3. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 1. 2007

"Saddám byl brutální diktátor, ale způsob, jímž byl popraven, sektářsky, a ještě v den muslimského svátku, šokoval velkou část irácké komunity. Dokázalo to, že irácká vláda není ochotna jít cestou smíření, ale cestou pomsty. Saddámovo dědictví jako diktátora se v tom úplně ztratilo. V očích mnoha lidí se stal hrdinou, v důsledku toho, jak byl popraven a jak se mu posmívali. Bylo to opravdu strašlivé. Odpovědná vláda se takhle chovat neměla."

Americký vojenský velitel v Iráku se ve středu vyjádřil, že by americká armáda zorganizovala popravu Saddáma Husajna jinak. Generálmajor William Caldwell zdůraznil, že plnou odpovědnost za popravu Saddáma Husajna měly irácké úřady.

Caldwellovy výroky jsou první americkou reakcí na trapné okolnosti popravy bývalého iráckého diktátora. Těsně po jeho popravě americký Bílý dům pochválil irácké úřady, že "umožnily spravedlnosti průběh tak, jak by to býval sám irácký diktátor za své vlády nedopustil". Nyní však zdůraznil generál Caldwell, že kdyby za organizaci popravy Saddáma Husajna byly odpovědné Spojené státy, poprava by proběhla naprosto jinak. Dodal, že Saddám byl v americkém vězení až do posledních okamžiků před popravou, kdy ho Američané předali iráckým úřadům. Americká vojska se pak stáhla z popravčí komory předtím, než se poprava konala.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

Sloupek
Milan Exner

Ráj žab:
klip, klap.

Čáp sem nepřiletí,
nepřijdou kruté děti.
Ďábel je bílý, je čáp!

Nepřijdou, nevyplení
ráj zelený v zeleni,
kde se k Matce ropuše
modlí přítel žab -

Jsem Tvůj, Matko bez duše!
Klip, klap.

ze sbírky Hoch s myší, Lubor Kasal, Praha 2006 vybral Petr Štengl

Národní divadlo
3. 1. 2007

V Národním divadle se ztrácely astronomické sumy

Nehospodárné, neúčelné a neefektivní nakládání s veřejnými prostředky a astronomické náklady u podezřelých představení. To je závěr oficiálního, ale neveřejného interního auditu operních inscenací v Národním divadle, uvedených od 1. ledna 2003, jehož zpracování zadal prozatímní ředitel Zlaté kapličky Jan Mrzena. Audit obviňuje z plýtvání bývalého ředitele Daniela Dvořáka, správního ředitele Tomáše Heinzela a bývalého šéfa opery ND Jiřího Nekvasila. Dvořák byl z funkce odvolán ministrem kultury Martinem Štěpánkem v polovině září 2006. Nekvasila odvolal 23. listopadu z funkce Mrzena.

3. 1. 2007

Po chlastačce se na Nový rok probouzíme do jiného světa. Budeme možná bohatší o dobrá předsevzetí. Ale určitě budeme chudší co se týče podmínek, ve kterých pracujeme. Vsupuje totiž v platnost nový Zákoník práce. Co obnáší?

První vychytávkou, kterou na nás nahoře upekli, jsou takzvaná "konta pracovní doby". Zní to fajn, slovo "konto" připomíná třeba naše konto v bance, ze kterého si můžeme po libosti čerpat, když tam něco zbude po zaplacení složenek na plyn a elektřinu. Jenže po Novém roce získává nad kontem našeho životního času více kontroly náš zaměstnavatel.

3. 1. 2007

Členové mírových sborů OSN v jižním Súdánu jsou obviňováni, že znásilňovaly děti, jimž bylo pouze dvanáct let, píše britský deník Daily Telegraph.

3. 1. 2007

Ekologové a organizace cestujících zaútočily na britskou vládu za to, že vyhání cestující z vlaků a vede je k tomu, aby používali levných leteckých spojů. Právě došlo totiž už k čtvrtému zvýšení jízdného na železnici za poslední rok.

Šedesát procent jízdenek, prodaných na železnici, se prodalo za neregulované ceny, které určují soukromé železniční společnosti. Tyto ceny stouply až o 8,4 procent, což je třikrát více než vládní inflační cíl. Standardní otevřená jízdenka pro cestu vlakem z Manchesteru do Londýna (vzdálenost 331 km) stojí nyní 219 liber (9198 Kč) anebo 337 liber (14154 Kč) první třídou. (Existují samozřejmě i "lidštější" ceny, takové jízdenky je ale nutno kupovat dlouho předem a mají nejrůznější omezení.)

generální  tajemník  irácké části Arabské strany socialistické obrody  Baas  Izzat Ibráhím ad-Dúrí
3. 1. 2007

Novým generálním tajemníkem irácké části Arabské strany socialistické obrody (Baas) se stal Izzat Ibráhím ad-Dúrí. Dúrí patří k nejhledanějším mužům Iráku. O tom, že si dosavadní dvojku v hierarchii dnes již zakázané strany vybrali do svého čela, baasisté informovali TV al-Džazíra. Irácká větev Baas, tedy strany, která má národní, často vzájemně znesvářené organizace v celém arabském světě, zároveň označila popravu Saddáma za zločin a politickou vraždu. "Mučednictví prezidenta Saddáma bude dalším povzbuzením pro hnutí odporu našeho lidu proti zkorumpované vládě a cizí okupaci," dodal mluvčí irácké strany Baas Abú Muhammad. Informaci přinesl na záklkladě zprávy serveru strany Baas Břetislav Tureček pro deník Právo, zprávy TV Al-Džazíra, Pakistan Times, Pakistan Tribune, BBC a potvrdil ji 1. 1. 2007 i izraelský nezávislý zpravodajský server Debka.

Ve vládě Saddáma Husajna zastával Dúrí funkci poradce prezidenta a místopředsedy Rady revolučního vedení. Dúrí měl v roce 1988 vysokou funkci ve výboru dohlížejícím na severní Irák v době, kdy irácká armáda použila chemické zbraně proti odbojným Kurdům. Od 15. března 2003 velitel střední vojenské oblasti.

3. 1. 2007

ANALÝZA

Na závěr roku se kdekdo zvykne zabývat bilancováním a tak se každý ještě před slavnostním, či úlevným vydechnutím nad tím, co ho potkalo, může zopakovat, čemu se nevyhnul (ač měl a mohl), co si vychutnal a co by si byl býval vychutnal, kdyby byl býval mohl, chtěl, či na to měl. Kdo chce se také doví, co z toho všeho bylo nejvýznamnější, tedy jakousi událostí roku.

Čeští občané jistě tak hned nezapomenou na svou mýdlovou operu loňského roku, již si nevědomky vybrali, ale jaksi nevyladili, totiž na nekonečnou lekci o tom, jak se nedělá poctivá politika a jak se přesto přitom dělají jacísi "úspěšní" politici.

2. 1. 2007

Zvláštní zpravodaj OSN pro otázky mučení:

Rozhlas BBC vysílal v úterý v podvečer exkluzivní rozhovor s Manfredem Novakem, zvláštním zpravodajem OSN pro otázky mučení. Novak v něm vyjádřil názor, že proces se Saddámem Husajnem nebyl spravedlivý:

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

3. 1. 2007

Dobrý den, myslíte si, že je to stále na exil? Chápete lidi, kteří emigrují i v dnešní době z ČR? Jak to vidíte, čistě subjektivně ze svého pohledu?

A co byste radil dnešním mladým lidem v Česku? ptá se Ivo Mareš.

Odpověď Jana Čulíka:

3. 1. 2007

Vaši odpověď na dotaz pana Mareše bychom měli tesat do kamene. Popsal jste asi jedinou cestu, jak zachránit ČR, píše Karel Stehlík.

Jako český student práv jsem se zajímal, jak se to dá po škole využít v zahraničí a byl jsem celkem mile překvapen. Takovéto možnosti dává Francie. Mít tedy doktorát z francouzské univerzity by mi zaručovalo, že bych např. mohl vykonávat advokátní praxi ve Francii. Nebo si aspoň zdokonalit francouzštinu a mít doktorát ze západní univerzity, což v ČR není k zahození.

I Británie má pro české studenty velice zajímavé stipendijní programy, ZDE, doplňuje Jan Hrbáček.

3. 1. 2007

Shromáždil je americký Project Censored, upozornil nás spisovatel Jiří Drašnar.

Vybíráme z nich:

  • Americká firma Halliburton obviněna z prodávání jaderných technologií do Íránu
  • Světové oceány v extremním nebezpečí
  • Hlad a bezdomovectví na postupu v USA
  • Vysoce technologická genocida v Kongu
  • Američtí vyšetřovatelé umučili vězně v Iráku a v Afghánistánu
  • Pentagon nemusí dodržovat Zákon o přístupu k informacím
  • Světová banka financuje izraelsko-palestinskou zeď
  • Rozšířená letecká válka v Iráku zabíjí více civilistů
  • Nebezpečí geneticky modifikovaných potravin potvrzeno
  • Pentagon plánuje vyrábět nové miny
  • Ekvador a Mexiko se protiví USA ve věci Mezinárodního trestního soudu
  • Irácká invaze podporuje agendu OPECU
  • Fyzik zpochybňuje oficiální verzi útoků z 11. září
  • Ničení dešťových pralesů dosáhlo rekordní intenzity
  • Pitná voda v lahvích: globální ekologický problém
  • Americké ropné zájmy útočí na Kjóto v Evropě
  • Americká armáda v Paraguayi ohrožuje tamější region

3. 1. 2007

Zdroje ve společnosti Halliburton tvrdí, že ještě v lednu 2005 prodávall této podnik klíčové součástky pro jaderný reaktor íránské ropné společnosti Oriental Oil Kish.

3. 1. 2007

Americká organizace American Civil Liberties Union zveřejnila dokumenty o 44 pitvách, které se koaly v Afghánistánu a v Iráku 25. října 2005. 21 těchto úmrtí bylo registrováno jako zabití.Z dokumentů vyplývá, že vězni zemřeli během vyšetřování pracovníky amerického námořnictva, vojenské rozvědky a dalších amerických vládních úřadů.

"Tyto dokumenty představují důkaz, že američtí vyšetřovatelé mučili během výslechů vězně," konstatoval Amrit Singh, právník pracující pro ACLU. "Veřejnost má právo vědět, kdo schválil použití mučicích technik a proč byly tyto vraždy utajeny."

Zdroj: stránky American Civil Liberties, citováno PROJECT CENSORED

3. 1. 2007

Z dat z oceánografie, mořské biologie, meteorologie, vědy o rybaření a glaciologie vyplývá, že se světové oceány dramaticky mění. Oceány přitom regulují podnebí. Dnes v nich dochází k podstatným teplotním změnám a k chemické kontaminaci. Dále přispívá bezohledné rybaření k tomu, že jsou dnes oceány jako zdroj života v ohrožení.

3. 1. 2007

Bujaré oslavy příchodu Nového roku 2007 v Rakousku byly přerušeny zvláštní zpravodajskou televizní relací, že o Silvestru zemřela ve věku 65 let na protržení aorty přední politička lidové strany, spolková ministryně vnitra Liese Prokopová rozená Sykorová. Místo novoročních přání zazněly kondolence předních politiků všech parlamentních stran, kteří jednomyslně vysoce hodnotili pozitivní přínos zesnulé pro vzájemné porozumění v rakouské společnosti. Prokopovou, která byla nebývale populární před vstupem do politiky jako světová rekordmanka v pětiboji a nositelka stříbrné olympijské medaile v Mexiku v roce 1968, nyní nahradí spolkový kancléř v demisi Wolfgang Schüssel. Její osobnost vyzdvihl ve svém novoročním projevu i spolkový prezident Heinz Fischer, který znovu opakoval, že očekává jmenování nové spolkové vlády jedenáctého tohoto měsíce: "Rakouské obyvatelstvo právem očekává, že jednání o ustavení vlády povede nyní ke konkrétním výsledkům".

3. 1. 2007

Spor mezi Gazpromem a Minskem znovu oživil bouřlivé diskuse o energetické bezpečnosti v Evropě.

Na konci roku opět zavládla nervozita kolem ruského plynu a politici i média začali ve všech pádech skloňovat slogan "energetická bezpečnost". Podobnost s loňskou situací kolem dodávek plynu na Ukrajinu je velká, ovšem situace jiná. A nejen proto, že ve sporu s Moskvou se tentokrát neoctl Kyjev, ale Minsk. Znovu se jablkem sváru stala cena plynu. V polovině prosince selhala jednání běloruské vlády a Gazpromu. Tento plynárenský a ropný gigant požadoval navýšení ceny na 105 dolarů za tisíc kubických metrů plynu. I když se jednalo o snížení z původního požadavku 200 dolarů, běloruský místopředseda vlády Vladimír Semaško návrh odmítl s tím, že další jednání by se měla konat v lednu až únoru a do té doby by měla platit původní cena - 46,68 dolaru. Gazprom ale pohrozil zastavením dodávek, což by mohlo ohrozit nejen běloruskou ekonomiku, ale i tranzit -- a přes Bělorusko prochází na Západ 20 % ruského plynu.

3. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V novoročním projevu oznámila německá kancléřka Merkelová hlavně dvě věci. Za prvé, že bude pokračovat s vnitrozemskými reformami, a za druhé, že s německým prezidentstvím v EU přijde zase na pořad evropských politiků evropská ústava.

2. 1. 2007

Irácká vláda bude vyšetřovat, jak došlo k tomu, že kdosi natočil popravu Saddáma Husajna na mobilní telefon, a jak je možné, že se dostaly záběry popravy do celého světa.

Zveřejnění záběrů posledních minut Saddáma Husajna bylo všeobecně odsouzeno a vládnou obavy, že to dále posílí napětí v už tak složité situaci v Iráku.

V exkluzivním rozhovoru pro rozhlas BBC kritizoval Manfred Novak, komisař OSN pro otázky mučení, proces se Saddámem Husajnem a jeho popravu jako nespravedlivé. Podrobnější informace ZDE

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

2. 1. 2007

Aneb paradoxy Saddámovy smrti mezi chlebíčky a šampaňským

Popravu nelze obhájit z morálních důvodů, neboť v okamžiku aktu zabití, my sami nemorální, morálku deklasujeme.

Nemám se Silvestrem problém, každý ať si žije, sní a věří to svoje a po svém. Pro mě byl poslední den v roce stejný jako ty předešlé, stejně významný a stejně zázračný. Raduji se a smutním stále, nepotřebuji k tomu příležitost, ani plný stůl či patos. Nestojím o chvilkové zapomenutí v alkoholovém opojení, ani o afektovaně bujaré veselí s poplácáváním po zádech a do úmoru schematicky opakovaným přáním všeho nejlepšího. Nedělám neuskutečnitelná předsevzetí v kocovině, snažím se žít to, co si připravím k životu.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

31. 12. 2006

Vzal si svá tajemství do hrobu. To, že mu Západ pomáhal, zemřelo s ním

Západ Saddáma vyzbrojil, poskytoval mu výzvědné informace o jeho "nepřátelích", vybavil ho, aby mohl páchat zvěrstva -- a pak zajistil, aby o tom světu nic neprozradil.

Tak jsme ho umlčeli. Jakmile otevřel kat v kápi pod Saddámem v sobotu ráno padací dveře, tajemství Washingtonu byla v bezpečí. Ostudná, šokující, tajná vojenská podpora, kterou Spojené státy a Británie poskytovaly Saddámovi po dobu delší než deset let, zůstává strašlivým příběhem, o němž naši prezidenti a premiéři nechtějí, aby si jej svět pamatoval. A nyní je Saddám, který si byl dobře vědom, v jak obrovském rozsahu ho Západ podporoval -- zatímco páchal nejhroznější zvěrstva od druhé světové války -- mrtvý, píše Robert Fisk v týdeníku Independent on Sunday:

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

30. 12. 2006

Naši vládci nám za pár hodin sdělí, že Saddámova poprava je "velkým dnem" pro Iráčany a budou doufat, že muslimský svět zapomene na to, že jeho rozsudek smrti podepsala -- irácká "vláda", ale jménem Američanů -- v předvečer svátku Eid al-Adha, svátku Obětování, chvíle největšího odpuštění v arabském světě, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

8. 1. 2007

Milan Kozelka
31. 12. 2006

Saddámova poprava:

Sobotní poprava bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna nebyla aktem pomsty, vyjádřili se činitelé irácké vlády.

"Tato celá poprava byla vyjádřením spravedlnosti," uvedl Hiwa Osman, poradce iráckého prezidenta.

Irácká vláda vydala toto prohlášení poté, co bylo zveřejněno video, natočené mobilním telefonem, na němž je muž, který se Saddámovi na popravišti posmívá. Toto video se nejprve objevilo na internetu a pak z něho přinesly úryvky arabské i západní televizní stanice. Podle reportáže Johna Simpsona z BBC ví dnes večer celý Bagdád, že Saddámova poprava neměla důstojný průběh, že se mu protivníci vysmívali, že ho provokovali a zesměšňovali ho. Povede to podle Simpsona k prohloubení rozporů v irácké společnosti.

Video Saddámovy popravy z mobilu je k dispozici ZDE

V Británii vysílala záznam Saddámovy popravy z mobilu televize BBC i anglická verze televize Al Džazíra, která je běžně k dispozici subskribentům digitálního televizního vysílání.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

31. 12. 2006

Poprava Saddáma Husajna:

Velmi skepticky se na proces se Saddámem a na jeho popravu dívá redakční komentář týdeníku Independent on Sunday:

Jednou z nadějí pro osvícenější vládu mezinárodního práva je to, že se svět odvrací od trestu smrti, a to i pro nejvážnější zločiny genocidy. Od norimberských procesů v letech 1945-1946 po dnešní aparát pro souzení válečných zločinů, založených na mezinárodním soudu v Haagu, hlubokou změnou v postojích právníků je postupné odmítnutí trestu smrti. Dokonce ani Izrael, který popravil v roce 1962 Adolfa Eichmanna, by už nepoužil trestu smrti.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

1. 1. 2007

Ten, kdo bojuje proti monstrům, si musí dávat velký pozor, aby se sám nestal monstrem.

Není nic lepšího než dobré věšení, co? To, čeho jsme byli svědky za posledních pár dní je pornografizace soudního procesu. Není pochyb o tom, že Saddámovy zločiny byly strašlivé. Není pochyb o tom, že jakkoliv nespravedlivý byl soudní proces, v němž se Saddám za tyto zločiny zodpovídal, je správné, že se z nich měl zodpovídat. Ale naše horečnaté vzrušení nad tím konopným provazem není ničím jiným než rykem chátry, míní Sam Leith v konzervativním britském deníku Daily Telegraph.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

31. 12. 2006

Saddám odmítl poslední večeři, vařené kuře, a požádal jen o výtisk koránu. V jednu hodinu ráno chtěl spát. Avšak jeho stráže, příslušníci dominantní šiitské strany Sciri, měly jiné plány, píše týdeník Sunday Telegraph. Zvlášť jeden strážce, známý pod přezdívkou Řezník Ali, plánoval udělat z poslední Saddámovy noci peklo. "Všichni si ze Saddáma pořád dělali srandu," řekl jeden ze strážců. "Řezník Ali měl provaz, jímž se ho chystali oběsit, a neustále se Saddámovi posmíval: 'Čeká to na tebe, čeká to na tebe!' Strážci před ním tancovali. Když se Saddám snažil spát, chodili mu do cely každou půlhodinu a budili ho. Řekli: "Nenechali jsme ho spát. Zničili jsme jeho osobnost."

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

2. 1. 2007

Dva vědci, kteří působí v Británii, vypracovali způsob, jak vytvářet nové léky a dostat je na trh za pouhý zlomek nákladů, které si účtují velké farmaceutické společnosti. Tento nový způsob zřejmě umožní milionům lidí v chudých zemích získat léky proti infekčním chorobám zlomek ceny. Potenciálně by to mohlo vést i k snížení nákladů evropských zdravotnických systémů.

3. 1. 2007

"Postavit se na ulici a skandovat 'Pryč se soukromým vlastnictvím' je v ČR dovoleno, zakázáno je však včlenit takový názor do programu organizace či politické strany"

"Zrušení registrace politické strany nepokládám za trest za názor, registraci lze podle mého neudělit nebo odebrat třeba za to, že chce někdo legálně usilovat o zrušení soukromého vlastnictví."

Musím se pana Štětiny zastat - respektive Vás upozornit, že srovnáváte nesrovnatelné, píše čtenářka, která se podepsala jako Petruška Šustrová.

Copak "Ruce pryč od Gruzie" nebo obraz vojáka s hákovým křížem na rukávě podněcuje nějakou nenávist k ruskému národu? To je přece úplná pitomost. Nejde o to, že si někdo třeba myslí, že Rusko postupuje vůči Gruzii správně, ale jde o to, že v demokratické zemi je někdo potrestán za to, že vyjádří svůj názor. Kromě toho pan Štětina, pokud je mi známo, nikomu nezakazuje názory, pokud správně chápu jeho snahu, jde mu o komunistickou stranu, nikoli o komunistické názory.

Reakce Jana Čulíka::

3. 1. 2007

Mám před sebou článek "Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu" Štěpána Kotrby, je to brilantní analýza děje z pohledu reálií, ve kterých se, řekněme, poprava, konala. Zaráželo mě, že se nikdo, ani z arabistů, k této události takto nevyjádřil. Osobně si myslím, že názor "Toto je nejlepší dárek lidstvu u příležitosti svátku Íd al-Adhá" Saada bin Tafla al-Adžmi je doklad neuvěřitelné hlouposti arbských šajchů, píše Václav Kadlec.

3. 1. 2007

Nehodlám polemizovat s názory čtenáře Václava Kadlece , al El není vlastní jméno nějakého konkrétního boha, ale vlastnost boha. V hebrejštině znamená podstatné jméno El sílu, vládu či nadvládu. Doslova je to tedy bůh vládnoucí, neboť různá jména boží mají v Tenachu a na něj navazující kabale svůj kontextuální význam.

Tím zároveň odpovídám Tomáši Kolocovi na jeho výzvu po uznání jedné jediné morálky: mnoho sjednotitelů už bylo, ještě více sjednocovaných. Mezi silou, vládou a nadvládou je obdobný sémantický rozdíl, jako mezi humanitou, humanitní vědou a humanitárním bombardováním. Principy boží i lidské bývají totiž různě vykládány. Jak se komu hodí... Jedni káží vodu a pijí víno. Druhým je to ale upřeno.

3. 1. 2007

Rád bych opravil jednu faktickou chybu, kterou článek Štěpána Kotrby obsahuje: univerzální spravedlnost existuje, inteligence většiny současníků, kteří máme dvě ruce, nohy a nos mezi očima je na ni však v 99% krátká. Ne tak naše vnímání, které ji dokáže nazřít v poměru k tomuto důležitému objevu poměrně snadno, a následně dát inteligenci téma k úvahám. Zároveň vznáším tuto přímou výzvu:

1. 1. 2007
Ustanovení Hospodina jsou přímá, obveselují srdce...
Ž 19:9

Nejkrutější část katastrofy je její začátek.

Taanit 29 a

Je mnoho souvislostí, které se Evropanům, odkojeným zkomercionalizovanou křesťanskou symbolikou vánoc i novodobou oslavou kdysi svatého, dnes už jen opilého Silvestra, nevybaví. Například, jak může souviset Silvestr s popravou iráckého prezidenta Husseina, Noemem, Židy, biblickým králem Nabuchanodozorem, půstem a mezopotámským Babylónem. A přece...

2. 1. 2007

Novoroční projev prezidenta republiky

Každá země má jen takové politiky, jaké si zaslouží

Václav Klaus

Vážení spoluobčané,

dovolte mi, abych Vás v tuto sváteční chvíli pozdravil, abych se na chvíli vrátil k roku právě skončenému a abychom se společně podívali na dny a měsíce, které budou následovat.

2. 1. 2007

psal Alex Koenigsmark v Britských listech v červnu 2006 ZDE

2. 1. 2007

V první části článku, která vyšla na Britských listech 21. 11. 2006, jsem uvedl, že politická reprezentace dává občas národu na vědomí, že se nehodlá podrobit jeho morálnímu soudu o jejím počínání, což se projevuje m.j. v neodpovědném protahování současné politické krize. Není to ovšem jen politická reprezentace, která dává občanům najevo, že jsou jen masou k tváření, s kterou si vrchnost smí dělat, co se jí zlíbí. V letech 2005-6 se více než jindy projevily korporativistické snahy části justice o získání výjimečného postavení ve struktuře státní moci.

2. 1. 2007

Kombinace současného globálního oteplování s povětrnostním jevem El Niño způsobí, že rok 2007 bude dosud nejteplejší. Pro planetu Zemi to bude mít obrovské dopady, varoval čelný britský klimatolog.

Profesor Phil Jones, ředitel oddělení klimatologického výzkumu na University of East Anglia varoval, stejně jako další čelní vědci, že rok 2007 bude klíčovým rokem pro rozhodování, jak má svět reagovat na globální oteplování a na jeho dopady pro lidstvo.

3. 1. 2007

V reakci na článek pana Hoška předně vítám debatu na téma jak tento problém v českém prostředí vhodně uchopit a prezentovat. Ropný zlom není můj preferovaný termín, ale snad nejčastěji používaný - "ropný vrchol" či jiné pojmenování by možná bylo vhodnější.

Pan Hošek podsouvá záměr šířit alarmující zprávy.

2. 1. 2007

Je pozoruhodné (někdy až úsměvné), jak z každé zmínky o "peak oil" ve světovém či domácím tisku dokáží zastánci této specifické větve ekologistické věrouky vytěžit maximum pro další utužení své víry. Přitom již samotný překlad do češtiny, který je hojně těmito lidmi používán, tedy "ropný zlom", je (patrně úmyslně) zavádějící. Matematik (a zřejmě žádný vědec) by vrchol Hubbertovy křivky (připomínající svý tvarem zvon) nenazval zlomem. Protože cílem tohoto komentáře není co největší počet vystrašených lidiček, budu používat v dalším textu raději formulaci "ropný vrchol".

1. 1. 2007

Podle dohody, kterou uzavřel Brusel a Washington, budou mít americké úřady právo zkoumat emaily a úvěrové karty občanů EU, cestujících do Spojených států, píše konzervativní deník Daily Telegraph.

Tím, že cestující použije svou úvěrovou kartu k platbě za letenku, dá americkým úřadům možnost, aby zkoumaly i další transakce na jeho úvěrové kartě. Pokud cestující poskytne americké letecké společnosti svou emailovou adresu, může to vést k tomu, že americké úřad budou zkoumat, jaké emaily dostal či odesílá.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce   
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Když už chcete někoho zabít, zabijte ho důstojně! Jan  Paul
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel   
31. 12. 2006 Spravedlnost vynucená vítězem   
31. 12. 2006 Stráže se Saddámovi posmívaly a nenechaly ho spát   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Kondom Oldřich  Průša
29. 12. 2006 Očišťuje se ODS (aspoň trochu) od starého balastu? Boris  Cvek
23. 12. 2006 Proč média nepíší, že Klaus porušuje ústavu?   
22. 12. 2006 O Klausovi, vládě, která nebyla jmenována, a českém právním řádu   
22. 12. 2006 Konečně se zbláznili Oldřich  Průša
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
21. 12. 2006 Přeběhlíci v poslaneckých řadách: pošlapávání demokracie Dalibor  Jenne
20. 12. 2006 Mýty a iluze české politiky Oskar  Krejčí
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Ústavněprávní volnomyšlenkáři Oldřich  Průša

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
14. 11. 2006 Útěk - část 1. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2006 Dolejšího agentura pro uvádění věcí na pravou míru Milan  Daniel
27. 12. 2006 Mnoho povyku pro nic? Milan  Valach
27. 12. 2006 Poskytl by pobyt v běloruském vězení lepší perspektivu?   
26. 12. 2006 Co je na spolupráci s Člověkem v tísni diskreditujícího?   
26. 12. 2006 Mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace MUSEJÍ být nezávislé Jan  Čulík
25. 12. 2006 Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha Karel  Dolejší
25. 12. 2006 Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... Štěpán  Kotrba
19. 12. 2006 Neziskovky: kdo se plazí, přežije Milan  Daniel
18. 12. 2006 Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? Milan  Valach
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 V ráji žab Milan  Exner
2. 1. 2007 Oslovenie slova Jaroslav  Rezník
29. 12. 2006 Cokoliv Marian  Palla
28. 12. 2006 Benátky v zimě Zdeněk  Hron
27. 12. 2006 Vyznání Karel  Sabina
21. 12. 2006 ■ ■ ■ Václav  Daněk
20. 12. 2006 Už vím Miroslav  Florian
19. 12. 2006 ■ ■ ■ Karel  Hynek
18. 12. 2006 Zimní děti Ivo  Šmoldas
13. 12. 2006 Cirkus v ghettu Vladimír  Janovic

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel   
31. 12. 2006 Spravedlnost vynucená vítězem   
31. 12. 2006 Stráže se Saddámovi posmívaly a nenechaly ho spát   
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Amatérské video z mobilu ukazuje, že se se Saddámem přítomní hádali a uráželi ho   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba