11. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 8. 2005

Sibiř je jedno velké zmrzlé rašeliniště, o rozsahu území velikosti Německa a Francie dohromady. Obsahuje miliardy tun skleníkových plynů. Poprvé od doby ledové začalo toto rašeliniště tát.

Vědci, kteří se nedávno vrátili z tohoto regionu, zjistili, že oblast permafrostu, která zaujímá milion čtverečních kilometrů, začala tát, poprvé od doby, kdy před 11 000 lety vznikla. Vědci se obávají, že během tání tato oblast vypustí do atmosféry miliardy tun metanu, skleníkového plynu, který je dvacetkrát silnější než kysličník uhličitý.

Sloupek
Michal Šanda

oknem v obývacím pokoji
večer co večer
rok
pozoruji východy slunce
a stále nic
žádné osvícení.
zítra musím zajít ke sklenáři
poptat se co s tím oknem je.

z rukopisu vybral Štefan Švec

11. 8. 2005

Británie:

čtvrtek 17.00: Islámský kazatel Abu Qatada a devět dalších muslimů čelí deportaci z Británie. Byli ve čtvrtek zatčeni v Londýně v okrese Bedfordshire a v Midlands. Nejméně polovina z těchto osob, nyní uvržených do vazby, byla už do nynějška zadržována v podstatě v domácím vězení na základě speciálních příkazů britského ministra vnitra Charlese Clarka.

Clark oznámil, že těchto deset osob, o nichž je přesvědčen, že "jsou hrozbou bezpečnosti britského státu", bude zadržováno ve vazbě. Jejich jména nebudou zveřejněna.

11. 8. 2005

Přepočítali jsme se ohledně Iráku a historie nás drží za krk

Nejvýraznějším - a nejtragičtějším - důsledkem západní intervence v Iráku je násilná reakce sunnitů na potenciální mocenský zisk šiitů. Je to nejtragičtějším důsledkem války v Iráku. Bagatelizovat to jako údajný konflikt mezi "teroristy" a Západem, znamená neporozumět skoro ničemu.

Je pravda, že by k převzetí moci šiity od sunnitů v Iráku došlo dříve nebo později v každém případě, a že by to bylo zřejmě doprovázeno násilím.

Nikdo dnes nezpochybňuje, že to, jak Západ jedná v Iráku, je dlouhou sérií nedorozumění. Všechno je vlastně založeno na hlavním nedorozumění, nebo na lži, že Saddám měl zbraně hromadného ničení, což je i nadále hlavním argumentem, proč Západ zaútočil na Irák. Ale kromě toho existuje ještě celá řada dalších, důležitých nedorozumění: Západ vůbec nechápe základní společenské, politické a náboženské procesy, které fungují na Blízkém Východě, píše v deníku Guardian Martin Wollacott.

11. 8. 2005

V Americe v současnosti zuří drsný boj mezi politologem, profesorem Normanem Finkelsteinem z DePaulovy univerzity a profesorem práva na Harvardu Alanem Dershowitzem. Jde o připravovanou Finkelsteinovu knihu Beyond Chutzpah: On the Misuse of Antisemitism and the Abuse of History (Víc než chucpe [jidiš: trapnost, drzost]: O zneužívání antisemitismu a znásilňování historie). Jde o kontroverzi, o které nyní píše většina amerického tisku a dostala se až na stůl kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

11. 8. 2005
dopis Konstantina Pleskyho senátoru Štětinovi z 2. srpna 2005

Vážený pane senátore, nejsem zvyklý si dopisovat, ale Vaše vyjádření v tisku mě nutí, abych podpořil názor, který jste vyjádřil. Nechci Vám zbytečně ukrádat drahocenný čas, a proto se vyjádřím velice lakonicky, abych potvrdil, že Vámi vzaté rozhodnutí bylo naprosto správné.

CzechTek 2005: Václav Šroub ---- foto: Štěpán Kotrba pro ČRO Online
11. 8. 2005

Opravník oblíbených omylů policie

CzechTek 2005: Václav Šroub se marně snaží o kontakt s policejním velitelem, policista ho poslal na tiskové oddělení policejního prezídia do Prahy - foto: Štěpán Kotrba pro ČRo Online

Již před týdnem jsem si všiml argumentu, se kterým nesouhlasím, a zatím zřejmě nikoho (pokud jsem pozorně sledoval všechny zdroje) nenapadlo jej opravit.

Jedná se o vymezení pronajatého pozemku. Mnohokrát bylo různých článcích - naposledy dnes v článku Tomáše Flama "CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena" - dáváno policii za vinu, že nevytyčila hranice pronajatého pozemku, napsal redakci čtenář Jan Formánek .

další originální audiozáznamy redakce BL ZDE

CzechTek 2005 FOTOGALERIE BL
foto: MAFA - David Port
11. 8. 2005
foto: MAFA - David Port, zdroj: Radio 1

Radio 1 je komerční stanice, která jako všechny ostatní zaměřuje své posluchače stylem hudby a podle toho stejně žánrově laděného vysílání. Jsou rádia zaměřující se na usedlejší skupinu společnosti s výraznou preferencí známého, zavedeného a blízkého pomocí důrazu na hudbu z české (a slovenské) produkce. Povrchní typy s inklinací k sezónní aktualizaci všemožných trendů mladšího produktivního věku. Takové rádio Impuls obdělává kanceláře osázené převážně ženským personálem, případně se zaměřuje na ženy stejného věku v domácnosti. Na jejich mladší exempláře útočí Evropa 2.

Rozhovor ČT s policejní mluvčí
11. 8. 2005
Tomáš Flam
Rozhovor ČT s policejní mluvčí - foto: štěpán Kotrba pro ČRo Online

Na přelomu let 2000 a 2001 jsem chodíval prakticky denně demonstrovat na Kavčí hory na podporu vzbouřenců z České televize. Byl jsem tehdy ještě naivní devatenáctiletý kluk z vesnice. Snadno jsem tak podlehl velkoměstské revoluční náladě boje za demokracii a za nezávislost veřejnoprávních médií. Dodnes jsem přesvědčen, že k pokusu o politickou kontrolu nad Českou televizí došlo, avšak dospívám k závěru, že tento pokus byl úspěšný, nikoli zmařený, jak jsem se jistý čas po skončení tzv. televizní krize domníval. Má postupně vzrůstající beznaděj až frustrace z fungování České televize vyvrcholila otřesným informačním a investigativním servisem poskytnutým touto institucí během tolik diskutované akce CzechTek 2005.

Stručná chronologie policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 Wikipedia

10. 8. 2005
tisková zpráva MŽP

Podle dosud dostupných informací nedošlo akcí CzechTek 2005, která začala v pátek 29. července a byla ukončena zásahem Policie ČR v sobotu 30. července u sjezdu z dálnice D5 Mlýnec, k závažnějšímu poškození životního prostředí.

11. 8. 2005
dopis majitele chalupy v Újezdě pod Přimdou redakci ČRo 1 Radiožurnálu

Vážená redakce, naše rodina má chalupu v Újezdě pod Přimdou, kde se minulý víkend konala technoparty CZECHTEK 2005. Když jsem se v pátek ráno dozvěděl co se chystá, hned jsem se sebral a odjel hlídat barák. Měl jsem obavy z vandalizmu účastníků technoparty a chtěl jsem mít kontrolu nad naším majetkem.

Když jsem prokličkoval kolonami a konečně dorazil do Újezda, zjistil jsem, že máme ze vsi jedno veliké tábořiště. Brzy jsem ovšem pochopil, jaká se skutečná situace. Drtivá většina oněch "technařů" nejsou narkomani, ani individua na okraji společnosti, jak je nezřídka prezentováno médii, ale docela normální mladí lidé, kteří mají pouze rádi jinou hudbu než Karla Gotta.

DIY, tekno, CzechTek TÉMA BL

Czechtek 2005 FOTOGALERIE BL
Policisté na louce u Mlýnce pod Přimdou
11. 8. 2005

Nebaví mne už neustále vyvracet lži, šířené policejními tiskovými mluvčími o okolnostech a podobě zásahu proti účastníkům teknoparty CzechTek 2005. Poslední policejní lži jsem zaregistroval jako "Odpovědi Ředitelství služby pořádkové policie" redakci serveru Techno.cz. Ta se ptala na okolnosti zákroku, jednání policie s majiteli pozemků, nasazení a složení zásahové jednotky těžkooděnců i na vlastní taktiku zásahu.

Na otázku redakce "Je běžné, nasazovat proti akcím kulturního charakteru těžkou techniku?", odpovídá ředitelství policie "Kromě vodních stříkačů, jako donucovacího prostředku, jiná těžká technika nebyla nasazena."

To je zjevná lež tohoto státního orgánu a pokus o maření vyšetřování. Do uzávěry dálničního exitu byl nasazen dvounápravový kolový obrněný transportér s nápisem POLICIE na kapotě a na dálnici u louky bylo tahačem přivezeno bojové vozidlo pěchoty bez označení.

Další otázka "Proč nevydala Policie ČR předem informace a varování o tom, že se chystá proti účastníkům akce zasáhnout? si vynutila tuto odpověď : "Předem nelze šířit poplašné zprávy, neboť zásah policie je až krajní záležitost za předpokladu, že situaci na místě nelze řešit jinými prostředky."

Opět nepravda. Policie počítala od začátku s touto krajní variantou, což je zřejmé z obsazení přilehlého pozemku ve vlastnictví PF ČR a umístění polní ošetřovny, automobilů a týlového zajištění jednotek. Je to zřejmé i z dislokace příslušníků zásahových jednotek na místě od samého počátku akce - prakticky den před samotným zásahem. Jiné prostředky než zásah pořádkových jednotek policie nepoužila. Obsazení přilehlých pozemků tisícovkou pěších i osob v automobilech policie nezabránila, i když se v tomto případě zcela jistě jednalo u stovek řidičů automobilů o porušení zákona. Řidiče jsoucí na louce policie nezkontaktovala a nesdělila jim, že se dopustili přestupku. Nevyzvala je k přesunu na propůjčený pozemek. Mlčky přihlížela, jak se celá louka plní lidmi. Celou noc a celý den. Proti řidičům automobilů, kteří parkovali na sousedních pozemcích mimo hlavní louku nezasáhla vůbec, ani nezjistila jejich totožnost. Odjeli bez problémů. Netančili.

Policisté potřebovali cvičit zásah proti davu v praxi. Bude se jim možná ještě hodit.

Michael Marčák: Kvůli občanským právům nějakých obyvatel rozpustit techmnopárty je nezodpovědné. To bychom za chvíli kvůli takovým pitomostem mohli rozpustit parlament, senát...
11. 8. 2005

11. 8. 2005

CzechTek a všechno ostatní: argumentace v ČR je vždycky na vodě

Smršť více či méně fundovaných názorů, výronů citů a pocitů, nespočet poučeně se tvářících mouder -- taková je reakce na "kauzu CzechTek". Samozřejmě, každý má právo vyjádřit svůj názor, svoje sympatie či obavy z počínání aktérů příběhu na té či oné straně. Přece však ta celá záležitost má jednu, poměrně podstatnou, vadu na kráse: drtivá většina diskutérů vůbec neví, o čem je ve skutečnosti řeč! Vyjadřuje se na základě velmi neobjektivních informací médii (ta obratně manipulují se záběry situací, vyvolávající dojem krutého teroru), využívají zavádějící vyjádření "aktérů", vytvářejí značně neobjektivní obraz skutečnosti. Podstatu problému však zcela ignorují.

Namítnete-li, že se často angažují přímí účastníci (a kdo má právo být víc "u věci" než oni), dovoluji si poznamenat, že ti všichni možná byli účastníky párty i zásahu policie, tlumočí svoje osobní zážitky a pocity, ale ani oni neví zhola nic o podstatě problému: organizaci akce, její legálnosti, odpovědnosti utajených a tajuplných organizátorů.

Lapidárně řečeno: zastávají se "zásadová" stanoviska na základě nedostatečných, často i záměrně mylných, informací. Bohužel takový způsob hodnocení skutečnosti není v naši zemi nijak ojedinělý.

Napadá mne to zejména proto, že za pár dnů budou všechna média plna emotivních úvah v souvislosti s výročím srpnových událostí roku 1968.

11. 8. 2005

Opožděný příspěvek k CzechTeku 2005

Policajti zmlátili teknaře. To je lapidární zpráva o tom, co se stalo. Každé z těch slov potřebuje vysvětlivku.

10. 8. 2005

BRITÁNIE

středa 16.00: Šéf britské Konzervativní strany Michael Howard varoval ve středu britské soudce, že "agresivní soudní aktivismus" ohrožuje bezpečnost Británie a dává ji napospas teroristům. Dodal, že by nekompromisní postoje soudců mohly ohrozit veřejnou důvěru v britský soudní systém.

Howard se tím přidává k stížnostem britského premiéra Blaira na to, že jsou britští soudci v opozici proti novým protiteroristickým zákonům a opatřením. Šéf Konzervativní strany zopakoval ve středu své rozhodnutí, že kdyby se Konzervativní strana dostala k moci, zrušila by Zákon o lidských právech, aby jí to umožnilo deportovat z Británie extremistické islámské duchovní.

11. 8. 2005

Existuje mnoho důvodů, proč by liberálové měli podporovat opatření, která minulý pátek navrhl Tony Blair, a která mají omezit svobodu projevu těch, kteří podporují teorrismus. Tito lidé totiž šíří islámský fašismus, a kdyby používal hákového kříže anebo kápě Ku Klux Klanu, západní liberálové by nijak neváhali a odsoudili by ho, píše v deníku Guardian známý komentátor a editor barevné přílohy listu Financial Times John Lloyd a dodává: Zde je ještě pět důvodů.

11. 8. 2005

Kdysi před lety, shodou okolností právě z Londýna, přiletěla do Němci okupovaných Čech skupina speciálně vycvičených výsadkářů, kteří měli za úkol zabít říšského protektora Reinharda Heydricha. V té době jsem nežil a nepamatuji se, jak o nich psaly tehdejší české říšské noviny, ale zřejmě nepoužily slovo terorismus, které je nepochybně modernější. Jak je známo útok výsadkářů měl vyjádřit odpor českého národa k německé okupaci Čech.

Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL

11. 8. 2005

Staří lidé umírají ve spánku, protože jejich mozek zapomene nařídit tělu, aby dýchalo. Vyplývá to z nejnovějšího vědeckého výzkumu...

10. 8. 2005

Jakým způsobem se nacionalismus odlišuje od rasismu?

Svět by byl šťastnějším a bezpečnějším místem k životu, kdybychom přestali dávat přednost svým rodným zemím.

Nestydím se za svou národnost, ale nemám tušení, proč bych měl milovat tuto zemi více než jakoukoliv jinou, napsal v úterý v deníku Guardian George Monbiot.

V důsledku bombových útoků v Británii vznikl národní konsensus: v Británii nyní potřebujeme obnovený pocit vlastenectví. Argumentuje se: pokud jsou lidé vlastenci, vzájemně se neperou. Pokud budou lidé dodržovat určité občanské vlastenecké normy a budou věřit, jak vynikající je Británie, nebude docházet k terorismu, páchanému místními občany.

10. 8. 2005

Upozornění ad usum lectoris: tento článek není ani o CzechTeku, ani o Big Macu, ani o Afflecku. Jde o příležitostnou úvahu nad fungováním médií a stavem společenského vědomí.

4. srpna vydala frankofonní kancelář švýcarské sekce Amnesty International v Laussane tiskovou zprávu o svědectví Jemenců "zmizených" na půl druhého roku v tajných amerických věznicích. Vyšla z materiálu vydaného anglicky Mezinárodním sekretariátem v Londýně, který ve stejný den publikovaly i další sekce po celém světě. V tomto případě však došlo k chybnému překladu. Někdo přečetl "several thousand detainees" (několik tisíc zadržovaných) jako "seventy thousand detainees" (sedmdesát tisíc zadržovaných) a napsal to do poslední věty úvodního odstavce zmíněného textu.

Michael Marčák: Už teď se těším, jak jim to pan prezident za to tekno nandá v Novoročním projevu !
10. 8. 2005

10. 8. 2005

"Zapište si to za uši: My nejsme lůza a nechci vidět, aby někdo z vás chodil dolovat POKLADY nebo ZÁŽITKY na DÍRU před naším barákem", řek táta důrazně, když jsme o prázdninách zasedli kolem svátečně prostřeného stolu a čekali, až matka postaví na stůl mísu s kouřící voňavou hovězí polévkou. Mravní zásady naší rodiny otec občas zpřesňoval místo modlitby o nedělním poledni za hlaholu zvonů z našeho třílampového rádia Philips, trůnícího vysoko na poličce v koutě na stěně nad rozkládacím křeslem. Na knoflíku krátkovlnného přijímače už nebyla cedulka s varováním, že poslouchání nepřátelského rozhlasu se trestá i smrtí, ale z okna vedle je vidět protipožární jámu, kterou vykopali na rohu Julákova pole nakomandovaní ouřadové a můj kmotr Václav Pohan z berňáku.

10. 8. 2005

Trochu se musím ohradit proti připomínce Jana Rovenského, protože, jako lékař, se jí cítím velmi dotčen. Integrovaný záchraný systém (telefon 112) vznikl jako pokus mít mechanismus pro řešení složitých havarijních situací s eventuelní participací cizinců. Jde například o autonehody, kde je aspekt policejní, technický -- požárnické vyprošťování i zdravotnický -- neodkladná zdravotnická péče. Zároveň může jít o účast cizinců, a proto vysoké nároky na jazykovou vybavenost pracujících v tomto integrovaném systému, zejména na dispečinku.

10. 8. 2005

Je vcelku úsměvné pozorovat, jak se z jednoho hudebního festivalu stává politická zbraň a rádobyboj za demokracii. Vždyť na tom festivalu byli biti jen "tancechtivé děti"! Šlo o nejbrutálnější zásah policie za poslední roky, srovnání snese snad jen ze zásahem ze 17. listopadu 1989! Socani udělali za 7 let svého vládnutí z naší malé české demokracie policejní stát. Jistí laskaví umělci chtějí příznivcům techna kupovat louky. Exprezident Havel se osobně v této věci angažuje. Konečně tedy nachází společnou řeč s Klausem. Mnoho skutečných bojovníků za skutečnou demokracii pozvedá svůj chrabrý, spravedlivě rozhořčený hlas, aby po 16 letech opět okusili tu opojnou atmosféru v boji za správnou věc.

10. 8. 2005

Poslechněte si záznam Dobrého jitra na ČRo 2 - "Pohled zdravotníků, kteří na CzechTeku zasahovali" a hned vám to bude jasnější.

Je to psychologicky docela pochopitelné. Policie ČR, HZS a ZZS tvoří základní složky integrovaného záchranného systému ve smyslu § 4 zákona č. 239/2000 Sb. Policajti se s hasiči i záchranáři znají a opakovaně společně prožité chvíle stresu, zoufalství a únavy mezi nimi vytváří silný pocit solidarity a loajality. Stockholmský syndrom je proti tomu hadr... To není teoretická úvaha, ale věc, kterou mi potvrdili lidé mezi hasiči i mezi policajty, o ostatních složkách IZS nemluvě...

Michael Marčák: Haló, policie? Až skončíte s tou technopárty, nemohli byste něco udělat s tím bordelem u nás na louce ?
10. 8. 2005

proti policejnímu násilí na Letenské pláni, sobota 6.8. - foto: Štěpán Kotrba
10. 8. 2005
Demosntrace "proti policejnímu násilí" na Letenské pláni, sobota 6.8. - foto: Štěpán Kotrba

Na serveru Techno.cz se objevila analýza dosavadního postupu organizátorů demonstrací proti policejnímu násilí na free party CzechTek 2005. Redakce konstatuje, co bylo jasné už dříve: že zmlácení "jinak" se chovajících a "jinak" vypadajících "chuligánů a feťáků" většinovou společnost neoslovilo. Jsou roztrpčeni parazitickou politizací problému a laxností policejního vyšetřování.

"Nepodařilo se najít přitažlivou formu veřejných akcí a demonstrací. Když budeme upřímní, lidí na každé další akci ubývá. Navíc zatímco na prvních demonstracích byla procentuálně poměrně hodně zastoupená většinová veřejnost, na těch posledních jde skutečně z velké části o profesionální "anarchisty", punkery, houmlesáky a spol."

Redakce serveru se domnívá, že správná cesta je pojmout demonstrace jako koncerty. Podle nich se nepodařilo dostatečně aktivizovat veřejnost. Většina celou věc pořád chápe jen jako něco mezi policií a technaři, co se jich přímo netýká. Nezvítězila interpretace, že není důležité koho zmlátili, ale to, že se tak stalo z malicherných příčin. Technaři tvrdí, že je nutno se upnout na konkrétní splnitelný cíl - demisi ministra vnitra Bublana. Konstatují zároveň, že "ministr Bublan není ani o krok blíž odchodu z funkce"... Čtyři policisté, kteří brutálně zmlátili techanře - bohužel pro ně před televizními kamerami - "čerpají řádnou dovolenou," vysvětlil mluvčí chebské policie Vladislav Hošek pro MfD. Nejspíše se přepracovali.

Ve středu 10. srpna má řetězec demonstrací proti policejnímu násilí pokračovat v Praze. Tentokrát se uskuteční protestní pochod městem, který začíná v 17:00 před budovou Ministerstva vnitra. Premiér Jiří Paroubek vytkl ministru vnitra Františku Bublanovi pouze jediné: že podcenil v souvislosti s technoparty CzechTek politické důsledky policejní akce.

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost se po téměř pěti hodinách jednání usnesl, aby poslanecké kluby posoudily možnost zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze CzechTek. Výbor vyjádřil přesvědčení, že na technoparty CzechTek 2005 jednali ve vyhrocené atmosféře neadekvátně a protiprávně jak její účastníci, tak i policie. Klíčové části usnesení výboru přitom navrhl a prosadil poslanec ČSSD Petr Ibl, dříve ředitel věznice Praha-Ruzyně...

Podle výzkumu veřejného mínění, který provedla parlamentní televize 24cz s více než dvěma tisícovkami svých diváků, je 68% PRO zásah a 37% PROTI. Nutno dodat, že diváci této specifické stanice odpovídali na anketu pouze přes internet. Jedná se tedy o osoby, které politika zajímá více než běžnou populaci a zároveň osoby mající a ovládající připojení k internetu. Pokud bychom přijali zjednodušující tezi, že diváci 24cz tvoří vyvážený vzorek politicky angažovaných občanů, tak policejní zásah je schopen sociální demokracii vyhrát volby. Už jen proto, že elektorát ČSSD je spíše starší, víceméně konzervativní a žije na malých městech či vesnicích, kde tekno hudební fanoušky nemá...

K sebezpytné analýze techanřů a jejich touhám získat skalp ministra Bublana se dá jen dodat s trochou cynismu politického komentátora: hodně štěstí, mládeži.

CzechTek 2005: Louka u Újezda pod Přimdou
9. 8. 2005
< CzechTek 2005: Louka u Újezda pod Přimdou   foto: David Němec pro ČRo Online

Podle posudku ing. Jitky Nuhlíčkové ze Státní rostlinolékařské správy v Tachově, který má redakce Britských listů k dispozici, poškození travního porostu v celém prostoru louky u Mlýnce a Újezda pod Přimdou, na které se konal CzechTek 2005, není trvalé. Silnější zdupání je podle dokumentu pouze na rozloze 1 ha. Odborníci tvrdí v posudku, že i tento porost je však schopen regeneraace. Vzhledem k tomu, že posečení a spásání travin skotem na pozemcích firmy Italinvest se dělo bez souhlasu majitele pozemku, což už Plesky sdělil médiím, jsou nejspíše stížnosti na statisícové škody přehnaným a účelovým tvrzením, majícím vytvořit předpoklady pro neoprávněnou výši náhrad, případně vyplacených pojišťovnou či pozemkovým fondem.

Fotokopie posudku SRS 12

DIY, tekno, CzechTek TÉMA BL
Czechtek 2005 FOTOGALERIE BL
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
10. 8. 2005 Drazí krajané! Frank  Koerner
9. 8. 2005 Občanské fórum 2006 aneb kůly v plotě Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 CzechTek - odpad kapitalismu Milan  Valach
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
6. 8. 2005 Válka idiotů Štefan  Švec
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2005 Cena ropy dosáhla 64 dolarů za barel - rapidně se zvyšuje cena benzínu   
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
2. 5. 2005 Absťák Jindřich  Kalous
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Naše vlastní strana zla Jindřich  Jůzl
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie udělala přesný opak toho, co by bývalo bylo ve vzniklé situaci nejrozumnější a rozhodně menším zlem Viktor  Holý
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Další lži policie Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 Arogantní Paroubek na Radiu 1 Bohumil  Kartous
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Hranice pozemku Italinvestu nebyla hranicí zásahu Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Škody způsobily zasahující vozy policie, říká majitel pozemku   
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
10. 8. 2005 Vyjádření Ministerstva životního prostředí k akci CzechTek 2005   
10. 8. 2005 CzechTek jako symbol boje za skutečnou a jedinou demokracii Josef  Provazník
10. 8. 2005 CzechTek 2005: Absence zdravotníků na místě zásahu je "psychologicky pochopitelná" Jan  Rovenský

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
8. 8. 2005 * * * Viola  Fischerová
5. 8. 2005 * * * J. H. Krchovský
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
22. 7. 2005 Beethoven zvítězil nad zpěvákem Bono v boji o stahování z internetu   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"   
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík