10. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stalingrad
10. 5. 2005

Co brání evropským státům, aby znovu nepropadly masovému vraždění?

Představme si na okamžik, že by v druhé světové válce zahynula polovina Britů. Jak bychom dnes pohlíželi na "vítězství" v roce 1945? Odhaduje se, že do konce války přišlo o život 27 milionů Rusů. V Británii zahynulo 0,6 procent obyvatelstva, v USA jen 0,3 procenta, v Sovětském svazu 14 procent předválečného obyvatelstva.

Tyto ztráty byly důsledkem brutality německé invaze do Ruska v roce 1941 a sovětské rozhodnosti německého agresora vyhnat. Ukazuje to, jak divoká byla válka na východní frontě. Právě na východní frontě zahynula většina německých vojáků. Kdyby se Rudé armádě nepodařilo invazi Němců zlikvidovat a kdyby Němci nezaznamenali první velkou porážku u Stalingradu a v Kursku v roce 1943, Británie a USA by těžko dokázaly vyhnat Němce z jejich nového impéria, napsal Richard Overy, autor knihy Dictators: Hitler's Germany and Stalin's Russia.

Rusko 1941 - 45
10. 5. 2005

očima Zelmy, Trakmana, Ustinova a dalších

Doba, kdy krev nebyla rudá, neboť se fotografovalo na černobílý film. Svět zažloutlých dokumentů, svět pamětníků, svět 2. světové války, svět vzpomínek a nepochopení, svět bolesti a svět nenávisti. Svět naší společné paměti. Za čtyřicet let senilnějících oslav slavných vítěství, plných márnic a udatných bojovníků jsme si zvykli ignorovat vnucovanou podobu historie. Kulkou mezi lopatky, nebo lopatkou mezi kulky... Okleštěná, propagandisticky převařená hmota historie se slila v nechuť. Zapomnění. Nepochopení. Za patnáct let "svobody" poté vyrostla celá jedna generace, která neví nic o tom, jak se umírá za vlast. Neví už nic o tom, co je to vlast. Japonská fabrika, francouzskej obchoďák, katolickej kostel, vykácenej les, mexická hospoda či rozpadlá silnice?

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruských fotografů dostáváte možnost poznat černobílý svět velké lásky i velké nenávisti. Poznáte tváře lidí, kteří šli na smrt a věděli přitom proč. Otevíráme vám možnost vidět východní front 2. světové války očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

FOTOGALERIE

Stalingrad během blokády 12345
Rusko během 2. světové války 123

AUDIOARCHIV '45

Děň Pobědy MP3
Svjaščennaja vojna MP3
Doroga na Berlin MP3
10. 5. 2005

Vzpomínáme na druhou světovou válku a na dlouhou cestu Evropy od zkázy do normálního světa. Ale jak rychle, jak groteskně zapomínáme. Je možné, že se 60 let po ukončení druhé světové války obrátil projekt evropské jednoty v prach, ptá se bývalý šéfredaktor listu Guardian Peter Preston. Promění Francie své znudění s Chiracem dne 29. května v katastrofu pro evropský kontinent, který je řízen bez vlivu z Paříže? Odmítnou Francouzi ústavní smlouvu? Učiní o několik dní později totéž Holandsko? Pokud se to stane, dříve nebo později se octneme v samém ohnisku krize.

10. 5. 2005

O této válce se toho namluvilo a napsalo už velice mnoho... jisté je, že se jedná o nesmírně složitý komplex různých událostí, zákulisních jednání a historických faktorů, což všechno umožňuje značně rozdílné výklady a hodnocení. Můj text nemůže být historickou analýzou, je spíše pokusem o zdůraznění věcí, které se mně a dnes zdají velice důležité.

10. 5. 2005

Na okraj druhé světové války

Nic proti tomu. Lid se chtěl odjakživa především bavit, když mu nekručelo v břiše. K zaokrouhlenému 60. výročí velké a nesmírně kruté války defilovala v mnoha městech nejen válečná technika. K větší poutavosti všech těchto akcí mnohde bylo navíc možno spatřit "spektákl", neboli takovou menší "hru na válku", se spoustou střelby a hrané tragiky smrti. Samozřejmě že lze říci, že na "divadlo" přijde více účastníků. Pastva pro oči láká, že ano? Člověk si přitom ovšem nesmí připouštět, že za náš dnešní život zcela nepateticky umírali lidé. A že jim v okamžiku jejich smrti s diváckým uspokojením nikdo netleskal.

Michael Marčák: Tiše, prosím, pan Putin se trápí zdrcující kritikou komentátorů České televize
10. 5. 2005

Ein, zwei, Polizei, 13. 6. 2002 foto: Michal Růžička
10. 5. 2005
< Ein, zwei, Polizei, 13. 6. 2002 foto: Michal Růžička

Pod titulkem "Neveřejný tajný" vydal Týden 19/2005 retrospektivní informaci Karla Vrány o tom, jak známá firma je jeden "tajný" policista - rváč a arogantní násilník, který se tentokrát účastnil zásahu o prvomájové manifestaci komunistů. Prý tentýž tajný policista, který se podílel na zatčení Otakara van Gemunda na posledním mítinku ODS před volbami roku 2002 na Staroměstském náměstí. Dotyčný tehdy odmítl ukázat své číslo a pravil, že "na novináře sere". Jako služební číslo pak okolí vnucoval číslo dresu Prague Panthers, v němž byl oděn - 66. Je to muž s vyholenou hlavou a tmavými brýlemi na temeni na snímku Michala Růžičky. Britské listy o něm informovaly v článku Ein, zwei, Polizei. Podle našich informací ale tento muž už policii opustil.

V úterý večer by měl zasedat branně bezpečnostní výbor Sněmovny, který na žádost poslanců ODS a KDU-ČSL chce projednávat poslední incident "tajných" policistů. Je mi to líto, ale Karel Vrána se nejspíše mýlí... Brutalita zásahu těchto goril vůči antikomunistickým demonstrantům není o nic menší, než byla proti těm antiglobalistickým. Gorily jsou si všechny také navzájem podobné, ale ...

Děti a násilí
10. 5. 2005
text referátu, předneseného na semináři Média a násilí u příležitosti mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest 2005 v Třeboni

Dvě třetiny disponibilního času tráví Češi s médii. Z doby, kdy nespí, věnují médiím třetinu času.

U starší generace to je více televize, u mládeže mají silnější pozici nové technologie - osobní počítač a internet. Tento stav je důsledkem vývoje posledních desetiletí. Jedná se o proces, v němž média vytvářejí jakési technologické nástavce lidských smyslů a s rozšiřováním na další a další smysly postupně vytvářejí novou dimenzi lidského prožívání. Vývoj postupuje od média - nástavce jednoho smyslu (fotografie, rozhlas) přes média spojená s více smysly (film) k multimédiím, od mediální konzervy k živému - on line působení ( film - televize) od studených k horkým médiím, od jednosměrné komunikace od média k příjemci (diváku, posluchači) k obousměrné komunikaci, od přenosu sdělení, v němž jsou příjemci pasivní masou, k přenosu sdělení, které si jedinci aktivně a diferencovaně vybírají (internet, digitalizované vysílání), od komunikace média omezené na příjemce ke komunikaci mezi individuálními jedinci (internet), od komunikace prostorově a časově omezené na zde a nyní ke komunikaci časoprostorově neomezené.

Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest 2005 ZDE

10. 5. 2005

Můžeme si za to sami. Tím je ve zkratce řečeno vše na téma násilí a média.

Začali to pradědové vzpourou třetích stavů. Pokračovali dědové národně osvobozeneckým a sociálně emancipujícím bojem dělníků a otcové bojem proti fašismu, případně za jiné ideály. Tak se dostalo násilí do povědomí mnoha generací. A tak se přirozeně odrazilo v hrách "malých mužů". Akceptace rozdílných rolí v dětství sice rozčiluje všechny feministky i feministy, ale společností je neustále přijímána jako standard. Hra je předobrazem reálného života. Hra je zároveň vštěpováním modelových rolí a akcí. A pokud měl pravdu Johann Huizinga v knize Homo ludens aneb o původu kultury ve hře, pak je hra i archetypem kultury a společnosti.

7. 7. 2004
Polemika s článkem MUDr. Viliama Baláže "Dojmy z USA"

Nevím, zdali existuje země, která dává na zdravotnictví tolik peněz, že by tím uspokojila všechny občany. Bohaté země - jako jsou Spojené státy, západní Evropa, Kanada, Saúdská Arábie a jiné státy založené na ropě - i když mají odlišné společenské zřízení, mohou dávat více, než jiné. Otázka je, zdali i v bohatých státech mají přístup ke zdravotní péči všichni občané. Případně, co jim v tom brání.

10. 5. 2005
Irena Zítková

Petr Šabach, Iva Pekárková, Miloš Urban, Daniela Fischerová, Ivan Klíma, Zdena Bratršovská a František Hrdlička, Alexandra Berková, Kateřina Rudčenková, Eva Kantůrková: Už tě nemiluju. Nakladatelství Listen, 142 stran, cena 185 Kč, ISBN 80-86526-15-1, Jihlava 2005

Zejména Čechům žijícím v zahraničí a ovšem též budoucím bohemistům, prozatím univerzitním posluchačům, kteří se začínají rozhlížet v soudobé literární tvorbě, představují komponované povídkové sbírky pravidelně uváděné nakladatelstvím Listen (editor Boris Dočekal) přední, dnes nejčtenější a často nejpřekládanější prozaiky. Proto by bylo vhodné na obálce či v závěru připomenout jejich stručnou bibliografii a několik životopisných dat, samozřejmě vedle obvyklého doporučení již publikovaných svazků.

10. 5. 2005

    MODRÁ    
ŠANCE
Autor této modré šance je Petr Gandalovič.

"Cílem ODS je převést nájemní vztahy do normálního režimu, zrušit regulaci nájemného". To není nic nového. Cílem ODS je svobodné podnikání a to znamená, že majitelé domů mají právo určit výši nájemného podle svého uvážení. Problém je ten, že soukromé domy jsou převážně staré domy a v nich bydlí převážně staří lidé. A z penze má málokdo tolik peněz, kolik by si pan majitel představoval. Kdo na jejich nájemné nemá peníze, má smůlu. Pod mosty je místa dost a je to tam zadarmo -- zatím. Zajímavým názorem je jeho přesvědčení, že po deregulaci nájemného klesnou ceny nájmů. Jeho optimismus bych chtěl mít.

10. 5. 2005

    MODRÁ    
ŠANCE
Namísto dalších kapitol, povzdechnutí...

Toto je můj poslední díl modré šance. Napsal jsem recenzi na 10 kapitol Modré šance ODS tak, jak jsou uveřejněné na stránkách ODS na internetu. Ukončil jsem předčasně svoji práci a nekomentoval jsem všechny kapitoly na uvedeném serveru. Jedním z důvodů je absolutní nezájem čtenářů o tuto problematiku. Velmi jsem se podivil, že budoucnost nikoho nezajímá. Čekal jsem, že na stránkách Britských listů se rozvine diskuse o Modré šanci a názory čtenářů na budoucnost. Od zastánců modré šance jsem čekal články, které se pokusí vyvrátit moje argumenty. Nic. Téměř nic.

10. 5. 2005

Reakce na článek Josefa Víta "Modrá šance - o peníze jde vždy až v prvé řadě"

Vážený pane Víte,

1) Máte poněkud zmatek v termínu "rovná daň", píše Michal Krčma. Návrh rovné daně dle ODS, aby každý platil stejné procento ze svých příjmů, jinak také nazývaný daň proporcionální, samozřejmě solidární je. Člověk s platem 8000 Kč platí 5x nižší daň, než člověk s platem 40000Kč, tedy 5x vyšším.

9. 5. 2005

Román pro ženy:


Román pro ženy
Komedie
ČR, 2005, 100 min
Režie: Filip Renč
Hrají: Zuzana Kanóczová, Marek Vašut, Simona Stašová, Miroslav Donutil, Stella Zázvorková, Jaromír Nosek, Saša Rašilov ml., Jan Svěrák

Docela příjemně pobaví nový film Filipa Renče podle scénáře Michala Viewegha Román pro ženy. Film je v porovnání se svou literární předlohou propracovanější a zábavnější. Samozřejmě, že - jako u Viewegha vždy - jde znovu a znovu o povrchní, na komerční úspěch načasovaný příběh - zachraňuje ho však, myslím sebeironie a občasný přesný (i když karikovaný) postřeh o vztazích mezi ženami a muži, a pak docela slušná dávka vtipu.

9. 5. 2005

Haló noviny útočí na Štěpána Kotrbu

Dovolil si totiž v Britských listech poukázat na dogmatičnost některých účastníků nedávné levicové konference v Praze: "Štěpán z Prahy ví, co je to dohnat a předehnat. Fantazíruje o tom, co má rovnou pod nosem: Neuvěřitelné pak bylo závěrečné komuniké, dýchá husákovskou normalizací a žvanivě těžkopádným formalismem. Uvnitř KSČM existují straussovští neokonzervativci.

Zatloukat je pod úroveň. Než fanatismus, horšího rádce neznám. Nadávat - do rudých ještěrů? Zviditelní to - na pár vteřin. Moderní to přijde - leda pitomcům. Jen těm, co nemají - ani kouska svědomí. V prachu je každý restituční nárok - na právo soudit, jaký je kdo marxista.

Nechceš si přestat hrát na schovávanou? Ta konference Tě nenaštvala tím, v čem mohla být ještě lepší. Tebe vytočilo, v čem - se povedla. Skoro 40 levicových stran se radilo, jak vzít za pačesy, o čem je demokracie doopravdy - a právě tak dojít až k socialismu. Jak teď ale plkat o rudých ještěrech?"

Celý článek ZDE

9. 5. 2005

Ostře zaútočil na Britské listy v souvislosti s článkem Ondřeje Slačálka jeden anonym na extremně pravicovem serveru www.odpor.net. Na Britské listy útočí pravice i levice, takže zřejmě děláme něco správně poznamenává Jan Čulík. Přitom je poněkud pikantní, že se energicky zastáváme toho, aby pravice i levice měla i v české demokracii právo na svobodné vyjádření názoru - osobujeme si ovšem právo tyto pitomé názory kritizovat.

Nový Zéland
9. 5. 2005

Život v ekonomické zkumavce

Jane Kelseyová

Vážení čtenáři, odpusťte prosím překladateli následujícího článku zamyšlení nad vědomím marnosti vlastního snažení..., píše Jindřich Kalous. Pronásleduje mě, kdykoli si uvědomím, že se neustále a s nekončícím údivem snažím pochopit, proč se většina lidí tak málo dokáže poučit z minulosti, když už vše důležité bylo řečeno a napsáno, a proč se znovu a znovu nadšeně hrnou do nesnází a neštěstí. Právě na to nesjpíš spoléhají různí demagogové a hlásné trouby kdovíjakých zájmů, když nám občanům vnucují své samospasitelné a jedině funkční cesty k veřejnému blahu a všeobecnému prospěchu.

    MODRÁ    
ŠANCE
Znovu jsem si to s plnou silou uvědomil při čtení textu, který vám zde předkládám. Nijak se netajím názorem, že je potřeba udělat maximum pro to, aby se v ČR jakýmkoli legálním způsobem zamezilo třeba i jen pokusu o realizaci Modré šance po příštích parlamentních volbách, které ODS nejspíš přece jen bohužel vyhraje. Jak se zdá, tak ani analýzy Modré šance, které píše pro Britské listy Josef Vít, nemají publicitu dostatečnou k tomu, aby si je osvojila aspoň nějaká významnější část veřejnosti. Zkusil jsem proto zjistit, zda v mezinárodním srovnání neexistuje nějaká podobná zkušenost. A tak zde nabízím příklad Nového Zélandu, o kterém se u nás díky nezájmu médií skoro nic neví. Snad by mohl posloužit jako varování nebo aspoň jako námět k přemýšlení o zdánlivě nezpochybnitelných pravdách. Je to článek od novozélandské profesorky Jane Kelseyové, popisující krach velmi podobného experiementu, jaký se chystá v ČR začít provádět svou Modrou šancí ODS.

9. 5. 2005

Co znamená symbol holocaustu pro současnost? Znamená strach z toho, že by se člověk mohl přestat sám sebe bát. Zdá se tato věta nesmyslná? Zdánlivě ano, vychází ovšem z reality dějin. Po mnohačetných historických zkušenostech nelze očekávat, že by člověk jednal za všech okolností smysluplně. Až velmi často opřádal ideologií, tedy určitou smyslu -- plností, právě takové snahy, které naplňovaly hranice absurdity. A často je rozšiřoval do úplně nových a nepředstavitelných rozměrů, jako právě holocaustem.

2. 5. 2005

Autor této modré šance je Petr Bendl - hejtman středočeského kraje - a začal od Adama.

Úvodem vyjmenovává všechny hříchy bývalých socialistických vlád i vlád sociálnědemokratických. Všechny tyto vlády mají stejné hříchy. Nedostatečné investice, špatná legislativa, destabilizace Českých drah a další. Ale nic není ztraceno "hříchy odstraníme, protože máme koncepci, vizi a nezbytnou politickou odvahu".

Takže co nás čeká a nemine - jak to bude vypadat?

Islámští dobrovolníci se trénují v Iráku
9. 5. 2005

Interview z okupované země

překlad a předmluva Mojmír Babáček

Fotograf a novinář z Kalifornie, David Bacon, vyhledává irácké odborové vůdce a dělá s nimi interview. 18. března 2005 oznámila Federace iráckých dělnických výborů a odborů (FWCUI), jedna ze tří největších iráckých odborových federací, vytvoření Iráckého svobodného kongresu. Odborová organizace ho nazvala "širokou organizací odhodlanou vytvořit svobodnou, sekulární a ne-etnickou vládu v Iráku", složenou z "politických stran, odborových organizací, lidových výborů, sdružení a institucí". Federace vnímá současnou situaci jako "občanskou propast", ve které byla "tkáň občanské společnosti v Iráku zničena americkou okupací a nadvládou islamistických, kmenových a politických gangsterů".

David Bacon se ptá Faliha Alwana, prezidenta Federace iráckých dělnických výborů a odborů.

Bacon: Jaký politický proces může ukončit okupaci Iráku?
Alwan: Irák je v současné době ve stavu anarchie. Neexistují občanské instituce. Existují pouze okupační síly a vláda.
9. 5. 2005
    MODRÁ    
ŠANCE

Hned v úvodu Modré šance pro resort financí nám Vlastimil Tlustý sděluje, že "Vláda ČR se rozhodla zahájit reformu veřejných financí. Stalo se tak dlouho poté, co na jejich neudržitelný vývoj opakovaně v minulých letech ODS upozorňovala".

Škoda, že se Vlastimil Tlustý nezmínil o tom, že 70% státního dluhu zahrnuje sanaci vytunelovaných bank za vlády předsedy ODS Václava Klause. První polovina zprávy je polemika s programem sociálně demokratické vlády. Bohužel zpráva není zrovna aktuální, když srovnání provádí vůči vládě Špidlově. Vlastimil Tlustý nemá čas inovovat svoji zprávu. Nebo mu za to nestojí?

9. 5. 2005

V prosinci roku 1999 navštívil Zachariase Moussaouiho v Londýně (kde údajně žil proto, že ve Francii, jejímž byl občanem, byl sledován) Bin al Šibh, jemenský občan, který v té době žil v Německu. Bin al Šibh byl zřejmě na cestě na schůzku teroristů, na které se měly připravovat útoky na USA z 11. září 2001 a teroristický útok na americkou válečnou loď Cole z října 2000. Schůzka se konala začátkem ledna v Malajsii v Kuala Lumpuru v bytě vlastněném Jásidem Sufátem a její účastníci byli fotografováni a sledováni malajsijskou policií na žádost CIA, která ji ale, údajně, neodposlouchávala. Jásida Sufáta navštívil v říjnu 2000 i Zacharias Moussaoui a dostal od něj před cestou do USA dopis, podle kterého byl marketingovým konsultantem jeho firmy pro USA.

9. 5. 2005

Kritika kapitalismu od šéfa německých sociálních demokratů Franze Münterferinga rozpoutala dosud nevídanou diskusi.

Stalo se tak zejména poté, co židovský historik Michael Wolffson, profesor novodobých dějin na mnichovské univerzitě Bundeswehru, ji přirovnal k nacistické rétorice. Zejména pak srovnání kapitalistů se žravými kobylkami a zveřejnění černé listiny hyperkapitalistických podnikatelů, mezi nimiž jsou nejméně dva, kteří mají židovská jména. Ti podle Münterferinga mají jediný zájem, a tím je zisk bez ohledu na zájmy svých zaměstnanců, které propouštějí nebo své podniky přemisťují z Německa do zemí s levnou pracovní silou.

9. 5. 2005

Vývody mých článků na Britských listech 2. 5. a 6. 5.2005 o záležitostech souvisejících s trestním stíháním katarského "prince" ZDE a ZDE se zásadně rozcházejí s odůvodněním usnesení Městského soudu v Praze ze dne 2. 5. 2005 a s názory, které na různých místech v neprospěch ministrova rozhodnutí o předání "princova" trestního stíhání do ciziny uveřejnili různí autoři zvučných jmen. I zde platí můj postřeh, že smečka ministrových kritiků štěká stejným hlasem a ve stejném směru, bez ohledu na politické začlenění a "kastovní" příslušnost autorů. Rozdíly mezi nimi jsou snad jen v pečlivosti zpracování jejich vystoupení.

9. 5. 2005

Československá a později Česká republika vstoupila na počátku 90. let do historie kapitálových trhů originálním způsobem privatizace státního majetku. Kupónová privatizace učinila jednorázově z milionů českých občanů kapitálové vlastníky -- drobné akcionáře.

Od kupónové privatizace, resp. její II. vlny, uplynulo již více než 10 let a struktura vlastníků firem v České republice se stabilizovala. Drtivá většina společností má své jasné majoritní majitele. Vedle nich pak i vlastníky minoritní, ať už vzniklé z kupónové privatizace nebo takové, jež si ve víře v budoucnost některých společností její akcie koupily na kapitálových trzích.

7. 5. 2005

Jednou z velmi přínosných připomínek 60. výročí konce 2. světové války bude třídenní přehlídka filmů zabývajících se holocaustem "Vzpomínky a zapomínání". V Praze se koná ve dnech 8. - 10. 5. v kinech Ponrepo a Světozor za účasti např. známého polského dokumentaristy Marcela Lozinského, Juraje Herze a dalších zajímavých hostů pozvaných k doprovodným diskusím. Ozvěnou této akce v českých regionech by měla být putovní projekce tří velice silných snímků, které se každý v jiné době a jiným filmovým jazykem vztahují k tématu holocaustu. Jedná se o loutkový film Vzpoura hraček Hermíny Týrlové z roku 1946, Pasažérku Andrzeje Munka a Witolda Lesiewicze z roku 1963 a Zlopověstné dítě Lucie Králové a Miloslava Nováka z roku 2003.

9. 5. 2005

Čas od času se dostává na přetřes otázka soukromých vysokých škol v ČR. Místopředseda ústavního soudu Pavel Holländer v Britských listech nastolil problematiku jejich kvality, velkou pozornost věnovala média tomu, že členem správní rady Vysoké školy finanční a správní je Jiří Paroubek a členem její akademické rady Vlastimil Tlustý.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Nacismus byl poražen v důsledku oběti 50 milionů ruských a čínských mrtvých   
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
9. 5. 2005 Strach z člověka Bohumil  Kartous
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
6. 5. 2005 Může být demokracie funkční?   
6. 5. 2005 Česká republika legalizuje porušování lidských práv v ústavech sociální péče   
6. 5. 2005 Neřest rozkládá státní moc Zdeněk  Jemelík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 ODS rovnou daň nenavrhuje   
10. 5. 2005 Modrá šance pro bydlení a regionální politiku Josef  Vít
10. 5. 2005 Lidé bděte. Probuďte se z modrého snu. Josef  Vít
10. 5. 2005 Nesmírně se těším na Modrou šanci Jan  Bláha
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
9. 5. 2005 Novozélandský "experiment" - kolosální selhání   
9. 5. 2005 Modrá šance - o peníze jde vždy až v prvé řadě Josef  Vít
2. 5. 2005 Modrá šance -- doprava Josef  Vít
2. 5. 2005 Svátek práce v sociálním státu Boris  Cvek
29. 4. 2005 Začít vyrobené zboží prodávat Marťanům Josef  Vít

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Ďáblův soud nad Bohem Boris  Cvek
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů