10. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 6. 2008
"And men forgot their passions in the dread
Of this their desolation; and all hearts
Were chill'd into a selfish prayer for light:
And they did live by watchfires..."
George Gordon Byron: Darkness

"Vojenská policie dnešním dnem obnovila kontrolu kóty 718," prohlásil její mluvčí Čermák během tiskové konference na újezdním úřadě v Jincích. Jako důvod zásahu - provedeného záměrně v okamžiku, kdy se objektivy i mikrofony stáčely k protestům v Praze - uvedl, že aktivisté ani po opakovaných výzvách neuposlechli a území újezdu neopustili, naopak tam rozdělávali táborák. Navíc byl údajně ve vojenském prostoru zaznamenáván "neúnosný" pohyb lidí, kteří s protestem neměli nic společného.

I povrchní znalci místních poměrů však vědí, že "neúnosný" pohyb lze sotva přesně popsat, neboť intenzívní rojení místních přes hranice prostoru je takřka pravidlem. Sama armáda navíc donedávna trvala na tom, že počty osob směřujících ke kótě jsou spíše nízké a ona nemá v úmyslu zasáhnout. Příčiny obratu bychom tedy měli hledat jinde.

Sloupek
Egon Bondy

Všechno padá do minulosti tohoto času
smrtelné bolesti a nesmrtelné nadšení
vše se proměňuje v nic
hůř než vzpomínka na biograf
Tone v minulosti až utone
všecko
co bylo prožíváno jako kruté
i lásky které byly prožity
vše se potápí
život se stává čím dál víc plochý
jen záležitost přítomných pár dní
budoucnost také utone v minulosti
tak proč si dělat starosti o budoucnost
Až bude přítomná
způsobí nám moře bolesti
ale nebude přítomná věčně
v tomto čase
A co se týká onoho času
jen pomalu do něj vplýváme
uchopí nás až naší smrtí

DRUHÁ SBÍREČKA (Mí přátelé!) 7.-25.II. 1975, (Jeseník -- lázně) - z knihy Oskara Mainxe -- POEZIE JAKO MÝTUS, SVĚDECTVÍ A HRA -- kapitoly z básnické poetiky Egona Bondyho, Protimluv 2007. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

10. 6. 2008
tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám ostře protestuje proti zásahu vojenské policie, která vyklidila kótu 718, na které už šest týdnů protestují aktivisté Greenpeace proti plánům české vlády na výstavbu americké radarové základny.

Tento symbolický protest ztělesňoval jedno z hesel, která skandovali občané na nespočtu demonstrací, jež za poslední dva roky proběhly. Je jím "Naše Brdy nedáme". Proti občanskému nasazení tak byla nakonec použita vojenská síla. Takto zachází současná vláda s lidmi, kteří se rozhodli, že budou pokojně protestovat přímo v Brdech.

Iniciativa Ne základnám proto svolává na úterý 10. června od 17.00 h protestní shromáždění proti vyklizení kóty před Generální štáb armády České republiky v Praze 6. Vystoupí na ní zástupci Iniciativy Ne základnám, aktivista Greenpeace, který byl přítomný zásahu, a další.

10. 6. 2008

235 fotografií Štěpána Kotrby z dobrodružného putování na kótu 718 ZDE

10. 6. 2008

Český národ je neschopný se sjednotit

Po přečtení článku o protestech vůči cenám paliv ve Španělsku a Portugalsku jsem došel k názoru, že český národ je neschopný se sjednotit a vyjádřit se jasně k problému, píše jeden český dopravce, jehož jméno je redakci známo.

Protože pracuji v dopravě (v ČR), tak vím, že všichni lamentují nad cenami za přepravy, že se zdražuje nafta, poplatky, pokuty za zpožděné dojezdy o hodinu, kontroly, kurz koruny k euru, atd....

10. 6. 2008

Národní bezpečnostní úřad bude vyšetřovat novináře kvůli úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy, v níž se bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice zmínil o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a obvinil některé konkrétní politiky včetně předsedy ČSSD Paroubka. Informovala o tom Česká televize.

Do Českého rozhlasu přinesl dokument redaktor Radiožurnálu Hrbáček, který je jinak znám nadstandardními kontakty do prostředí vojenské rozvědky. Kopie zprávy nebyla učiněna na místě, o kterém se domnívá NBÚ, který za únik potrestal pokutou předsedu klubu KDU-ČSL Severu. Kubiceho zpráva musela být oskenována nebo oxeroxována a pak oskenována - a to mimo místnost, ve které se sešel branně bezpečnostní výbor. V žádném případě nebyla ofotografována na místě z volně ležících listů na stole. Na stránce rozhlasu kdysi zveřejněné stránky Kubiceho zprávy to dokazují jasně. Nicméně zvláštní vyšetřovatel protikorupčního útvaru Policie Zahálka byl z případu odvolán státním zastupitelstvím, které se snažilo případ "zamést pod koberec".

10. 6. 2008

"Kdo inicioval přijetí zákona o prokazování původu majetku? My. Zákon byl přijat a kdo podal návrh k Ústavnímu soudu? Já," říká slovenský premiér Fico v pondělním vydání slovenských HN. Překvapivé a absurdní prohlášení. Správné znění Ficovy odpovědi je podle mluvčí strany Smer-SD Kataríny Kližanovej Rýsovej: "Kdo inicioval přijetí zákona o prokazování původu majetku? My. Zákon byl přijat a kdo podal návrh na Ústavní soud? Já? Já jsem ho nepodal." Není v tom rozdíl?

Redakce Hospodářských novin právo Roberta Fica na opravu, kterou mu dává nový tiskový zákon, uznala. Uznala by ale redakce fatální zkreslení přímé odpovědi premiéra, kdyby neexistovala drakonická opatření nového zákona? Asi ne. Je přece svoboda slova. Ficova válka s médii má první spektakulární výsledky, hovořící nikoliv o ohrožení demokracie a svobody slova (jak o tom hovoří vzrušeně slovenští novináři i někteří jejich čeští kolegové či majitelé slovenských médií), ale o skandálních žurnalistických manipulacích ve slovenských novinách. A to není dobrá zpráva pro novinářskou obec ani v daleko liberálnějším Česku. Protože i zde si novináři vystřihují z odpovědí politiků pouze to, co se jim hodí, bez ohledu na realitu. Měli by si začít dávat pozor. Protože slovenská norma je do českého práva transportovatelná rychle. Levicí i pravicí.

HN.SK: Fico pre HN: Nie som krstný otec Mečiara ani SlotuZDE

10. 6. 2008

ŠOK│ Kam až může zajít náboženská blouznivost, ukazuje sousední Slovensko. Zdejší Asociace zdravotně postižených a občanské sdružení Fórum života chtěli vymoci změnu §5 zákona o umělém přerušení těhotenství. Do normy chtěli vepsat tento odstavec:

"Diskriminácia nenarodených detí z dôvodu genetického vývoja je neprístupná; pri geneticky chybnom vývoji plodu nemožno tehotenstvo prerušiť po uplynutí lehoty stanovenej v § 4."

Důvodem křesťanské hysterie je možnost uměle přerušit těhotenství ve lhůtě po 24. týdnu v případě geneticky chybného vývoje plodu. O právu na přerušení těhotenství i po tomto limitu rozhodl Ústavní soud Slovenské republiky. Ministerstvo zdravotnictví křesťanský tlak neakceptovalo.

10. 6. 2008

Pokud jde o přání slovenských zdravotně postižených, aby lidské plody, u nichž bude zjištěný nějaký defekt, nebyly potraceny, zdá se mi, že nejde o projev náboženské blouznivosti. Jde o to, zda život tělesně/mentálně postiženého člověka nestojí za žití a zda o tom má právo rozhodnout jeho rodič nebo společnost.

10. 6. 2008

Ministerstvo financí pod vedením ministra Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) hodlá vyřešit problém starých ekologických zátěží přenesením úkolu na privátní subjekt. Vzhledem ke skutečnosti, že by se jednalo o jednoznačně největší státní zakázku v historii České republiky (115 miliard Kč), nemělo by k ní dojít uspěchaně a bez zajištění dostatečných garancí.

10. 6. 2008

Podle mého názoru to základní, co by měly školy dát žákům a studentům, je otevřenost, flexbilita, vnímavost k souvislostem a kontextům, umění budovat si názor a názor měnit, nebát se myslet a nevěřit v to, že věci jsou "těžké" a že jim mohou rozumět jenom autority - zároveň ale respekt vůči úsilí a vynikání svých vrstevníků (pokud jde o respekt a náklonnost k silným, otevřeným, inteligentním a citlivým osobnostem, což by měl být každý učitel, tu mají děti a mladí lidé téměř vrozenou a tíhnou tímto směrem sami).

Školy by lidi měly učit myslet, tj. učit je přistupovat k tomuto našemu světu jako k něčemu, co není v žádném případě fádní, vyřízené a kde se už není čemu divit, nýbrž naopak jako k něčemu, kde mohou rozvíjet své schopnosti, svůj zájem, kde mohou žasnout, milovat, tvořit a žít smysluplný, autentický život (učitelé ale zpravidla v nic takového nevěří a jejich existence se zakládá na frustraci, která závidí materiální požitky těm druhým, lépe placeným lidem). "Znalost" lze získat vždy za pochodu, pokud jste otevřená mysl, máte kuráž, chuť do života a radost z nového. Znalosti pro znalosti, princip našeho školství, je však vražda intelektu a tvůrčího ducha.

10. 6. 2008

VELKÁ BRITÁNIE

Anglické ministerstvo školství oznámilo, že až 270 škol v Anglii bude během následujících tří let uzavřeno a budou nahrazeny "akademiemi" a novou generací "trustových škol". Ministerstvo také přijme razantní kroky na odstranění nekompetentních učitelů a zahájí hloubkové hodnocení kvality vyučování v každé střední škole. Ministerstvo zahajuje program, jehož cílem je donutit 638 středních škol, o nichž se ví, že jsou nekvalitní, aby výrazně zlepšily svou úroveň. Očekává se, že nejméně 200 škol nebude schopno svou úroveň zlepšit a ty budou zrušeny. V Británii je asi 3100 středních škol.

Ministři definují selhávající školu jako takovou, v níž získá méně než 30 procent žáků aspoň nějakou maturitní kvalifikaci. Program má být realizován do roku 2011.

Guardian, Schools news: I will close up to 270 failing schools to improve standards, says minister ZDE

10. 6. 2008

Desetitisíce španělských řidičů kamionů zablokovaly silnice na francouzských hranicích. Vyvolalo to obdobné akce v Portugalsku a ve Španělsku a odbory po celé Evropě připravují nové protestní akce proti rostoucím cenám benzínu a nafty.

Španělští dopravcí zahájili dlouhodobou stávku. Požadují, aby jim vláda poskytla balík dotací, které by zmírnily dopad rekordních cen pohonných hmot. Řidičí kamionů zablokovali dálnice na hranicích s Francií a vyvolali dvacetikilometrové fronty kolem Madridu a Barcelony. V španělských a portugalských supermarketech vznikly dlouhé fronty zákazníků poté, co dopravci varovali, že supermarketům velmi rychle dojdou zásoby potravin. Některé supermarkety zůstaly uzavřeny. Asi 15 procent madridských čerpacích stanic nemělo benzín.

Hlavní silniční trasy Catalonií a Baskickem byly zablokovány. Na francouzské straně hranic se k protestům připojili francouzští řidiči. Kolem města Bordeaux vyvolali řidiči kamionů pomalou jízdou po dálnici až třicetikilometrové fronty. V Portugalsku zahájili řidiči také dlouhodobou stávku a jedna organizace pohrozila, že zablokuje hlavní silnice na jih vedoucí do Algarve a zabráni tak tomu, aby bylo zboží dopraveno do turistického regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 6. 2008

Kolem reformy zdravotnictví se uvádí mnoho argumentů, z nichž řada je určena pouze na matení veřejnosti a odvedení pozornosti od podstatných informací. Rád bych v tomto článku poukázal na důležitý fakt, že kroky vládní reformy jdou ve svých důsledcích proti principům solidarity ve zdravotnictví.

Shrňme stručně základní údaje o financování zdravotnictví a pokusme se o analýzu vládních reformních kroků. Při psaní článku mne v příslušných souvislostech napadla řada všetečných otázek. Uvádím je jako intermezza. Závěr nechť si ale každý učiní sám.

10. 6. 2008

Navazuji na reakci Pavla Drse, píše Pavel Hložek. Skutečnost s kvalitou učitelů v našich školách je opravdu alarmující a páně Drsův názor k řešení jde skutečně k meritu věci.

Jako příklad můžu uvést vlastní "kruh" Masarykovy Univerzity v Brně, kde jsme na Přírodovědecké fakultě studovali matematiku a geografii v polovině 90 let minulého století. Studium nás dokončilo 18 ( 9 děvčat a 9 mladých mužů) v současné době už učí pouze 6 žen (a z toho jsou ještě 3 na mateřské dovolené a není jisté, že se k výuce vrátí) a z mužů pouze 3.

Zbylí pánové mají rozličná povolání od unijního úředníka v Bruselu, přes manažery ve velkých firmách až po majitele vlastních firem.

Já osobně zkoušel velmi krátký čas učit, ale za plat výrazně nižší než je průměrná mzda si rodinné zázemí příliš nevybudujete a proto jsem byl nucen, stejně jako ostatní spolužáci, opustit povolání učitele a to jen díky ekonomickým "poměrům".

Přestože by mne tohle povolání (v našich podmínkách však spíše poslání) naplňovalo i nyní, je těžké opustit 3 x více honorované místo a vrátit se zpět...možná až se bude blížit důchodový věk.

Osobně se tedy vůbec nedivím, že ve školách nyní působí pouze absolventi a lidé v důchodovém věku.

10. 6. 2008

Dobří učitelé byli vypráskáni už dávno: to, co píše onen rodič je zřejmě obecná pravda, poznamenává Hana Sečkárová. Naši dva kluci chodili na první jazykovou školu v Praze, Praha 4, Horáčkova ul. První šok pro mně přišel když byl starší chlapec asi ve 4. třídě. Po práci jsem nakupavala v samoobsluze u Metra a tam byl v kase třídní mého syna -po náročné práci musel takto zachraňovazt rodinný rozpočet, protože on i jeho manželka pracovali ve školství. Co myslíte, má se člověk stydět, že žije v takém systému nebo obdivovat život, který si vždycky najde cestičku ( to je citát z Jurského parku).

To bylo ještě před rokem 2000. Mladší chlapec ještě stačil též zdejší výuku, která byla na vysoké úrovni, ukončit v roce 2006. Škola pak měla ustoupit zájmu o lukrativní pozemky v blízkosti metra Pankrác. Nevím jak to vypadá dnes, ale spousta učitelů už předem radši odešla jinam. Mít málo peněz a ještě se bát, že škola bude vůbec zavřená, protože tam má stát já nevím hotel nebo cokoliv je už opravdu neúnosné. A ještě jednu poznámku bych měla. Starší syn vloni maturoval na gymnáziu a vím že zkouška z češtiny byla zde velice náročná. Chyba je, že známky se nijak neporovnávají, dvojka anebo i trojka na takové škole se vůbec nedá porovnat s jedničkou na nějaké takové škole, o které píše pan Čulík. Ale jak z toho ven ??

Poznámka ŠOK: Jediným řešením srovnání kvality jednotlivých škol je státní maturita. Snad právě proto vyvolává tolik emocí - a to i od pedagogů. Mohlo by se ukázat, že kvalita vzdělání na některých školách zaostává.

10. 6. 2008

Téměř pravidelně a opakovaně se objevují v různých našich městech kauzy a aféry spojené s prodejem nájemních bytů, ať obecních nebo podnikových. Vždy jde o záležitost závažnou, protože se dotýká jednoho ze základních lidských práv, práva na bydlení. Mnoho nájemců bytů se pak v současné době dokonce dožaduje, aby jim jejich byty byly prodány, protože se obávají, že by o ně mohli přijít. Nejde o neodůvodněné obavy, přestože nájem bytu je chráněn občanským zákoníkem. Zkušenosti lidí jsou však jiné.

9. 6. 2008

David Green, postgraduální student na University of Glasgow, pracuje na výzkumném projektu nazvaném "Memories and Perceptions of Czechoslovakia's 1989 Revolution (Vzpomínky na československou revoluci r. 1989)". Dosud byly ve studiích československé revoluce r. 1989 interviewování výlučně "studentští hrdinové". David Green se zajímá o to, jakým způsobem vnímali revoluci v roce 1989 normální lidé, jimž je dnes něco mezi 50 a 60. Během letošního července by chtěl pro svou práci v České republice natočit s těmito svědky řadu rozhovorů.

Všechny rozhovory budou důvěrné. Studie bude vypracována v angličtině a žádná z osob, které výzkumníku poskytly své názory a informace, nebude v práci identifikována; údaje zůstanou zcela anonymní.

Britské listy apelují na naše čtenáře: pokud máte zájem s Davidem Greenem promluvit, prosím, napište mu na tuto adresu 0706442g@student.gla.ac.uk. Děkujeme.

10. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Britských listech čteme o stavu českých škol a v Německu už absolventi základních škol jen málokdy najdou učednické místo. O životně důležité potřebě dobrého vzdělání bych se chtěl zamyslet v této poznámce.

10. 6. 2008

S hodnocením Jana Čulíka do jisté míry souhlasím, domnívám se ale, že je třeba zvážit příčinu a následek. Dobří učitelé totiž již z velké části ze škol vypráskáni byli.

Znám několik ředitelů základních a středních škol, kteří by se velmi rádi zbavili nekvalitních učitelů, situace je ale natolik zoufalá, že za ně nemají žádnou náhradu.

10. 6. 2008

Za minulého režimu koloval vtip o nové společenské smlouvě: oni se tváří, že nás platí -- a my se tváříme, že pracujeme. Tento druh společenské smlouvy nadále panuje ve společenských vědách. Navíc by jej bylo možné rozšířit: učitelé se tváří, že učí, a studenti se tváří, že studují. Není divu, že za těchto okolností přistupuje značná část studentů ke vzdělávacímu procesu jako k sérii umělých překážek postavených mezi ně a kýžený diplom, který má pro pozdější uplatnění na pracovním trhu pořád ještě jistou váhu.

10. 6. 2008

Z diskuse o úrovni českých učitelů by se neměl vytratit důvod, který zde tuto diskusi vyvolal, tedy stávka učitelů. Zaměstvatelům stávka vadí a vymýšlejí způsoby, jak jí zabránit. Jedním ze způsobů, jak stávce zabránit, je narušit solidaritu stávkujících, třeba řečmi o jejich nízké kvalitě. Ti hodní a pilní, kteří se mezi ony nekvalitní jakoby nepočítají, jsou využiti jako potenciální nebo skuteční stávkokazové a jsou za svou úsluhu zaměstnavateli mírně odměněni, aby se mohlo říci: Vidíte, stávka k ničemu nevede, to vy hodní a pilní si zasloužíte mírné zvýšení platů, takové, jaké zaměstnavatel sám uzná za vhodné a pro sebe za přijatelné.

10. 6. 2008

Ve své práci v posledních letech jsem se setkával většinou se studenty a absolventy ekonomických směrů vysokých škol. Překvapilo mě např. to, že mnozí byli velmi nesmělí a nerozhodní třeba při získávání údajů, nutných pro zpracování diplomové práce. Vysvětloval jsem si to tím, že ekonomické (zejména makroekonomické) nauky dnes do značné míry ovládla tzv. pravicová ideologie a domníval jsem se, že absolventi technických oborů budou daleko lépe připraveni pro praxi. Dobře si vzpomínám, že my, kteří jsme končili technické VŠ před více než čtyřiceti lety, jsme byli daleko více sebevědomí a po nástupu do zaměstnání jsme byli často přesvědčeni, že naše odborná kvalifikace je národními podniky využívána zcela nedostatečně. Bohužel se objevily závažné informace, které můj optimismus ohledně dnešních absolventů technických směrů VŠ značně ochladily.

10. 6. 2008

Komentář ke článku pana Ladislava Žáka "Evropou obchází strašidlo".

Tento článek mě velmi zaujal, protože tato problematika již delší dobu zatěžuje mojí mysl, píše Michal Horák. Velmi se obávám, že náš občanský názorový profil se poněkud zplošťuje a dokonce se někdy stává poněkud bezobsažným. Tam, kde uniká materie a nahrazuje se pustým žvaněním, nelze se dobrat konečného řešení a skutečné problémy se ztrácí v klubku naučených schémat, frází a subordinancí a to se samozřejmě jako podivný jedovatý smrad šíří po všech prostorách našeho života.

9. 6. 2008

Rozumění a přemýšlení, k němuž mnoho mladých lidí ovšem přirozeně tíhne (a mohu říci, že velká většina žáků na ZŠ i studentů na gymnáziích i studentů na VŠ jsou podle mých zkušeností otevřené hlavy a lze je rozvíjet, byť se jim díky deformacím prostředí vnucuje strach ze známek, z nonkonformity, z toho, že se nikam díky přijímačkám nedostanou, nebudou-li drilovat supidní, bezmyšlenkové poučky), jsou pedagogy obecně na všech stupních považovány za něco nebezpečného a špatného.

Musím souhlasit s Vaším článkem "Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech", a to jak podle svých zkušeností ze studia na gymnáziu, tak ze svých zkušeností ze studia na VŠ, tak ze svých zkušeností z učení na ZŠ a na gymnáziu a na VŠ.

9. 6. 2008

Nad článkem Jana Čulíka jsem se trochu zhrozila, hodně zamyslela, píše Eleni Akriditisová.

Není to tak dlouho, co jsem ukončila vzdělávání se na jedné z českých vysokých škol. Třeba to zrovna bude ta, jejíž zástupce si stěžoval na úroveň uchazečů o studium (?).

Já osobně bych problém viděla právě už na vysokých školách samotných...Málokdy jsem se setkala s osobním přístupem. Krédo bylo: Nauč se kvantum informací, není důležité, abys je pochopil, ale když já to budu chtít slyšet, tak to musíš být schopný ze sebe dostat. Kdykoli. Jinak tu nemáš co dělat. Zkoušky jsou na tomhle principu založené, nevšimla jsem si, že by někdo hodnotil, jaký přístup k dané problematice mám.

9. 6. 2008

Učitelé v České republice vydělávají tolik peněz, za kolik v podstatě stojí. Někdy, dodal bych, vydělávají dokonce více, než si zaslouží. Určitě to platí o mnoha učitelích angličtiny.

9. 6. 2008

Teachers in Czech Republic make as much money as they are generally worth. Sometimes, I would add, they make even more than they deserve. At least many English teachers.

10. 6. 2008

Zkušenost pana Golga je skutečně nepříjemná (sám mám, bohužel, podobnou). Avšak myslím, že není dobré takto celý problém generalizovat, protože kupříkladu my (poslední ročník gymnázia), máme vynikajícího pedagoga, který často pořádá cesty do Anglie (druhdy s celou skupinou) a jeho návštěvy z Ameriky mnohdy zavítají i na besedu. I na ZŠ jsem měl rovněž vynikající kantorku. A nebyla sama, píše gymnasista Vojta Smetana.

Myslím, že jde hlavně o to, s jakým člověkem se setkáme.

10. 6. 2008

Učitelé jsou špatní, protože jsou špatně placení

Tak se nám tu pánové akademici a novináři čertí, jací že jsou čeští učitelé neschopní a jak by je nejraději vypráskali ze třídy a jak neumějí anglicky. Pan Golgo dokonce na základě jedné zkušenosti s učitelem angličtiny generalizuje za kolik že stojí práce asi 100 000 učitelů České republiky. Cvek zase kantory kádruje (jako obvykle, chce se mi dodat), když tvrdí, jak kantoři v žácích zabíjejí kreativitu a analytické myšlení. Snad proto, aby ukázal, že on je lepší než všichni okolo něj, usuzuje Jan Rottenberg:

Pan Čulík klidně může chtít všechny stávkující učitele vypráskat za jejich -- dle jeho názoru - nehorázné požadavky. Než však vezme do ruky devítiocasou kočku, měl by si položit některé praktické otázky. Kdo za ty učitele, které vypráská, bude učit? Proč vlastně čeští učitelé budí dojem, je jejich práce je velmi nízké kvality? Abych panu Čulíkovi, Cvekovi a Golgovi usnadnil rozhodování, nachystal jsem si pro ně malý kvíz. V případě potřeby je možno zakroužkovat i více odpovědí, které považují za správné:

Kvalita práce (některých?, většiny?, všech?) učitelů je nízká, protože:

10. 6. 2008

Jan Čulík v článku Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech" parafrázuje údiv kolegy, popř. se diví sám, slovy: „To, co jsme v přijímacích zkouškách od uchazečů požadovali, by je normální učitel dokázal naučit asi tak za deset hodin, konstatoval kolega. Co s nimi na těch středních školách dělali po dobu čtyř let, tři hodiny týdně, naprosto netuším.“

Rád sděluji, co normální i nenormální učitelé během výuky dělají: snaží se víceméně (čím dál méně) úspěšně udržovat ve třídě atmosféru, kterou padesátiletí a starší znají z dob vlastní školní docházky – během přestávek, píše čtenář Dr. Henning Schlegel, dlouholetý učitel na soukromé škole.

9. 6. 2008

Polemika s Ladislavem Žákem, o matematice a systému vzdělávání vůbec.

Kolega Ladislav Žák se pokusil načrtnout obecnou chybu současné školní výchovy a de facto celého systému, při tom ale sám několikrát poněkud pošlapal to, o čem psal a trochu se odklonil od tématu. Zpět tedy za opravou a poznámkami o matematice...

Jen na úvod. Jako doktorand na ČZU jsem měl tu čest několik let se podílet na výuce mladých studentů ČZU a také sledovat kvalitativní vývoj vysokoškolského studentstva. Jen pro upřesnění, doktorskou zkoušku jsme složil v minulém roce.

10. 6. 2008

Lékař léčí, ale příroda uzdravuje. Záleží na organismu, jak se má k dalšímu životu; léčením se životaschopnost jen podporuje. Profesoři výběrových škol můžou žít v přesvědčení, že své studenty hodně naučili. Jenže učitel učí, ale naučit se musí student. I když třeba všemu porozumí z výkladu kvalitního učitele a je nadaný takovou pamětí, že už doma skoro nepracuje. I tato vyjímka je zásluhou studenta. Nejhorší je, když žák nechce. A to je v Česku obvyklé, protože výuka bývá obvykle nudná. V Anglii prý chodí žáci do základní školy rádi?

pozn. JČ. Ano. O prázdninách se ptají, kdy už začne škola. Ale i mnohé britské školy mají vážné problémy.

10. 6. 2008

Je pravda, že situace s kvalitou učitelů je leckdy neuspokojivá. Jaký je ale důvod tohoto tristního stavu? Ve velké míře je mnoho učitelů angličtiny "předělanými" ruštináři, ale zdaleka nejvíc je učitelů angličtiny nekvalifikovaných. Občas je jedinou kvalifikací pobyt v anglicky mluvící zemi (Přičemž základní náplní takovéhoto pobytu je celodenní práce s ročním anglickým miminem a noční opíjení se s krajany v pubech. Úroveň angličtiny takovýchto samouků je leckdy děsivá.) Troufnu si tvrdit, že panu Golgovi by se patrně nestalo, že by mu učitelka "angličtiny" nerozuměla, pokud by se setkal s absolventem dejme tomu pedagogické fakulty v Praze nebo v Plzni (O dalších školách nemám reference, ale nepochybuji o tom, že jejich úroveň je adekvátní). Co ale dotáhne takového absolventa do školství - 16,000 hrubého jako nástupní plat? To bych tedy pochyboval - v soukromé sféře si takovýto absolvent, pokud bude mít smůlu, vydělá nejméně dvakrát tolik.

Proto na mě jako z jiného světa působí návrh pana W. Bartoše, který si myslí, že pro výuku ve škole je dostatečná kvalifikace maturanta. Jelikož jsem před několika týdnů byl u maturit "špičkových" studentů (v různých srovnávacích testech se umísťují například v první desítce z 1700 škol), troufal bych si tomuto legračnímu názoru oponovat. Stejně tak se nedivím, že se učitelé bouří, pokud dostanou přidáno 150,- Kč měsíčně při 7% inflaci.

Určitě bych však s panem Golgem souhlasil, aby někdo kvalitu učitelů sledoval. Ještě však poznámka na závěr: Pokud byste, pane Golgo, takovouto lžiučitelku ze školy vyhodil a pokud byste jich vyházel třeba tisíc, kde byste vzal někoho, kdo by tu angličinu nakonec učil?

Pozn. JČ: Proč předstírat, že v ČR existuje školství? To je snad lepší lžiučitele vyhodit, ne? Aspoň by se to muselo řešit.

10. 6. 2008
reakce nejen na článek Jana Čulíka o tom, že "Štěpán Kotrba nerozumí potřebám moderní společnosti" a poznámek na to navazujících, ale i jako pokračování tezí o tom, že "Problém možná nejsou jen učitelé, ale cíle vzdělávání"

Souhlasím s Rudolfem Zahradníkem, čestným předsedou Akademie věd ČR , jestliže říká, že mnohé vysoké školy nedosahují dnes ani úrovně odborných učilišť. Jak by také mohly, když zde učí pedagogové, z těchto škol vyšlí a praxí mnohdy ani nepoznamenaní. Píší učebnice, plné citátů druhých a nutí memorovat své žáky nesmysly. A žákům zase nejde o nic jiného, než o papír jako poukázku na zaměstnání nicotného úředníka, vytvářejícího dokumenty, které většinou nikdo nečte. Přesvědčení Jana Čulíka o tom, že se rodí neomezený počet studijních géniů, připomíná ono úsloví o maršálské holi v každé vojínově tornistře. Je optimismem, dávající smysl práce pedagogům, že génia lze objevit v jakémkoliv člověku a studijním typem se může stát každý, kdo najde "svého guru", onoho mýtického učitele moudrosti. Pedagogika připouští, že do každé husy se dá nacpat šiška. Biologie to potvrzuje. Psychologie ovšem připouští, že ne každá husa tu šišku stráví a jsou i husy, které se šiškou zadusí - šokem. Svět potřebuje neomezené množství hus.

10. 6. 2008

Je opravdu zvláštní, jak Štěpán Kotrba zarytě hájí zastaralý status quo, a to v mnoha oblastech lidské činnosti. Přesvědčení, že většina obyvatelstva jsou idioti, s nimiž se "nedá pracovat", je zvláštní idiocií středoevropského prostoru - je svou podstatou hluboce nedemokratické.

Je to postoj z devatenáctého století, kdy vládly v Evropě namyšlené miniaturní elity - protože většina národa musela dělat mechanickou práci.

9. 6. 2008

Uvedu několik faktů:

1) Absolvoval jsem gymnázium v roce 1999. V tomtéž roce ze 107 021 přihlášených na VŠ bylo přijato 44 544 (cca 41,6%).

V roce 2006/07 se na VŠ hlásilo 137 836, přijato bylo 89 075 (tj. 70%).

Nemám čas provádět podrobnější statistické rešerše (a navíc statistika je nejvyšší druh lži, jak víme), ale z těchto dvou údajů je přece zjevné, že struktura uchazečů se velice proměnila - a pozitivním směrem to není.

9. 6. 2008

Stávka zaměstananců je prostředek, jak donutit zaměstnavatele zvýšit platy. Není to způsob, jak zvýšit kvalitu zaměstnanců. Stávkují zaměstnanci kvalitní i méně kvalitní za základní tarify.

Tzv. diferenciace v odměňování za kvailtu práce je věcí manažerů a organizace podniku či úřadu. I manažeři jsou dobří a špatní a ti dobří umějí lepší zaměstnance lépe odměnit, aniž by popudili ty méně schopné.

Systém odměňování musí být takový, aby ho všichni respektovali, včetně rozdílů podle kvalifikace a kvality.

9. 6. 2008

Zaujal mě Vás článek o školství a následné reakce pana Kotrby a Vaše. V posledním čísle Scientific American vyšel úžasný článek "How to Release Your Inner Genius (Jak uvolnit vašeho vnitřního génia)". Ten říká, že k vybudování experta, dobrého sportovce, mistra v šachu, prostě k vybudování znalostní dovednosti je nezbytně nutná správná vyučovací metoda a motivace. Dokonce se zmiňuje, že talent není klíčový, píše Luboš Král.

9. 6. 2008
reakce na povzdechy šéfredaktora Jana Čulíka nad otřesnou úrovní maturantů pod titulkem "Učitele by bylo zapotřebí ze škol vypráskat, ne přidávat jim na platech"

Požadavky politiků v minulých letech, aby většina populačního ročníku ukončila středoškolské vzdělání, nese ovoce. Trpké. Ne všichni poznají rozdíl mezi tvrdým a měkkým i za situace, kdy mládež nečte kvalitní literaturu, neb sleduje televizní seriály, Pawlowská a Viewegh jsou nejčtenějšími autory, nejčtenějšími knihami jsou sešity Červené knihovny, nejčtennějším periodikem je Blesk (Blesk 1,51 milionu čtenářů, Mladá fronta Dnes 1,08 milionu, Lidové noviny 226 tisíc čtenářů) a do médií se dostávají i pologramotní novináři.

Úroveň maturitních zkoušek pod státním diktátem řízeně poklesla. A v tom je problém. Ne kvalita, ale množství absolventů se dnes hodnotí. Podle toho vypadá výsledek. Za málo peněz málo muziky.

9. 6. 2008

Hovořil jsem s nedávnou maturantkou o výuce angličtiny na středních školách v ČR. Je stále postižena tímtéž jako před čtyřiceti lety. Namísto toho, aby učitelé žáky naučili normálně mluvit, nutí je biflovat se encyklopedické informace, například údaje z anglické historie, případně posloupnost vlády různých anglických králů... :)

Praktická výuka, jejímž cílem musí být poradit si ve světě, být originální, zvídavý, svobodný a vymýšlet nová zajímavá řešení, je v českých školách nahrazována nucením učit se nazpaměť povětšinou irelevantní encyklopedické údaje. Anebo, jak o tom svědčily letošní přijímací zkoušky na vysokých školách, se na středních školách už neučí vůbec nic.

Proč není součástí diskuse o nízkých platech učitelů analýza způsobu jejich práce? Britská vláda nedávno varovala, že pokud se nejhorší školy v Británii nezlepší, a definovala velmi přesná kritéria, podle nichž se to bude poměřovat, ty školy prostě zruší. V ČR by se ovšem muselo zrušit skoro celé školství, ale pro ne? Proč si hrát na to, že Česká republika má školy, když tomu tak zřejmě často vlastně ani není.

9. 6. 2008

Vážení stávkující kolegové,

pokud je Vaším cílem, jak se všeobecně tvrdí (ve sdělovacích prostředcích a Vy to po nich opakujete), všechny ty různé zdejší řídící úředníky upozornit na odměňování českých učitelů žebráckou mzdou, jde o cíl velmi naivní, neboť oni úředníci toto vše velmi dobře vědí už šedesát let a nejen, že šedesát let na nás kašlou, ale chystají se na nás kašlat dál i po Vaší stávce, a to na věčné časy a nikdy jinak. Jediným efektem takovéto stávky bude, že každý z Vás při své mnohdy už opravdu zoufalé finanční situaci paradoxně přispěje do oné pověstné černé úřednické veledíry nějakými 500 -- 800 Kč své denní mzdy, která mu za den stávky pochopitelně nebude vyplacena., píše Vladimír Bidlas.

10. 6. 2008

Se zájmem jsem sledoval poměrně rozsáhlou polemiku, kterou v Britských listech vyvolaly názory anglického bohemisty Roberta Pynsenta. Doplním ji jen citátem vztahujícím se k Pynsentovu výroku, že "Karel Čapek byl tichošlápkem (...) prostřednosti," upozorňuje šéfredaktor Tvaru Lubor Kasal::

"Sedí [Karel Čapek] za pecí, šafářuje obezřetně na svém výnosném literárním statku a vyhýbá se opatrně každému boji a každé ráně; tichošlápkaří v nejspanilejších a nejlíbivějších a také nejpohodlnějších myšlenkových bačkorách podšitých idylickou vatou. A nejen to: pěje nadšené hymny na tu veřejnou moc, která hájí »pořádek a klid« a přispívá tak k tomu, že se nějaká ta neberná nesnese příliš zaslouženě na jeho líbeznou vychytralou pštrosí hlavičku, která ví velmi dobře, kde je nejbližší písek, aby se mohla do něho schovat a nevidět, co má vidět a když má vidět."

Šalda, F. X. Karel Čapek "diskutuje". in Šaldův zápisník II., 1929--1930. str. 196
Československý spisovatel, Praha 1991

10. 6. 2008

Nedávné články Jana Čulíka, Jana Makovičky, Lukáše Zádrapy a Víta Bezdíčka mě znovu utvrdily v přesvědčení, že Roberta Pynsenta je možno milovat či nenávidět, ale není možno jej přejít s lhostejností.

10. 6. 2008

Lukáš Borovička argumentuje, že kritika "netradičních" úsudků londýnského profesora bohemistiky Roberta Pynsenta vyplývá z kulturního, civilizačního konfliktu mezi konvenčními, stereotypně uvažujícími Čechy a tvůrčím, originálním a hluboce fundovaným cizincem, jehož podnětné a nové závěry, založené na hlubokém studiu zkoumaných textů i dalšího materiálu jeho konvečně založení a nevzdělaní, v tradičních mýtech žijící čeští kolegové zlobně odmítají.

Situace je však poněkud složitější. Některé Pynsentovy úsudky energicky odmítá tu a tam i některý britský kolega. Takže kulturní rozdílností mezi ČR a Británií to asi nebude. Pokusím se věc vysvětlit. Dokonale chápu okouzlení pražských studentů, kteří se dostaví na Pynsentův londýnský seminář a zažijí tam něco, co v životě v České republice nezažili: totiž podrobný kritický rozbor jednotlivých literárních textů, větu po větě - to se skutečně na českých školách většinou nepraktikuje.

10. 6. 2008

Na stránkách BL se snad ještě nestalo, aby jeden autor hrozil jiným autorům ZDE (BL 16.5. 2008) a ZDE (BL 19.5. 2008), že si zaslouží pár facek. Nečetl jsem rovněž v BL polemiku vedenou (vědeckým pracovníkem!) s takovým osobním záštím a osobními útoky a s takovou zpupností, jak to dělá pan Bezdíček (BL 4.6. 2008). To je pro mne docela šokující pojetí demokracie. Poněvadž mě Vít Bezdíček přímo k odpovědi vyzývá, reaguji a doufám, že to z mé strany nebude považováno za "nestoudnou drzost".

10. 6. 2008
Překvapivá metafora je víc než zlatý prsten na ruce.
Jaroslav Seifert, Být básníkem

"Udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi bylo morálním políčkem Husákovu režimu," pravil zde v flamewarové polemice nějakých dvou britských univerzit kterýsi bohemista jména mně neznámého a snažil se tím dokázat pravdivost své teze. Prozradil tím nechtěně, jak pomíjivé jsou soudy hlupáků i ocenění mocných, byť s dvěma akademickými tituly před a jedním za jménem. A o co lépe je na tom básník, který byl sice věnčen režimními státními cenami v letech 1936, 1955, 1967 a 1968, který byl ovšem několika generacemi obyčejných lidí milován nikoliv proto, že podepsal Prohlášení Charty 77 (na to všichni kašlali vždycky), ale proto, že do veršů vtělil život a pocity svých vrstevníků. Že lidem mluvil z duše. Že formuloval jazykem poezie to, co jiní nedovedli vypovědět ani jako prózu. Kašlu vám na fangle i odsudky, vážení teoretici, žvanilové a nafoukanci. Pro mě je Seifert básníkem dodnes. Básníkem doby, která už nikdy nebude a nic než vzpomínky na mládí po ní zanedlouho ani nezbude. Kašlu vám na fangle i odsudky, páni profesoři. Pro mě je Seifert básníkem a básníkem i bude. I když vy se ve vašich vzájemných sporech k smrti ubijete. Dutost a nadutost jdou totiž ruku v ruce. A básník, básník se směje.

Noc, majitelka tmy,
vylévá z nebe kvapem červánky
jako krvavou vodu,
ve které probodnut byl Marat
dýkou krásné plavovlásky,
a počíná od lidí odtrhávat
jejich vlastní stíny,
jako krejčí odtrhává rukávy,
když zkouší sako.

Všechno tu na světě již bylo,
nic není nového,
ale běda milencům,
kteří nedovedou v každém polibku
objevit nový květ.

Jaroslav Seifert, úryvek z básně Morový sloup, Dílo Jaroslava Seiferta, sv. 11

Hitoshi Murayama
9. 6. 2008

Po sto šedesáti letech obchází Evropou opět strašidlo. Není to marx-engelsovské strašidlo komunismu, ale strašidlo matematiky. Debaty, které se vedou kolem povinné maturity z matematiky, jsou po mentální úrovni skutečně z kategorie těch parlamentních. O to je smutnější, že je vedou lidé, kteří se prohlašují za odborníky ve všem možném, pedagogiku a matematiku nevyjímaje. Ozývají se slova o tom, že zkouška z matematiky znepřístupní středoškolské vzdělání podstatnému procentu žáků středních škol, protože prostě nebudou schopni zkoušku z matematiky udělat. Vůbec nejhorší jsou takoví, kteří říkají, že mladý člověk má třeba talent na biologii, ale matematiku prostě nezvládne.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   
28. 4. 2008 Senát si není jist Lisabonskou smlouvou a jejím souladem s Ústavou ČR Jan  Zeman
28. 4. 2008 Žádost o posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR   
24. 4. 2008 Bobošíková kritizuje Evropskou unii Jana  Bobošíková
14. 4. 2008 Zmluva a mluva Michal  Polák

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová