26. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2006

Spojené státy a Velká Británie budou muset mít v čele nové politiky, pokud máme vyhrát boj s islámským funadementalismem, míní někdejší šéfredaktor konzervativního britského deníku Daily Telegraph Max Hastings:

Labouristická strana má k diskusi na svém výročním kongresu, který se tento týden koná v Manchesteru, tolik vážných problémů, že Iráku, Afghánistánu, Georgi Bushovi a "válce proti terorismu" se budou řádně věnovat pouze demonstranti před kongresovou halou, píše autor a pokračuje: Přitom není pochyb, že až se bude psát historie této vlády, rozklad důvěry v Tonyho Blaira bude připisován především jeho zahraniční politice.

Sloupek
Kateřina Komorádová

nechci žádný nahý ráno jen s růžovou šálou kolem krku
protože se budím sama
postel vedle je zase prázdná

nechci žádnou hvězdu co ráno klouže lidem do oken
protože na spadlý hvězdy já nevěřím
i můj klín je zase prázdný

nechci žádný úsměvy cizích lidí co pořád někam spěchaj
protože dupou po sesypaným domku z karet
jen moje dlaň je zase prázdná

nechci žádnou vodu ze sklenice touhy
protože tuhle žízeň nemůže utišit
moje rty jsou zase prázdný

nechci žádný svítání
nechci novej den
nechci vítr ve vlasech
a taky nechci cejtit jak dejchá zem

chci tebe

26. 9. 2006

Letos v létě jsme byli na dovolené v Alpách v Národním parku Vysoké Taury. Jeden den jsme strávili procházkou mimo značené cesty v mezinárodní skupině turistů provázené správcem parku. Podle jeho slov došlo za posledních dvacet let k úbytku objemu ledovců na vrcholcích hor asi o 50%. Odhadoval, že při zachování současného trendu zcela zmizí za dalších asi patnáct let. Na dotaz po příčinách tohoto vývoje neváhal ani okamžik. Podle něj za to může liberální kapitalismus a s ním spojená chamtivost. Vážení čeští spoluobčané a příznivci Strany zelených, kdo z nás by měl odvahu říci něco podobného před skupinou naprosto neznámých lidí z celé Evropy? Tento mladý muž, něco mezi 35 až 40 lety, se nebál kritizovat vládnoucí kapitalistický systém!

Obávám se, že toto je jeden z našich největších problémů. Strach ovládá většinu lidí. Po opadu euforie, nakrátko ovládající ulice a náměstí na konci roku 1989, se opět bojíme. Lidé mají strach ze ztráty zaměstnaní, bojí se kritizovat kapitalismus, aby nebyli označeni za komunisty. Ze strachu přijímají povrchní a hloupé fráze o hrozbě rudé totality. Není důležité, jestli s nimi souhlasí, důležité je, že jdou s davem a jsou skryti v bezpečí jeho anonymity. Primitivní antikomunismus, ovládající dnešní vedení Strany zelených, se na tomto strachu jen přiživuje a přispívá k jeho šíření.

Strana zelených stojí na rozcestí. Po delší době se dostali její zástupci do parlamentu a získali podíl na moci. Došlo tím k prolomení voličské psychologické bariéry a její poslanci již mají nyní dobrou naději, že v parlamentu zasednou i v dalších volebních obdobích.

26. 9. 2006
nalezeno na internetu, doplněno

Vláda uspořádá tiskovou konferenci. Na ní oznámí

  • prodej balíku akcií ČEZ
  • fakt, že nebude podporovat výstavbu nového bloku JE

Otázka pro ministry:

  • O kolik procent vláda zvýšila cenu prodávaného balíku ?
  • O koli procent se cena změní, až jiná, leč víceméně tatáž vláda oznámí, že podpoří výstavbu nového bloku ?

Odpověď zasílejte přímo k rukám JUDr. Vesecké, která ale stejně na učiněná podání nereaguje, protože se zabývá odposloucháváním nového ministra vnitra.

ČEZ chce vydat eurobondy v objemu 500 mil. EUR = 14,25 mld. Kč ZDE

Prodej akcií ČEZ budí na trhu nervozitu ZDE
Akcie ČEZ rozhodly o poklesu trhu ZDE
Pražskou burzou proudil ČEZ... vláda počítá s prodejem a za první část chce získat 31 miliard ZDE
O prodeji části ČEZu rozhodnuto ZDE

2 nové bloky pro Temelín + další novinky z akciových trhů ZDE

Ministr průmyslu a obchodu podporuje rozšíření Temelína ZDE
Říman: ČR musí stavět nové jaderné reaktory ZDE
Ministr průmyslu a obchodu : "Česká republika musí usilovat o energetickou nezávislost" ZDE
ČEZ: Potřeba nových jaderných bloků do roku 2020 ZDE
26. 9. 2006

Praha a terorismus mi příliš k sobě nejdou dohromady. Československo vždy pilně cvičilo příslušníky národně osvoboditelských hnutí z celého rozvojového světa a lze oprávněně předpokládat, že potenciální teroristé znají Prahu jako své boty. Šel bych ještě dál a myslím si, že tu s velkou pravděpodobností mají koupeno i několik konspiračních bytů.

Teroristický útok, aby splnil svůj úkol, musí vyvolat především celosvětový pocit ohrožení a nebezpečí. Historické zkušenosti z roku 1938 a 1968 ukázaly, že Praha není Madrid, jinými slovy - za nevýznamnou Prahu se nebojuje!

Viz též Jan Čulík, "Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu"

Sudety 1938 - Heil Hitler !
26. 9. 2006

Na berlínské třídě Unter den Linden je výstava "Vynucené cesty". Malá rozsahem, velká významem a dopadem.

Výstavu připravila "Nadace proti vyhánění" se sídlem ve Wiesbadenu a byla otevřena 10.srpna 2006. Tuzemská média ji zaznamenala především kvůli roztržce mezi Varšavou a Berlínem, kterou pojetí a obsah výstavy vyvolalo. Výstava pojímá utrpení vyhnanců ve dvacátém století a soustřeďuje se na Evropu a Evropě blízká území. Začíná arménskou tragédií a končí událostmi na Balkáně. Český a československý prvek je zmíněn skromně a stručně.

26. 9. 2006
reakce na komentář Bohumila Doležala v MFD "Někdy je lepší nedohoda" ze dne 15. 9. 2006, kterou MFD odmitla otisknout.

Po nejméně půlroční mobilizaci obyvatelstva líčením hrozby návratu komunistického režimu zvěstoval tentokrát druhý z podstatné částí po-sametových českých novinářů, dua uctívaných ideologických gurů Emanuel Mandler-Bohumil Doležal, , svým učedníkům, jak chápat a předestírat veřejnosti současný vývoj české politické scény.

26. 9. 2006

Čtyři středoevropské postsocialistické země prožívají v posledních týdnech politické otřesy. I když má v každé zemi rozruch jinou podobu, řada příčin je společná.

Politické změny v zemích visegrádské čtyřky byly očekávány -- a přesto překvapily. Všeobecně se předpokládalo ideologické přebarvení. v Polsku, v Maďarsku a Česku měly být levicové vlády vystřídány vládami směrujícími napravo, slovenskou pravicovou vládu naopak měla vystřídat vláda levicová. Až na Budapešť dala skutečnost těmto odhadům za pravdu. Jenže změny doprovodil nebývalý zmatek, který musí pořadně lekat staré země Evropské unie.

26. 9. 2006

Podle zpravodajství televize BBC vyjednává Izrael tajně se Saúdskou Arábii o budoucnosti Palestiny a izraelsko-arabských vztahů. Kontakty mezi izraelskými vyjednavači a členy saúdskoarabské rodiny potvrdily anonymní zdroje z izraelské administrativy. Podle zpráv BBC se měl izraelský premiér sejít s jedním ze starších členů saúdskoarabské královské rodiny.

26. 9. 2006

Peníze a moc, moc a peníze. Bylo by nošením dříví do lesa, kdybychom se pokoušeli vysvětlovat, že moc a peníze jedno jsou. Moc a rozhodování o velkých penězích je podstatou i našeho státu, vždyť celou polovinu úsilí a námahy "náš stát" svým občanům různým způsobem bere a dál s ní po svém a bez diskuze hospodaří. Je otázkou, zda občané, kteří rozhodují ročně o statisících, mohou mít představu o počtu milionů a miliard svěřených státu do péče. Pro rok 2007 těch miliard, se kterými vláda (skupina osob, jež vyhrála volby, "stát") hospodaří, bude poprvé více než tisíc -- výdaje vládního rozpočtu přesáhnou poprvé v dějinách ČR bilión korun českých. Ministr financí Tlustý alarmujícím způsobem oznámil národu, že během těch několika málo dnů, kdy je nově ve své funkci, přišel na mnoho nesrovnalostí ve státní pokladně. Když odhlédneme od konkrétností, neměli bychom přejít bez rozhořčení skutečnost, že ani stínový ministr financí zřejmě neměl informace o tom, jakým způsobem stát hospodaří. Moralizující přednášky o skutečném významu slova hospodář či hospodaření se pro naléhavost tématu tentokrát vzdáme.

25. 9. 2006

Zachánit hlavní město před teroristy. Osvobodit princeznu. Dostat minimálně půl království. Tyto archetypální mediální hry Hloupého Honzy se začínají hrát v Praze.

Nový ministr vnitra Ivan Langer hrozí útokem imaginárních teroristů u příležitosti židovských oslav Nového roku - svátku roš hašana. Zpráva o teroristické hrozbě je přitom podle bývalého premiéra Paroubka tři týdny stará... Konečně máme důvod se bát. V ulicích jsou policisté se samopaly. Na letišti zase nějaké transportéry. Všichni mají pohotovost. Nacvičují státní převrat za naše peníze.

psáno pro dnešní vydání listu Metro, vyšlo ve zkrácené podobě ZDE

26. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejen v Madridu, ale také v Miláně nyní zakázaly agentury ve spolupráci s městskými úřady chorobně štíhlým modelkám, aby vystupovaly na pódiu módních přehlídek.

26. 9. 2006

Dalších pár námětů k řezenské přednášce Benedikta XVI.

Termín "logos". Tento výraz byl papežem zmíněn opakovaně. I pro toho, kdo se moc nezajímá ani o náboženství, ani o jazykovědu, by to mohl být zajímavý námět. Přinejmenším tím, jaké rozmanité významy na sebe postupně bere jednou již zrozené slovo.

26. 9. 2006
tisková zpráva České televize

Česká televize zaznamenala v ohlasech svých diváků, že jejich domácnosti navštěvují neznámé osoby, které zjišťují podmínky možnosti příjmu digitálního vysílání. Přitom tvrdí, že jednají jménem České televize.

Česká televize upozorňuje diváky, že žádné takové aktivity nepodniká, neiniciuje a nikoho jimi ani nepověřila. Návštěvy v domácnostech mohou mít kriminální podtext. Z tohoto důvodu doporučuje Česká televize veřejnosti maximální obezřetnost.

V této souvislosti podniká Česká televize příslušné právní kroky.

26. 9. 2006

aneb logické a pravděpodobné není ještě pravdivé

Prostinká logická konstrukce toho, proč není nic divného na samotném faktu, že by snad měli být odposloucháváni novináři a politici v rámci vyšetřování tzv. Kubiceho zprávy, kterou jsem prezentoval ve svém včerejším příspěvku, má kromě své vzácné nerozpornosti přece jenom jednu vadu na kráse. A to právě tuto svou vnitřní logickou nerozpornost, která ji činí vysoce pravděpodobnou a to z ní dělá v očích mnohých kandidáta na pravdu.

25. 9. 2006

Jiří Paroubek - podle ministra Langera - odposlouchává novináře a politiky, taky poslaneckou sněmovnu a byty. Kvůli Kubiceho zprávě. Při pracovnímu tempu bývalého premiéra a předsedy ČSSD, které fyzicky nezvládají ani někteří jeho spolupracovníci, je mi záhadou, jak to dělá.

O jednom z jeho předchůdců se říkalo, že celé dny sedí ve své kanceláři a pročítá si odposlechy. To musí být, panečku bomba. Kolik času může i ten největší konspirátor věnovat konspiraci? Několik hodin?

Donald Rumsfeld - ilustrační foto, Reuters
25. 9. 2006

Rumsfeldovy padělané zprávy v Iráku propadají

USA před časem připustily, že spustily mediální kampaň, která bude vydávat falešné novinové zprávy a články v iráckých médiích v úsilí zlepšit pošpiněný obraz Spojených států v Iráku. Články byly napsány americkými vojáky, poté přeloženy do arabštiny a nakonec umístěny v denících. Později byly tyto podvrhy představovány v mediálních monitorech jako informace nezávislých novinářů.

Na konci prosince 2004 napsaly Los Angeles Times, že Pentagon tajně platil irácké novináře. Nedávno vyšetřovatelé z americké federální komise pro dohled nad médii - Federal Communications Commission (FCC) prozradili, že vyšetřovali tucty amerických televizních stanic pro příspěvky ve vysílání, produkované Bushovou administrativou a důležitými společnostmi, které televizní stanice vydávaly vůči ostatním agenturám a divákům jako důvěryhodné zprávy.

To je obsahem právě vyšlé knihy The Best War Ever: Lies, Damned Lies, and the Mess in Iraq amerického žurnalisty Sheldona Ramptona a ředitele Center for Media & Democracy a editora čtvrtletníku PR Watch Johna Staubera.

25. 9. 2006

Stalo se trvalou zábavou, že se u nás doma úspěch neodpouští. Popsány o tom stohy papíru, vzkazy v éteru, hospodské poudačky, nejedna kerzeneweib si založila ze zášti soukromou vynášející firmu a podporována mediálním troskami zaznamenává úspěchy.

25. 9. 2006

Ministr vnitra Ivan Langer nedávno na tiskové konferenci prohlásil, že kvůli vyšetřování úniku zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho může být odposloucháváno zhruba 20 ústavních činitelů a žurnalistů. Na otázku, jak tyto informace získal, odpověděl, že se je dozvěděl z novinářských zdrojů. Ještě podrobněji pak vysvětlil, že mu informace o odposlouchávání poslali novináři v textové zprávě před přes mobil. Odposlouchávány prý mohou být prostory Poslanecké sněmovny, ministerstva vnitra i redakce Českého rozhlasu.

25. 10. 2003
z internetu vybral Štěpán Kotrba
At-tajjib at-tahíja bi-munasabat hulúl šahru Ramadan al-Mubarak"
Nejsrdečnější pozdrav k nadcházejícímu Ramadánu
muslimský pozdrav, arabsky

"Ramadán představuje zápas, boj proti vašim vnitřním lidským tužbám. Sawm (čti saum, arabsky půst) znamená mnohem více než zdržení se od jídla, pití, cigaret a sexuálního styku od východu do západu slunce; rovněž není určen lidem na odiv. Je to soukromá záležitost, jen mezi vámi a Bohem. Je to zápas proti vnitřnímu člověku. Současně je to také období, ve kterém si člověk uvědomí svou osobní slabost. Pokud tajně svůj půst přerušíte, zůstane to mezi vámi a Bohem; tak se z půstu stává každoroční zkouška víry, která trvá celý měsíc."
Hanifa Deen, muslimský autor

Půst je jedním z pěti pilířů islámského náboženství a jednou z nejvyšších forem islámského uctívání. Abstinence od pozemských radovánek a potlačování zlých záměrů a tužeb jsou považovány za projev poslušnosti a poddání se Alláhovi. Islámský kalendář je založen na měsíčních cyklech a proto Ramadán začíná každý rok přibližně o 10 dní dříve. V roce 2003 Ramadán započal 26. 10. ...

25. 9. 2006

Ke komunálním volbám 2006 - a nejen k nim

Volby se blíží a jak to tak vypadá, kampaň jde do finále. Náhle se objevily billboardy Strany zelených na pražských ulicích. Její předvolební heslo z jara ("Konečně změna!") se jen nemnoho obměnilo: "Změna na dosah ruky!" Vzhledem ke skutečné situaci to jen dokazuje, že předvolební kampaň není o sdělování rozumných informaci, ale že je to reklamní kampaň, kde naprosto nejde o pravdu, ale o vzbuzování iluzí, o práci s podvědomím, o manipulaci. Ale to je jen povrch věcí.

25. 9. 2006
An SVU Press Release

The newly elected SVU Executive Board has launched a new initiative toward preparation of a comprehensive reference work on American personalities of Czech ancestry.

23. 9. 2006

18. 9. 2006 se v Brně konal seminář na téma "Ekologické pravdy a mýty", moderovaný prezidentem Václavem Klausem, za účasti pánů Breziny, Bursíka a Římana. Myslím si, že průběh semináře byl již dostatečně popsán ve sdělovacích prostředcích a snad není třeba se k němu vracet.

Prezident Klaus se přel s Bursíkem o ekologii ZDEZDE

Zaujaly mě však některé věty, které na semináři zazněly a ke kterým se jako klimatolog nemohu nevyjádřit. Podotýkám, že nemám jinou možnost než převzít znění výroků z internetových zdrojů, přesný přepis diskuse ani její audiozáznam nemám k dispozici.

23. 9. 2006

Zhlédl jsem včera v Glasgow Gorův dokument o hrozbách globálního oteplování Nepohodlná pravda. Ano, je to asi propaganda, v dobrém slova smyslu: tedy v tom, že existují určitá fakta a člověk či skupina lidí se snaží je společnosti sdělit přesvědčivě a jasně. (Asi jako když se někdo snaží přesvědčit negramotné lidi, že je rozumné naučit se číst a psát anebo když se někdo snaží přesvědčit dívky pod 20, aby používaly antikoncepční prostředky.) Film přináší seriozní, verifikovatelné informace o ekologickém stavu dnešního světa i návod k tomu, co jako jednotlivci můžeme proti tomu dělat. ("Obracejte se v této věci na americký Kongres. Pokud neposlouchá, kandidujte do Kongresu.") Je to velmi "americký" film. Zdůrazňuje potřebnost razantní, individuální akce. Otevřeně využívá toho, že je ve Spojených státech Al Gore známou osobností, "celebritou" a i v jiných aspektech oslovuje především amerického diváka - sděluje srozumitelně fakta a používá individualizovaného, osobního, někdo by mohl říci až sentimentálního přístupu.

Kardinál Miroslav Vlk
22. 9. 2006

Překvapivou změnu v chování katolické církve přinesl dnes český primas. Tvrdí, že některé radikální náboženské skupiny v Česku zaštiťující se křesťanstvím a katolickou církví jsou ve spojení se zahraničními představiteli politického extremismu - nacionalismu, antisemitismu, islamismu a neonacismu.

Vlk na toto téma v minulých týdnech hovořil s izraelským velvyslancem v České republice Arie Arazim, rabínem Karlem Sidonem a americkým velvyslancem W. J. Cabanissem a ujistil je, že tyto aktivity nemají podporu katolíků.

"Takové poznatky nemáme," řekla ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Policejní útvar, za který Kosinová hovoří, však prokazuje svou negramotnost už dlouho a dle tohoto vyjádření jeho negramotnost podpoře neonacistů a ultranacionalistů napomáhá. Kubiceho útvar chce zjevně krýt pravicové křesťanské bojůvky. Nejspíše mezi nimi chce hledat podporu pro svůj politický boj. Je známo, že Britské listy přinesly už 30. 8. 2006 článek s názvem "Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie". Odkazuje se v něm na aktivity Institutu sv. Josefa, který pro ČTK kritizoval i katolický kardinál.

Vyšlo v deníku Metro 25. 9. 2006 ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Armáda, policie a lidská práva RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2006 Británie zadržuje osoby podezřívané z terorismu v "kafkovském světě"   
19. 8. 2005 Neobčané v Evropské unii Oskar  Krejčí
19. 8. 2005 Kde doopravdy končí svoboda Ivo  Železný
18. 8. 2005 Pendrekový zákon Made in Bublan: Důvodová zpráva   
2. 7. 2004 Aubonne 2003: Tak trochu jiný terorismus Pavel  Houdek
15. 6. 2004 "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze Petr  Šafařík
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva   
22. 10. 2003 Sloboda prejavu v období boja proti terorizmu Adrian Peter Pressburg

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2006 Válku proti terorismu s Bushem a Blairem u moci nelze vyhrát   
25. 9. 2006 Saúdové už v roce 2003 prorokovali Bushově válce proti terorismu porážku Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
22. 9. 2006 Mučení v Iráku je "horší než za Saddáma"   
20. 9. 2006 Linka Washington -- Bagdád -- Kábul Daniel  Veselý
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí   
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Gorův film Nepohodlná pravda Jan  Čulík
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
22. 9. 2006 Torrent na Nepohodlnou pravdu   
22. 9. 2006 Má Klaus pravdu, protože rozumí klimatologii, anebo proto, že je president? Jiří  Jírovec
22. 9. 2006 Richard Branson poskytne 3 miliardy dolarů na boj proti globálnímu oteplování   
21. 9. 2006 Stát Kalifornie žaluje automobilky, že přispívají ke globálnímu oteplování   
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon   
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina
20. 9. 2006 "Snaha zmírnit globální oteplování je ztráta času a peněz"   
20. 9. 2006 Britská Královská vědecká společnost požaduje, aby Exxon přestal financovat popírače globálního oteplování   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
22. 9. 2006 Porušení zákona v Kladně potvrdil ÚOHS   
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
26. 9. 2006 2007: 1 000 000 000 000 -- poprvé přes bilion Michal  Rusek
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Katolická korespondence   
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !   
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně   
16. 9. 2006 Muslimové požadují omluvu od papeže   
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
13. 9. 2006 Všeobecná deklarácia o laicite v 21. storočí   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář