26. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2007

Dokážu si představit, že televize veřejné služby bude ironicky komentovat názory, které jsou založeny na rasové nesnášenlivosti, náboženské intoleranci, na antidemokratických tezích apod. Je pro mě ale záhadou, proč nepoučený redaktor České televize, který je podle Alexandra Vondry stejně hloupý a k rozhodování nezpůsobilý jako každý jiný člověk mimo legislativu a exekutivu, kritizuje názory, které jsou naprosto legitimní a oprávněné. Místo aby zkoumal jejich podstatu, přiblble se jim bez jakéhokoliv argumentu vysmívá.

Spojené státy americké nejednají hloupě, ačkoliv nám to tak mnohdy připadá. Ovšem to co z našeho pohledu často považujeme za hloupost, může být z jiného pohledu bráno jako genialita. Národ vojáka Švejka, jehož vlastnosti jsou českému národu mnohdy připisovány, by to věděl, což jen dokazuje, že nejsme národem vojáka Švejka. Nejsme jím, protože kromě záměny hlouposti a geniality jsme stvořeni k tomu, abychom za submisivitou, omezeností a neschopností sebevědomí, jedním slovem za zbabělostí, viděli naprosto rozlišnou realitu.

Pokud by USA požádaly o možnost postavit některou ze součástí protiraketového deštníku na území Velké Británie, musely by počítat s velmi silným odporem občanských iniciativ stavějících se tvrdě proti.

Sloupek
Štefan Moravčík

obloha ako teplý brloh boha
útulná
s vyležanou jamkou

sunutie neba v koryte hliny
lístie v brázdach živého slnka
semeno to moje líčko...

slovo sa pomaly odlučuje od krvi
v sladkých dotykoch jazyka
s prstom zahlesnutým v hrdle
s pätou v kvasinkách
s dlaňou na dne mláčky mlčania

tvrdý okraj hliny
porastenej machom
blíži sa už k chlebu

škrob sa pomaly preškrabkáva
z dreva na svetlo


(Ze sbírky Slavnosti baránkov)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

26. 2. 2007

Ačkoli americký ministr obrany Robert Gates 2. února prohlásil, že Bushova administrativa neplánuje válku s Íránem, v Pentagonu již vznikl výbor, který takový plán zpracovává. Navržená opatření by měla být uskutečnitelná do 24 hodin od rozkazu vydaného prezidentem. Uvádí to Seymour Hersh v článku Přesměrování (Redirection), který přináší nejnovější číslo magazínu The New Yorker a o němž informuje zpráva agentury Reuters.

Zvláštní výbor byl zřízen při Sboru náčelníků štábu (Joint Chiefs of Staff) před několika měsíci, řekl Hershovi neidentifikovaný zdroj z prostředí výzvědných služeb.

25. 2. 2007

Norman Baker, britský liberálnědemokratický poslanec, který vyšetřoval smrt dr. Davida Kellyho, konstatuje, že je přesvědčen že tento odborník na zbrojní potenciál Iráku za Saddáma Husajna nespáchal v červenci 2003 sebevraždu, ale byl "úmyslně usmrcen jinými osobami".

Baker také získal dopisy, z nichž vyplývá, že koroner, vyšetřující Kellyho smrt, měl pochybnosti o tom, zda vyšetřování lorda Huttona v roce 2003 bude opravdu schopno určit příčinu Kellyho smrti.

Vládní vyšetřování, které prováděl lord Hutton, dospělo k závěru, že Kellyho smrt byla sebevražda, avšak veřejné vyšetřování tohoto případu nebylo nikdy dokončeno.

BBC: "The Conspiracy Files"ZDE

"BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku" TÉMA BL

Pozn. JČ, neděle 23.00: Vynikající hodinový pořad televize BBC podrobně informoval o veškerých pochybnostech nad smrtí dr. Kellyho, včetně přesvědčení jednoho čelného britského právníka s mnoha kontaky na britské a mezinárodní tajné služby, který argumentoval, že dr. Kelly byl zavražděn, protože ho západní vlády považovaly za nebezpečného, a řezná rána na zápěstí prý měla zakrýt bodnutí injekční stříkačkou, jíž měl být Kelly usmrcen. V posledních 15 minutách pak citoval různé nezávislé odborníky, kteří spekulace o násilné Kellyho smrti odmítli. Pořad důsledně dal prostor oběma protikladným stranám, vysvětlil podrobně všechy argumenty a protiargumenty a nepostavil se na žádnou z nich.

26. 2. 2007

Amerika tajně podporuje militantní etnické separatistické skupiny jako součást svých snah o zvýšení tlaku na tamější islámský režim, aby se vzdal svého jaderného programu, píše týdeník The Sunday Telegraph. Tento krok odráží rostoucí znepokojení Washingtonu nad neúspěchy diplomatických iniciativ. CIA prý pomáhá opozičním organizacím mezi početnými etnickými menšinami seskupenými v pohraničních oblastech Íránu. Shrnutí článku připravil Martin Hora.

26. 2. 2007

PRIORITY VEŘEJNOPRÁVNÍ ČESKÉ TELEVIZE:

mail z tiskového oddělení ČT

Vážení kolegové,

Již toto úterý se na obrazovkách ČT premiérově objeví dokument z dílny BBC sledující životní příběh následníka trůnu Velké Británie Prince Williama. Jeho osobnost je pro média po celém světě objektem zájmu, o každém jeho kroku je veřejnost podrobně informována. V poslední době se především probírá jeho vztah se spolužačkou Kate Middleton a spekuluje se nad termínem svatby. V letošním roce oslaví William své pětadvacáté narozeniny, což jistě také neunikne pozornosti novinářů. O těchto a ještě dalších momentech princova života vypovídá dvoudílný snímek, jehož první část uvedeme na ČT1 27.2. od 20,00.

Děkuji.

S pozdravem

Kateřina Vilímková

Pozn. JČ: Na této tiskové zprávě je fascinující způsob myšlení jejích autorů: Představa, že na světě existuje jakýsi "správný názor", "osobnost" (!) prince Williama je "po celém světě" "objektem zájmu", je to všude normální, tak se tomu přizpůsobujeme i my. Svatá prostoto... Svět takový není, je daleko názorově rozrůzněnější. A ty fráze! ("z dílny BBC"). A to hromadění genitivů! ("životní příběh následníka trůnu Velké Británie Prince Williama") - hned čtyři za sebou, to je dobrý! Možná bychom měli pracovníky České televize informovat, že čeština má i jiné pády než genitiv... a taky má jiné slovní druhy než substantiva! :) A "životní příběh" pětadvacetiletého kluka bude asi opravdu složitý...:)

Tupě používaná, nepřemýšlivá inflace slov. Plebejství par excellence. Veřejnoprávní televize má mít určitou úroveň. Ale jsme v Čechách...

Mimochodem, "osobnost" je Komenský nebo Masaryk. Jakýsi mladík William těžko... :)

26. 2. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Doposud byl a je XBR radar spojován výhradně s úkoly, které má plnit v rámci systému protiraketové obrany. Nová evropská lokalita pro uvažovaný radar v Brdech byla podle oficiálního sdělení Spojených států vybrána jako ideální z hlediska funkce s raketovou základnou v Polsku a pokrytí prostorů možného směru útoku balistickými raketami z tzv. "darebáckých států", za které jsou považovány Severní Korea a Írán.

Agentura MDA tvrdí, že úkolem této základny je obrana Spojených států a evropských radarových základen v Norsku a Grónsku. Proč tedy tolik povyku v Rusku, když ruští vedoucí představitelé a specialisté byli průběžně informováni o každém americkém kroku i perspektivních záměrech Američanů? V čem tedy může být zdroj ruských obav, že antirakety v Polsku a radar v Česku jsou chápány jako ohrožení Ruska?

26. 2. 2007

Britské banky budou zřejmě donuceny vrátit zákazníkům poplatky za to, že jejich účet přešel bez předchozího souhlasu banky do mínusu, pokud regulační orgán výslovně prohlásí tyto poplatky za protizákonné. Za vedení konta v bance neplatí britský spotřebitel žádné poplatky, pokud je účet v plusu, avšak banky účtují zákazníkům za předem neschválený pokles do mínusu až 35 liber pokuty. To je protizákonné, neboť banky nesmějí od zákazníků vybírat víc peněz, než kolik stojí příslušný bankovní úkon, nesmějí tedy jim účtovat více, než kolik stojí odeslání varovného dopisu, že zákazníkovi přešel účet do mínusu.

Analytikové z banky Credit Suisse zjistili, že britské banky vydělávají každoročně na poplatcích za neautorizovaný přechod zákazníků do mínusu 1,2 miliardy liber ročně. Podle spotřebitelského zákona mají zákazníci právo požadovat vrácení těchto nezákonných poplatků zpětně až po dobu 6 let, a celkem by mělo jít o částku až 7,2 miliard liber. Poté, co v této věci zahájil kampaň britský list Independent, si stáhlo čtvrt milionu britských občanů z internetu informace o tom, jak zažádat o navrácení těchto ilegálních poplatků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Aneb Přehmat při pokusu zachránit moc mužů v katolické církvi

Řeč o ženách jako o strojích na plození dětí rozrušuje německou veřejnost. Walter Mixa, augsburský katolický německý vojenský biskup vyčetl německé federální ministryni pro rodiny, seniory, ženy a děti, že by z žen by chtěla udělat "stroje na plození dětí" Důvodem k tomu nebyl fakt, že Uršula von der Leyen je matka sedmi dětí, ale že žádala, aby se počet míst v jeslích pro děti mladší tří let do roku 2013 ztrojnásobil.

26. 2. 2007

O novinářské etice

Známý britský televizní imitátor Rory Bremner telefonoval před časem několika čelným britským politikům a předstíral, že je ministr financí Gordon Brown. Naletěla mu na to současná ministryně zahraničních věcí Margaret Beckettová, která se s Bremnerem, o němž si myslela že je skutečně Gordon Brown, bavila o tom, kdo je v britské vládě schopný a kdo je neschopný a kdo by v ní podle jejího názoru měl nebýt. Míra hašteřivosti byla pozoruhodná. Bremner desetiminutový rozhovor nahrál.

Celá věc vyvolala velkou mediální kontroverzi. Televize Channel Four, která vysílá Bremnerovy satirické politické pořady, nahrávku odmítla odvysílat, protože podvodu lze v novinářské praxi použít pouze tehdy, když je to ve veřejném zájmu.

Bremner plánuje zveřejnit nahrávku na internetu.

Beckettová odsoudila to, co charakterizovala jako "bezzásadové a bezprecedentní porušení mého soukromí" a zdůraznila, že o svých kolezích nešíří drby a že si na rozhovor nepamatuje. "Zatáhnout takto někoho do soukromého rozhovoru na základě falešného předpokladu je neobhajitelné."

Mluvčí regulačního orgánu Ofcom konstatoval, že jeho regulace spočívá v tom, že se úřad vyjadřuje pouze k odvysílanému materiálu, dal ale najevo, že provokační telefonní rozhovory by neschválil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

WTC
26. 2. 2007

John Gross, vedoucí americké vědecké studie kolapsu budov Světového obchodního centra dne 11. září 2001, vedené americkým Národním institutem pro standarty a technologii [NIST - National Institute of Standards and Technology], během své přednášky na Texaské univerzitě na dotaz od občanského sdružení Project for the New American Citizen popřel existenci roztavené oceli v troskách WTC s tím, že mu žádná svědectví toto dokládající nejsou známa. Gross oponuje, že místo tragédie osobně navštívil a dle jeho názoru není ani možné, aby vlivem hořícího paliva mohla vzniknout dostatečná teplota pro roztavení oceli.

26. 2. 2007

Noviny přinášejí velice často zprávy o tom, jak postupuje odklon Kanaďanů od kouření. Je ale správné, aby kouření zakazovaly i nemocnice, takže kuřáci tlačící stojany s kapačkami, na které jsou napojeni, odcházejí i v dešti a chladu kus cesty od nemocničního vchodu, protože ani u vchodu se nesmí kouřit? Někteří čtenáři se pohoršují nad bezohledností nemocnic, zatímco jiní čtenáři se pozastavují nad problémem, proč se dávají nemocní lidé léčit čili kladou nároky na čas a zkušenosti lékařů jakož i na léky a při tom si současně ničí zdraví kouřením. Nemohly by se udělat výjimky třeba pro válečné veterány a dovolit aspoň jim, aby si na stará kolena mohli "svobodně" zapálit? Jiní lidé se ale ptají, zdali je snad kouř vydechovaný veterány neškodný...

V Británii ovšem vláda varuje, že v budoucnosti nebude zdravotnictví léčit osoby, kteří si záměrně ničí zdraví kouřením či obezitou, pozn. JČ, podrobnosti ZDE

Až dosud nemohla vláda nikomu zakazovat kouření ve vlastním bytě.

26. 2. 2007

V neděli si v Německu připomenuli 25.únor 1932, od kterého uplynulo již 75 let, ale jeho důsledky nenávratně zjizvily tvář XX. století. Toho dne si poznamenal šéf nacistické propagandy Joseph Goebbels do svého deníku "Od hotelu Kaiserhofu do říšského kancléřství" slova: "Právě přichází zpráva, že byl vůdce jmenován vládní radou v Brunšviku. Jsme všichni přešťastní,že tato podstatná otázka byla vyřešena". Pro nacisty totiž nastala hvězdná hodina; podařilo se jim po velkém úsilí dosáhnout toho, aby Adolf Hitler získal německé státní občanství.

26. 2. 2007

V souvislostí se žádostí USA o provozování radaru na území ČR slýchám tolik blábolů a tak málo správných otázek. Proto jsem se to trochu pokusil napravit. Některé dotazy pouze kladu, ale na některé se snažím i odpovídat. Posuďte sami, zda správně.

26. 2. 2007

O bídě politické kultury dvou našich nejsilnějších politických stran (ČSSD a ODS) toho každý den slýcháváme a čteme hodně a hodně. Obscénní gesta, přehnané výroky zavánějící cynickou kalkulací atd. atd. jsou kontraproduktivní. Soudnou veřejnost natolik otrávily a znechutily, že tento každodenní kabaret některých takzvaných politiků, kterým se nedostává základní znalosti pravidel slušnosti, a který mnohdy nedosahuje ani úrovně a upřímnosti lecjaké "Hospody na růžku", jednoduše přestala vnímat. A pokud někoho zajímá (včetně autora těchto řádků stále se užasle divícího jak neználek v pidi říši zvané český parlament), tak jsou to často jen v uvozovkách diskusní fóra na Internetu, jejichž drtivá většina výkřiků spíše než příspěvků připomíná velmi často asociální subkulturu, píše Kristián Kaufman.

26. 2. 2007

Ve svém článku se autor zabýval reakcí freetekno komunity na zásah PČR na CzechTeku 2005, především v souvislosti s mocenským zápasem ODS a ČSSD. Domnívám se však, že jeho výtka dopadla na nesprávnou půdu -- adresátem by neměli být freeteknaři, nýbrž společenství Policejní stát, které vzniklo za účelem občanského protestu proti zmíněnému zásahu a které se následně začalo paktovat s ODS za účelem prosazení jeho zájmů. Sám jsem byl zakládajícím členem tohoto sdružení a vím velice dobře, že většina jeho členů nejsou freeteknaři, nefigurují v žádném soundsystému a na freeparty jezdili převážně za zábavou.

26. 2. 2007

Mnohá tvrzení Štěpána Kotrby v článku "Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí" jsou pouze jeho zbožným přáním, píše Dalibor Záhora:

Protože se snad oprávněně domnívám, že inspirací k uvedenému článku byl můj otevřený dopis ministru vnitra Langerovi, považuji za vhodné na něj reagovat. Aby nedošlo k nějaké mýlce, nejprve bych rád předeslal, stejně jako to přede mnou učinil Jan Knitl, že se vůbec necítím být nějakým mluvčím technoscény a mé vyjádření jsou pouze mým osobním názorem. Navíc vzhledem k svému věku, patřím stejně jako Štěpán Kotrba do generace, která na freeteknu nevyrostla a tím pádem mi to ani nepřísluší.

26. 2. 2007

Po pravdě řečeno: nechápu, že může někdo tak inteligentní jako Štěpán Kotrba použít tak nevkusný titul svého článku. Pokud by něco takového napsal např. pan Paroubek, pak bych se nedivil vůbec, ale takhle? Je to buď k smíchu nebo k pláči, spíš k smíchu, jsem optimista.

Malá ukázka, z mailu pana Paroubka mně osobně (dostal jsem 19. září 2005):

25. 2. 2007

POLEMIKA

Proč se autor článku skrývá?

Proč se článek ohání slovem neonacismus? Není to znak urputné levicovosti autora článku skrývajícího se pod slovem "redakce"? Myslel jsem si, že redakce BL chce vytvářet diskuzní platformu, která je bez ohledu na následky zaměřená na dostupnou míru pravdivosti (ověřené pravdivosti údajů, na kterých stojí šířená informace) a na šíření osobních názorů - jakési Vox populi, míní Alexander Vojta:

26. 2. 2007
◄ Zatýkání v Berouně, foto: Michal Vlk

Alexandr Vojta se rozčiluje, že konstatování, že redakce Britských listů hodlá berounský incident dále pečlivě sledovat, je výrazem levicového aktivismu. Není. Sledovat, zda police se nedopouští manipulace důkazy a křivých obvinění za účelem zastrašení všech osob, které by chtěli vyjadřovat na ulici svůj názor proti neonacismu a rasismu v Česku hlasitěji, než šeptem, je už tradiční úlohou tohoto listu.

Od té doby, co bylo prokázáno pravomocným rozsudkem soudu, že Policie České republiky křivě svědčila, podvrhla či zatajovala důkazy, křivě obvinila a snažila se dostat do vazby jednoho "neposušného" občana, Radka Mikulu. Na otázku Lhal městský strážník "ve jménu veřejného pořádku" nebo ne? už dnes známe odpověď. ANO. Samosoudkyně navíc porušila práva obžalovaného na obhajobu, odvolací soud ji za to v rozsudku tvrdě kritizoval. Případ NIKE byl ostudou pražské městské policie i pražské justice a už se nikdy - naštěstí - neopakoval. Násilí policie vůči demontratům se ale opakovalo - poslední obětí PROKAZATELNÉ policejní brutality byla Kateřina Jacques.

Video a fotogalerie z Berouna ZDE

Pokušení...
25. 2. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ty, kteří touží „poznat minulost“

Matouš 4,1-11

Je první postní neděle, při které církev čte text o tom, jak byl Ježíš vystaven zkoušce na poušti. Všimněme si jednoho: ta zkouška má daleko k drastickému líčení Ježíšovy smrti, kdy Ježíš je také pokoušen: dokaž své mesiášství tím, že sestoupíš z kříže. Zde, na poušti, zlo nezastrašuje Ježíše hrozbou smrti, ani utrpením -- ďábel naopak nabízí, svádí, pokouší.

V Čechách již každý student rozlišuje dobře mezi zkouškou, která může být pořádným trápením, a pokušením, které naopak bývá značně sexy.

25. 2. 2007

BRITÁNIE:

V rychlosti 152 km/h vykolejil v pátek večer ve 20.15 v horské krajině a nedaleko hranic severní Anglie se Skotskem jižně od města Carlisle nedaleko vesnice Grayrigg expres Londýn-Glasgow. Jedna čtyřiaosmdesátiletá žena přišla o život, osm ze 120 cestujících ve vlaku bylo vážně zraněno a zůstávají v nemocnici. Řidič vlaku, Ian Black, kterého ředitel železniční společnosti Virgin, jíž havarovaný vlak patřil, Richard Branson, označil za hrdinu, se snažil vlak dál řídit poté, co se řítil dalšího tři čtvrtě kilometru mimo koleje. Vozy vlaku Pendolino se zřítily po náspu a vyrvaly při tom desítky kubických metrů zeminy. Po havárii zavládla v pustině naprostá tma. V důsledku vynikajícího designu vlaků Pendolino, který je, podle Bransona "postaven jak tank", bylo při dramatickém železničním neštěstí jen velmi málo obětí.

25. 2. 2007

Nezbývá mi, než souhlasit s celkovým vyzněním autorova článku. Přesto bych si dovolil v několika bodech polemizovat.

Nejprve k formě mého osobního, nicméně otevřeného dopisu. Autorův styl psaní je často velmi expresivní, snad dokonce primárně útočící na city. Ve veřejné debatě je to prostředek dle mého mínění legitimní a proto budu reagovat jako jeden z oslovených "technařů", ač si nijak nenárokuji být mluvčím této velmi barevné "třídy", píše čtenář, který se podepsal jako Jan Knitl.

Vitex - Vítězslav  Dvořák - foto:Štěpán Kotrba
25. 2. 2007

POLICIE CHRÁNILA NEONACISTY

Vitex (vpravo) na archivním snímku Štěpána Kotrby

Policie ČR sdělila Vítězslavu Dvořákovi, známému pod přezdívkou Vitex, sedmadvacetiletému programátorovi a členovi hnutí hippies, obvinění z trestného činu napadení veřejného činitele. Stalo se tak poté, co byl zadržen během protestu proti pochodu neonacistů ulicemi Berouna.

Redakce Britských listů bude tento případ bedlivě sledovat, protože se její fotoreportéři s "obviněným" setkali na řadě demonstrací a mírových pochodů v minulých letech. Nikdy se nechoval jakkoliv agresivně a je vyloučeno, že by - i vzhledem ke své konstituci - dokázal napadnout policistu v protiúderovém oděvu. Redakce Britských listů má velmi vážný důvod se domnívat, že v Berouně došlo policejnímu přehmatu - k zneužití pravomoci veřejného činitele a lživému, účelovému obvinění z trestného činu.

24. 2. 2007
Konferenci 23. 2. 2007 od 14,00 hod. v Parlamentu pod záštitou předsedkyně Petičního výboru Parlamentu JUDr. Zuzky Bebarové-Rujbrové k umístění části systému národní protiraketové obrany USA na území ČR připravilo občanské sdružení Vojáci proti válce s podporou organizací sdružených v Iniciativě Ne základnám.

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Týkala se výstavby Systému národní protiraketové obrany USA a realizace výstavby jeho části v rámci střední Evropy, a to na území ČR a Polska jako jediných států ve střední Evropě, kde má část tohoto systému fungovat. Realizace výstavby této části systému má být na bázi dvoustranných smluv mezi ČR a USA a Polskem a USA. Na konferenci zazněly informace a stanoviska obou stran (zastánců a odpůrců) výstavby tohoto systému na území ČR. Informace se dotkly otázek státní suverenity ČR, ekonomických a zejména bezpečnostních dopadů na ČR a její občany, včetně dopadů na mezinárodní vztahy. A to jednak uvnitř aliancí EU a NATO a jednak ve vztazích se státy, jichž se umístění tohoto systému na území ČR dotkne z hlediska bezpečnostního.

Úvodní vystoupení k problematice vystoupili zástupce ministerstva obrany, který obhajoval pozice vlády k tomuto problému , prof. Jan Keller, prof. Oskar Krejčí, a poté následovala diskuze.

ZVUKOVÝ ZÁZNAM VYSTOUPENÍ ZDE

24. 2. 2007

Bývávalo kdysi dobrým zvykem uvádět zdroje informací, které používáme... ČSSD, konkrétně pánové Zaorálek a Hamáček, si již podruhé vypůjčili argumentaci k radarům, s níž v ČR poprvé přišlo Greenpeace.

Dne 13. února navštívila kancelář Greenpeace žena, která se představila jako novinářka dánského rádia http://www.dr.dk/.

Natočila se mnou skoro hodinový rozhovor. Ten se sice posléze nikde neobjevil, slibovaný záznam nám neposlala a na číslo uvedené na vizitce není možno se dovolat, ale zato Zaorálek, s nímž měla dotyčná mluvit hned další den, tj. 14. února, použil 17. v Právu argument GP operující odlišným pojetím bezpečnosti, než o jakém dosud ČSSD kdykoliv v minulosti hovořila. (Na téma klimatická versus vojenská bezpečnost jsem napsal první článek do Listů v roce 1999; obecně lze říci, že mě k tomuto pojetí přivedl profesor Keller.).

Totéž se stalo v reakci na článek publikovaný 12. února - tentokrát je to ovšem poslanec ČSSD Hamáček, kdo vytahuje něco, co v ČR poprvé publikovalo Greenpeace.

Jsem velmi potěšen, že ČSSD tak důkladně reseršuje nás web a že jsou naše argumenty slyšet - jen škoda, že to právě tato strana nedělala, když byla ještě u moci a mohla jednání o radarů skutečně ovlivnit ;-). A také je škoda, že neuvádí zdroje. Další důvod myslet si, že se ji to všechno pouze momentálně hodí do krámu.

Jan Keller
24. 2. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Příspěvek přednesený na konferenci o politických dopadech výstavby americké raketové základny na území České republiky v Parlamentu dne 23. 2. 2007, kde se zástupcem ministra obrany diskutoval nejen sociolog Jan Keller, ale profesor mezinárodní politiky Oskar Krejčí, vojáci, občané i poslanci.

Dovolte mi, abych se vyjádřil k problematice cizí vojenské základny na našem území. Učiním tak ve dvou krocích. Nejprve si povšimnu několika nejčastějších argumentů stoupenců základny a pokusím se je rozebrat - jak si přeje ministryně obrany - nikoliv z ideologické, ale z čistě logické a věcné stránky. Poté se dotknu několika závažných okolností, o nichž stoupenci základny bohužel vesměs mlčí.

Nejprve tedy k argumentům stoupenců. Není jednoduché se k nim vyjádřit, protože tito lidé tvrdí každou chvíli něco jiného a poměrně často si přitom protiřečí.

Jan Keller - Ostravská univerizta 20:47 
M WMAM MP3S WMA
ministr obrany USA Robert Gates
23. 2. 2007

ANALÝZA

◄ ministr obrany USA Robert Gates

V minulých dnech oživil mezinárodní scénu ministr obrany USA Robert Gates svým válečnickým vystoupením v House Arm Service Committee ve Washingtonu dne 7.2. 2007, ruský prezident Vladimir Putin svým zásadním projevem v Mnichově dne 10.2. 2007. A nakonec následoval i okamžitý "čecháčkovský" studenoválečnický ohlas v českých médiích.

Bez znalostí faktů v širších souvislostech, a nakonec i textů prezentovaných vyjádření by bylo snadné podlehnout dojmu tak nadšeně imputovaném českými médii, že svět se opět vrací do nebezpečného období, neboť "Putin dštil oheň a síru skoro jako za studené války". Alespoň dle "levicového" Práva z 12. 2. 2007 v jeho bulvárním titulku na prvé straně.

Vladimir Putin - foto: Kai Mörk
24. 2. 2007

DOKUMENT

Vladimír Vladimirovič Putin
Buď budeme stejně jako vy budovat mnohamiliardovou protiraketovou obranu, systém protiraketové obrany, a nebo, bereme-li v potaz naše dnešní možnosti -- ekonomické, finanční -- odpovědět asymetricky. Aby všichni pochopili, že ano, systém protiraketové obrany existuje, ale vůči Rusku nemá smysl. Protože máme takovou zbraň, která ho snadno překoná. Právě touto cestou půjdeme. Je to pro nás levnější. Avšak to nijak nesměřuje proti samotným Spojeným státům. Plně souhlasím s vámi, pokud hovoříte o tom, že systém protiraketové obrany není namířen proti nám, pak tedy také naše nová zbraň není namířena proti vám.

Plné znění diskuze následující po proslovu ruského prezidenta Vladimíra Putina na 43. mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, 10. 2. 2007

OTÁZKA: Dobře rozumím Vaší poznámce o nešíření. Zvláště ke konci studené války jsme pozorovali zmenšení rozsahu umísťování jaderných zbraní, avšak viděli jsme nárůst terorizmu. Jaderné materiály musí být spolehlivě zajištěny před teroristy.

OTÁZKA: Dotknu se otázky, která byla položena i spolkové kancléřce. Co se bude dít dále v Kosovu a Srbsku? Jak hodnotíte návrh Maartiho Ahtisaariho? Jaký vliv bude mít Rusko na řešení této otázky?

OTÁZKA: Můžete okomentovat zkušenost ruských vojáků z Čečenska? O Vaší poznámce k energetice: nadnesl jste krátce tržní úlohu energie v politice. Evropská unie má zájem na tom, aby byla uzavřena partnerská dohoda, aby byly zakotveny zásady v oblasti politiky. Jste připraveni zajistit spolehlivost dodávek zdrojů a zakotvit to v této dohodě?

Plné znění proslovu ruského prezidenta Vladimíra Putina na 43. mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, 10. 2. 2007 ZDE

originál diskuze následující po proslovu ruského prezidenta Vladimíra Putina - v ruštině ZDE

23. 2. 2007

"Není důvodu, proč by dobro nemohlo zvítězit nad zlem. Jen se musí andělé zorganizovat po způsobu mafie." Taky už se těšíte, až struktury naší mladé demokracie dosáhnou dokonalosti a efektivnosti Cosa Nostry?

Dosavadní diskuse k americké základně v ČR je sice mírně řečeno nevyvážená, ale i tak se zdá, že může docela dobře posloužit jednomu užitečnému, byť i nezamýšlenému cíli: Nastavuje diskutujícím zrcadlo. A protože, jak praví klasik, nemá smysl nadávat zrcadlu za svou křivou hubu, pojďme se podívat na to, co v něm vlastně vidíme.

Sama se nabízejí dvě klíčová slova: Zájmy a strach.

23. 2. 2007

V Británii by byly proti základnám silné protesty

Úřad britského premiéra Tonyho Blaira v Downing Street uvedl v pátek, že by Blair chtěl, aby se Británie mohla účastnit na projektu raketové obrany. Američtí činitelé však reagovali, že Británie není součástí současných amerických plánů. Kdyby totiž měla Británie postavit na svém území raketové silo či radar, vyvolalo by to obrovské protesty od britského protiválečného hnutí.

Úřad britského premiéra v pátek potvrdil, že by Británie chtěla být součástí amerického systému raketové obrany. Avšak vysoký americký diplomat vyjádřil názor, že USA zatím nemají zájem o umístění základen protiraketové obrany v Británii.

23. 2. 2007

Velká Británie vyjednává se Spojenými státy ohledně toho, že by na britském území umístila část kontroverzního systému protiraketové obrany, jemuž se přezdívá "Syn Hvězdných válek". Deníku Guardian to v pátek potvrdil Blairův úřad v Downing Street.

Pokud by Británie skutečně na své území přijala raketové silo či radar, vyvolalo by to zřejmě velké protesty od protiválečného hnutí, k jakým v Británii docházelo na Greenham Common v osmdesátých letech, připomíná list.

23. 2. 2007

Pod názvem "Klimatická změna na počátku 21. století a její další předpokládaný vývoj" vydal Český hydrometeorologický ústav své oficiální stanovisko k problematice změn klimatu a k hodnotící zprávě IPCC. Celý text je k dispozici ZDE.

Na stránkách katedry meteorologie a ochrany prostředí Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze je dále k dispozici "Summary for Policymakers" 4. hodnotící zprávy IPCC v české verzi ZDE. Jde o neoficiální překlad, sestavený klimatology z KMOP MFF UK.

23. 2. 2007

Pokud se zrovna neděje něco na silnicích nebo v některé z parlamentních komor, valí na nás média informace o bezpočtu kriminálních živlů a všemožných teroristů, kteří dennodenně ohrožují naši (údajně) poklidnou společnost. Ze záplavy stále nedůvěryhodnějších a záměrně zkreslovaných faktů si člověk ta, která mají k realitě nejblíže, vybírá velmi obtížně. Většinou přitom musí zapojovat své úsilí, aby se mu názoru na určitou věc dostalo i z dalších stran.

Abych tento zakořeněný zlozvyk černobílého vnímání světa trochu narušil, rozhodl jsem se na následujících řádcích prezentovat svůj subjektivní pohled na jeden sociální jev, který na českém území úspěšně přetrvává již po více jak čtvrt století. Jedni jej označují za přímou hrozbu pro naši společnost, druzí volí pouze mírnější slovo: problém. Řeč by měla být o chuligánství, kterému se dostává ve sdělovacích prostředcích stále více prostoru.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Ovečky?   
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně   
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
16. 2. 2007 Pointe du Raz Marcela  Zengrová
15. 2. 2007 II. Marcela  Pátková
14. 2. 2007 Malá nádraží Jan  Skácel
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek