15. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 5. 2006
Francis Fukuyama : Konec historie a poslední člověk. Rybka Publishers, Praha 2002, ISBN: 80-86182-27-4, anglický originál : The End of History and the Last Man, 1992, Free Press, March 2006 Trade Paperback (Reissue), ISBN-10: 0-7432-8455-0, ISBN-13: 978-0-7432-8455-4

Evropským snem -- který se nejintenzivněji sní v Německu -- je zrušit národní suverenitu, mocenskou politiku, všechny konflikty, které vyžadují užívání vojenské síly. Američané naproti tomu chápou suverenitu zcela tradičně, tleskají své armádě a milují své vlastenecké průvody na 4. července.

Moderní liberální demokracie je založena na dvojích zásadách svobody a rovnosti. Obojí je trvale ve vzájemném napětí -- rovnost nelze realizovat bez intervencí mocného státu, jaký omezuje individuální svobodu; svobodu nelze rozšiřovat donekonečna, aniž bychom vyvolali různé zhoubné formy společenské nerovnosti.

V doslovu k novému vydání své knihy Konec historie a poslední člověk zkoumá Francis Fukuyama, jak jeho myšlenky přežily vlnu kritiky a politických změn. Shrnujeme.

Sloupek
Jan Zábrana

Městečko s dvěma průmysly
a špendlíkovým rybolovem,
s lesem, který si usmyslí
přepadnout tě hned za hřbitovem...

Lebkami obložený kostel,
hrob v jílu, bible prodaná
v dražbě a kdoví kde ta postel,
v níž neusnula do rána...

Sobotní soumrak vzbouzel hrací
skříňky zahradních restaurací;
neděli houpávaly vlny

ticha a párky vyšly ven
do jarních lesů, jež jsou plny
ospalých, stinných mysliven.

z knihy Stránky z deníku, BB art, Praha 2001 vybral Štefan Švec

15. 5. 2006

Dostala jsem zajímavý e-mail od muže, který si přečetl můj příspěvek "Ženská práva jsou lidská práva" a příspěvek ho rozzlobil. Ten dopis mě velmi zaujal a vyvolal ve mně otázky, na které si neumím odpovědět. Možná by to uměl někdo jiný.

15. 5. 2006

Jsou věci, před nimiž nás ani členství v Evropské unii či v NATO neubrání, pokud se o sebeobranu nepostaráme sami.Takový je, nejednou nanejvýš náročný, úděl svobodného občana. Měsíc před volbami nám to velmi citelně připomělo pár pseudopolitických událostí, které ovšem mají velký společenský význam a týkají se nás všech. Dva politici, komunista Jiří Dolejš a členka strany Zelených Kateřina Jacques byli na ulici zmláceni. Okolnosti útoků jsou rozdílné jako asi většina vlastností jejich obětí, včetně politické příslušnosti. Neveselý osud z nich však učinil jedinou symbolickou připomínku pro občana před volbami. Lze ji srozumitelně a stručně vyjádřit dvěma slovy: Ubráníme se?

15. 5. 2006

Čeští mediální propagandisté znají své Pappenheimské

Myslím si, že boj za profesionalitu Českého rozhlasu je ztracen. Jemnosti, jako je férovost, vyváženost, kultivovanost a kritičnost - to jsou principy, o nichž český Novák nic neví a nerozumí jim. Ve svém permanentním hospodském odporu vůči establishmentu naopak český Novák podezřívá všechny ze všeho a je skálopevně přesvědčen, že všude kolem něho jsou manipulativní spiknutí. Jemu nevadí, že pořad Host do domu s Yvonnou Přenosilovou byl nebetyčně primitivní a hloupý. Nechápe, co je to žánr publicistiky. Proč by to měl vědět?

15. 5. 2006

Reakce vedení ČRo byla bázlivá a přehnaná

Rád bych vzkázal panu Čulíkovi, že jeho dnešní článek Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí" považuji za zbytečně žlučovitý a ne zcela případný: podobnému výpadu bych rozuměl, pokud by středobodem probírané aféry byl seriózní publicistický pořad - rozhovor s Yvonne Přenosilovou však, dle mého soudu, takové ambice neměl, míní Jiří Královec, koordinátor projektů Nadačního fondu Klíček.

15. 5. 2006

Chcete-li si na Novinkách přečíst něco o Zelených, můžete si být jisti, že to nebude o jejich programu, že to nebude o tom, jak u nich funguje vnitrostranická demokracie, už vůbec nečekejte to, že si všimnou nějaké jejich předvolební schůze, či že budou zkoumat, jak to s tím Bursíkovým bytem je doopravdy.

15. 5. 2006

ZÁPISNÍK JIŘÍHO PEHE:

Stalo se u nás neblahou tradicí, že každé volby jsou mnoha občany i médii chápány jako téměř osudový zlom. Jako bychom si nemohli zvyknout, že Česká republika je stabilní demokracie.

I o nadcházejících volbách se mluví jako o osudovém střetu mezi levicí a pravicí. Hrozí nám prý buď růžovo-rudá koalice (KSČSSD), nebo modrá diktatura. Ve skutečnosti lze téměř na každém možném výsledku najít více pozitiv než negativ.

Článek na stránkách Jiřího Pehe ZDE

15. 5. 2006

Dne 1. března došlo na pátém bloku bulharské jaderné elektrárny Kozloduj k vážné události. V reaktoru temelínského typu VVER-1000 selhala při havarijním odstavení více než třetina regulačních tyčí. Bulhaři událost dlouho zastírali, teprve minulý týden se však objevily podrobnější informace ukazující závažnost nehody.

15. 5. 2006

Normálně si dělám z vašeho slovního spojení "kvalitní novinářská práce" spíše ironickou legraci, ale musím říct, že jsem teď narazil na něco, co jí doopravdu není, píše Luděk Staněk a upozorňuje, že iDnes publikovala článek, obsahující podrobný návod, jak vhodit granát mezi lidi a jako ho upravit tak, aby byl co nejnebezpečnější... :(

Jakub Pokorný, MF DNES: V obchodě se dá koupit "granát" za stovku ZDE

15. 5. 2006

ROZHOVOR S POLITOLOGEM OSKAREM KREJČÍM

Pro týdeník SONDY se ptala Nataša Hyblerová
Ve své "Nové knize o volbách" nazýváte volby svátkem demokracie. Volby ale také slouží politice a zájmům politiků a jejich stran. Jsou voliči schopni rozeznat, kdy se volby mění v manipulaci mocenských elit? Mohou voliči svojí účastí opravdu ovlivnit svůj příští život?
Smyslem voleb je zajistit, aby výběr státníků byl závislý na občanské veřejnosti a zabránit tomu, aby si někdo natrvalo usurpoval moc. Onen druhý požadavek lze zajistit poměrně snadno - volby se konají pravidelně. Problém je s první částí požadavku. Předně z politické psychologie víme, že veřejnost je produkt masových sdělovacích prostředků. Středověký rybář u Třeboně či v měšťanosta v Olomouci těžko mohli tušit, jakou válku vedou francouzští králové. Až tehdy, kdy noviny přinesly většímu množství lidí najednou informaci o události, tito lidé událost zaznamenali. To z nich udělalo skupinu, která mohla zaujmout stanovisko. Jenže sdělovací prostředky nenosí jen informaci o události, ale i názor na ni.
15. 5. 2006
Příspěvek na 83. zasedání pléna České konference rektorů v Brně k bodu "Současná situace vysokého školství ČR"

Výzkum je koncentrován v podstatě do dvou center, Prahy a Brna (asi 80% státních prostředků). AV ČR je dnes prakticky výhradně pražskou institucí. Měříme-li vědeckou výkonnost finančními dotacemi, vidíme, že existují propastné rozdíly ve výkonnosti hlavního města a krajů a také ve struktuře tvůrčí inteligence s důsledky, které z toho pro kraje vyplývají.

Je tomu asi rok, co deník MF Dnes zveřejnil názory vědců a akademických pracovníků na hodnocení a financování vysokých škol v rámci programu tzv. Výzkumných záměrů. Problematika hodnocení a financování vědy našla publicitu i na televizních obrazovkách, v rozhlase a regionálním tisku. V letošním roce proběhne hodnocení první etapy řešení, zároveň je vypsáno další kolo soutěže. Jde o živé otázky, které jsou stále předmětem diskusí na akademické půdě.

Připomeňme si, že v roce 2005 poprvé dochází k výrazné diferenciaci v podpoře vědy na příštích 7 let. Část podaných projektů je financována bezvýhradně (16% návrhů), dalším je poskytována snížená dotace (30% návrhů), na druhé straně však 54% projektů není vůbec financováno.

15. 5. 2006

K postoji Václava Klause k zákonu o kinematografii

Prezident Klaus nesouhlasí s vyčleněním kinematografie jako specifika vůči ostatnímu soukromému podnikání. Točení filmů je podle něj podnikání jako kterékoli jiné.

Václav Klaus si přidal další zářez na již značně zjizvenou pažbu, vetoval zákon o kinematografii (přesněji zákon o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie), který měl podstatně vylepšit podmínky pro české filmaře. Nevím, jestli se už nesetřel rozdíl veta s prostým osobním nesouhlasem, protože poslední dobou mám pocit, že prezident sype veta ďábelským tempem.

15. 5. 2006
pořad České televize Média a svět
ČT 24, neděle 14. 5. 2006 16:32, 22:25 - 26:15 minuta pořadu

Absurdního chování moderátora zpravodajského pořadu Média a svět byli svědkem diváci České televize. Probíralo se - co jiného, než konflikt Českého rozhlasu s moderátorem Alešem Cibulkou a zpěvačkou Yvonne Přenosilovou, která zahubí každou kytku... . Hostem moderátora pořadu televize veřejné služby Petra Skočdopole byl ředitel stanice rozhlasu veřejné služby, Jiří Vejvoda.

Na následující diskuzi nebylo vidět, že by se setkali dva novináři, mající společný cíl. Jenže diletant na obrazovce si na profesionála od mikrofonu nepřišel.

doslovný přepis diskuze ZDE

12. 5. 2006

Případ Cibulka a Přenosilová

Česká republika má další skandál, týkající se ohledávání hranic svobody slova. Vedení stanice se rozhodlo odvolat Aleše Cibulku, moderátora pořadu Host do domu, vysílaného na stanici Praha, protože nekorigoval "neuctivé" výroky Yvonny Přenosilové o premiéru Paroubkovi, jehož přirovnala k Mussolinimu, a o straně Zelených. Argumentuje, že šlo o porušení Kodexu ČRo. Podle něho si moderátor živého vysílání musí udržet přehled nad situací a být připraven reagovat na neplánované skutečnosti. Pokud se v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že Český rozhlas nemůže dostát povinnostem uloženým zákonem nebo Kodexem, je moderátor živého vysílání oprávněn takovou osobu přerušit, respektive jí odebrat slovo. Jestliže chování nebo projev takové osoby vážně překročí únosnou míru, je povinností průvodce se od chování či výroků takové osoby jménem Českého rozhlasu distancovat. Tolik kodex, který kopíruje v těchto ustanoveních guidelines BBC.

"Pravicový" český tisk (MFD) křičí, že jde o útok na svobodu projevu. "Nejmenovaní novináři" v ČRo se obávají, že budou z rádia vyhozeni, když si dovolí říct "cokoliv".

Je tomu opravdu tak? Jak to vlastně s celou věcí je?

přepis inkriminované části rozhovoru mezi Alešem Cibulkou a Yvonne Přenosilovou ZDE

13. 5. 2006

Štěpán Kotrba je bojovník proti všemu zprava

Při čtení textu Štěpána Kotrby, kterak Karásek s Fischerovou "v praxi názorně ukazují, jak vypadá pokus o vliv stranických sekretariátů na rozhodování nezávislých orgánů", jsem si vzpomněl na jednu drobnost.

Krize v České televizi - 1. 1. 2001
12. 5. 2006

Tak jsem se dozvěděl od ČTK, že má k dispozici dopis, který ještě jeden farář a jedna herečka neodeslali příjemcům. Oba už ale stihli informovat ty, jejichž úkolem je roznášet drby, namísto podávání nezkreslených objektivních a vyvážených informací, jak jim ukládá zákon. Dopis totiž ČTK nezveřejnila, jak by se slušelo, jen informaci o tom, že ho má. A pak už jen jedna paní povídala... Podivný přístup. Bulvární sháňka po obsáhlejším vyjádření obou politiků v předvolebním období může nastat. Aniž kdo četl "Chartu". Vtip je v tom, že příjemcem dopisu má být Rada Českého rozhlasu a odesilatelem jsou stávající a už nejspíše ne budoucí poslanci. Předmětem psaní je pokus dvou "čestných" politiků ovlivnit agendu a jednání Rady. Té Rady, která má být a je nezávislým orgánem.

Média veřejné služby TÉMA BL

Pokus o sametovou revoluci v ČT TÉMA BL
15. 5. 2006

Jen naprosto výjimečně přispívám na obrovskou hromadu již nadělaného. To raději sem tam utrousím pár vlastních bobků, někdy se i na hromádku zmůžu. Nicméně k velkému množství již napsaného na téma Kateřina Jacques a o něco menší, leč čerstvoučké hromádce, která se začíná tvořit kolem kauzy Yvonne Přenosilová, se mně chce něco řííct... Tedy přidat.

15. 5. 2006
Polemika s článkem "Politický rasismus" od Miroslava Prokeše

Patřím k oněm intelektuálům, kteří vcelku samozřejmě kladou rovnítko mezi komunismus a nacismus. Režimy, opírající se o tyto ideologie, zavraždily či přímo způsobily smrt miliónů lidí kvůli jejich názorům, špatnému původu a někdy jen tak preventivně. Za těchto okolností mi nepřipadá příliš důležité, zda je takové počínání dodatečně označeno za genocidu či nikoli. Mimochodem, když už trváme na přesných definicích (nejsem proti), k jaké rase patří čeští komunisté ohrožovaní "politickým rasismem" ?

Komunistický teror byl popsán a zdokumentován mnoha zdroji; Černá kniha, pokud mohu soudit po jejím zběžném prolistování, je pouze shrnuje.

Student Jan Chromý
15. 5. 2006
◄ Student Jan Chromý, foto. Štěpán Kotrba, Million Marihuana March 2006

Českou mediální scénou hýbe aféra studenta Chromého, který se chlubil na záchodě svým spolužákům "trávou". Pavel Verner v Právu poněkud drsným způsobem obhajuje počínání studenta a nesouhlasí s jeho vyloučením ze školy. Proti srsti je mu i souhlas krajských školních úředníků. I ombudsman se ukázal jako lidumil. Že z toho chtějí vytřískat nějaký kapitál i politici, patří k folkloru. Unie svobody se probudila a loví v kalných vodách narkomafie. Narkomani jsou také voliči.

Marihuana jako TÉMA BL

15. 5. 2006

NA OKRAJ BULVÁRU

Parlamentní zpravodajka Deníků Bohemia Libuše Frantová je známá tím, že má na vše utvořený názor. Někdy i dřív, než se daná událost stane. Považte: PAROUBEK SI DOVOLIL představit svůj budoucí kabinet. A Libuše Frantová hned přispěchala s komentářem, jak ŠPATNÁ ta BUDOUCÍ vláda JE. Frantová by určitě vládla lépe. Jen kdyby jí k tomu kormidlu někdo už konečně pustil.

Libuše Frantová, DB: Z nouze ctnost, nebo krycí manévr? ZDE

15. 5. 2006
tisková zpráva Trastu pro ekonomiku a společnost

veřejná diskuse s kritiky reformy ve zravotnictví na Slovensku 15. května ve 14.00 v Domě techniků, Novotného lávka 5, sál 319

Kulatý stůl se slovenskými odborníky a komentátory se koná v pondělí 15. května 2006 v Praze. Diskutovat budou Irina Šebová - externí spolupracovnice slovenského ASA-institu, Milan Kamenský - asistent poslance NR SR a Braňo Ondruš z týdeníku Slovo, resp. Televize JOJ. Diskusí se zúčastní i čeští analytici, komentátoři a politici. Kulatý stůl bude moderovat profesor Vojtěch Krebs.

15. 5. 2006

Před časem byly na webu Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) zveřejněny katalogy požadavků k maturitní zkoušce. Jejich konečná podoba je velmi překvapivá, protože bez širší diskuze došlo k mnoha zásadním změnám oproti původním katalogům. Jednou z nejzávažnějších je, že stát začne určovat nejen podobu společné maturitní zkoušky, ale i profilové části, která měla původně zůstat v kompetenci škol.

15. 5. 2006

Když jsem vedle sebe uviděl plakáty zvoucí na současně probíhající předvolební besedy se dvěma předsedy partají, strany prohlašující se za výkvět občanskosti (ODS) a strany monarchistické (Koruna Česká), zvolil jsem odpůrce republikánského zřízení. Možná nečekaný výběr měl hned několik důvodů. Zatímco pana Topolánka zná kdekdo, pana Karla Srba a jeho program obnovení království jen opravdoví zájemci o politiku.

15. 5. 2006
tisková zpráva ČT

V rámci služby veřejnosti odvysílá Česká televize v souladu se zákonem o volbách do Parlamentu České republiky (č. 247/1995 Sb.) předvolební spoty kandidujících politických stran, politických hnutí a koalic. Bloky spotů odvysílá Česká televize ve všedních dnech od středy 17. května do úterý 30. května 2006 vždy od 14.45 do 15.55 hodin, v sobotu 20. května 2006 a v sobotu 27. května 2006 od 12.05 do 13.15 hodin, a to vždy na programu ČT1. V neděli 21. května 2006 a v neděli 28. května 2006 Česká televize předvolební spoty vysílat nebude a zachová svou obvyklou nedělní programovou skladbu.

15. 5. 2006

"Být levicový stejně jako pravicový je jeden z nesčetných způsobů, jež si člověk může vybrat, chce-li se stát imbecilem- oba tyto způsoby jsou ve skutečnosti formami morálního ochrnutí"

José Ortega y Gasset -- Vzpoura davů

I když Ortegova slova byla určena letům dvacátým minulého století, paralela s volbou levice či pravice v současnosti je velmi zřetelná. V době Ortegově "pravice přislibovala revoluci a levice tyranii", v současné době je situace ještě zmatenější, neboť část pravice usiluje o předání řízení celé společnosti "neosobním silám trhu" zatím co část levice nostalgicky vzpomíná na časy, kdy společnost byla řízena stejně neosobní "historickou nutností"; přitom v přestávkách mezi vzájemným se osočováním ujišťují obě křídla politického spektra voliče o své oddanosti věci demokracie. I když předběžné náznaky slibují zajímavý průběh politického mediálního představení, jedno je jisté -- základní otázky naší současnosti součástí voleb nebudou.

15. 5. 2006

Dopředu, prakticky od nástupu Jiřího Paroubka do funkce předsedy vlády ČR, avízovaný mimořádný sjezd ČSSD skončil. Výsledek byl znám předem. Úkol postavit Paroubka do čela strany, aby jej nemohl prezident Klaus tzv. vyšachovat z povolebních jednání, se vydařil. Dokonce se povedlo více. I ČSSD provedla jakousi svou "bolševizaci" a na post místopředsedy zvolila Zdeňka Škromacha - sice populistického, ale o to více loajálního sociálního demokrata.

14. 5. 2006

Není vyloučeno, že příští měsíc dojde k úplnému uzavření britských univerzit, v rámci eskalující stávky vysokoškolských učitelů. Odborové svazy AUT a NATFHE připravují na 1. června další jednodenní stávku. Má se uskutečnit v době, kdy britské vysoké školy začnou odpírat vyplácení platů a suspendovat učitele, kteří budou i nadále odmítat připravovat zkoušky a známkovat je. Odbory vysokoškolských učitelů požadují zvýšení platů o 23 procent během nadcházejících tří let. Argumentují, že mají britští univerzitní učitelé neférově nízké platy už dvacet let.

Odborové organizace vysokoškolských učitelů obvinily vedení univerzit, že se snaží jejich členy šikanovat a zastrašovat. Varovaly, že dojde k naprostému kolapsu britských univerzit, pokud vedení univerzit nebude souhlasit s novým jednáním.

13. 5. 2006

BRITÁNIE

Od 7. března 2006 vyvíjejí oba odborové svazy britských univerzitních učitelů, NATFHE a AUT, tlak na organizaci vrcholového managementu britských univerzit, aby souhlasil se zvýšením platů univerzitních učitelů o 23 procent -- za poslední léta totiž platy britských vysokoškolských učitelů ve srovnání s jinými vysoce kvalifikovanými odborníky, například lékaři, výrazně poklesly.

15. 5. 2006

IATC-November Fund Book Prize

Mezinárodní asociace učitelů češtiny (International Association of Teachers of Czech) ve spolupráci s nadací The November Fund oznamují první konkurs na cenu za nejlepší práci v oboru bohemistiky. Práce musí splňovat níže uvedená kritéria:

12. 5. 2006

Jsou zde a ti lidé chodí mezi námi -- lidé s technologicky posílenými smysly, nadlidskými těly a uměle zvýšenou inteligencí. První lidé, kteří se ve zdraví dožijí 150 let se už zřejmě narodili. Obrovským pokrokem při prodlužování života se tento týden zabýval časopis New Scientist.

Je rok 2050 a Peter Schwartz se rozhoduje, co dál se životem. Už má za sebou dvě úspěšné kariéry a než zemře, asi za padesát let, chce ještě jednu. Tou dobou mu bude kolem 150 let.

V roce 2050 už bude proces stárnutí radikálně zpomalen -- lidem, kterým bude sto let, budou vypadat na padesát, padesátníci a šedesátníci na třicet. Nemoce už tou dobou budou téměř úplně zlikvidovány, píše britský časopis:

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

Školství RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   
28. 4. 2006 Školství, jeho reforma a volby František  Augusta
28. 4. 2006 Parodie na maturitu II. Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Tři věty paměti Jan  Zábrana
12. 5. 2006 O matce Milan  Libiger
10. 5. 2006 Filosofská Jiří  Krombholz
9. 5. 2006 Restauracím a jídelnám Marcela  Gunázerová
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
3. 5. 2006 Radost Jaroslav  Bílek
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
28. 4. 2006 Strom Jan  Vladislav
27. 4. 2006 Bázliví milenci Emanuel  Züngel
26. 4. 2006 ■ ■ ■ Jan Katolista Turkyně

Role generála Vlasova a ROA při osvobození Prahy RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
27. 11. 2003 Den vítězství Petr  Jánský
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   
8. 5. 2003 Vojska generála Vlasova v Čechách Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje   
26. 4. 2006 Kořistka: "ODS zadržuje důkazy"   
17. 4. 2006 Proč budu volit ODS   
17. 4. 2006 ODS a rovnost příležitostí? Josef  Vít
14. 4. 2006 Modrá šance pro ČR   
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !