9. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Islámští dobrovolníci se trénují v Iráku
9. 5. 2005

Interview z okupované země

Irák může směřovat k občanské válce mezi církevními skupinami

překlad a předmluva Mojmír Babáček

Fotograf a novinář z Kalifornie, David Bacon, vyhledává irácké odborové vůdce a dělá s nimi interview. 18. března 2005 oznámila Federace iráckých dělnických výborů a odborů (FWCUI), jedna ze tří největších iráckých odborových federací, vytvoření Iráckého svobodného kongresu. Odborová organizace ho nazvala "širokou organizací odhodlanou vytvořit svobodnou, sekulární a ne-etnickou vládu v Iráku", složenou z "politických stran, odborových organizací, lidových výborů, sdružení a institucí". Federace vnímá současnou situaci jako "občanskou propast", ve které byla "tkáň občanské společnosti v Iráku zničena americkou okupací a nadvládou islamistických, kmenových a politických gangsterů".

David Bacon se ptá Faliha Alwana, prezidenta Federace iráckých dělnických výborů a odborů.

Bacon: Jaký politický proces může ukončit okupaci Iráku?
Alwan: Irák je v současné době ve stavu anarchie. Neexistují občanské instituce. Existují pouze okupační síly a vláda.
Struktura vlády vnucené okupačními silami je rozdělena podle etnické a náboženské přináležitosti. Proto někteří lidé věří, že má lidovou podporu.
Naše společnost může směřovat k občanské válce mezi církevními skupinami. Voláme po vzniku organizace "Kongres Osvobození", která by spojovala všechny politické síly v Iráku k ukončení okupace a znovu vybudování občanské společnosti. Tento kongres by měl zahrnovat všechny skupiny a měl by mít moc ukončit vládu okupace. Jeden ze způsobů, jak okupaci ukončit by byly mírové jednotky Organizace spojených národů.
Myslíte, že jednotky OSN by měly nahradit americké vojenské síly?
Stáhnou-li se současná vojska, může být zapotřebí jiná vojenská síla, zvláště ze zemí, které se nepodílely na okupaci. Dohlédla by na nové volby, pomohla by iráckému lidu zvolit si novou vládu, namísto voleb, které právě proběhly. Hlavní věc je ukončit okupaci a všechno ostatní se může stát až potom. Okupace ale nikdy neskončí, dokud neuspořádáme kongres všech sil v Iráku, které tvoří občanskou společnost.
Jaký byl postoj členů Federace dělnických výborů a odborů Iráku k lednovým volbám v Iráku?
Naše federace vydala prohlášení kritizující způsob, jak byly volby uspořádány. Řekli jsme, že aby si lidé mohli vybrat z více alternativ, museli by znát program různých politických stran a skupin. To se v Iráku nestalo. Šlo tedy o znásilnění práv lidí. Většina iráckých žen, které nežijí v hlavním městě, z venkovských oblastí, neumí číst a psát. Tak se stalo, že volební komisaři ve volebních střediscích sami vyplňovali jejich hlasovací lístky ve prospěch stran podle vlastních přání.
Na příklad významný šíitský církevní hodnostář řekl lidem, aby se voleb účastnili a že ti, kteří je budou bojkotovat, půjdou do pekla. To byl zásah církevních kruhů, které vyhrožovaly lidem, pro případ, že se voleb nezúčastní. Sistani také vyhrožoval lidem peklem, když nebudou volit pro volební listinu skupiny šíitských stran. Na druhé straně strana předsedy vlády Allawiho ve své propagandě tvrdila lidem, že jestliže volby neuspějí, každý, kdo je bojkotoval nebo se jich neúčastnil, bude potrestán. Ve městech a oblastech ovládaných islámskými milicemi bylo lidem vyhrožováno pro případ, že by odmítli se voleb účastnit nebo by nevolili pro seznam šíitských kandidátů Sistaniho strany.
Volby tedy proběhly bez skutečného zájmu voličů. Lidé se také báli, že dojde k útokům na volební místnosti a dokonce, že lidé budou popravováni. V takovém případě není v pořádku nazývat to volbami. To je směšné.
Pokusili jsme se dostat se do jednoho volebního střediska a pořídit tam fotografie, ale ozbrojení muži nám v tom zabránili. Zabránili lidem,aby viděli, co se děje. Nadřízení a zastánci ozbrojených milicí vyzývali lidi, aby podporovali jejich alternativu a žádnou jinou, zejména listinu kandidátů Sistaniho. V Kurdistanu byly výsledky voleb vyhlašovány ještě předtím, než k nim došlo.
Proto jsme vyzývali dělníky, aby volby bojkotovali, protože lidé byli rozděleni podle své etnické přináležitosti, jazyka a církve. Účelem voleb bylo vnutit Iráku americký projekt a legitimizovat vládu vnucenou Američany a okupační koalicí. U moci zůstanou stejné politické strany, které jsme viděli ve staré vládní radě a politická rovnováha zůstane stejná. Vyzývali lidi, aby to legitimovali svou účastí.
Víme, že mnoho dělníků ve státních továrnách kožedělného průmyslu i v jiných, volby bojkotovalo. Nevíme ale přesný počet, protože v Iráku nám bylo zabráněno takové věci vědět. Mohu dokázat, že velké množství dělníků volby bojkotovalo. Ale věřící dělníci, zvláště ti, kteří jsou následovníky Sistaniho, dostali od církve příkaz, aby volili. To je hlavní důvod, proč se zúčastnil velký počet věřících lidí.
Jaká je ekonomická situace dělníků v dnešním Iráku?
Velké množství nezaměstnaných nutí lidi, aby pracovali ve velmi špatných podmínkách a za velmi nízké mzdy. Na příklad dělníci v zemědělství dostávají méně než 100.000 dinárů měsíčně. To je asi 70 dolarů. Cena paliva velmi rychle vzrostla a velmi ztěžuje dopravu. Podmínky jsou velmi nebezpečné. Mimo Bagdád, dělníci v jiných částech země, jsou sto získat zaměstnání jen prostřednictvím politických stran, zejména těch, které jsou ve vládě. A ty vyžadují, aby se dělníci stali jejich členy. Před volbami řekly některé strany lidem, že když pro ně budou volit, dostanou práci.

Celé interview ZDE

                 
Obsah vydání       9. 5. 2005
9. 5. 2005 Novozélandský "experiment" - kolosální selhání
9. 5. 2005 Petr Uhl: "Ministr spravedlnosti porušil v případě katarského prince soudní pravomoci"
9. 5. 2005 Porušení ústavního pořádku v kauze "katarského prince" Zdeněk  Jemelík
9. 5. 2005 Případ Zachariase Moussaouiho Mojmír  Babáček
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
9. 5. 2005 Capitalist lapses, Communist lures Jan  Čulík
9. 5. 2005 "Žluč na jazyku, hlava plná ještěrů"
9. 5. 2005 "Protest proti lživé propagandě Britských listů
9. 5. 2005 Předseda SPD vzbudil nebývalé emoce kritikou kapitalismu Richard  Seemann
9. 5. 2005 Modrá šance - o peníze jde vždy až v prvé řadě Josef  Vít
9. 5. 2005 Čím se Češi liší od svých sousedů? Miroslav Václav Steiner
9. 5. 2005 Strach z člověka Bohumil  Kartous
9. 5. 2005 Děkujeme, odejděte (milí drobní akcionáři...) Marek  Orel
9. 5. 2005 Michael  Marčák
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
9. 5. 2005 Irák může směřovat k občanské válce mezi církevními skupinami David  Bacon
9. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005
9. 5. 2005 Soukromé vysoké školy v ČR - co o nich víme? Radim  Valenčík
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
9. 5. 2005 Michael  Marčák
9. 5. 2005 Jsme stejné krve Irena  Zítková
9. 5. 2005 Proč Policie ČR jednala na příkaz bolševického pohlavára?
9. 5. 2005 Ministerstvo vnitra "analyzuje návrh na zrušení KSČM"
6. 5. 2005 Držte hubu, máme přece demokracii!
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce