19. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2009

Americká armáda dne 18. března 2009 provedla na střeleckém polygonu na Havajských ostrovech (na ostrově Kauai) úspěšný střelecký test mobilního systému protiraketové obrany THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Dle sdělení Pentagonu antirakety sestřelily cílovou balistickou raketu středního dosahu. Test se uskutečnil ve 2,30 hodin místního času.

19. 3. 2009
  • Svatá stolice obviněna, že se pokusila papežovy výroky změnit
  • Papežovy výroky ohrožují veřejné zdraví, varuje Francie

První papežově cestě do Afriky nyní hrozí, že ji zastíní všeobecné odsouzení papežova odmítnutí kondomů jako prostředku proti šíření nemoci HIV/AIDS. Papežovy výroky odsoudila celá řada evropských zemí i aktivisté bojující proti Aids. Všichni varovali, že papežův postoj může stát lidské životy a ohrožuje veřejné zdraví.

Den poté, co papež Benedkikt XVI řekl před svou návštěvou Kamerunu a Angoly, že "metla" HIV by se mohla šířením kondomů zhoršit, kritizovaly Francie, Německo a Belgie jeho výroky jako neodpovědné. Úřad OSN bojující proti AIDS (UNAIDS) se vyjádřil, že kondomy jsou základní součástí boje proti HIV, kteréžto infekci podléhá více než 7000 lidí denně.

19. 3. 2009

Zastupitelská demokracie je v krizi. Politikové a politické strany se vůči svým voličům chovají jako koloniální správce vůči podrobeným domorodcům. Nejsme pro ně důležití. A tak se místo řešení problémů, které palčivě doléhají na většinu z nás, věnují především vzájemnému boji o moc, prebendy a slávu.

Článku o začínající revoluci v politice prostřednictvím internetu byla proto na stránkách Britských listů věnována zasloužená pozornost a bouřlivá diskuse. V ní se ovšem ukázalo několik specificky českých, národních mýtů.

19. 3. 2009

ZELENÍ:

tisková zpráva

(Praha, 19.března 2009) Demokratická výzva svolává mimořádnou valnou hromadu, připravuje programovou diskuzi a členství pro nestraníky.

Demokratická výzva (DV), vnitrostranická frakce ve Straně zelených, pokračuje velmi intenzivně ve své činnosti. Vyloučení předsedkyně a předsedy Demokratické výzvy D. Kuchtové a M. Čáslavky ze SZ nemělo a nebude mít žádný vliv na další fungování frakce.

19. 3. 2009

Skrze Otevřenou platformu SZ se Bursík dostal k moci, ale Demokratickou výzvu SZ stiskl pod krkem

Po čistce ve Straně zelených (SZ) si zatím málokdo všiml jedné vlastnosti vládce zeleného emirátu. Jde o Bursíkovu virtuozitu v umění přepisovat dějiny. Jak na to?

Michael Marčák:  Jestliže si to premiér přeje, pane, můžeme  i tuto exekuci zastavit, bohužel již ne úplně...
19. 3. 2009

19. 3. 2009

"JEN PRO POLÁKY"

Kaley Leightonová, 17, studentka střední školy, se pokusila koupit si něco k pití v novém polském obchodě v městě Goole v hrabství East Yorkshire. Prodavač se jí zeptal, zda je Angličanka, a když přiznala, že ano, z obchodu ji vyhodil s tím, že "je jen pro Poláky".

Leightonová si nyní oficiálně stěžovala na místním úřadě a podala stížnost na rasistické zacházení. Případ nyní řeší pracovník místní policie pro otázky soužití v komunitě a vysoký pracovník místního komunálního úřadu pro otázky politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 3. 2009

Neexistuje antikoncepce, která by s jistotou zabránila početí (včetně sterilizace) a proto tím spíše je užívání antikoncepce nepřijatelné.

Právě kontroverzní názory, hlásané aktivisty (a především aktivistkami) katolického Hnutí Pro život, známé ve světě jako Pro Life, a jejich podpora politickými křesťany z KDU-ČSL i názory papeže jako hlavy a nejvyšší autority celé katolické církve jsou důvodem, proč na činnost křesťanů je nutno nahlížet jako na sice stále ještě tolerovanou, nicméně společensky nebezpečnou činnost, spočívající v ohlupování lidí názory, které nemají opodstatnění v realitě a nezřídka jsou s realitou v příkrém rozporu. Nejde jen o "zázraky" a dvojí morálku. To, že církev nestojí nad pravdou, dokázal už dominikán Giordano Bruno 17. února roku 1600 po obhajobě nekonečnosti vesmíru v inkvizičním procesu na náměstí Campo de'fiori - za cenu vlastního života. Dodnes se za své tmářství katolická církev neomluvila a dodnes trest smrti upálením neodvolala. Kardinála Roberta Bellarmina, který byl členem tribunálu, který rozhodoval o kacířově upálení, římskokatolická církev prohlásila za svatého... A v tmářství pokračuje dodnes. Tudíž nelze činnost katolické církve v Česku chápat jako společensky prospěšnou aktivitu či činnost ve veřejném zájmu, kterou by stát měl jakkoliv podporovat z veřejných prostředků.

Protipotratová demonstrace - "Pochod pro život" se letos koná v Praze 28. 3. 2009. Mši svatou k tomuto pochodu slouží od 13.00 v římskokatolickém kostele sv. Jiljí opata v Praze 1, patřící k dominikánskému klášteru.

19. 3. 2009

Dne 16. března odvysílala ČT 24 interview s politickým analytikem z Univerzity Simona Bolívara ve Venezuele Angel Oropezou. Ačkoliv se moderátor relace svými dotazy na Oropezu snažil vytvořit dojem vyváženosti, bylo patrné, že v kontextu lží a dezinformací týkajících se současné Venezuely se veřejnoprávní médium neodchýlilo od protivenezuelské stranické linie severoamerických a evropských vlád, tu naši nevyjímaje -- tj. linie s ideologickým kydáním hnoje na tuto zemi bez špetky soudnosti.

19. 3. 2009

Viděl jsem pořad ČT s moderátorem Lutonským, o němž píše pan Veselý ve své reakci ČT pokračuje v démonizaci Hugo Cháveze. Mně se rozhovor líbil a zařadil jsem si ho mezi to lepší, co ČT24 vysílala s tím, že by to chtělo v tomto stylu pokračovat. To znamená pozvat příště zastánce Hugo Cháveze, když zde interviewovaný byl zřejmě jeho odpůrcem. To jsem vzal na vědomí a tak jsem rozhovor sledoval. Pan Veselý je zase zřejmě příznivcem Cháveze, což mu neberu, ale tento konkrétní pořad a pan Lutonský byli objektivní. Na rozdíl od jednoho cestopisného filmu ČT o Venezuele, v němž herci Bartoška a Donutil, místo aby dokreslili komentářem to, co bylo na obrazovce vidět, štvali proti Chávezovi, až se jim od hub prášilo, samá totalita a diktaura. Když byla totalita u nás, Bartoška i Donutil vesele posluhovali v rolích režimních fízláků v normalizačních kriminálkách, máme-li užít jejich stylu...

Měli bychom si zachovávat objektivitu. O dění v Jižní Americe se toho z našich médií vůbec mnoho nedovíme. Filmy o Che Guevarovi nejsou vůbec anoncovány ani plakátovány a nikdo mi nenamluví, že je to náhoda. Ono by se mohlo stát, že bude některým mladým lidem hrdina sympatický, stejně jako výborně zahraný Fidel Castro. Sympatie k filmovým hrdinům ovšem nemohou změnit náš pohled na komunistický režim, jehož jednu variantu jsme sami zažili.

19. 3. 2009

V úterý 17.3. stáhla Vláda České republiky z projednávání radarové smlouvy. Stalo se tak po celodenním jednání poslanecké sněmovny, která díky obstrukcím koaličních stran nebyla schopna program schválit. Na něm byly totiž zařazeny i obě radarové smlouvy. Vláda nakonec sáhla k poslednímu zoufalému kroku a tím bylo stažení smluv z projednávání. Iniciativa Ne základnám připomíná, že smlouvy stáhla vláda, která se české veřejnosti snažila téměř tři roky namluvit, že instalace americké základny je pro naši zemi klíčová.

Sloboda...
19. 3. 2009

desáté výročí zásahu Severoatlantické aliance proti Jugoslávii (1999 -- 2009)

Virtuální realita je založena na virtuálních faktech a snažit se ji podvrátit banálními pravdami z říše reálné skutečnosti je přinejmenším pošetilé, ne-li sebevražedné.

Když už v zájmu objektivity přičinil šéfredaktor k textu Rajko Dolečka k desátému výročí zásahu Severoatlantické aliance proti Jugoslávii (1999 -- 2009) "Je načase, aby se NATO dostalo před mezinárodní soud" poznámku o tom, jak autor zkresluje četné "dokázané" skutečnosti, stojí zato připomenout názor dvou českých vyjednavačů v této věci, několika zahraničních komentátorů a samotného Miloševiče - z jeho řeči u mezinárodního soudu v Haagu. Jen z důvodu objektivity pohledu... Můžeme porovnat, do jaké míry se tyto názory liší v pohledu na FAKTA...

Jan Čulík má problém, že už v době jugoslávské války uvěřil. Uvěřil britské, velmi sofistikované a prakticky totální propagandě, které se - na rozdíl od války v Iráku - účastnila i BBC a britské liberální deníky.

19. 3. 2009

BRITSKÉ LISTY JSOU NEZÁVISLÉ:

Rozhodnutí bombardovat Srbsko bylo kontroverzní, ale Srbsko byl odporný, vražedný, polofašistický stát

Je problémem, když lidé nehodnotí události kolem sebe podle toho, co se stalo, ale podle ideologické zaujatosti. Platí to o Mladé frontě Dnes, českých "antikomunistech" typu Mejstříka, Šinágla a Štětiny, jako i o prosrbských aktivistech, kteří v českém prostředí nekriticky šíří svůj zaujatý názor, podle něhož bylo ubohé Srbsko nevinné, když se před deseti lety NATO rozhodlo tuto zemi bombardovat.

Štěpán Kotrba píše nesmysly, když argumentuje, že "Čulík uvěřil propagandě BBC". Je to směšné - BBC nešíří žádnou propagandu. Kromě to není jediný zdroj, média v Británii jsou pluralitní. A nedělejte ze mě pitomce, vím, co jsem zažil a viděl. Nevěřím v tomto ohledu žádným politikům, věřím vlastním očím a slušným novinářům. Nikoliv šiřitelům ideologické propagandy.

Rozhodnutí NATO Srbsko bombardovat bylo sporné a nic nevyřešilo. Lidé, kteří tvrdí, že Srbsko bylo nevinné a Miloševičův režim demokratický, jsou obětí svých vlastních bludů.

19. 3. 2009

Je velice těžké formulovat jasné a přitom nenapadnutelné závěry ohledně kosovského konfliktu a následných událostí - až po jednostranné vyhlášení kosovské samostatnosti. Prakticky nám chybí pokusy o komplexní a nestranné zhodnocení konfliktu, včetně kontextu předchozích událostí na teritoriu bývalé Jugoslávie. Tento sumarizující text si nemůže klást za cíl nahrazení zmíněných nedostatků. Pokouší se spíše o jinou věc: Poukazuje na skutečnosti, které až příliš často vedly k dezinterpretaci událostí a jejich propagandistickému zkreslování.

Neblahá role Západu při rozpadu Jugoslávie

Západní země, zejména Německo, sehrály v procesu rozkladu někdejší Socialistické federativní republiky Jugoslávie na národní státy roli, která jim principiálně znemožňuje, aby hrály roli nezávislého arbitra v následných konfliktech. To se týká zejména diplomatické podpory při vzniku Chorvatska a následné masivní vojenské podpory tohoto státu. Mnohem méně se už Západ angažoval v podpoře státu bosenských muslimů, a teprve příliv dobrovolných bojovníků z islámského světa a materiální podpora islámských zemí donutily USA k vojenské asistenci i na této straně.

19. 3. 2009

Poznámka redakce, která není podepsána jménem, podle mého názoru neodpovídá obsahu následujícího článku profesora R. Dolečka.

Jsem přesvědčen, že RED. se dopustil neospravedlnitelného pokusu ovlivnit čtenáře bez toho, že by polemizoval textem, zpracovaným na stejné úrovni jako profesor Doleček, píše Jindřich Kania.

19. 3. 2009

Jsem rád, že pan dr. Rajko Doleček vyjádřil ve svém článku ke smutnému desátému výročí agrese organizace NATO vůči svrchovanému státu SFRJ (bohužel za aktivní podpory České republiky a tehdejší vlády ČSSD) mínění velké části naší veřejnosti a též mínění moje, píše Petr Hoffmann.

19. 3. 2009

JS│ Vláda Ruskej Federácie prerokuje 19. marca revidovaný rozpočet na rok 2009, ktorý pripravilo Ministerstvo financií RF. Podža očakávania ho vláda príjme bez podstatných úprav. Ako oznámil denník Kommersant, základné parametre poslednej verzie rozpočtu sú nasledovné (v zátvorke hodnoty rozpočtu na rok 2009, schváleného v novembri 2008):

19. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ví se vlastně, že pro obchodníky není krátkodobý kšeft vždy vším. Málo je ale slyšet o autocenzuře a o jejích různých důvodech. V Německu se ale včera informovalo o dvou různých případech autocenzury. Zajímavé je, že jeden z nich se neodůvodňuje očekávanými přímými problémy, ale asi čistě morálními důvody, na něž by se tak rychle možná ani nemyslelo. O těch případech jsem už v BL psal. Jednou šlo o ateistickou reklamu na reklamních plochách na anglických autobusech) v druhém případě o následky amoku ve Winnendenu.

18. 3. 2009

Benedikt XVI. v utorok začína prvú cestu po čiernom kontinente. S Afričanmi chce hovoriť aj o korupcii a právach žien v Afrike. Požívanie antikoncepcie napriek epidémii HIV preňho ostáva tabu. ... "Myslieť si, že vyriešime problém AIDS kondómami, je ilúzia," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi pre International Herald Tribune.

SME: Pápež kondómy Afrike nedovolí ZDE

"Tradiční církevní učení o předmanželské zdrženlivosti a manželské věrnosti je prokazatelně jediným jistým způsobem prevence šíření viru HIV a nemoci AIDS," řekl papež.

iDnes: AIDS zastaví zdrženlivost, ne rozdávání kondomů, vzkázal papež Africe ZDE

Pogratulujme Svatému otci. Protože zůstal myšlenkově konzistentní, věrný své víře a ani realita mu neotevřela oči. Nezapřel dogma. Svými názory (při své zodpovědnosti za myšlení a hodnotovou orientaci nezanedbatelné části obyvatel Afriky) na nepoužívání kondomů tak zajistí, že křesťanské názory povedou k brzké smrti naprosté většiny věřících a Afrika nebude trpět přelidněností ani explozivním nárůstem počtu křesťanů.

19. 3. 2009

V polemických příspěvcích nepůsobí dobře na citlivější čtenáře zbytečně vyhraněná stanoviska ve věci, o níž předpokládají, že ji nelze vyjádřit úplně černě nebo úplně bíle, píše Jan Škarban. Pan Ivan Varega má samozřejmě sice pravdu, ale na jeho purismus lze přeci namítat povícero "ale".

19. 3. 2009

DOKUMENT

Po 17 letech od konce občanské války v Salvadoru, levicová Národní osvobozenecká fronta Farabunda Martího (FMLN) je připravena splnit to, co její předchůdci z Guerrillas nedokázali - legitimně převzít vládu v zemi po vítězných prezidentských volbách. 18. ledna 2009 šli Salvadořané k urnám volit obecní zastupitelstva a poslance. FMLN zvítězil ještě s větším počtem míst v Národní shromáždění, než doufal. A to byla předehra k výsledkům prezidentských voleb. Funes vstoupí mezi nové levicové vůdce, vládnoucí nyní skoro celé Latinské Americe. To je přelomový posun nejen v samotném El Salvadoru, ale v celém regionu. USA ztrácejí nejbližšího spojence. A už ví, že ztratí celý region.

18. 3. 2009

Libermanův jazyk je jazykem Mladičovým, Karadžičovým a Miloševičovým

Jen několik dní poté, co Arabové zuřili, že se izraelské lobby podařilo zabránit tomu, aby byl otevřeně hovořící Charles Freeman jmenován do výzvědné funkce ve vládě prezidenta Obamy, čelí nyní izraelskému ministru zahraničí, jehož rasistické výroky o zkouškách loajality pro Palestince znamenají, že v Netanjahuově kabinetě je dnes jeden z nejodpornějších politiků na Blízkém východě, píše v deníku Independent známý komentátor Robert Fisk.

18. 3. 2009

Člověk je hoden mzdy své. S tím nic nenaděláte. Musíte tudíž trpně přihlížet navyšování minimálních mezd. A to i v krizové době. Je to nepříjemné, když se člověk dočte, že i tak netržní profese jakou je školník, po jedné hladovce doporučené PR specialisty, si finančně polepší. A přitom jeho plat byl 12 188 Kč hrubého!

Ztrátová pojišťovna AIG (stát ji zachraňuje dotacemi ve výši 173 miliard dolarů) v USA z nepochopitelných důvodů upoutala pozornost prezidenta. Prý se mu nelíbí, že si management vyplatil na odměnách nějakých 165 miliónů dolarů. Baracku Obamo, neumíš počítat?

18. 3. 2009
Polemika se článkem Vladimíra Justa "Čtyři důvody proč vstoupit do Strany zelených"

Vážený pane Juste, zastávám názor, že environmentalismus a vlastenectví nejsou v rozporu, ale naopak jejich symbióza má potenciál stát se myšlenkovým východiskem civilizovaného přechodu od hospodářského růstu k udržitelnému rozvoji v naší zemi, stejně jako v dalších, zejména evropských státech. Cítím se proto povolán polemizovat s Vaším článkem, ve kterém jste namíchal obsažný a pestrý koktejl urážek svých názorových oponentů, prezidentem Klausem počínaje a Demokratickou výzvou (ač ji přímo nejmenujete) ve Straně zelených konče.

18. 3. 2009

Přečetl jsem si znovu článek Josefa Lišky a pozorně jsem sledoval, zda se v článku objevuje "kopání do sudetských Němců", o kterém píše pan Jaromír Baxa. Domnvám se, že Liškův text korektně zmiňuje všeobecně známá fakta týkající se činnosti politické reprezentace sudetských Němců. Jaromír Baxa správně připomíná odpůrce nacismu v řadách sudetských Němců; problémem zůstává fakt, že v sudetoněmecké společnosti jich bylo jaksi málo a neměli reálný vliv.

18. 3. 2009

"Ó, nalej nám svůj jed, ať dodává nám síly!
Chceme se pohroužit, jak okoušíme ho,
v hloub, Peklo nebo Ráj - co na tom v této chvíli? -
v hloub hloubek Neznáma - pro objev nového!"


Baudelaire, Ch.: Cesta. Překlad Svatopluk Kadlec

"Jestliže ontologie hypostazují přírodní síly nepřímo, prostřednictvím objektivizovaných pojmů, a tím podporují nadvládu člověka nad přírodou, doktrína pokroku hypostazuje ideál nadvlády přímo - a nakonec sama degeneruje ve statickou, derivativní mytologii. Pohyb sám o sobě, oddělený od sociálního kontextu a lidského cíle, se stává pouhou iluzí pohybu, špatným nekonečnem mechanického opakování."

Horkheimer, M.: Eclipse of Reason. New York, Oxford University Press 1947. P. 133-134

"Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten"

Psal se rok 1918. Vojáci poražené německé armády se vraceli domů a zjišťovali, že republikánské strany mají pro hrdiny císařství jen málo pochopení. Ale oni přece něco zažili, "trpěli pro vlast", a teď o ně nikdo nejevil zájem...

18. 3. 2009

Počátkem března 2009 podalo občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí, o.s. prostřednictvím JUDr. Petra Kužvarta správní žaloby proti záměru umístit na Pankrácké plání dvě výškové stavby označované jako "EPOQUE PANKRÁC -- HOTEL" a "EPOQUE PANKRÁC -- BYTOVÝ DŮM".Žaloby byly podány v dohodě a na základě pověření všech zaangažovaných občanských sdružení, jež po řadu let čelí mimořádně silnému tlaku developerů. politiků a úředníků směřujícímu k bezohlednému a nezákonnému prosazení miliardových komerčních investic v dané lokalitě", sdělila paní Marie Janoušková, která v lokalitě bydlí a vede sdružení Občanská iniciativa Pankráce.

19. 3. 2009

Upozornění Štěpána Kotrby, poprvé zveřejněné k aktivistickému článku JUDr. Kužvarta 11.10. 2006: Autor tohoto článku není nezávislým pozorovatelem - novinářem, ale účastníkem desítek soudních sporů, které vyvolává Ateliér pro životní prostředí (Studio for the Environment - JUDr. Tošner, JUDr. Kužvart a Ing. Klika, Pavel Černohous a další).

19. 3. 2009

Je vidět, že je pan Kotrba konsistentní. Můj text vyšel v Blistech 18.3. 2009 a hned za ním je opět jeho rámeček s dávno neaktuálními informacemi o řádně odpracovaných a uzavřených projektech z doby před 7 lety (!). Nicméně řada odkazů pod článkem vůbec nefunguje a místo odkazovaných stránek se objeví, že nebyly nalezeny. Je to snad záměr? ptá se Petr Kužvart.

Dále je za obvyklým Kotrbovým rámečkem podivný text podepsaný "ŠOK", který se tváří jako protokol z jakéhosi jednání s monitorovací misí UNESCO, ve skutečnosti jde o desinformační výlev nějakého developera či autora blízkého vedení města. Tuto věc prosím vyjasnit. Blisty přece nejsou plátek, který by se zaměřoval na anonymní desinformace jen proto, že se to panu Kotrbovi zrovna hodí do krámu.

19. 3. 2009

píši Vám jako čtenář BL, které považuji za v porovnání s mainstreamem velmi kvalitní médium. míní Emil Flegel. Nicméně mne šokoval článek, kde pod blíže neurčeným pseudonymem "ŠOK" jsou hrubě zkreslována fakta o kauze mrakodrapů na Pankráci. Působí to jako lobbistická práce developerů.

Nejvíce pobuřující je poznámka, že "se smečka právníků živí napadáním územního plánu a stavebního řízení". Je tím zřejmě míněn dr. Kužvart a jeho přátelé. Já v Praze žiji a pozoruji denně developerská zvěrstva, ignoraci úředníků a okatou korupci úřadů. Nebýt této "smečky", jak ji posměšně nazval anonym v BL, je situace v Praze mnohem horší.

Žádám proto zdvořile, aby byla dána druhé straně možnost reagovat.

18. 3. 2009

Ohledně případné Strany nezávislých:

Vytvoření stránek pro předvýběr nezávislých kandidátů pro všeobecné volby v rámci "Strany nezávislých kandidátů" by pro mne nebyl problém, viz článek Andrease Whittama Smithe. Stručnou představu o tom, jak by web měl vypadat, bych měl, nicméně by to chtělo širší proces schválení konceptu. Byl bych tomu ochoten věnovat volný čas, píše Zbyněk Říha.

18. 3. 2009
Poznámka k výuce angličtiny, Facebooku a informačním technologiím

Nepochybuji o tom, že postupně se budou informační technologie stále více prosazovat v politice, a podle mne je to dobře. Rizika budou vždycky, vždy lze ukázat - a je dobře, když se ukazuje - jak nové fenomény mohou poškodit náš život: mobily, internet, čipové karty atd. Neměli bychom ovšem vidět jen škody a srovnávat je s jakoby čistou minulostí, kdy např. extrémně ostýchaví a nespolečenští lidé neexistovali (ti teď mají dnes mnohem větší možnost být aspoň trochu mezi lidmi díky internetu).

18. 3. 2009
Tisková zpráva Amnesty International

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

18. 3. 2009

Chtěl bych napsat pár poznámek k textu Vojtěcha Smetany "Pohled věřícího". Ačkoli vysoce oceňuji jakousi dobrou vůli a také odvahu, s jakou autor dokáže být kritický a přemýšlivý, tohle právě nestačí. Když se zmiňuje o cynismu, neříká, že církev samotná je součástí společnosti a s cynismem má sama problém. Úroveň kázání v kostelích je otřesná a biskupové také za moc nestojí (např. slyšet arcibiskupa Graubnera a nebýt cynikem, to chce velkou rezistenci).

18. 3. 2009

Prostředky plynoucí z bohatých zemí na rozvojovou spolupráci stagnují nebo klesají a počet lidí v absolutní bídě i těch umírajících hlady stagnuje nebo roste, chudoba se šíří i v těch nejbohatších zemích, i tam, kde se vlády předhánějí v tom, kolik stovek miliard z peněz daňových poplatníků bleskově použijí na pokrytí soukromých ztrát bank a automobilových koncernů, tedy na záchranu systému, který právě tak kolosálně prokazuje svou neudržitelnost. Vlády bohatých států včetně Evropské unie dál nutí rozvojové země, aby liberalizovaly své trhy, i když už se dobře ví, že je to pro ně ekonomická katastrofa, dál subvencují své zemědělské vývozy, i když to likviduje potravinovou suverenitu chudých zemí, dál trpí daňové ráje a nekontrolované měnové spekulace a pobírají lichvářské úroky z půjček, dál pokládají za správné, že zisky nadnárodních potravinářských a farmaceutických firem jsou důležitější než životy lidí. V kterékoli z těchto oblastí by výrazné politické úsilí a strategické investice do narovnání nespravedlivého systému přinesly dlouhodobý užitek. Zatím se na úrovni velké politiky o tom pouze jedná a prakticky se toho opravdu moc neděje. Proto je třeba dál a usilovněji než kdy dřív pracovat na prosazení dlouhodobě udržitelných a spravedlivých řešení a posilovat globální spojenectví občanských hnutí.

18. 3. 2009

Arnika tvrdí: úřední zmatek nahrává developerům, občanům znemožní uplatnit připomínky

Tisková zpráva Sdružení Arnika

Obyvatelé Prahy ještě ani nestačili zaregistrovat, že brzy uplyne lhůta pro připomínkování nového územního plánu, a už mohou pročítat stohy dalších dokumentů. Radní hlavního města totiž schválili další vlnu takzvaných celoměstsky významných změn. Paralelně tak běží už tři procesy přípravy územního plánu. "Obáváme se, že zmatek, který vytvářejí politici ve vedení města, je záměrný," řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika. "Zatímco developerům pomůže prosadit jejich záměry, občanům prakticky znemožní uplatnit připomínky," dodal Skalský

18. 3. 2009
otevřený dopis soudkyni Vrchního soudu Naděždě Žákové

Paní Žáková, před několika dny jste jako předsedkyně senátu Vrchního soudu v Praze zrušila rozsudek soudce Vojtěcha Cepla ml. ve věci tzv. "soudní mafie" (která podle Marie Benešové "zákulisně zmanipulovala" vyšetřování Čunka). V neveřejném jednání jste kauzu zároveň odebrala "příliš aktivnímu" soudci Ceplovi. Ten ve snaze osvětlit její politické pozadí nejen provedl řadu dodatečných důkazů, ale především rozhodoval zcela veřejně a transparentně. Toto Vaše rozhodnutí vyvolalo vlnu veřejného rozhořčení.

17. 3. 2009

Demokraté i Republikáni radí Obamovi, jak zlepšit vztahy s Ruskem:

Dvojstranná (bipartisan) komise expertů složená ze zástupců Belfer Center for Science and International Affairs a The Nixon Center, představila včera ve Wahingtonu veřejnosti expertní zprávu nazvanou The Right Direction for U.S. Policy toward Russia. Dokument signalizuje široký konsensus post-neokonzervativních politických elit v USA - a v tomto smyslu se jedná o poselství sice nikterak ostře formulované, mající však za sebou politický pohyb s velkou hybností. Studie byla již před zveřejněním prezentována jak Obamově administrativě, tak ruskému prezidentovi.

Studie zdůrazňuje potřebu zásadní změny ve vzájemných vztazích obou bývalých protivníků z dob studené války. Pro Spojené státy, které z Bushovy éry vyšly ekonomicky, diplomaticky i vojensky oslabené, je obtížné dosahovat řady vitálních bezpečnostních cílů bez ruské spolupráce - nemluvě již o jejich prosazování proti Rusku. Zásadní změnou ovšem nemůže být pouhý pokus vrátit se před srpen 2008, kdy vypukla válka v Gruzii, ale ani opuštění Bushova konfrontačního přístupu v otázce protiraketové obrany. Navržený "reset" má mít podobu zásadní paradigmatické změny. Rusko má být nikoliv už pouze slovně, ale fakticky bráno jako velmi důležitý, byť často obtížný partner. Včera zveřejněná studie postuluje celou řadu podmínek, které je za tím účelem třeba splnit: Počínaje opuštěním dvojitých standardů uplatňovaných při hodnocení kroků ruských a vlastních, přes úsilí pochopit (nikoli adoptovat!) ruský pohled na věc, zastavení bezhlavého rozšiřování NATO až po utlumení "demokratizačních" aktivit v Rusku samém. Změny dojdou i institucionálního vyjádření, protože Rusku by se měl nadále věnovat specializovaný úředník na vládní úrovni. Ve zkratce lze vše shrnout následovně: Respekt a tolerance k druhému v zájmu priorit stanovených dle Etzioniho sloganu "Bezpečnost především" ("Security First").

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2009 Krásná nová změna... jako ta stará, pro změnu Karel  Dolejší
18. 3. 2009 I spravedlivý obchod na rozcestí? Jiří  Silný
17. 3. 2009 O interpretaci slov pana Bernanke, neboli O pískání v tmavém lese Uwe  Ladwig
17. 3. 2009 Americký satirik rozdrtil pověst televizních finančních "odborníků"   
16. 3. 2009 Finančná kríza a periféria Joachim  Becker, Karin Küblböcková
14. 3. 2009 Čína znepokojena osudem svých peněz v USA   
13. 3. 2009 Čekání na létající talíře John Michael Greer
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2009 Proč je Avigdor Lieberman tím nejhorším, co se mohlo stát Blízkému východu   
16. 3. 2009 Nesmyslné utrpení? Petr  Schnur
11. 3. 2009 "Když se kácí les, létají třísky"   
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie   
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"   
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Dalajláma varuje: Tibetská kultura je na hranici zániku   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   
9. 3. 2009 Jak na stranu "vyžírků uprdelených na teplé sesli" Milan  Daniel
9. 3. 2009 Jakubková: Bursíkovi zůstane beznázorová a nevolitelná monokultura   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland
18. 3. 2009 Americký hlas proti navrhovanému radaru v České republice   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Pojďte se s námi zviditelnit! Jan  Neoral
16. 3. 2009 Radarové smlouvy v úterý do sněmovny Karel  Dolejší
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka