12. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Krize v České televizi - 1. 1. 2001
12. 5. 2006

Tak jsem se dozvěděl od ČTK, že má k dispozici dopis, který ještě jeden farář a jedna herečka neodeslali příjemcům. Oba už ale stihli informovat ty, jejichž úkolem je roznášet drby, namísto podávání nezkreslených objektivních a vyvážených informací, jak jim ukládá zákon. Dopis totiž ČTK nezveřejnila, jak by se slušelo, jen informaci o tom, že ho má. A pak už jen jedna paní povídala... Podivný přístup. Bulvární sháňka po obsáhlejším vyjádření obou politiků v předvolebním období může nastat. Aniž kdo četl "Chartu". Vtip je v tom, že příjemcem dopisu má být Rada Českého rozhlasu a odesilatelem jsou stávající a už nejspíše ne budoucí poslanci. Předmětem psaní je pokus dvou "čestných" politiků ovlivnit agendu a jednání Rady. Té Rady, která má být a je nezávislým orgánem.

Média veřejné služby TÉMA BL

Pokus o sametovou revoluci v ČT TÉMA BL
Sloupek
Milan Libiger

I.

- Konečně skutečnost -
škytlo ve mně
když opilá matka
vešla do dveří
začal jsem jásat
když naznačila
že má vážné
zdravotní potíže
- Přežila jsem mrtvičku -
řekla - Vrátí se
nevydržím to
rači skočím z okna
stejně na mě
serete...-

... v televizi jel
jeden klip za druhým
a jen tomu našemu
chyběla hudba

II.

Jak děcka s aktovkama
v autobuse
žduchla do mě z boku
když se svalila přes opěradlo
na gauč

... na rozdíl od školáků
se tomu začala
smát

do Britských listů poslal autor

13. 5. 2006

Štěpán Kotrba je bojovník proti všemu zprava

Při čtení textu Štěpána Kotrby, kterak Karásek s Fischerovou "v praxi názorně ukazují, jak vypadá pokus o vliv stranických sekretariátů na rozhodování nezávislých orgánů", jsem si vzpomněl na jednu drobnost.

14. 5. 2006

Není vyloučeno, že příští měsíc dojde k úplnému uzavření britských univerzit, v rámci eskalující stávky vysokoškolských učitelů. Odborové svazy AUT a NATFHE připravují na 1. června další jednodenní stávku. Má se uskutečnit v době, kdy britské vysoké školy začnou odpírat vyplácení platů a suspendovat učitele, kteří budou i nadále odmítat připravovat zkoušky a známkovat je. Odbory vysokoškolských učitelů požadují zvýšení platů o 23 procent během nadcházejících tří let. Argumentují, že mají britští univerzitní učitelé neférově nízké platy už dvacet let.

Odborové organizace vysokoškolských učitelů obvinily vedení univerzit, že se snaží jejich členy šikanovat a zastrašovat. Varovaly, že dojde k naprostému kolapsu britských univerzit, pokud vedení univerzit nebude souhlasit s novým jednáním.

13. 5. 2006

BRITÁNIE

Od 7. března 2006 vyvíjejí oba odborové svazy britských univerzitních učitelů, NATFHE a AUT, tlak na organizaci vrcholového managementu britských univerzit, aby souhlasil se zvýšením platů univerzitních učitelů o 23 procent -- za poslední léta totiž platy britských vysokoškolských učitelů ve srovnání s jinými vysoce kvalifikovanými odborníky, například lékaři, výrazně poklesly.

12. 5. 2006

Případ Cibulka a Přenosilová

Česká republika má další skandál, týkající se ohledávání hranic svobody slova. Vedení stanice se rozhodlo odvolat Aleše Cibulku, moderátora pořadu Host do domu, vysílaného na stanici Praha, protože nekorigoval "neuctivé" výroky Yvonny Přenosilové o premiéru Paroubkovi, jehož přirovnala k Mussolinimu, a o straně Zelených. Argumentuje, že šlo o porušení Kodexu ČRo. Podle něho si moderátor živého vysílání musí udržet přehled nad situací a být připraven reagovat na neplánované skutečnosti. Pokud se v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že Český rozhlas nemůže dostát povinnostem uloženým zákonem nebo Kodexem, je moderátor živého vysílání oprávněn takovou osobu přerušit, respektive jí odebrat slovo. Jestliže chování nebo projev takové osoby vážně překročí únosnou míru, je povinností průvodce se od chování či výroků takové osoby jménem Českého rozhlasu distancovat. Tolik kodex, který kopíruje v těchto ustanoveních guidelines BBC.

"Pravicový" český tisk (MFD) křičí, že jde o útok na svobodu projevu. "Nejmenovaní novináři" v ČRo se obávají, že budou z rádia vyhozeni, když si dovolí říct "cokoliv".

Je tomu opravdu tak? Jak to vlastně s celou věcí je?

přepis inkriminované části rozhovoru mezi Alešem Cibulkou a Yvonne Přenosilovou ZDE

12. 5. 2006

"Pan Paroubek, jak říkám, si trošku hraje na Mussoliniho, ale to mu, myslím, spíše uškodilo, než aby mu to přidalo," čtou čtenáři médií, že řekla zpěvačka Yvonne Přenosilová v pořadu Českého rozhlasu. Řekla toho zemdleným hlasem ještě daleko více. Moderátor nereagoval a nehoráznosti svého hosta přešel bez jediného slova komentáře.

Když moderátor Aleš Cibulka podepisoval pracovní smlouvu v Českém rozhlase, její součástí byl bezvýhradný souhlas s etickým kodexem tohoto média veřejné služby. Při své mediální zkušenosti si musel být vědom, že i svobodu slova regulují v České republice zákony.

28.04.2006 08:10 Jak to vidí ... ČRo 2 - Praha
Aleš Cibulka & Yvonne Přenosilová
DOWNLOADSTREAM

12. 5. 2006

Nejpřesnější přirovnání Paroubka, chceme-li být superkorektní, je skutečně k Mussolinimu. Nemyslíte si, že možná by na to byl Pa. i hrdej? Já bych tomu klidně věřil, je ze stejného těsta, na těch billboardech se snaží tak propalovat očima, je to typický bolševický zmet.. Hezky to řekla paní Přenosilová. Z české reality začíná být na blití, cenzura na dohled, abychom se zase začali rozhlížet, kam utéct, míní jeden anonym.

12. 5. 2006

Naprosto přesná analýza situace. V poslední době je mi střídavě smutno a k zblití nad tím, co produkují čeští (pseudo)novináři a jak se tím obrovské množství lidí nechává zmanipulovat nebo považuje různé prasárny za normální či dokonce legrační.

Snažte se dostat podobně články do větších novin, Češi potřebují nastavit zrcadlo jako sůl, míní Paul Novotný z Université de Montreal .

12. 5. 2006

Jsou zde a ti lidé chodí mezi námi -- lidé s technologicky posílenými smysly, nadlidskými těly a uměle zvýšenou inteligencí. První lidé, kteří se ve zdraví dožijí 150 let se už zřejmě narodili. Obrovským pokrokem při prodlužování života se tento týden zabýval časopis New Scientist.

Je rok 2050 a Peter Schwartz se rozhoduje, co dál se životem. Už má za sebou dvě úspěšné kariéry a než zemře, asi za padesát let, chce ještě jednu. Tou dobou mu bude kolem 150 let.

V roce 2050 už bude proces stárnutí radikálně zpomalen -- lidem, kterým bude sto let, budou vypadat na padesát, padesátníci a šedesátníci na třicet. Nemoce už tou dobou budou téměř úplně zlikvidovány, píše britský časopis:

15. 5. 2006
tisková zpráva ČT

V rámci služby veřejnosti odvysílá Česká televize v souladu se zákonem o volbách do Parlamentu České republiky (č. 247/1995 Sb.) předvolební spoty kandidujících politických stran, politických hnutí a koalic. Bloky spotů odvysílá Česká televize ve všedních dnech od středy 17. května do úterý 30. května 2006 vždy od 14.45 do 15.55 hodin, v sobotu 20. května 2006 a v sobotu 27. května 2006 od 12.05 do 13.15 hodin, a to vždy na programu ČT1. V neděli 21. května 2006 a v neděli 28. května 2006 Česká televize předvolební spoty vysílat nebude a zachová svou obvyklou nedělní programovou skladbu.

12. 5. 2006

Americký Národní bezpečnostní úřad (National Security Agency) shromažďuje už od roku 2001 pro americkou vládu informace o telefonních rozhovorech desítek milionů amerických občanů. Informoval o tom list USA Today.

12. 5. 2006

"Žije mezi námi. Užívá výhod našeho sociálního zabezpečení. Navštěvuje stejné obchody jako kdokoli z nás. Jezdí možná stejnou tramvají, autobusem, metrem. Liší se jen tím, že má stále dostatek tuzexových poukázek". Jak tajemně se začíná odvíjet článek Jaroslava Kojzara "Pod maskou revoluční fráze" z Rudého práva z 18. června 1988! Ne, Kojzar tenkrát nepsal scénář k filmu Bony a klid o pražských vexlácích, když ukazoval prstem na ty, kterým z kapes kouká podezřele moc "poukázek". "Odhalil" tehdy, že jeden ze "skupiny tzv. disidentů", Petr Uhl, ač se hlásí k levici a chce "revidovat marxisticko-leninské učení", je vlastně řízen a placen odněkud z pozadí silami z "druhé strany hranic", s nimiž si "prostřednictvím Pavla Tigrida a dalších poúnorových či posrpnových emigrantů či svých přátel ze IV. Internacionály koresponduje".

12. 5. 2006

Asi jsem profesionálně deformovaný. Deformovaný třeba i dlouhodobými pobyty v zahraničí. V zahraničí coby diplomat reprezentující svou vlast. Mnohokrát za posledních deset dnů, které otřásly předvolební kampaní, jsem přemýšlel o tom, co mi nesedí na "případu Jacques." Vrtalo mi to opětovně hlavou a stále se vracela nějaká neuchopitelná myšlenka a zkušenost.

12. 5. 2006

Monitor Jana Paula

Politikové nemají čas

Když už lidé překonají subjektivní strach i řadu objektivních komplikací a dostanou se nakonec včas k lůžku svého blízkého umírajícího, obvykle vůbec nevědí, jak s ním mají mluvit. Dochází tím často k nejtragičtějším okamžikům, kdy pacient na lůžku cítí v bezprostřední blízkosti falešné naděje ještě větší opuštěnost. Kdyby mohl mluvit, řekl by asi toto: "Víš, synku, to je sice hezké, co říkáš, ale já umírám."

12. 5. 2006
tisková zpráva neziskové organizace Svoboda zvířat

Organizace Svoboda zvířat se v rámci své kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech již dlouhodobě věnuje problematice tzv. pokusných zvířat, kterých ročně umírá v laboratořích okolo 100 milionů. Tento týden bude zahájena nová kampaň, zaměřená čistě na testování kosmetických a čistících prostředků, s výstižným názvem "Oběti krásy."

12. 5. 2006

Při koupi řetízku za 2 780 korun mi k této částce chybělo v hotovosti kolem 80 korun a tak jsem chtěl využít služeb své platební karty. Ani mě moc nepřekvapila reakce majitele obchodu, že raději vezme o oněch 80 korun méně, než abych zaplatil kartou. A tak se také stalo. Zkušenost a věřím, že nikoliv jen moje. Předevčírem rozhodl Nejvyšší správní soud, že podnikatelé mohou požadovat zvláštní poplatky od zákazníků, kteří služby či zboží hradí platební kartou.

12. 5. 2006

Tiskové prohlášení senátora Tomáše Julínka k nekorektní a dezinformační kampani ČSSD "ODS Minus"

Praha 10. 5. 2006 - ODS se důrazně ohrazuje proti tvrzení ČSSD, že chce po případném volebním vítězství zrušit bezplatné zdravotnictví. Návrh Reformy zdravotnictví podle ODS samozřejmě plně respektuje čl. 31 Listiny základních práv a svobod, jenž zaručuje právo na ochranu zdraví a na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění. ODS nemá v úmyslu ústavní garanci bezplatného zdravotnictví rušit, měnit ani obcházet. Cílem ODS je naopak lepší realizace ústavně garantovaného práva na bezplatnou zdravotní péči, prostřednictvím maximálního omezení současné míry korupce a nerovnosti v přístupu k péči.

12. 5. 2006

Se zájmem jsem se ve středu po 13. hodině zaposlouchal do hlavního tématu Motožurnálu Českého rozhlasu, jež se mi zdálo velmi zajímavé: jak jsou správní orgány, které budou od 1. července řešit přestupky řidičů, vyjmuté z pravomoci policie, připraveny plnit tuto svoji novou náročnou povinnost?

11. 5. 2006

Tematický záběr Štěpána Kotrby je impozantní. Sahá od filosofie, přes ekonomii, právo, geopolitiku až k tak jemným finesám vědeckého poznání, jakými je vliv marihuany na lidský mozek a neurotransmise. Aniž bych se dále uchyloval k sarkasmu ohledně jeho příspěvku "Nezávislá závislost na marihuaně", kde se pokouší zpochybnit vyznění epidemiologických vědeckých prací citovaných panem šéfredaktorem Čulíkem o škodlivosti zneužívání konopí -- poukazem na fakt, že se netýkají MECHANISMU jeho působení -- a tedy závěry lze libovolně desinterpretovat, musím konstatovat, že v tomto případě neznalost neomlouvá, míní Vladimír Línek, místopředseda Sekce pro kognitivní neurologii - Neurologické společnosti JEP, a pokračuje:

12. 5. 2006
replika na polemický příspěvek Vladimíra Línka Vliv tématu marihuany na mozek novinářův, ktreý reaguje na článek Nezávislá závislost na marihuaně

Vladimír Línek, místopředseda Sekce pro kognitivní neurologii - Neurologické společnosti JEP, musel chodit v době svých studií i na přednášky z mediální manipulace, nejen ze statistiky. Reaguje totiž velmi efektním způsobem na něco, co nebylo řečeno.

Dispozice jedinců k nadužívání, čili k onomu abusu psychoaktivních látek nerozporuji. Existuje. Jsou jen vrozené či předurčené, nebo i získané? Nevnímám tyto dispozice ale pouze jako určitý typ uspořádání centrálního nervového systému, ale i jako možnou psychosociální a psychosomatickou predestinaci. Která se významným způsobem podílí na tom, zda se z někoho stane "vyhulenec" nebo ne. Nerozporuji ani existenci nějakého vztahu mezi abusem a rozvinutím psychické poruchy. Ale nejen abusem THC. Než ho ale nazvu příčinným vztahem, chce to víc, než strašit lidi jako Komorous. Nebo jako Skála. Jakýkoliv doping příslušných oblastí mozku - abusem jiné psychoaktivní látky než THC může způsobit spuštění mechanismu rozvinutí různých poruch, nejen schizofrenie, ale i depresí či paranoidních bludů. Na to nepotřebuji volat do Bohnic...

12. 5. 2006

Pokud pan Kotrba tvrdí, že mu cosi podsouvám a reaguji na něco, co nebylo řečeno, zopakuji zde úvodní pasáž z jeho příspěvku Nezávislá závislost na marihuaně:

8. 5. 2006

POZOR:

Z nejnovějšího mezinárodního výzkumu vyplývá znepokojivá souvislost mezi intenzivním kouřením konopí a duševními chorobami. Vede se o tom v poslední době v západní Evropě značně rozsáhlá diskuse.

Fakta jsou tato:

  • Existují přesvědčivé důkazy z množství nejrůznějších zdrojů, že kouří-li konopí schizofrenik, zhoršuje to výrazně jeho psychotické příznaky.
  • Existují přesvědčivé důkazy z množství nejrůznějších zdrojů, že dlouhodobé i krátkodobé kouření konopí může vyvolat psychotickou epizodu či schizofrenii u lidí, u nichž je velké riziko schizofrenie - například u těch, kteří mají schizofrenii v rodině.
  • Začínají přicházet důkazy z omezeného množství zdrojů, že dlouhodobé užívání konopí, zejména, pokud se s ním začne v raném dospívání a pokračuje se do dospělosti, může u lidí, u nichž by nemělo existovat žádné riziko anebo jen minimální riziko, vést k vzniku schizofrenie.
  • Za těchto okolností by bylo neseriózní a politicky aktivistické tvrdit, že kouření marihuany "je naprosto bezpečné."

François Bayrou, foto: Štěpán Kotrba
10. 5. 2006

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR BRITSKÝCH LISTŮ

Vinárna V zátiší, nedaleko Karlova mostu v Liliové ulici skrývala 6. května večer mezinárodní společnost, která jako by ani neměla zájem o publicitu. Večerní schůzka byla částí toho méně pracovního programu setkání Rady centristické Evropské demokratické strany, na které se od 5. do 7. května sedm evropských politických stran zabývalo perspektivami Evropské unie. Vedle čestného předsedy EDS Romana Prodiho, který nedávno zvítězil v italských parlamentních volbách, se tak v koalici s jeho La Margheritou objevila Cesta změny Jiřího Lobkowicze. Britské listy u příležitosti tohoto setkání požádaly o rozhovor Françoise Bayroua, předsedu francouzské liberální politické strany Union pour la Démocratie Française a kandidáta politického středu na francouzského prezidenta.

Tématem třičtvrtihodinového rozhovoru byla francouzská politika a politika "obnovy středu", kterou Bayrou reprezentuje. Kulisou bylo francouzské NE Evropské ústavě, levicový strach o sociální republiku, krize pravicové Chiracovy vlády a agenda extrémních politických stran nalevo i napravo, které na "zablokované" francouzské politické scéně posilují svůj vliv.

V každé normální zemi se musí dělat koalice. Ve francouzské politice ne. Tam koalice nejsou... Ale jednoho dne i to bude nutné a koalice i zde vznikat budou. Budou muset vznikat a už jen proto, aby se Francie dostala z té krize, ve které se nyní nachází.

MMM2006
11. 5. 2006

Podepsal jsem - vědomě a při zdravém rozumu, i jako "nezávislý" novinář - petici, která považuje za nepřiměřené trestat studenta střední školy kvůli nálezu tří gramů marihuany vyloučením ze školy. Možná jsem měl na pražské základní škole s rozšířeným vyučováním cizích jazyků či na pražské střední umělecké škole málo přísné učitele. Nebo jsem měl dobré a moudré učitele. Nejen že nejsem sociopat, narkoman, asociál či rovnou zločinec, ale většiny svých učitelů si dodnes vážím. Mimo profesorky ruského jazyka ze střední školy, fanatické komunistky a rusofilky, kvůli jejíž šikaně si vzali život dva mí spolužáci. Je vina sebevraždou dvou mladých lidí. Dvěma zmařenými lidskými životy. Navždy. Odpustky se neprodávají. Nikdy si svou odpovědnost nepřipustila, i když svou vinu si ponese až do hrobu.

Téměř šedesátiletý ředitel Integrované střední školy stavební Pavel Veselý, který učí mladé lidi polovinu svého života, odsoudil studenta své školy na doživotí.

12. 5. 2006

Vážený pane Šuto,

nevím, z jakého důvodů jste usoudil, že jsem se pokusil redukovat následky havárie v Černobylu na vyčíslování počtu mrtvých.

12. 5. 2006

Dovoluji si reagovat na námitku pana Krčka proti mému tvrzení o rakovinotvornosti nikotinu. Děkuji mu za upřesnění i za podporu mé kampaně proti kouření. Dopustila jsem se nepřesnosti, protože místo o rakovinotvorném tabáku jsem mluvila přímo o rakovinotvorném nikotinu (což je každopádně prudký jed).

Nicméně je skutečností, že nejen dehet a hoření, ale i samotný TABÁK je rakovinotvorný.

Látky, které vznikají při kouření, se přidávají k rakovinotvorným účinkům samotného tabáku. Tabák obsahuje 28 karcinogenů, které konzumujete, i když se tabák jen šňupe či žvýká. Nejhorší jsou tzv. tabákové nitrosaminy, které vznikají při pěstování, sušení a fermentaci tabáku Konzumace tabáku i bez hoření způsobuje rakovinu dásní, tváře i ústní dutiny.

Informace si můžete ověřit na oficiálních stránkách o rakovině ze Spojených států amerických ZDE

12. 5. 2006
Reakce na článek Dariny Martykánové "Ideologie a přirozenost"

Jak jsem již předeslal, nechtěl jsem na svoje otázky odpověď...ale když už jsem ji dostal, reakci na některé věci si prostě nemohu odpustit, píše Ladislav Polák.

11. 5. 2006

Inzerát

Hledám policistu, který by byl ochoten mě zmlátit Zn: Nejraději v Praze, přítomnost TV nutná.

Recese? Svým způsobem ano, ale ne tak úplně. Nevím jak jinak upozornit na neřešený problém. Policista Čermák nepochybil zmlácením bezbranné ženy paní Kateřiny Jacques, policista Čermák pochybil v tom, že si vybral nevhodný objekt své zvůle. Kdyby zbil třeba vedle stojící paní, tak se vůbec nic neděje a kdyby to bylo mimo Prahu, tak ani pes neštěkne a na tom se shodneme všichni.

Co mě opravňuje tohle prohlašovat? Je zde taková analogie. Poslechněte si náš příběh, který naprosto nikoho ze zodpovědných lidí nezajímá. A oslovil jsem doslova kdekoho počínaje kabinetem premiéra, regionální politiky, ano ty co dnes před volbami mají plnou pusu blaha nás občanů a schválně říkám náš příběh, protože se netýká pouze mě, ale všech mých spolupracovníků a jejich rodin.

Myslíte si, že kdyby mě ne zmlátil, ale třeba i nějaký policajt zabil a byla u toho kamera, že by snad nastal obrat v naší věci? Ale ne, kam vás vede slepá víra, jsem přesvědčený, že by nepomohla ani smrt člověka, zvlášť když nezastává žádnou státní funkci, protože v tomto státě se dovolají práva pouze lidi, jako paní Kateřina Jacques.

Antifašisté v Budyšíně
11. 5. 2006

Lužičtí Srbové před otázkou, jak se postavit k hnědé hrozbě

Měsíc stará událost, která se odehrála téměř na dohled od česko-německých hraničních sloupků, kromě jiného poskytuje zajímavé srovnání, jak se k obrodě nacismu staví obyvatelé českého hlavního města a obyvatelé okresního města v Horní Lužici. Britské listy v dubnu informovaly o tom, jak neformální metropole Lužických Srbů zažila manévry, jež městské anály přinejmenším od poloviny minulého století nezaznamenaly.

Zopakuji, že krajský úřad v Budyšíně v pátek 7. dubna zakázal pochod "za svobodu projevu" organizovaný ultrapravicovým Lužickým akčním svazkem proti stíhání tzv. revizionistů snažících se popírat vyhlazování Židů v době Hitlerova režimu.

8. 4. 2006 Štěpán Kotrba: Budyšín zůstal pestrý ZDE

Srbská Lužice - národní obrození v 21. století TÉMA BL

10. 5. 2006
Pan ministr se provinil tím, že začal jednat. Zvolil na to poměrně standardní formu, obvyklou v evropských zemích, a to formu neziskových nemocnic. Zjednodušeně tato forma říká: pokud budeš chtít čerpat automaticky peníze z veřejného zdravotního pojištění musíš přijmou naše pravidla hry.

Chtěl bych reagovat na výzvu pana Kartouse a doplnit svůj názor k diskusi o zdravotnictví. Na rozdíl od kolegů nemám problém se pod svoje názory podepsat a nechat je podrobit veřejné oponentuře.

Především, podobně jako v jiných profesích, by jakékoliv problémy -- osobní, firemní, s financováním se v žádném případě neměly dotknout a teď již konkretizuji, pacienta. Můj výkon po stránce odborné i etické musí být zcela bezchybný. To je součást profesionality a já se medicínou živím. Pacienta nezajímá, že mi dítě dělá zkoušky na gymnasium, veřejnost nezajímá, že policistovi Čermákovi je nevěrná manželka. Chce, a to právem, zcela bezchybný výkon. To na okraj a nyní k problémům.

11. 5. 2006
Josef Fronek: Velký anglicko-český slovník - 100 000 anglických hesel a podhesel, více než 200 000 anglických slov a frází a více než 400 000 českých ekvivalentů. stran 1736 ISBN: 80-7335-022-X EAN: 9788073350222, Leda 2006

Po pěti letech práce a dalším roce editorské práce se Josefu Fronkovi, bohemistovi z Glasgow University, který nyní žije v důchodu v Brně, podařilo vydat nový Velký anglicko-český slovník. Slovník byl pokřtěn v neděli 7. 5. hodin na veletrhu Svět knihy v Praze. Má 1700 stránek.

Slovníky Josefa Fronka jsou držiteli několika významných cen. Přinášejí vhled do živé, současné angličtiny a velmi důležité je, že jazykový materiál prezentují na příkladech, tedy často v celých idiomech či větách.

Je symptomatické pro české slovníkářství, že v dnešní době, kdy jsou normálně slovníky dílem velkých pracovních týmů, udělal za posledních více než 10 (spíš 20) let většinu práce v oblasti anglicko-českého a česko-anglického slovníkářství jediný člověk - Josef Fronek. K obrovskému novému dílu blahopřejeme.

11. 5. 2006

9. května 2006, Petrohrad, "Den vítězství"

V úterý jsem byla svědkem toho, jak druhé ruské město křičí a tančí v rámci svých každoročních oslav "dne pobědy" -- dne vítězství, kdy oslavují sovětské vítězství nad fašismem za druhé světové války -- které říkají "Velká vlastenecká válka".

Už čtrnáct dní před tímto svátkem bylo vidět, jak se všude po městě rozvěšují ruské vlajky a taky rudé prapory s jednou zlatou hvězdou v rohu -- což je vlajka, která se zase příliš neodlišuje od praporu, který měla tato země v nedávné minulosti. Na všech možných místech byly také vylepeny plakáty: "Vzpomínáme, jsme hrdi!" a oranžovočerné pásky, připnuté na blůzy a na antény automobilů. Jak jsem chodila městem, připadalo mi to tak trochu podezřelé -- není to všechno vlastně nevhodné? Není to trochu moc, nenaznačuje to náklonnost vůči stavu mysli, kterou tato země údajně před patnácti lety už opustila?

Celý můj život je boj se sionismem. Jeho cílem je vytvoření nového světového pořádku, nadvlády evropské buržoazie. Aby toho mohli dosáhnout, musejí zničit Sovětský svaz. Rusko. Zlikvidovat víru a proměnit ruský národ v kosmopolity bez nacionálního cítění. J.V. Stalin
překlad textu na transparentu ruského demonstranta ►

11. 5. 2006

"No jistě," říká si občan, odchovaný realitou i médii ke skepsi k veličinám a politikům všeho druhu, "no ovšem, paní vrchní ředitelka, paní kandidátka Strany zelených!" A dodává: "kdyby to byl obyčejný anarchista, kterého zmlátí při nějaké té street party nebo technotancovačce, pes by po něm neštěkl. Tahle se předvádí v televizi, píší o ní všechny noviny, padají hlavy nebohých policistů."

Nevrčí jen občan, ulevují si i policajti, protože "ti jen plnili své povinnosti."

Jenže Kateřina Jacques není z té publicity nijak šťastná.

11. 5. 2006

Při příležitosti 61.výročí Pražského květnového povstání a Dne vítězství se již tradičně píše o úloze Ruské osvobozenecké armády ROA při její pomoci povstalcům proti německé přesile. Ta, jak známo, je spojena s jménem svého zakladatele sovětského generála A.A.Vlasova, který shodou okolností v letošním roce má dvě kulatá jubilea : narodil se před 105 lety a od jeho popravy v Moskvě uplynulo 60 let.

U nás se po listopadu 1989 znovu otevřela diskuse o úloze tzv. Ruské osvobozenecké armády ROA v Pražském povstání a jejího velitele, který 14.listopadu 1944 se na Pražském hradě postavil do čela založeného Komitétu pro osvobození národů Ruska KOR s cílem "osvobození Ruska ze jha bolševismu". Není bez zajímavosti, že šlo o akci vyvolanou říšským vedoucím SS Heinrichem Himmlerem.

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války TÉMA BL

Roel Vlasova a ROA při osvobození Prahy TÉMA BL
11. 5. 2006

Nedávno kolem mne projelo terénní BMW řady 5 s naprosto černými okny. Řekl jsem příteli, který se mnou seděl u stolečku na zahrádce před vinotékou, že v tom zase sedí některý z těch zločinců. BMW zastavilo, černé okénko sjelo a řidič na mne volal Ahoj. Byl to jeden hudební skladatel. BMW koupil, jak jsem se později dověděl, v bazaru, nabourané a za velmi nízkou sumu...

Posměch okolí mě přiměl k zamyšlení. Jaké opravdu bohaté lidi vlastně znám?

11. 5. 2006

Cítím se lehce zodpovědný za debatu o feminismu, kterou odpálil můj článek bránící ubohé muže před Elisabeth Badinterovou. Polemika začala jako zblblá moucha kroužit kolem lákavé žárovky ženské a mužské "přirozenosti", snad se ji podaří dalším dryáčnickým titulkem posunout aspoň o krok jinam.

Muslimové mají obecně rádi feministky asi stejně jako feministky muslimy. Přesto je feminismus jako islám. Proč? Protože:

10. 5. 2006

Poté, co jsem napsal článek o zprostředkované zkušenosti s eticky rozporuplným chováním lékaře, jsem se s tímto lékařem osobně sešel. Dozvěděl jsem se hodně zajímavého o názoru jednoho soukromého lékaře o problémech ve zdravotnictví. Sice jsem nezměnil názor na to, že politizace těchto problémů přesáhla a narušila zdravou míru ve vzájemném vztahu lékařů a pacientů, jak se stalo i v popsaném případě, ale daleko více jsem schopen pochopit, že se tento problém projevuje v chování lékařů se snahou dosáhnout větší míry diskuse o skutečných problémech zdravotnictví. Ne o tom, co média dokážou ve své povrchnosti a ve svých tendencích k irealizaci skutečnosti vyjádřit, jako jsou hesla "problémy ve zdravotnictví" "Rath" "ODS" "VZP" "ČLK" "neziskové nemocnice" "akciové společnosti", ale o tom, co skutečně podle nich ohrožuje možnost poskytnout veřejnosti lékařskou péči, která opravdu ochrání jejich zdraví. Zároveň mají návrhy na to, jak ušetřit možná i miliardové položky z rozpočtu resortu zdravotnictví, který je vyživován z veřejných financí.

Proto mě velmi mrzí, že ministerstvo zdravotnictví mělo potřebu umístit zmíněný článek na své webové stránky a udělat z něj propagandu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   

Role generála Vlasova a ROA při osvobození Prahy RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
27. 11. 2003 Den vítězství Petr  Jánský
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   
8. 5. 2003 Vojska generála Vlasova v Čechách Jan  Čulík

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 O matce Milan  Libiger
10. 5. 2006 Filosofská Jiří  Krombholz
9. 5. 2006 Restauracím a jídelnám Marcela  Gunázerová
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
3. 5. 2006 Radost Jaroslav  Bílek
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
28. 4. 2006 Strom Jan  Vladislav
27. 4. 2006 Bázliví milenci Emanuel  Züngel
26. 4. 2006 ■ ■ ■ Jan Katolista Turkyně
25. 4. 2006 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Dovolená ve "Slovenském ráji"   
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   
28. 4. 2006 Školství, jeho reforma a volby František  Augusta
28. 4. 2006 Parodie na maturitu II. Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !