10. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2007

Globalizace, výchova děti a římskokatolická pohlavní politika

...aneb poučit ze od NDR by v některých případech mohlo znamenat naučit se zvítězit!

V globalizovaném světě musí být práce levná, nebo musejí občané hodně vědět a umět svých vědomostí využívat, chtějí-li být společně úspěšní. Aby lidé hodně věděli, měli by být dobře vychováváni, a to už od nejútlejšího věku.

Že se v Německu diskutuje o tom, jak by se děti měly chovat, o tom jsem už v BL psal dvakrát (viz: 'Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí' a 'Sen žen a biskupů: mateřství, mateřské štěstí, štěstí dětí, aneb Co když se pohádka neuskuteční?'). K tomu, co jsem tehdy napsal, bych asi ani neměl moc co dodat, kdyby neexistovala věta, kterou jsem slyšel kdysi v NDR nebo v ČSSR. Znělo to nějak takto, samozřejmě německy: "Poučovat se od SSSR znamená učit se vítězit!"

Co se stalo mezitím? Diskutuje se pořád dál, biskup augsburský stále ještě zastává názor, že má právo mluvit do rodinné politiky. Ale proč by do toho neměl mluvit, vždyť je to muž, kterému je zakázáno spojovat svou práci, svůj úřad se založením jakékoliv rodiny, a to z hlediska organizace, která od roku 1200 našeho letopočtu naštěstí poskytuje homosexuálům obou pohlaví ochranu a tím i životní prostor, organizace, která vidí ženy nejradši v klášteře, pak u krbu nebo jako služky, ale samozřejmě ne v kněžském úřadě.

Nové to není, a také není nic nového, že stále ještě existují ženy, které jsou emancipované a které i přes to nepřestoupiliy do jiné křesťanské církve. Divné je jen, že noviny tomu biskupovi stále ještě dávají místo, aby šířil své myšlenky o rodinném životě, ale neptají se, proč ženy v té jeho církvi zůstávají. Nově k dispozici jsou ale určité statistické údaje, z nichž vyplývá, že ne všechno bylo v NDR špatně a že alespoň jeden východoněmecký subsystém by bylo možno využít, aby vylepšil jinou praxí život žen v dnešním sjednoceném Německu.

Nevíte, o čem mluvím, a možná si také myslíte jako velebitelé volného trhu a žen u krbu, že já to taky nevím. Mohu vám ale říci, že jde o místa pro opatrování dětí mladších tří let mimo rodinný domov, a to hlavně pro ty děti, jejichž matky si musejí vydělávat na živobytí, pro ty rodiny, v nichž nejsou rodiče dostatečně schopni starat se dobře o své děti, a o ty děti, které nemají sourozence, které by potřebovaly pro socializaci a pro kontakt s dětmi stejného věku.

Jak to vypadá tedy vypadá s takovýmito místy? Vlastně je to tak, že v průměru existuje takové místo jen pro 13,5% německých dětí. V Sasku-Anhaltsku mají taková místa pro 50,2% dětí, v Dolním Sasku jen pro 5,1%. Ze západních německých zemí mají jen Hamburk s 21,1% a Berlín s 37,7% nadprůměrný podíl, a v Berlíně je ten podíl tak veliký, protože část Berlína bývala součástí NDR. Všechny ostatní západní země mají podprůměrný podíl míst, největší má Sársko s 10,2%.

Po sjednocení NSR s NDR si západní politikové mysleli, že se z východu by nedá převzít nic, leda poznání, že tam všechno bylo špatně. Proto také nebylo uděláno to, k čemu byla vypracována preambule západoněmeckého základního zákona a čeho bylo podle názoru 'otců' té západní ústavy zapotřebí, totiž nebyl vytvořen nový demokratický právní řád sjednoceného Německa. Pro novou republiku byla převzata západní ústava, která vlastně na základě toho popsaného úmyslu měla jen jméno 'Grundgesetz' (základní zákon) a ne 'Verfassung' (ústava). Vědělo se na příklad, že v NDR pracuje více žen než v NSR, vědělo se také, že aby ženy mohly pracovat i na západě, potřebovaly by to, co existovalo nejen v NDR, ale na příklad to existuje také ve Francii, víc jeslí a školek, z ideologických důvodů to ale většina západoněmeckých politiků nechtěla.

Mezitím nyní o tom hovoří dokonce i členové křesťanských stran. Argumentují, že by se měly rozvíjet intelektuální schopnosti žen a dětií ze všech sociálních skupin, a to i u dětí nevzdělaných a sociálně neintegrovaných rodičů. Ptáte se možná, proč o tom píšu poznámku? Opravdu ne z toho důvodu, že se augsburský biskup striktně staví proti tomu, aby se na západě počet jeslí zvýšil, ale spíše proto, abych ukázal, že moderní systém výchovy a vzdělání všech dětí nutně potřebuje dostatečnou infrastrukturu, a to nejen v Německu, ale také v České republice, a že je tahle infrastruktura věcí sociálního systému a je příkladem toho, že spoléhání na sílu volného tržního hospodářství často nestačí...

                 
Obsah vydání       10. 4. 2007
10. 4. 2007 Nikdo v Klenčí neví, že zemřel marxist levý Milan  Kozelka
10. 4. 2007 Jak se radostně nenávidět Darina  Martykánová
10. 4. 2007 Blogy, nový Respekt a spisovatel Balabán Boris  Cvek
10. 4. 2007 Přestaňte nakupovat, nebo planeta praskne Jindřich  Kalous
9. 4. 2007 Svět v roce 2035
10. 4. 2007 Sufražetky, posvátnost soukromého majetku a zakouřená česká putyka Lenka  Vytlačilová
10. 4. 2007 Globalizace, výchova děti a římskokatolická pohlavní politika Uwe  Ladwig
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
10. 4. 2007 Chudák Darwin aneb věda a její aplikace Darina  Martykánová
9. 4. 2007 Biologicky přirozené bylo zůstat na stromech Petra  Procházková
10. 4. 2007 Křesťanství z pohledu radikálního agnostika Boris  Cvek
10. 4. 2007 Topolánkovi jsou ženy lhostejné Petra  Procházková
9. 4. 2007 Loose Change s českými titulky
6. 4. 2007 Postmoderní Velikonoce Zdeněk  Bárta
8. 4. 2007 Když na předsedu padne splín Lukáš  Jelínek
10. 4. 2007 Spějeme od Adama Smithe k Friedrichu Listovi? Tibor  Vaško
8. 4. 2007 Topolánkův marx-leninský liberalismus Mirek  Vodrážka
8. 4. 2007 Podivné emaily z Mnichovicka Petr  Nachtmann
8. 4. 2007 Míra věcí veřejných jako vzorec pro vraždu Štěpán  Kotrba
7. 4. 2007 Jaké si to uděláš.... aneb Velká cen klisen Petra "Alraune" Neomillnerová
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce