6. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2008
Za minulého režimu jsem byla podvratný živel a jak to tak sleduji, zůstanu jím asi až do smrti ... za každého režimu.

Koncem ledna tohoto roku se v médiích objevily zprávy o mém obvinění z držení a výroby drog. Nyní se mé stíhání dostalo do fáze, kdy mi byla sdělena obžaloba. Ráda bych tedy informovala o průběhu mého stíhání a výsledcích policejního vyšetřování, aby si veřejnost sama mohla udělat představu o tom, jak jsou v dnešní době používány peníze, které státu platí na daních.

Sloupek
Božena Správcová

Nemáš rád moje básně.
Když začneš mluvit jako když já píšu básně -- trnu.
Co bys dělala
kdybys mě tady našla
viset na šňůře?
Pověsila bych se na ten druhej konec, odpovídám podle pravdy
To je blbý, říkáš pomalu
to bysme tam zase byli spolu
Tvůj hlas je smutný Pokládám nůžky
Přináším ti láhev rumu a
nechávám tě s ní potřebnou chvíli o samotě
A pak se vracím a ty mi říkáš Já ten rum
stejně radši čuchám než piju
A tak si loknu rumu já A dál Utahaná jak zvíře
Stříhám ty tvoje krásný vlasy
A oni se hrnou a podkluzují pod nůžkami
A nikde, nikde to nekončí

ze sbírky Guláš z modrý krávy, Mladá fronta Praha 1993. Mezi svých Druhých deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

8. 6. 2008

K důkladnějšímu čtení Lidových novin se dostávám zhruba jednou za půl roku. Vesměs je to v okamžiku, kdy není možné trávit čas lepším způsobem a kdy je volba omezena na zmíněnou tiskovinu, nebo ještě nanejvýš Blesk, píše Bohumil Kartous z dovolené v Řecku. Přesto je zde určitá pravidelnost: jejich obsah mě téměř vždy přivádí k rozpakům. Vydání že dne 7. 6. 2008: hlavní události dne je podle všeho fotbal. Ve sloupku na titulce nějaký advokát tvrdí, že se nesmí říkat MAFIE, když se někdo jako mafie chová. Hlavní komentátor listu si zase myslí, že premiér je zoufalý, protože neprosazuje kontroverzní privatizaci fakultních nemocnic. Víc jsem se o radě jak udržovat neudržitelný politický kurz nedozvěděl. Lidové noviny se totiž neobtěžovaly otisknout dokončení komentáře ani na straně 5, jak bylo uvedeno, ani nikde jinde! Možná to byl záměr, začátek totiž nesliboval, že by závěr mohl vyústit v nějakou logicky koherentní myšlenku. Na straně 2 pokračuje pedagogicko - psychologická poradna současné české vládě. Jiný letitý intelektoid LN zde konejší předsedu zelených, kterého neposlouchá část poslaneckého klubu. A tak i když je to "expresivní", je to kráva, přitakává předsedovi SZ pisatel v hodnocení poslankyně Zubové...

Příště asi sáhnu po Blesku. Úroveň minimálně stejná a k tomu více obrázků:)

7. 6. 2008

Cena ropy v pátek dosáhla nového rekordu, poté, co Izrael varoval Írán v souvislosti s jeho jaderným programem a dolar poklesl v důsledku zpráv o největším nárůstu nezaměstnanosti v USA za posledních 22 let.

Ropa "global crude" (globální nerafinovaná) stoupla v ceně o více než 11 dolarů za barel na 139,01 dolarů za barel. Stoupla za dva dny o více než 17 dolarů. Cena se posléze stabilizovala na 138.54 dolarech. Ve středu cena ropy poklesla na 122 dolarů. Už tak nervózní ropné trhy ještě více znervózněly po výrocích izraelského ministra dopravy, že se zdá, že útok na jaderné instalace v Íránu je "nevyhnutelný". Útok na Írán by ohrozil dodávky ropy z celého regionu. Ceny ropy stouply také proto, že investiční banka Morgan Stanley předpověděla, že do amerického svátku 4. července stoupnou na 150 dolarů.

V pátek také poklesl dolar vůči euru v důsledku spekulací, že Evropská ústřední banka zvýší úrokové míry, aby omezila inflaci. Pak byly trhy otřeseny zprávou, že meziměsíční nezaměstnanost v USA zaznamenala největší vzrůst za posledních 22 let. Akcie radikálně poklesly když nezaměstnanost v USA neočekávaně stoupla na 5,5 procent a zintenzivnila obavy, že USA směřují k hospodářské recesi.

Každé zdražení ropy o 10 dolarů přijde podle iHNed českou ekonomiku na 10 miliard Kč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Yahoo!/AFP: Oil crosses 137 dollars a barrel for first time ZDE

Reuters: Oil zooms nearly 9 pct higher to record $139 ZDE
WTRG: Oil Price History and Analysis ZDE
OilPriceNet ZDEZDE

6. 6. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kopaná a svoboda tisku, neboli Zvláštní kšeft s nacionalismem

Čas fotbalistů evropského mistrovství je čas médií. Jejich práce ale někdy opravdu není dobrá vizitka pro žurnalistiku, avšak pro nesvědomité obchodování s informacemi. O to půjde v této poznámce, v níž jde o fotbal, o dvoje noviny, které vlastní tentýž koncern, a o údajné pocity a myšlenky Poláků a Němců -- a o, podle mého, příkladné zneužití svobody tisku.

6. 6. 2008

Aneb Mniši z Dekameronu

Od smrtelně vážného k frašce bývá někdy malý krůček. A právě česká společnost prokazuje mimořádný talent v umění, jak znevažovat věci vážné, až posvátné. Když oba Janové, tedy Bednář a Tamáš, vyhlásili protestní hladovku, jejich čin splňoval atributy "oběti", jak je předepisuje oblast posvátného. To, co následovalo poté a nyní probíhá, je však už jen znevážením jejich protestu. V okamžiku, kdy hladovku obou aktivistů vystřídalo politické žonglování s jakousi štafetou půstů, rozplynul se étos posvátného. V současné době zašlápnout do země klíčící květ něčeho poctivého a slušného, může být osudovější, než si myslíme. A opět, jak také jinak, bylo u toho nešikovné sloní chodidlo české politiky.

6. 6. 2008

Politologové: V těžkých časech je osobní integrita politika důležitější než ideologie

< Cipi Livni a George Bush

KD Pozice izraelského premiéra Ehuda Olmerta, jemuž zle uškodilo svědectví amerického finančníka Morrise Talanskyho, se stává neudržitelnou. Premiér čelící hned několika vyšetřováním v korupčních kauzách patrně brzy opustí úřad. Nathan Jeffay v americkém židovském listě The Forward píše, že nejpravděpodobnějším Olmertovým nástupcem ve funkci premiéra je ministryně zahraničí Cipi Livni. Její výhodu proti Olmertovi, ale také proti šéfovi opozice Benjaminovi Netanjahu, představuje takřka křišťálově čistý image.

8. 6. 2008

Česká "supermodelka" Eva Herzigová (35) měla vždycky ráda luxus, píše v neděli týdeník Observer. Avšak k jejímu prozření došlo, když v prodejně a půjčovně filmů Blockbuster objevila loni film Ala Gora Nepohodlná pravda. Sledovala ho v posteli, v pozdních měsících svého těhotenství, se svým dlouhodobým partnerem, italským podnikatelem Gregoriem Marsiajem. "Al Gore obrátil můj svět naruby. Opravdu mě to zděsilo," vzpomíná. Její ekologické probuzení se prohloubilo s narozením jejího syna George, kterému je právě nyní jeden rok. "Jakmile máte dítě, uvědomíte si, co se děje. Zdá se to prosté, ale chci, aby měl možnost vidět slunce a hrát si na zahradě. A dnes se to zdá být skutečným luxusem."

7. 6. 2008

Obrovský americký obranný rozpočet je iracionální, nákladný a nebezpečný. Proč se nestal předmětem volební kampaně?

KD│ To co by mělo být nejdůležitějším tématem volební kampaně je v ní zmiňováno jen zřídka, pokud vůbec. Proč jsou americké vojenské výdaje na svém nejvyšším bodě od konce druhé světové války, a proč jsou placeny v dolarech nastavovaných inflací? Proč Spojené státy utrácejí bilióny dolarů na vývoj technicky pokročilých zbraňových systémů, které ztratily důvod své existence s rozpadem Sovětského svazu před dvaceti lety?

6. 6. 2008

ANGLIE:

Motto: "Není (...) možné (...) že se schválí zákon o tom, že něco je bezplatného, s tím nesouhlasím, to není odpovědné."

Český ministr školství Ondřej Liška

Než se budou konat v roce 2012 v Londýně Olympijské hry, všichni britští občané každého věku budou mít zřejmě přístup na plavecké bazény v Anglii zadarmo, informovala v pátek britská vláda. Je to součástí vládní kampaně, jejímž cílem je v letech před Olympijskými hrami v Londýně výrazně posílit účast Britů v zájmu zdraví na nejrůznějších sportech.

6. 6. 2008

KŠEFTY:

"Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda prosazuje znovu otevřít debatu k americkému radaru ve své straně. Myslí si, že by bylo možné obětovat negativní názor ČSSD na radar, pokud by se premiér Mirek Topolánek (ODS) zavázal, že zruší současnou podobu miliardových církevních restitucí".

(Novinky.cz, Právo, 6.6.08)

Pro doplnění musím zmínit ještě jiný výrok pana poslance M. Svobody, a sice ten, který pronesl loni v létě, po návratu z první poslanecké výpravy k radaru na ostrůvek Kwajalein (kdy se ještě snažil "pídit").

Miroslav Svoboda: "Jde o to především zjistit, jakým způsobem vadí místní společnosti ta základna, v čem ji omezuje nebo naopak obohacuje. A to jsou zkušenosti, které nám samozřejmě nikdo z Washingtonu nemůže sdělit. To prostě musíme buď my pozvat místní obyvatele, ale samozřejmě daleko jednodušší a zase věrohodnější je to poznat na místě."

ZDE

6. 6. 2008

Vážená redakce, prosím, můžete uveřejnit inzerát (zaplatím) tohoto znění?:

Rád bych držel žranici za radar i proti radaru. Kdo nabídne víc, žrát budu pro něho (a pro sebe). K tomuto nemilému kroku jsem se odhodlal poté, co jsem zjistil, že do výplaty schází ještě týden a já už mám konto vyrabované bankou (No, ty drobáky mi vzali, jinak bych vydržel, jsem přeci karaktér, ne?). Vasil Roman, Ruská spojka z Če...Če, čeče, já si ani nevzpomenu, čí že jsem to spojka.

Moji adresu asi máte, pokud ne, tak Vasil Roman (...) Telefon (...)

6. 6. 2008

Hedgové fondy a velké banky na Wall Street zneužívají právních mezer v amerických federálních regulačních předpisech pro obchodování s akciemi a kupují obrovská množství ropných kontraktů. Podle listu Washington Post na to poukazuje rostoucí počet amerických poslanců i prominentních investorů. Ti tvrdí, že právě tato skutečnost vyhnala cenu ropy do rekordních výšek.

6. 6. 2008

Spojené státy vyvíjejí tlak na iráckou vládu, aby podepsala dohodu, o které si mnoho Iráčanů myslí, že prodlouží amerikcou okupaci jejich země navždy, tím, že zadržují 50 miliard dolarů iráckých zahraničních rezerv ve Federální rezervní bance v New Yorku, upozorňuje v pátek britský deník Independent.

6. 6. 2008

Bush chce padesát vojenských základen, kontrolu nad iráckým vzdušným prostorem a právní imunitu pro všechny americké vojáky a podnikatele.

Podle podmínek nové dohody by si Američané ponechali v Iráku více než 50 vojenských základen. Američtí vyjednavači také požadují imunitu před iráckým zákonem pro americké vojáky a podnikatele a volnou ruku pro Američany, aby si zatýkali v Iráku, koho chtějí, a aby mohli provádět v Iráku jakékoliv vojenské operace bez nutnosti konzultovat vládu v Bagdádu.

Podle tajné dohody, o níž se právě jedná v Bagdádu, americká vojenská okupace Iráku nikdy neskončí, bez ohledu na výsledek amerických prezidentských voleb v listopadu.

6. 6. 2008

DOKUMENTY

Usnesení představenstva ČLK k tzv. reformním zákonům ministra zdravotnictví, k zákonům na likvidaci soukromých lékařů a usnesení z porady předsedů OS ČLK 5. 6. 2008

Ministerstvo zdravotnictví nezohlednilo připomínky ČLK k věcným záměrům tzv. reformních zákonů. Ministr zdravotnictví Julínek v rozporu se svými sliby i nadále ignoruje lékařskou samosprávu, která ze zákona hájí profesní zájmy lékařů v ČR, a navzdory opakovaným žádostem představenstva ČLK s komorou nejedná.

6. 6. 2008
Naomi Klein

Keď som počula o katastrofickom zemetrasení v Sičuane, spomenula som si na Ženg Sun Mana, mladého riaditeľa bezpečnostnej firmy, ktorého som stretla na výlete v Číne. Ženg stojí na čele Aebell Electrical Technology, firmy z Guangzhou, ktorá vyrába priemyselné kamery a verejné monitorovacie systémy a predáva ich vláde.

Dvadsaťosemročný Ženg s titulom MBA (Master of Business Administration, pozn. red.) a závislosťou od SMS sa ma snažil presvedčiť, že zariadenia jeho firmy sa nepoužívajú proti prodemokratickým aktivistom alebo nezávislým odborárom v továrňach.

6. 6. 2008

Válka uvnitř české justice pokračuje. Justice má v Česku obecně špatnou pověst: soudy nemají jednotnou judikaturu, procesy trvají velmi dlouho, prezident Klaus nerespektuje jejich rozhodnutí (případ soudního čekatele Langera) a snaží se do nich neústavním způsobem zasahovat (bitva Klaus-Brožová).

Vrcholem hrůzy pak byla kauza Čunek, v níž se státní zástupci Vesecká, Salichov a Coufal zasloužili o to, aby se Čunkova kauza nedostala před soud. Asistovali jim při tom bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

6. 6. 2008

Francouzský jazyk má před sebou vážnou hrozbu: vedle všudypřítomné invaze anglických slov, klipovitých reklamních sloganů, teď ohrožují Voltairův jazyk také textové zprávy. A situace je vážná, problém považoval za vhodné pojmenovat i prezident Nicolas Sarkozy.

podrobnosti iHNed ZDE

6. 6. 2008

Když jsem nedávno psal o tom, že tu jsou mnohem důležitější problémy, než je americký radar, měl jsem na mysli také péči o pacienty v nemocnicích. Člověk slýchá mnohé hrůzy a zná hlubokou nedůvěru samotných zdravotníků (jsem sám ze zdravotnické rodiny) k české lékařské péči. Málokdo je schopen o tom psát veřejně a veřejnost se, podle mého názoru, takových témat bojí (o důvodech takového strachu, strachu starat se o osud bezmocných a umírajících, občas píše do Britských listů vynikající články Jan Paul, kterého si vysoce vážím nejen pro tuto jeho krásnou statečnost).

Zdravotnické noviny, "Hladovění pacientů v nemocnicích"ZDE

6. 6. 2008

Pane Cveku, Z vlastní zkušenosti - byl jsem 2 x dlouhodobě hospitalizovaný a rozhodně jsem žádné "hrůzy" nezažil, tedy hrůzy ve smyslu péče, přístupu, medikace atp. ze strany zdravotníků, píše Jaroslav Polák z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Vždy mi byla poskytnuta péče na světové úrovni a zdravotníci mi zachránili život. Setkal jsem se pouze s hrozným utrpením spolupacientů (tedy na vrub jejich nemoci). Dále pracuji v UHKT a nevzpomínám si, že by si některý pacient stěžoval na "hrůzy". Naopak se všichni snažíme na maximum - získali jsme mezinárodní certifikaci "JCI" a panu Julínkovi navzdory se snažíme poskytnout naším pacientům péči na světové úrovni. Pane Cveku nepaušalizujte, uveďte příklad a uvádějte statistická data. Plácání obecných soudu nemá smysl.

6. 6. 2008

Mám velké obavy z doby, kdy ho budu potřebovat

Při polední pauze jsem zběžným listováním v Britských listech narazil na reakci pana J. Poláka a neodpustím si krátce přihodit vlastní zkušenosti i já, bohužel pouze negativní..., píše David Štindl.

Nevím jakou "světovou úroveň" našeho zdravotnictví má pan Polák na mysli. Zřejmě měl víc štěstí, než lidé v mém blízkém okolí v době dávné i nedávné..

První obrázek o světové úrovni našho zdravotnictví jsem si mohl udělat rok před revolucí, tedy v 88. roce minulého století, kdy mi v nemocnici v Českém Krumlově umírala babička na rakovinu tlustého střeva, kterou měla v té době odhalenou přibližně druhý rok.

6. 6. 2008

V současném systému se lze dočkat jak péče naprosto špičkové, tak jejího naprosto katastrofálního zanedbání. Záleží na konexích, zřídka korupci, velmi často náhodě.Rozhodnutím lékaře se může pacient se stejnou diagnózou dostat jak na špičkově vybavené pracoviště s dostatkem personálu, tak na LDN, kde má jedna sestra nakrmit během půl hodiny dvacet pacientů. To jistě není správné a žádoucí, píše Stanislav Bláha.

Připravované reformy proto tento postup značně zracionalizují a vyloučí náhodnou složku. Do budoucna bude záležet na jediném - na obsahu pacientovy šrajtofle. Nemůžeme přece mít socialistické zdravotnictví v rozvinutém tržním kapitalismu, že ano?

6. 6. 2008

Prosím autory píšící o hrůzách v českém zdravotnictví, aby přestali být všeobecní, píše J. Škarban.

O pobytu v nemocnici, stejně jako celém našem prožitém životě, mohou být soudy od těch, kteří je prožili různé, jak komu osud dopřeje. Ale ohledně zdravotnictví a nemocnic sděluji: v posledních dvou letech jsem byl krátce ve dvou nemocnicích, ve IV. interní klinice v blízkosti Karlova náměstí a na chirurgii Na Františku.

Za oba případy mohu říci, že člověk může mít výhrady k věcnému vybavení, ale rozhodně ne k práci a chování personálu. Ačkoliv patřím k těm, kteří rádi kritizují, nenašel jsem v tomto ohledu nic, co by se dalo vytknout. Jediné, co mě trápilo -- byla úvaha, zda bych já sám dokázal na místě zdravotníků pracovat stejně dobře jako oni a potom ještě nemocniční čaj, ten byl pro mne opravdu hrůzou.

6. 6. 2008

Pokud se někdo ve vážném zdravotním stavu s hrůzami v českém zdravotnictví nepotkal, vždy může mluvit o štěstí. Buď má tolik potřebné z pekla štěstí a v nemocnici během svého pobytu jen náhodou neupadl do rukou některého taky zdravotníka, nebo má to štěstí, že je osobou společensky vlivnou a v daném místě dostatečně známou - případně někoho nebo takového v rodině má - pokud sám nepatří například mezi zdravotníky. Touto profesí si také vysvětluji onu častou "podpásovku", jež se zdá tak spravedlivá: Nepaušalizujte, uveďte příklad a uvádějte statistická data. namítá čtenář Jiří Kramář.

6. 6. 2008

Při vší úctě k vědeckým výsledkům Vladimíra Wagnera a jeho snaze o popularizaci jeho oboru nemohu souhlasit s jeho reakcí na článek Milana Smrže. Dokonce si myslím, že jeho replika (spolu s jeho publikováním např. v Neviditelném psu) je argumentem pro to, že určité návrhy řešení a rozhodování v těch oblastech veřejného zájmu, které mají dalekosáhlý a dlouhodobý společenský dopad, by neměly být ponechávány jen odborníkům. Dá se očekávat, že odborníci budou trpět jednostranným zaujetím pro své obory anebo - v horším případě - zaštítí svou autoritou (třeba i neúmyslně) nějaké dílčí a zištné soukromé zájmy.

6. 6. 2008

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU LIŠKOVI:

Irské ministerstvo školství na můj mail reagovalo okamžitě.
Ondřej Liška:
...."chci s lidmi v resortu komunikovat v maximální míře a všemi možnými způsoby."...

Zdroj: ZDE

Dobrý den pane ministře, reagují na Vás článek uveřejněný v Britských listech, kde píšete, že chcete s lidmi "v resortu" "komunikovat", píše z Irska Eugen Svoboda.

Reagují, protože já jsem se s Vám pokoušel "komunikovat" emailem na Váši email adresu (Ministr@msmt.cz), ve kterém jsem reagoval na článek uveřejněný téhož dne v Britských listech "Blba slibem neurazíš - Opravdu chytrá Liška? od Anny Čurdové. Tento článek totiž obsahuje, podle paní Čurdové, Váš citát:

6. 6. 2008

Jak lépe hospodařit? Ušetřete za konzultace s odborníkem!

Kdyby chtěl někdo začít úsporněji hospodařit (se svými financemi nebo zdravím), jistě by nezačal omezováním konzultací se specialisty. Rád bych reagoval na článek Bohumíra Tichánka Nejsem proti placení poplatků u lékaře"

Já proti těmto poplatkům jsem. O jejich omezovacím efektu taktéž nepochybuji. Již jsem byl jeho svědkem. Nejdříve bych ale jasně vysvětlil, jak toto omezování funguje.

6. 6. 2008

tisková zpráva Strany zelených

Státní podnik Lesy České republiky uzavřel smlouvu s nedůvěryhodnou firmou Forest Golf Resort Praha bez výběrového řízení

V tomto týdnu se v médiích objevila zpráva, že státní podnik Lesy ČR podepsal se společností Forest Golf Resort Praha, a. s. smlouvu o smlouvě budoucí na využití pozemků v Klánovickém lese. Firma zamýšlí vykácet část lesa, který je nyní v majetku státu, a vybudovat zde golfové hřiště. "Proti jsou místní občané, vedení klánovické radnice, občanská sdružení i pražská krajská organizace Strany zelených.

6. 6. 2008

Podle pana Nápravníka, na rozdíl od názoru Tima Weinera, je CIA beznadějným případem. Nápravník se rozhořčuje a říká tak samozřejmé pravdy, jako že učinit chyby je snadné, odčinit však nikoli.

Základní otázkou, kterou si Nápravník však neklade, je tato: potřebují USA CIA? Mohl by nějaký zodpovědný americký prezident CIA zrušit? Pokud nikoli, je třeba uvážit následující věci. CIA by měla být vystavená, pokud to jen jde, veřejné i neveřejné odborné kritice a její práce by měla být zlepšována. O to jde Weinerovi, protože je zodpovědným člověkem.

Nápravníkovi jde pouze o to lacině odsoudit CIA, která brání systém, v němž se o ní může veřejně psát velmi kriticky. Druhá věc je ta, že CIA má prostě jiný úkol než být andělským sborem bez poskvrny. Kdo nic nedělá, nic nepokazí, ale to by byl strašlivý alibismus, kterého se podle mne Nápravník zastává.

Čili ještě jednou: nejsem zastáncem názoru, že by CIA měla být nekritizovatelná, naopak. Měl by existovat jasný tlak ze strany veřejnosti a politiků, aby se její práce zlepšila a nebyla zneužívána. Na druhé straně ale odmítám postoj pana Nápravníka, který hází flintu do žita, protože nemá žádnou zodpovědnost a může si jen tak tlachat.

6. 6. 2008

V roce 2004 zřízená a v roce 2005 obsazená funkce Director of National Intelligence sebou přinesla okleštění tradičních pravomocí CIA, což řadě lidí uvnitř této služby nebylo příjemné. To je patrně příčinou toho, že CIA byla DOČASNĚ vystavena veřejné kritice Tima Weinera. Weiner není ani náhodou jediným z insiderských kritiků amerických bezpečnostních institucí. Většina těchto kritiků však byla dříve či později ze svých pozic vyhozena či vyštvána, mnozí skončili v nevládních organizacích, kdežto někteří velmi špatně - jako například zakladatel serveru From the Wilderness Mike Ruppert.

6. 6. 2008

Zpráva od odborového svazu britských univerzitních učitelů

Odborový svaz britských vysokoškolských učitelů vyzývá univerzitní pracovníky, aby bojkotovali britskou University of Keele, která se rozhodla vyhodit na dlažbu 38 univerzitních pracovníků bez jakéhokoliv vyjednávání a zaměstnancům univerzity, kteří se podílejí na zákonných protestních akcích, které však nejsou stávkou, pohrozilo vedení univerzity snížením platů o 25 procent za každý den akce. Odborový svaz vysokoškolských učitelů požaduje od kolegů, aby s univerzitou v Keelu přerušili veškeré kontakty.

6. 6. 2008

Bývalý disident a komentátor ČRo 6 Jefim Fištejn se trochu opožděně připojil ke gratulacím k 60. výročí založení Izraele. Ačkoliv jeho článek publikovaný na Neviditelném psu "IZRAEL: Kdyby Izraele nebylo..." je prostý laciných ohavností, rétorika textu většinou zůstává vůči této otázce v českých poměrech standardní, plná omylů, dezinformací i skrývaného šovinismu. Toto téma dnes podléhá cenzuře i jakési autocenzuře komentátorů a specialistů na tuto oblast. Myslím, že právě bolestná kauza Izraele a Palestiny odráží míru svobody myšlení, práva na názor a vyzývá k odstranění tabu, spojeného především s Holocaustem, aniž by jej zpochybňovala či bagatelizovala.

5. 6. 2008
polemika s reakcí ředitelky odboru bezpečnostní politiky MZV Veroniky Kuchyňové Šmigolové v Lidových novinách pod titulkem "Argumenty zelených jsou z jiného světa" na článek vedoucího zahraniční sekce Strany zelených Jiřího Čáslavky v Lidových novinách pod titulkem "Radar podstatně zhorší naši bezpečnost"

Autorka recituje argumenty, které známe již důvěrně od pana Klavani, Gabaly, Vondry a jiných pohůnků zbrojařské atlantické lobby. Je to vesměs demagogie opírající se o sofistické argumenty "kolektivní bezpečnosti". Panická hrůza zbrojního průmyslu Spojených států amerických před "světem v míru" a před zánikem přežitého transatlantického militaristického společenství Washingtonské dohody kočičí pracky, které vedlo k aberaci organizace od obrané struktury k expediční multinárodní armádě "námezdních hrdlořezů" připomínající křížové rytíře v tažení proti "neznabohům".

6. 6. 2008
Otevřený dopis ředitelky základní školy v jednom městě nedaleko Prahy. Její totožnost je redakci BL známa.

Vy se hájíte, o co vše jste se doposud zasloužil. Ale jak bývá zvykem, za čas se přesunete do jiného resortu či na jiný post a my, kteří ještě pořád máme snahu, aby naše školství někam směřovalo, budeme mít oči pro pláč a výčitky, kam se to školství za naší aktivní éry dostalo.

Vážený pane ministře, předem bych se Vám chtěla omluvit, neboť nemohu splnit Váš požadavek a neseznámím pedagogický sbor s Vaším otevřeným dopisem ze dne 3. června 2008. Nezlobte se, ale musela bych se stydět za jeho obsah za Vás.

6. 6. 2008
tisková zpráva

Využívám všech možností, jak rozšířit informaci o tom, že některým učitelům došla trpělivost a nechtějí další v řadě bezzubých stávek. Doufám, že se nám školskou veřejnost podaří rozhýbat, protože ministrův dopis, kdy mluví o 10% navýšení platů příští rok, je v rozporu s jinými vyjádřeními, kde se píše, že příští rok se přidá jen kvalitním učitelům podílejícím se na reformě. Tak i proto říkáme:

Stávku ne 9. června, ale 1. září!

5. 6. 2008

Po mnoha týdnech se opět objevila v britském tisku zprávička o České republice. Je to reportáž Kate Connolly z Berlína o "hádce" mezi českými turisty a Chorvatskem. (Poslední zpráva o ČR v britském tisku byla o hrozbě soudního procesu pro skupinu Ztohoven poté, co "simulovali v televizi jaderný výbuch". Britská média o ČR zajímají zjevně jen okrajové kuriozity, které mají pobavit)

5. 6. 2008

Dějiny tohoto státu jsou dějinami zrady elit. Od roku 1938, kdy liberální demokraté zradili první republiku, přes komunisty, kteří po volbách po roce 1946 zazdili svůj volební mandát, reformní komunisty (s výjimkou Kriegela a včetně Císaře), kteří "realisticky" přijali okupaci, kolaboraci při náletech na Jugoslávii a okupaci Iráku, až konečně po nynější radarovou povolnost.

5. 6. 2008

Dalším tématem na seznamu [konference Školy slovanských a východoevropských studií v Londýně] je "nová definice šmejdu". Z toho usuzuju, že šmejd byl definován již na minulém sympoziu, kterého jsem se nemohl zúčastnit, a tudíž neznám definici, která se má na tomto sympoziu nově zformulovat. Zdá se, že "šmejd" je oblíbený kritický termín profesora Pynsenta. V odpovědi v anketě, která se asi před rokem objevila ve slovenském časopise Literárny týždenník poznamenal, že jako Brit "nevidí rozdílu mezi Tatarkovým a Mňačkovým šmejdem". Já tápu podobně, protože neznám současnou definici, která se má pozměnit. Nezbývá mi než uchýlit se ke slovníkovým autoritám, které "šmejd" v literárním smyslu jinak též "škvár", "kýč", střídavě definují jako "pejorativní výraz pro dílo nízké umělecké úrovně; výtvor čistě komerčního zaměření; něco "splácaného dohromady'k uspokojení lidového vkusu". Prof. Pynsent jako vědec jistě dospěl ke kritickému hodnocení zmíněných dvou slovenských autorů pomocí pečlivé analýzy, se kterou bohužel nejsem obeznámen.

Josef Škvorecký

Josef Škvorecký o londýnském bohemistovi Robertu Pynsentovi ZDEZDE

5. 6. 2008

AROGANTNÍ PAPALÁŠI, KTEŘÍ CHTĚJÍ OVLÁDAT REALITU:

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Zedníčka odešlo ze sídla výboru mnoho upozorňujících dopisů na porušení Zákona o ochraně olympijské symboliky. Míří například i do škol, které pořádají matematické či chemické olympiády, nebo do skupiny lidí, jež se účastnila pivní olympiády. "Většina reakcí byla slušných a omluvných," uvedl Zedníček a doplnil: "Přišly však i podrážděné a výhružné, že se s námi o tom nebudou bavit. Nemusejí. Za nás se totiž s nimi bude bavit právník."

K vaší diskusi o používání termínu olympiáda a chování Českého olympijského výboru jenom dodávám, že se tématu věnoval 28. května 2008 (tj. minulou středu) bezplatný deník E15, píše Filip Rožánek.

Deník s odvoláním na místopředsedu ČOV Jiřího Zedníčka uvádí, že ČOV varovné dopisy poslal také školám ( "Míří například i do škol, které pořádají matematické či chemické olympiády, nebo do skupiny lidí, jež se účastnila pivní olympiády.", E15, str. 30).

Samotná zpráva z deníku E15 není on-line v textové podobě, ale vydání z 28. května se dá stáhnout v PDF podobě po bezplatné registraci (ZDE). V PDF souboru je to strana 16.

Pozn. JČ: Zedníček dělá svým olypijským hrám opravdu dobrou reklamu.

5. 6. 2008

Zpráva o knize:

Leží přede mnou kniha o osmi stech stranách. Šest set stran textu, dvě stě stran aparátu. Je to důkladná kniha. Jejím autorem je renomovaný americký publicista, dvojnásobný nositel Pulitzerovy ceny, Tim Weiner. Ve Spojených státech a na západ od Labe je jeho jméno pojmem. V Čechách se jím asi teprve stane. Tématem jeho knihy, kterou lze pokládat takřka za kompendium, jsou dějiny instituce, která se nazývá "Central Intelligence Agency", docela dobře by se mohla ale také nazývat "Central Incompetence Agency" podle zbytečného a absurdního zla, katastrof a neštěstí, které napáchala za pouhých 60 let své "slavné" existence.

5. 6. 2008

V souvislosti s diskuzí o možném umístění americké vojenské základny v České republice se také hovoří o muslimské a arabské komunitě. Níže uvedený text je analýza výskytu xenofobie, antisemitismu a islamofobie, které se projevují v této kauze a zneužívají muslimskou komunitu pro ospravedlnění politických cílů.

5. 6. 2008
Otevřený dopis ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky (SZ) všem pedagogickým pracovníkům

Vážené ředitelky, vážení ředitelé, prosím, abyste seznámili s mým dopisem pedagogický sbor Vaší školy. Za Vaší spolupráci velmi děkuji.

Vážené dámy, vážení pánové, oslovovat Vás touto cestou asi není úplně standardní. Už při svém nástupu na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jsem ale jasně deklaroval, že chci s lidmi v resortu komunikovat v maximální míře a všemi možnými způsoby. Nepatřím k lidem, kteří se po získání funkce uzavřou do věže ze slonoviny. O to víc mi záleží na tom, abyste měli možnost udělat si nezkreslenou představu o současné situaci. A pak se třeba rozhodnout, zda vstoupit, nebo nevstoupit do stávky.

5. 6. 2008

Kouřová clona reforem zdravotnictví, tedy tzv. regulační poplatky, doznala po jednání koalice změn. Nevelkých a kosmetických. Jedná se o politické tance. Takhle to vypadá, když politici zasahují do koleček systému, kterým nerozumí.

5. 6. 2008

Manipulace v České televizi:

Článek pana Tomana o zazdění odborářské demonstrace před úřadem vlády je dobré rozšířit o celkový kontext tzv. událostí, které Česká televize uznala za vhodné k rekonstrukci "toho důležitého", co se v daný den odehrálo. Podle ČT kupříkladu bylo nutné divákovi sdělit, že z hlediska společenské důležitosti mají vyšší prioritu celospolečensky nebezpečná krádež kolejové spojky v Jindřichově Hradci, politickou krizí hrozící operace kyčelního kloubu Václava Klause, dojímavá nehoda vlaku a autobusu ve Francii a jistě nepřehlédnutelný skon módního návrháře, který nikdy neoblékal moderátory ČT, či požár ve filmových studiích Universal v LA, hlavním městě České republiky.

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
27. 5. 2008 Otázka Jiřímu Paroubkovi aneb slalom mezi Američany, ODS, radarem a voliči Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   
28. 5. 2008 Dopravci a rybáři v západní Evropě demonstrují proti vysokým cenám pohonných hmot   
27. 5. 2008 Je libo kocovinu, nebo večírek? Michal  Vimmer
27. 5. 2008 Kdy praskne černá bublina?   
27. 5. 2008 Soros: Rostoucí cena ropy je pouhá bublina   
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila   
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2008 63 Jan  Zábrana
4. 6. 2008 Bixley Vlasta  Bakalová
3. 6. 2008 ■ ■ ■ Jaroslav  Kovanda
28. 5. 2008 Zadej do Googlu Michal  Šanda
27. 5. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Setkání 3.3.97 Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2008 Liškovi: Nikdo Vám ruku nelámal, abyste školství převzal   
31. 5. 2008 Do třiceti let bude memorování zbytečné   
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit   
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží   
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík