6. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2007

Čelný Bushův vyjednavač ohledně globálního oteplování ve středu odmítl prohlášení Tonyho Blaira, že doufá, že na summitu G8 Spojené státy podpoří konkretní opatření proti emisím skleníkových plynů.

James Connaughton, vysoký poradce prezidenta Bushe pro životní prostředí, uvedl, že Spojené státy jsou proti plánům stabilizovat zvýšení globálních teplot na dva stupně Celsia.

Představitelé skupiny GB mají jednat o globálním oteplování zítra. Connaughton sdělil reportérům: "Jsme proti cíli dvoustupňového omezení. Nejsme v tom sami - Japonsko, Rusko, Kanada i většina dalších zemí, s nimiž jsem hovořil, tento cíl z různých důvodů nepodporují. V této věci dosud neexistuje dohoda," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek

jen zaváté stopy
starý klobouk vepřový
nikdo nic nepochopí
nikdo se nic
nedoví

z autorova blogu vybral Štefan Švec

6. 6. 2007

V den, kdy Bush vytruboval, jak důležitá je demokracie, připomněl, jak je důležitý svobodný tisk. Pak se všichni začali smát, když byl tisk umlčen, píše v ironické poznámce z Prahy deník New York Times.

6. 6. 2007

Měl jsem včera (5.6.) kolem 16. hod. cestu na Václavské náměstí, a tak jsem se zastavil na demonstraci nesoucí název Děkujeme, Ameriko. Názory organizátorů ani v nejmenším nesdílím, ale zajímalo mě, jací to lidé mohou přijít na podobnou akci. Manifestace podpory amerického prezidenta Bushe, zahraniční politiky USA a záměru vybudovat u nás radarovou základnu se odehrávala v dolní části náměstí, kde i ve "všedních" dnech postává mnoho cizinců ,a proto bylo velmi těžké odhadnout počet demonstrujících (nepočítal bych např. hlouček ruských turistů, kteří se v srdci demonstrace ocitli asi opravdu jen náhodou).

Ostatně sám moderátor tohoto podivného podvečerního setkání uznal, že lidí přišlo velmi málo. Dle mého nekvalifikovaného odhadu jich mohlo být tak 300, ale opravdu nevím. Na podiu vystoupily "osobnosti" české kultury i politiky, jako např. písničkář Pepa Nos nebo pan senátor Štětina, píše Jonáš Richter.

6. 6. 2007

Programovou ředitelkou České televize bude paní Kateřina Fričová. Generální ředitel oznámil jméno nové ředitelky útvarů programu ČT na jednání Rady ČT, která jeho rozhodnutí vzala na vědomí. Kateřina Fričová nastoupí do ČT k 1. červenci t. r.

6. 6. 2007

Janem Potůčkem v Reflexu předjímané a všemi lidmi z branže očekávané jmenování Kateřiny Fričové programovou ředitelkou ČT je ranou pro všechny ty zachránce české kultůry, kteří doteď měli z veřejnoprávní televize dojnou krávu. Profesionálka. Lakomá Barka. Lokomotiva. To jsou přezdívky, které drobnou, jak komín kouřící ženu provázejí na její pouti elektronickými médii. Buldočí zaujatost, klid a důslednost. To jsou vlastnosti, které jsou jí vlastní. Z houfu regionálních kmitočtů vybudovala televizi Prima. Zná výrobu a její ceny z privátu jako málokdo, a tak jednání o cenách už nebude poznamenáno vydíráním ze strany lobbistických skupin či tvůrců. Ví, jak uvažují privátní dramaturgové. Ve Fričové přitom získává Janeček zásadní oporu pro ideu seriózní, korektní veřejné služby. Čili i lapsy a podrazy televizního zpravodajství a publicistiky nejspíše narazí na tvrdý odpor. Za šest let, co ji potkávám na mediálních konferencích, jsem nikdy nezažil jediný podraz, kterého by se účastnila, jedinou falešnou nabo nepravdivou informaci, kterou by poskytla, jedinou neférovost, kterou by iniciovala. A to je mezi televizními profesionály, bojujícími za pozice a zisky svých televizí na hladovějícím trhu skoro zázrak.

Hodně vytrvalosti, odvahy a hodně štěstí, paní ředitelko. Budete ho potřebovat. Jdete do války.

Prezident G.W. Bush při   konfetrenci v Černínském paláci. Foto pro Bílý dům Chris Greenberg
5. 6. 2007

DOKUMENT

George W. Bush
mezinárodní konference Demokracie a bezpečnost, Černínský palác 16:07 - 16:38, Praha

koš | Skupina "disidentů" z různých zemí světa se sešla v Praze s prezidentem Bushem a vyzvala představitele "demokratických" zemí k "důrazné" podpoře demokracie a lidských práv ve vztazích s "nedemokratickými" režimy. Své návrhy v tzv. Pražském dokumentu předali Georgi W. Bushovi. Při té příležitosti pronesl americký prezident projev.

Prezidente Ilvesi (prezident Estonska, podle diplomatického protokolu nejvýznamnější osoba mezi hosty - pozn. red.), ministře zahraničí Schwarzenbergu a vzácní hosté: Laura a já jsme potěšeni, že jsme opět v Praze, a oceňujeme vlídné uvítání v tomto historickém sále. Zítra se zúčastním summitu G8, kde se setkám s lídry největších světových ekonomik.

6. 6. 2007

Šok v Bílém domě:

Bývalý vysoký Bushův poradce byl odsouzený ve středu k dvěma a půl roku vězení za křivopřísežnictví a bránění průběhu spravedlnosti v souvislosti s válkou v Iráku.

Lewis "Scooter" Libby byl šéfem štábu a poradce národní bezpečnosti u viceprezidenta Dicka Cheneyho, jednoho z čelných zastánců invaze. Je to nejvyšší činitel americké vlády, jaký byl uvězněn od aféry Írán-Contra před dvaceti lety.

Bílý dům vydal prohlášení, v němž Cheney charakterizuje Libbyho jako "muže nejvyššího intelektu, soudnosti a osobní integrity".

6. 6. 2007

Vzhledem k tomu, že kontroverze ohledně "Syna Hvězdných válek" hrozí narušit nadcházející summit G8, apeloval americký prezident v Praze na Vladimíra Putina, aby přestal kritizoval plánovaný americký protiraketový štít. "Studená válka skončila. Rusko není nepřítel," řekl Bush v Praze, poté co hovořil o protiraketové obraně s Topolánkem a Klausem.

6. 6. 2007

Environmentální témata se i přes protesty českého prezidenta stávají jednou z priorit evropské politiky. A přestože v environmentálních otázkách není levo-pravicové schéma příliš smysluplným výkladovým rámcem, lze tvrdit, že západní levicové strany jsou v zelené části programů pravicovým oponentům důstojným soupeřem. Dokázala se také česká neradikální levice posunout směrem k západním standardům? Na tuto otázku bych rád odpověděl v následujícím srovnání.

K porovnání jsem vybral českou sociální demokracii a britské labouristy, a to ze dvou důvodů. Jednak čeští sociální demokraté na svůj vřelý vztah k britské Labour Party stále upozorňují, jednak je britská levice (stejně tak jako britská pravice) ve své environmentální politice skutečně vzorem i pro zbytek západní Evropy.

6. 6. 2007

Myslím, že jedna poměrně významná věc zatím mediálním komentátorům zcela uniká. Je jí to, že naproti zcela zaujatých a propagandisticky vysílajících a píšících tzv. "seriózních médií", z nichž samotné vysílání České televize a Českého rozhlasu si úplně říká o odhlášení koncesionářských poplatků a vlnu mohutných písemných protestů oběma radám, se začíná na stranu proti radaru přiklánět dlouhou dobu zcela apolitický bulvární tisk. Jak známo, Češi ponejvíce čtou právě bulvár.

demonstrace u příležitosti návštěvy George W. Bushe v Praze
6. 6. 2007

Fotografie z demonstrace 4. 6. 2007 u příležitosti návštěvy George W. Bushe v Praze, 4. 6. 2007. Celý večer strávil s demonstranty fotoreportér Michal Vlk. Tentokrát se nestalo téměř nic výjimečného. Není První máj a Praha přeci jen není Rostock. Je dobré, že v Praze protestovat umějí. I za kultivovanost se dá účastníkům demonstrace i policistům poděkovat... Násilí totiž plodí zase jen násilí. A deklasuje myšlenky, se kterými jdou občané do ulic. | koš

Michal Vlk - demonstrace 4. 6. FOTOGALERIE

Vojenské základny USA ve světě
6. 6. 2007

ANALÝZA

Zdeněk Brousil

Rozmístění ozbrojených sil USA v zahraničí a na vlastním území, jejich organizace a vyzbrojování jsou ovlivňovány především geopolitickou situací. Skončením éry studené války se nebezpečí celosvětové konvenční nebo jaderné války stalo málo pravděpodobné a po pádu železné opony a rozpadu bývalého SSSR není potřebné udržovat v Evropě značné armádní síly. Po září 2001 se však pro USA objevily nové hrozby, které mají kořeny v jiných částech světa, nejsou uzavřené geopolitickými hranicemi jednotlivých států a vyžadují proto zcela nový přístup.

Zvláště nebezpečí mezinárodního terorismu předpokládá vzhledem ke své mnohotvárné podobě společná řešení a také konání směřující k zajištění národní i světové bezpečnosti.

6. 6. 2007

Poslední kompilát jednorozměrného myšlení, nepředstavující v mých očích nic víc než pouhou pracovitost prezidenta ČR, nese poetický titul: Modrá, nikoli zelená planeta. Skutečnou intelektuálskou provokací je potom až podtitul publikace: Co je ohroženo: klima, nebo svoboda? Nehodlám se snižovat k tomu, abych ve věci klimatu odhaloval v knize vydávaná fakta za pouhé faktoidy, čili tvrzení, která se pouze jako fakta tváří. Nemám v úmyslu dokonce ani polemizovat s autorem o tom, že vědomě manipuluje s pojmy, když svobodný trh vydává za samotnou tresť filozofického pojetí svobody, ba dokonce za tu nejvyšší svobodu pro každého jednotlivého člověka.

Zaujal mne totiž jen a jenom zmíněný básnický název knihy. Tvrzení, že Zeměkoule je planetou modrou a ne zelenou.

Michael Marčák: Velmi kulturní národ, jen jsem se obával, že k tomu zpěvu ještě zatančí premiér s valaškou... to by ho naši určitě zastřelili.
6. 6. 2007

6. 6. 2007

Máte samozřejmě pravdu. Názory závisí na tom, v jakém rodinném prostředí kdo vyrůstal. Já poslouchal jako malý "Vzkazy domovu" a Peroutkovy promluvy ze Svobodné Evropy a již v šesti letech jsem byl poučován, co nesmím ve škole říkat, píše František Řezáč.

Moje starší sestra měla totéž o pár let dříve za okupace. Měl jsem naprosto reálný strach, že tátu zavřou a jednoho milicionáře ze sousedství jsem se bál jako strašidla. Později k nám chodili tátovi kamarádi, co si odseděli menší tresty v Jáchymově a Horním Slavkově a já valil oči, když vyprávěli o koridorech z ostnáčů a ranních pochodech z lágru na šachtu za štěkotu psů. Já nemusel čekat na Muchu a Pecku.

Když jsem se pak u strejdy komunisty ptal, jestli ví, že jsou v Jáchymově koncentráky, divil se a hlavně se ptal, odkud to vím. Myslím, že to dobře věděl. Kdo vědět chtěl, věděl i o zavřených básnících. Z Gagarina jsme byli my, co jsme spolu mluvili, naštvaní a měli jsme z té písničky nemenší srandu, než dnes z Parkanové. Učitel ve škole mohl vykládat, co chtěl. Věděli jsme, že musí a ti statečnější to dokázali dát najevo.Přáli jsme úspěch Američanům. To jsme si pak vynahradili, bohužel až po ruské okupaci, při přistání Američanů na Měsíci. Ti dnešní snaživci a komunistobijci mi musí tedy nutně připadat směšní a trapní.

6. 6. 2007

Vážený pane šéfredaktore,

k Vaší kritice p. Kotrby bych chtěl poznamenat: Dobrý autor nemusí nezbytně zažít to o čem píše, a přesto dokáže přiblížit pravdivý obraz skutečnosti mnohem lépe než jiný autor, který tu dobu prožil, píše Jaromír Furman.

Všimněte si, že všichni Vaši oponenti v otázce Bromovy písničky jsou zajedno a to i se mnou, který jsem v té době právě ukončil své poma-turitní působení na ostravské šachtě Petr Cingr, kde jsem se pokoušel po dva roky získat důvěru dělnické třídy a zrovna přešel na VŠE v Praze. To až po absolvování prvního semestru VŠB v Ostravě, neboť nezbytné doporučení a tedy připuštění k přijímací zkoušce by pro jiné studium nebylo v lidských silách získat. Zdůrazňuji - v OSTRAVĚ !

6. 6. 2007

Je zábavné, ale současně i smutné, sledovat pana Čulíka, jak mentoruje přispěvatele Britských listů a to nejen v souvislosti s s kauzou Gagarin. Místo aby napsal samostatný článek, tak vstupuje do textů jiných autorů a komentuje jednotlivé odstavce, věty či slova -- ještě že neznámkuje -- nezapře že je učitel, dle svého projevu zřejmě středoškolský, přesto že učí na universitě. Činí tak s přesvědčením, že jeho představa o minulosti je nejpravdivější ! A přitom odvádí pozornost od zatím největší české stupidity roku 2007, jíž je Vyčítalův text písně o radaru. Její zločinnost spočívá v tom, že se snaží vsugerovat posluchači, že v květnu 1945 osvobodila Československo americká armáda. O vystoupení paní Parkanové není třeba se ani zmiňovat, nestojí to za to. Není prvním ministrem armády, který se po roce 1989 znemožnil ( jen si vzpomeňte na hračičku Baudyše, jenž málem prostřelil letadlo!!!), píše Jan Pömerl.

6. 6. 2007

Opravdu nenalézám slov nad tím, co je možné v této republice. Ten zoufalý a odporný výron slouhovství v provedení členky vlády je mimo jakoukoli stupnici hodnot. Od pana Vyčítala se něco podobného dalo očekávat, to moře piva od Jelínků přece jen vykoná své a umělecká úroveň tohoto počinu tomu odpovídá, píše Petr Březina.

Měl bych jen poznámku k Vašemu vyjádření o "kolaborantském chování exponentů komunistického režimu, když dělali v médiích propagandu "slavné" cestě Jurije Gagarina do vesmíru". Jednak si myslím, že není třeba slovo "slavné" dávat do uvozovek. Ona totiž ta cesta skutečně slavná byla. Nevím, jestli jste měl možnost tu dobu prožívat. Já ano. A pro mne stejně jako pro milióny lidí na celém světě ta zpráva o Gagarinově letu byla oznámením začátku nového věku. Proto se na píseň Gustava Broma dívám úplně jinak než Vy.

Pro mne zůstává součástí toho krásného dubna 1961 a krásných a nadějných 60. let. Myslíte si skutečně, že ty davy lidí na Václavském náměstí, které Gagarina vítaly tam byly z příkazu komunistických vládců? Věřím, že ne.

Možná jsem, pane Čulíku, staromilský (nebo u mne začíná stařecká senilita). Vždy jsem se však snažil na věci dívat kriticky a realisticky. Jsou ale určité pohledy, které si vymluvit nenechám. A tohle je jeden z nich.

5. 6. 2007

Pane Čulíku,

když jste můj mail, kde spekuluji/, zda Pácl při psaní textu písně o Gagarinovi vůbec věděl o týrání intelektuálů, shrnul do věty: Je možné, že vnímání v Praze a Ostravě bylo jiné. Možná pan Krček v Ostravě nevěděl o těch vězněných básnících. Lidé v Praze ano.

Chtěl jste tedy naznačit, že šestnáctiletý Krček se nechal unést atmosférou doby a nevzal v úvahu vězněné básníky, neb o nich možná nevěděl. Tak, tak... Zatímco lidé v Praze, ( jsem na tomto místě jen nerad ironický, ale nemohu jinak : tedy především devítiletý Jenda Čulíků ), věděl...

6. 6. 2007

Před určitými důležitými otázkami lze kličkovat docela dlouho. Je prezident, jež tu byl, disident, nebo používá toto slovo nesprávně či rovnou vědomě falešně? Pokud nechceme žít v určitém předsudku (což je samozřejmě špatné), a podléhat mylnému předpojatému myšlení, jak se máme správně ptát, abychom získali relevantní informace, na nichž jedině může být přesná odpověď založena?

5. 6. 2007

... anebo kde byl Klaus?

Překlad projevu George Bushe v Praze do češtiny:

Prezidente Ilvesi, ministře zahraničí Schwarzenbergu a vzácní hosté: Laura a já jsme potěšeni, že jsme opět v Praze, a oceňujeme vlídné uvítání v tomto historickém sále. Zítra se zúčastním summitu G8, kde se setkám s lídry největších světových ekonomik. Dnes odpoledne tu však stojím s muži a ženami, kteří představují ještě větší sílu - sílu lidského svědomí. V tomto sále jsou shromážděni disidenti a demokratičtí aktivisté ze 17 zemí pěti různých kontinentů....

Zdroj iDnes ZDE
archiv BL ZDE

Pozn. JČ: I tak je překlad mizerný. Česky se říká "Pane prezidente, pane ministře zahraničí..." Na Novinkách i na Idnes je oslovení stejné. Ilves je prezident Estonska...

Stejně je to uvedeno i v anglickém originálu na stránkách Bílého domu ZDE
archiv BL ZDE

Buď si to americký pan prezident spletl (nebylo by to poprvé, má toho hodně a kdo si má pořád ty nejrůznější zemičky a jejich potentáty pamatovat a neplést, radar neradar, víza nevíza, že?), anebo byl v sále v Černínském paláci skutečně přítomen jen estonský prezident. Pak ovšem se naskýtá zajímavá otázka: Kde byl Klaus? Vidět nebyl, ani když Bush odlétal z letiště Ruzyně. Lauře Bushové v šest večer líbal ruku na odchodnou šéf hradního protokolu... K věci se vrátíme zítra ráno.

6. 6. 2007

Vítání vzácných hostů má v Česku tradici, vzpomeňme na památnou návštěvu Leonida Iljiče Brežněva v roce 1977: ZDE

Při příležitosti letošní návštěvy soudruha Brežněva -- pardon, prezidenta Bushe -- byla vytvořena kolem Pražského hradu bezletová zóna o poloměru 55,6 km (tedy o průměru 111,2 km a o ploše téměř 10 tisíc kilometrů čtverečních -- ZDE). Mapka je k dipozici ZDE a krátký popisek ZDE

Na bezpečí vzácného hosta dohlíželo podle serveru iDnes.cz 1500 policistů: ZDE Jestlipak nechyběli jinde?

Server iDnes.cz popsal také některá dopravní omezení spjatá s návštěvou vrchnosti: ZDE a citoval dopravce Zdeňka Kulhánka: "Jsme na tržbách závislí. Za večer můžeme přijít o 15 tisíc korun. A kdo nám to zaplatí? Bushe si mají ubytovat někde na vesnici. Čtyřicet let lezeme do zadku Sovětům, teď zase Američanům. Jestli na tom budeme škodní, klidně zažaluji český stát."

Kdo uhradí škody?

Dopravní omezení přinesla určitý chaos. Přes Palackého náměstí byla odkloněna tramvajová linka číslo 18, ne zcela úspěšně: ZDE

Jestlipak Američané rozpoutali tak rozsáhlá dopravní omezení během letošní návštěvy prezidenta Klause ve Spojených státech?

Prezident Bush krátce před 18. hodinou ukončil státní návštěvu a odlétl na summit G8. Snad se k nám v dohledné nevrátí.

6. 6. 2007

Kdo dosud pochyboval, nyní nepochybuje -- tak špatnou, neprofesionální vládu české země neměly, kam až paměť sahá. Americký prezident Bush, apoštol ozbrojeného vývozu novosvětské demokracie, prolétl Prahou, aby pronesl kopu frází a plédoval za radar. Kdyby někdo pořád nevěděl, jde o součást vojenského systému, jehož středoevropským doplňkem má být také raketové silo v Polsku. Odlišně od vládních představitelů regionální velmoci, kteří hodlají tvrdě vyjednávat, působí členové vlády Bohemie dojmem cizí rezidentury či bohémů dělajících Bushovi křoví. (Naopak projev slovenského premiéra Fica v dané záležitosti hravě zastoupil mluvčí Vladimíra Putina.)

6. 6. 2007
Přečetl jsem si článek pana Mašity o potrestání milicionářů v Polsku za střelbu v Katovicích. Srovnáním se zprávami v angličtině, např. ZDE jsem došel k závěru, že v českých zprávách došlo ke špatnému překladu/interpretaci. Anglická zpráva hovoří o policistech a policejním zákroku (v té době se v Polsku policie jmenovala "Milicja Obywatelska" , viz např. ZDE). Zřejmě se tedy nejedná o odsouzení bývalých příslušníků polské obdoby Lidových milicí, ale o odsouzení bývalých příslušníků polské obdoby Veřejné bezpečnosti, upozorňuje Roman Matoušek.
6. 6. 2007

Ve čtvrtek 31. května večer vysílal český Radiožurnál zprávu o tom, že soud v polských Katovicích poslal do vězení skupinu bývalých polských milicionářů kvůli k zastřelení 9 demostrantů, kteří 16.prosince 1981 protestovali proti krátce předtím v Polsku vyhlášenému výjimečnému stavu. Zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín to upřesnil tak, že šéf dotyčných milicionářů byl odsouzen na 11 let do žaláře, a i tím, že po vyhlášení rozsudku diváci v soudní síni povstali a zazpívali polskou státní hymnu, což se soudkyni nepodařilo přerušit. ČTK o tom sice v zahraniční rubrice přinesla stručnou zprávu, ale v českém tisku se o tom následně objevilo jen pár kratičkých zmínek, a ještě hlavně v regionálním tisku. V celostátních tisku k tomu dosud nikde žádný komentář, nikde aspoň větší glosa, nikde žádný aspoň pokus o srovnání s ČR. Prostě už jen ticho. Proč?

6. 6. 2007

Rád bych se vyjádřil k článku "Kotrba vzpomíná na dobu, kterou nezažil"

Se zájmem sleduji vaši diskuzi a připadám si, jako bychom stále žili v době před C. G. Jungem. Je vědecky dokázáno, že jen na naší Zeměkouli existuje nejméně šest milaard různých vidění reality. Josef Škvorecký v 60. letech na anketní otázku: "Která doba byla ve vašem životě nejkrásnější?" odpověděl natruc ideologickým výkladům reality: "Doba okupace." A proč by ne? V literární podobě dal svým vzpomínkám z té doby název "Prima sezóna". Honzo, nikdo nepopírá, že ti básníci byli věznění. Můj známý Vojtěch Klečka byl vězněn v letech 1950 - 1964. Ale pro někoho to byla zkrátka krásná doba a ten Gagarin patřil do její kompozice. Já jsem prožil nejkrásnější čas svého života v roce 1990, když mí spolužáci podepisovali petice proti vyhození mého otce-komunisty z práce a když byl posléze v psychiatrické léčebně a všichni mi to dávali sežrat. Utíkal jsem z domu a chodil jsem s těmi, kdo podepisovali ty petice, vypravovat humanitární kamiony do Rumunska. Proč jsem byl šťastný? Protože jsem byl zamilovaný...

5. 6. 2007

Symptomatické na této idealizaci minulosti od Štěpána Kotrby je, že se v době Gagarinova letu do vesmíru vůbec ani nenarodil. Narodil se až o dva roky později, v roce 1963. Mylně extrapoluje ahistoricky na začátek šedesátých let polovinu šedesátých let, kdy skutečně "chodil s bandaskou pro mléko". To byla ale doba úplně jiná a byla opravdu už příjemná a liberální. V roce 1961 byl (post)stalinismus v Čechách ještě hodně silný - na rozdíl od let 1965-1967, které snad už při vědomí (co si pamatuje z doby, kdy mu byly dva roky?) - zažil jako dítě Kotrba.

Poznámka Karola Klusáčka: Je to přesně tak, jak píše Kotrba, na uvítání Gagarina nemusel nikdo lidi hnát... Byla to dějinná událost pro celý svět, a pravý obraz o jeho hrdinství dala výstava, kde byla vidět kabina koule , v níž obletěl svět. Každý člověk , který riskuje život pro lidský pokrok, zasluhuje obdiv, bez ohledu na státní příslušnost.

Komentář ŠOK: Hned v úvodu svého příspěvku říkám, že jsem Gagarinovo přistání a jeho návštěvu Prahy nezažil, zažil jsem ale jeho ohlas u lidí různého věku - od starších dětí, přes jejich rodiče, až po lidi věku mého děda, který se narodil roku 1900 a vedl do padesátých let jeden z Baťových obuvnických provozů ve Zlíně. Autoři Vladislav Černík, Milan Neubert i Tomáš Krček Gagarina a rok 1961 zažili, stejně jako čtenáři Klusáček či Jiří Kroc. Jen Jan Čulík už si nevzpomíná či své vzpomínky modeluje podle zažitého inpytlopedického schématu. Je přece dobré přidělit nálepku "stalinské" všemu, čemu nerozumíme. Hodit všechny a všechno do jednoho pytle "stalinismu", "komunismu", "totality". A étosu pokoření vesmíru člověkem jsme přestali rozumět, protože nás život na Zemi neurotizuje až dost. Přestali jsme snít, odcizili jsme si vědu a racionalitu zkoumání dějů okolo sebe.Vědci jsou frustrováni, že kdejaká hérečka zajímá média víc. Své ambice jsme redukovali na pouhé PŘEŽÍT. Bushe, Parkanovou, Topolánka, Blaira, chudobu, zklamané naděje... Není to málo?

Poznámka JČ: Nezkreslujte, sakra, na základě ideologické zaujatosti a vzpomínkového optimismu fakta. Rok 1961 byl v Československu ještě v zajetí ideologického doktrinářství a když psal Gustav Brom oslavný popěvek o Gagarinovi, musel vědět, že za tento propagandistický čin ve prospěch "slavného Sovětského svazu" bude po zásluze odměněn, a taky se tak stalo. Nebuďte jak Jan Hřebejk a nepleťte si éry. Rok. 1961 nebyl rok 1965. V roce 1961 byli ještě mnozí katoličtí básníci v koncentračních táborech, vězněni nespravedlivě a bezdůvodně. Zdeněk Rotrekl, odsouzený r. 1950 na doživotí, byl propuštěn až 1962. Josef Kostohryz byl propuštěn až r. 1964. Václav Renč v květnu 1962. Svoboda je nedělitelná. Jak asi působila na "kulturní sféru" v tehdejším Československu skutečnost, že největší básníci té doby byli ve stalinských lágrech? V roce 1959 byl zrušen literární časopis Květen, jímž se předtím pokoušeli mladí autoři liberalizovat kulturní prostředí. V roce 1958 byli zakázáni Škvoreckého Zbabělci, rozmetána sazba Salingerova Kdo chytá v žitě a Hrabalových povídek. V roce 1959 na mimořádné konferenci Svazu československých spisovatelů znovu řádil známý stalinista Ladislav Štoll. Kluci z páté třídy byli možná Gagarinovým letech do vesmíru nadšeni, ale lidé si byli dobře vědomi, že to nadšení je režimem uměle podporované a má propagandistický podtext. Pamatuju si z té doby, že se hodně mluvilo o tom, že si Rusové dali dobrý pozor, aby oznámili informaci o uskutečněném Gagarinově letu teprve, až už byl bezpečně zpět na Zemi - kdyby byl při letu zahynul, fiasko by utajili.

Protestuji proti ideologickému či sentimentálnímu zkreslování historie. To, že je dneska česká vláda ponížená vůči novému Velkému bratrovi, neznamená, že máme popírat, že v Československu existoval začátkem šedesátých let ještě tvrdý režim. Je naprosto symptomatické, že se Parkanová a Vyčítal inspirují propagandistickou písní právě z této autoritářské éry.

A Tomáš Krček dodává:: Jan Čulík nemůže pamatovat atmosféru dubna 1961, kdy Zemi obletěl Gagarin - bylo mu necelých devět let, chodil tedy do třetí třídy - to je jiné vnímání světa. Já měl šestnáct, byl jsem v druhém ročníku průmky, v tom věku se vnímá život a události všemi póry - proto pamatuji i kulisy toho velkého dne. Obávám se, že Čulíkův odsudek Bromovy písničky je svým způsobem interakce - on je na unis obklopen generací, "Havlovými dětmi", kteří vědí sice prd o tehdejší době, ale do omrzení - a se zápalem srovnatelným s nadšením svazáků z těch časů - opakují mantru o zlých Rusech, démonických komunistech, atd. Není divu, když jim to do hlav nalévají jejich učitelé - paradoxně ti samí, kteří dříve...atd. Co si ti mladí taky mohou odnést kupříkladu z domova, kde stejný rituál převlékání kabátů a pološeptem vyprávěných narychlo vyfabulovaných odbojových legend jen potvrzuje všeobecný trend politické korektnosti. Tolik dnes kreacionisty a náboženskými fanatiky napadaná Darwinova teorie o vývoji druhů nehovoří, jak je často mylně jeho odpůrci vykládána, o přežívání nejsilnějších v soutěži o přežití. Nikoliv, nejúspěšnější jsou uprostřed druhu nejvíce přizpůsobiví - prostředí, změnám podmínek. A to platí beze zbytku - stačí se podívat kolem sebe...

Pozn. JČ: Není to zpětná interakce. Je možné, že vnímání v Praze a Ostravě bylo jiné. Možná pan Krček v Ostravě nevěděl o těch vězněných básnících. Lidé v Praze ano.

5. 6. 2007

Včerejší neoficiální zakončení demonstrace proti panu Bushovi by se dalo shrnout takto: Policie i anarchisté si vzájemně zajistili zajímavý večerní program. Někteří "demonstranti z principu" hráli, že jim jde opravdu o pana Bushe, někteří policisté zase hráli demonstranty či občany v civilu. Kdo někdy jezdil načerno, revizora pozná. Policie si zacvičila v reálu a televize nemusela vysílat zprávy o tom, že je teplo. Lokální revoluce v Bubenči se nekonala; revolucionáře, pana Nováka, policie požádala, aby odešel.

5. 6. 2007

tisková zpráva

Praha, 5.června 2007: Greenpeace dnes odpoledně pokračovalo v konfrontaci s americkým prezidentem při jeho návštěvě v Praze. Přímo před ostře střeženým hotelem Hilton rozvinulo dvacet aktivistů transparent s otázkou pro George Bushe: "Warm Planet and New Cold War?!" Zpochybnili tak jeho nečinnost v otázce klimatických změn a naopak nežádoucí aktivitu v oblasti zvyšování mezinárodního vojenského napětí, reprezentované navrhovanou stavbou americké radarové základny v ČR.

Greenpeace tak navázalo na své ranní aktivity na Vltavě, v okolí Národního divadla a Karlova mostu. Odpoledne využilo okamžik schůzky presidenta Bushe s předsedou ČSSD připravované na v 15.00 hodinu v hotelu Hilton. Podařilo se jim rozvinout dvaadvaceti metrový transparent podél silnice přímo naproti vchodu do hotelu a setrvat zde po čtyřicet minut. Vzhledem k tomu, že při odjezdu z hotelu aktivistům zpoza zavřeného okna limuzíny zamával, zřejmě jejich vzkaz úplně nepochopil. Prezidentova limuzína se při odjezdu z hotelu přiblížila k nejbližším aktivistům na 40 metrů. Policie akci tolerovala.

5. 6. 2007

Vzpomínky a polemika o Gagrinovi jsou zajímavé, domnívám se však, že tak trochu irelevantní.

Píseň Vlasty Parkanové a Jana Vyčítala na první pohled vychází z chvalozpěvu na Gagarinův let, obsahem však připomíná něco jiného.

Pokud si srovnáte texty písně Pocta astronautovi a kreaci Parkanové + Vyčítala ZDE, zarazí vás jeden velký rozdíl: Bromova píseň je sama o sobě poměrně apolitická (s výjimkou verše "celý svět připil vám rudým vínem"), zatímco v případě vládní parafráze se jedná o prvoplánovou agitku ("dobrý den, prapore našich druhů, / co jsme je vítali s džípama." + "že chcem žít nadál s každým v míru, / radši však šijeme U Sama." + "Vyřiď tam prosím, že my víme, / kdo nám kdy přines svobodu, / kde Masaryk s prezidentem Wilsonem / pomoh našemu národu.")

Píseň ministryně zahraničí se tak svým textem podobá spíše písni Dopis Svobodné Evropě, kterou Josef Laufer vítal v roce 1976 estébáka Pavla Minaříka (text a další inormace k dispozici ZDE). Jan Vyčítal se tak v duchu vrací do dob, kdy publikoval své kresby v komunistickém Dikobrazu.

V kontextu lze pochopit celkovou popletenost textu písně. Je zábavné konfrontovat text písně se vzpomínkami na Jaltskou konferenci v roce 1945, na které americký prezident Roosevelt souhlasil se sovětskou poválečnou dominancí ve střední a východní Evropě ZDE.

5. 6. 2007

Vždycky, když se stanu svědkem něčeho takového, jako je parodie na píseň o Gagarinovi, dívám se s lehkým údivem na to, kolik energie je vyplýtváno k tomu, aby byl podobný "tvůrčí čin" zhodnocen a pojmenován. Nerozumím tomu.

6. 6. 2007

Zahraniční politika současného prezidenta USA George Bushe se liší od přístupu jeho otce. Na své evropské cestě pro ni hledá podporu.

Ještě včera se zdálo, že jediným velkým problémem George Bushe je Střední východ, hlavně Irák a Írán. Dnes se stala pro politiku Bílého domu problematickým místem i střední a východní Evropa. Když v roce 1990, v den výročí sametové revoluce, navštívil Prahu prezident USA Gorege Bush st., vítalo jej na Václavském náměstí sto tisíc nadšených manifestantů. Americký prezident tehdy prohlásil, že to byl jeden z nejdojemnějších dnů jeho života. Současného amerického prezidenta George Bushe ml. vítala na uzavřených zasedáních pouze politická elita země, a i ta je rozdělena ve svých názorech na zahraniční politiku USA.

5. 6. 2007

Nedávný mediální zájem o plány Spojených států postavit raketový štít v Evropě se zaměřoval především na politické dopady takového štítu a nevěnoval řádnou pozornost technickým potížím, s nimž zápolí tento projekt, konstatují odborníci, dočtete se na stránkách Amerického institutu fyziky.

6. 6. 2007

Aby nedošlo k nějaké ideologicky zakalené mýlce, vytýkám před závorku: Jakkoliv se mi Putin nelíbí stejně jako Bush, kdybych se musel za každou cenu rozhodnout (třeba na mučidlech nebo s pistolí u hlavy), volil bych toho druhého. Naštěstí ale nemusím. Většina české mužské populace má vojenské vzdělání, všichni "předlistopadoví" vysokoškoláci (s výjimkou těch, co získali tzv. modrou knížku, resp. neabsolvovali vojenskou katedru) mají dokonce vojenské vzdělání na úrovni důstojníků. Nechápu proto, jak je možné, že novinářům tak snadno prochází tvrzení, že na obranný systém, jehož součástí je americký radar na našem území, se nesmí vztahovat totéž hodnocení jako na jakýkoli jiný vojenský systém.

6. 6. 2007

Nemohl jsem se kdysi zbavit dojmu, při četbě Orwellova "Holdu Katalánsku", že mocenský boj mezi partajními komunisty podporovanými SSSR, anarchisty, socialisty a dalšími levicovými frakcemi měl všechny rysy zcela absurdní situace. Silný nepřítel by totiž měl opozici sdružovat s stmelovat, ne stavět její členy proti sobě. Je to otázka priorit a proto se domnívám, že představitelé iniciativy Ne základnám ztrácejí kurz.

5. 6. 2007

VZPOMÍNKA S PONAUČENÍM

Jsem starší než Štěpán Kotrba, Gagarina jsem viděl, když přijel do Prahy. Někde mám ještě jeho fotografii, když jel do Vysočan. Jsem rád, že jsem ho viděl. Tehdy jsem končil školu, šel do života, práci (ČKD) jsem měl rád a byla krásná. Moje generace měla jednu výhodu - v Československu se vyrábělo téměř všechno, každý z nás, pokud chtěl uspět, musel umět - profesor Čermák na ČVUT říkával: Na jedné straně stolu sedí tři Američané, dva Rusové, pět Němců. Na druhé straně vy. Síly musí být vyrovnané! Měl pravdu, píše čtenář . Jiří Kroc.

5. 6. 2007
Svobodně a vesele
můžeme dnes jíti
ze sovětské prdele
do americké řiti...
nalezeno na internetu

"Chtěla jsem odlehčit tu vypjatou a negativistickou kampaň, která diskusi o radaru provází. A také jsem chtěla věnovat panu prezidentovi Bushovi netradiční dárek," řekla ministryně Vlasta Parkanová. Podařilo se však jí i hlavnímu autorovi písně Janu Vyčítalovi daleko víc.

5. 6. 2007
We Came in Peace For All Mankind.
Přišli jsme v míru jménem celého lidstva.
plaketa na Měsíci, Apollo 11

Byl jsem jen malý chlapec, který pozoroval svět moravského maloměsta zvědavýma očima. Ale vím, že nikdo nikoho nenutil . Z neznámého vojenského letce se během hodiny stal Jurij Alexejevič Gagarin nejpopulárnějším člověkem planety. Gagarinův let do vesmíru sledoval s úžasem a nelíčeným nadšením celý svět. I Praha. A navíc: chtěl jsem ho vidět na vlastni oči a nemohl jsem. Gagarinova vůbec první zahraniční cesta vedla do Prahy. A já se narodil až o dva roky později. Lidé o Gagarinovi mluvili celé mé dětství. Byl optimistickým symbolem toho, co člověk může dokázat. Do své náhlé a tragické smrti už svou cestu do Prahy ale nezopakoval.

5. 6. 2007

Monitor Jana Paula:

Život se nezastavil u mediálního tématu zda radar ano, či ne, ani se nevyděsil chvilkovým omezením lidských práv a nezalekl salv na uvítací počest "vůdce světa", který právě navštívil Českou republiku. Pro mnoho lidí je to jen bezvýznamná epizoda, pro mnoho dalších zpráva, která se k nim už ani nedostane.

5. 6. 2007

Plány Bushovy vlády postavit osoby, vězněné v zálivu Guantánamo před soud, zkolabovaly poté, co vojenští soudci odmítli všechna obvinění vznesená proti vězni, který byl zadržován v Guantánamo od doby, kdy mu bylo patnáct let a označili za nedůvodná i obvinění proti jinému vězni, který vozil v automobilu Usámu bin Ladina.

Trestní stíhání proti kanadskému občanu Omaru Khadrovi a Jemenci Salimu Ahmedu Hamdanovi bylo zastaveno, protože, jak uvedli soudci, americká vláda nedefinovala jurisdikci.

5. 6. 2007

K návštěvám potentátů máme my Češi vřelý vztah. Zvláště naši víceméně samozvaní představitelé. Ať je vzácným hostem císař pán, vůdce, předseda nejvyššího sovětu, Gagarin, papež nebo ředitel planety, vždy jej rádi uvítáme. Třeba i s popěvkem na rtech a se zdviženou rukou. Bylo by zajímavě vědět, čistě jen pro statistické zhodnocení, při které návštěvě bylo Václavské náměstí nejvíce narvané jásajícím davem? Mám nejasné tušení. Před časem jsem viděl v ČT starší dokumentární snímek, který měl čáku na první místo ve sledovanosti návštěvnosti Vaškovského náměstí.

5. 6. 2007

Jan Čulík dělá velkou chybu, když označuje Bromovou píseň "Dobrý den majore Gagarine" za poststalinskou propagandu - tou nebyla ani omylem. Sám si na ten den pamatuji dost přesně, na ostrým sluncem prozářené dubnové poledne na zastávce ostravské tramvaje, když jsem jel ze školy domů, na zvláštní, jednolistové vydání Nové svobody, které se rozdávalo v tramvaji. Autoři písničky však netvořili v nájmu komunistického politického byra, žádný řiťolezecký tajemník neběžel za nimi do studia a nedával jim nůž na krk - byl to spontánní výtrysk radosti nad dosaženým epochálním úspěchem - první člověk se dostal do vesmíru. Nezapomeňte, jaký rok se psal, do okupace v šedesátém osmém bylo ještě daleko...

5. 6. 2007

Mnozí američtí poslanci a senátoři zůstávají skeptiky, zejména vzhledem k pokračující kritice z Ruska. Například kongresový výbor pro nákup vyškrtl z připravovaného zákona o financování amerického obranného rozpočtu peníze na rozmístění antiraket v Polsku. Senátní výbor pro armádu to taky vyškrtl.

Bushovy plány na vybudování systému raketové obrany v Evropě vyvolávají napětí studené války. Putin totiž pohrozil, že znovu zacílí ruské zbraně na Evropu, píše americký deník Christian Science Monitor.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
6. 6. 2007 Bush pozval ruské generály, aby si prohlédli projekt raketové obrany   
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
5. 6. 2007 Politická kontroverze zastínila skutečnost, že raketový štít je nerealizovatelný   
5. 6. 2007 Nová ruská raketa Iskander-M bude zaměřena na americké základny v ČR a v Polsku   
5. 6. 2007 Návštěva potentáta Michal Z. Čenko
4. 6. 2007 Nedejme se!   
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku   
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   
11. 10. 2006 Jaderná Severní Korea Oskar  Krejčí
11. 10. 2006 Jaderná politika Severní Koreje vůbec není iracionální   
11. 10. 2006 Severní Korea: Americký nátlak by znamenal válku   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb