2. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2006

Nový silniční zákon, od něhož ministr dopravy se svými odborníky, jakož i zákonodárci, očekávali větší kázeň na silnicích, méně nehod, mrtvých a zraněných, platí už přes čtyři měsíce. Pokud by Policie ČR opravdu na dodržování zákona dohlížela a jeho porušování důsledně penalizovala, mohlo dojít k trvalé nápravě. Nestalo se tak a snad ani nemohlo. Stávající poměry na silnicích jsou totiž pouze hlubokým odrazem poměrů ve společnosti. Svým chováním na silnici řidiči vyjadřují svůj vztah k okolí, k ostatním spoluobčanům i k celé společnosti.

Sloupek

Voda se za požáru chvěje
Nemůže se dočkat...

( Ze sbírky Požáry stožárů)

2. 11. 2006

V článku "Klimt to není, ale podnikání ve východoevropské televizi je senzační" (název odkazuje na to, že Al Lauder nedávno zakoupil jeden známý obraz Gustava Klimta) konstatuje americký deník New York Times, že někdejší problémy Al Laudera s podnikáním ve (středo)východní Evropě zmizely, že Al Lauder nedávno tiše prodal polovinu svého podílu v podniku Central European Media Enterprises za 190 milionů dolarů, což znamená, že celý podnik má nyní hodnotu 380 milionů dolarů, a to je o hodně víc než byla původní investice 40 milionů dolarů před dvanácti lety. Avšak co píše NYT o morálce a slušnosti a dodržování smluv?

2. 11. 2006

Vědci na Harvard Medical School a z amerického National Institute of Aging zjistili, že přírodní látka, která se nachází v červeném víně, zvaná resveratrol, neutralizuje u myší špatné důsledky vysokokalorické diety a podstatně prodlužuje jejich věk.

2. 11. 2006

ČTK reflektuje probíhající debatu v Británii o tom, co tam znamenalo zavedení univerzitního školného. ZDE ČTK ovšem má ve zprávě chybu, protože univerzitní školné nebylo zavedeno po celé Británii, ve Skotsku se neplatí, protože se proti němu skotský parlament vzbouřil. Skotští absolventi univerzit platí však nyní při absolutoriu jednorázový poplatek 2000 liber.

Michael Marčák: Tak máš ještě druhej pokus, Karlíku, ale jestli se s tím budeš ňoumat jako prezident s vládou, tak jedeš !
2. 11. 2006

2. 11. 2006

Volbám je konec a politická paleta místo barev pestrého podzimu nabrala sytější modrý odstín. Se zeleným odstínem je to složitější.

2. 11. 2006

ANALÝZA

Tradiční spolupráce Egypta se Sovětským svazem, která byla již před desetiletími přerušena, dostává po rozpadu bipolárního světa novou náplň. Ideologické problémy ustoupily do pozadí a posilující se mezinárodní význam Ruské federace díky významným hospodářským a vojenským kapacitám se projevuje ve vstřícnosti a vyhledávání spolupráce různých zemí právě s Ruskem. Egypt nyní patří k jedním z nich a jeho přístup reflektuje vývoj situace.

2. 11. 2006
"Stát by měl lidem vyslat jiný signál než: Množte se a my zajistíme, aby vaše děti měly co jíst. Odpovědný má být rodič. Má si klást otázku: dokážu uživit své dítě a zajistit mu důstojný život?"
Petr Mach: O státní sociální politice

pokračování článku "Reprodukce jako zaměstnání" a zároveň odpověď na článek Martina Marka "Kandidátka do Senátu Sekaninová za ČSSD skrývá svůj rasismus za nejasná tvrzení"

Lidé, kteří si pořizují víc dětí, než o kolik se dokážou sami postarat, jsou sociální paraziti. Často to dokonce dělají záměrně, protože se jim nechce pracovat. Tento názor jsem vyslovil v reakci na článek Martina Marka. Ačkoli jsem jasně zdůraznil, že etnicita je pro mně zcela nepodstatná, vzápětí jsem byl autorem označen za skrytého rasistu a xenofoba. To je nesmysl: podíl sociálních parazitů mezi Romy, Eskymáky, Chody, katolíky, cyklisty, houbaři ani obyvateli Bruntálu mně opravdu vůbec nezajímá. Nekritizuji žádnou konkrétní skupinu, ale jen a pouze příživnickou mentalitu.

2. 11. 2006
Příštích padesát let je jen částí počátku, prostorem, kde se střetává empirismus a epistemologie a není nic jako dřív - místem, kde se znovu zamýšlíme nad podstatou vlastního bytí a světa, v němž žijeme.
John Brockman

Bezpečnost patří stabilně mezi primární hodnoty českých občanů, a to jak pokud jde o rizika vnitřní, tak i vnější, jakkoli se vnímání bezpečnostních hrozeb spolu s dobou vyvíjí a mění.

Výsledky průzkumu agentury Median z roku 2005 např. ukazují, že jsou to především terorismus, epidemie, přírodní katastrofy a chemické či biologické útoky spojené především s islámským světem. Zajímavé je, že ekonomické bezpečnostní hrozby (ekonomická krize, rozpad EU a zčásti také migrace) se objevují až po již citovaných hrozbách. A teprve po nich lidé jako bezpečnostní ohrožení vnímají zčásti ty historické či aktuální státy -- Německo, Rusko a Čínu.

2. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Německý generál doporučuje pro Afghánistán nasazení vojaček.

Psal jsem před několika dny, že si v Afghánistánu němečtí vojáci hráli s kostmi mrtvých lidí. Informoval jsem o tom, že to vyvolalo v Německu rozčilení, když Bild-Zeitung zveřejnil na první stránce jako důkaz děsivé fotografie. Mezitím se k tomu taky vyjádřil bývalý brigádní generál Bernd Kiesheyer a dříve první regionální koordinátor ISAF v afghánistánském Kundusu. Kiesheyer se domnívá, že by pomohlo proti takovémuto jednání mužských, kdyby se služby v Afghánistánu zúčastnilo víc vojaček.

Zajímavý to obraz ženských. Ale já mám bohužel dojem, že ženy taky nejsou vždycky jen ušlechtilé dámy.

2. 11. 2006

Můj soused je grázl. A děvkař. A jsem si jistej, že krade. A samozřejmě chlastá a má dluhy ...

A teď si představte, že takto svého souseda prezentujete ve všech svých projevech. Měsíce, roky ...

2. 11. 2006

Především chci ocenit přístup pana Jašurka, který ve svém zamyšlení "Prezident: nehledejme Spasitele mimo politiku" přistoupil na věcnou diskusi a obohatil toto téma o cenné názory a informace, přičemž v mnohém s ním nelze než souhlasit. Především jeho myšlenka, že "problémem českého prezidentství ostatně není nějaká přebujelá touha po moci, ale atmosféra, která se kolem tohoto úřadu vytváří - a která samozřejmě držitele takového úřadu přímo vybízí ke koncentraci moci, která mu formálně nepřísluší" vystihuje podstatu věci.

(Autorka je právnička)

2. 11. 2006

Před několika týdny se pozoruhodnou shodou okolností sešly dvě akce. Jejich následky rezonují na mezinárodním poli dodnes. Největší ze šňůry evropských vystoupení zpěvačky Madonny symbolicky zakončené v Moskvě a největší ze série mší pod širým nebem celebrovaná Svatým otcem v jeho rodném Bavorsku.

2. 11. 2006

BRITÁNIE:

Dva bratři, obvinění v souvislosti s údajným spiknutím vyhodit do povětří až deset letadel, letících z Evropy do Ameriky, byli dnes propuštěni. Londýnský soudce rozhodl, že neexistují dostatečné důkazy, aby mohli být tito muži postavení před soud.

2. 11. 2006

Americká armáda v tajné analýze potvrdila, že je Irák na hranici chaosu. Analýza byla vypracována před dvěma týdny. Získal ji list New York Times. Analýza obsahuje barevně kódovany rejstřík, který ilustruje rychle se zhoršující situaci v Iráku. Na jednom konci je rejstřík zelený, což znamená mír, na druhém červený, což značí chaos. V současnosti je skoro všude červená barva.

Analýza obsahuje informace jako "v městech dochází k etnickému očišťování ve snaze získat nad nimi kontrolu" a "násilí dosahuje rekordní intenzity a šíří se po území".

Pentagon také hovoří o rostoucí aktivitě polovojenských jednotek a neefektivnosti iráckých vládních bezpečnostních sil, které byly v některých případech infiltrovány přesně těmi povstalci, proti nimž mají bojovat. Velkým problémem je také nefunkční irácká policie. Pentagon se také zmiňuje o sektářských konfliktech uvnitř iráckých bezpečnostních sil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 11. 2006

Argentinský deník III:

I když jsem byla v Buenos Aires na dva měsíce rok předtím, byla jsem přesto ohledně svého nynějšího příjezdu sem dost nervózní. Protože teď to mělo být jiné. Teď jsem tu měla zůstat po celý rok. Teď jsem tu měla studovat a bydlet. Teď jsem sem jela úplně sama.

Prvních pár dnů jsem bydlela ve čtvrti jménem "El Abasto". Nastěhovala jsem se do téhle studentské ubytovny, která byla velmi podivné místo. Většinou byla plná mladých, nezralých chlapců, z celé Jižní Ameriky, ale ne z Argentiny. Bylo na první pohled jasné, že nejsem odsud, zvlášť taky proto, že v prvních týdnech má španělština nebyla ještě moc dobrá. Tak na mě všichni pořád civěli... prostě civěli na mě, ale nemluvili se mnou. Z toho jsem měla opravdu divný pocit a bála jsem se ještě víc než předtím vyjít do města. Myslela jsem si, že když už tolik vyčuhuju v téhle ubytovně, v ulicích to bude stokrát horší a za prvních deset vteřin mě okradou.

2. 11. 2006

A Letter from Argentina III.

Even though I had been to Buenos Aires the year before on a two month trip, I was still nervous about coming here now. Because now would be different. Now I would stay for a whole year. Now I would live and study here. Now I went al alone.

For the first few days I stayed in an area called "El Abasto". I checked into this student residence which was a very odd place. It was mainly occupied by young, immature guys, from everywhere in South America, except Argentina. I was blatantly not from around here, even more so since my Spanish wasn't that sharp in my first weeks. So they all kept staring at me...obviously staring, but not speaking. They made me feel weird and even more scared then I already was about going out into the city. I thought that if I already stuck out this much in the residence, it must be a hundred times worse on the streets and I'll get robbed in the first ten seconds! There you are as a little Dutch, with your cute blond hair and big blue eyes and your weird accent and your foreign valuta, ready to get mugged. That is how I felt. That is how I was told to feel about coming to a big city in South America: dangerous and poor. Me; a foreigner, them; barbaric, me; getting robbed of all my belongings, them; taking all my belongings.

1. 11. 2006

Ve středu večer rozeslal Petr Cibulka informaci, v které uvádí, že nakonec za pomluvu Huberta Rozmanitého odsouzen nebyl. Podrobnosti nesděluje.

1. 11. 2006

Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) - regionální pobočky Plzeň

Hamburk/Plzeň - 1. listopadu 2006 - Skupina 18 nevládních organizací ze 14 zemí Evropy vyzvala obchodní řetězec LIDL, aby podstatně omezil kontaminaci prodávaného ovoce a zeleniny pesticidy a aby prodával produkty biozemědělství a FAIR TRADE (1, 2).

2. 11. 2006

Také vás to rozčiluje, když slyšíte, že okradli důchodce? Nemyslím to, že jej okradl nějaký penzijní fond, stát nebo nějaká správa sociálního zabezpečení vlastního úřednictva. Na to jsou důchodci zvyklí. Tak je okrádali celý život. Ani nemyslím to, že okradli důchodce někde na ulici. To je také normální. Jako je normální, že mu nikdo nepomohl (bodejť, když jej přepadla parta ogarů a vy jste byli jen sami, kdo by mu snad chtěl z kolemjdoucích pomoci, takže jste stejně neměli žádnou šanci).

Ostatně takové okrádání je vlastně spravedlivé.

1. 11. 2006

Dementi, které musel včera zaslat médiím Radek Mikula, vypovídá o charakteru činnosti a informací, produkovaných v posledních měsících policejními složkami. Nekompetence, politický aktivismus, zneužívání pravomocí, lži, podvody, falšování úředních listin, falšování důkazů, vědomé podvrhování falešných důkazů soudům, krádeže, násilí se zbraní v ruce, falšování úředních listin, napomáhání trestné činnosti, krytí trestné činnosti, podněcování k trestné činnosti, zločinné spolčování, vyzrazování služebních tajemství, porušování služebního zákona a zákona o policii, vnitřních postupů a směrnic. Politické provokace.

Taková je současná česká policie.

31. 10. 2006

K údajnému "útoku člena KSM na veřejného činitele":

Vážení, dnes jste zveřejnili zprávu, podle které cituji "Člen Komunistického svazu mládeže byl obviněn z útoku na veřejného činitele, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková."

Vzhledem k tomu, že se nepochybně týká mé osoby, dovoluji si zaslat Vám několik doplňujících informací.

1. 11. 2006

Demokratická politika v České republice je v komatu. Pravda, nemocná byla po celou dobu od svého vzkříšení v roce 1989, jenže až zhruba do roku 2003 jakž takž fungovala. Souboje hlavních aktérů--jakkoliv občas trapné a provinční--se odehrávaly povětšinou v politické aréně. Politické strany, ač malé velikostí, měly sice neúměrný vliv, bujelo přehnané partajničení, ale poslední slovo měl občan---ať už ve volbách nebo, když bylo nejhůř, třeba v protestech typu televizní krize v roce 2000.

(Vyšlo v Literárních novinách ve zkrácené verzi.)

1. 11. 2006

Největší ekonomický denník Hospodářské noviny se propůjčil jako nosič k lobbistické kampani reklamních společností a jejich inzerentů poté, co padesátšest největších reklamních zadavatelů včetně mobilních operátorů a více než sedmdesát reklamních a mediálních agentur podepsalo výzvu o zachování reklamy na ČT. Je absurdní, že se "jako laik" ve prospěch zkomercionalizování televize vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Vlček. V rozporu se stanoviskem sociální demokracie, jejím programem i politikou levice vůči nadnárodním korporacím. V kampani, kterou rozpoutaly HN, opačné názory chybí. Jak typické pro demagogické žvanily z PR, schované za "objektivitou" "seriózních" novinářů...

1. 11. 2006

Zákon z roku 1893 byl pro současný nikaragujský establishment příliš moderní

Přijde to taky na Slovensko a do Polska?

Nikaragujský parlament letos na podzim zrušil 113 let starý odstavec 165 trestního zákona (z roku 1893), který povoloval potrat ze zdravotních důvodů, tedy v případě, že život ženy je ohrožen.

Nyní je potrat zakázán docela.

Ženy, kterým těhotenství způsobí vážně zdravotní problémy (nebo kterým by těhotenství bránilo léčit potencionálně smrtelná onemocnění - např. při diagnóze zhoubného nádorů), budou nuceny plod donosit (pokud tedy těhotenství nepřeruší jejich "přirozená" smrt).

1. 11. 2006

V této chvíli jsou ve hře tři možné termíny předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Každý z nich vyhovuje někomu jinému.

Jakékoli vítězství v politice je dočasné. Proto je třeba se z něho vždy radovat. A úspěch ODS v senátních volbách je historický: ještě nikdy neměla v Senátu jedna politická strana většinu. Jenže je to triumf na vedlejší koleji politického zápasu.

1. 11. 2006
Boris Michajlovič Kustodjev 1878-1927: Bolševik. 1920. olej na plátně. Treťjakovská galerie, Moskva
31. 10. 2006
Humanismus budoucnosti, tvrdost a nesmiřitelnost přítomnosti. V dějinách se to často nevidí. V těchto dvou stránkách Leninovy osobnosti je skryt i zásadní rozpor revoluce, vlastně všech revolucí...
Jan Smíšek o Leninovi
Etudy o socialismu
Melantrich, Praha 1971

Ani nejčistší úmysly neodradí hlupáka od ponížení rozumu, ani nejpoutavější vyprávění se nedá srovnávat s realitou.

Štěpán Kotrba
Boris Michajlovič Kustodjev 1878-1927: Bolševik. 1920. olej na plátně. Treťjakovská galerie, Moskva

Mluví-li dnes o Říjnové revoluci, tvrdí někteří lídé, že šlo jen o souběh událostí, během kterých uchopila moc v Rusku úzká skupinka bolševiků. Často také kladou otázku, zda byla Říjnová revoluce nevyhnutelná, rádi fabulují nad možným vývojem Ruska a využívají tyto historické události k politické propagandě. Jeden vtip říká, že ani říjnovou revoluci neudělali bolševici v říjnu. Podle juliánského kalendáře, tehdy v pravoslavném Rusku užívaného, říjen byl. Datum ale v současnosti používaný gregoriánský kalendář posunul na listopad. Rusko počátku dvacátého století bylo v podstatě feudální zemí. To co bylo běžné jinde v Evropě, bylo zde nemyslitelné.

podrobnosti o VŘSR v angličtině - Wikipedia ZDE

Kronika Velké říjnové socialistické revoluce - 1894-1918 v češtině ZDE
Fabiano Golgo, Jan Smíšek, Štěpán Kotrba: Kde jste, mladí bojovníci? Revoluce čeká! ZDE
6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Další volební podraz ČT 1. Jak dlouho ještě? Stanislav  Křeček
29. 10. 2006 Klaus: Občané si přejí, aby politici jednali konstruktivně a aby jejich soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti Václav  Klaus
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Jak se vzdát ideologických klišé Boris  Cvek
26. 10. 2006 Pane Paroubku, gratuluji! Boris  Cvek

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Katolická korespondence   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
30. 10. 2006 Ivan  Brezina
30. 10. 2006 Britská vláda se dohodla s Al Gorem, aby v Americe přesvědčoval o nutnosti boje proti klimatickým změnám   
30. 10. 2006 Brezina obětí manipulace?   
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Pentagon: Irák je na hranici chaosu   
27. 10. 2006 Ash: Proměnili jsme Irák ve skutečné peklo   
26. 10. 2006 Při náletech NATO usmrceny desítky civilistů, včetně žen a dětí   
24. 10. 2006 Nic než holá pravda o Iráku Daniel  Veselý
24. 10. 2006 Irák: Britští voliči požadují návrat britské armády do konce letošního roku   
23. 10. 2006 Slovensko: Podle ministra obrany je přítomnost v Iráku hazardem a vyhazováním peněz   
20. 10. 2006 Válku o Bagdád jsme prohráli, přiznávají Spojené státy   
19. 10. 2006 Stáhnou Spojené státy svá vojska z Iráku?   
19. 10. 2006 Amerika si konečně uvědomila děsivou realitu Iráku   
13. 10. 2006 Vysoký armádní činitel: Britská vojska musejí odejít z Iráku   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Fašista izraelským vicepremiérem? Daniel  Veselý
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové   
26. 9. 2006 Izrael tajně vyjednává se Saúdskou Arábií   
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora
3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích Stanislav  Kaucký
3. 10. 2006 Zítra bude vláda rozhodovat o referendu k raketovým základnám Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu