3. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 1. 2006

Petra Partyka odsoudil soudce Šídlo do vězení na 75 dnů za to, že údajně publikoval na internetu urážlivé výroky. Šlo o to, že Partyk na internetové stránky jednoho pražského komunálního úřadu skutečně napsal stížnost a anonymové tam pak pod jeho jménem k tomu v dalších příspěvcích připojili na adresu pracovníka komunálního úřadu nadávky. Přestože nebylo prokázáno, že tyto nadávky publikoval Petr Partyk, soudce Šídlo ho odsoudil nakonec do vězení, kam byl odveden před Vánoci.

Posílání dopisů nevinně odsouzeným je zavedená praxe mezinárodní organizace Amnesty International. Vede své členy, aby posílali vězňům svědomí v nejrůznějších diktaturách do vězení pozdravy a výrazy povzbuzení. Velmi to funguje, dostane-li vězeň stovky či tisíce mezinárodních dopisů. Napište, prosím, panu Partykovi i vy!

Benny Rees pokračuje:

Jinak jsem Petru Partykovi objednal do vězení nějaký denní tisk, což mu (kromě svobody) nejvíce chybí. Budete-li mu chtít napsat pár slov, jeho adresa je:


Petr Partyk
12.5.1955
P.P. 1
Věznice Všehrdy
Chomutov
430 01
Czech Republic

více zde: http://www.sweb.cz/petr.partyk

Může dostávat poštu bez omezení - maximum A4 obálka, do 1 kg hmotnosti. Poštu mu samozřejmě kontrolují.

25. února půjde domů - je ovšem skandální, že k tomu v ČR vůbec mohlo dojít. Nevíme, co ho poté bude čekat, jestli dostane vyhazov z práce.

Leoš Zimmerman dodává: Dostal jsem od Petra dopis, kde píše, že v dopisech smí být pouze papíry. Kafe a diasušenky mu zatím tolerovali ale patrně mu bylo naznačeno, že brzy ztratí trpělivost...

PŘÍPAD PETRA PARTYKA - TÉMA BL

3. 1. 2006

Několik příslušníků téže rodiny, včetně žen a dětí, bylo usmrceno americkým leteckým úderem, který zničil jejich rodinný dům v severním Iráku, informuje BBC.

Zpočátku nebylo jasné, kolik bylo obětí, ale úřady v severoiráckém městě Beidži, severně od Tikritu, potvrdily, že zahynulo nejméně šest osob. Americká armáda konstatovala, že její jednotky nařídily letecký úder poté, co viděli jak tři muži, podezřívaní z umístění bomby na kraji silnice, vstoupili do inkriminovaného domu. Americký vojenský mluvčí Barry Johnson poukázal na to, že tři muži, kteří vběhli do zmíněného domu poté, co vykopali díru na silnici, byli vyhodnoceni jako hrozba civilistům i vojenským jednotkám.

Šéf místní policie Sufjan Mustafa uvedl, že podle jeho informací nebyly v domě žádní povstalci. "A i kdyby tam byli, proč nemohli američtí vojáci dům obklíčit a teroristy zatknout?" řekl tiskové kanceláři Reuters.

Ghadbanm Nahd Hassan, 56, sdělil agentuře AFP, že v domě bylo 14 členů jeho rodiny, když byl vybombardován. Policie uvedla, že dosud byla v troskách domu nalezena mrtvola devítiletého chlapce, mrtvola jedenáctileté dívky, a dále mrtvoly tří žen a tří mužů. Americké jednotky často používají leteckých úderů v boji proti iráckým povstalcům, aby minimalizovaly své ztráty. Místní činitel nejvýznamnější sunnitské politické organizce, Irácké islámské strany, požadoval uspořádání demonstrací.

Podrobnosti v angličtině BBC

3. 1. 2006

Bushova vláda radikálně omezila své plány provést znovuvýstavbu Iráku, zdevastovaného válkou a diktaturou. Nebude žádat americký Kongres o další finance na tento účel.

Činitelé americké vlády uvedli, že nebudou příští měsíc při projednávání rozpočtu žádat americký Kongres, aby dál financoval rekonstrukci Iráku. Uvedl to deník Washington Post. Toto rozhodnutí bude zřejmě interpretováno jako porušení slibu prezidenta George Bushe, který tvrdil, že USA chtějí v Iráku vytvořit nejlepší infrastrukturu v regionu.

3. 1. 2006

Šok pro Ameriku

Tragickou ironií jednadvacátého století je, že těsně poté, co se na světových burzách v roce 2000 zcela rozložila víra v technologii, dostala se k moci v Bílém domě a v Pentagonu. "Projekt pro nové americké století" byl založen na technologických ambicích "širokospektrální dominance": projekt předpokládal, že Spojené státy budou schopny "bojovat a zvítězit ve velkém počtu zároveň v tutéž dobu probíhajících velkých válek". Toto myšlení bylo monstrem, který se zrodil z vlny technologické euforie z devadesátých let, píše v deníku Guardian Richard Drayton, historik z Cambridge University, který vydal knihy Nature's Government, studii vědy, technologie a imperialismu.

3. 1. 2006

K pořadu Bez obalu

Při rozhodnutí zrušit Šímův a Čermákův pravidelný pořad Bez obalu odkázalo oficiální vysvětlení České televize na statistickou analýzu ostravské pobočky firmy Media Tenor, která v něm shledala vážné nedostatky.

Mezinárodní instituce Media Tenor se pyšní svou údajně vědeckou, objektivní metodologií. Zkoumaný mediální materiál je statisticky rozčleňován na drobné prvky a k nim jsou přidávány kvalitativní indexy. Tříšť indexovaného materiálu je pak statisticky hodnocena.

Vyšlo v úterý v Lidových novinách ZDE

3. 1. 2006

VĚŽ ZE SLONOVINY V.

Zápisky od života odtrženého spisovatele

1. Na jednu stranu je to jednoduché. Zpitomělá pravice je fašismus, zpitomělá levice je komunismus. Jenže... Původní italský fašism nebyl úplně totéž co hitlerovský nacism. To, čemu se dnes většinou říká komunismus (poznámka: dojalo mě, jak jeden k kandidátů na ústavního soudce v senátu na otázku po komunismu řekl po masarykovsku, že komunism je krásná idea, sen, ale nerealizovatelná a vzdělaní osli ho proto soudcem neučinili) nemá se samou myšlenkou komunismu vůbec nic společného, podobně jako s Marxem samotným, stalinism a leninism jsou svým důrazem na funkci státu přece pravý opak... Komunism snový, o kterém ten soudce hovořil, je utopie o prostém světě, kde všichni pracují rádi a konzumují jen to, co opravdu potřebují. Mám dojem, že realizovatelný je opravdu jen na malém, tichomořském ostrůvku, kde nepotřebujeme kromě zdraví už nic a těch lidí tam nesmí být víc, než dva, muž a žena.

Všechno, co je hodně jednoduché, je také zpitomělé, až na dětskou káču.

3. 1. 2006
tisková informace

Indonéská provincie Nanggroe Aceh Darussalam vstoupila do širšího povědomí české veřejnosti na konci roku 2004, kdy se k břehům severní části indonéského ostrova Sumatra a dalších oblastí Jihovýchodní a Jižní Asie přihnala ničivá vlna tsunami, která jenom v Indonésii zmařila životy více než 150 tisíc lidí. Přestože zprávy z Acehu po několik týdnů plnily přední stránky českého tisku, jeho pohnutá historie, islámská kultura a zvyky jeho obyvatel zůstávají stále poměrně neznámé.

U příležitosti ročního výročí této tragédie pořádá občanské sdružení Tenggara ve čtvrtek 12. ledna 2006 od 19 hodin v karlínském klubu Podsklepeno komponovaný pořad s názvem Putování neznámým Acehem, který tuto nesmírně zajímavou část indonéského souostroví přiblíží. Výtěžek ze vstupného bude určen na pomoc obyvatelům provincie.

3. 1. 2006
Jarmila Vaňová, RPA

reakcia na vládnú správu "Informácia o vyhodnotení informácií zistených systémom včasného varovania pre situácie náhleho zvýšenia počtu migrujúcich príslušníkov rómskych komunít zo SR do ČR v období marec-august 2005"

Vláda českého premiéra Jiřího Paroubka sa v závere uplynulého roka opäť vrátila k problému sociálne motivovanej migrácie slovenských Rómov do Česka. Učinila tak správou, ktorú na rokovanie českej vlády 14. decembra 2005 predložil minister vnútra František Bublan. Podľa vyjadrenia hovorkyne Ministerstva vnútra ČR Radky Kovářovej pre TASR z nej vyplýva upozornenie, že problém migrácie slovenských Rómov do ČR môže v budúcnosti priniesť problémy.

3. 1. 2006

FRANCIE

část I.

Prezident nasadil zachmuřený výraz. Jeho neklidné oči za obroučkami brýlí chtěly snad až příliš vyjádřit odhodlání, vrátit důvěru svým občanům, zažehnout znovu ten ztracený "elán". Prezident zvedl hlavu, když řekl: "Mí drazí spoluobčané, je třeba věřit ve Francii. Musíme znovu najít mobilizační sílu a hluboký moderní smysl slova 'patriotismus'. Milovat svou vlast, být na ni hrdý, konat pro ni."

V tu chvíli, sobotní televizní podvečer konce roku 2005, to ale působilo hodně jako zbožné přání.

2. 1. 2006

Will there be time, in 2006, for a new look at the most recent Czech political history?

Revolutions create their own myths. But I've been receiving evidence from readers that seems to show that the "Revolution of 1989" wasn't such a triumph of freedom, democracy and decency as has been generally maintained. It appears that while the post-communist regime has almost completely failed to punish crimes committed under communism, it's highly likely that a large number of innocent people, many of whom were persecuted under communism, became victims of the post-1989 political purges, which were often motivated by greed. I have been receiving testimonies maintaining that large numbers of capable individuals were illegally dismissed from their posts by the revolutionary Civic Forum committees in the wake of the 1989 revolution. These committees were often made up of unscrupulous careerists who jumped on the bandwagon of the "democratic revolution," hoping to gain lucrative posts and covering up their incompetence with a newly found "democratic" political zeal.

Complete article in English was published on 2nd January 2006 by Czech Business Weekly HERE

2. 1. 2006

Oprava pro MFD

V jinak pěkném materiálu Karla Steigerwalda (mám jen pochybnost o tom, že Božena Němcová byla německé děvče) o spisovateli Milanu Kunderovi (MF Dnes 31.12.2005) se říká "Když řekl na jevišti Leoš Suchařípa s patřičnou intonací v Dobových tancích celkem nevinnou a ze situace plynoucí repliku "Jak já je nemám rád", publikum šílelo - dobře vědělo, kdo to jsou ti oni, které nemá rádo." Tuto větu nicméně Leoš Suchařípa neříkal ve hře Karla Steigerwalda Dobové tance, ale v mojí verzi Shakespearova Troila a Kressidy, která se dnes jmenuje V posteli s Kressidou. Těší mě, že mluvila (nejen) Karlovi Steigerwaldovi natolik z duše, až si na ni zvykl jako na svou.

30. 12. 2005

Mimořádné Vánoce:

Neskutečně magické jazzové variace na Johanna Sebastiana Bacha jsou např. v pořadu 34.

Na začátku pořadu 15 hraje Bachovu varhanní Toccatu a fugu d moll BWV 565 varhaník Wayne Marshall způsobem, jak jsem to dosud nikdy neslyšel. Ta hudba pod jeho prsty doslova ožívá.

Kolem druhé hodiny a třicáté sedmé minuty pořadu 45 zápolí v dramatické kantátě "Herr Gott, dich loben alle wir" tenor v boji svatého Michala s ďáblem s třemi trumpetami a tympány. Slyšeli jste někdy něco takového?

Dokončil jsem nahrávání z internetu - pro osobní potřebu - všech dvaasedmdesáti dvou až tříhodinových (po půlnoci sedmihodinových) pořadů, v nichž se od pátku 16. 12. do neděle 25. 12. rozhlasová stanice BBC Radio 3 vysílala ve více než 210 hodinách kompletní dílo Johanna Sebastiana Bacha. Uvědomuji si, že normálním poslechem rozhlasu, kdy si posluchač tu a tam na chvíli pustil pokračující bachovský maraton, člověku vůbec nedojde monumentalita a výjimečnost tohoto projektu. Pouze systematičtější sledování mnoha hodin těchto pořadů v klauzuře vede k uvědomění, jak vynikající a mimořádný byl tento rozhlasový projekt - dokonalá realizace principu veřejnoprávnosti. Byla to nesmírně intenzivní, desetidenní seance, zpřístupněním všech pořadů na internetu prodloužená i po vysílání, kterou ve vytržení sdíleli lidé z celého světa.

3. 1. 2006

Ano. Právě tolika korunám kdosi zavelel levá, aby za zádumčivého pozpěvování nábožných písní odkráčely ze státního rozpočtu přímo do Království nebeského. Výroční zpráva Církve římskokatolické - za rok 2004 nabízí mnoho podnětů k zamyšlení. Jelikož havrani proroky neživí, těžko nás překvapí, že největší část církevního rozpočtu tvoří platy a pojištění tak řečeného duchovenstva a civilních zaměstnanců Církve obecné. Mene, tekel, uparsín - je to šest set milionů a devět stovek tisíc navrch.

3. 1. 2006

Milí přátelé, vážení čtenáři, nosím už delší dobu na srdci něco, co vám potřebuji říci. Mám pro vás velké tajemství. Netýká se tématu, které jste zvyklí na těchto místech číst, není to o politice, ani u úplatcích ani o systému školství -- je to přímo o Bohu.

Je to o tajemství, u kterého se tváříme, jako by ho nebylo, a ono přece je. Chtěl bych vám popřát do Nového roku hodně štěstí a radosti, ale musím vám říci, že jsem zjistil, že bez Boha to nejde.

3. 1. 2006

Když se kácí les, létají třísky -- to je bohužel leckdy pravda. Jenže mezi perzekucí za komunistů a perzekucí po listopadu je jeden malý rozdíl. "Demokraticky perzekvovaní" se v nových poměrech uchytili většinou velmi dobře. Někteří z nich možná dodnes blahořečí lustračnímu zákonu či příliš uvědomělým spoluobčanům, kteří je hned na samém začátku hodili do vody a přinutili plavat. Později už to nebylo tak snadné. (Jak dopadli bývalí armádní "zástupci pro věci politické" nevím; ti, které jsem během své krátké vojenské kariéry poznal, byli rozhodně kandidáty na výjimku, potvrzující výše uvedené pravidlo.)

3. 1. 2006

Severský výzkumný institut Catinét nedávno zveřejnil výsledky svého průzkumu, ve kterém dánským občanům položil několik otázek, týkajících se jejich názoru na dánské výjimky z evropské integrace. Dánové totiž v referendu, uspořádaném před ratifikací Smlouvy o Evropské unii v roce 1992, většinou hlasů - 50,7 %, ratifikaci této smlouvy odmítli. Výsledek referenda byl velmi těsný, pro ratifikaci bylo 49,3%! Volební účast byla, jak už je v severských zemích tradicí, vysoká. K urnám se dostavilo 83,1 % oprávněných voličů.

1. 1. 2006

"Právě, že nám to nikdo nebude věřit, tak to uděláme"

V porovnání se včerejším vydáním tohoto článku ho autor rozšířil dalšími informacemi.

Seriózní německé zpravodajské servery v průběhu Silvestra ohlásily recenzemi s týdenním předstihem dokumentární film "Randezvous mit dem Tod". který bude vysílán na veřejně právním kanále ARD na Tři krále, tedy v pátek 6. ledna mezi 21:45 a 23:15. Má se jednat o politicky brizantní rešerše, kterými autoři Wilfried Huismann a Gus Russo údajně přinášejí poprvé od Zprávy Warrenovy komise v roce 1964 nová fakta k dodnes nevyjasněným okolnostem dallaského atentátu na třicátého pátého prezidenta USA Johna F. Kennedyho.

2. 1. 2006

Tím, že Asie shromažďuje americké dolary, získává strategickou moc nad jedinou přežívající supervelmocí - která, vzhledem k tomu, že tvrdě závisí na výrobě v zahraničí, se vzdala do značné míry kontroly nad vlastními úrokovými mírami.

27. 12. jsme publikovali shrnutí článku Gerarda Alexandera z amerického konzervativního časopisu The Claremont Review of Books. Autor v něm chválil principy amerického konzervatismu a argumentoval, že efektivním způsobem, jak je rozšířit do západní Evropy, je použít postkomunistických zemí středovýchodní Evropy jako trojského koně. Psal také, že průměrný americký příjem na jednoho obyvatele je nyní - v důsledku amerického konzervatismu - o 55 procent vyšší, než je průměrný příjem obyvatel původních 15 členských zemí EU.

K tomu se ozval čtenář Jiří Sahula z Austrálie s poukazem, že si Gerard Alexander velmi fandí. Upozornil na článek v nedávném čísle amerického zpravodajského týdeníku Newsweek, podle něhož je americká ekonomika ve vážné krizi. Argumentaci z analýzy Clyda Prestowitze, ředítele Economic Strategy Institute, shrnujeme:

Během posledních padesáti let přinášela globalizace podstatný prospěch Spojeným státům i rozvojovému světu. Nyní ale začíná globalizace fungovat jinak: vytváří nerovnováhu, která ochromuje hospodářskou stabilitu USA a zřejmě povede ke globální hospodářské krizi. Ohnisko světové ekonomiky se totiž rychle přesunuje na východ.

2. 1. 2006

A Václav Moravec selhal

Jak je možné, že se Václav Havel ani slůvkem nezmínil o tom, že obě "revoluce", na Ukrajině i v Gruzii, byly iniciovány a masivně finančně podporovány ze strany USA pomocí různých převodních nevládních organizací (mimochodem, jak je možné, že se ho na to Václav Moravec nezeptal?). V informačně neizolovaném prostředí se o tom běžně psalo (např. ZDE).

Oblíbené bilancování jednoletek, které zaplňuje éter v době na přelomu roku, kdy by si i média (pokud se zrovna nestane přírodní katastrofa) měla raději vzít povinnou dovolenou, přineslo velmi zvláštní odhalení názorové blízkosti jinak nesmiřitelných rivalů z politického cechu. No posuďte - podle bývalého prezidenta Havla je vývoj demokracie v ČR ohrožen a velký podíl na tom má zakonzervovanost politického prostředí. Současný prezident ve svém novoročním projevu - byť v trochu jiné souvislosti - naopak uvádí, že česká demokracie je podle vývoje na politické scéně v roce 2005 "vyzrálá a stabilní". Mezi dvěma prezidenty se najdou také názoroví spřízněnci politicky více výkonní, než reprezentativní -- premiér Paroubek a předseda ODS Topolánek. V tak zásadní otázce, jakou je úroveň demokracie v ČR, je ovšem rozdělení náklonnosti k bývalému a současnému prezidentovi poněkud nečekaná. Zatímco předseda Topolánek, který jde v čele antikomunistického procesí s naivní představou o skvělém předvolebním trháku, tvrdí v podstatě totéž, co Václav Havel, premiér Paroubek se nebude jistě zdráhat označit českou demokracii za stabilní a vyzrálou. Komentátor Mladé fronty aby se v takovém názorovém chaosu vyznal...

Jinak je ale všechno při starém a rigidní český volič, který má rád, když je všechno v politice hezky napravo a nalevo, se nemusí obávat ničeho, co by mu komplikovalo jeho malosvětonázor.

2. 1. 2006

Kam jste se poděly?

Všichni chybují o to nebezpečněji, že každý sleduje jen jednu pravdu,
chyba není v tom, že by se řídili nepravdou,
ale že nesledují žádnou jinou pravdu
Blaise Pascal 1623 - 1662

Není totiž dobrý styl, sám se držet nacionalistických zásad
a u druhých je zatracovat

Friedrich Naumann 1860 -- 1919

Nepřidáš se k většině, když páchá ničemnosti

Ex 23,2

Kam jste se poděly duše a jejich tělesné schránky, obývající před válkou činžovní dům na Bednářské ulici číslo 38 v brněnských Černých polích? Ztělesnovaly jste národnostní vzorek Brna v malém. Představovaly jste mikrokosmos etnické směsi, tak typické pro tento kout střední Evropy. Z 250 000 Brňáků se hlásilo 50 000 v roce 1930 k Němcům a Židovská obec na Legionářské ulici vykazovala 12 000 členů. Habsburská monarchie takřka bezbolestně předala tento kulturní a etnický mišmaš Československé republice, ten v ní ještě dlouho přežíval a je dodnes konzervován v brněnském hantecu, městském slangu, jemuž rozumí jen zasvěcení. Já ještě žiji a proto mohu svými vzpomínkami vyvolat vaše stíny z podsvětí Hádu, kam většina z vás již dávno odešla přes řeku Léthe, z níž pily duše zemřelých, aby zapomněly na pozemský život. Jsem svědkem oné doby, i když léta ostrost vzpomínek zastřela. Ale i tak mohu připomenout atmosféru doby a vaše osudy dnešní generaci, jež má o vás již jen matné tušení. Vnímal jsem vaše česko-německo-židovské sousedské soužití zraky desetiletého a tato navenek poklidná symbiosa se mi zdála neproblematická do té doby, než vás rozprášil Adolf Hitler.

2. 1. 2006

Omluva: Eliška Krásnohorská není Karolína Světlá

Den zvaný Silvestr jsem prožil v mátohách. Nikoli alkoholických. Před několika lety jsem podlehl závislosti na abstinenci, kterou jsem diagnostikoval jako "notorická abstinence." Nemoc spočívá v tom, že pacient ztratí jakýkoli vztah (pozitivní či negativní) k alkoholu a už v poměrně krátké době se upřímně podivuje, proč je tolik regálů v obchodech zaplněno lahvemi se zmíněným obsahem. Nemoc provází pouze dvě velice praktické překážky. Zatímco zdraví jedinci, epidemií nepostižení, vydrží sedět nekonečně u sklenic piva nebo vína, repertoár limonád a všemožných minerálně nemožných vod je brzy vyčerpán a litr kávy také jeden nevypije. Druhá lapálie je v tom, že kontakt (jak jsem vyzkoumal) se zdravými kolegy je přerušen asi tak po pěti šesti sklenicích piva a příslušném ekvivalentu vína nebo destilátů. Počnou mezi sebou vést řadu monologů v pevném přesvědčení, že se jedná o plodný dialog.

2. 1. 2006

Čas od času přichází na Západě některý politik s návrhem odpustit rozvojovým zemím jejich dluhy. Nedávno byly vánoce a tedy se o tomto návrhu opět diskutovalo. Mezinárodní měnový fond (MMF) navrhl odpustit dluhy 19 nejchudším zemím na světě. Kanadský komentátor George Jonas se nad tímto problémem zajímavě zamyslil.

Koncem každého roku bývají vánoce, mimo jiné jakožto svátky, kdy si lidé nadělují dárky i kdyby se měli zadlužit. Brzy na to přichází konec roku a to znamená inventury čili účtování a snaha dělat některé věci lépe, tedy předsevzetí. Dětem se doporučuje, aby byly v novém roce hodné a pomáhaly rodičům. Hospodářsky rozvinutým zemím se doporučují grandióznější předsevzetí, například odpustit dluhy chudým rozvojovým zemím.

30. 12. 2005

Jedny noviny, celostátní to deník, měly pěknou reklamní kampaň, jejímž stěžejním heslem bylo: Naše noviny začínají tam, kde jiné noviny končí. Nu, za mého dětství a raného jinošství u venkovské babičky končily noviny zpravidla rozřezány na pravidelné kousky a napíchnuty na hřebík v reterátu. Tam jsem se s nimi pak setkával i já nezletilý a dychtivě se dovídal o světových katastrofách. Jestliže tam onen deník naopak začíná, může to mít něco do sebe... Ale nejspíše to tak nebylo míněno.

Nicméně ta představa mě přiměla pozastavit se nad přímou reflexí a využitím médií konzumenty, řečeno odborně, neboli jak lidé do novin, rozhlasu a televize píší a volají, nikoliv, co s nimi po přečtení dělají.

Někdy začátkem šedesátých let, ještě za totalitního režimu, studoval jeden kamarád novinářskou fakultu a jeho pedagog, takto šéfredaktor jakéhosi týdeníku, se jal vyučovat práci se čtenářskými dopisy. Kamarád, dotázán, jak se dívá na význam dopisů čtenářů redakci, odpověděl, že vychází ze dvou skutečností: za prvé, že do novin píší dopisy jen kverulanti anebo blázni, po případě pitomci, za druhé, že se jim ale musí odpovídat zdvořile, neboť jinak hrozí, že napíší znovu.

2. 1. 2006

Přes dlouho trvající izraelskou okupaci a nesnáze s ní spojené se snaží Palestinci o uplatnění svého práva na demokratické a spravedlivé volby. Poté, co v lednu tohoto roku volili svého prezidenta, šli v létě k komunálním volbám. Pak měli 17. 7. 2005 volit zastupitele do legislativní rady. Tyto volby byly z politických důvodů odloženy na 25. 1. 2006.

2. 1. 2006

V minulých dnech jsem se na BL dočetl dost negativních názorů na "mladou liberální generaci". Ponechám stranou mladé a budu se zabývat liberálním. Výměna názorů na toto téma v rámci BL proběhla před několika měsíci a myslím, že někteří (zdá se, že v čele s panem Vítem) jsou stále přesvědčeni, že "liberální" se z principu rovná "sobecké", "asociální", či dokonce "pravicové" a naproti tomu "antiliberální" rovná se "sociální a solidární" či "levicové" nebo dokonce "komunistické". Myslím, že o něčem jiném jednoznačně svědčí nedávný příklad z 21.12., kdy byl ve sněmovně (kupodivu napříč politickým spektrem) schválen nový zákon o sociálních službách.

2. 1. 2006

Bývalý armádní důstojník:

Odnětí výsluhových příspěvků

Parlament přijetím zákona č.34/1995 Sb. vnesl do našeho právního systému pojem "kolektivní viny", kdy omezil jednou již nabytá práva vybrané skupině vojáků. Realizací tohoto zákona s využitím ustanovení rozkazu ministra obrany č. 35 z roku 1995 byla zpětně retroaktivně odečtena doba služby všem vojákům, kterých se uvedené normy týkaly. Doba služby tak byla zpětně odpočtena vojákům, kteří byli prokazatelně uznáni způsobilými konat službu v nové armádě, neporušili žádné zákony ani vojenské předpisy, ani se nepodíleli na porušování práv a svobod před rokem 1989. Realizací výše uvedených norem došlo k nerovnému zacházení s vojáky z povolání.

Článek směřuje ke zmapování utajených českých dějin devadesátých let.

Nemohu nechat bez povšimnutí výzvu pana Čulíka a nutně musím článek pana Kovaříka "Jsem terčem diskriminace" do některá konkrétní fakta z různých jednání s našimi politiky. Možná se budou některá data, události a souvislosti překrývat, ale nebude na škodu věci si je připomenout, píše Miloslav Veselák, podplukovník v záloze.

24. 12. 2005

K Vánocům:

Václav Vratislav z Mitrovic

A když již měli z kanceláře ven jíti, uhlídal u dveří almárku a kázal sobě ji odevříti. Tu teprva sekretář se upamatoval, že ty všeckny nejplatnější věci tu jest nechal, spomenul a na pána pohleděl. Pán, domnívaje se, že ty věci v náležitém místě schovány sou (ani na srdce jeho to nevstoupilo, aby týž sekretář tak neopatrnej bejti měl), s smíchem a tejráním: Tu budou, tu se naleznou!" se smál a jemu, aby almárku odevřel, poručil. Jakž on rukou do almárky sáhl, trefil právě na ty přípisy (bylo toho okolo šesti, sedmi archův) a jak pán poznal, tak zbledl jako roucha a nemoha se zdržeti, musil na zeď se položiti. A hofmistr, jak na ně pohlédl, vzkřikl: "To já chci míti a nic jiného," a s velikou radostí ven z kanceláře vyšel. Tu se pánu smích v pláč obrátil.

Diplomatická mise Čechů, kterou vyslal r. 1591 do Cařihradu císař Rudolf II., měla tajné špionské poslání. V důsledku zrady jednoho člena delegace a nekompetence ostatních diplomatů byla špionáž prozrazena a vedoucí představitelé delegace byli popraveni. Mladý muž, patnáctileté páže Václav Vratislav z Mitrovic (1576--1635) strávil rok a půl na galejích a dva roky v nejhorším tureckém vězení, v Černé věži v Cařihradě, které se přezdívalo hrob živých. O celé diplomatické misi napsal pozoruhodné a velmi čtivé Příhody Václava Vratislava z Mitrovic, z nichž citujeme několik úryvků až do prozrazení špionáže:

V Selibrii obveselovalo nás velmi veselé a rozkošné pohledění na tiché moře, jakož pak já s některejmi jinejmi nemohl sem se zdržeti, abych k samému moři bez vůle a vědomí pana orátora a hofmistra doběhnouti a na moře, jehož sem přehlídnouti nijakž nemohl, do vole pohlídnouti neměl.

A přiběh na břeh mořský, dívaje se na plavání a zmítání delfínův a jinejch ryb, skořepiny velké, pěkně strakaté sem sbíral a do městečka jsem se vrátiti zapomněl.

31. 12. 2005

K Novému roku

O českých špionech v 16. století - část druhá

Václav Vratislav z Mitrovic
Ti pak vězňové, kteří sou kněží, písaři, žáci, měšťané neb páni, kteří se žádnému řemeslu neučili, nejbídnější sou a za nic jich sobě neváží.

Diplomatická mise Čechů, kterou vyslal r. 1591 do Cařihradu císař Rudolf II., měla tajné špionské poslání. V důsledku zrady jednoho člena delegace a nekompetence ostatních diplomatů byla špionáž prozrazena a vedoucí představitelé delegace byli popraveni. Mladý muž, patnáctileté páže Václav Vratislav z Mitrovic (1576--1635) strávil rok a půl na galejích a dva roky v nejhorším tureckém vězení, v Černé věži v Cařihradě, které se přezdívalo hrob živých. O celé diplomatické misi napsal pozoruhodné a velmi čtivé Příhody Václava Vratislava z Mitrovic. Dnes přinášíme Mitrovicovo svědectví o věznění české delegace.

První část Mitrovicova svědectví ZDE

Když se pak nás již do vole po městě navodili, tehdy upřímo k Un kapi, to jest k Písecské bráně, kde jest baluk pazar, rybnej trh, vedli. S obojí strany okolo nás, z předu i z zadu nesčísnej počet lidu šlo, neb sou jich tak mnoho prvy na popravu vésti neviděli. Já pak nemocnej, velikou mdlobou, žízní a horkem ztrápenej, k tomu od toho sedla do krve odřenej, nemohl sem se upamatovati, kde již sme.

Tu s námi před branou zastavili, nebo pro mnoství lidu, kterej se skrze bránu tlačil, nás vésti nemohli. Tu já se zeptám kněze Jana z Vinoře, kde sme, a on mně zase odpoví, že sme již nedaleko šibenice, abychom se Pánu Bohu poroučeli.

31. 12. 2005

Chybí odvaha věnovat se nepopulárním tématům

Jsem si vědom, že titulek může znít pateticky, snad i frázovitě, ale bohužel mě nenapadá přiléhavější.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

2. 1. 2006

V prosinci 2005 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 359.00 Kč. Příjem z reklamy byl 1200 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 981.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než devět tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 12. 2005 Pane Pehe, novinářovou povinností není stranickost, ale mravnost Jiří  Jírovec
28. 12. 2005 Jak se bránit proti Českým aeroliním a jiné byrokracii Jiří  Jírovec
28. 12. 2005 Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? Jan  Bím
28. 12. 2005 Masová mediální kultura je mrtvá...?   
28. 12. 2005 Turci se nenaučili popírat genocidu v minulosti tak dobře jako Britové   
27. 12. 2005 Svoboda projevu v Evropě: Musí to být buď všechno, nebo to není nic   
27. 12. 2005 Američtí konzervativci: Proč nám Evropané nerozumějí a jak to napravit?   
27. 12. 2005 2006 - pátrejte více po vlastní identitě Bohumil  Kartous
25. 12. 2005 Láska ve věku neurologie   
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2005 Ankara a svoboda projevu:počet obviněných narůstá Simone  Radačičová
27. 12. 2005 Svoboda projevu v Evropě: Musí to být buď všechno, nebo to není nic   
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Trestní stíhání za pomluvu je potřebný paragraf   
19. 12. 2005 Zahájeno trestní stíhání proti Stanislavu Pencovi   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"   
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc
19. 9. 2005 Několik otázek k problému zahnívajícího rasismu Ondřej  Fér

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2006 Svět se nedá vojensky ovládnout technologií   
3. 1. 2006 Bushova vláda už nebude financovat znovuvýstavbu Iráku   
22. 12. 2005 Saddám Husajn: "Američané mě mučili"   
20. 12. 2005 Prezident Bush znovu obhajoval odposlouchávání telefonů v Americe   
14. 12. 2005 George Bush: Výzvědné informace pro válku v Iráku byly chybné, přesto však bylo správné svrhnout Saddáma Husajna   
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"   
2. 12. 2005 Soukromé bezpečnostní firmy střílejí v Iráku na kohokoliv   
1. 12. 2005 Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu   
30. 11. 2005 Bush: Nemá kam prchnout   
28. 11. 2005 Talabani: Alávího tvrzení je nesmysl   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník
30. 12. 2005 Generace, argumenty a analýzy Martin  Brezina
30. 12. 2005 Kapitalismus je boj "Jana  Veselá"

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích   
10. 6. 2002 Evropská unie chce číst všechny emaily a analyzovat všechny telefonní výpisy   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
2. 1. 2006 Taktéž jsem se stal terčem diskriminace a "obětním beránkem" zvůle zákonodárců Miloslav  Veselák
31. 12. 2005 Autoři by se měli vyhýbat všeobecným neadresným útokům   
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Revoluce 1989: Kdo vyhrál?   
30. 12. 2005 Příběhy opravdových lidí Milan  Daniel
29. 12. 2005 Chirurg, kterého vyhodili čeští demokratičtí revolucionáři... Miroslav  Polreich

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Evropská komise o ropném zlomu   
23. 10. 2005 Newyorská konference o ropném zlomu Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2005 V konečcích prstů Zbyněk  Hejda
29. 12. 2005 * * * Jan  Pavel
28. 12. 2005 Příběh Fráňa  Šrámek
27. 12. 2005 A noc se zachvěla Štěpán  Kotrba
22. 12. 2005 VI Milan  Nápravník
21. 12. 2005 Čtyřverší Martin  Pokorný
20. 12. 2005 Kukačka Štěpán  Kotrba
15. 12. 2005 Sestry Ladislav  Novák
13. 12. 2005 Znechucení - z tebe Štěpán  Kotrba
9. 12. 2005 Ráno na verandě Bogdan  Trojak

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Deset let pražského školství mezi Ábelem a Kainem Ivo V. Fencl
8. 12. 2005 Tiché dohody a špatné hody Václav  Dušek
11. 11. 2005 Škola a jazyky   
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole   
10. 11. 2005 Výuka cizích jazyků Josef  Vít
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí   
1. 11. 2005 České univerzity již dávají svým studentům peníze Zdeněk  Moravčík
27. 10. 2005 Pravice chce zrušit v Albertě školné v postsekundárním školství Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Stanou se univerzity otrokem komerčních zájmů?   
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
31. 8. 2005 Václav Klaus: Evropa musí odmítnout pojem evropského občanství   
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje