18. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2008

Světové banky se ve čtvrtek znovu pokusily snížit tlak na světové finanční trhy a poskytly jim likviditu v úhrnné hodnotě dalších 180 miliard dolarů.

Poté, co neochota bank navzájem si půjčovat peníze vedla k akutnímu nedostatku financí na krátkodobých dolarových trzích, americká Federální rezervní banka oznámila, že Evropská ústřední banka, Japonská banka, Švýcarská národní banka, Kanadská banka a Anglická banka se rozhodly poskytnout financování pro krátkodobé trhy s americkými dolary. Federální banka půjčuje ostatním ústředním bankám peníze, aby mohly napumpovat do trhů v Evropě, v Asii a v Severní Americe novou likviditu.

Peníze byly nabídnuty ve čtvrtek dopoledne v aukci. Burzy se po zveřejnění této zprávy trochu zvýšily, avšak analytikové varují, že uklidnění bude zřejmě jen krátké.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 9. 2008

Přestože v Británii souhlasila banka Lloyds TSB, že převezme do vlastní zprávy za 12 miliard liber slábnoucí banku Halifax Bank of Scotland, globální paniku na světových trzích to neuklidnilo. Ve Spojených státech jsou ohroženy dvě nejprestižnější investiční banky.

Během dramatického dne klesaly akcie v londýnské City i na americkém Wall Streetu už třetí den navzdory pokusům situaci stabilizovat převzetím banky HBOS bankou Lloyds TSB a znárodněním obří americké pojišťovny AIG.

Michael Marčák: To snad není možný, tak my konečně vstoupíme do tábora kapitalismu - a vona v něm vypukne hospodářská krize !
18. 9. 2008

18. 9. 2008

Italská letecká společnost Alitalia čelí bezprostřednímu bankrotu poté, co konsorcium italských podnikatelů ve čtvrtek odpoledne stáhlo svou nabídku tuto firmu koupit. Silvio Berlusconi, italský premiér, konstatoval, že 20 000 zaměstnanců letecké společnosti nemůže očekávat příliš velkomyslné odškodné. Alitalia potřebuje 1,4 milion euro denně na koupi leteckého paliva a kromě toho denně zaznamenává ztráty dalších 2 milionů euro, píše britský deník Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 9. 2008

V základech bank a jiných komerčních finančních institucí se objevují obrovské propasti, otřesy, které začaly na Wall Street přicházejí do Londýna, do Tokia i jinam. Škody způsobuje hurikán pochybných dluhů, který zlikvidoval důvěryhodnost mnoha ctihodných finančních domů, píše ironicky Jeff Randal v konzervativním britském deníku Daily Telegraph.

Jména, která mě učili obdivovat, nyní vypadají jako by je protáhli hedgovým fondem pozpátku. Nemluvím o Lehmanovi či o Merril Lynch, ale kdybyste mi řekli ještě loni, že bude sražena na kolena i Union Bank of Switzerland, poslal bych vás na protialkoholní kliniku.

Budova Gazpromu v Moskvě
18. 9. 2008

JU│ Mimořádně ostrou krizi bankovní likvidity prožívá v těchto dnes i Rusko. Jak uvádí Kommersant, včera - 17.9. - banky dostaly na posílení likvidity 150 mld rublů, což bylo naprosto nedostatečné. Centrální banka Ruska proto vydělila dalších 1500 mld rublů (60 mld dolarů) na pomoc třem hlavním bankám -- Sberbance, Gazprombance a Vněštorgbance s tím, že pomohou dodat likviditu dalším bankám. Ani to však zřejmě nebude stačit a další kroky na podporu banky jsou nevyhnutelné, protože ruský akciový trh a finanční sektor již stojí na pokraji paniky. Proto musí přijít další razantní kroky na odstranění nedůvěry.

18. 9. 2008

Bývalý poslanec Zdeněk Kořistka u odvolacího soudu prokázal, že mu Marek Dalík a Jan Večerek nabídli v roce 2004 úplatek za to, že bude hlasovat proti vládě Stanislava Grosse.

"Dospěli jsme k názoru, že pan Kořistka svá tvrzení prokázal, tedy to, že mu nabídka ze strany pana Dalíka a Večerka byla učiněna," řekl iDNES.cz mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Proto soud zamítl tu část předchozího verdiktu, která Zdeňku Kořistkovi nařizovala omluvit se a zaplatit patnáct tisíc každému z lobbistů. "Rozsudek je pravomocný, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu," dodal mluvčí Angyalossy.

17. 9. 2008 iDnes: Soud: Kořistka prokázal, že ho Dalík a Večerek chtěli uplatit ZDE

11. 9. 2008 BL, Zdeněk Kořistka: "I další skutečnosti svědčí o tom, že korupční nabídka byla učiněna" ZDE
11. 9. 2008, BL: Kořistka: soud odmítl pustit policejní odposlechy, včetně odposlechů Topolánka ZDE
18. 9. 2008

Velikostí morálního hříchu je příběh pana Moravy jiný. On byl připraven špiclovat, nahrávat, vydírat, sbírat kompromitující materiály na své kolegy. Tlustý byl volavkou. Oba vzorce chování jsou neodpustitelné, ale být volavkou neznamená vydírat. ... Je nezbytné se nikoliv očistit, ale s nepříjemnou kauzou se vypořádat. ... ODS vždy byla pluralitní stranou, kde se tříbily různé názory. ... Devadesát devět procent ODS nepotřebuje žádnou očistu.

místopředseda ODS Bém ke kauze poslance Moravy pro iDnes - Mirkovi ujíždějí nervy, říká Bém o Topolánkovi ZDE

17. 9. 2008

Každý druhý občan ČR si myslí, že v souvislosti s rusko-gruzínským konfliktem dojde k výraznému zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace

Zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace v souvislosti s rusko-gruzínským konfliktem předpokládá každý druhý občan. Vzhledem k distribuci odpovědí je však zřejmé, že názory veřejnosti jsou jen mělce zakotveny. O něco častější obavy mají starší lidé, občané s horším materiálním standardem a lidé levicově orientovaní. V rusko-gruzínském konfliktu jsou občané ČR spíše na straně Gruzie než Ruska, relativně velká část z nich však neví, na čí stranu se v tomto konfliktu přiklonit. Uváděné výsledky vycházejí z rozsáhlého reprezentativního výzkumu STEM ze série Trendy.

Výzkumné šetření se uskutečnilo ve dnech 29. 8. -- 8. 9. 2008 na souboru 1354 občanů reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Výsledky ZDE

18. 9. 2008
tisková zpráva Ligy lidských práv

Právníci Centra advokacie duševně postižených (MDAC) a Ligy lidských práv zjistili, že počet osob zbavených způsobilosti k právním úkonům v České republice dramaticky narostl. Podle informací ministerstva vnitra se jejich počet za poslední rok zvýšil téměř o 900. V České republice tak nyní žije více než 24 000 osob zbavených způsobilosti k právním úkonům.

Dmitrij Rogozin
18. 9. 2008

"Naši partneři vědí, o čem mluvíme"

Dmitrij Rogozin

Pokud v čele České republiky a Polska stojí vlastenci, měli by desetkrát popřemýšlet, proč by se potřebují dostat něco, za co odněkud přilétne nějaká "palice", což bude znamenat ztrátu jejich milovaného systému protiraketové obrany. Představa podpisu dokumentu o zavedení komplexního systému protiraketové obrany v Polsku byla nejdříve vágní, ale stala se skutečností, jakmile začala válka v Gruzii. Nyní je absurdní tvrdit, že tento systém není nijak spojen s Ruskem. Američané udělali vůči Rusku velmi nepřátelské gesto a Poláci jim v tom pomohli, aby tak učinit mohli. A všechny rozhovory o nenasměrování protiraketového systému na Rusko skončily na prd.

ŠOK│ Takto nediplomaticky až hospodsky drsně začal svůj komentář stálý velvyslanec Ruska v NATO Dmitrij Rogozin v ruském deníku Gazeta. A nezůstal jen u této formulace. Rogozinův komentář je doposud tím nejostřejším varováním, jaké USA veřejně dostaly.

18. 9. 2008

Od průmyslové revoluce je každá generace vystavena novým obrovským změnám a nutnosti se s nimi nejen pasivně vyrovnat, ale v jejich duchu přestavět životní způsob společnosti a individuální životní styl. Od počátku průmyslové revoluce proměna lidské civilizace probíhala nejdříve ve směru nahrazování fyzické síly člověka a zvířete parou a využívání nové síly pro mechanický pohyb ve výrobě a pro pohyb v prostoru. V této etapě šlo o znásobení fyzických schopností člověka v rámci jeho přirozeného prostoročasu, jehož charakter zůstal však v podstatě stejný, jaký byl po stovky generací od dob neolitu. Životní pole člověka se proměňovalo, ne však jeho podstata.

Lumír Hanuš
18. 9. 2008

Podle práva v právu není ten, kdo je v právu, nýbrž ten, komu to právo soud přisoudí...

S vědeckým pracovníkem Ústavu lékařské chemie a přírodních látek farmaceutické katedry lékařské fakulty Heberejské univerzity v Jeruzalémě, Lumírem Hanušem jsem vedl rozhovor o konopí a marihuaně po internetu. Otázky jsem mu zaslal den předtím, než měla mít soud Libuše "Bushka" Bryndová jen proto, že si pro sebe zvolila léčbu doma vyrobenou konopnou mastí namísto drahými léky. Rozhovor se přes veškerou snahu nepodařilo realizovat hned a tak ho berte jako pozdní příspěvek k už dávno rozhodnutému procesu, který nejspíš projde všemi stupni českých soudů, než rozum potká spravedlnost a podají si ruce. Jelikož vím, že ona "Bushčina mast" funguje opravdu lépe než Brufen, či řada dalších komerčních otupovadel zjitřené nervové soustavy a narozdíl od nich nejen tlumí bolest, ale i léčí, zajímal mne výzkum dr. Hanuše v Jeruzalémě proto, že jsem racionální člověk, nevěřící na "čarodějnou moc" léčitelů.

Jsme součástí civilizace, která stojí a padá s výsledky vědy. Přesto se politické elity chovají iracionálně, nechtějí znát argumenty vědců. A vědci nejsou schopni dát decisní sféře argumenty v jazyce, kterému by "volení zástupci lidu" rozuměli. Novináři, zaštítěni magnetofonem, pak tlumočí mnohé nesmysly, aniž si je ověří a kriticky zhodnotí. "Vždyť to řekl, tak co...?" A tak se exekutiva topí v bažině žvanění a neznalosti a vědci žijí izolováni jako v blázinci za vysokou zdí neporozumění exaktnímu jazyku. Pojďme tedy do blázince vědy, kde politika ani povrchní žurnalistika nemají své místo. Pojďme navštívit vědce a rozptýlit tak alespoň trochu strach, obecnou neznalost a žvásty politiků, novinářů i policejních "expertů".

Pozn. JČ: Marihuana má samozřejmě léčivé účinky, to však neznamená, že je to neškodná látka. Čelní psychiatři z mnoha zemí světa v poslední době varují, že kouření marihuany způsobuje psychotické změny v mozku, především paranoiu. Podrobnosti ZDE ZDE. Varovný je především článek Vladimíra Línka, místopředsedy Sekce pro kognitivní neurologii - Neurologické společnosti JEP ZDE

18. 9. 2008

V New Yorku dnes začalo 63. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Jeho předsedou byl na návrh regionální skupiny zemí Latinské Ameriky zvolen bývalý ministr zahraničí Nikaraguy Miguel D'Escoto Brokmann. Od 23. září údajně do 1. října se bude konat obecná rozprava. Na pořadu jednání Valného shromáždění je více než 160 položek, mezi nimiž je i gruzínsko-osetisnký konflikt. Předseda OSN připustil, že Gruzie zaútočila na území Jižní Osetie a vyzval, aby zvážila "složitou" konfliktní situaci, informuje ruská tisková agentura Interfax.

17. 9. 2008

Pro ty, kdo si myslí, že ten, kdo kritizuje Fidela Castra, musí být pravičák, či americký agent, by měla stačit slova vnuka tohoto známého argentinského revolucionáře, Caneka Sancheze Guevary. Před čtyřmi lety napsal otevřený dopis, který vyšel v mexickém levicovém deníku Proceso. V tom dopise Guevarův vnuk odsoudil Fidela Castra jako "zestárnuvšího tyrana" a "mesiášského" vůdce, který pronásleduje jak básníky, tak odboráře.

17. 9. 2008

Štěpán Kotrba by neměl psát o "jedenáct let staré knize autora, kterého snad ani žádný primitiv nepovažuje za 'antiamerikanistu". I ve wikipedii najdeme, že "4. února 2008 zveřejnil deník El Universal, vycházející v Mexico City archivní dokumentaci od bývalé mexické výzvědné služby (Dirección Federal de Seguridad), která dokazuje Castañedovy špionáž pro kubánskou výzvědnou službu. Prováděl ji v letech 1979 - 1985. POdle těchto dokumentů bylo Castañedovým hlavním úkolem poskytovat Kubě tajné vládní informace a vyvíjet nátlak na svého otce (který byl tehdy ministrem zahraničí), aby prováděl politiku, z niž by Kuba Fidela Castra měla prospěch. Také se dovídáme, že Castañedova matka pracovala jako sovětská diplomatka u OSN v New Yorku pro vládu Josefa Stalina, jeho otec Jorge Castañeda y Álvarez de la Rosa byl Mexičan španělsko-evropského původu. Castañedův otec byl ministrem zahraničních věcí v letech 1979 - 1982, během vlády José Lópeze Portilla. A také "začala Castañedova politická kariéra členstvím v Mexické komunistické straně."

S takovým životopisem byl očekával, že Castañeda bude automaticky Che Guevaru hájit. Asi se naučil od maminky být fascinován masovým vrahem.

18. 9. 2008
replika na text Fabiana Golga "Castañeda byl kubánský špion"

Ano, bývalý mexický ministr zahraničí ve vládě Vincente Foxe Castañeda svou politickou kariéru opravdu začal jako člen mexické komunistické strany, ale před čtvrt stoletím. Od té doby se přestěhoval do politického středu. Mladí revolucionáři, staří hófráti... Ano, jeho matka byla překladatelkou Stalinovy delegace. Ano, dne 4. února 2008 opravdu vydal deník El Universal článek o 215 stranách archivních dokumentů bývalé mexické zpravodajské služby. Co už ovšem neříká Fabiano Golgo, je další část příběhu bývalého ministra zahraničí mexické vlády a kontext historie mexické tajné služby a jejího zdroje, který denunciační materiál sepsal. Takový mexický Kubice.

17. 9. 2008

Byl jsem překvapen, že se Štěpán Kotrba znovu pokouší útočit na mé názory na kubánskou diktaturu. Rozdíl mezi mým pohledem na Kubu a pohledem Štěpána Kotrby je v tom, že já jsem ostrov Fidela Castra navštívil sedmnáctkrát, a pokud vím, tak Kotrba ho nenavštívil ani jednou. Dalším rozdílem je, že umím velmi dobře španělsky a že každý dnes sleduji prostřednictvím svého satelitního talíře havanskou televizní stanici Cubavision. To znamená, že já skutečně vím, co se děje na Kubě. Vidím a slyším, co se tam odehrává. Kromě toho mám mnoho kubánských přátel. Příkladem toho, jak silně jsem spojen s Kubou a s Kubánci, je skutečnost, že jsem před dvěma dny uváděl fotografickou výstavu "Cuba, No Comment" Vítězslava Jandáka mladšího. Při zahájení bylo přítomno mnoho Kubánců, kteří žijí v Praze, i příslušníků kubánského diplomatického sboru.

17. 9. 2008

Být "nekriticky doktrinářský" znamená nesmířit se s pokusy o falzifikaci historie

Výpad Jana Čulíka znamená nejspíš jediné: univerzitní bohemista už nepolemizuje s fakty, ale s osobami. Argumenty docházejí... Namísto nálepkování bych ovšem uvítal dát přednost faktům před předsudky. Uvítal bych profesionálně akademicky odargumentované zpochybnění formulací, uvedených v životopisných heslech kontroverzního revolucionáře - v sedmi odkazech, v sedmi jazycích, nejméně sedmi autory. Ze zdrojů, kontrolovaných veřejně, u kterých ani historie tvorby hesel neukazuje kontroverzní průběh. A historie konfliktů okolo jednotlivých hesel, včetně diskusí mezi autory, lze na Wikiepedii nalézt též. Tato encyklopedie má paměť. Místo toho Jan Čulík zatracuje en block celou Wikipedii jako neseriózní zdroj. Wikipedie si přitom nehraje na "autoritativní" zjevenou jedinou pravdu a jednou uzavřený kánon informací. Je to otevřený interaktivní zdroj pod veřejnou kontrolou. Jediný zdroj pod veřejnou kontrolou celého světa. Zvláště u global language cenná ukázka globalizace postojů globálního společenství. A to je jejím cílem. Proto jsem uvedl jako nejautoritativnější odkazy právě anglický a španělský. U kontroverzních interpretací trvá velmi dlouho, než diskuze okolo nich utichne a heslo se ustálí...

Nicméně Jan Čulík nepolemizuje s hesly, ale s osobou komentátora. Vraťme se proto k faktům...

17. 9. 2008

Na ulicích v ČR se v souvislosti s předsednictvím České republiky v Evropské Unii (1. 1. - 30. 6. 2009) začaly objevovat veliké reklamní plachty upozorňující kolemjdoucí, že to Evropě osladíme. Zadavatelé a tvůrci této propagační kampaně nutí občany přemýšlet nad úředním údělem ČR, který ji příští rok čeká. Tak díky tomu, jak to máme Evropě osladit, nás tedy napadají otázky, jak to ti propagátoři s tím oslazením vlastně myslí.

18. 9. 2008

Skvělý článek o Svaté Hoře! Ovšemže je v Česku mnoho úžasných poutních míst, jejich malá popularita je ale podle mého názoru způsobena tím, že Češi mají problémy se svou identitou. Jak mohou propagovat to, čemu sami nerozumějí, nebo čím dokonce pohrdají?

Když jsem byl dítě, chodívali jsme na "pouť" na vesnici, odkud pochází moje matka. Taková "pouť" představovala kolotoče, růže z papíru, žvýkačky a kapesné od prarodičů do dětské peněženky. Z náboženství nezbylo nic.

18. 9. 2008

POZVÁNKA

Bývalý vojenský prostor Milovice -- Boží dar 3. -- 5. 10. 2008

Freeze Fest aneb kultura jinak bude svobodný art festival, který v České republice v takové podobě zatím nebyl. Zaměřen bude především na okrajové žánry umění, neprofesionální uměleckou scénu a DIY kulturu, která se v posledních letech mezi lidmi rozšiřuje stále více, protože provozování kultury už není záležitostí pouze profesionálních umělců.

18. 9. 2008

ŠOK│NS│IR│ V Moskvě vyšla studie, která uvádí, že hodnota zahraničních zakázek ruských zbraní vzrostla ve srovnání s 90. lety zhruba pětinásobně. Podle studie připadá v posledních deseti letech lví podíl na ruském vývozu zbraní na vojenské letouny, hlavně Su-30 MK a MiG-29.

"Vláda považuje za svůj úkol zajistit prioritní přidělení fondů na posílení ozbrojených sil a bezpečnosti státu," citovaly ruské agentury Putinova slova na setkání s vůdcem ruských nacionalistů Vladimirem Žirinovským. Putin i prezident Dmitrij Medveděv po nedávném vojenském konfliktu s Gruzií kvůli Jižní Osetii řekli, že konflikt "ozřejmil potřebu modernizace výzbroje ruské armády". Náklady na obranu v Rusku stoupnou v příštím roce o 27 procent na 94,1 miliardy dolarů. Oznámil to premiér Vladimir Putin. Ministerstvo obrany tak v roce 2009 utratí v přepočtu 1,6 bilionu korun. Pro srovnání - roční vojenské výdaje Spojených států činí 542,5 miliardy dolarů, tedy asi 9,2 bilionu korun. Tolik česká mainstreamová média...

18. 9. 2008

Pokud se snad dnes někdo otřásá nad nemravností doby, politiky a způsobů poslance Moravy, nebo snad dokonce celé ODS, pak bych především tomuto mladému muži rád vlil naděje do žil. Pokud ho snad již dnes někteří pokládají za oběť poměrů a nikoliv za prohnilého vyděrače, pak nechť nezoufá, protože má kolem sebe dost příkladů, že tomu tak bude věčně až do konce časů. Debaty se vedou kolem praotce Čecha, kupce Sáma, knížete Václava, Husa, Žižky, Palackého, Sabiny, prezidenta Beneše, Jánošíka, SNP, bratří Mašínů, kapitána Minaříka a desítek dalších, v neposlední řadě je to madam Báthory a bývalý poslanec Kořistka.

La Salette
18. 9. 2008

Janu Paulovi scházela v textu o Lourdech připomínka, že v Česku existuje známá Svatá Hora u Příbrami. Jenže v kontextu zmíněných poutních míst jsou ta naše nevýznamná. Ať je to Svatá Hora, či Jožou Úprkou proslavený Svatý Antoníček. Tam vskutku nemíří milióny křesťanů, nejsou zaplavena byznysem, na který se zázraky proměnily.

17. 9. 2008

Americký deník New York Times informuje o tom, že Gruzie předložila fragmenty odposlechů telefonátů ruských vojáků, z něhož prý podle gruzínské vlády vyplývá, že před začátkem gruzínsko-ruského konfliktu Rusové už "prováděli invazi". NYT zdůrazňuje, že tyto gruzínské argumenty jsou nepřesvědčivé, avšak že z nich nicméně vyplývá, že situace v kritických hodinách před začátkem Saakašviliho útoku na Jižní Osetii byla možná složitější, než se dosud zdálo.

17. 9. 2008

Na příkladu Srbska je možné pochopit základní lidskou zvláštnost. Společenské vědomí, dá se říct ustavičně, pláče nad traumaty minulosti a přitom systematicky tyranizuje současnost. Tato porouchaná perspektiva společenského vývoje připomíná běh pozpátku. Zatímco nad historií držíme s vážnou tváří pietu, současné a živé rány krvácejí.

17. 9. 2008
Varovná poznámka před sílícím ideologickým extremismem Štěpána Kotrby, dávajícím přednost předsudkům před fakty.

Fabiano Golgo je seriozní autor a je neférové zpochybňovat jeho závěry výrazy jako "protikubánské nadšení". Právě Golgův názor na Kubu je podložený fakty, Kotrbův tuto monarchistickou diktaturu idealizuje. Štěpán Kotrba systematicky bagatelizuje policejní útlak v diktaturách, pokud se mu hodí k jeho antiamerikanismu. Je to totéž, jako když se Spojeným státům pro prosazování svých mocenských zájmů hodily v Jižní Americe jakkoliv nelidské pravicové diktatury, jen když byly proamerické.

17. 9. 2008

Při vší úctě k Janu Čulíkovi považuji za potřebné ve chvíli, kdy dostává Štěpán Kotrba v Britských listech na frak, oponovat Čulíkovi a hájit Kotrbu. Je pravda, že posledně jmenovaný často přehání a občas bývá ve své impulzivnosti nesnesitelný. Mám v tomto směru i osobní zkušenost. Na druhé straně ale Kotrba mívá často pravdu a někdy vidí hodně daleko. Mívá pravdu a vidí daleko proti obrovské převaze hlavního proudu české žurnalistiky (o různých extrémech nemluvě) s jeho nízkou kvalitou. Tohle ho v mých očích vykupuje. Jeho mimřádné schopnosti a pracovitost dělají Britské listy Britskými listy obdobně jako mimořádné schopnosti a pracovist Jana Čulíka, i když jsou navzájem tak protikladní.

17. 9. 2008
17. 9. 2008

Po některých dotazech jsem se rozhodl napsat několik doplňujících informací ke vzdělávání zdravotnických pracovníků. Ti jsou v současné době problémem pro zdravotnická zařízení na všech úrovních. Problémem, jsou proto, že je jich obrovský nedostatek.

Došlo k tomu mnoha nepromyšlenými legislativními kroky. A popravdě světlo na konci tunelu nevidět...

16. 9. 2008
tisková zpráva MUDr. Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory

Česká lékařská komora zásadně nesouhlasí s návrhem zavádět kategorii léčiv „přípravky vydávané bez lékařského předpisu s omezením“, který nemá medicínské opodstatnění a je velmi nebezpečný pro pacienty.

Léčba chronických chorob vyžaduje monitorování lékařem, který odhalí včas nedostatečný či nadměrný efekt léčby, nežádoucí účinky léčby, komplikace... Pouze vyšetření u lékaře může odhalit změnu diagnózy při někdy jen málo změněných příznacích (např. dříve dráždivý tračník nyní tumor...). Představa, že v lékárně je možno odebírat od pacientů anamnézu a provádět jejich vyšetřování lege artis je naivní. Oddělení funkcí, kompetencí a odpovědnosti lékařů a farmaceutů bylo nevyhnutelných důsledkem rozvoje medicíny. Lékárník nemůže nahradit lékaře. Byl by to závažný krok zpět. K výkonu obou profesí je třeba získat patřičné vzdělání a splnit kvalifikační požadavky.

17. 9. 2008

V článku MUDr.Milana Kubka mne zarazila jedna věta: "Byl by to závažný krok zpět."

Musím upozornit na to, že se samostatná léčba pacientů s pomocí rady lékárníků už dávno stala zavedenou praxí. Nikoliv proto, že by si pacienti mysleli, že lékaře k léčbě nepotřebují, ale proto, že lékařů je velký nedostatek, přístup k lékaři je stále obtížnější a spíše nemožnější, a také pro ztrátu důvěry pacientů k mnoha nezodpovědným lékařům, kteří dávají přednost ziskům před zdravím pacienta. Příčiny mají mnoho faktorů, na většinu z nich reaguje na těchto stránkách Petr Wagner.

17. 9. 2008

Monitor Jana Paula:

Myslím že se Miloslav Štěrba ve svém článku Lourdy na věčné časy a nikdy jinak mýlí, když tvrdí, že v Česku schází klasické poutní místo, jako mají jiné evropské země, např. Mariazell, Czenstochowa, Medžugorje, Fatima, Lourdy atd. Autor zmiňuje okrajově Velehrad a Hostýn, ale zcela zapomněl na to nejdůležitější, na Svatou Horu u Příbrami, která si v ničem nezadá s jinými poutními místy, byť navštěvovanějšími.

16. 9. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Bylo by chybou podcenit význam dohody z 9. září mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v jeho funkci současného prezidenta Evropské unie a Dmitrijem Medvěděvem, prezidentem Ruska. Dohoda znamená definitivní konec prvního dějství nového světového geopolitického řádu.

Co bylo rozhodnuto? Rusové souhlasili se stažením všech svých vojsk z toho, co bylo nazváno „ústřední gruzínské oblasti“ nebo „vlastní Gruzie“, to jest z těch částí Gruzie, které Rusové uznávají jako Gruzii. .

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík