28. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2008

Brutální konvergence událostí zasáhla nepřipravený globální trh a ceny obilovin závratně vzrostly. Nejvíce na světě trpí chudí lidé, píše americký deník Washington Post.

Sloupek
Egon Bondy

Vstoupili jsme do věku her
Her na kosmonauty
na obránce svobody
na blahobyt
a možno jmenovat dál
hrami zaujatí a oblbení
lidi sežerou všechno
o to jde
Jen aby se nikdo nezamyslel
nad skutečným stavem věcí
nad skutečnými příčinami
nad skutečnými zájmy vládnoucích
V rozkvětu her
zašla i Římská říše
Když Alarich byl před hradbami
Římané šli do cirkusu
to je prosím doslovná pravda
zahyne-li svět
to vládnoucí moc nepálí
Oni se zachrání tak či tak.

z neznámého zdroje. Mezi svých druhých Deset básní vybral Jan Kadubec.

28. 4. 2008

ANALÝZA

Reakce Štěpána Kotrby na polemiku Pavla Janíčka pod titulkem "Jen aby nás "pokora před evolucí" nepřišla draho", reagující na spor Štěpána Kotrby s čtenářem Petrem Heroutem v článku "Mene tekel, ať jsi pták, anebo z pekel"

Když jsem kritizoval čtenáře Herouta i "ještěry" za mechanistické vidění linearity vývoje, dokázal mi oprávněnost kritiky i Pavel Janíčko. Stačí se podívat, jak "skvělé zítřky" si "vědecky" plánovali komunisté a ostatní levice uprostřed šedesátých let - v celé Evropě. Od Španělska, přes Francii, Itálii až po Československo. A tehdy ony "objektivní podmínky revoluce" byly daleko více zřetelné než dnes. "Souhlas mas" a sociální nespokojenost hýbala celou Evropou. Jak málo stačilo. Jenže... Vývoj šel jinudy. A stejně tak dnes.

28. 4. 2008

ODS VE SNĚMOVNĚ PRO A V SENÁTU PROTI

Čtvrteční hlasování Senátu parlamentu ČR potvrdilo, že pochybnosti o Lisabonské smlouvě sílí. Ze 70 přítomných senátorů na čtvrteční schůzi pléna jich 48 hlasovalo pro přijetí návrhu nechat Lisabonskou smlouvu přezkoumat Ústavním soudem. O návrhu schválit ratifikaci Lisabonské smlouvy, který byl také na pořadu schůze, se tedy nakonec vůbec nehlasovalo, neboť podle českého právního řádu má přezkum ústavnosti návrhů naštěstí přednost před jejich schvalováním (na rozdíl třeba od Německa).

Pro návrh hlasoval jako jeden muž klub ODS, včetně místopředsedy vlády pro záležitosti EU Alexandra Vondry - který návrh na přezkum přes počáteční váhavé stanovisko zástupce předkladatele nakonec také podpořil.

28. 4. 2008

Mainstreamová ekonomie se schovává do křoví před nezvratnými důkazy ropného zlomu

Svět se "efektivně" svíjí v bolestech ropného zlomu. Ceny suroviny i rafinérských výrobků směřují nahoru a trhy jsou čím dál citlivější na zprávy a fámy, píše Peter Pogany v listu Energy Bulletin.

Špatné počasí v přístavech, nepokoje v rozvojové ropné zemi nebo populista stojící na hlavní tribuně vedle hlavy státu a ohánějící se geopolitickými frázemi, havárie ropovodu, odstávka kvůli opravám, nové starosti kvůli směnným kursům - to vše může stačit finančním médiím ke zprávám, že "termínové obchody se surovou ropou se vezou s obavami o dodávky".

pozn. JČ: Věta v podtitulku není pravdivá, jak o tom svědčí například zpráva ekonoma Sterna, vypracovaná pro britskou vládu

28. 4. 2008

DOKUMENT

Senát Parlamentu České republiky podává na základě § 117b odst. 1 zákona č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, ve znění zákona č. 172/2004 Sb., a podle § 71a odst. 1 písm. a) zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění zákona č. 48/2002 Sb., návrh, aby Ústavní soud podle čl. 87 odst. 2 Ústavy České republiky, ve znění ústavního zákona č. 395/2001 Sb., rozhodl o souladu Lisabonské smlouvy pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství s ústavním pořádkem.

28. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Přistěhovalci hráli ve světě často různou roli a velmi pravděpodobně bývali vlastně jen zřídkakdy vítáni opravdu radostně původními obyvateli oblasti, do které přišli; a to nejen tehdy, kdy šlo o členy jiných kmenů či národů nebo o jinou barvu pleti.

28. 4. 2008

Námět ředitele Národní galerie Milana Knížáka na rekonstrukci Paláce kultury na Národní knihovnu stojí a uvážení. Objekt v majetku města, vyprojektovaný původně na úplně jiné užití, než které je dnes reálné a ekonomicky opodstatněné, už dvě desítky let chátrá. Ztratil opodstatnění jako palác kultury. Ztratil opodstatnění i jako kongresové centrum bez dalšího jiného využití. Postupně jeho kancelářské zázemí zabydlely soukromé firmy, pro které se stal jen budovou pro jejich administrativní zázemí a luxusní noclehárna pro turisty a obchodní cestující. Trochu příliš velký luxus. Využití objektu jako centra kultury psaného slova je důstojné a nejspíše i ekonomické.

Knížák s razancí sobě vlastní opět vstoupil do veřejného prostoru. A opět rozčílí mnohé pražské kulturní snoby. A opět má pravdu.

Jiří Menzel s překladatelem, který nebyl moc dobrý. Ostatní mluvili rovnou anglicky
27. 4. 2008

◄ Jiří Menzel s překladatelem, který nebyl moc dobrý. Ostatní mluvili rovnou anglicky.

V pátek večer vystoupili v diskusi o cenzuře v londýnském divadelním, filmovém a všeobecně kulturním areálu Barbican Centre tři středoevropští režiséři István Szabó , Agnieszka Holland a Jiří Menzel.

Měl jsem obavu, že diskuse sklouzne k stereotypním vystoupením o tom, jak umělci úpěli za komunistického teroru, ale nebylo tomu tak, prostě proto, že režiséři dokázali mluvit k tématu bystře a inteligentně. Angieszka Holland, která v posledních dvaceti letech, jak uvedla, v podstatě pracuje jen na Západě, srovnávala omezení, jaká klade současná konzumní společnost na tvůrčího umělce, usoudila, že se jí v Polsku za komunismu pod cenzurou pracovalo líp, protože cenzura vedla diváckou obec k tomu, aby v jejích dílech hledala inteligentní významy, kdežto ve svobodě mají podle ní diváci zájem jen o to nejpitomější, a dospěla v závěru diskuse, kterou moderoval britský filmový historik Peter Hames, k poněkud deprimujícímu závěru, že se ukazuje, že je lidstvo prostě dost hloupé.

28. 4. 2008

POZVÁNKA

Ernesto Ledesma je jakousi pravou rukou vzbouřených zapatistů v Chiapasu a ředitel organizace CAPISE (Centrum politických analýz a sociálních a ekonomických výzkumů) v chiapaském San Cristóbalu de las Casas. Ernesto, velký znalec chiapaských reálií a známý subcomandanta Marcose, nyní objíždí Evropu a informuje o aktuální situaci v Chiapasu. Tam se opětovně a do nebezpečné míry rozrostla vojenská přítomnost jak mexické armády (převážně jejích speciálních složek), tak i paramilitárních protizapatistických skupin a kde tedy výraznou mírou eskaluje násilí. Nabízí se jedinečná možnost dozvědět se něco o zapatistech a tamnější situaci "z první ruky" - od někoho, kdo je s povstalci v každodenním kontaktu.

  • 2. května od 18:00 v Praze: v místnosti A1 Katedry Obecné antropologie FHS UK (zastávka metra "B" Hůrka; adresa: Husníkova 2075, Praha 5 - Stodůlky)
  • 3. května od 15:00 ve Zlíně-Malenovicích: hudební klub U Tetoura (Švermova 91)
  • 4. května od 18:00 v Bratislavě: U Očka (zastávka Karpatská - trolejbusy: 201,203,204,209,210 a autobusy: 34,61,74; adresa: Karpatská 3, Staré mesto)
  • 5. května od 17:00 v Brně: aula v I. patře budovy C Filozofické fakulty MU (zastávka Grohova - tramvaj: 3,11,12,13; adresa: Arne Nováka 1/1)

28. 4. 2008
Radovan Geist

Hugo Chávez vo Venezuele, Lula da Silva v Brazílii, Evo Morales v Bolívii, Rafael Correa v Ekvádore, Tabaré Vázquez v Uruguaji, Cristina Fernándezová de Kirchner v Argentíne, Michelle Blanchetová v Čile -- s rozlične radikálnou rétorikou a politikou, každý z týchto juhoamerických prezidentov a prezidentiek je zároveň dôkazom zlyhania politiky ekonomického liberalizmu a hľadania alternatív. Teraz sa k nim pripojil aj Fernando Lugo, ktorý v Paraguaji zlikvidoval viac ako šesťdesiat rokov trvajúcu vládu strany Colorado.

Bývalý biskup sa do politiky naplno zapojil v roku 2005. Vtedy ho viac ako 100-tisíc občanov požiadalo, aby kandidoval za prezidenta. Paraguajské zákony mu však také niečo v jeho pozícii neumožňovali, a súhlas mu nedal ani Vatikán. Na post biskupa preto rezignoval a 20. apríla 2008 nakoniec zvíťazil v prezidentských voľbách ako kandidát Vlasteneckej aliancie za zmenu.

26. 4. 2008
Projev předsedy strany a vlády Mirka Topolánka na V. ideové konferenci ODS v Hradci Králové, 26. 4. 2008

Scházíme se téměř přesně na den po 17 letech od založení naší strany, Občanské demokratické strany. Strany, která vnesla do středoevropského prostoru a do polistopadové české politické entropické reality prvek řádu, prvek občanský, liberálně-konzervativní a reformní, strany, která aplikovala jako první důsledně demokratický princip budování zespodu při vzniku i během vlastního fungování. Strany, která po nesmírně riskantní, odpovědné a úspěšné transformační roli v letech devadesátých, na sebe vzala po Sarajevském atentátu a následné katarzi roli catch-all party - pravicové, průřezové, moderně budované, organicky zasazené jak do evropského, tak do světového kontextu. Strany, která se neštítí slova kapitalismus.

28. 4. 2008

Nepál by mal v najbližších dvoch rokoch prechádzať závažnými politickými zmenami. Najsilnejší mandát na ich zavedenie dostali bývalí rebelanti, maoisti.

Výsledok volieb do nepálskeho Ústavodarného zhromaždenia veľa prieskumov nepredpovedalo (alebo predpovedať nechcelo) -- zvíťazilo v nich maoistické hnutie, čo ho s najväčšou pravdepodobnosťou stavia na čelo koaličnej vlády. Pred vládou bývalých rebelantov však bude stáť dvojitá výzva -- uzmieriť a stabilizovať krajinu zmietanú niekoľko rokov občianskou vojnou, a riadiť proces podstatných ústavných zmien v krajine.

27. 4. 2008

ŠOK│ "KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských -- zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu, jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem."

Toto je klíčová věta, kvůli které Komunistický svaz mládeže odsoudil soud k rozpuštění. Podle soudu se nevypořádal s námitkami vůči svým stanovám a nedostatečně upravil svůj program.

MMM 2003
28. 4. 2008

POZVÁNKA

Demonstrace za dekriminalizaci konopí 10. 5. 2008 Praha

tisková zpráva pořadatelů MMM

Každoroční květnový happening je součástí celosvětového protestu Global Marihuana March. Jeho letošní ročník proběhne v Praze v kontextu právě probíhajících změn v trestním právu, které by měly být prvním krokem k racionálnímu přístupu společnosti k psychoaktivnímu, netechnickému konopí.

Letnou rozkopali - přijďte na Václavák 10. 5. 2008 ve 13:00

Marihuana jako TÉMA BL

25. 4. 2008

Zjistila jsem si, kam se Vám dají posílat finanční příspěvky a rozhodně Vám čas od času nějakou částkou přispěji, píše Anna Wetlinská ze Švýcarska.

Možná byste mohli také vymyslet nějakou nenásilnou nevtíravou cestu, jak upozornit své čtenáře, že by Vám mohli peníze posílat; vždyť Vám čtenářů tak rapidně přibývá! Vycházím z toho, že mě také nenapadlo, že bych se mohla finančně podílet na vydávání vašich stránek; člověk je tak zvyklý, že informace dostává zdarma!

A v tom je, samozřejmě, zakopaný pes, protože za informace se musí platit, jinak dosahují jen určitě úrovně, anebo jsou placeny reklamami a nemohou tedy být jiné než k ničemu. Možná by bylo dobře vymyslet, aby se ty finanční položky daly odečítat z daní. (Finanční dary pro BL jsou odečitatelné z daňového základu, pozn. JČ) Nešlo by to? V téhle oblasti se nevyznám, ale myslím si, že by se Vám suma na Vašem kontě značně navýšila a mohli byste časem mít i vlastního novináře.

Anna Wetlinska

28. 4. 2008

Šanghajská organizace spolupráce (ŠOS) se brzy stane nejvýznamnější regionální organizací na světě, tvrdí íránský politolog Bahram Amirahmadian z Výzkumného ústavu Ruska, Střední Asie a Kavkazu - první a zatím jediné výzkumné nestátní organizace (NGO) v Íránu, zaměřené na studium kultury, politiky, hospodářství a sociálních věcí regionu, založené v roce 2004.

Šanghajská organizace pro spolupráci TÉMA BL

26. 4. 2008

Kdysi jsem měl chondrodystrofického trpaslíka doma. Byla to krásná dlouhosrstá jezevčice. Říkali jsme jí Fifina. Měl jsem jí rád i jí podobné. Dnes mne tyto sympatie poněkud opouštějí. Frekvence 1 kontaktuje různé mluvčí či funkcionáře. Ale v pátek jsem asi poslouchat neměl... Píšu o tom již poněkolikáté, ale nemůžu jinak.

Co je cílem reformy zdravotnictví? Ví to někdo a řekl to někdo? Po pár měsících hodnotit jako pozitivní pokles nemocenských a návštěv specialistů? Určitě neobyčejně pozitivní vliv. Vidím to denně u nás v nemocnici. Místo jednoho v posteli máme deset pčíkajících a deset dalších kandidátů nakažených. U těch starších i s riziky komplikací.

28. 4. 2008

V polemice Š. Kotrby se čtenářem Heroutem i přes její velmi v zásadě velmi sofistikovaný a inteligentní obsah jsou některé prvky, které by mohly být přinejmenším předmětem diskuse, a zamyšlení nad nimiž může trochu nahlodat autorův pocit o "nepoučitelnosti" a "zaostalosti" tzv. komunistických "ještěrů" a "dinosaurů".

25. 4. 2008
Slavoj Žižek

Média nám vnucují různé příběhy a příběh o Tibetu zní takto. Čínská lidová republika, která ilegálně zabrala Tibet, se po desetiletí věnuje systematické destrukci nejen tibetského náboženství, ale usiluje i o likvidaci Tibeťanů samotných. Nedávné tibetské protesty proti čínské okupaci byly opět rozdrceny vojenskou silou. V době, kdy je Čína hostitelem olympijských her, je povinností každého, kdo miluje svobodu a demokracii, vyvinout na Čínu tlak, aby vrátila Tibeťanům to, co jim ukradla. Zemi s tak bezútěšným stavem dodržování lidských práv by nemělo být dovoleno, aby využila ušlechtilého olympijského spektáklu ke zlepšení svého image. A co udělají naše vlády? Ustoupí, jako obvykle, ekonomickému pragmatismu, nebo seberou odvahu k prosazování etických a politických hodnot před krátkodobými ekonomickými zájmy?

25. 4. 2008

ZÁKON O VELKÉM BRATROVI

Jsme připraveni přijmout fakt, že cokoliv uděláme, řekneme či napíšeme, může být použito proti nám? Kdykoliv a kýmkoliv?

Nahoře chuj a vespod fuj. Tak hodnotí bodří Moravané ty, kteří se tváří jinak, než jak jednají. Strana Zelených pohřbila pozměňovací návrhy, které měly omezit právo tajných služeb prohrabávat se povinně uchovanými záznamy veškerých dat telefonních hovorů, mobilní, e-mailové a jiné internetové komunikace a ponechat ho pouze policii v přísně sledovaných případech podle trestního řádu (§ 88 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním). Pohřbila i pozměňovací návrhy předložené svou vlastní předsedkyní klubu závěrečným opakovaným hlasováním, kdy podlehl klub zelených lobbingu ODS. Díky tomu prošla vládní novela zákona 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, přijatá kvůli platnosti evropské směrnice o "data retention". Data budou poskytována i cizím zpravodajským a policejním službám. Nikdo nikdy nikde nedohledá, jaká data byla komu poskytnuta, proč a jak s nimi naložil. Nastává preventivní sledování všech, vždy a všude.

Česká republika se k datu účinnosti tohoto zákona stává státem, ve kterém budou rozmáhajícím se telekomunikacím, sociálním sítím a webu 2.0 vládnout fízlové.

24. 4. 2008

"Jste si vědom toho, že váš přístup k této problematice v podstatě není ničím jiným než posluhováním současné konzervativní administrativě George Bushe?" zeptal se Paroubek premiéra. Topolánek ale něco takového odmítl slovy, že projekt protiraketové obrany má v Americe širokou podporu a po prezidentských volbách by v něm pokračovali i demokraté.

Tolik česká média.

25. 4. 2008

Ruský týdeník Argumenty i fakty přinesl dne 2. dubna 2008 krátký rozhovor se Zbigniewem Brzezińskim, bývalým poradcem prezidenta Jimmyho Cartera a -- co je podstatnější -- současným zahraničně-politickým poradcem kandidáta na funkci amerického prezidenta Baracka Obamy. První otázky redaktora Georgije Zotova se zaměřily na problematiku osamostatnění Kosova, píše Jakub Rolčík.

25. 4. 2008

KD - Server SWX přinesl 22. dubna komentář kulturního konzervativce a známého vojenského teoretika Williama S. Linda. Autor se vyjádřil k nedávné ofenzívě irácké armády proti milicím Mahdího armády v Basře. Podle Linda výsledek bojů názorně ukázal, že na území Mezopotámie už žádný stát vlastně neexistuje.

Bushovy řeči o "rozhodujícím okamžiku" prozrazují, že vůbec neví, jakou válku vede. Ve válkách 4. generace žádné "rozhodující okamžiky" ani ""body obratu" nenajdeme. A když velící generál Petraeus přesvědčoval Kongres, že americké ozbrojené síly "zatínají zuby do protivníkovy krční tepny", byl také zcela mimo. Protivník žádné tepny nemá, vedeme válku kapilár -- a americké síly se zakously do medúzy, píše Lind.

28. 4. 2008
Oskar Schindler (28.4.1908 -- 9.10.1974 )

Dnes uplynulo sto let od narození Oskara Schindlera, který se po své smrti stal legendou díky filmu Stevena Spielberga "Schindlerův seznam" z roku 1992. Vyznamenaný "Zlatým globem" jako nejlepší film roku, natočený nejlepším režisérem na základě nejlepšího scénáře, popisuje subjektivním způsobem, jak tento podnikatel zachránil život více než tisícovce Židů za druhé světové války. Tím se stal tento podnikatel, narozený ve Svitavách, agent nacistických tajných služeb, milovník žen a bankrotář světoznámou osobností, která poslední místo svého odpočinku má v Jeruzalémě.

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   

Tibet RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2008 ČT jediná věnuje diskusi o radaru vyvážený prostor Ladislav  Šticha
24. 4. 2008 Je ČT vyvážená?   
22. 4. 2008 Senát: Utržení psi na lovu Štěpán  Kotrba
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje   
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:   
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 ■ ■ ■ Egon  Bondy
25. 4. 2008 Dopis o znechucení Karel  Hoff
24. 4. 2008 ■ ■ ■ Častolar Dlouhoveský z Dlouhé Vsi
21. 4. 2008 ■ ■ ■ Egon  Bondy
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
17. 4. 2008 Znám dobře... Vladimir  Vysockij
16. 4. 2008 Třeba i žijem... Vladimir  Vysockij
15. 4. 2008 Fuga smrti Paul  Celan
14. 4. 2008 ■ ■ ■ Ivan  Diviš
10. 4. 2008 ■ ■ ■ Eugen  Gombringer

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Polsko chce, aby byly Spojené státy třetím sloupem jeho bezpečnostní strategie   
21. 4. 2008 Proč jsem pro radar Boris  Cvek
21. 4. 2008 Konečně důkaz: Radar pro Brdy bude teprve vyvíjen!   
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"   
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně   
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 ČT zrušila pořad o americkém radaru   
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková