31. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 1. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Podle zprávy agentury QudsPress zaútočil v noci na pondělí americký vrtulník na skupinu amerických vojáků, které považoval za partyzány. Američané se chystali k útoku na mudžáhidy, tento omyl jim však akci překazil. Útok způsobil v amerických řadách značné ztráty, podle očitých svědků byl americký oddíl dokonce úplně zničen.

Téže noci zatkli Američané v Dulu'íji devět místních lidí, mezi nimi i důstojníka proamerické policie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 1. ledna 2006

Střet s okupanty v Ramádí

Před polednem v Ramádí povstalci zaútočili minomety a dalšími zbraněmi na americký štáb a následoval několikahodinový boj s okupanty. Iráčanům se podařilo zničit velkou část budovy bývalého imigračního úřadu, v němž se okupační štáb usadil. Zabiti byli dva američtí ostřelovači a tři další vojáci, čtyři Američané byli zraněni.

Američané na útok odpověděli o něco později náletem na obytné domy kolem poničeného štábu. Přitom zabili staršího muže a jeho ženu a několik dalších lidí zranili. Počet obětí přitom nemusel být konečný, další mohly být dosud pohřbeny v troskách zasažených domů.

V Bagdádu zastřelen syn palestinského kulturního atašé

Palestinská diplomatická mise v Iráku oznámila, že několik hodin před koncem roku byl ve východní části Bagdádu ve svém autě zastřelen syn palestinského kulturního atašé, 17letý Azzam Ibráhím Muhsin. Mise požádala o vyšetření celé záležitosti.

Sebevražedný útok

Na silnici mezi Hawídžou a Rašadem jihozápadně od Kirkúku najel ráno fidáí s autem naloženým výbušninou do americké kolony, narazil do hledačky min, zcela ji zničil a zabil sedm vojáků.

Ozbrojené akce

Několik ozbrojenců podniklo odpoledne v Tal Afáru útok na policejní hlídku, dva policisty zabili a dva zranili.

Kolem 16:00 zastřelil ostřelovač v Tárimíji vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Americký štáb ve Fallúdže zasáhlo dopoledne sedm minometných střel ráže 82 mm.

Dvě rakety Kaťuša byly dopoledne určeny americkému štábu v Dulu'íji.

Dvě stejné rakety dopadly na štáb loutkové armády v bagdádské Sajjidíji a další dvě na americkou základnu v Tikrítu, kde právě vojáci slavili příchod nového roku.

Odpoledne ostřeloval odboj také tzv. Zelenou zónu v Bagdádu třemi raketami Grad středního doletu.

Bombové útoky

Ve 3:00 vybuchly v Tárimíji tři bomby, instalované nedaleko od sebe, pod americkou hlídkou. Zničily dvě vozidla a zabily osm vojáků včetně jednoho seržanta. Kolona právě mířila na leteckou základnu v Tádží, kde probíhala oslava příchodu nového roku, jíž se měli zúčastnit vojáci ze čtyř amerických táborů v Tárimíji.

K sérii osmi explozí aut naložených výbušninami došlo v dopoledních hodinách v různých částech Bagdádu. Podle tvrzení policie však byly škody výbuchy způsobené minimální.

Tři bomby explodovaly dopoledne na třech místech pod hlídkami sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském předměstí Durá. Zneškodnily celkem tři hlídková vozidla, šest příslušníků sil zabily a čtyři zranily.

Na jedné z hlavní ulic v Abú Ghurajb zasáhla před polednem exploze bomby kolonu amerických Humvee, dvě vyřadila z provozu, čtyři vojáky v nich zabila a dva zranila.

V okolí Hadíthy došlo během odpoledne ke dvěma explozím aut naložených výbušninou vedle dvou amerických kolon. V 15:00 zničila bomba v Barwáně jedno vojenské vozidlo a poškodila druhé, přičemž několik vojáků zabila nebo zranila. V Haqláníji podobný výbuch zničil dvě Humvee a zabil nebo zranil devět vojáků v nich. Američané reagovali zatčením asi 40 místních lidí, vesměs civilistů. Zatýkání přimělo řadu obyvatel k útěku z města v obavách, že se stanou obětí razie a možná i smrti.

Při odpolední explozi bomby ve východním Mosulu bylo zneškodněno americké obrněné vozidlo a pět členů jeho posádky bylo zabito nebo zraněno.

V Tal Afáru zneškodnil výbuch bomby Humvee, v němž zranil tři vojáky, jednoho vážně.

V Buhrízu severovýchodně od Bagdádu poškodil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, zabil dva loutkové policisty a čtyři zranil.

Exploze bomby v centru Ba'qúby zasáhla americkou kolonu, zneškodnila Humvee a zranila tři vojáky.

Na bombu narazila americká kolona také na dálnici mezi Miqdádíjí a Bagdádem. Také tady bylo poškozeno Humvee, jeden voják zabit a druhý zraněn.

K další explozi došlo během odpoledne v Bajdží. Z kolony několika amerických Humvee jedno vyřadila z provozu, jednoho vojáka zabila a tři zranila. Palba vojáků po celém okolí zranila pak tři civilisty.

V severní části Bagdádu zničila odpoledne bomba vozidlo z kolony tzv. národní gardy, přičemž zabila osm a zranila tři loutkové vojáky.

Na strategické silnici západně od Ramádí narazila k večeru na bombu kolona amerických cisteren. Jednu z nich exploze zničila a jejího řidiče zranila.

Pondělí 2. ledna 2006

Sebevražedný útok

Na hlavní ulici v severní části Ba'qúby odpoledne najel fidáí s autem naplněným výbušninou do policejního autobusu. Autobus byl explozí zcela zničen, šest policistů bylo přitom zabito a pět zraněno.

Ozbrojené útoky

Poté, co odboj ostřeloval tábor amerických a loutkových vojáků v Ramádí minometnými střelami a raketami, zaútočili ozbrojenci na ležení s lehkými a středními zbraněmi, přičemž zabili nebo zranili 20 vojáků.

V Mosulu přepadlo několik ozbrojenců ve čtvrti Qádisíja americkou pěší hlídku, dva její členy zabili a dva zranili, načež sami z místa zmizeli. Jiný oddíl zaútočil na západní straně města na policejní hlídku a zničil její vozidlo, v němž zahynuli čtyři policisté.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla exploze bomby u východního vjezdu do Fallúdže americkou kolonu několika Humvee a transportérů naložených betonovými zátarasy, zneškodnila jedno vozidlo, jednoho vojáka zabila a dalšího zranila.

V centru Fallúdže další bomba těžce poškodila americké hlídkové vozidlo, v němž zranila tři vojáky.

Před polednem vybuchla v bagdádské Džadídě bomba pod kolonou tzv. ministra průmyslu a nerostných zdrojů. Těžce poškodila jeden z automobilů, zabila jednoho ministrova strážce a druhého zranila.

V západní části Bagdádu vybuchlo zaparkované auto vedle policejní hlídky, zneškodnilo její vozidlo, zabilo dva policisty a tři zranilo.

Z americké kolony jedoucí po hlavní silnici v Hawídži zničila bomba jedno Humvee, v němž tři vojáky zabila a dva zranila.

Na hlavní silnici vedoucí z Mosulu do Bagdádu vybuchly pod kolonou několika Humvee tři bomby. Jejich exploze vyřadily z provozu tři Humvee, zabily čtyři vojáky a další čtyři zranily.

Americkou kolonu východně od Rijádu u Kirkúku zasáhla odpoledne exploze bomby, zneškodnila Humvee, dva vojáky zabila a třetího zranila.

V Ghálibíji západně od Ba'qúby vybuchla odpoledne bomba pod kolonou aut s cizími žoldáky, z nichž dva zabila a dva zranila. Druhá podobná kolona se zaměstnanci bezpečnostní společnosti najela na bombu v okrsku Sad'á asi 5 km severně od Ba'qúby, výbuch zničil jedno auto, zabil tři žoldáky a čtvrtého zranil.

V průmyslové zóně Sámarrá zničila exploze bomby transportní vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra, zabila pět vojáků a tři další vážně zranila.

Exploze auta naloženého výbušninami zasáhla odpoledne konvoj amerických kamionů na hlavní ulici v centru Tikrítu, jeden kamion zničila, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Večer došlo ke dvěma explozím v Mosulu. Při první byla v okrsku Sukkár zneškodněno obrněné vozidlo a pět vojáků v něm zraněno, jeden z nich vážně. Druhá exploze v okrsku Ma'mún zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky v něm. K oběma bombám se přihlásila organizace Armáda partyzánů sunny.

V Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu explodovala večer bomba pod americkou kolonou, zcela zničila Humvee a zabila v něm čtyři vojáky.

Kolona loutkové armády narazila večer na bombu na hlavní ulici Baládu. Výbuch poškodil jedno transportní vozidlo Nissan, v němž zabil čtyři vojáky.

Ostřelování

Dvě rakety Grad středního doletu zasáhly dopoledne americký štáb na letišti Sa'd v provincii Dijála.

Odpoledne se terčem ostřelování stalo okupanty obsazené letiště Abbáse ibn Firnás v Ba'qúbě. Sem dopadlo z různých směrů 13 kaťuší středního doletu, které zničily značné části některých budov na letišti a zabily nebo zranily řadu vojáků.

Odpoledne odboj ostřeloval soustředění amerických a loutkových vojáků u dálnice jižně od Júsufíje minometnými střelami ráže 82 mm. Ze zasažených vojenských vozidel v ležení stoupaly plameny a kouř.

Sedm minometných střel dopadlo odpoledne na americkou základnu v Siníji jihozápadně od Bajdží.

V Sámarrá vypálil odboj v noci na pondělí sedm raket středního doletu na štáb sil tzv. ministerstva vnitra v budově provinční správy v centru města. Během dne zasáhly štáb další čtyři rakety S5K a osm jiných raket dopadlo na hotel obývaný Američany.

Sestřelen opět jeden špionážní letoun

V Tárimíji byl sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun, sledující pohyby odbojových skupin. V prohlášení, rozšířením po několika mešitách v oblasti, se k sestřelení přihlásila organizace Eskadry armády Rašídovy.

"Přátelská střelba" v Dulu'íji

Podle zprávy agentury QudsPress zaútočil v noci na pondělí americký vrtulník na skupinu amerických vojáků, které považoval za partyzány. Američané se chystali k útoku na mudžáhidy, tento omyl jim však akci překazil. Útok způsobil v amerických řadách značné ztráty, podle očitých svědků byl americký oddíl dokonce úplně zničen.

Téže noci zatkli Američané v Dulu'íji devět místních lidí, mezi nimi i důstojníka proamerické policie.

Úterý 3. ledna 2006

Nálet na Bajdží

V noci z pondělí na úterý podniklo americké letectvo nálet na město Bajdží severně od Bagdádu. Byl při něm zničen dům, v němž zahynulo 14 členů jedné rodiny, a poškozeny byly další čtyři domy, v nichž byly tři osoby zraněny.

V Hítu povražděna celá irácká rodina

Dopoledne zasáhli okupanti několika střelami dům pětičlenné rodiny v Hítu a celou rodinu -- otce, matku a tři děti -- zabily. Žádné vysvětlení tohoto činu americká armáda nezveřejnila.

Odhalen masový hrob sunnitských obětí

Ve 20:40 přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že v čistírně vody jižně od Bagdádu bylo nalezeno 21 mrtvol sunnitů, kteří byli před několika týdny zatčeni silami loutkového ministerstva vnitra. Ministerstvo v prohlášení k nálezu tvrdilo, že jde pouze o čtyři mrtvé, kteří byli zabiti islamisty.

Ozbrojené akce odboje

Členové odboje v Ba'qúbě zaútočili na automobil odvážející skupinu Iráčanů pracujících pro okupanty jako tlumočníci z americké základny v okrsku Charnabát a čtyři muže ve věku 25-40 let zastřelili. Podle komentáře Mafkarat al-Islam tím stoupl počet kolaborantů-tlumočníků, zabitých od počátku okupace, na 26.

Ozbrojenci zaútočili po poledni na kolonu tureckého velvyslance, mířící na mezinárodní letiště v Bagdádu. Velvyslanec utrpěl lehké zranění a jedno z aut v koloně bylo poškozeno.

Ostřelování

Ráno zasáhlo několik minometných střel střední ráže kontrolní stanoviště loutkové policie v Saqlawíji u Fallúdže, přičemž byl jeden policista zabit a pět zraněno.

Americkou věznici v Abú Ghurajb ráno zasáhly dvě rakety Grad, které způsobily hodinu trvající požár. Na jeho likvidaci se podílela vedle amerických sil i hasičská jednotka loutkových vojáků.

Bombové útoky

Ranní exploze silné bomby pod americkou hlídkou v Mundhiríji na íránské hranici vyhodila do vzduchu Humvee, usmrtila tři příslušníky námořní pěchoty a dva zranila.

Ráno také došlo k explozi bomby v Hillá, kde zasáhla pěší hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, čtyři z nich zabila a dva vojáky zranila. Vojáci pak bez vysvětlení pozatýkali řadu místních sunnitů.

Kolem 15:00 došlo k explozi bomby pod americkou kolonou u jezera u Nadžafu, která několik amerických vojáků zranila.

Exploze bomby pod americkou kolonou v centru Habbáníje zapálila jedno z vozidel. Osud jeho posádky se nepodařilo zjistit; Američané po výbuchu zatkli čtyři místní obyvatele, kteří byli právě poblíž.

Únosy

V 19:45 Mafkarat al-Islam oznámil, že podle oznámení policie byl unesen bratr tzv. ministra vnitra Bajána Báqira Súlagha. Podle oznámení jej ozbrojenci ve dvou automobilech unesli z bagdádské čtvrti Qádisíja nedaleko tzv. Zelené zóny. Americké a loutkové síly vzápětí nato celou Qádisíji neprodyšně uzavřely.

Později večer policie oznámila další únos, tentokrát Husajna Sabbáha, syna brigádního generála Sabbáha Abd al-Karíma, tajemníka loutkového ministerstva obrany.

Středa 4. ledna 2006

Zatýkání v Rutbě

Okupační síly zatkly ve městě ležícím v západním Iráku 30 obyvatel ve věku od 15 do 50 let. Razie byla odpovědí na explozi auta naloženého výbušninou, která předchozího dne ve městě zničila Humvee a zabila nejméně čtyři příslušníky americké námořní pěchoty.

Sebevražedný útok

Fidáí oblečený do vesty s výbušninou se vmísil mezi účastníky pohřbu činitele kolaborantské šíitské strany Da'wa v Miqdádíji a odpálil se. TV al-Džazíra oznámila, že vzápětí nato začali pohřební průvod ostřelovat ozbrojenci a donutili přítomné k útěku před palbou z automatů a minometů. Celkem bylo zabito 36 osob a dalších 48 zraněno.

Dopoledne zaútočili členové odboje nedaleko hlavních garáží v centru Mosulu na policejní hlídku, vážně poškodili její vozidla, tři policisty zabili a třem způsobili zranění.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců zaútočila dopoledne na americkou věznici v Abú Ghurajb, zničila jednu ze strážních věží, zabila jednoho a zranila dalšího Američana.

Odpoledne podnikl oddíl odboje na hlavní ulici v Mušáhada útok na konvoj 20 cisteren s pohonnými hmotami pro americké základny. Podařilo se jim zničit všechny cisterny a dvě doprovodná Humvee, zabít nebo zranit 20 řidičů cisteren, dva vojáky z Humvee a další dva zranit. K akci se později přihlásila Islámská armáda Iráku.

Jiný oddíl se střetl v Ghazálíji v západní části Bagdádu s americkými vojáky a jejich poskoky z tzv. Brigády Blesk loutkového ministerstva vnitra. Podle svědků trval boj asi hodinu, shořela během něho tři vozidla, zabiti byli čtyři kolaboranti a 13 dalších zraněno.

Podle zprávy Mafkarat al-Islam z 18:35 byli ve Fallúdže za posledních 24 hodin zabiti jeden americký a dva loutkoví vojáci. Američan byl členem pěší hlídky, střežící americký tábor ve městě a usmrtil jej zásah ostřelovače. Na loutkovou pěší hlídku zaútočila poblíž mešity al-Furqán v centru města skupina ozbrojenců, dva zabila a další dva zranila.

Bombové útoky

Ráno explodovala v bagdádském okrsku Jarmúk bomba pod americkou hlídkou několika Humvee, jedno zneškodnila, dva vojáky usmrtila a dva zranila.

O něco později explodovala bomba pod americkou kolonou na dálnici vedoucí na východ od Bagdádu do provincie Dijála. Zneškodnila rovněž Humvee, v němž zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Na 37. kilometru dálnice u Júsufíje zasáhla exploze bomby americkou kolonu, z níž zneškodnila tank a v něm jednoho vojáka zabila a tři zranila.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby kolonu tzv. Irácké národní gardy projíždějící hlavní ulicí Ba'qúby, zničil jedno vozidlo, dva gardisty zabil a tři zranil.

U kontrolního stanoviště před loutkovým ministerstvem vnitra v Bagdádu explodovalo odpoledne auto naložené výbušninou. Jeho výbuch zabil dva policisty a pět zranil. Další auto vybuchlo vedle kolony loutkových speciálních sil v Kázimíji v severní části Bagdádu. Jeho exploze zničila jedno vozidlo z kolony, tři příslušníky speciálních sil zabila a čtvrtého zranila. Další auto vybuchlo v okrsku Báb aš-Šarqí v centru Bagdádu, zničilo americké vojenské vozidlo, zabilo dva a zranilo čtyři vojáky. Čtvrté auto naložené výbušninou explodovalo u severního vjezdu do Bagdádu vedle policejní kolony, zničilo čtyři vozidla, pět policistů zabilo a šest zranilo.

Při explozi na dálnici v jižním Bagdádu bylo odpoledne zničeno Humvee z americké kolony a jeho čtyřčlenná posádka zabita nebo zraněna.

Další Humvee zničila exploze bomby v Ridwáníji v jihovýchodním Bagdádu. Zabit byl přitom jeden voják a dva zraněni.

Bomba zničila odpoledne hledačku min americké hlídky v okrsku Arab Džabbúr v bagdádském předměstí Durá. Současně zabila tři a zranila další tři americké vojáky.

Ostřelování

Prudká minometná palba zasáhla ráno štáb loutkové armády v bagdádské Ridwáníji. Deset silných minometných střel ráže 120 mm a 15 střel ráže 82 mm zasáhlo přesně svůj cíl.

Americký štáb v centru Fallúdže se stal terčem dvou minometných střel ráže 60 mm.

Atentát

Skupina ozbrojenců zaútočila dopoledne v Ámiríji v Bagdádu na kolonu správního úředníka tzv. ministerstva ropného průmyslu Alího as-Súdáního a zabila ho i s jeho synem. Řidič automobilu byl při útoku zraněn.

Šéf bagdádské policie odvolán

Loutková provinční rada bagdádské provincie odvolala velitele bagdádské policie generálmajora Abd ar-Razzáqa as-Sámarrá'ího. Stalo se tak na žádost většiny členů rady, kteří považovali Abd ar-Razzáqa za zodpovědného za zhoršení bezpečnostní situace ve městě v posledních dvou týdnech. Podle zdroje z tzv. ministerstva vnitra bylo odvolání iniciováno přímo tzv. ministrem vnitra, jehož bratr byl předchozího dne v Bagdádu členy odboje unesen.

Čtvrtek 5. ledna 2006

Sebevražedné útoky

V ranních hodinách přijel fidáí s autem naloženým výbušninou před náborové středisko loutkových sil v centru Ramádí a odpálil se mezi čekajícími (podle některých zpráv šlo o dva fidáíje, kteří měli na sobě vesty naplněné výbušninou a vmísili se mezi dav). Exploze způsobila smrt 80 osob a 51 dalších zranila. Většina zraněných byla do nemocnice dopravena ve vážném stavu, takže počet mrtvých mohl ještě vzrůst. Podle sdělení policejního zdroje agentuře QudsPress byli mrtví většinou z řad loutkové policie a armády a ze zájemců o práci v těchto složkách. Podle dr. Madžída at-Tikrítího z nemocnice byli mezi mrtvými tři kmenoví šajchové. Útok silně zasáhl místní sunnitskou většinovou populaci. V posledních týdnech totiž ve městě proběhla kampaň politických stran, argumentující tím, že vstoupí-li do řad policie a armády místní muži, budou moci nahradit šíitské vojáky, dosud ve městě rozmístěné.

V 16:25 Mafkarat al-Islam oznámil, že v jednom z domů západobagdádského okrsku Qádisíja se odpálil další fidáí. Pravděpodobně se snažil instalovat výbušniny, aby mohl být dům v centru čtvrti později vyhozen do povětří, protože bylo známo, že si v něm loutková armáda hodlá zřídit kasárna. Uprostřed práce byl však zřejmě zaskočen příchodem vojáků, kteří mu chtěli v práci zabránit a zatknout ho, on však zvolil raději smrt. Exploze zničila celý dům i sousední budovu, rovněž obsazenou armádou a zabila v nich sedm a zranila šest vojáků.

Ozbrojené akce

Při ranním útoku na kolonu brigádního generála Ádila Abd al-Karíma, velitele tajné policie v provincii Dijála, projíždějící Hadídem u Ba'qúby, zasypali ozbrojenci velitelovo auto deštěm kulek, který zabil tři armádní důstojníky a velitele zranil.

Skupina ozbrojenců dopoledne zaútočila v Sad'a 5 km severně od Ba'qúby na kontrolní stanoviště loutkové armády, zapálili a zničili dvě vozidla, zabili pět vojáků a další čtyři zranili.

Ostřelovač zasáhl a usmrtil v centru Fallúdže nedaleko amerického štábu vojáka z americké hlídky

Večer podnikl oddíl odboje útok na konvoj cisteren s naftou pro americké základny na hlavní ulici Tádží, zapálil jednu cisternu a zabil jejího řidiče. Druhý řidič byl zraněn.

Ve 21:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že neznámí ozbrojenci ráno odvedli dva studenty z fallúdžské střední školy a zabili je. Jejich těla byla později nalezena pohozená v jedné z ulic. Spolužáci se snažili jejich odvedení zabránit, maskovaní muži jim však řekli, že oba studenti byli zrádci a pracovali pro americké vojáky.

Bombové útoky

Ranní exploze pod americkou kolonou v Hawídži zneškodnila Humvee, usmrtila dva vojáky a další dva zranila.

Ve čtvrti Saraj v centru Tal Afáru zasáhl výbuch bomby kolonu loutkové Irácké národní gardy, zničil jedno obrněné vozidlo, zabil tři kolaboranty a zranil dva další.

V Nadžafu explodovala bomba pod americkou hlídkou a zabila dva vojáky. Zprávu přinesla QudsPress s tím, že americká armáda útok nijak nekomentovala.

V poledne došlo k výbuchu auta naloženého výbušninou u kontrolního stanoviště tzv. národní gardy na mostě Rašíd v centru Bagdádu. Zemřeli při něm tři gardisté a pět dalších utrpělo zranění.

Po poledni zasáhl výbuch bomby policejní hlídku ve čtvrti Džihád v západním Bagdádu, zneškodnil jedno vozidlo, dva policisty zabil a dva zranil. V okamžiku, kdy se ostatní policisté chystali odvážet mrtvé a zraněné, došlo k explozi druhé bomby, která usmrtila dalšího policistu a čtyři zranila.

Při explozi bomby nedaleko ramádského hlavního tržiště bylo zneškodněno jedno z kolony Humvee, v něm jeden voják zabit a další zraněn.

Na silnici spojující bagdádské předměstí Durá s Džadídou najela odpoledne na bombu americká kolona, z níž bylo jedno vozidlo vyřazeno z provozu a tři vojáci v něm zabiti.

Odpoledne došlo v okrsku Jarmúk v centru Mosulu k výbuchu bomby pod hlídkou kurdských kolaborantů pešmergů, který zničil jedno vozidlo, v němž čtyři pešmergy zabil a tři zranil.

Americké velení bez uvedení podrobností přiznalo, že při útoku ozbrojenců na americkou hlídku bylo v Bagdádu pět jejich vojáků zabito.

Z kolony tzv. národní gardy, která odpoledne narazila na bombu v centru Miqdádíje, bylo zničeno transportní vozidlo, zabito šest loutkových vojáků a tři zraněni.

Pozdě odpoledne vybuchly téměř současně dvě bomby pod kolonou kolaborantů na severním okraji bagdádského okrsku Kázimíja. Zničily dvě vojenská vozidla, usmrtily pět vojáků a čtyři zranily.

Večer narazila na bombu americká kolona v jihovýchodním bagdádském okrsku Zafaráníja. Její výbuch zcela zničil Humvee, v němž tři vojáky zabil a čtvrtého zranil.

V Habíbíji ve východním Bagdádu explodovalo večer auto naložené výbušninou vedle policejní hlídky, zničilo hlídkové vozidlo, zabilo tři policisty a další tři zranilo.

TV al-Džazíra přinesla zprávu o výbuchu bomby nedaleko hrobky imáma Husajna v Karbale, který usmrtil 50 osob a dalších 69 zranil. Rada sunnitských ulamá útok na šíitské civilisty vzápětí odsoudila a v reakci na tento čin, k němuž se žádná organizace nepřihlásila, vyzvala Iráčany k ostražitosti a opatrnosti před podobnými akcemi a ke sjednocení.

Ostřelování

Velitelství tzv. irácké národní gardy a policie v Chán Bání Sa'd severovýchodně od Bagdádu zasáhly dopoledne čtyři rakety Grad středního doletu.

Tři podobné rakety dopadly na americkou základnu na zabraném letišti Abbáse ibn Firnás v Ba'qúbě.

Terčem minometných střel se stala dopoledne bagdádská tzv. Zelená zóna.

Pátek 6. ledna 2006

Minometný útok na sunnitskou mešitu

Kolem 13:00 dopadly čtyři minometné střely do sunitské mešity Abd al-Qádir al-Džilání v Bagdádu, kde byli právě věřící shromážděni k společným modlitbám. Střely dopadly na zadní dvůr a zahradu vedle budovy. Imám mešity šajch Bakr as-Sámarrá'í sdělil, že díky tomu způsobily jen malé škody a všichni věřící unikli bez úhony.

Sebevražedné útoky

Kolem poledne vjel fidáí s autem naloženým výbušninou v jihobagdádském Durá u americké základny Sukkáníja do americké kolony a uprostřed ní se odpálil. Jedno americké vozidlo zcela zničily plameny, druhé bylo těžce poškozeno.

V 15:30 najel fidáí v bagdádském okrsku Zafaráníja do hlídky sil tzv. ministerstva vnitra, zničil jejich Nissan, zabil jednoho člena hlídky a čtyři zranil.

Ostřelování různých cílů

Za svítání vypálil odboj čtyři rakety Grad na britskou vojenskou základnu na poloostrově Fáw jihovýchodně od Basry. Podle sdělení mluvčího pohraniční stráže došlo k materiálním škodám i k několika zraněním, odmítl však sdělit podrobnosti.

V 7:00 zasáhlo osm minometných střel americký tábor východně od Fallúdže.

Dvě minometné střely střední ráže dopadly odpoledne na dům bývalého premiéra Ijjáda Álawího na bagdádské ulici Zajtúna, nezpůsobily však žádné ztráty.

Bombové útoky

Auto naložené výbušninou a stojící na silnici vedoucí z Bagdádu do Tikrítu bylo dálkově odpáleno vedle americké kolony, jeho výbuch zničil Humvee a usmrtil celou jeho posádku. V rozporu s touto informací, kterou korespondent Mafkarat al-Islam získal od zdroje z řad loutkové armády, irácká proamerická televize tvrdila, že šlo o sebevražedný útok.

V Karbale došlo k explozi bomby poblíž šíitské hrobky. Podle dr. Alího Husajna z tamní nemocnice byli výbuchem usmrceni tři Íránci a dalších 12 zraněno, přičemž všichni zranění byli ve velmi vážném stavu.

Krátce před 18:40 zasáhl výbuch bomby americkou kolonu v centru Fallúdže, zabil dva vojáky a další dva zranil.

Nalezena těla 10 sunnitů

V převážně šíitské části Bagdádu Madínat aš-Šula nalezli policisté ráno těla deseti mrtvých sunnitských mužů, svázaných, se zavázanýma očima a usmrcených střelnou ranou do hlavy. Tato část města je baštou stoupenců Brigád Badr, sloužících okupantům, jejichž členové se vší pravděpodobností tuto vraždu spáchali. Už ve středu bylo v jižním Bagdádu nalezeno 21 sunnitů usmrcených podobným způsobem. Ti byli předcházející noci zatčeni členy Brigád Badr a jimi se vší pravděpodobností vzápětí nato také povražděni.

Britský ministr zahraničí navštívil Irák

Mluvčí britského velvyslanectví v Bagdádu oznámil, že ministr zahraničí Jack Straw navštívil na cestě z Libanonu překvapivě Basru, aby zjistil, jaká situace panuje na jihu Iráku po volbách 15. prosince.

Sobota 7. ledna 2006

Boje ve Fallúdže

V noci z pátku na sobotu zažila Fallúdža nejprudší boje od chvíle obsazení Američany v lednu 2005. Agentura QudsPress informovala, že členové odboje zaútočili v centru města na americké vojáky, následný boj trval několik hodin a byl při něm ostřelován i americký štáb v bývalém mládežnickém středisku.

Místní lidé zůstali doma za zavřenými dveřmi, většina ulic byla uzavřena a panovalo napjaté ovzduší. Nízko nad městem přelétaly americké vrtulníky a bezpilotní špionážní letouny, z nichž byl jeden sestřelen.

Když boj utichl, začali Američané hromadně zatýkat mladé i staré. Na střechách obchodních a výškových budov se rozmístili američtí ostřelovači a snažili se získat kontrolu nad městem.

Další razie proběhla za svítání v nedalekém Ámiríjat al-Fallúdža. Vojáci prohledávali domy v různých částech města, vtrhli i do sídla Bratrstva vývoje a růstu, prohledali je a rozmlátili zařízení.

Nálet na dům v Ramádí

Krátce před 18:50 zaútočila americká letadla na rodinný dům v Ramádí. V něm zahynuly čtyři děti, dvě ženy a muž, další tři děti byly zraněny. Američané důvod útoku nesdělili. Podle loutkových vojáků k němu došlo proto, že o hodinu dříve z domu stříleli partyzáni na americké vojáky a dva zastřelili.

Sebevražedný útok

V Džadídě na jihovýchodě Bagdádu najel fidáí do kontrolního stanoviště sil tzv. ministerstva vnitra, čtyři kolaboranty zabil a dva zranil.

Ozbrojené akce

V Ámiríji na západě Bagdádu zaútočili ozbrojenci dvěma kaťušemi na hlídku tzv. národní gardy. Poté začali hlídku ostřelovat z lehkých a středních zbraní. Bylo přitom zničeno jedno vozidlo, zabiti čtyři příslušníci loutkových sil a tři zraněni.

V odpoledních hodinách podnikl oddíl ozbrojenců útok na vozidla loutkové pohraniční stráže na jordánské hranici u Rutby a nejméně 10 jejích členů zabil.

Ostřelování

Před polednem vypálili povstalci osm minometných střel na letiště Abbáse ibn Firnás v Ba'qúbě, z něhož si američtí vojáci zřídili svůj štáb.

Odpoledne odboj ostřeloval bagdádskou tzv. Zelenou zónu dvěma raketami středního doletu. Další dvě rakety Grad dopadly současně na letiště Muthanna v centru Bagdádu, na němž je nyní americká základna.

Bombové útoky

Dopoledne narazila americká kolona obrněných vozidel Bradley a Humvee na hlavní silnici z Mosulu do Bagdádu na bombu, která zcela zničila jedno Humvee, v němž zamřeli čtyři vojáci.

V Latífíji vybuchla dopoledne bomba pod policejní hlídkou, jejíž vozidlo zneškodnila, zabila jednoho policistu a tři vážně zranila.

Při explozi pod americkou kolonou na polní silnici v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu bylo z provozu vyřazeno Humvee, zabiti byli dva vojáci a další dva zraněni.

Kolem 11:00 najela na bombu hlídka tří policejních Nissanů u nového mostu ve Fallúdže. Exploze jeden automobil zničila a šest vojáků v něm zranila nebo zabila.

Kolem 14:00 vybuchla bomba v Ámiríjat al-Fallúdža pod hlídkou asi 15 amerických vojáků. Několik z nich o čtvrt hodiny později odvezl americký vrtulník k ošetření.

Odpoledne vybuchla bomba pod kolonou tzv. Irácké národní gardy na silnici jižně od Tikrítu, zničila transportní vozidlo, v něm zabila šest gardistů a čtyři zranila.

Rovněž americká kolona několika kamionů a Humvee v Tárimíji najela na bombu, jejíž exploze zničila kamion a zabila dva vojáky.

Další kolonu zasáhla bomba v Latífíji, zneškodnila jedno Humvee, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Večer zasáhl výbuch bomby kolonu amerických obrněných vozidel v okrsku Sukkár v centru Mosulu, jedno zneškodnil a zranil v něm čtyři vojáky.

V bagdádské Džadídě explodovalo večer auto naložené výbušninou. Jeho výbuch zasáhl kolonu sil tzv. ministerstva vnitra, poškodil jedno vozidlo, tři vojáky zabil a tři zranil.

Únos americké novinářky

Podle sdělení bezpečnostních sil byla v bagdádské čtvrti Adl unesena americká novinářka a její irácký tlumočník byl přitom zabit. Další podrobnosti nebyly dosud známy.

Neděle 8. ledna 2006

Zatčení žen v Abú Ghurajb

V noci na neděli zatkli Američané ve městě šest místních žen a odvedli je na svou základnu. Podle sdělení příbuzných byly všechny mladší 40 let, Marjam Bachit az-Zawbí'i bylo teprve 13 let.

V Hillá okupanti unesli a znásilnili devítiletou školačku, v roce 2005 znásilnili celkem 71 dětí

Ve 20:45 Mafkarat al-Islam s odvoláním na lékařské zdroje v Hillá oznámil, že američtí vojáci unesli a znásilnili místní devítiletou dívku jménem Ámína, která se vracela z vyučování. O čtyři hodiny později byla dívenka nalezena v bezvědomí a s obličejem a nohama od krve v okrsku Maqalí al-Hasá blízko jedné z amerických základen. Ámína po skončení vyučování čekala ve dveřích své školy na někoho z rodiny, aby ji doprovodil domů. Školu právě míjela americká hlídka a jeden z vojáků před očima lidí kolem dívku sebral a strčil do vozidla.

Lékař hlavní nemocnice ve městě sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam, že informoval TV al-Arabíja i okupantům sloužící al-Iráqíji, ale ty o zprávu neměly zájem. Ámínina rodina korespondenta požádala, aby neuváděl její plné jméno ani ji v nemocnici nefotografoval, což on respektoval. Dodal, že Irácká dětská organizace registruje 71 případů znásilnění, kterého se dopustili američtí vojáci jen za rok 2005 na iráckých dětech mladších 10 let.

Okupanti vyrabovali sídlo Rady muslimských ulamá c Bagdádu, znesvětili Korán

Příslušníci americké námořní pěchoty doprovázení kolaboranty vpadli ve 3:00 do sídla rady ulamá v mešitě Umm al-Qurá v bagdádské Ghazálíji. K vyražení dveří použili trhaviny, sídlo vyrabovali, rozbili zařízení, roztrhali exempláře Koránu, vytloukli okenní skla a zatkli šajcha Júnúse Mahdího al-Ukajdího, jednoho ze členů rady a pět strážců.

Prohledali rovněž kanceláře listu al-Basá'ir vydávaného radou a rozhlasovou stanici Umm al-Qurá i kancelář webové stránky rady, zničili rozhlasové zařízení i obsah webové stránky. Obnovená webová stránka pak přinesla informaci o zatčení šesti osob s tím, že razie se účastnilo 13 Humvee a obrněných vozidel a dokonce i vrtulník.

Svědkové uvedli, že američtí i loutkoví vojáci rozbíjeli kamery a počítače, znesvětili mešitu, do jejíž haly vhodili bomby a rozbili okenní skla. Muže i ženy, kteří byli v mešitě, slovně uráželi a strážcům a zaměstnancům sebrali mobilní telefony. Generální tajemník rady dr. Hárith ad-Dárí oznámil, že zatčený šajch Júnús pracoval v radě na úseku lidských práv.

Fotografie amerického vandalství viz:

http://www.iraq-amsi.org/news.php?action=view&id=4808&036d267a19aeaaa58c47214f1e9386d

a: http://www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=95837

Ozbrojené akce

V západobagdádském okrsku Jarmúk zaútočilo několik ozbrojenců dopoledne na důstojníka tzv. národní gardy, zastřelili jej a zmizeli.

Odpoledne podnikli členové odboje dobře promyšlený útok na americko-irácké síly v okrsku Saraj v Tal Afáru. Jeden z domů podminovali a odpálili jej ve chvíli, kdy dovnitř vpadli vojáci, aby tam hledali ozbrojence. Exploze zabila sedm amerických vojáků a 4 jejich irácké sluhy a dalších pět vojáků, z toho tři Američany, zranila.

Pozdě odpoledne zaútočila skupina ozbrojenců v mosulské čtvrti Zuhúr na policejní hlídku, těžce poškodili hlídkové vozidlo, zabili jednoho policistu a tři zranili.

Ostřelování

Tři silné minometné střely ráže 120 mm zasáhly dopoledne americký štáb v zabrané zemědělské fakultě ve východní části Ramádí.

Deset minometných střel ráže 82 mm dopadlo na americký štáb v okrsku Bú Ithá jižně od Bagdádu.

Americkou základnu Bakr u Baládu zasáhly odpoledne čtyři rakety Grad středního doletu.

Bombové útoky

Ráno došlo na hlavní ulici Šahrabánu (Miqdádíje) k explozi auta naloženého výbušninou, kolem něhož projížděla policejní hlídka. Exploze zničila dvě policejní auta, zabila čtyři policisty a tři zranila.

Ranní exploze bomby v centru Tikrítu zneškodnila americké Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky v něm.

Další bomba vybuchla na dálnici spojující provincii Dijála s Bagdádem, vyřadila z provozu Humvee a v něm zabila jednoho a zranila dva americké vojáky.

V severovýchodní části Sámarrá zneškodnil dopolední výbuch bomby americké Humvee a zranil tři vojáky v něm.

Výbuch bomby pod ropovodem zásobujícím americkou základnu u íránských hranic v provincii Dijála přerušil odpoledne dodávku pohonných hmot okupačním vojákům.

V okrsku Arab Džabbúr na severu Bagdádu bylo výbuchem bomby zničeno Humvee, v něm zabit jeden a zraněni dva američtí vojáci.

Na bombu narazila v Dudžajlu jižně od Bagdádu také kolona tzv. národní gardy. Při výbuchu byl poškozen džíp, tři gardisté usmrceni a dva zraněni.

Odpoledne vybuchlo auto naložené výbušninou v jihovýchodní části Fallúdže, zničilo Humvee z projíždějící americké kolony, tři okupanti zahynuli a čtvrtý byl vážně zraněn.

Exploze bomby zabila večer na silnici severovýchodně od Bajdží dva americké vojáky, další dva zranila a jejich obrněné vozidlo Bradley vyřadila z provozu.

U Tal Afáru se zřítil americký vrtulník

Okupační síly byly nuceny přiznat, že při zřícení vrtulníku Black Hawk UH 60, k němuž došlo v noci východně od Tal Afáru, bylo zabito všech 12 amerických vojáků, kteří byli na palubě -- čtyři členové posádky a osm pasažérů.

Pondělí 9. ledna 2006

Sebevražedný útok

Během "oslavy" u příležitosti Dne irácké policie otřásly mohutné exploze budovou tzv. ministerstva vnitra v centru Bagdádu. Způsobili je dva fidáíjové, kteří na sobě krátce po poledni u druhé brány objektu odpálili vesty s výbušninami. Podle údajů zdroje z ministerstva bylo přitom zabito sedm policistů a 35 zraněno. Asi deset minut po těchto explozích dopadla na místo minometná střela, ta však nezpůsobila žádné škody. Podle agentury QudsPress se slavnosti účastnili loutkoví ministři Báqir Džabr Súlagh a Sa'dún ad-Dulajmí a jejich pán, americký velvyslanec Zalmay Khalilzad, dále také řada západních diplomatů

Ozbrojené akce

V Tárimíji podnikl oddíl odboje útok na policejní stanici ve chvíli, kdy byli uvnitř členové tzv. národní gardy i američtí vojáci. Při útoku byli zabiti tři gardisté a dva policisté; další čtyři gardisté byli zraněni. Útočníci se pak stáhli, aniž sami utrpěli nějaké škody.

Také v západním Bagdádu došlo k útoku povstalců na policejní hlídku. Bylo v něm vážně poškozeno policejní vozidlo, dva policisté usmrceni a tři zraněni.

Kromě toho zaútočil jiný oddíl v Sajjidíji na dva automobily se členy Brigád Badr a dva jejich střelce zabil.

Kolem 16:00 zahájil oddíl asi 50 mudžáhidů rozsáhlý útok na okupační štáb v centru Ramádí v bývalé budově imigračního úřadu. Útok byl zahájen palbou minometných střel, poté došlo k pozemnímu útoku protitankovými střelami a raketami, ručními granáty a dalšími zbraněmi. Američané odpověděli rovněž palbou. Útok v době odesílání zprávy ještě probíhal, podle mínění korespondenta Mafkarat al-Islam byl naplánován tak, aby proběhl v rychlosti, než stačí zasáhnout americké letectvo.

Ostřelování vojenských základen

Odpoledne vypálil odboj sérii minometných střel ráže 82 mm na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Júsufíji. Při útoku shořelo jedno vozidlo, dva gardisté byli zabiti a pět zraněno.

Čtyři stejné minometné střely byly určeny základně amerických sil a irácké tzv. národní gardy v Kázimíji na severní straně Bagdádu. Zasáhly bránu základny a způsobily značné materiální škody, zabily jednoho amerického a dva loutkové vojáky; dalšího Američana zranily.

14 raket Kaťuša středního doletu zasáhlo odpoledne různé části americké základny v Hítu.

Dalším cílem dvou minometných střel byla americká základna v Habbáníji.

Bombové útoky

Kolem poledne zasáhla exploze bomby americkou kolonu na dálnici v Júsufíji, zneškodnila Humvee, v něm zabila dva vojáky a třetího zranila.

Po poledni narazila na bombu americká kolona několika obrněných vozidel a Humvee na hlavní silnici v okrsku Bú Faradž severozápadně od Ramádí. Výbuch vyřadil z provozu obrněné vozidlo, zranil jednoho Američana a tři zranil.

V Karmě východně od Fallúdže zabila exploze bomby amerického vojáka a zneškodnila vozidlo; další voják byl zraněn.

Odpoledne explodovala bomba pod americkou kolonou v severovýchodní část Tal Afáru, zneškodnila obrněné vozidlo a zranila v něm čtyři vojáky.

K explozi bomby došlo odpoledne rovněž v bagdádské Azamíji. Zasáhla kolonu tzv. národní gardy, poškodila jedno vozidlo, zranila tři gardisty a dva náhodné kolemjdoucí.

Úterý 10. ledna 2006

Islámská armáda Iráku odmítá tvrzení o vyjednávání s Američany

Odbojová skupina Islámská armáda Iráku vydala prohlášení, v němž odmítá tvrzení americké vlády o údajném jednání s odbojem: "Chceme, aby náš národ věděl, že pokračujeme v džihádu proti nevěřícím okupantům bez ohledu na oběti a že vše, co uslyšíte v médiích o tom, že jsme s našimi nepřáteli usedli k jednání, je lež. Používají své agenty, aby šířili tyto lži o jednání s mudžáhidy i o jiných věcech a my chceme znovu potvrdit, že takové výmysly odmítáme."

Razie ve Fallúdže

V 11:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci ve Fallúdže zastřelili muže, kterého podezřívali, že je ve spojení s odbojem. Americká hlídka vpadla do jeho domu ve čtvrti Saraj na severu města a začala ho před očima ženy, dětí a sousedů bít. Pak ho ve dveřích jeho domu zastřelili. Podle svědků přitom v domě vojáci nenašli ani zbraně ani cokoli jiného podezřelého.

Ozbrojené akce

Před polednem podnikla skupina ozbrojenců v západobagdádské čtvrti Chadra útok na konvoj kamionů se zásobami pro americké síly. Jeden z kamionů zničili a jeho řidiče usmrtili.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne dopadlo osm minometných střel ráže 82 mm na štáb okupačních sil v Latífíji. Podle svědků dostal objekt přímý zásah.

Kolem poledne ostřeloval odboj minometnými střelami americké kontrolní stanoviště na hlavní ulici na břehu Tigridu v západní části Bagdádu. Ze stanoviště se zvedal černý kouř, vojáci však stříleli po všem, co se přiblížilo, takže nebylo možno zjistit rozsah způsobených škod a ztrát.

O něco později dopadlo několik raket středního doletu na americkou základnu Bakara u Hawídže, odkud byla slyšet série explozí.

Terčem čtyř minometných střel ráže 82 mm se odpoledne stalo letiště v Dulu'íji, na němž si Američané zřídili svůj místní štáb.

Bombové útoky

Dopolední exploze bomby pod americkou kolonou na dálnici z Uwajrídže do Mahmúdíje zneškodnila americké Humvee, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Na hlavní silnici mezi Bagdádem a provincií Dijála najela na bombu americká kolona tanků a Humvee. Exploze vyřadila z provozu jeden tank a čtyři vojáky v něm zranila.

Před polednem zasáhl výbuch bomby kolonu tzv. národní gardy, projíždějící hlavní ulicí okrsku Bajjá v jižním Bagdádu, zneškodnil transportní vozidlo, zabil dva gardisty a tři zranil.

Kolem poledne odpálil odboj bombu pod americkou hlídkou několika Humvee a hledačky min na hlavní ulici v Isháqí, ležícím asi 100 km severně od Bagdádu. Výbuch zneškodnil hledačku, zabil dva vojáky a dva další zranil.

Odpolední exploze bomby v mosulském okrsku Masárif zneškodnila jedno Humvee americké hlídky, dva vojáky v něm usmrtila a dva zranila.

Na dálnici u Júsufíje narazila americká kolona na bombu, jež zneškodnila Humvee a zranila tři vojáky.

Další bomba zasáhla americkou kolonu na silnici mezi okrsky Zajdán a Ridwáníjí v jihozápadním Bagdádu.

Středa 11. ledna 2006

Svátek Íd al-adhá ve Fallúdže

Jedna ze skupin, které fallúdžtí obyvatelé v minulých dnech vytvořili, Liga rodin mučedníků, rozdávala v tento sváteční den dary a materiální pomoc vdovám a sirotkům po mučednících, padlých v první a druhé bitvě o město. Více než 6 000 dětí ve věku do deseti let dostalo oblečení a finanční pomoc do částky 50 000 iráckých dinárů na dítě. Také vdovy dostaly oblečení a finanční příspěvky. Ředitel Ligy rodin mučedníků Ahmad ar-Rawí na shromáždění prohlásil, že členové ligy cítí náboženskou a morální povinnost vůči ženám a dětem mučedníků, jejichž rodiny jsou v neradostné situaci. Některé z lépe situovaných rodin ve městě se současně zavázaly přispívat řadě dvou- a tříletých dětí na živobytí až do jejich dospělosti.

V Ba'qúbě se během tohoto svátku zatýkalo

Časně ráno vojáci tzv. ministerstva vnitra prohledali řadu domů v různých částech města a odvedli z nich 33 sunnitů. Mezi zatčenými byli čtyři místní duchovní vůdci.

U Sámarrá zabita v automobilu část rodiny

Podle sdělení nemocnice v Sámarrá zahájili američtí vojáci na silnici u města palbu na osobní auto, v němž cestovalo šest členů jedné rodiny -- tři muži, dvě ženy a dvouletý chlapec a všechny je zabili. Auto navíc střelbou zapálili a těla obětí v něm ohořela. Zatímco ostatky čekaly v nemocnici, až si je pozůstalí vyzvednou, Američané zachovali mlčení a nijak vraždu nevinných lidí nevysvětlili.

Ostřelování

Kolem 5:35 zasáhlo pět raket americkou základnu Ajn al-Asad v Hítu.

Silná exploze otřásla ráno také americkou základnou na kirkúckém mezinárodním letišti.

Po poledni vypálil odboj čtyři rakety S5K středního doletu na americký štáb v Sámarrá a současně zasáhly čtyři další rakety sídlo sil tzv. ministerstva vnitra v centru města.

Ozbrojené akce

Skupina členů odboje zaútočila odpoledne na jihozápadě Basry na policejní hlídku, jednoho policistu zabila a dva zranila.

K podobnému útoku na policejní hlídku došlo také v mosulské čtvrti Wahda. Také tady byl zabit jeden policista; tři další byli zraněni, jeden z nich vážně, a jejich vozidlo těžce poškozeno.

Bombové útoky

V Ámiríjat al-Fallúdža explodovalo zaparkované auto, které míjela americká kolona, z níž bylo zničeno Humvee a zraněno několik vojáků.

Krátce po 11:00 zasáhl výbuch bomby kolonu několika Humvee a transportních vozidel v jižním Bagdádu a jedno z vozidel zapálil.

Exploze bomby pod americkou kolonou na silnici z centra provincie Dijála do Miqdádíje poškodila jedno Humvee, v němž zranila tři vojáky.

Odpoledne poškodil výbuch bomby na hlavní ulici čtvrti Dubbat v bagdádské Azamíji hlídkové vozidlo tzv. národní gardy a zranil dva loutkové vojáky.

Proamerický režim přiznal ájatolláhovi Sístánímu prezidentský plat

Ve 12:40 přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že tzv. irácká vláda se ve středu 7. ledna rozhodla přiznat proamerickému šíitskému ájatolláhovi Alímu as-Sístánímu, íránskému občanu, měsíční plat jako přídavek k příspěvku, který dostává dvakrát ročně. Podle zdroje z tzv. ministerstva financí "premiér" Džafarí nařídil vyplácet duchovnímu měsíčně plat ve výši platu prezidenta a premiéra.

Sístání sídlí v Iráku od roku 1952, až dosud jako občan Íránu.

Pravidelný plat byl současně přiznán i dalším šíitským představitelům sídlícím v Nadžafu, Džalál ad-dínovi as-Saghírovi, al-Há'irímu a al-Mudarrisímu.

Čtvrtek 12. ledna 2006

Chystá se nová ofenzíva proti Fallúdže?

Místní zdroj sdělil agentuře QudsPress, že Američané plánují po svátcích Íd al-adhá provést ve městě další bezpečnostní operaci. Podle plánu operace se počítá s vystěhováním veškerého obyvatelstva na sedm dní, což vojákům umožní zaútočit na členy odboje, kteří jsou ve městě. V rámci příprav této operace Američané nahradili místní policisty na vojenských kontrolních stanovištích příslušníky tzv. národní gardy, kteří jsou většinou členy proamerických Brigád Badr.

Ozbrojené akce

Skupina členů odboje podnikla kolem poledne v okrsku Tazá jižně od Kirkúku útok na policejní hlídku, těžce poškodila její vozidla, zabila jednoho a zranila tři policisty.

Odpoledne zaútočila skupina ozbrojenců jižně od Sámarrá na kolonu čtyř osobních automobilů a pěti vozidel loutkové armády, zničila jeden pancéřovaný osobní automobil a jedno z vojenských vozidel. Američtí a loutkoví vojáci pak místo výbuchu uzavřeli, přílet amerických vrtulníků naznačil, že v osobních autech zřejmě cestoval některý důležitější činitel.

Bombové útoky

Ráno explodovala ve čtvrti Šurta v centru Ba'qúby bomba pod okupační hlídkou. Podle zprávy policejního mluvčího i svědectví místních obchodníků byli ve zneškodněném Humvee dva vojáci zabiti a třetí zraněn.

Dopoledne zasáhla exploze bomby na silnici z Mušáhady severně od Bagdádu kolonu loutkové armády, zneškodnila kamion s vojenskými potřebami a zabila jeho řidiče. Další řidič byl zraněn.

Bomba vybuchla také pod americkou kolonou severně od Dudžajlu na silnici do Baládu. Zneškodnila obrněné vozidlo Bradley a zranila čtyři Američany v něm.

V poledne zasáhla exploze bomby americkou hlídku ve fallúdžské čtvrti Dubbat, zničila Humvee a usmrtila tři příslušníky námořní pěchoty.

Při explozi 5 km severně od Ba'qúby na silnici do Miqdádíje bylo zneškodněno Humvee, zabiti dva američtí vojáci a třetí zraněn.

Při výbuchu bomby pod hlídkou tzv. národní gardy v okrsku Šajch Umar v centru Bagdádu byl zničen hlídkový Nissan, tři gardisté usmrceni a dva zraněni.

Krátce před 15:00 zapálil výbuch bomby kamion americké armády na dálnici do Ghazálíje v západní části Bagdádu, zničil jej i s nákladem a zabil jeho vietnamského řidiče.

Ostřelování vojenských základen

Šest minometných střel dopadlo na americkou základnu východně od Ramádí.

Osm minometných stel zasáhlo štáb tzv. Irácké národní gardy v Latífíji.

Atentát

Skupina ozbrojenců zaútočila v 9:00 v Tal Afáru na auto Abú Táliba al-Izzího, velitele tamních Brigád Badr a postřílela jej i jeho tři spolucestující.

Alímu as-Sístánímu uděleno irácké občanství

Informovaný zdroj v Nadžafu, který si nepřál být jmenován, sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam, že 10. ledna tzv. premiér Džafarí udělil proamerickému ájatolláhovi Sístánímu irácké občanství. Udělení se vztahuje zároveň i na veškeré jeho příbuzenstvo až do třetího kolena.

Zdroj uvedl, že občanství získalo také 250 Íránců, kteří přišli do Iráku po americké invazi a oženili se tam s Iráčankami, Všichni údajně hovoří arabsky a pracují jako učitelé a strážci šíitských hrobek Alího ibn Abí Táliba a Husajna ibn Alího.

Právní zástupce Taríqa Azíze upozornil na tvrdé podmínky vězení

Londýnský list al-Hájat oznámil, že podle právního obhájce bývalého iráckého premiéra Taríqa Azíze je jeho klient v kritickém stavu, zaviněném krutými podmínkami, za nichž ho Američané drží v zajetí, a proto neočekává, že bude žít déle než měsíc. Taríq Azíz je podle jeho sdělení umístěn v cele dlouhé dva a široké jeden metr bez jakéhokoli světla.

Pátek 13. ledna 2006

Nálet na obytné domy v Ramádí, 18 mrtvých

Ve 14:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že americká letadla bombardovala tři domy v různých částech Ramádí. Městská hlavní nemocnice uvedla, že při útoku bylo zabito 18 civilistů, mezi nimi sedm žen a dětí. Důvod bombardování nebyl samozřejmě sdělen.

Zatýkání v Qá'imu

V noci na pátek poškodil výbuch bomby v Qá'imu lehce jedno z vozidel americké hlídky, žádný z vojáků nebyl zabit. Přesto americké síly v doprovodu loutkových vojáků v různých částech města pozatýkaly 14 osob, údajně na základě oznámení, že se dotyční pokoušejí dát znovu dohromady odbojové síly ve městě.

Sestřelen vrtulník

Ve 20:00 oznámil Mafkarat al-Islam, že okupační představitelé přiznali pád svého dvoumístného vrtulníku UH58 i to, že byl nedaleko Mosulu sestřelen nepřátelskou střelbou a přiznali rovněž smrt jeho dvoučlenné posádky.

Ozbrojené srážky

V Ámiríjat al-Fallúdža zaútočil oddíl ozbrojenců na americké síly, v půlhodinovém boji zničili jedno a poškodili druhé Humvee a zabili čtyři vojáky. Okupační síly o něco později celé město obklíčily.

Pozdě večer ostřelovali mudžáhidové z RPG americkou hlídku nedaleko mešity Tawfíq a zničili její Humvee. Následovala prudká, asi desetiminutová přestřelka, v níž byl jeden z partyzánů zraněn, ale ustoupil z místa spolu s ostatními druhy ještě předtím, než Američané místo uzavřeli. Korespondenovi se proto nepodařilo zjistit rozsah jejich ztrát.

Bombové exploze

Kolem 7:00 došlo na severovýchodě Bagdádu k explozi pozemní miny pod americkou kolonou, která zabila jednoho a zranila tři příslušníky námořní pěchoty.

Při polední explozi bomby pod oddílem pěších amerických vojáků byl v centru Hítu jeden voják zabit a tři zraněni.

Kolem 12:30 zasáhl výbuch bomby v centru Fallúdže hlídku tzv. národní gardy, úplně zničil hlídkové vozidlo a zabil pět loutkových vojáků.

Kolem 14:00 vybuchlo auto naložené výbušninou u vjezdu na kirkúcké mezinárodní letiště, z něhož si americká armáda zřídila svou základnu. Zdroje z loutkové armády i policie potvrdily, že při výbuchu zemřela řada amerických vojáků.

Zhruba ve stejnou dobu explodovalo auto naložené výbušninou také blízko Hřbitova mučedníků v centru Fallúdže. Podle očitých svědků zabila exploze přinejmenším pět amerických vojáků, jedno jejich vozidlo zničila a druhé zapálila.

Podobné auto vybuchlo o něco později v ba'qúbské čtvrti Mafraq vedle policejní hlídky. Podle očitého svědectví korespondenta Mafkarat al-Islam zničilo její pickup Nissan a zabilo nejméně sedm policistů.

Sobota 14. ledna 2006

Fallúdžský ostřelovač znepokojuje Američany

Před půlnocí korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané vydali rozkaz zajmout ostřelovače, který se stal během několika posledních dnů známý svými úspěšnými útoky na americké i loutkové vojáky, které provádí nečekaně v různých částech města. Na hlavní ulici města se ve dne rozmístila dvě transportní vozidla plná vojáků, doufajících, že se jim podaří střelce dostat. Ten se chopil příležitosti a začal je ostřelovat, dva z nich zabil a pak beze stopy zmizel.

Kolem 18:00 zasáhla exploze bomby na ulici Tharthar hlídku čtyř Humvee a jedno zničila. Výši amerických ztrát se korespondentovi zjistit nepodařilo.

Vpád do univerzitního areálu v Ramádí

Časně ráno američtí vojáci za doprovodu obrněných vozidel a vrtulníků vpadli do univerzity Anbár ve východní části města. Podle informací profesorů zničili nábytek a vybavení včetně laboratoří, zatkli řadu studentů, vpadli i do soukromých prostor v dívčí koleji. Prohledány byly i domy v okolí univerzitního areálu, kde Američané v bytech profesorů sebrali množství věcí.

Neznámí ozbrojení muži zastřelili odpoledne šajcha Abd al-Gháfúra al-Mulu, imáma sunnitské mešity v ramádské čtvrti Ta'mím.

Ostřelování

Krátce po půlnoci ostřeloval odboj štáb tzv. národní gardy v Džurf as-Sachru ležícím asi 65 km jihozápadně od Bagdádu. Šest minometných střel ráže 82 mm tu způsobilo exploze, po nichž se nad štábem objevily sloupy kouře.

Dopoledne zasáhla minometná palba soustředění amerických vojáků v Súfíji v severovýchodní části Ramádí, z nichž podle svědků dva vojáky zabila a dva zranila.

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne americkou základnu Bakr u Baládu. Podle zdroje z tzv. národní gardy způsobil zásah kromě materiálních škod ztráty mezi americkými vojáky.

Bombové útoky

Kolonu několika Humvee směřující do bagdádské Džadídy zasáhla dopoledne exploze bomby, zneškodnila jedno Humvee a zranila v něm tři vojáky, jednoho z nich vážně.

Na dálnici z Bagdádu do Šahrabánu vyřadila dopoledne bomba z provozu transportní vozidlo loutkové armády, v němž dva vojáky zabila a dva zranila.

Na silnici vedoucí z Bajdží na severovýchod do Kirkúku zneškodnila bomba obrněné vozidlo Bradley, v němž zabila jednoho a zranila tři americké vojáky.

Další bomba vybuchla pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra na silnici mezi Dulu'íjí a Sámarrá, zničila hlídkové vozidlo a zranila čtyři vojáky.

Na hlavní silnici mezi Kirkúkem a provincií Dijála blízko americké základny Siddíq zneškodnila exploze bomby Humvee, zabila jednoho a zranila druhého amerického vojáka.

Po poledni narazil na dálnici jižně od Bagdádu na bombu konvoj kamionů se zásobami pro americké základny v okolí Mahmúdíje. Jeden z kamionů byl při výbuchu zapálen a jeho řidič zraněn.

Exploze bomby v habbáníjské čtvrti Sakkání nedaleko americké základny zničila americké transportní vozidlo, dva vojáky v něm zabila a tři zranila.

V Basře došlo odpoledne k explozi bomby pod britským džípem, který byl poškozen. O případných britských ztrátách nebyly k dispozici informace.

Exploze pod americkým Humvee v sámarrské čtvrti Mu'tasim odpoledne zneškodnila zasažené vozidlo, zabila jednoho a zranila dva vojáky. O něco později ve městě vybuchla druhá bomba, zasáhla kolonu několika amerických tanků a Humvee, zničila jeden tank, zabila dva a zranila čtyři vojáky.

V Bazajízu východně od Bagdádu narazila na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a v něm zraněni čtyři vojáci.

K další explozi došlo odpoledne na hlavní silnici v Azímu, kde bomba zničila transportní vozidlo loutkové armády, tři vojáky v něm zabila a čtvrtého zranila. Nedlouho nato vybuchla u jižního vstupu do města další bomba pod jinou kolonou loutkových sil, zneškodnila vozidlo, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky.

V Dawru jižně od Tikrítu zneškodnila odpoledne bomba americké hlídkové Humvee, v němž zabila nebo zranila tři vojáky.

Během dne došlo ke dvěma bombovým útokům na policii v Bagdádu. Při explozi ve čtvrti Mansúr na západní straně města bylo zničeno hlídkové vozidlo, dva policisté zabiti a třetí zraněn. Ve čtvrti Maštal na východě Bagdádu byla poškozena dvě hlídková vozidla, zabit jeden a zraněni tři policisté. V Azamíji v severní části Bagdádu se terčem bomby stala americká kolona, mířící na svou tamní základnu; z ní bylo zničeno Humvee, zabit jeden a zraněni tři vojáci.

K večeru narazila na bombu americká kolona v centru Ba'qúby. Zničeno bylo transportní vozidlo, čtyři vojáci zabiti a dva zraněni.

Neděle 15. ledna 2006

Američané zatýkají i 70leté ženy

Ve 20:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že ve středu 11. ledna, v druhý den svátku Íd al-adhá, zatkli američtí vojáci v jihobagdádském okrsku Arab Džabbúr při razii 70letou ženu al-Hadždž Sálimu Isu Zajdán al-Džabbúrí, a hrozili jí "strašnými následky", pokud se jim její vnuk (syn její dcery) nevydá do rukou, protože jej považují za příslušníka iráckého odboje, který v minulých dnech provedl řadu operací proti okupantům. Ostatním příbuzným Američané řekli, aby vnukovi vyřídili, že chce-li mít babičku opět v bezpečí doma, musí se jim okamžitě vzdát na blízké základně Sukkáníja. Příbuzní v neděli potvrdili, že žena, která je navíc invalidní, je stále v americkém vězení.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců odpoledne zaútočila na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů v centru Mosulu, které je součástí bezpečnostního kruhu kolem sídla kolaborantského Vlasteneckého svazu Kurdistánu. Při útoku byli dva pešmergové zabiti a tři zraněni.

Terčem dalšího útoku se stal na silnici k americké základně v Tikrítu konvoj kamionů se zásobami, z nichž skupina ozbrojenců dva zničila a jejich řidiče usmrtila. Podobný konvoj mířící na základnu Awdžá jižně od Tikrítu najel kolem poledne na bombu, jejíž výbuch jeden kamion zneškodnil a jeho řidiče zranil.

V Ghazálíji na jihozápadě Bagdádu zaútočil oddíl odboje na skupinu vojáků tzv. ministerstva vnitra a dva z nich zabil. Odpovědí na jejich útok byla střelba loutkových vojáků po kolemjdoucích, přičemž zasáhli 20letou Palestinku, vracející se z bagdádské univerzity. Rua Ghází Ma'ruf, která se v roce 1986 narodila v Bagdádu a žila v Abú Ghurajb, o několik hodin později na následky střelných zranění zemřela.

Bombové útoky

Ráno došlo k explozi bomb pod kolonou loutkových vojáků poblíž Senacheríbova mostu na silnici mířící do centra Mosulu. Při útoku, k němuž se přihlásila skupina Ansar as-sunna, bylo zničeno transportní vozidlo, čtyři vojáci zabiti a čtyři zraněni.

V dopoledních hodinách došlo k explozi bomby ve čtvrti Madaní v Habbáníji, která podle svědků nezpůsobila Američanům žádné ztráty. Vojáci pak čtvrť, ležící blízko místní vojenské základny, obklíčili a zatkli deset místních lidí, které náhodně pochytali na ulici nebo vytáhli z projíždějících aut.

Výbuch bomby na silnici mezi Ramádí a Chálidíjí zneškodnil dopoledne americké Humvee a zabil nebo zranil jeho čtyřčlennou posádku.

Odpolední exploze bomby na silnici u Hawídže jihozápadně od Kirkúku zasáhla odpoledne kolonu několika obrněných vozidel a Humvee, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila dva Američany.

Ve městě Isháqí severně od Bagdádu vybuchla bomba pod zásobovacím americkým konvojem, mířícím k americkým základnám, vyřadila z provozu jeden kamion a zranila jeho řidiče.

Ostřelování

Dvě rakety Grad středního doletu dopadly dopoledne na americký štáb v severobagdádském předměstí Tádží.

Po poledni vypálil odboj šest minometných střel ráže 82 mm na americký tábor u silnice do oblasti Bú Ithá jižně od bagdádského předměstí Durá.

Čtyři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly Američany zabrané letiště Abbáse ibn Firnás v Ba'qúbě.

Osm minometných střel ráže 82 mm způsobilo řadu explozí na americké základně Bakr jižně od Baládu.

Základnu tzv. národní gardy v Durá ostřeloval odboj odpoledne sérií minometných střel ráže 60 mm.

Bulharsko znovu pošle vojáky do Iráku

Bulharský ministr obrany Veselin Blizňakov oznámil, že jeho země počítá s vysláním 154 vojáků do Iráku na misi trvající "nanejvýš rok". Konečné rozhodnutí bulharské vlády padne během dvou týdnů, poté bude předáno ke schválení parlamentu. Ten je patrně schválí navzdory široké opozici veřejnosti proti účasti na irácké válce. Bulharští vojáci by pak byli umístěni do "utečeneckého tábora" Ašraf asi 100km severně od Bagdádu, kde žije asi 3-4 tisíce členů íránské disidentské organizace Mudžáhedín-e Chalq.

V Iráku se prodává kniha líčící osudy někdejších iráckých Židů

Sionistický list Ha'arec oznámil, že novela Victoria z pera sionistického autora Sámího Michaela, pocházejícího z Iráku, bude přeložena do arabštiny a rozšiřována v Iráku. Dílo bylo nejprve přeloženo a prodáváno v Káhiře. Nakladatelství al-Džamál v německém Kolíně nad Rýnem pak knihu přetisklo pro zbytek arabského světa, polovina nákladu byla odeslána do knihkupeckých obchodů v Iráku. Podle listu Ha'arec autor doufá, že jeho kniha zlepší vztahy mezi sionisty a Iráčany. Líčí v ní život několika generací iráckých židů, kteří nakonec emigrovali do Palestiny.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       31. 1. 2006
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn
31. 1. 2006 Rozdíl mezi Západem a Českem?
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 "Český Brazilec" v televizi... Jan  Čulík
31. 1. 2006 Vrchlický, Kotrba, Sklenář, Kartous, Kocábová Filip  Sklenář
31. 1. 2006 Získá Netenjahu po nástupu islamistů?
31. 1. 2006 Prosíme, protestuje proti plánům zlikvidovat další lužickou školu
31. 1. 2006 Historický galimatyáš pana senátora Egon T. Lánský
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 I novináři se dělí na příznivce pravice a levice Michal  Rusek
31. 1. 2006 Když zbabělci vychovávají zbabělce Tomáš  Stýblo
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Biflování - podmínka nutná
31. 1. 2006 Tříšť nabiflovaných faktů není moudrost - a co jí tedy je?
30. 1. 2006 Není snad přirozené zamýšlet se nad tím, co je pravda?
31. 1. 2006 Myšlení je to nejpodstatnější v životě Boris  Cvek
30. 1. 2006 Na školách se bifluje - je to pravda
30. 1. 2006 Proč by se měli studenti trápit něčím, co nikdo nečte
30. 1. 2006 Je opravdu bezvadné, že se seminárky dají koupit?
30. 1. 2006 Proč bych neměla podvádět, když je to tak snadné?
30. 1. 2006 Studenti si seminárky z internetu volně stahují
31. 1. 2006 Potřebujeme samostatně myslící lidi
30. 1. 2006 Rozum, odvaha a síla Jindřich  Kalous
31. 1. 2006 Právo na svobodu Vojtěch  Tělupil
31. 1. 2006 Budoucnost na prvním místě Bohumír  Tichánek
31. 1. 2006 Omluva a oprava
31. 1. 2006 Pavlát: omluva měla následovat za úplně něco jiného Štěpán  Kotrba
30. 1. 2006 "Boj proti antisemitismu" jako zbraň krajní pravice? Ondřej  Slačálek
31. 1. 2006 Ne jen česká politika je špatná Milan  Valach
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
30. 1. 2006 Komunisté životní prostředí nechrání Miroslav  Šuta
30. 1. 2006 Slepí nevidí, hluší neslyší Štěpán  Kotrba
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006
30. 1. 2006 Trampoty žáka všeobecného gymnázia Jaroslav  Bílek
30. 1. 2006 Proč se vyučuje na středních školách tak špatně Boris  Cvek
22. 11. 2003 Adresy redakce
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005