3. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2008

Americký prokurátor varuje:

Není obtížné najít osoby, které kritizují americký tábor v zálivu Guantánamo, konstatoval v úterý v podvečer zpravodajský pořad "PM" rozhlasu BBC. Nově zvolený americký prezident Barack Obama se vyjádřil, že tábor zlikviduje a organizace na obranu lidských práv a politikové po celém světě už sedm let požadují, aby byl tábor uzavřen. Avšak je nezvyklé slyšet kritiku americkéhoi tábora v zálivu Guantánamo od člověka, kterého tam loni vyslala americká vláda, aby zahájil stíhání proto osobám v táboře vězněným. Plukovník Darrel Vandeveld, náměstek státního prokurátora v Pennsylvánii a americký armádní záložní voják, rezignoval na svou funkci jako prokurátor v Guantánamu letos v září.

Společnosti BBC poskytl tento rozhovor:

3. 12. 2008

Když senátor v odpovědi panu Matuszekovi zkouší zformulovat důvod, proč navzdory spoluobčanům hlasoval pro radar, namísto věcných argumentů vypráví historku o zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Té prý popisoval, jak "Stíhačky SU-25 a bombarďáky" ničily Groznyj, čtvrť za čtvrtí. Jenomže chyba lávky, letouny Su-25 vůbec nejsou žádné stíhačky, ale frontové bitevníky... Lidsky opravdový svědek-novinář by si ovšem mohl technické serepetičky úplně odpustit a jednoduše (a o to působivěji) popsat, jak "ruská letadla" systematicky ničila Groznyj. To však Štětinovi bylo málo - on musí prostě navrch předstírat vojenskou expertízu, kterou nedisponuje. Zdánlivě autentická výpověď přímého svědka otřesných událostí tak získává odpornou pachuť falešného přibarvování a vystavování vlastního já vypravěče, jehož cílem není pokorně svědčit o prožitém, ale blýsknout se a vystupňovat účinek na publikum. A "vo tom to je", vážení, "vo tom to je".

V posledních letech postfeministky oprašují starého Lacana. Zajímají se o tu část teorie, která - zjednodušeně řečeno - vykládá zamilovanost coby svym způsobem produktivní omyl. Žena dle Lacana pro muže představuje falešný, protože neuskutečnitelný příslib návratu k prvotní polymorfní slasti, jíž se oba před vstupem do hry na velké kluky a holky museli vzdát; její role vlastně spočívá na schopnosti stát se projekčním plátnem mužových tužeb. Ve stavu intenzivní hormonální intoxikace si to muž zpravidla neuvědomuje - nicméně ve vlastním zájmu by se měl přesto snažit odlišit toužebná přání od toho, čeho skutečně lze dosáhnout. V opačném případě se totiž ztratí ve výtvorech vlastní touhy odkazucíjích navzájem jeden na druhý a začne je považovat za skutečnost samu. Možné směry dalšího vývoje jsou pak různé, jeden patologický shrnul Karl Kraus: "Zdravému stačí žena. Erotikovi stačí punčocha, aby se dostal k ženě. Chorému stačí punčocha."

3. 12. 2008

Milé Britské listy,

věnovali jste hodně pozornosti rozhodování senátorů o radarů a zejména panu Štětinoví.

Nevím, o co opírá pan Matuzsek svoji domnělou kompetenci mít tu správnou odpověď na otázku položenou v hlasování Senátu,

Sám bych spíše vsadil na zkušenosti a úsudek pana Štětiny, který zcela v kontextu "měnících se souřadnic" nejen zvážil zřejmý geopolitický aspekt radaru, ale navíc k vlastní škodě na hrubosti a urážku pana Matuzseka vůbec odpověděl, obojí tak, jak bych od dobrého a váženého senátora očekával.

"Na blbou otázku blbá odpověď" říkávalo se a pokud se Britské listy skutečně chtějí dopídit strategického uvažování, nelze asi touto nováckou formou. Vyšlo toho v tom zmatku okolo radarů hromady, dnešní vás obsah k vyjasnění debaty bohužel vůbec nepřispívá, míní Pavel Dvořák.

3. 12. 2008

Mám za to, že pan Štětina má určité množství špatných zkušeností s Ruskem a jeho obava ze všeho ruského je pochopitelná, ilustruje však výborně, že je vždy jednodušší bojovat minulé války, píše Ondřej Neumann.

Boj minulých válek je snadný a u veřejnosti se často setkává s pozitivní odezvou. Většinou je však projevem slepoty k výzvám současnosti.

3. 12. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jaromír Štětina vysvětlil, proč hlasoval pro instalaci amerického raketového systému v ČR, George Bush litoval své výpovědi o zbraních hromadného ničení v Iráku, André Shepherd nechtěl podruhé pomáhat Američanům vraždit nevinné v té zemi a já, já jsem změnil téma své dnešní poznámky...

3. 12. 2008

Otázka hamletovská, věru! Neboť není kde rodit. Aspoň v Praze, i když tam zvládají Šejkspíra cobydup na jedno posezení. Sfouknou ho za dvě hodiny celého, i se sonety. A to si čas od času posteskneme, že nám porodnost klesá. Nebo jen těch lůžek není dosti? Že by? Praha má zvláštní přitažlivou sílu pro veškerenstvo žen v roli nastávajících maminek z nezvládnutelného širokého okolí? Praha musí mít dobrou pověst, ovšemže. V lecčemž. Také v porodnictví. (Ať nic neříkají v Brandýse nad Labem? O jiných "venkovských" nemocnicích ani muk?)

3. 12. 2008

Procházka po hlavní istambulské pěší třídě Istiklal je inspirativní nejen nekonečným tokem neprostupného davu, stejným v poledne i v půli noci. Po snad dvou desítkách návštěv tohoto veleměsta už nemám potřebu zkoumat každou orientální výlohu plnou barev, vůní a světel. Docela mi stačí zadívat se do výloh knihkupeckých. V místě, kde je radno čekat ve výloze spíše životopisy hereček nebo knižní předlohy populárních filmů, vidíme Habermase, Slavoje Žižka a životopis Baracka Obamy. Samozřejmě také Orhana Pamuka a pár knih o Istanbulu. Intelektuální debata na evropská témata je zjevně široce rozvinutá, to nám prozradí i pulty uvnitř knihkupectví, prošel jsem jich několik a strávil jsem v nich hodně času, ač turecky neumím.

Laurent Tsiobiandjeuh si při světle petrolejky čte z knížky gorilích pohádek
3. 12. 2008
tisková zpráva Českého rozhlasu Online

V Kamerunu se distribuuje knížka gorilích pohádek z Českého rozhlasu, v Moskvě se na knižním veletrhu Non Fiction uskutečnila výstava věnovaná Odhalení. V těchto dnech navíc vychází obrazová publikace s texty v češtině, angličtině a ruštině, která mapuje tři roky projektu o gorilách v pražské Zoo.

3. 12. 2008

Ještě ke článkům J. Čulíka "Nerozumím této nebetyčné idiocii" a "Jsem šokován článkem Jaromíra Štětiny" od Z. Váchy.

Nad pointou prvního článku se nebudu ani pozastavovat, úroveň strategického uvažování je přímo úměrná inteligenci a integritě nejen senátorů, spíš bych chtěl dodat následující ke článku druhému.

Pan Topolánek prohlásil, že "je naší povinností nedopustit, abychom se opět plíživě sunuli do sféry geopolitického vlivu Ruska. To je ten pravý důvod, proč má u nás stát radarová základna. Už jenom za to stojí za to udržet vládu".

Aha, tak tak je to tedy, pan premiér této údajné vlády už otevřeně přiznává, že radar je namířen proti Rusku, což doplňuje i pan Štětina.

Že by proto, že si ti pánové uvědomují, že národ jim ty přihlouplé báchorky o hrozbě z Íránu nijak nebaští?

A co tak to "plížívé sunutí do sféry geopolitického vlivu Ruska?" (dost mi to připomíná kdysi plíživou kontrarevoluci...), kterým straší mnozí jemu rovní zatvrzelí příznivci radaru? Jak by se jaksi toto mohlo přihodit? Nejsme snad členy NATO pod ochranou velkého bratra? A jestli ne, tak proč jsme vlastně v NATO? ptá se Pavel Jedlička.

3. 12. 2008

Potěšilo mě, když jsem v pravém horním rohu Britských listů objevil symbol adventu, věnec se čtyřmi svíčkami. Tyto čtyři svíčky, zapalované postupně po čtyři adventní týdny, symbolizují postupně se koncentrující sílu adventu, období před zimním slunovratem, jehož kvality znali naši předkové už v předkřesťanském období. Z něj v některých oblastech Evropy přetrval například zvyk projít si na počátku adventu tzv. adventní spirálou, dovnitř spirálovitě zatočenou cestou, vytvořenou z chvojí, která symbolizuje adventní dobu.

3. 12. 2008

Nevytýkám Janu Zahradníčkovi žádné "skutečné i domnělé viny", jak píše Jiří Holý, nejsem soudce, pouze konstatuji evidentní a zcela prokazatelné selhání některých katolických intelektuálů, mezi něž Jan Zahradníček patřil, v období druhé republiky.

Generálplukovník Nikolaj Solovcov
3. 12. 2008

JU│ Ruské Izvestije se obšírně zabývají tiskovou konferencí velitele ruských raketových vojsk strategického určení (RVSU) generálplukovníka Nikolaje Solovcova. Nejde zjevně o náhodu. Tato tisková konference je zjevně poselstvím pro novou americkou administrativu o ruské pozici při jednání o dalším osudu smluv o omezení raketojaderných potenciálů, z nichž START 1 má vypršet v roce 2009 a Bushova administrativa deklarovala svoji vůli tuto smlouvu neprodloužit. Zajímavá je i tím, že přináší některá nová fakta o ruských raketových zbraních.

3. 12. 2008

Zase jeden článek o tom, jak všechno cizí je lepší než to, co máme doma (Monika Binke: Cesta do Drážďan"). Mně však horší než stav českých drah, cen v obchodech a výrazy lidí, se jeví důvody, pro které autorka vyrazila do zahraničí, míní Vladimír Šedivý.

3. 12. 2008

Zakázat komunisty, zakázat komunismus! Kdybyste s takovým návrhem přišel v lednu 1990, otevřený dopis tohoto znění bych vám tehdy nepsal. Lidé si tenkrát od vás, politiků, slibovali, že budete chytřejší a čestnější než soudruzi a že také budete mít národní hrdost a kus vlasteneckého citu, který vám nikomu nedovolí posluhovat velmocím a rozkrádat stát. Posluhování a rozkrádání jsme tenkrát měli plné zuby a také jsme moc toužili po demokracii, čili po lidovládě, abyste mi dobře rozuměl. Kdyby se Komunistická strana Československa zakázala v rámci tak zvaného revolučního kvasu, málokdo by co namítal. Tehdy byla příhodná chvíle, kdy lidé vnímali dění značně černobíle na způsob: ti jsou dobří a jen dobří a tamti zlí a jen zlí. S polistopadovými vládami navíc zatím nestačili udělat jedinou špatnou zkušenost. Jak známo, v lednu 1990 a ani později toho roku KSČ nikdo nezakázal. Jestli proto, že byli tehdejší státníci demokratičtí, nebo proto, že měli s odstupujícími soudružskými státníky stohy dohod o převzetí moci, toho se já, řadový smrtelník, na rozdíl od vás, nikdy kloudně nedopátrám.

3. 12. 2008

Musela jsem si článek ředitele Občanského institutu Romana Jocha "Galeje na Guantánamu" přečíst dvakrát, protože po prvním přečtení se mi zdálo,že snad to, co píše, myslí ironicky. Pokud ano, dobře to skryl, píše čtenářka Marta Ivanovićová.

3. 12. 2008
reakce na článek ředitele Občanského institutu Romana Jocha "Galeje na Guantánamu"

Předpokládám, že ze strany Romana Jocha jde o sarkastickou nadsázku. Přesto mne ale mrazí... Potlačit podstatné (zadržování bez důkazů a bez soudu), lidskost vydávat za slabost (poskytnutí protézy), volání po odvetě, krvi či mezinárodní intervenci vydávat za žádoucí atributy demokracie, to už není pouhá neobjektivita.

3. 12. 2008

ŠOK│ "... Policejní spis Krakatice zpočátku neměl charakter trestního spisu, k tomu měl dospět v další fázi. Začaly se v něm shromažďovat informace k aktivitám podnikatele Mrázka a jemu blízkých osob, aniž bylo zahájeno nějaké konkrétní trestní řízení. . Shromažďovala a shromažďovala, pavouk kontaktů a vazeb Františka Mrázka rostl do obludných rozměrů a tím se ztrácela síla a schopnost účinnějšího tahu na jádro tohoto příběhu. ..."

2.12.2008, Právo, František Bublan (bývalý ministr vnitra, poslanec ČSSD a předseda bezpečnostního výboru Sněmovny): Krakaticový zákon ZDE

24. 11. 2004, Štěpán Kotrba: Šubrtova představa o BIS jako opěrném pilíři demokracie a některé střípky reality ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

3. 12. 2008

DOKUMENT

Vážené páni poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte, abych Vás seznámil se svým pohledem na světovou finanční krizi a její možné dopady na ČR, resp. s pohledy a přístupy k eliminaci potenciálních rizik z této krize plynoucích.

Chtěl bych také úvodem říci, že tento můj příspěvek je postaven na podkladech a analýzách ČNB a věnuje pozornost jak příčinám vzniku krize, tak podrobné analýze aktuálního stavu klíčových indikátorů finanční stability ČR, tak následné interpretaci a hodnocení naší situace a následně i plánu, jak lze hrozbám z globální krize co nejúčinněji čelit.

(Redakce BL z textu odstranila četné gramatické chyby, opakovaná slova a jiné nesrovnalosti)

3. 12. 2008

Jsem velmi zklamán uveřejněním článku "Galeje na Guantánamu" od Romana Jocha, . Tento článek, který nemá žádnou informační hodnotu a je pouze ubohou propagandou, dle mého neměl být na BL nikdy uveřejněn, míní Jindřich Sládek

Zde jsou důvody, které mě k tomuto závěru vedou:

2. 12. 2008
polemika s odpovědí Jaromíra Štětiny "O krvi kolaborantů a zrádců" čtenáři Janu Matuszekovi

Občas mě ale přece jen vytočí, když se tito pozdně nebojácní s vykradeným životopisem pokoušejí vystupovat jako osoby, které s minulým režimem bojovaly od svého narození na plný úvazek.

Zdůvodnění, které podali tři z oslovených senátorů na otázku, proč zvedli ruku pro umístění technicky i strategicky vysoce sporného amerického vojenského zařízení kousek od Prahy, nelze analyzovat prvoplánově. Samozřejmě, že se v případě odpovědí senátorů Tomáše Grulicha, Jiřího Lišky a Jaromíra Štětiny jedná o projevy lidí, kteří neprokazují schopnost uvažovat na základě racionálních argumentů týkajících se radaru.

2. 12. 2008

Chtěl bych reagovat na článek pana Mertla. Ten ukazuje ekonomický pohled na věc zdravotnických standardů. Chtěl bych nabídnout pohled medicínský.

Intuitivně si pojem "standard zdravotní péče" představujeme jako jakési nepodkročitelné minimum. V úvahách ministerstva je toto nepodkročitelné minimum definováno opakovaně jako garance lhůt na vyšetření či zákrok případně jakási péče, například kloubní náhrada na jisté finanční úrovni. A podobně i u jiných případů.

Z medicínského hlediska jsou tři hlavní výhrady k této problematice.

2. 12. 2008

Problémem je především otázka alokace zdrojů. Tento problém vyvstal v Británii nedávno nesmírně zřetelně, když státní úřad pro schvalování léků odmítl schválit pro státní zdravotnictví (a tedy pro používání pro pacienty zadarmo) jakýsi nový, velmi drahý lék proti rakovině, který dokáže prodloužit život vážně nemocných o půl roku.

Argumentace byla, že je to plýtvání: že tytéž zdroje mohou a měly by být použity daleko efektivněji pro účinnou léčbu jiných pacientů jinak. K tomu tato diskuse v britském rozhlase. Co na to čeští lékaři?

2. 12. 2008
Václav Vébr

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLK napsání tohoto článku mne vedla animace použití antirakety USA proti působení teroristické rakety z oblasti Středního východu. Autorem byl někdo z americké raketové agentury MDA a animace měla ukázat působení antirakety z postavení v Polsku v součinnosti s radarem v ČR. Součástí animace byly i přibližné časové údaje. Tyto údaje mne, jako bývalého specialistu protiletadlového raketového vojska protivzdušné obrany státu, velice zaujaly a začal jsem počítat.

2. 12. 2008

Odjíždím s kamarádkou nakupovat do Drážďan. Je sobota, tudíž zpáteční skupinový lístek (až pro 5 lidí) stojí 490 Kč.

Nasedáme do vlaku. Je neuklizený, ale topí se. Svlékáme postupně vrstvy, tipujeme teplotu na 30 stupňů. Nakonec větráme. Během jízdy zjišťujeme, že na WC neteče voda a nesplachuje záchod. Toaletní papír ale nechybí. Díváme se z okna a pozorujeme kouřící komíny továren.

2. 12. 2008

V České republice se v současnosti velmi diskutuje nad standardem zdravotní péče. Bývá uváděno, že standard je zde z důvodu solidarity, že je to péče, kterou musí dostat každý proto, že různě vyděláváme, ale péči bychom v určité úrovni měli mít stejnou. A je to chápáno jako výraz solidarity bohatých s chudými.

2. 12. 2008
Jaromír Štětina

Vážený pane Matuszeku,

jestliže patříte k lidem, kteří znají jako jedinou pohnutku k činům peníze, naše názory se budou míjet. Přesto však Vám posílám pár řádků, kde o svých pohnutkách mluvím.

S pozdravem Jaromír Štětina

2. 12. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Dohoda SOFA s Irákem uvazuje Baracka Obamu do obchodu, v němž Nouri al-Maliki vymanévroval George Bushe. Skutečnost, že byl Bush donucen přijmout „dohodu o stažení“, je pouze jedním z několika nezdarů USA v tomto regionu.

Irácký parlament ratifikoval 27. listopadu poměrem hlasů 149 ku 35 Dohodu o statutu sil (SOFA) se Spojenými státy. Je citován následující výrok náměstka předsedy vlády Barhama Saliha učiněný při hlasování: „Připomínám vám, že v Iráku se věci se v Iráku nedějí v hodině dvanácté, ale až ve třinácté.“ Jinými slovy, klíčový moment teprve přijde.

2. 12. 2008

Piráti řádí kolem somálského pobřeží a přepadají všechny typy lodí. Za unesenou posádku a náklad poté vyžadují výkupné. Somálsko, které se zmítá v chaosu a vláda či státní správa buď zcela chybí, nebo funguje jen částečně, je pro piráty perfektním útočištěm. Přepadené lodě zavlečou do jednoho z několika somálských přístavů a tam je drží, dokud nepřijde výkupné. V ekonomicky zdevastované zemi je toto velmi dobrým způsobem jak přežít.

2. 12. 2008

Dobrý den, jen bych vás chtěl upozornit, že se cílem Polsko ani Česko nestanou po schválení radaru a základen, protože tím vojenským cílem Polsko i Česko dávno jsou, píše Jan Láník. Ty rusácké rakety už na nás dávno míří, akorát se to teď stane oficiální. Samozřejmě lepší nežli radar by byla natvrdo americká vojenská základna, tak jako mají Američané jinde na světě a ne pouze ten radar. Konflikt v Gruzii jasně dokazuje, že tu už dávno měla být americká základna před radarem. Vlastizrádcem není ten, kdo hlasuje pro radarovou stanici, ale ten co s Putinovou hrůzoříší hlasuje proti. Není se čeho bát, americká základna neznamená, že sem Američané vlítnou na tancích a v letadlech, že budou střílet do našich občanů, ničit náš majetek a zatýkat naše vrcholné představitele, či je dokonce popravovat, jako to Rusáci rádi za svými hranicemi dělali.

3. 12. 2008

Liga starostů proti radaru:

tisková zpráva

Senát ČR schválil 27.11.2008 obě smlouvy, týkající se umístění amerického radaru a cizích vojáků v České republice.

Ti senátoři, kteří přes důrazné, dva roky trvající protesty většiny občanů této země pro tyto smlouvy zvedli ruce, ukázali tak svým voličům v přímém přenosu další vztyčený prostředník.

Zubatá předala dopis vládě
2. 12. 2008
tisková zpráva hnutí Ne násilí

Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, mockrát Vám děkuji za podporu projektu Hvězdných válek a umístění základny tohoto systému na území této země. Jak jistě sami dobře tušíte, nejde o projekt obranný, ale útočný, a jako takový už nyní vyvolává zvyšování napětí mezi Evropou, USA a Ruskem. Kde je napětí, bývají i konflikty. A kde jsou konflikty, bývají i mrtví.

9. 11. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2008 přispělo celkem 199 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 55946.43 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2008 částku 205 154.26 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2008 Miliony z klobouku? Petr  Wagner
1. 12. 2008 Stát musí odstranit tržní rizika, má-li hospodářství znovu začít fungovat   
27. 11. 2008 Snižování daní v době krize, aneb Kancléřka Merkelová se ještě brání Uwe  Ladwig
26. 11. 2008 Americké ministerstvo financí vloží dalších 800 miliard dolarů do krachující americké ekonomiky   
26. 11. 2008 Guvernér Anglické banky nevylučuje, že bude nutno banky zestátnit   
25. 11. 2008 Washington Post: Stimulační balíček Demokratů může dosáhnout hodnoty až 700 miliard dolarů   
25. 11. 2008 Británie bojuje proti ekonomické krizi razantním zvýšením státních výdajů   
24. 11. 2008 Věštci v nouzi, neboli Jak dlouho trvá taková krize? Uwe  Ladwig
21. 11. 2008 NYT: K finanční krizi a recesi zřejmě přistoupila deflace   
20. 11. 2008 O ideologickém používání slov, neboli Stát, trh a Dow Jones Uwe  Ladwig

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Bez ohledu na výsledky voleb, radar schválíme   

Pákistán RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner
26. 11. 2008 O Davidu Rathovi: Politik by neměl radikálně měnit svá stanoviska   
25. 11. 2008 Proměna Davida Ratha Josef  Provazník
21. 11. 2008 Sjezd České lékařské komory, aneb jak nemá vypadat veřejná debata Čeněk  Kras
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   

Čína RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
11. 11. 2008 Bolestný přerod totalitní společnosti Bohumil  Kartous
7. 11. 2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
1. 12. 2008 Afghánistán: Jaká je definice vítězství?   
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk   
19. 11. 2008 Američané, ropa a Irák   
18. 11. 2008 Jeden z nejvýznačnějších britských soudců odsoudil válku v Iráku jako protizákonnou   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?   
28. 10. 2008 Pozapomenutá válka Daniel  Veselý
23. 10. 2008 10 britských vojáků bylo r. 2005 usmrceno v Iráku v důsledku nepořádku v armádě   
19. 10. 2008 Bývalá šéfka MI5: Reakce na 11. září 2001 byla přehnaná   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2008 Nerozumím této nebetyčné idiocii Jan  Čulík
2. 12. 2008 Co by měl Obama dělat s protiraketovou obranou?   
27. 11. 2008 Senát zapsal do českých dějin "černý čtvrtek"   
26. 11. 2008 Bushův ministr obrany zůstane v Obamově nové vládě ve funkci   
24. 11. 2008 Kladivo na satelity Ivan  Větvička
24. 11. 2008 Washington Post: Polsko nebude lobbovat u Obamy pro raketovou obranu   
24. 11. 2008 AFP: Čeští starostové naléhají na Obamu, aby zrušil raketovou obranu   
23. 11. 2008 Starostové z Brd: České vládě to osladíme   
22. 11. 2008 Protiradarové protesty v ČR nemají účinnost   
22. 11. 2008 Dopis Obamovi   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček