10. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2007
Milan Kozelka
Filosof, básník a prozaik Zbyněk Fišer alias Egon Bondy zemřel 9. 4. 2007

Ten, který nezastupitelně zosobňoval intelektuální potenciál Prahy, zemřel v Bratislavě.

Celým svým životem a dílem provokoval hochštaplery všech kategorií, vášnivě posouval názorové meze, surrealisticky proplétal možné s nemožným, odhaloval v síle slabost a v slabosti sílu. Byl neautoritativním otcem invalidních sourozenců, zenovým marxistou, hegeliánským taoistou, přítelem něžných barbarů, neokázalou ikonou undergroundu. Byl neodmyslitelným inventářem Malé Strany. Té Malé Strany, která byla živnou půdou pro svobodu v surových mezích zákona a pro hlasitý vzdor, pro city a myšlenky, které se nevměstnaly do oficiálních šablon. Každodenní psaní pro něj bylo stejně přirozené jako pravidelný dech, slova volil neopatrně a nabíjel je sžíravou energií.

Akční rádius jeho myšlení byl neomezený, v jeho textech se vzdálené děje prolínaly s přítomnou budoucností, proletářský Buddha byl Maovým komiksovým dvojníkem, psychedelický Masaryk v sobě tajil puritánského Learyho, zběsilý Marx se komicky podobal abstinujícímu Jirousovi. Mluvil jako když zpíval, zpíval řečí rozkolísanou a nedefinitivní.

Čas je neúprosný, nikdo odsud neodchází živý.

Sloupek
Jan Skácel

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí.

Rybník byl na zimu vypuštěný.
Nad černým dnem --
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

Ze sbírky Smuténka, nakl. ČS, 1965, vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

10. 4. 2007

Úvaha o cizincích, divokém kapitalismu a individuální odpovědnosti

Až se budeme oprávněně dojímat nad krásami vlasti naší, nezapomeňme na několik drobností: katedrálu svatého Víta navrhl Francouz a jeho stavbu řídilo několik Němců, Loretu, Letohrádek královny Anny, Lobkovický a Černínský palác postavili Italové, sochy v zahradě Valdštejnského paláce zhotovil Vlám, pražské Jezulátko do stověžaté matičky přivezla Španělka (je mi, samozřejmě známa ahistoričnost pojmů jako Francouz, Němec či Ital v dané době, ale v zájmu stručnosti prosím čtenáře o shovívavost). Vedle významných cizinců, kteří žili a tvořili v Čechách a na Moravě, samozřejmě přicházeli také prostí řemeslníci (architekti si s sebou běžně přiváželi řemeslníky a dělníky, na základě její specializace a zdatnosti). Ještě na počátku 20. století nebylo snadné rozdělit obyvatele Čech na etnické Čechy na straně jedné a cizince na straně druhé -- např.spisovatel Franz Kafka, z jehož mezinárodního věhlasu dnes v Praze těží mnoho firem, byl německy píšící český žid -- pro dnešní ryzí nacionalisty hotový hlavolam. Ke světové kultuře zásadně přispěli v poslední době Miloš Forman a Milan Kundera, díky tomu, že tito "přistěhovalci z východní Evropy" dostali v zahraničí příležitost. Opravdu lze považovat posledních šedesát etnicky homogenních let za nejzářivější, nejčistští a nejbezproblémovější období v našich dějinách?

Nemám nic proti tomu, nazývat problémy pravými jmény. Skutečnost je ovšem složitá a jednoduchá vysvětlení nebývají vždy ta nejadekvátnější. I když v souladu se selským rozumem to vypadá, že se Slunce otáčí kolem Země, již pár století víme díky lidem, kteří se nespokojili s povrchním dojmem, že je tomu přesne naopak.

10. 4. 2007

Každý má právo na svůj názor, každý může svobodně komentovat cokoli, co jej napadne, a na internetu to sdělit v diskusích nebo ve vlastním blogu. Na rozdíl od dob před sto lety, kdy se cenzura považovala za něco normálního a kdy drtivá většina lidí žila v zajetí svých velmi úzce vymezených domovů, jsou dnešní možnosti opravdu fascinující. Myšlenky jsou svobodné, mají křídla, mohou se potýkat ve volné soutěži. Lidé cestují a "poznávají" nové kraje, názory a mravy. Jenže efekt je rozpačitý. Žádná, ani ta největší svoboda, totiž neudělá z názoru názor hodnotný, žádná možnost říkat si cokoli, co uznám za vhodné, nezvýší cenu toho, co říkám. A stejně tak se nikdo nestane Tocquevillem jen proto, že zavítá do USA a rozepíše se o nich.

10. 4. 2007

Tak nevím.

Původně jsem měl v úmyslu napsat něco hlubokého a zároveň dojímavě krásného na velikonoční téma. K mému chvályhodnému předsevzetí přispěly především zprávy o výsledku jednání mezivládního panelu OSN o klimatických změnách. Nabízelo se velké téma - křesťanská velikonoční tradice a její možný vliv na chování lidstva v ohrožení...

Jenže na Velký pátek přinesl The Guardian tuto zprávu: "Džíny za 8 a bikinky za 2 libry v Primarku způsobily davové šílenství."

9. 4. 2007

Informační čipy implantované do mozku. Zbraně založené na elektromagnetických pulsech. Revolucionizace středních vrstev, které převezmou roli Marxova proletariátu. Počet obyvatel na Blízkém východě stoupne o 132 procent, zatím počet obyvatel v Evropě poklesne."Flashmobs" - ilegální zásahové jednotky, rychle mobilizované kriminálními gangy anebo teroristickými organizacemi.

To je svět za třicet let, podle analýzy britského ministerstva obrany, svět jemuž bude muset čelit britská armáda.Admirál Chris Parry, šéf Střediska pro rozvoj, koncepty a doktrínu na britském ministerstvu obrany, konstatuje, že je analýza založena na "pravděpodobnosti".

Devadesátistránková analýza rozebírá široce diskutovaná témata, jako je rostoucí hospodářský význam Indie a Číny, militarizace vesmíru, a také to, co nazývá "zhoršující se kvalitu zpravodajství" v důsledku růstu vlivu občanských novinářů na internetu", tlak na novináře, aby zveřejňovali informace "na úkor faktů".

10. 4. 2007

Mezi tím, co je legální a legitimní existuje velmi často stav napětí. To co je legální nemusí být nutně legitimní a naopak.

Snad nejznámější příklad tohoto rozporu v dějinách je případ čtyřiceti sedmi samurajů, jejíchž jednání sice bylo shledáno čestným a legitimním, nicméně nelegálním, a kterým bylo proto nařízeno spáchat sebevraždu.

Jakékoliv pravidlo čí zákon mohou být vynucovány pouze tehdy, jsou-li většinou pokládány nejen za legální, ale také za legitimní. Co se stane, když velká část společnosti přestane některé pravidlo považovat za legitimní, se dá ukázat na chování britských sufražetek.

10. 4. 2007

...aneb poučit ze od NDR by v některých případech mohlo znamenat naučit se zvítězit!

V globalizovaném světě musí být práce levná, nebo musejí občané hodně vědět a umět svých vědomostí využívat, chtějí-li být společně úspěšní. Aby lidé hodně věděli, měli by být dobře vychováváni, a to už od nejútlejšího věku.

Že se v Německu diskutuje o tom, jak by se děti měly chovat, o tom jsem už v BL psal dvakrát (viz: 'Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí' a 'Sen žen a biskupů: mateřství, mateřské štěstí, štěstí dětí, aneb Co když se pohádka neuskuteční?'). K tomu, co jsem tehdy napsal, bych asi ani neměl moc co dodat, kdyby neexistovala věta, kterou jsem slyšel kdysi v NDR nebo v ČSSR. Znělo to nějak takto, samozřejmě německy: "Poučovat se od SSSR znamená učit se vítězit!"

10. 4. 2007

Používám s oblibou pojmu sociální darwinismus bez bližšího vysvětlení, což může vzbudit představu, že odmítám Darwinovu teorii o vývoji druhů. To nemůže být dále od pravdy. Darwina samozřejmě považuji za jednoho z nejvýznamnějších vědců tisíciletí a jeho teorie, ač samozřejmě ovlivněné dobovým kontextem, za velmi podnětné. Omlouvám se proto za projev fachidiocie: pracovně zcela pohlcena 19.stoletím, používám některé termíny jakoby byly obecně známé.

9. 4. 2007

K argumentům o biologické přirozenosti či předurčenosti, jak o ní píše pan Stejskal ve svém příspěvku "Boj muže a ženy aneb jak prohrát úplně všechno", je nutno přistupovat s jistou obezřetností, neboť každý jev lze vykládat mnoha způsoby, protože nikdy není jisté, jestli to tak opravdu bylo. Podíváme-li se na lidoopy, jen ti nejúspěšnější samci mají tu možnost mít mnoho samiček, s tím že ostatní hoši si za celý svůj bídný život nevrznou, a přesto byla v naší civilizaci v rozporu s "přirozeností" zakotvena monogamie, která umožňuje mít ženu i mužům, kteří nejsou tak úspěšní a tolik geneticky kvalitní. Uznávám, naše sklony k zanášení to lehce korigují, přesto je tato strategie úspěšná.

10. 4. 2007

Se zájmem jsem si přečetl debatu mezi Milošem Kalábem a Zdeňkem Bártou o křesťanství, o Bibli a velikonočních událostech. Oba pánové jsou kultivovaní, znalí, uznávají za samozřejmé normy západní umírněné společnosti a oba se stavějí k náboženství z pohledu intelektuální úvahy. Já osobně už ale nějakou dobu z mnoha důvodů (nejsilnějším z nich je studium fyziky a existencialismu) naprosto nesdílím názor, že vesmír i tajemství naší existence v něm jsou konstruovány tak, abychom je mohli pojmově pochopit. Umírněnost západního vzdělance, ke které se sám hlásím, je pouhou nadstavbou nad osudem smrti, utrpení, nespravedlnosti a těch miliard neživých, tupých galaxií, v nichž je pozemské lidstvo ztraceno jako atom v Pacifiku. Golgota ve své krvavosti, v absolutní oběti milujícího pro milovaného je tak připomenutím toho nejzákladnějšího, žádným kulturním nátěrem neredukovatelného -- hříchu, beznaděje a smrti -- na což odpovídá vykupující láskou.

10. 4. 2007

K příspěvku paní Cholevové "Topolánek ženy nechce diskriminovat" bych jen podotkla, že jsem z projevu pana Topolánka nevyčetla a ani jsem nepsala, že by chtěl úmyslně ženy diskriminovat. Spíš si myslím, že mu jsou problémy žen zcela lhostejné. Je pravda, že jeho projev si v mnohém odporoval a že je možné ho vyložit několika způsoby (troufám si však pochybovat o tom, že by některý z nich mohl být pro pana Topolánka pozitivní), nicméně jeho jedna jeho věta je zcela jednoznačná a za vše hovořící: "Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž." A ten výklad zní: pokud se žena chce realizovat ve své profesi zhruba jako muž, nesmí mít děti zatímco muž může. Myslím, že víc není třeba dodávat.

9. 4. 2007

Operace Northwood ...aneb jak souvisí terorismus v Guantánamu s Projektem pro nové americké století, terorismem USA a zhroucením WTC

Americký celovečerní dokument, který zpochybňuje oficiální verzi událostí z 11. září 2001 Loose Change s českými titulky najdete na Google, upozorňuje Martin Greš. My dodáváme, že čelný britský analytik a komentátor a kritik americké zahraniční politiky George Monbiot ho označil za manipulativní snůšku účelově vybraných nesmyslů.

Dokument s českými titulky na Google VIDEO

Postmoderní velikonoce
6. 4. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro všechny výbušné slepice

Christologie prvních křesťanů je nám dnes již jen těžko srozumitelná. My, pro které je víra důležitá, bychom si měli umět formulovat nově takové Vyznání víry, aby bylo srozumitelné nejen nám, ale i těm, kterým chceme o své víře něco povědět. Těchto dávno již nestravitelných starých formulací se však nechce vzdát víra, která je fundamentalistická (protože ustrašená), pro kterou je jednotná dogmatická formule stejně nedotknutelná, jako posvátná kráva pro hinduisty.

8. 4. 2007

Nejprve dobrá zpráva. Jiří Paroubek je člověk citlivý, plachý, zkrátka z masa a kostí. Nikoli tedy chladný buldozer a permanentní kafemlejnek, který jen nepřetržitě drtí své protivníky. A teď zvěst méně veselá. Paroubkova buldočí povaha byla dosud mnohými členy a voliči ČSSD hodnocena jako jeho největší přednost. Pro ně tudíž mohly být předsedovy stížnosti na to, jak mu nejbližší spolupracovníci přinejmenším nepomáhají či snad dokonce házejí klacky pod nohy, zklamáním. Takto bohužel vyznělo jak Paroubkovo vystoupení v České televizi v neděli 1.4., tak článek 3.4. v Právu („Filipika proti přátelům“).

10. 4. 2007

Někdo řekl, že nové je to co se zapomnělo, nebo ignorovalo. Toto přísloví mne napadlo, když jsem se dal do čtení prací Friedricha Lista, vynikajícího ekonoma s velmi pohnutým životem. Vždyť kolik lidí bylo soudem posláno do vyhnanství a to zrovna do USA. To udělal soud ve Stuttgartu v roce 1825, který mu dal vybrat - zůstat ve vězení v Hohenaspergu, nebo se vystěhovat do USA za podmínky, že se zřekne občanství Württemberska. V USA pak List doprovázel na cestách slavného Marquise de Lafayetta.

8. 4. 2007
Reflexe dvou dobových vzpomínek autora v souvislosti s politickým projevem Mirka Topolánka k Evropskému roku rovných příležitostí, napsaná pro genderovou tiskovou agenturu GITA

Za komunismu kolovaly v samizdatech mnohé paměti a vzpomínky bývalých komunistů, kteří popisovali své pozdější ideologické prozření.

Schéma i přes rozdílné osudy, ať se jednalo o reformních nebo nereformní komunisty, bylo si většinou hodně podobné -- vstup do komunistické strany vysvětlovali svým entuziastickým mládím, svou nekritickou příchylnost k Sovětskému svazu dobovou poválečnou euforií z vítězství Rudé armády nad fašismem a svou noetickou světonázorovou iniciaci do marx-leninské filosofie doprovázeli upřímnou zpovědí nad vlastní povrchností a naivitou, kdy si přečetli pár propagandistických knížek, které jim jakoby daly odpovědi na všechny celospolečenské problémy.

8. 4. 2007

Rozesílá Yekta Uzunoglu hromadné spamy na vlastní oslavu?

V poslední době dorazily do mé e-mailové schránky dvě zprávy od mně zcela neznámých osob a podle záhlaví i obsahu se zdá, že jsem nebyl jediným adresátem. (Velkým množstvím hromadných spamů, oslavujících Yektu Uzunoglu, odeslaných z téže IP adresy 88.146.183.249 pod různými jmény [P. Dvořáková, George Flachbart, A. Houdová, František Flachbart a.j.] jsou zahlcovány mailové stránky mnoha adresátů, pozn. red.)

Obě zprávy se snažily glorifikovat dr. Uzunoglu a naopak kritizovat Petra Uhla a Zdeňka Jemelíka. Zdá se, že e-maily mohly souviset s texty Petra Uhla o kauze Janouch-Uzunoglu zveřejněnými mj. na stránkách Britských listů a na blogu Jiřího Pallase: ZDE ZDE ZDE ZDE. Pokusil jsem se analyzovat hlavičky e-mailů a zdá se, že se mi podařilo narazit na drobou indicii, odkud vítr fouká.

Murder By Numbers
8. 4. 2007

Proč nevěříme filosofům? Proč nevěříme kněžím? A proč nevěříme politikům? Protože jejich teorie vnímáme pouze jako fikci, která se hezky poslouchá, občas i hezky cituje, ale nedává nám odpověď na to, jak máme žít. Žít každý den.

Na Bílou sobotu uvedla televize NOVA americký film, který většina z vás může vnímat jen jako obvyklou siláckou krimi. Vzorec pro vraždu. Sandra Bullock se snaží vcítit do myšlení vraha mladé dívky a zjišťuje, že pachahtelé byli dva - a byli to středoškolští studenti Justin a Richard, kterým rozbor filosofických konceptů před katedrou nestačil. Naplnění slova svoboda jedince pro ně znamenala překročení tabu i v praxi. Tabu, osvobozujícího od morálky společnosti. Ve výsledku pak skoro dokonale naplánovanou vraždu někoho úplně nevinného.

7. 4. 2007

Nechci polemizovat o tom, jestli pan Topolánek osobně chce, nebo nechce ženy diskriminovat, ale příspěvek Pavly Cholerové jsem zařadila do kategorie „mně se to stát nemůže, zvládnu to“. Teze v něm obsažené obvykle prezentují muži, kterým se to s největší pravděpodobností opravdu nestane a ženy, kterým se to ještě nestalo. Musím připustit, že do téhle kategorie jsem dlouho patřila i já. Opravdu dlouho, až do té doby, než jsem, ve zralém věku 35 let po 12 letém pobytu „na volné noze“ nepovila dítě. Dnes už tak bohorovná nejsem.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Postranní laloky budou hlavním předmětem diskuze   
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte   
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky   
29. 3. 2007 Jsme podle ODS jen stádem blbounů nejapných?! Tomáš  Franke
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý