15. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Libanon
15. 8. 2006

Andrew Buncombe napsal 14. srpna v Independentu, že Bush vidí válku v Libanonu jako předehru k útoku na Írán. Opírá se přitom o zjištění Seymoura Hershe, publikovaná téhož dne v magazínu The New Yorker.

Podle Hershe byla Bushova administrativa s předstihem informována o izraelských přípravách k válce v Libanonu a dala jim zelenou. Plány byly hotovy dávno předtím, než došlo k únosu dvou izraelských vojáků, který byl označen za oficiální důvod zahájení vojenských operací ze strany Izraele. Leccos opravdu nasvědčuje tomu, že únos nebyl skutečným důvodem zahájení války. Smrt více jak stovky Izraelců totiž nevedla k vysvobození zajatých vojáků a je otázka, zda jsou unesení v tuto chvíli vůbec ještě naživu.

Sloupek
Vít Slíva

Sedím v zahradní restauraci u sklínky piva
a přes slzy vidím, jak mým dospělým synům
roztáčejí kolo štěstí.
Nechce se mi věřit, že už nejsou děti
a že se mé hrkavé srdce
za chvíli zastaví.

Vít Slíva * 11.1.1951 v Hradci u Opavy

Básník.Vystudoval na Filozofické fakultě UJEP (dnes MU) v Brně obor čeština-latina. Učí na Biskupském gymnáziu v Brně. Vydal sbírky veršů Nepokoj hodin (1984), Černé písmo (1990), Volské oko (1997), Tanec v pochované base (1998), Na zdech stíny osik (1999), Grave (2001), Bubnování na sudy (2002) a Rodný hrob (2004). Je členem občanského sdružení Weles a spolupracuje na vydávání stejnojmenného časopisu.

z knihy Boudní muzika, Host, Brno 2006 vybral Štefan Švec, ilustrační fotografika Š. Kotrba

15. 8. 2006

Jak vznikají komentáře v českém tisku? Vypadá to, že vznikají za domácí úlohu ve formě úvahy na téma "Protiraketová základna", kterou jeden vymyslel a ostatní opsali. Drobnými rozdíly se nenechejte mást, každý snad někdo ve škole opisoval a pro ty nejpoctivější bych jen uvedl, že když se opisuje domácí úloha, je třeba změnit věci tak, aby to nebylo moc nápadné. Když se opisuje v matematice, horší žák udělá nějakou malou botu, aby nebyl v podezření kvůli bezchybnosti, ve slohu se změní většinou jen slova, protože na obsahovou změnu není většinou dost důvtipu.

Kdo to vymyslel a kdo opsal se často nedá zjistit. Hodnověrně zjistit se to nedá ani u českých komentátorů.

Dráha střely, vypálená z jižního Iránu na New York a Los Angeles - Google Earth
15. 8. 2006

Jedním z význačných rysů člověka je schopnost tázat se, pochybovat, klást otázky; a hledat na ně odpovědi.

Touto schopností a puzením zkoumat, co je dobré a správné, vynikali takoví velikáni, jako byl např. Ibn Síná nebo Erasmus Rotterdamský; ale i mnozí další. Naopak ti, kdo na možnost ptát se a hledat odpovědi abdikovali, zanechali v historii nejednu temnou stopu. Připomeňme jen Adolfa Eichmanna: Nebyla snad jeho oddanost povinnosti projevem jisté lenosti ducha? Nedošlo snad k tak mnohým hrůzným zločinům v průběhu druhé světové války právě proto, že ti, kdo mohli, se neptali a nechtěli vědět?

Podobnými myšlenkami se mohl zaobírat divák, který v neděli 13. srpna 2006 sledoval pořad České televize Otázky Václava Moravce.

Viz však polemiku Karla Dolejšího "Jak by Írán (ne)zaútočil na USA"

15. 8. 2006

Posílám několik poznámek k Vašemu dnešnímu článku v němž s odvoláním na Borise Valníčka tvrdíte, že je nesmysl, aby Írán případně odpaloval rakety na USA západním směrem a připravil se tak o využití efektu zemské rotace.

15. 8. 2006

Pokračující chaos na britských letištích

Asi 10 000 zavazadel bylo ztraceno na britských letištích

Asi 10 000 zavazadel nedorazilo na místo určení spolu s cestujícím od doby, kdy začala v Británii minulý týden protiteroristická opatření, uvedla letecká společnost British Airways. Asi polovina z nich stále čeká na britských letištích na dopravu na místo určení.

Cestující na třech nejrušnějších britských letištích čelili v úterý už šestému dni chaosu a rušení letů.

Letecká společnost British Airways zrušila 41 letů z Heathrow a 11 z Gatwicku, levná letecká společnost Ryanair zrušila 8 letů ze Stansteadu.

Firma British Airways konstatovala, že se rozhodla zrušit lety v neděli, na základě "prozatímní směrnice" od provozovatele britských letišť BAA, která doporučovala snížit počet letů o 20 procent.

Směrnice byla v pondělí večer zrušena a to přililo oleje do ohně stále ostřejší kontroverze mezi leteckými společnostmi a správou britských letišť. Willie Walsh, generální ředitel společnosti British Airways, konstatoval, že jeho firma bude žalovat správu letišť BAA a bude požadovat finanční odškodnění.

"Od 11. září 2001 ví každý v tomto průmyslovém odvětví, že mohou nastat časy, kdy bude zapotřebí mimořádných bezpečnostních opatření,"řekl Walsh listu Daily Mirror. "Avšak když k té chvíli došlo, BAA neměla připravený plán na to, aby udržela Heathrow v provozu. Fronty na bezpečnostní prohlídky se vinuly kolem všech terminálů jako zlý sen v Disneylandu."

15. 8. 2006

Londýnská letiště:

Mary Henley, její partner a jednoroční dcera letěli v pátek z londýnského letiště Heathrow do Bruselu a v sobotu večer se vrátili do Londýna.

Při pátečním odletu z Londýna byla rodina požádána, aby vložila své klíče i mobilní telefony do svých kufrů.

"Zavazadla do Bruselu nedorazila, ale chápali jsme, že existuje problém, a situaci jsme vyřešili jinak. Ale když jsme se v sobotu vrátili do Heathrow, letiště bylo stále v chaosu - bylo to horší, než když jsme odjížděli.

Po několik hodin jsme se marně snažili získat svá zavazadla. Pak jsme museli nechat náš automobil na letišti, protože klíče k autu byly v kufrech, jak nám bylo nařízeno. Stáli jsme frontu na taxíka - který nás stál 60 liber (asi 2500 Kč), cestovali jsme domů s dítětem, které brečelo, a v noci v sobotu jsme museli u bytu rozbít okno, protože oboje naše domovní klíče byly také v kufrech, jak nám bylo nařízeno."

15. 8. 2006

Pokud prohlásím, že v Česku je početná vrstva obyvatel podrobena teroru a diskriminaci, může se to zdát nadnesené. Bohužel tomu tak není, je to smutný fakt.

Občany postižené paraplegií a pohybující se na vozíku společnost zohledňuje, a i když situace není ideální, roste počet bezbariérových přístupů do veřejných budov i obchodů. Nikoho by nenapadlo úmyslně jim ztěžovat život umělými překážkami. Stejně tak nikdo úmyslně nevytváří překážky pro slabozraké a nevidomé a lidé jim pomáhají handicap překonávat. Tisknou se pro ně knihy Brailovým písmem, pořizují nahrávky, zprostředkovává se přístup k počítačům. Je to tak správné a jakékoliv počínání, které by jim znesnadňovalo existenci, je hanebná neslušnost.

Zcela jiná situace je u lidí se sluchovým postižením.

Michael Marčák: V jednání o vládě je to teď každý s každým, jak v tom politickém grupensexu  poznáme, po kom ten parchant je ?
15. 8. 2006

15. 8. 2006

Případná menšinová vláda Občanské demokratické strany, kterou by podporovala, sociální demokracie, bude chtě nechtě podezírána z toho, že se opírá o novou opoziční smlouvu. Veřejnost by bylo by v podstatě nemožné přesvědčit, že se taková vláda neopírá o neprůhledné zákulisní dohody.

K podezření, že takové dohody existují, by vedla především skutečnost, že ČSSD v současnosti drží v ruce karty, s nimiž může usilovat o mnohem solidnější výsledek, než je menšinová vláda ODS.

15. 8. 2006

Paroubkův populismus: Teď je proti americkým základnám v České republice. Proč se o tom začal vyjadřovat až nyní?

Paroubek: "(...) tak si nemyslím, že je aktuálně potřebné zřizovat tady protiraketovou základnu Spojených států."

Z jeho první věty chápu, že si Paroubek nemyslí, že je zapotřebí americké základny "aktuálně", "právě teď". Nevidím, že by zaujal proti americké základě výrazné stanovisko.

Takže skutečnost, že z toho Britské listy udělaly zprávu dne, prostě přistupuje na politikovu hru - a to je úplně základní věc, jakou bychom neměli dělat.

Naše povinnost jako reportérů je studovat, co Paroubek řekl, ale kriticky - naší rolí je trvat na otázce, abychom přesně zjistili, co chce v té věci dělat. Jestliže to neuděláme, všechno, co budeme mít, je jen jeho názor - a to nikoliv zrovna silný (výrok: "si nemyslím, že je aktuálně potřebné" - není zrovna důrazný).

Britské listy tak napomáhají propagandistické strategii premiéra.

Štěpán Kotrba je přesně ta osoba, která by o tomto neměla psát, protože je to člen ČSSD. Takže má osobní, ideologický zájem na tom, aby sdělovací prostředky, přejaly onen spin, že právě Paroubek nás ochrání před Američany.

15. 8. 2006

"Seriál" redaktora MfD Jaroslava Kmenty se zajídá premiérovi - ne snad proto, že by Kmenta na něco přišel sám (to se doposud nikdy nestalo, jak zjistil autor tohoto příspěvku, který měl možnost analyzovat více než tisícovku článků Jaroslava Kmenty za posledních deset let. Vždy se jednalo o donášku informací na klíč...), ale proto, že disponuje protokolem z policejního výslechu premiéra, vytrhává ze souvislostí informace zde obsažené a ovlivňuje tímto selektivním zveřejňováním trestní stíhání lidí, které Paroubek z ministerstva vyhodil a nechal stíhat. To si alespoň myslí premiér Paroubek, který zaslal médiím vyjádření k článku včerejší Mladé fronty Dnes, ve kterém "natvrdo" konstatuje, že redaktor Kmenta v článku předjímá průběh hlavního líčení, zastává se obviněných, kteří jsou stíháni pro závažnou trestnou činnost, zpochybňuje dokonce dozorovou činnost Vrchního státního zastupitelství, může i ovlivnit soud a tím vším narušuje průběh trestního řízení... Předseda vlády chce proto podat na Kmentu žalobu.

reakce z Úřadu vlády ZDE

14. 8. 2006

Jak je ošidné rezignovat na konkrétními fakty ověřitelnou pravdu a spolehnout se na "oficiální" mediální zdroje a spoléhat se na to, že "novináři mají vždycky pravdu", se přesvědčil dnes odpoledne "protikorupční" aktivista Tomáš Kramár z občanského sdružení "Oživení".

Tento mladý muž, sponzorovaný jako další jemu podobní z občanského združení Oživení, z peněz vlivové struktury amerického miliardáře George Sorose celkem více než 70 000 USD (jen za rok 2004), rozeslal v pondělí v 13:32 zprávu to tom, jak jsou majitelé firmy Certos stíháni za korupci při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničí v rámci kauzy Srba & Tomšovicová a přitom školí v téže činnosti úředníky na ministerstvu jiném.

V rozhovoru, který jsem s ním měl ve 14:28, přiznal, že vycházel při svém obvinění pouze z novin. Noviny ale neinformovaly o zbavení obvinění, na což upozornily v dubnu 2006 Britské listy. Přitom už od března 2006 jsou obviněné osoby z firmy CERTOS na svobodě, soud prokázal a pravomocným rozsudkem osvědčil, že žalovaný skutek se nestal a státní zástupkyně se na místě vzdala odvolání.

Nicméně mediální denunciace prostřednictvím Sorosových aktivistů pokračuje dál. V 14:48 zaslalo Oživení "opravenou" tiskovou zprávu s titulekm "Srbovi lidé jsou opět u veřejných zakázek" , ve které sice přiznává nepravdivost jedné informace, v obvinění dvou mužů z CERTOSu a záměru je ekonomicky poškodit u nového kontraktora ale pokračuje. To už není nedbalost, ale úmysl, který zasluhuje trestní postih. Jiného křivě obvinit z trestné činnosti s úmyslem poškodit jej ekonomicky je nebezpečný trestný čin. Tomáš Kramár se, jak je vidět, nebojí.

Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL
Financování "neziskových" struktur TÉMA BL
15. 8. 2006

Nejsme ovce - od úřednické přepážky k občanské samoobsluze - díl 1.

Redakční úvod: Tento seriál je ohlédnutím autora za deseti lety činnosti týmu, který připravoval a dílčím způsobem i realizoval rámec Státní informační politiky, Koncepce rozvoje informačních systémů veřejné správy a dalších dokumentů a přispěl tím k celkovému rozšíření informatizace ve všech oblastech veřejné správy.

Dá vám nahlédnout do útrob systému státu, možností pohodlného elektronického zdravotnictví, komfortní inteligentní dopravy a a elektronického mýtného, bezplatného dálkového studia univerzit či stoprocentně účinných systémů zabezpečení automobilů před krádeží. Klíčovým termínem je knowledge society - znalostní společnost. Jelikož většina potřebných kroků byla už učiněna a zbývá už jen střípky pospojovat do úhledného puzzle, je možné osvětlit i uvažování tohoto týmu nad možnými riziky ztráty občanských svobod, které by mohla nevhodná modifikace systému a nerespektování informační bezpečnosti a transperentního zacházení s daty přinést. Díky zlému záměru, neznalosti úředníků či arogance politiků nových vlád. Bezpečnost by se mohla změnit v noční můru.

Pod pláštíkem neokonzervativní ideologie "boje proti terorismu" dnes eskalují požadavky BIS či rozvědky na "revizi pravomocí" - čti pokus o získání nekontrolovatelné moci nad informacemi i lidmi - a tak bychom se mohli lehce nadít i vytvoření dokonalé elektronické diktatury, proti které byla StB nevinným hraním dětí na písku. Prefabrikované denunciační zprávy, kao byla ta Kubiceho, by se staly čtivými romány pro voyeury a byly by díky utajeně získaným informacím až příliš podobné literatuře faktu. K nerozeznání od pravdy. Až na to, že by pravdivé nebyly. DEzinformační hry se s inforamční převahou hrát dají... Informace bez kontroly přinášejí moc a moc bez kontroly přinese ještě více informací. Toto je svět, ve kterém žijeme my a žil v něm i mrtvý mafián Mrázek.

Autor tohoto článku se už jednou pokusil odvrátit hrozící nebezpečí - nadměrnou kumulaci dat, plynoucí z extenzivních požadavků zpravodajské služby a policie na sčítání lidu v roce 2001, kdy jinak neškodné a "služebné" technologie byly blízké zneužití jen proto, že nebyly záměrně zachovány požadavky na transparentní bezpečnost zpracovávaných dat. Soukromá iniciativa tehdy vzniklá byla společným krokem čtyř osob a jmenovala se

Nejsme ovce.

15. 8. 2006

Nemíním vstupovat do diskuse o budoucnosti Kuby bez Fidela Castra, konfliktu mezi Izraelem a Libanonem (a Palestinou), oprávněnosti a potřebnosti raketové základny USA v Česku, dokonce ani o neschopnosti racionálního vyřešení povolební situace. Cítím potřebu upozornit na nebezpečí, které hrozí naší společnosti z intolerance vůči odlišnostem.

Možná se to zdá bezvýznamné, ale ve skutečnosti jde o zcela zásadní ohrožení stavu, který rádi nazýváme demokracií. Odlišností míním různost rasovou, společenskou, ale především ideovou!

15. 8. 2006

Čas od času je slyšet nářky nad neutěšenou situací české literatury, jejíž část je před čtenářem buďto zapírána, nebo znicotněna tendenčními odsudky novodobých inkvizitorů a samozvaných cenzorů.

Nezastírejme si však, že ani v samotném společenství spisovatelů není idea scelení nijak zakořeněna. Polistopadová - pravdaže teoretická - příležitost spojit všechny tři proudy národní literatury, totiž literatury disentu, exilu a zjednodušeně takzvané literatury normalizační, zůstala jen zbožným přáním snílků. Vždyť - kým je spisovatel? Žijící klasik říká, že nejjistější způsob, jak se spisovatelem stát - je nešťastné dětství.

15. 8. 2006

Je konopí nebezpečná droga nebo rostlina bohů?

Tisková zpráva k veletrhu KONO-BUSINESS 2006

Občanské sdružení Konopa pořádá 4. ročník veletrhu hospodářského využití konopí KONO-BUSINESS 2006. Od čtvrtka 24. do úterý 29. srpna se mohou návštěvníci zemědělského veletrhu Země Živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích seznamovat s historií a současností pěstování, zpracování a užívání této kulturní rostliny. V šapitó velkoprostorového stanu se představí většina domácích producentů a distributorů konopných produktů: oděvů, kosmetiky, potravin či palivových briket. Chybět nebude ukázka provaznického umění, ruční papír, stavebniny či v přírodě rozložitelné plasty. Připraveno je i konopné občerstvení, v doprovodném programu např. výstava fotografií a módní přehlídka.

15. 8. 2006

K 80. narozeninám

Jsem rád, že už se ti daří lépe a možná se 2. prosince uvidíme na oslavách tvých 80. narozenin. Dnes (neděle) jsem svou pravidelnou nedělní glosu na jednom internetovém serveru věnoval tobě. Komu také jinému? Víš, že jsme se narodili skoro ve stejný den? Já slavím narozeniny jen o den dříve než ty. Nevím, jestli je slušné, že ti tykám, když jsi ve věku mého dědy. Ale my revolucionáři si snad nemusíme na nic hrát, ne?

V západním světě o tobě říkají, že jsi prý diktátor a v kubánských vězeních kvůli tobě zemřelo mnoho lidí. Prý neuznáváš opozici, svobodu slova ani demokratické principy. Já tomu nevěřím. Když vidím ty šťastné davy tisíců lidí s jejich světýlky v očích, tak jim spíše závidím. My v Čechách tu nikoho takového nemáme.

15. 8. 2006
polemika s odsudkem Fabiana Golga vůči Castrově Kubě v článku "Fidelovo pokrytectví: nosí adidas!"

Podivná otázka v titulku neznamená, že se budu zabývat trendy a trajektoriemi, po kterých se bude ubírat Matějská pouť v parku zvaném JuldaFulda (jestlipak mu ještě někdo takhle říká?). Myslím to zcela vážně. Má kočka nějaký životní cíl, přemýšlí o tom, kde bude za měsíc, rok, dva, jaké názory a stanoviska bude mít v budoucnu? A chtěla by se třeba dopracovat k tomu, že bude horlivou zastánkyní komunistické, neoliberální nebo dokonce přímo kompositní teorie?

S naprostou odpovědností a jistotou vám říkám, že kočka si žádné cíle neklade.

Pohybuje se v pevně nastavených pravidlech a vzorcích chování, které se ani s věkem nemění. A vnější události a vlivy pak zpracovává v rámci těchto přesně vytyčených mantinelů. Když je málo myší, zhubne, není tak aktivní, ani ji však nenapadne, aby změnila stravovací návyky a přešla na kukuřici.

15. 8. 2006
polemika s odsudkem Fabiana Golga vůči Castrově Kubě v článku "Fidelovo pokrytectví: nosí adidas!"

V poslednom období sa slovenskí i českí politici a novinári pridali k americkým a hľadajú chodníčky, ako zmeniť na Kube pomery. Prečo? Kubánci sú tretí najšťastnejší a najspokojnejší národ na tejto planéte o čom sa nám Slovákom, Čechom ale aj bohatým Amerikánom môže len snívať. Chceme ďalšiu Juhosláviu či Irak?

Ale nechám Kubu Kubou a začnem rozmýšľať o tom, prečo som menej šťastný, ako Kubánci.

15. 8. 2006
polemika s odsudkem Fabiana Golga vůči Castrově Kubě v článku "Fidelovo pokrytectví: nosí adidas!"

Fabiano Golgo se ptá, kdo je ve skutečnosti Fidel Castro. I když osobně si myslím, že nejlepší by bylo, aby se na Kubě jako Brazilec a novinář působící v Česku pokusil a osobní přijetí a tak si na otázku odpověděl sám, chápu, že dnes, vzhledem ke zdravotním obtížím Fidela Castra, je to asi nelehké.

15. 8. 2006
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Psychologové a genetikové se sice rozcházejí v údajích o tom, kolika procenty se genom, tj. soubor genů, typický pro každého jednotlivce, podílí na vývoji lidského zárodku (většinou uvádějí rozmezí 50-80%), ale shodují se v tom, že je tento podíl stejně významný jako podíl výchovy a prostředí a že se promítá jak do našich vnějších znaků, tak do našeho temperamentu a do naší inteligence. Za pravdu jim dává i obecná zkušenost: Běžně předpokládáme, že syn automechanika zdědí otcovu zručnost a že dcera devadesátileté matky se rovněž dočká vysokého stáří, i když nás skutečnost vyvede někdy nepříjemně z omylu. Dědičné vlivy tedy mohou být jak příslibem, tak přítěží, zejména pokud jde o dispozice k některým zákeřným chorobám.

15. 8. 2006

Když byla koncem července ohlášena protiválečná demonstrace, pořádaná 1. srpna večer Libanonským klubem na Staroměstském náměstí, věnovala tomu mainstreamová média pramalou pozornost. O to pozoruhodnější bylo varovné prohlášení Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, které podobně jako např. americké církevní organizace podporující G. Bushe patří do skupiny evangelikálních církví, jež kladou mj. důraz na doslovný, "jednoznačný" výklad Bible. V tomto prohlášení stálo, že "...organizátoři zneužijí akci k podněcování nenávisti proti židovskému státu. Doporučujeme svým příznivcům a občanům, kteří nesouhlasí s tím, aby se v naší zemi veřejně projevovaly sympatie teroru, aby se na demonstraci osobně dostavili a slušně a jednoznačně vyjádřili svůj názor." (zkráceno). Na Staroměstském náměstí jsem onoho večera byl. Demonstrace, tvořená převážně Libanonci a jejich rodinnými příslušníky byla tichá...až tísnivě tichá, nápadná snad jen libanonskými vlajkami, transparenty a dokumentárními fotografiemi z jižního Bejrútu a dalších válkou zasažených míst.

Také ortodoxní Židé pracují. Někdy... - foto: B.Olšer
15. 8. 2006

O tom, jak Židé zaseli na Blízkém východě sémě imperialismu

Také ortodoxní Židé pracují. Někdy... - foto: B.Olšer

V poslední době je stále častěji slyšet zuřivé invektivy na adresu Izraele z úst muslimů i jim bezvýhradně oddaných příznivců, zejména z řad mladých českých komunistů. O židovském státu prohlašují, že "je nositelem asociální politiky, ohrožující svět brutálním imperialismem, ovládaným bezcitnými oligarchy, kteří na Blízkém východě zaseli sémě antagonismu a zla..."

Podívejme se tedy blíž na historii židovského státu a jeho údajné pravicové protiobčanské snahy. Z podnětu Theodora Herzla a ruských Židů v čele s Chajmem Weizmannem se začalo poprvé vážně mluvit o Židovské národní domovině v Palestině na počátku 20. století. Během I. světové války vzniklo židovské dělnické hnutí, jež se postupně rozdělilo na dva proudy.

15. 8. 2006

Liberalismus jako učení svobody má v celé své šíři delší, známnější a zpracovanější tradici a větší přesah do praktické politiky než zelení. Zformoval se v 19. století jako ideologie měšťanské, obchodnické střední vrstvy, střetající se s pozemkovou šlechtou a absolutistickými panovníky. Je odrazem sporu na konfliktní linii mezi městem a venkovem, zřetelného již v prostředí středověkých stavů a umocněného začátkem průmyslové revoluce.

14. 8. 2006

Virtuální bohoslužba nejen pro dopravní policajty

Koncem července se těžce zranil dvacetiletý Tomáš Petrů ze Zlína, když spadl z kola. Některá periodika (MF Dnes, Týden) začala v této souvislosti psát o tom, že vlastně podle nového silničního zákona by ještě měl zaplatit pokutu, neboť se stal viníkem dopravní nehody, při níž byl zraněn člověk. Považuji to za typický příklad zlomyslnosti, která se naoko drží litery zákona, aby se tak mohla obejít dobrá intence tohoto zákona, jeho duch.

14. 8. 2006

Jiří Paroubek:"... My budeme muset odpovědět na přelomu srpna a září. "
Britské listy: "Ale teprve v listopadu se o tomtéž tématu má bavit na zasedání NATO v Rize..."
Jiří Paroubek:"No dobře... Naši členové se vyjádří - jsou to členové politické strany,určitě to budou politická stanoviska, která budou použitelná jak začátkem září, tak také v listopadu ."
Britské listy: "Jaké je vaše osobní stanovisko?"
Jiří Paroubek: "Já jsem služebník lidu. Takže zcela nepochybně se přizpůsobím v této otázce veřejnému mínění. Pokud chcete slyšet mé stanovisko, tak si nemyslím, že je aktuálně potřebné zřizovat tady protiraketovou základnu Spojených států."

Konečně existuje nezvratný důkaz ignorování závažných politických témat českými mainstreamovými médii, včetně České televize. Premiér Paroubek na dotaz Britských listů odmítl v pátek odpoledne na tiskové konferenci, kterou přenášela ČT24, budování americké raketové základny na území ČR. Ani jedno elektronické médium, ani žádný z deníků či zpravodajských serverů mimo ČTK tuto skutečnost do pondělí ráno nereflektovalo vlastním materiálem. Neučinil tak ani Václav Moravec v nedělním pořadu Otázky VM, ačkoliv se tématu věnoval, záznam ČT24 měl k dispozici a zprávu ČTK přinesly i internetové stránky ČT24.

Americká antiraketová základna na území ČR TÉMA BL

14. 8. 2006

Ušetřte nás šílenců, kteří vidí ve všem sionistická spiknutí

Pokud lidé v bohatých zemí kdy pomyslí na fašismus, většina z nich si myslí, že odumřel ve čtyřicátých letech minulého století. Představa, že lidé dokáží vraždit bez omezení jen pro realizaci neuskutečnitelného snu o vytvoření velké říše je pro ně zatím nesmyslná. Ještě nedávno sami Evropané vraždili bez omezení jménem stejně neuskutečnitelných snů o vytvoření tisícileté německé říše a nového římského impéria, avšak moderní Evropané nevidí, že horečka, kterou inkubovali, nakazila nyní jiné lidi.

Jen pouhých několik minut poté, co byla uzavřena britská letiště, začaly přicházet na naše diskusní fórum hněvivé emaily. "Je to snad jen shoda okolností, že k tomuto došlo právě, když sionisté, Británie a USA napomáhají v Libanonu hromadnému vraždění?" ptal se jeden. "Zvláštní, jak tyto teroristické 'hrozby' dokáží z médií odstranit důležitější zprávy," rozčiloval se jiný.

Přišlo mnoho takových emailů. Všechny byly založeny na předpokladu, že "hrozba" od islamistů (vždycky bylo slovo "hrozba" v uvozovkách) je falešná zpráva, kterou zneužívá vláda k tomu, aby odvedla pozornost důvěřivých mas od Libanonu, Iráku, či od jiných mist v zahraničí, a přivedla je k panice, aby byli ochotni vzdát se ve své zemi občanských svobod. Podle tohoto scénáře nejsou islamisté ničím jiným než pouhými loutkami v rukou západních vlád a mezinárodního židovského spiknutí, které vždycky načasují jejich zatýkání tak, aby to pohřbilo špatné zprávy.

Vzhledem k tomu, že moderní technologie umožňuje každému hlupákovi s připojením na internet, aby šířil své nesmysly, nevěnoval bych těm emailům příliš mnoho pozornosti, jenže ony dobře dokumentují široce zakořeněnou kulturu popírání skutečnosti. Tvrdí, že hrozba je uměle vytvořená a když pak skutečné atentáty anebo zatčení osob, obviněných ze spáchání atentátu, dokáží, že hrozba umělá není, pak argumentují, že "kořenem problému" musí být chování západních vlád a nikoliv logika fašistické ideologie, píše Nick Cohen v týdeníku Observer .

MacGyverův švýcarský  nůž Victorynox v inovované podobě - koupit si ho můžete i v Praze
12. 8. 2006
Zakládám hnutí "Do povětří s lahví v ruce a s úsměvem na rtech". Anebo by museli být při nástupu do letadla všichni ožralí, což by přirozeně vyřadilo pravověrné muslimy z letecké přepravy a islámský terorismus by byl v civilním letectví paralyzován, nebo by se muselo jednat o franchising... Ať jdou někam. Kdyby počkali aspoň týden po těch prosraných Liebermanových primárkách, tak by jim to věřil kromě Ándora Šándora ještě můj malej Ládik, ale takhle?!

Cynicky výsměšná SMS jednoho z přátel, naznačující příliš mnoho silných slov a příliš mnoho silných souvislostí neprovedených atentátů dvacetiletých britských mladíků pákistánského původu s aktivními operacemi PSYOPS americké administrativy, mne přivedla k opětnému studiu. Americká vláda si před časem najala špičkovou komunikační agenturu, aby přesvědčila svět o odůvodněnosti boje proti terorismu a zlotřilosti islamistů. Aby Evropané nebrali americký boj jen jako válku o ropu. Aby milovali US Army. No tak, už je to tady. V Evropě. Už máme důvod. Bát se.

Podnětem k malému průzkumu anorganické i organické chemie nitrátů a peroxidů byla nejen SMS z pátku 11. srpna, ale ve stejný den vyšlý článek "experta" na výbušniny pod šifrou (rm) v deníku Právo. Ten tvrdil na základě vyčteniny z amerického magazínu Jane's, že, se teroristé opět pokusili o propašování triaceton triperoxidu (TATP) na palubu letadla. Proč by to ale, proboha, dělali takhle složitě?

◄ MacGyverův švýcarský nůž Victorynox v počítačově inovované podobě - koupit si ho můžete i v Praze, v Carrefouru na Smíchově

14. 8. 2006

"Pošlu vám článek, kritický vůči plánům na postavení americké základny v ČR. Je dílem několika lidí. Jedná se o dobře postavené lidi a známé osobnosti a obávají se, že jejich jména zveřejníte," ozval se čtenář Britských listů Jan Žižka. Odpověděl jsem, že v demokracii se přece nikdo nemusí obávat zveřejnit svůj názor a že nechápu, proč se "dobře postavení lidé" bojí podepsat. Jan Žižka reagoval: "Asi se má za to, že je v Čechách je silný tlak na proamerickou politiku. Alespoň lidé, kteří zastávají vyšší místa, to tak berou. Logicky, proč jsou téměř všechny sdělovací prostředky proamerické?" - "Dobře postavení lidé" nakonec v sobě nenalezli odvahu podepsat se.

Psáno pro pondělní vydání deníku Metro - 14.8. 2006

Jochen Hellbeck
11. 8. 2006
U autorů těchto deníků existovala hluboce niterná, morální dimenze jejich touhy patřit do společnosti, jíž jsme si dříve, bez studia těchto deníků, nemohli být vědomi. Viděli jsme jen politickou stránku věci a mysleli jsme si, že to určuje všechno. Domnívali jsme se, že sovětští občané se většinou vůči obecnějším cílům revoluce stavěli cynicky. A teď tyto dokumenty ukazují, jak angažovaně se tito lidé stavěli vůči své komunitě i vytváření světové historie.

Německý historik Jochen Hellbeck, působící na Rutgers University ve Spojených státech, vydal pozoruhodnou novou knihu, která na základě studia deníků obyčejných občanů, žijících v Stalinově Rusku dosti podstatně přehodnocuje naše porozumění mentalitě tehdejší společnosti. S dr. Hellbeckem hovořil Jan Čulík v italské Sieně.

Jochen Hellbeck : Revolution on My Mind: Writing a Diary Under Stalin
11. 8. 2006
There is a deeply internal, moral dimension to the quest to belong, which in the absence of this diary literature we simply did not see. We saw the political side and believed that it determined everything. We believed that Soviet citizens for the most part had a cynical attitude toward the larger goals of the revolution. And now these documents reveal how involved they felt in their larger community and in the making of world history.

German historian Jochen Hellbeck, who teaches history at Rutgers University in the United States, has just published a new book which -- analysing personal diaries written by ordinary Soviet citizens in Stalin's times -- quite radically changes our perception of people's attitudes to the Soviet regime of the 1930s. Jan Čulík interviewed Dr. Hellbeck in Siena, Italy.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow   
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících   
14. 8. 2006 Ty absurdní lži o Západě a o islámu   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
14. 8. 2006 Britská vláda snížila bezpečnostní opatření na britských letištích   
13. 8. 2006 Vedoucí britští muslimští představitelé: "Britská zahraniční politika činí Británii terčem útoků"   
13. 8. 2006 Británie: Letecké společnosti kritizují letiště Heathrow za chaos   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Násilné útoky a demokracie   
10. 8. 2006 Scotland Yard "překazil teroristický útok"   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
14. 8. 2006 V Libanonu vešlo v platnost příměří   
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   
9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin   
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
14. 8. 2006 Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé Jiří G. Müller
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
11. 8. 2006 České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968 Jan  Žižka
10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva
14. 8. 2006 Dívka Fráňa  Šrámek
11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
10. 8. 2006 A tak tu stojím... Kateřina  Komorádová
8. 8. 2006 Rukověť kadeta kurýrní služby Daniel  Hradecký
7. 8. 2006 Infantilní Bolek  Hrušenský
3. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
2. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
1. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
31. 7. 2006 Docela malá neděle na malém městě Marcela  Gunázerová

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Český film RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné