8. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 6. 2006

Volby 2006

Každá vláda, která vznikne z demokratických voleb, má povinnost zastupovat a plnit přání všech občanů, nikoliv jen těch, kteří pro ni hlasovali. Moc pochází z lidu. Občané legitimizují vládu, nikoliv obráceně. Politika, vláda a parlament nemohou být nástroji pro vzájemné čachry osob, které se na této scéně promenují. Povinností veřejně činných lidí je plnit tužby řadových občanů.

Pokud byly výsledky nejnovějších českých voleb nerozhodné, znamená to tedy, že je národ absolutně a neřešitelně rozdělen. Jedna polovina národa si přeje přesný opak toho, co si přeje druhá polovina.

V této situaci nemůže zvítězit žádné jedno politické seskupení, ani to, soustředěné kolem ODS, ani to, soustředěné kolem ČSSD. Znamenalo by to vyloučení poloviny národa z politiky .

Sloupek
Zdeněk Volf

(Ladislavu Laštůvkovi)

V siluetě paží a těla
své ženy

Rozeznáváš kříž
který následuješ místo Krista

Jako rány
se v tobě probouzejí obrazy
které rám nestáhne

ze sbírky K svému, Host, Brno 1999 vybral Štefan Švec

8. 6. 2006

"Sto na straně jedné není rovnocenné se stovkou na straně druhé," pravil ve čtvrtek třeskutě prezident V. Klaus po setkání s J. Paroubkem. Potvrdil tak jen omleté zlidovělé, že všichni jsou si rovni, ale někteří si jsou rovnější. Brilantní makroekonom a obstojný počtář V. Klaus se dopočítal, že není stovka jako stovka. Tímto uvažováním bychom mohli oklikou dospět až k rasantnímu zjištění a závěru, že stovka nesmrdí, kterýžto výrok o penězích je panu dnešnímu prezidentovi opětovně podsouván za vlastní.

8. 6. 2006
reakce na článek Jana Čulíka Jediným řešením je kompromis

Píšete, že "jediným slušným řešením, aby obě znepřátelená seskupení vládla společně" Takže komunisti ve vládě s ODS? Nemohu se ubránit dojmu, že by mi to připomínalo NF. "...na kompromisu, který je podstatou veškeré politiky." A není právě nekompromisní postoj něčím, co v české politice opravdu chybí? Kdy i Topolánkovo "všechny vás pozavíráme" vyznívalo již v té době jako mlácení prázdné slámy, píše čtenář Jan Marin.

8. 6. 2006

Dobrý den, pane Čulíku,

hlavně s poslední větou Vaší dnešní úvahy naprosto souhlasím:

"Čeští politici, nejen ti čelní, mají zájem o sebe, nikoliv o zájem celé obce."

Pokud jde o myšlenku, že politici by měli usilovat o kompromis, ale neudělají to (viz citát), mám stejný dojem.

Na rozpacích jsem jen nad tím, co si přeje většina občanů. Naznačujete, že by to mohla být zmíněná politická dohoda.

Obávám se ale, že politici mají pravdu a populisticky hrají divadlo podle přání občanů. Mám dojem (a Vámi zmíněné nenávistné maily tomu neodporují), že mnoho lidí doslova bolí představa, že by měli druhým naslouchat a, nedej bože, shledávat, že jednoduchá řešení složitých problémů té či oné partaje má fatální nedostatky a není tedy použitelné, píše Vojtěch Polák.

8. 6. 2006

Tak prý nás oba v České televizi "řešili" a měli i kvůli těmto dvěma článkům schůzku k hodnocení voleb. Zcela určitě se zase jako obvykle pochválí. Vždyť Česká televize - to je Vaše, tedy česká televize... Diváky u obrazovek zdraví i nadále sebejistý revoluční betlém. Teď už ale sebejistý půl na půl...

BL, Ekonom, Metro - Štěpán Kotrba: Ostuda volebního zpravodajství ZDE

MfD - Tereza Boehmová: Takový pěkný den s kanály veřejnoprávní televize ZDE

ČT - Veronika Zemanová: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny" ZDE

8. 6. 2006

Toto je jeden z četných spamů, které rozesílá důchodce Jan Šinágl:

8. 6. 2006

Abu Musab al-Zarkaví, šéf al Kajdy v Iráku, byl usmrcen americkým leteckým úderem, oznámily ve čtvrtek irácké úřady.

Zarkáví byl symbolickou osobností, která byla ohniskem povstaleckých operací proti irácké vládě a americkým vojákům v Iráku. Byl usmrcen při vojenské operaci ve středu večer, která se zaměřila na jeden dům severovýchodně od Bagdádu.

8. 6. 2006

Vražedný lyrik Ivan Brezina:

Bjørn Lomborg: Skeptický ekolog - Jaký je skutečný stav Země. Dokořán 2006, 182 grafů a tabulek. Překlad Petr Holčák ISBN: 80-7363-059-1, EAN: 9788073630591 Originál: Bjørn Lomborg:The Sceptical Environmentalist. Cambridge University Press, 2001. ISBN: 0-521-80447-7; ISBN: 0-521-01068-3 ,

polemika s článkem Ivana Breziny Skeptický ekolog zasadil zeleným aktivistům ránu z milosti

Již při přečtení samotného názvu recenze na Lomborgovu knihu Skeptický ekolog jsem se musel pousmát. Ivan Brezina se podobá onomu typu komiksových postaviček, které v každém díle seriálu opakují ten samý vtip či skeč, a právě proto je máme rádi a pokaždé se stejně ochotně necháváme bavit. Tak jsem se tedy začetl...

...a nebyl zklamán.

8. 6. 2006

Jak jsem zmrzačila šance demokratické pravice a pomáhám vrátit zemi do komunismu

Prvním pozitivem je jasné a průhledné zjištění, že dle Benjamina Kurase - kdo nejde s námi, jde proti nám, píše čtenářka Eva Nicková v reakci na článek Benjamina Kurase v MF Dnes - "Byly to vskutku užitečné volby".

8. 6. 2006

Po desetiletí zmatků, během nichž zahraniční firmy (zejména americké) plenily ruské bohatství, byl prezidentem zvolen Vladimir Putin, bývalý důstojník KGB, který právě splnil úkol, když v sanktpetěrburském Těžebním institutu obhájil disertaci nazvanou "K ruské nadnárodní energetické společnosti". Jeho teze: Rusko musí použít své rozsáhlé energetické rezervy k získání geostrategické výhody.

Po nástupu do úřadu v roce 2000 Putin začal obnovovat státní kontrolu nad ropným a plynovým průmyslem. Nyní, když tento úkol takřka splnil, snaží se, jak se zdá, o uskutečnění své disertace.

Článek Richarda Heinberga shrnul Karel Dolejší.

8. 6. 2006

Není snad v Čechách kouzelnějšího mýtu, než ten, jak jsme si sami sobě mezi sebou vybrali peníze na stavbu Národního divadla. Ponechám historikům a účetním, aby se přeli, kolik procent, odkud a na co přišlo. Síla mýtu o tom, jak jsme si po celé zemi rvali kůrky od úst, aby v Praze bylo možné chodit na české špektákly, je ohromná a neustále inspirující. Protože bez mýtů a víry v ně nefunguje skoro nic.

8. 6. 2006

Nejedno médium vícerozměrně profituje z toho, že dodává zprávy o tom, co se nového přihodilo známým aktérům ve světě šoubyznisu, politiky, sportu či kultury. Lidský život je kupodivu do té míry pestrý a plný nečekaných nahodilostí, že když hrozí zklidnění do "šedi-vého" normálu, vždy se něco vděčného pro zvědavé publikum k jeho chytlavému pobavení najde. Skoro jako ta hůl na psa, má-li být výchovně vzdělán jaksi "natvrdo".

8. 6. 2006

Jiří Paroubek mne svým projevem zpočátku nemile překvapil, nechápal jsem, jak to z něho mohlo vůbec vypadnout, a v tu chvíli u mne ztratil, co ještě mohl. Nicméně s postupem doby jsem se zamyslel, proč člověk, který je znám jako pragmatik a taktik, udělá takovou "pitomost". Vlastně mi v atmosféře povolební jaksi začalo docházet, že ona to taková pitomost nebyla. Zvláště když se na tomto projevu se usneslo celé vedení ČSSD.

Pokud se člověk začne nad danou věcí zamýšlet, dojde k zajímavému závěru, že se možná jednalo o ryze taktickou a účelnou rozehru povolebního utkání. S cílem šokovat, zastrašit a nakonec dát najevo: Pozor, stále jsme tu! Myslím, že pokud by k tomuto nedošlo, byla by dnes ČSSD v pozadí a přihlížela sestavování "koalice", píše čtenář Radim Závora.

8. 6. 2006

Veřejnoprávní rakouský rozhlas a televize ORF jsou prakticky jediným domácím sdělovacím prostředkem, který není, jak se stalo již u tisku, v rukách zahraničních, převážně německých majitelů.

Ze zákona mají být nezávislé na vládě a politických stranách, institucí, která objektivně informuje o domácích i zahraničních událostech. K tomu dostávají od posluchačů a diváků obdobným evropským způsobem tzv. koncesionářské poplatky, aby byla nezávislá na státním rozpočtu. Organizačně na rozdíl od českých, ale i některých dalších zemí tvoří jeden centrálně řízený, společný celek.

foto Dominika Švecová
8. 6. 2006

Od středy 31. května do středy 7. června jsem pobýval na akademickém kolokviu ve středověkém klášteře Certosa di Pontignano (Kartouza Pontignanská) v kopcích nad italským městem Siena, v Toskánsku, uprostřed tamějších vinic. Klášter ze 14. století byl proměněn v moderní univerzitní hotel a konferenční středisko. Sešlo se tam asi třináct účastníků, převážně historiků, převážně Němců, Britů či Američanů, aby debatovali o postojích občanů k totalitním režimům dvacátého století. (Někteří historikové -- z dobrých důvodů - zpochybňovali samotný výraz "totalitní režimy".) Hovořilo se především o diktátorských režimech v Rusku a v Německu. Přítomni byli převážně odborníci na stalinský režim v Rusku a nacistický či komunistický režim v Německu. Já jsem tam byl v podstatě jediným Středo- či Východoevropanem, který pohovořil o situaci v Československu v letech 1948 -- 1989 (protože István Rev ze Středoevropské univerzity v Budapešti se situací v Maďarsku nezabýval a pozvaný účastník z Polska nepřijel) -- můj příspěvek je v angličtině ZDE.

Nevím, zda mělo kolokvium nějaký smysl: rozhodli se ho uspořádat italští kolegové, kteří studují italský fašismus dvacátých a třicátých let dvacátého století. Chtěli zjistit, zda se mohou nějak poučit srovnáváním s jinými autoritářskými režimy.

Nejsem si tím tak úplně jist.

8. 6. 2006

Byla jsem terčem komunistického útlaku na Ostravsku

Ráda čtu Britské listy i Vaše články v nich, musím však reagovat na informace, které uvádíte v článku o kolokviu v Itálii, kde se jednalo mimo jiné i o výsledcích výzkumu, který se údajně prováděl na Ostravské univerzitě s cílem zjistit, jak se rodičům dnešních studentů žilo za komunistické totality. Nevím s jakými studenty jste Vy nebo jmenovaná dáma prováděli svůj průzkum, ale mohu Vám zodpovědně říci, že bude zcela neobjektivní, píše Jaroslava Brichová:

8. 6. 2006

Studují na Universita degli studi v Sieně už skoro rok a chtěl bych trochu doplnit pár postřehů J.Č, píše Michal Pohl. . V první řadě je to absurdní problém s internetem. Na všech kolejích, kde byly vybudovány počítačové učebny, musely být zrušeny, protože jejich existence nebyla v souladu s protiteroristickým zákonem. Stejně tak každý, kdo chce používat internet v internetové kavárně, musí mít s sebou identifikační doklad ( pas, OP), bez něj je to nemožné, to jsme psali, JČ.

Druhý problém, který mi trochu připomněl ČR, je neochota italských zaměstnanců ve službách. Tento přístup se se ovšem mění na překotnou snahu, jste-li blondýna, nejlépe se slovanským přízvukem. Je-li však dotyčným zaměstnancem žena, nepomůže vám nic. A rád bych ještě upozornil J.Č., že pokud by vás kontroloval v autobuse revizor a vy neměl platnou jízdenku, platil byste pokutu. To, že jízdenka nelze koupit u řidiče, nikoho nezajímá.

8. 6. 2006
přípodotek k analýze Ireny Ryšánkové Politická maturita

No jo, člověk musí být důchodcem, aby pochopil, že některé zásadní nebo spíše základní vědomosti nechybějí pouze našim politikům, ale i zhusta i lidem, kteří jejich počínání komentují. Tak jako v případě přísloví Kdo seje vítr, ..., o němž se okrajově, ale na účet prezidenta Klause, zmiňuje Irena Ryšánková v příspěvku Politická maturita. Pak se hodí Rudé právo, z kterého mnozí z nás skládali celoživotní maturitu. Původ přísloví lze však objevit již v Bibli v Knize přísloví (Přísloví 11:18).

Ve své době (padesátá léta minulého století) je proslavil také Stanley Kramer svým stejnojmenným filmem. Jde sice jen o drobnost, ale jak je vidět, když jde o politikum, které neslouží jen politikům, poslouží i přísloví, píše čtenář Kristián Kaufmann z Rakovníka.

8. 6. 2006

Parlament Ukrajinské autonomní republiky Krym přijal v utery deklaraci, v němž označil poloostrov Krym za "teritorium bez NATO". Ukrajinský prezident Viktor Juščenko deklaraci autonomního parlamentu kritizoval a prohlásil, na tiskové konferenci pořádané k této události, že "je to deklarace politická, která nemá žádny podklad a nemění zásady, na základě kterých jsou regulované vztahy mezi Ukrajinou a NATO".

8. 6. 2006

Válka o Hartz IV je bojem špiček CDU proti pasivní kancléřce. Velká koalice se zatím nepoloží, ale Merkelová se musí mít na pozoru.

Velká koalice v Německu zažívá první vážný otřes. Může za to tzv. Hartz IV, "reforma reforem" na trhu práce. Jenže více než boj mezi oběma velkými stranami CDU/CSU a SPD cloumá s velkou koalicí útok ministerských předsedů CDU proti kancléře Angele Merkelové. Zvěsti o tom, jak slabou podporu má partajní šéfka mezi mocnými muži své strany, se rojily už těsně po volbách. Utichly v kulise okázalé podpory, kterou "baroni" z CDU Merkelové opakovaně vyjádřili. Vybarvili se až teď.

8. 6. 2006

Jak vypadá patová povolební situace a jak z ní ven, mají v čerstvé paměti Němci. Předčasné volby do dolní parlamentní komory, Spolkového sněmu (Bundestag), skončily loni 18. září plichtou, velmi podobnou té, v níž se nyní ocitlo Česko.

Ani jedna z obou velkých stran, CDU/CSU a SPD, nevyhrála natolik, aby sestavila většinovou vládu. To se ani nečekalo. Jenže setrvalý náskok v preferencích CDU/CSU, způsobený mj. chybnými odhady průzkumů, vedl k přeběhnutí více než milionu voličů do tábora přirozeného koaličního partnera FDP. A bylo vymalováno.

Bjorn Lomborg: Skeptický ekolog - Jaký je skutečný stav Země
7. 6. 2006
Bjørn Lomborg: Skeptický ekolog - Jaký je skutečný stav Země. Dokořán 2006, 182 grafů a tabulek. Překlad Petr Holčák ISBN: 80-7363-059-1, EAN: 9788073630591 Originál: Bjørn Lomborg:The Sceptical Environmentalist. Cambridge University Press, 2001. ISBN: 0-521-80447-7; ISBN: 0-521-01068-3 ,

V češtině konečně vychází jedna z nejdůležitějších knih o životním prostředí, jaké kdy byly napsány. Po únoru 1997 už ekologická debata nebude nikdy stejná jako dřív. Profesor statistiky na univerzitě v dánském Aarhusu Bjørn Lomborg (1965) si tehdy v časopise Wired přečetl rozhovor s Julianem Simonem. Americký ekonom v něm tvrdil, že většina našich názorů na životní prostředí není založena na faktech, ale na špatných statistikách.

Stav světa se prý ve skutečnosti nezhoršuje.

5. 6. 2006

Ostuda, kterou si utržila Česká televize v průběhu voleb, kdy nedostála spektakulárně svým povinnostem, vyplývajícím z požadavku zákona i Kodexu na objektivitu a faktickou správnost zpravodajství, ukázala na meze "vteřinové žurnalistiky" i směr, kudy se média budou ubírat.

Tady a teď je příkaz "online" zpravodajství, který si vyžaduje masivní finanční rezervy, investované do sto- a vícenásobků kapacity připojení a výkonu serverů pro případy zájmu o "breaking news". Které vyžaduje souhru desítek zpravodajů, editorů i komentátorů spolu s desítkami techniků, grafiků a dalších specialistů v zákulisí. Stovky lidí v pohotovosti. Jeden nikdy neví, co se může stát... Absurdní situace nastala v České televizi, která několik hodin vysílala "modré" exkluzivní průzkumy o 38% výsledku ODS, za které utratila stovky tisíc, ne-li milióny. Mezitím už ale Český statistický úřad generoval faktické výsledky dle sečtených okrsků, které se od "exkluzivních" průzkumů ČT lišily drasticky. Česká televize ale dál žila ve své virtuální realitě, i když se špičkovou počítačovou grafikou. Fakta ji nezajímala. Multimediální server iDnes byl oproti tomu perfektně připraven, jeho lidé byli všude, jeho servery nespadly a prokázal přes obrovský nápor, že digitální fotoaparády, mobilní telefony, PDA terminály a automatické vizuazlizující aplikace umí přinášet pravdivá data okamžitě. Přepočet křesel na mandáty neměl chybu a ten, který chtěl detailní výsledky v číslech a nespokojil se s "křesílky" a zaokrouhlenými hodnotami, měl je online na severu Českého statistického úřadu.

Nemělo smyslu konkurovat těmto silným hráčům. Svět "online" médií se v ten okamžik rozdělil na velké a ty ostatní. Hra investovaných peněz do hi-tech řešení v české politické žurnalistice má pro rok 2006 svého vítěze. Je jím server iDnes. Ten, komu stačí definitivní výsledky a bude spíše chtít slyšet komentáře, přečte si v pondělí ráno tištěné noviny a publicistické servery. Případně zajde večer do své oblíbené hospody. Ta není virtuální. Hlas lidu, hlas boží.

7. 6. 2006

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil po publikování podnětu k řízení pro porušení zákona v článku Štěpána Kotrby Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? v Britských listech šetření ve věci podezření, že společnost IZIP využila databáze účastníků systému v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Britským listům to sdělila tisková mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Britské listy byly následně Úřadem upozorněny, že mylně spojily jméno RNDr. Igora Němce, předsedy Úřadu, s členstvím v politické straně - uvedly v závorce "ODS". Vzhledem k tomu, že námi shromažďované osobní údaje o předsedovi ÚOOÚ praví, že RNDr. Igor Němec byl v letech 1990 - 1992 poslanec SN Federálního shromáždění za Občanské fórum, od 1991 za ODS, v letech 1991 - 1993 ministr státní kontroly, od 30. 6. 1993 do 4. července 1996 ministr - vedoucí Úřadu vlády ČR, a to stále za ODS, v letech 1996 - 1997 předseda Úřadu pro státní informační systém a ředitel Národního informačního střediska, od září 1997 (po rezignaci Josefa Zieleniece) do června 1998 poslanec Parlamentu za ODS, od roku 1998 radní hl. m. Prahy a od července do listopadu 2002 po rezignaci Jana Kasla primátorem hl. m. Prahy, stále za ODS, nenašli jsme zmínku o tom, že by se Igor Němec členství v ODS dobrovolně vzdal či byl z ODS vyloučen. Pokud se jedna z variant realizovala, vítá redakce Britských listů možnost konstatovat opravu odpovídající skutečnosti, že předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů RNDr. Igor Němec není členem žádné politické strany.

Jeho oficiální životopis na stránkách Úřadu tuto skutečnost ovšem dodnes nereflektuje...

Životopis Igora Němce na stránkách ÚOOÚ ZDE

Paroubku odstup - demonstrace na Václavském náměstí
7. 6. 2006

Kultivovaná politika je věcná a perspektivní, počítající s horizontem celé společnosti a jejími potřebami. Nemůže být omezená na úzké zájmy osobní nebo stranické. Samozřejmě že jsme lidé a košile nám bývá zhusta bližší než kabát.

Nepřehlédnutelně je slyšet --- už z předvolebního období --- stále znovu názor, zda "s Paroubkem, anebo s Topolánkem". Anebo s dalšími těmi či oněmi "lídry". Také se nám z bilboardů opakovaně dávalo na vědomí, že ten či onen slavný sportovec nebo mediálně velmi známý a populární zpěvák volí tak či onak, což je záhodno vzít proklatě na vědomí. Samozřejmě že se politika nedá dělat bez osobností. Na druhé straně nelze zapomínat, že politické strany a hnutí tu vznikají a existují od toho, aby byla "čitelnější" (a usměrněnější) posléze uskutečňovaná politika (od deklarování potřebných zákonů po výkonnou moc státu nebo správu jednotlivých obcí).

I pokud jde o případný "program", slýcháme o potřebě buďto "levicové", anebo "pravicové" jeho orientace. S tím dovětkem od opozice, že až ona přijde k moci, že to zase přeorá na opačnou stranu. Jinak řečeno: "od plotu k plotu", aneb "k větší slávě naší strany".

Paroubku odstup - demonstrace na Václavském náměstí
fotoreportáž Michala "Wolfa" Vlka ZDE

7. 6. 2006

O východoafrickém Somálsku se hovořilo jako o možném terči války proti mezinárodnímu terorismu již před zahájením II. kola iráckého tažení před třemi roky. Dnes opětovně představitelé USA věří, že toto území bez centrální vlády je využito al-Kajdou a jinými teroristickými sítěmi jako bezpečný týl, odkud teroristé plánují své operace.

Polio - obrna v Sierra Leone - zdroj: WHO
7. 6. 2006

Podle Jacka Woodalla existuje vztah mezi náhlým propuknutím některých nemocí a extrémními náboženskými praktikami. Ukazuje se, a fakta to potvrzují, že náboženský fundamentalismus ohrožuje naše zdraví. Nemyslím tím zabití nebo poranění nevinných obětí útokem samovražedného atentátníka, či útoky jedovatým plynem sarinem sektou Aum Shinriko (Nejvyšší pravda) v tokijském metru, který usmrtil 12 lidí a přiotrávil dalších 1000 (média hlásila až 5 000, z nichž 80% bylo vyšetřeno na pohotovosti pro kontakt s obětí a další popadl neúměrný strach z možných následků intoxikace). Tentokrát nás ale zajímá vztah fundamentalismu s neočekávaným výskytem infekčních nemocí.

7. 6. 2006

Máme za sebou nejnapínavější volby v historii České republiky. Říká se, že skončily patem. Emoce pomalu utichají, nastupují racionální úvahy, co dál. Nastává úklid. Nános špíny je třeba postupně odstranit, narušené vztahy obnovit. A především je zapotřebí obnovit důvěru občanů v politiku a politiky. Minulostí se nyní nemá cenu donekonečna zabývat, realitou je velmi složitý budoucí vývoj.

Politologové se shodují, že volby potvrdily stabilitu rozložení politických sil v České republice posledních minimálně deseti let.

7. 6. 2006

Atmosféra v České republice se radikálně zhoršuje. Pravice rozdmýchává nenávist jako hlavní politický argument. Levice je líčena jako skupina naprosto zavrženíhodných individuí s těmi nejhoršími myslitelnými charakterovými rysy. Takto vedená předvolební kampaň se již dostala za hranice demokratického politického boje. Lidové noviny, kdysi intelektuální deník, nyní pokleslý bulvár, vedly zuřivou kampaň proti ČSSD i KSČM. Krátce před volbami radily svým čtenářům, kam by měli emigrovat, když zvítězí levice a nabízely jim různé prosperující země, v případě vítězství pravice pak vyzývaly levičáky k emigraci na Kubu, do Severní Koreje a podobných zemí. Obraz jim jen trochu kazila současná Itálie.

7. 6. 2006

Věž ze slonoviny

Zápisky od života odtrženého spisovatele

Četl jsem si v Reflexu o reggae. Je to zajímavé -- když běloch nemá rád černochy a odmítá se bavit s černošským žurnalistou, je to rasista. Když černoch nemá rád bělochy a nechce se bavit s bílým žurnalistou, je trochu zvláštní. Je těžké měřit každému stejným metrem, jak známo -- a o tom jsou dnešní odtržené poznámky. Holt je vždycky něco snazší, zvláště, když používáme ideologie a nikoliv rozum.

Probrali jsme v hostinci U Vopičků výsledky voleb. Většina hostů souhlasila s návrhem hostinského, že je nutné okamžitě zrušit všechny politické strany a to tak, že všechny. Nezaměstnaný básník Šušma navrhl jmenovat odbornickou vládu, s podmínkou, že její členové nebyli nikdy členy žádné politické strany ani se žádnou nesympatizovali, aspoň veřejně. Zlý počišťovač Brejžek chtěl vědět, jak by si to představoval a Šušma navrhl, aby se jednotliví ministři vybírali z kandidátů losem.

7. 6. 2006

Situace, kdy mají levice a pravice ve Sněmovně stejný počet křesel, vytváří nejistotu kolem vytvoření nové vlády. Volby nevnesly na politickou scénu jasno. A jak v českých krajích luzích a hájích zvykem, je třeba urychleně najít toho, kdo za to může.

Kdo za to může? Jako první "na tapetě" se nabízejí Mirek Topolánk a Jiří Paroubek. Oni byli nositeli nové základní charakteristiky kampaně -- tou byla bipolarita, která byla v koncovce zcela zpersonifikovaná. Tuto situaci ale ruku v ruce vytvářely jak kampaně Občanské demokratické strany a sochání demokracie, tak média. Výsledkem byla rostoucí gravitační síla zmíněných stran.

7. 6. 2006

Výsledky voleb do Sněmovny dopadly patem. Sněmovna je rozdělena na dva bloky po sto poslancích. ODS na čele s Mirkem Topolánkem není schopna s lidovci a zelenými sestavit většinovou vládu, pokud z levicového bloku nezíská některého poslance. Bez dohody s některým se zelených však není schopna sestavit vládu ani ČSSD. Pokud z pravicového bloku nezíská některého poslance. Velkou koalici v tuto chvíli vylučuje jak vedení ODS, tak vedení ČSSD. Nové složení Sněmovny si v zájmu obnovení normálního politického provozu po volbách vyžaduje politickou dohodu. Bez této politické dohody totiž nelze zahájit parlamentní sezónu 2006 až 200X. Bez politické dohody o rozdělení moci, která by vedla napříč oběma bloky, nelze dokončit ani ustavující schůzi Sněmovny.

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj   
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek
7. 6. 2006 Kdo zavinil povolební chaos Oskar  Krejčí
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2006 Raketová základna USA v ČR a referendum o Evropské ústavní smlouvě Oldřich  Průša
2. 6. 2006 Veřejná zpráva se stala tajnou. Proč? Až po volbách...   
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí   
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Přehled čísel týkajících se vlivu radiace na člověka Vladimír  Wagner
28. 4. 2006 Greenpeace se vyhýbají veřejné diskusi Ivan  Brezina
27. 4. 2006 Protijaderný aktivismus podruhé Jan  Hošek
26. 4. 2006 Ochuzený uran v Iráku - nedůvěryhodný článek Miroslav  Šuta
26. 4. 2006 Státní úředníci si určují, s kým budou diskutovat v televizi, a ČT je poslouchá!   
24. 4. 2006 Černobylská lež Mezinárodní atomové agentury Jan  Beránek
24. 4. 2006 Proč Greenpeace lhal o Černobylu? Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
20. 4. 2006 Černobyl: Byla či nebyla to katastrofa?   
19. 4. 2006 Komise EU přiznala "nejistotu nad GM potravinami"   

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Konec koně Jaroslav  Kovanda
7. 6. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
6. 6. 2006 Ty rozrůzněné tváře lidí... Martin  David
5. 6. 2006 Paranoidní symptomy Jiří  Štěpánek
2. 6. 2006 Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře... František  Gellner
31. 5. 2006 ■ ■ ■ Jiří  Gold
29. 5. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
25. 5. 2006 Oblaka Jaroslav  Vrchlický
24. 5. 2006 4. Emil  Hakl

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož
23. 5. 2006 Desítky lidí v Afghánistánu usmrtil americký letecký úder   
22. 5. 2006 Konspirační teoretiky žádné argumenty nepřesvědčí Tomáš  Poláček

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek