15. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 5. 2006

Čím kdo zachází...

Polemika s článkem "Politický rasismus" od Miroslava Prokeše

Patřím k oněm intelektuálům, kteří vcelku samozřejmě kladou rovnítko mezi komunismus a nacismus. Režimy, opírající se o tyto ideologie, zavraždily či přímo způsobily smrt miliónů lidí kvůli jejich názorům, špatnému původu a někdy jen tak preventivně. Za těchto okolností mi nepřipadá příliš důležité, zda je takové počínání dodatečně označeno za genocidu či nikoli. Mimochodem, když už trváme na přesných definicích (nejsem proti), k jaké rase patří čeští komunisté ohrožovaní "politickým rasismem" ?

Komunistický teror byl popsán a zdokumentován mnoha zdroji; Černá kniha, pokud mohu soudit po jejím zběžném prolistování, je pouze shrnuje.

Není tedy "jediným zdrojem". Z těch známějších mohu uvést například Solženicinovo Souostroví Gulag. Možná o něm pan Prokeš už slyšel. Komunisté (a nacisté) samozřejmě nebyli jediní, kdo dělali a dělají podobné věci.

Podstatné je, že s jejich vítězstvím se poměry v tomhle směru zpravidla zhoršily. Carské Rusko mívalo své hladomory. Jejich oběti se však počítaly na desetitisíce, nikoli na miliony, jako za Lenina a Stalina. Těch pár stovek popravených a umučených československých "velezrádců" z Gottwaldovy pětiletky vypadá jako detail v porovnání s některými jinými soudobými masakry.

Ale srovnávejme srovnatelné. Kolik lidí bylo v této zemi popraveno z politických důvodů v letech 1776 -- 1938 ? Vyloučíme-li válečné zločince, kolik bylo v padesátých letech (i později) politických vězňů v Československu, Maďarsku, Východním Německu a kolik v Německu západním, Belgii či Dánsku ? Kolik jich bylo ve Francii, která v padesátých letech vedla "horké" války v Indočíně a v Alžíru?

V čem je tedy rozdíl oproti nacismu? Komunismus nebyl biologicky rasistický, "dobré" a "špatné" lidi rozlišoval podle jiných kritérií. (Pro oběti a leckdy i jejich rodiny to ovšem často vyšlo nastejno.) Tato kritéria nikdy nebyla uplatněna s tak důslednou pseudovědeckou exaktností, jako norimberské rasové zákony. Nacismus byl poražen ve válce a nedostal tak šanci na svého Chruščova. Nic z toho podle mě nezakládá morální povinnost "mluvit" s komunisty, pokud s neofašisty mluvit nehodláme.

Ostatně zakladatelem fašismu nebyl Hitler, ale Mussolini. Italský diktátor byl agresor, ale vyhlazování bezbranných lidí neměl v plánu. Předválečná Itálie nebyla rasistická (v řadách fašistické strany udělal kariéru nejeden žid) a svoboda slova nebyla horší, než v Husákově Československu. Nevím, jak to dnes vypadá na české krajní pravici. Ale dejme tomu, že je zde strana, která se hlásí k Mussolinimu a Hitlerův holocaust odsuzuje jako "úchylku". Jsme ochotni takovou stranu pokládat za standardní a demokratickou?

Často bývá také argumentováno "zneužitím dobré myšlenky". Zneužít se dá každá ideologie, to je pravda. Problém je, že komunistická myšlenka byla "zneužita" všude tam, kde zvítězila. (Nejde zdaleka jen o někdejší Sovětské Rusko, resp. SSSR a jeho satelity.) Máme tedy právo očekávat že ti, kteří se k této myšlence nadále hodlají hlásit, se od období "zneužití" distancují ještě nekompromisněji, než antikomunisté. Bylo by logické, kdyby to, co ostatní označují jako "komunistický režim", považovali "opravdoví komunisté" z hlediska vlastní ideologie za naprosto nelegitimní. Ničeho takového jsme se ovšem od KSČM nedočkali. Její kritický postoj k minulosti se nese v duchu "dělaly se chyby, někdy možná i zločiny, ale mělo to i své pozitivní stánky". Za těchto okolností má požadavek antikomunistů na zákaz komunistické strany svoji logiku (jestli je rozumný, je jiná otázka). Kdo nám zaručí, že tahle strana coby vládnoucí neobnoví koncentráky, pokud se ukáže, že oněch "pozitivních stránek" bez nich nelze v praxi dosáhnout ?

Nevím, kolik mladších lidí uvažuje v Prokešem popsaném duchu ("Jestli tohle [normalizační režim] bylo horší nebo aspoň stejné jako za nacismu, pak ten nacismus musel být (musí být) celkem brnkačka -- a neotravovali by nás židáci ani cikáni nebo buzny".) Setkal jsem se s lidmi, kteří za komunistu označovali každého, kdo se jim nelíbil, ale ti patřili vesměs ke starší generaci. Jinak se nezdá, že by KSČM byla vhodným "viníkem" problémů dlouhodobě nezaměstnaných či učňů. Ti mají dnes mnohem lepší cíle a výše uvedené srovnání komunistům v jejich očích asi moc neublíží. Koneckonců židi ani buzny nás za Husáka opravdu neotravovali. Byť patrně nešlo o rasismus, ale pouze o vedlejší efekt jednoty huby a kroku.

V každém případě, pokud je někdo členem strany, která se hlásí k třídní nenávisti či k třídnímu boji (v Marxově případě to vyjde nastejno), pak jeho protest proti "politickému rasismu" vypadá dosti nevěrohodně. Buď neví, o čem mluví, nebo předpokládá totéž u svých čtenářů či posluchačů.

                 
Obsah vydání       15. 5. 2006
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět
15. 5. 2006 Komunismus a ženy Věra  Říhová
15. 5. 2006 Občan a otevřená společnost Egon T. Lánský
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně
15. 5. 2006 Tři věty paměti Jan  Zábrana
15. 5. 2006 Zelené novinky na Novinkách Milan  Daniel
15. 5. 2006 Dobré zprávy převažují Jiří  Pehe
15. 5. 2006 Závažné selhání reaktoru VVER1000 v Bulharsku Jan  Beránek
15. 5. 2006 V iDnes se zbláznili...?
15. 5. 2006 Volební kampaň má dva autory: politické strany a média
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 Čím kdo zachází... Pavel  Urban
15. 5. 2006 Tráva na škole ano, nebo ne? Josef  Vít
15. 5. 2006 Libuška ví vždycky všechno nejlíp... Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Slovenská reforma zdravotnictví - inspirace pro Česko?
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Jestřáb kontra hrdlička aneb čeští monarchisté Pavel  Kopecký
15. 5. 2006 Vysílání předvolebních spotů na obrazovce ČT
15. 5. 2006 O čem volby nebudou Kamil Vladislav Vaněk
15. 5. 2006 Na levici stále "blbo" Vlastimil  Balín
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
15. 5. 2006 Cena za nejlepší práci v oboru bohemistiky
12. 5. 2006 Vědecký pokrok povede velmi brzo k prodloužení života
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce