méně, než se odhaduje pro jednadvacáté století.

Zpráva, nazvaná Avoiding Dangerous Climate Change (Jak se vyhnout nebezpečným klimatickým změnám) shromažďuje důkazy, které předložili vědci na konferenci, kterou zorganizoval v únoru 2005 britský meteorologický úřad.

Konference předpověděla, že během jednadvacátého století stoupne globální teplota o 1,4 C až 5,8 C. Britská ministryně životního prostředí Margaret Beckettová přiznala, že závěry analýzy budou pro mnoho lidí šokující. "Lidé si možná neuvědomují, že existuje určitý bod a jestliže se dostaneme za něj, už nebude návratu. Netvrdíme, že se to stane za pět minut, možná to bude trvat tisíc let, ale důležitá je ta nezvratnost."

Sloupek

Poté, co jsem se naučil česky, často jsem se octl v komické situaci. Lidé si mě pletli s rodilými Čechy a musel jsem pokračovat v konverzaci a používat toto "my", i když bych zcela zjevně nebyl zařazen do českého národa. Jestliže si Čech, s nímž jsem mluvil, během rozhovoru uvědomil, že hovoří s Američanem, obvinil mě ze zrady, že jsem ho podvedl. Neměl jsem právo podílet se na českém kolektivním "my".

Musel jsem se docela zasmát, když okruh ČT24 nazval při včerejším rozhovoru Fabiana Golga "českým Brazilcem". Pro tohoto antropologa to jistě bude taky zajímavé...:)

Ladislav Holý psal před časem ve své knize Čecháček a velký český národ o tom, že se Češi definují ve světě v první řadě svým exotickým, neproniknutelným jazykem. Recenzi na tuto knihu publikoval v Britských listech dne 21. 2. 1997 náš někdejší spolupracovník Andrew Stroehlein, Američan dobře mluvící česky. Povšiml si v ní (viz výše uvedená citace), že mluví-li cizinec česky, Čechovi je to nepříjemné - čeština je totiž hlavní vlastností jeho národní identity. Je nutno ho asimilovat - v pondělí večer to výmluvně dokázala Česká televize - Fabiano Golgo se stal "českým Brazilcem" - jen proto, že mluví česky...

Je to zvláštní způsob myšlení - je snad Čech, který umí anglicky, nebo žije po určitou dobu v Londýně "britským Čechem"? :)

Fabiano Golgo je prostě Brazilec, který žije v České republice a mluví česky. No a co? Až odjede z České republiky, bude pořád Brazilec, ne "český Brazilec" ! :)

V podtextu je určitá xenofobie: lidé, kteří nemluví česky, nejsou vlastně pro Čechy tak úplně lidmi - takže označení "český Brazilec" je pro Fabiana vlastně povýšením do lidského stavu...

Uvědomil jsem si tuto podprahovou, ale důležitou skutečnost vzhledem k svým postojům. Mně osobně je přece úplně jedno, jakým jazykem se s Fabianem vybavuji, a jestli žije v Praze nebo jinde. Jenže pro Čechy je člověkem jen tehdy, když mluví česky.

Má to souvislost s televizním dabováním. Převádíme-li všechno ze zahraničí v "naší" televizi do místní řeči, u lidí jen potvrdíme falešnou představu, že skuteční lidé mluví jedině česky...:)

* * *

Fabiano Golgo k tomu dodává: Velmi přesný postřeh. Je to skutečně místní, český jev. Často mi lidé říkají, "Aha, ale vy jste teď český Brazilec" - což vnímám, jako že mě povyšují na bělocha, na "jednoho z nás". Proto si dělám legraci z lidí, kteří pracují kolem mě, a říkám, že to jsou "moji běloši" - s odkazem na skutečnost, že my, příslušníci bohatých vrstev, máme v Jižní Americe pořád ještě "své černochy", kteří nám slouží.

Faktem je, že [nejsem individuální člověk, ale jsem] "Brazilec", nyní v Čechách, stejné to bylo v Americe. Přitom Kundera a Forman jsou normální Češi, bez přívlastků, bez ohledu na to, jak dlouho žijí v zahraničí..."

31. 1. 2006

O Blairovi si v ČR můžu myslet všelicos, že je to lhář, jeden z mnoha oranžových politiků nové doby atd., ale zase nad tím dnešním článkem vidím tu neskutečnou propast mezi reálným Západem a provinciálním Českem: dovedete si představit, že by Paroubek (KDOKOLI! V ČESKÉ POLITICE!) vůbec dokázal aspoň mluvit o něčem takovém, jako jsou globální změny? (JAKÉKOLI? A MĚL BY ZNÍT VĚROHODNĚ? TEDY NE APRIORI TRAPNĚ?), píše Michal Vimmer a pokračuje: Ne. Tady dnes leží smog historického optimismu jako deka. My jsme v dnešním světě ti, kteří na to vyzrají, ať se děje co se děje. Británie je ostrov na vlnách, my jsme ostrov stability!

(Není to fantastické? Po Studené válce a krachu Bipolárního světa k nám přišla demokracie, "volný" obchod, celá ta globalizace ... a k tomu že by nějaký kolaps biosféry? Teď, když jsme vyhráli? My si své štěstí, co konečně nastalo přece nenecháme vzít!!!)

31. 1. 2006

Nejzávažnější světové problémy - globální oteplování, pandemie, chudoba a ozbrojené konflikty by mohly být vyřešeny rozhodnutím dát k dispozici jejich nařešení 7 bilionů (7 x 1012) dolarů dosud nevyužívaného globálního bohatství, konstatovala tento týden v Davosu Organizace spojených národů.

Rozvojový program OSN připravil vizionářský návrh, který schválila celá řada světových osobností, včetně britského ministra financí Gordona Browna (který se má stát Blairovým nástupcem v úřadu premiéra) a nositel Nobelovy ceny, ekonom Joseph Stiglitz.

31. 1. 2006

Článek "Jak Čína spotřebovává svět" shrnutý z Guardianu poukázal na evidentní fakt ekonomického vzestupu nových mocností, jako je Čína a Indie. Nelze ostatně hovořit pouze o nich -- ke slovu se hlásí rovněž Brazílie, Indonésie a další země považované ještě donedávna za outsidery. Stojí za to zdůraznit, že vedle vládní podpory rozvoje infrastruktury uvedené státy vděčí za svůj rozmach dvěma faktorům: obrovskému množství neuvěřitelně laciné, poslušné, výkonné a skromné pracovní síly a minimálním ohledům věnovaným devastaci přírody. Tyto země nikdy nepoznaly sociální stát. Když do nich zavítají evropští odboráři, aby místní zaměstnance informovali o jejich právech a varovali před sociálním dumpingem, setkávají se s nepochopením a rozpaky. Stav, který příslušník západního světa vnímá jako chudobu, je dle místních měřítek velmi slušným životním standardem a mizerné pracovní podmínky skvělou životní šancí.

31. 1. 2006

Když jsem poprvé na stránkách Britských listů uviděl výzvu "šlehněte si poezii", musel jsem si coby šest let abstinující narkoman protřít oči a se zvláštní něhou jsem si vzpomněl na muklovskou pěst Magora Jirouse, která blbost neodpouští. Název sloupku se změnil na Báseň pro tento den a představu Jirouse vystřídal kapitán Agramov z románu Škola plavčíků, který malému Savkovi dává v knihovně pohlavek a říká: "Raději bez knihy než se špatnou knihou."

Poezii se samozřejmě nedá měřit, ani vážit; o kvalitě jednotlivých kusů se můžeme hádat do nekonečna, ale zásadní orientační body lze určit. Někde úplně nahoře hodnotového žebříčku bude zřejmě princip vzácnosti - co umí tento, neumí každý. Připočtěme emoční působivost a intelektuální hloubku v poměru, který přísluší tomu či onomu poetickému žánru. Poezie by neměla být blbá, banální, napodobitelná, ani samozřejmá ve smyslu - tohle samozřejmě napíše každý. Pracuje-li autor s banalitou, blbostí, napodobitelnem, jistě to smí, pokud má i nějaký další cíl.

Vydávat poezii je věc chvályhodná, pokud to, co se jako poezie prezentuje, alespoň částečně naplňuje výše uvedené požadavky na kvalitní báseň. Britské listy jsou ideálním médiem pro otevření dalšího literárního pole, médiem nezávislým, svobodným a bez předsudků. Touto šancí však Štefan Švec mrhá způsobem, který nemůže zůstat bez komentáře.

31. 1. 2006

Když byly poprvé publikovány výsledky palestinských voleb, ministr strany Kadima prohlásil, že nevěděl, kde je více radosti - v Ramalláhu a Gaze nebo v tel-avivském sídle Likudu. Předseda Likudu, Benjamin Netanjahu, ihned svolal schůzi Likudu a před kamerami řekl, že dávno varoval před vytvořením státu Hamásem. Stejně jako po 11. září 2001 se pokusil získat politické body předpovědí nástupu radikálního islámu.

(Shrnutí tří článků z listu Jerusalem Post.)

31. 1. 2006

Zase se dějí nepravosti v Lužici. Ministerstvo chce zrušit školu Ćišinského v Pančicích-Kukově. Tedy druhý stupeň základní školy podle našeho, (jak oni říkají: střední školu).

Níže uvedený dopis Milana Hrabala z Varnsdorfu mohou podepsat všichni, kdo mají chuť nějak pomoci.

Protest proti uzavření školy by bylo potřeba zasílat e-mailem na adresu steffen.flath@smk.sachsen.de a kopii na adresu:

petra.kockert@lra-kamenz.de
a milan.hrabal@varnsdorf.cz

Níže je český i německý text:

31. 1. 2006
Jsem občanem České republiky, ale nejsem Čech, nemusím tedy výroky exkolegy Bárty -- v tomto směru -- pociťovat osobně. Jsem ale slovenský Žid a bývalý vězeň koncentračního tábora Terezín. Jsem také člověk, jenž si už někdy ve svých šestnácti letech uvědomil, že s nenávistí k jiným nelze žít celý život a od té doby se snažím, s větším, či menším úspěchem, z tohoto vědomí vyvozovat důsledky pro své jednání.

Faráře Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích Zdeňka Bárty jsem si vážil od první chvíle, kdy jsem ho asi před deseti lety poznal. Vážím si ho nadále, některých jím vyslovených stanovisek si ale nevážím. K nim patří názor, který podle médií vyslovil v oficiálním projevu při otevírání centra sociálních služeb v Terezíně 23. 1. 2006 a obhajoval příspěvkem v deníku Právo 26. 1. 2006. Projev pana senátora jsem neslyšel, nemohu se tudíž k němu vyjadřovat. Kriticky se k němu vyjádřili jiní, pan Bárta se pokusil kritiku odmítnout výše zmíněným článkem. Po jeho přečtení cítím já potřebu reagovat.

31. 1. 2006

Když Oliver Cromwell v roce 1650, ani ne rok po popravě krále Karla I. vytáhl proti Irsku, lišil se v názoru na Iry od většinového mínění tehdejších obyvatel Londýna pouze v tom, že je nepovažoval za nižší tvory, které jeho současník Raleigh dokonce označil za rovnocenné divochům z Guineje. Jako dlouhodobý politik, a tehdy již prakticky hotový státník je pouze označoval za "mimořádně odporné -- protože katolické -- rebely". Podle toho se jako nejvyšší velitel na tažení také choval. Na jeho přímý rozkaz bylo 10. září v právě dobyté pevnosti Drogheda pobito na dva a půl tisíce mužů její posádky.

31. 1. 2006

Kolik je asi výrazných osobností na české mediální scéně, které dohromady vytvářejí náladu v zemi, tedy ten konkrétní pocit toho přítomného času, který všichni žijeme? Jména některých známe z populárních TV pořadů, jména jiných komentátorů z několika velkých deníků a desítky jiných, kteří připravují rozhlasová zpravodajství, často ani neregistrujeme. Pokud by se stal nějaký zázrak (abych navázal na B. Cveka) a těchto několik desítek výrazných osobností by uvidělo směr, kterým by se společnost měla vydat, zcela jistě by dokázali postupně ovlivnit celou společnost a ta by se měnila. Od profesionálních politiků zakletých do vulgární rétoriky čekat změnu totiž nemůžeme.

31. 1. 2006

V posledních měsících se na Britských listech množí anonymně zveřejňované názory českych učitelů a profesorů, kteří se z nějakého důvodu bojí pod svůj příspěvek podepsat a žádají redakci o anonymitu.

Jedná se o názory kritické, které ale nijak nevybočují ze společensky a eticky přijatelného spektra postojů, které se mezi lidmi běžně vyskytují. Rozum zůstává stát nad tím, čeho se tito učitelé bojí a proč jejich příspěvky redakce anonymně zveřejňuje.

31. 1. 2006

O české mánii s akademickými tituly:

Jistě nejsem sám, koho zděsily názory studenta P.H. Věřím, že je Britské listy zveřejnily jen jako odstrašující příklad. Autor píše: "Já už jsem docela ztratil ideál v tom, že člověk, co má před sebou titul, je na tom nějak inteligenčně více než lidi, co mají jen střední školu." Pomiňme stylistickou úroveň této jediné věty, kterou na sebe pan P.H. nevědomky prozrazuje, že by si měl zopakovat středoškolskou češtinu (osobní zájmeno je bez elementárního jazykového citu umístěno na začátku věty, titul nemívá člověk před sebou, ale před jménem a inteligenčně na tom nikdo není více, ale lépe).

Pokud pan P.H. spatřuje či v minulosti spatřoval smysl studia v získání titulu, svědčí to o jeho snobismu. Tento snobismus je přitom v české společnosti hluboce zakořeněn. Čeští snobi si své tituly s oblibou dávají na domovní dveře, podepisují jimi novinové články a nechávají se jimi oslovovat ve společnosti. Jen snob přitom akademickou hodnost používá mimo akademickou půdu. Tituly totiž vlastně nejsou ničím víc, než jen důkazem vědecké či úzce pracovní kvalifikace. Do veřejného života nepatří.

31. 1. 2006

Absolventka střední průmyslové školy potravinářské technologie, která po prvním semestru na fakultě chemicko-technologické neví, jak vypadá chemický vzorec toluenu.

Absolvent střední průmyslové školy chemicko-technologické, který definuje kyselinu slovy: "To je přeci to, když je to kyselý."

Absolventky střední zdravotní školy, které si stěžují na vysokoškolského pedagoga, že používá zběsilé chemické symboly. Přívlastkem zběsilý je v tomto případě hodnocena skutečnost, že dotyčný pomatenec používá místo slovního názvu chemických prvků jejich značky.

Myslíte, že jde o náhodné excesy? Nikoli, píše Milan Pouzar z University Pardubice:

31. 1. 2006

Když jsem byl na gymplu, měl jsem úplně stejný názor jako Jan Čulík ve článku "Tříšť nabiflovaných faktů není moudrost". Čím víc ovšem stárnu, tím víc oceňuji, že výuka na gymplu byla taková, jak ji popisoval Jan Čulík. Tříšť nabiflovaných faktů možná není moudrost, ale dokola odmítané tvrzení, že "Je důležité, zda vím, kde informace hledat a najít" není moudrostí zcela určitě, protože nemohu uvěřit, že by moudrostí bylo naťukat do počítače www.google.com, míní Vojtěch Rosol.

30. 1. 2006

Chci polemizovat s vyjádřením studenta P. H. "Je bezvadné, že se dají seminárky koupit", píše Tomáš Svoboda..

Studuji prvním rokem filosofii na FFUK a seminární práce chápu jako další poznávání sebe sama. Člověku se naskytne jiný pohled (a často to není pohled příjemný), vidí-li své myšlenky na papíře. Také se domnívám, že není tak nutné, aby poznatky z vysoké školy byly přímo spojeny s praxí. Studium by mělo umožnit hlubší uchopení světa, být spíše komentářem k vlastnímu úsilí.

31. 1. 2006

Reakce na článek "Na školách se bifluje - je to pravda"

To, co škola může a má nabídnout člověku, je co nejširší, nejhlubší a nejzajímavější cvičení v myšlení. A právě myšlení je po všech stránkách to nejpodstatnější v životě.

Nesouhlasím s představou omezování všeobecného gymnaziálního vzdělání. Právě proto, že naučit se daný specializovaný předmět za pár měsíců posledního ročníku jaksi při škole jde celkem snadno.

Naopak gymnázium je často poslední možností, kdy budoucí vysokoškolák může zahlédnout svět v celém spektru různých dobrodružství mysli. To, že učitelé nejsou schopni chápat a vidět např. matematiku jako jedno z nejúžasnějších a nejvlivnějších (stojí na ní veškerá technika, je ji inspirovaná klasická i moderní filozofie, neobejde se bez ní kdokoli, kdo hodnotí statistiky atd.) dobrodružství lidstva, je jejich omezenost, nikoli vlastnost matematiky.

30. 1. 2006

Dovolím si reagovat na článek Jaroslava Bílka "Trampoty žáka všeobecného gymnázia", píše učitelka z jedné střední školy na Moravě, která prosí o zachování anonymity.

Je to pravda. Jsem učitelka gymnázia a vůbec nejsem spokojena se systémem výuky. Pro mě osobně bylo gymnázium nejhorší školou v životě a pravda je, že se nic moc nezměnilo. Učitelé všech předmětů jsou přesvědčeni, že jejich předmět musí znát všichni dokonalem a tak humanitně zaměření studenti tráví volné chvíle nad studiem chemie, fyziky a matematiky, aby získali v nejlepším případě trojku, zatímco tomu, v čem vynikají, se nemohou věnovat - a je to jejich budoucí profese a mohou v té oblasti se rozvíjet velmi rychle - ale to nehrozí, neboť se musí učit to, k čemu neinklinují a co nebudou v životě nikdy potřebovat.Samosebou totéž platí o přírodopisně nadaných - kontra humanitní předměty.

30. 1. 2006

K plagiátorství na českých školách

Upozorňujete určitě na závažný problém, píše Jan Drahokoupil. Do velké míry si za něj však mohou i školy samy. S plagiátorstvím se dá bojovat nejen takovými prostředky, jako jsou speciální programy, kterými práci můžete 'projet' a otestovat, zda student/ka nevydává části již existujících děl za vlastní.

30. 1. 2006

Re: "Je bezvadné, že se dají seminárky koupit"

Zkušenosti ze současného života však ukazují, že úroveň naší společnosti se rozvíjí a bude rozvíjet na základě dobře připravených projektů a ty jsou nyní podmíněny týmovou prací. Pracovníci týmů musí být perfektně připravení ve svém oboru a musí mít i rozhled a znalosti z oborů, které na první pohled z jeho oborem nesouvisí.

Poznámka redaktora je správná a není možné jinak než s ní souhlasit:

Pozn. JČ: Je to podvádění. Když se vám struktura a vyučovací metody školy nelíbí, proč na ní studujete? Respektive proč předstíráte, že na ní studujete a místo toho se vyhýbáte rozvoji své mysli podvodnými metodami? Není vám to trapné samotnému před sebou, že získáváte podvodným způsobem svůj diplom?

Reaguji na tento článek a připojuji několik poznámek z pohledu učitele, píše Jan Burkovič:

30. 1. 2006

Co nebo kdo má vést studenta k vlastnímu psaní seminárek?

Proč bych neměla podvádět dál, když je to tak jednoduché a má seminárka mého profesora stejně nezajímá? Kdybych viděla zaujetí profesora nad našimi seminárkami, snažila bych se mnohem víc.

Jsem studentkou sexty všeobecného gymnázia (v Uherském Hradišti - autorčinu totožnost redakce zná, ale pro jistotu ji nezveřejníme, pozn. red.), tudíž povinné psaní seminárních prací se mi nevyhýbá. S údivem sleduji odlišné názory čtenářů Britských listů na tématiku stahování seminárních prací z internetu. Z části určitě rozumím panu Čulíkovi - přebírání seminárních prací mu připadá jako podvod -- vždyť seminárka má sloužit k rozvoji studenta; kde jinde má student možnost použít svou kreativitu a všeobecný rozhled, a není právě nepřítomnost této možnosti to, na co si neustále stěžujeme? Pořád pláčeme nad nepřeberným množstvím informací, které jsme nuceni se našrotit, ale když konečně jednou dostaneme tuto možnost -- vyjádřit se k danému tématu podle sebe -- tak toho nevyužijeme a všichni bez výjimek zapojíme do práce raději google než mozek.

Proč tomu tak je? Chci odpovědět ze svého hlediska za nás, studenty.

30. 1. 2006

Pane šéfredaktore, podivuji se Vašemu překvapení, že si studenti kupují seminárky. Já se tomu vlastně trochu divím také, protože velké množství různých seminárek je na internetu volně k dispozici a studenti si je jenom stahují. Vysokoškolský učitel, který by se v tom chtěl trochu zorientovat, by nemusel dělat nic jiného, než brouzdat po internetu a hledat seminárky.Já už jsem to vzdala, zarazí mne jen to, když dostanu na určité téma dva totožné texty nebo když mi studentka předloží seminárku psanou v mužském rodě, píše čtenářka Iva Švarcová, která neuvedla svůj email. Mám na ni dotaz: a vy tyto podvody tolerujete? Jak píše Jan Drahokoupil, zadání seminárky lze zformulovat tak specificky, že se práce z internetu stáhnout nedá. Kromě toho existují programy, které zjistí, zda je práce zplagiarizována z internetu.

Poznámka ŠOK: Poslení věta je technologickým nesmyslem. Předpokládá, že lze soubor, zazipovaný na cizím, neznámém serveru kdekoliv na internetu přečíst a prohlédnout fulltextovým prohledávačem. Předpokládá výskyt technologií, za které by nejspíše i Google dal nevímco. Pro prohlížení html textu a "markantů" v něm stačí v podstatě Google a zkušenost. Pro komplexní analýzu textu (včetně heuristických metod) jsou technologie umělé inteligence typu Echelon. Ale ty stojí takové peníze, které nemá žádná univerzita. Takže nezbývá než na klíčová slova prohledávat internet číst a číst, pátrat a pátrat. Být na internetu doma. A nebo se na to vykašlat a zadávat taková témata, která okopírovat prostě nelze. Ale to znamená i od pedagoga inteligenci, kreativitu a zvýšený zájem...

K tomu poznamenává Jan Drahokoupil: Ale ano, to je pravda. Přes svou velkou nedokonalost však tyto programy identifikují významný podíl odevzdaných diplomových prací jako plagiáty.

31. 1. 2006

Jak se zdá, někteří studenti si myslí, že psaní seminárních prací je nejzbytečnější věc na světě. Jakožto podnikatel a také zaměstnavatel musím dát však zapravdu profesorům, kteří jim oponují, neboť toto chování má vliv na jejich budoucí pracovní činnost, píše Libor Kubica.

30. 1. 2006

Ach jo.

Dost dlouho jsem přemýšlel, zda mi stojí za to ztrácet čas sepisováním polemické reakce na článek Luboše Záloma, zvlášť když všechno podstatné, co v takové polemice má smysl říkat, víceméně už předem shrnul Josef Vít.

Jenže L. Zálomovi podle všech dostupných indicií patrně činí obzvlášť zvrácené potěšení periodicky naštvávat tu specifickou množinu amatérsky publikujících levičácky naladěných dědků, ke které mám shodou okolností tu čest také patřit, a to podle receptu, který funguje naprosto spolehlivě: Naházej do hrnce pár hrstí náhodně vybraných a navzájem nesouvisejících abstraktních pojmů z libovolného českého textu, který ti přijde pod ruku a jehož autor nazve sám sebe jediným povolaným pravicovým liberálem, přilej do toho několik žejdlíků pořádně husté omáčky frází a klišé z Lidového Práva Dnes, případně z webových slátanin různých ódéesáckých VUMLů, okořeň to macerátem z postmoderní rozplizlosti společenskovědního myšlení a výraziva, a vař to do černa na co nejvyšším ohni řádně rozpálené vatry, pod kterou přikládáš jako palivo extrakt ze své zabedněnosti a netolerance, za stálého míchání klackem agresivních útoků na oponenta.

A střez se přilít do toho blivajzu - zejména píšeš-li o právu a právech - byť i jen kapku logiky nebo nedejbože zkušeností z reálného života nebo dokonce obecně uznávané literatury či platných právních norem. A tak jsem zas tu a zkusím se z toho naštvání vypsat.

31. 1. 2006

Základní lidská práva dnes naprosto samozřejmě považujeme součást lidské identity, a to dokonce natolik, že jejich prostřednictvím poměřujeme společenské systémy. Nic proti tomu. Neměli bychom ovšem zapomínat, že i tak vznešená slova jako právo, spravedlnost a svoboda nejsou obecnými zákonitostmi, nýbrž pouhými obecnými pojmy, jejichž definici je možné zužovat či rozšiřovat podle potřeby dodat legitimitu určitému řešení společenských problémů (např. výši daní a jejich přerozdělování) tam, kde je přímé použití hrubé síly nevhodné či nepřípustné.

31. 1. 2006

Opět byl zveřejněný odsuzující názor na elektrickou energii vyrobenou z větru (Ivan Brezina, Větrná energie: fatální omyly Lestera Browna). Neposoudím, zda v Dánsku, v Británii či v Německu fouká vítr od moře více či méně pravidelně. Nepravidelnost větru, která pak přetěžuje přenosovou síť, vysvětlují profesionálové znalí energetiky. Přesto - kdo chce jednoduše psa bít, hůl si najde. Možná je potřebnější hledat nové způsoby uskladnění energie, která byla vyrobená v malých dávkách nespolehlivým větrem, než uvádět důvody, proč větrnou energii odmítnout.

31. 1. 2006

Stala se mi moc trapná věc: Jak upozorňuje Petr Slačálek v recenzi textu, který jsem napsal pro Europortál, zaměnil jsem - a sám nevím, jak se to mohlo stát - dva filosofy: Edmunda Husserla s Martinem Heideggerem. Zatímco první neměl s nacisty nic společného, druhý byl členem NSDAP. Samozřejmě to vím, už kvůli jeho vztahu s Hannah Arendtovou. Ta studovala jak u Husserla, tak u Heideggera, takže snad tak nějak - ale cest podvědomí se už nedopátrám - došlo k omylu. Prosím o zveřejnění tohoto vyjádření, píše Leo Pavlát.

31. 1. 2006

Ředitel Židovského muzea Leo Pavlát nepřímo potvrdil, že vědomě napsal text pro ultrpravicový Eu-portál, který se přitom tváří jako náhodně poskytnutý rozhovor. A nevadí mu to. To je důvod k zamyšlení. "Rozhovor" už rozebíral Ondřej Slačálek. Pokud se Pavlát omlouvá pouze za to, že zaměnil jméno jednoho filosofa za jméno druhého filosofa, je to špatné. "Studem naplňuje" spíše páně Pavlátova věta v "rozhovoru", že "nebezpečí náboženských knih spočívá v jejich čtení." Třeba by mu stačilo přečíst si článek na sesterském E-portálu o tom, jak "Alláh zprznil jakéhosi proroka Mohameda" a muslimským ženám stačí "obcování s někým, kdo se radši nechá duševně prznit nějakým imámským prasetem z mešity". Pak už si ředitel Židovského muzea číst Korán ani nemusí...

Gratuluji pražskému intelektuálu Leo Pavlátovi k těm "pravým" přátelům. Může se už nyní i on vydat cestou rozhodného boje, nejen obrany, ale i preventivního útoku na ty, kteří jsou naší civilizaci nepřátelští... אלהיך יהוה אנכי (Ex 20,2)

30. 1. 2006

Leo Pavlát poskytl pozoruhodný rozhovor časopisu Euportál

Zdá se, že se česká krajní pravice rozhodla vydat dvěma různými cestami. Jedna její část setrvává v dosavadní krajně opoziční zapšklosti, vytváří si své samizdaty, organizace a pidistraničky. Druhá část vstoupila do nejsilnější opoziční partaje, Občanské demokratické strany, nebo se na ni více či méně úspěšně navázala. Rozdíly se projevují i ve vztahu k židovství a k židům.

31. 1. 2006

Jednání politických stran je pro mnohé z nás velkým zklamáním. Místo věcného řešení našich společných problémů se politikové věnují především svým stranickým a osobním zájmům a celý systém je prorůstán korupcí. Pro skutečné požadavky občanů je současný politický model založený na vládě stran naprosto neprůchodný.

Boris Cvek správně popisuje problémy našeho politického systému, ale nejsou to problémy jen české politické scény. Podobné jevy je možné nalézt ve všech tzv. demokratických státech. Manipulace veřejností, lži politiků, korupce a dokonce i zatažení státu do války, která je veřejnosti lživě zdůvodňována (viz např. Bush, Blair), není ve světě nic neobvyklého. Toto mezinárodní srovnání nám ukazuje, že se nejedná o specifické problémy postkomunistických zemí, které časem odezní, ale o systémovou vadu zastupitelské demokracie jako takové.

Jiří Paroubek na programové konferenci ČSSD
30. 1. 2006

ANALÝZA

Fascinují mne "novináři" i někteří neúspěšní středoví politici, kteří shazují programovou rozdílnost politických stran jen proto, že jazyku těchto dokumentů, některým pojmům a jejich významu pro směřování společnosti nerozumějí. Nerozumějí ani rozdílům mezi levicí a pravicí, natožpak rozdílům mezi liberální levicí a konzervatvní levicí nebo liberální pravicí, liberálně-konzervativní pravicí a konzervativní pravicí . Zaštiťují se floskulemi o "modernizaci politiky" a "stírání rozdílů". Nízká úroveň vzdělanosti většiny novinářů a názorová ambivalentnost středových politiků tvoří pak to, co umožňuje stírat rozdíly mezi některými "blairistickými" liberálními demokraty toho času v ČSSD, některými liberálními liberály z US-DEU, či některými středovými populisty z jinak pravicové ODS.

O víkendu měly tři politické strany své programové konference či setkání vrcholných orgánů. Růžoví socialisté se převlékli do meruňkově oranžové barvy kapesníků Kleenex (jsou k nerozeznání), rudí komunisté v Nymburce trochu zrůžověli a místy i zezelenali (v mezích svého rudozeleného programu). Bývalý ministr zahraničí Zieleniec s bývalým primátorem Kaslem přibral do modrožlutých liberálně evropských demokratů zbytky mimoparlamentních nezávislých odpadků . Barvy tomu odpovídají. Podívejme se na ně všechny trochu blíže, neboť máme k dispozici úplné znění programových textů, které nebyly doposud zveřejněny.

30. 1. 2006

Překvapilo mne tvrzení Štěpána Kotrby o údajném "zezelenání" komunistů, jelikož podle mých zkušeností obvykle právě komunisté (jak v českém, tak v evropském parlamentu) hlasují proti většině návrhů směřujících k udržitelnému rozvoji.

Přečetl jsem si proto návrh volebního programu KSČM, na který odkazujete v článku. Oněch pár "zelených" bodů jsem však v rudé záplavě měl problém vůbec najít. A jejich formulace mne zděsila.

30. 1. 2006

Ekologisté si jako lišky chválí pouze svůj vlastní ocas

Polemika s názorem Miroslava Šuty v článku "Komunisté životní prostředí nechrání" nad komparativní analýzou volebních programů

Slova o nízké úrovni chápání programových dokumentů politických stran mi potvrdil Miroslav Šuta ve svém výkřiku. Buď neviděl a nebo nechtěl vidět. Pokud na stejné úrovni (já o voze, on o koze) probíhá jeho diskuse s Ivanem Brezinou, začínám v neschopnosti vidět černé na bílém záměr. Takže nezbývá, než nevěřícím příslušné body v "rudé záplavě" zvýraznit zelenou barvou.

Ty pasáže volebního programu KSČM, které jsou "zelené" ZDE

30. 1. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle zprávy agentury QudsPress zaútočil v noci na pondělí americký vrtulník na skupinu amerických vojáků, které považoval za partyzány. Američané se chystali k útoku na mudžáhidy, tento omyl jim však akci překazil. Útok způsobil v amerických řadách značné ztráty, podle očitých svědků byl americký oddíl dokonce úplně zničen.

Téže noci zatkli Američané v Dulu'íji devět místních lidí, mezi nimi i důstojníka proamerické policie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
30. 1. 2006

Jan Čulík před třiceti lety zažil na pražském gymnáziu Nad štolou nesmyslné, drsné biflování. A ejhle! Ono se od té doby vůbec nic nezměnilo, jak nás z Trutnova informuje student Jaroslav Bílek.

30. 1. 2006

Reakce na článek Jaroslava Bílka "Trampoty studenta všeobecného gymnázia

Jako bývalý student gymnázia (1990-1994) a bývalý učitel na gymnáziu (podzim zima 2004-2005) musím s Vaším článkem plně souhlasit. Psal jsem o tom do Britských listů víckrát

ZDE ZDE

Obávám se, že vinu za současný stav nesou dva těžko řešitelné faktory: přebujelý byrokratický systém školství, který se odvíjí z vůle ministerských úředníků a smrští různých absurdních výmyslů a koncepci - a pak kvalita samotných učitelů, kteří látce především nerozumějí, a pokud už ano, nedokážou ji podat s dostatečným nadhledem.

Mám osobní zkušenost s tím, že středoškolská chemie (a to není snadný předmět) se dá doučit prakticky z nuly na úspěšné složení přijímaček na medicínu za cca 4 měsíce. Čili je zbytečné čtyři roky studenty prudit detailními fakty, ale důležité je naučit je přemýšlet. Zejména pro předměty jako chemie je zvládnutí myšlení jedinou a nesmírně efektivní cestou k úspěšnému a rychlému zvládnutí látky před přijímačkami.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

2. 1. 2006

V prosinci 2005 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 359.00 Kč. Příjem z reklamy byl 1200 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 981.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než devět tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
31. 1. 2006 "Český Brazilec" v televizi... Jan  Čulík
30. 1. 2006 Trampoty žáka všeobecného gymnázia Jaroslav  Bílek
30. 1. 2006 Chce to (zatím nereálnou) změnu Boris  Cvek
30. 1. 2006 "Boj proti antisemitismu" jako zbraň krajní pravice? Ondřej  Slačálek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2006 Google se spojí s čínskými cenzory   
24. 1. 2006 Wikipedia.de byla soudně zlikvidována Hynek  Hanke
23. 1. 2006 Ještě k trestnému činu pomluvy Stanislav  Penc
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
30. 12. 2005 Ankara a svoboda projevu:počet obviněných narůstá Simone  Radačičová
27. 12. 2005 Svoboda projevu v Evropě: Musí to být buď všechno, nebo to není nic   
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Trestní stíhání za pomluvu je potřebný paragraf   
19. 12. 2005 Zahájeno trestní stíhání proti Stanislavu Pencovi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích   
10. 6. 2002 Evropská unie chce číst všechny emaily a analyzovat všechny telefonní výpisy   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2006 Vrchlický, Kotrba, Sklenář, Kartous, Kocábová Filip  Sklenář
27. 1. 2006 Hřích Sylvie  Richterová
25. 1. 2006 Večer Ivan  Slavík
24. 1. 2006 * * * Martin  Švanda
20. 1. 2006 Pojem čistý Naděžda  Plíšková
19. 1. 2006 Temná noci! Jasná noci! Karel Hynek Mácha
16. 1. 2006 Starala sa mati má   
13. 1. 2006 Vysoká smrková vazba Bogdan  Trojak
12. 1. 2006 Výčitka Štěpán  Kotrba
11. 1. 2006 Potmě Viktor  Dyk

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík

Rasismus RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance   
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku   
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky   
17. 1. 2006 Povede americká invaze k rozpadu Iráku?   
14. 1. 2006 Bush odmítl námitky Merkelové ohledně Guantánama   
14. 1. 2006 Americký útok proti "Zawahirimu" vyvolal protesty   
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu   
11. 1. 2006 Americká vojska střílela na iráckého novináře, oceněného čelnou mezinárodní cenou   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2006 Získá Netenjahu po nástupu islamistů?   
30. 1. 2006 Bush za to nemůže, může za to Arafat   
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček
28. 1. 2006 Organizace Hamas odmítla "vydírání" od poskytovatelů pomoci   
28. 1. 2006 Vítězství Hamásu může být prospěšné Bohumil  Kartous
27. 1. 2006 Hamas se musí rozhodnout, zda bude schopna přijmout moc   
27. 1. 2006 Co je organizace Hamas?   
26. 1. 2006 Palestinská vláda odstoupila   
26. 1. 2006 Potvrzeno: Organizace Hamas zvítězila v palestinských volbách   
23. 1. 2006 Dost bylo střetu civilizací! Jakub  Wolf

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček