28. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2008

Spravedlivý mezi národy

Oskar Schindler (28.4.1908 -- 9.10.1974 )

Dnes uplynulo sto let od narození Oskara Schindlera, který se po své smrti stal legendou díky filmu Stevena Spielberga "Schindlerův seznam" z roku 1992. Vyznamenaný "Zlatým globem" jako nejlepší film roku, natočený nejlepším režisérem na základě nejlepšího scénáře, popisuje subjektivním způsobem, jak tento podnikatel zachránil život více než tisícovce Židů za druhé světové války. Tím se stal tento podnikatel, narozený ve Svitavách, agent nacistických tajných služeb, milovník žen a bankrotář světoznámou osobností, která poslední místo svého odpočinku má v Jeruzalémě.

Schindlerovi rodiče Jan a Františka byli drobní katoličtí podnikatelé. V Jihlavské ulici (dnes Poličské), kde žila jeho rodina, pobýval i svitavský rabín, s jehož dětmi si hrál a přátelil.. V 16 letech byl vyloučen z gymnázia pro padělání vysvědčení. Vstoupil do otcova podniku a jako dvacetiletý se oženil s Emilií Pelzlovou, která mu přinesla stotisícové věno. Za ně si koupil luxusní auto a zbytek utratil. Jako v červené knihovně byl po aféře s jednou blondýnkou naverbován k německé tajné službě. Stal se členem nacistické Sudetoněmecké strany Konráda Henleina. V roce 1936 se jeho rodina přestěhovala do tehdejší Moravské Ostravy, kde začal pracovat jako agent nacistického Abwehru admirála Wilhelma Canarise, popraveného v roce 1944 Hitlerem. Jako špion byl v roce 1939 zatčen česko-slovenskou policií a odsouzen k smrti. Život mu zachránil vstup německých jednotek 15.března 1939, kdy likvidace Česko -- Slovenska byla nacisty završena.

Schindler již před válkou vstoupil do NSDAP a spolu s činností agenta to využil zejména pro své obchody. Když se mu podařilo po okupaci Polska v říjnu 1939 získat v Krakově zbankrotovanou továrnu na smaltované nádobí "Rekord", vyhnul se tím službě ve Wehrmachtu. V továrně přejmenované na "DEF -- Deutsche Emailenwaren Fabrik" vyráběl nádobí pro německé ozbrojené síly. Válečná výroba se mu úspěšně rozvíjela, podnik se razantně rozšiřoval a potřeboval stále více židovských nucených dělníků. Čím déle trvala válka, začal se zbohatlík a oportunista Schindler měnit v ochránce "svých Židů". Jak se nyní ukazuje, rozhodující úlohu v tom hrála jeho žena Emilie.

Když Rudá armáda zahájila svůj postup do Polska a židovský tábor u Krakova měl být zlikvidován, získala povolení o přeložení podniku včetně osazenstva do Brněnce nedaleko Svitav. Tak vznikl proslulý "Schindlerův seznam", který obsahoval povolení pro všech více než 1100 židovských dělníků, kteří mohli být převezeni do této obce. Tím je zachránil před deportací do vyhlazovacího tábora. Schindlerova sekretářka Mimi Reinhardtová, která tento seznam sepisovala, prohlásila izraelskému listu "Haaretz", že byl "mužem, který stále riskoval svůj život pro tento čin. Byl člověkem, který musel mít zlaté srdce". Když se Rudá armáda přibližovala, podařilo se mu "své Židy" zachránit podvodem, podplácením a falešnými informacemi. Po válce mu z vděčnosti předali prsten ze zubařského zlata s gravírovaným talmudským výrokem "Kdo zachránil jediný život, zachránil celý svět".

Emilie a Oskar Schindlerovi uprchli před Rudou armádou z osvobozeného Československa a vydávali se za jedny z milionů vyhnanců. Nejprve se ubytovali v Řeznu, ale již v roce 1949 se vystěhovali do Argentiny spolu s jeho milenkou. Zde se pokusili podnikat na farmě na chov nutrií pro výrobu kožešin. Projekt však ztroskotal a po osmi letech se vrátili zpět do Německa. Zde se opět pokusili neúspěšně podnikat, a to v oboru stavebnictví. Svou ženu zanechal v dluzích a ekonomické potíže stále více poznamenávaly jeho život.

V roce 1963 založil jeden z jeho zachráněných Židů fond na jeho podporu a v roce 1967 byl památníkem holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě poctěn titulem "Spravedlivý mezi národy" a na jeho počest zasazen strom v "Aleji spravedlivých". Dostal i celou řadu dalších mezinárodních ocenění, stal se držitelem stříbrného záslužného kříže, řádu papeže Pavla VI. a jiných. Sedm let poté zemřel v německém Hildensheimu. Na své přání byl pohřben na františkánském hřbitově v Jeruzalémě. Na jeho náhrobku je německy vytesán nápis "Nezapomenutelnému zachránci 1200 pronásledovaných Židů" a pod tím hebrejsky "Chasid Umot Ha'olam" -- spravedlivý mezi národy.

Byl Oskar Schindler skutečně hrdinou? Na to se jeho manželka Emilie (2007 -- 2001) až do jeho smrti dívala s roztrpčením. "Všechny jeho eskapády jsem zaplatila -- mimomanželské vztahy, nemanželské děti, alkohol i dluhy." Prohlásila, že zachránila více Židů než její muž, ale ve Spielbergově filmu hrála podřadnou roli. Americký historik a životopisec David M.Crowe však míní, že "přes všechny své lidské chyby se po právu stal slavným". Již záchrana životů tolika Židů je jedinečným činem.

Židovské muzeum ve Frankfurtu nad Mohanem od minulého čtvrtka otevřelo výstavu k 100. výročí narození Oskara Schindlera. a dnes bude v Augsburku na jeho počest zasazen památečný strom. V tamní synagoze bude pak uspořádáno čtení z knihy Meitka Tempera "Cesta záchrany. Schindlerův seznam" za účasti prominentů společnosti Křesťansko-židovské spolupráce Augsburku. Mluvčí jeruzalémského památníku Yad Vaschem Estée Aaariová prohlásila, že nepořádá žádné zvláštní oslavy, protože jeho návštěvníci se denně seznamují s Schindlerovým stromem, který patří k dějinám. Rovněž historický "Schindlerův seznam" je zde vystaven. V jeho rodišti ve Svitavách je v tamním muzeu věnována jeho osobnosti výstava "Hledání hvězdy Davidovy". Její vernisáž se bude konat zítra v 15.00 hodin. Naproti jeho rodnému domu je vztyčen pamětní kámen u příležitosti předpremiéry Spielbergova filmu s česko-německým nápisem "Nezapomenutelnému zachránci života 1200 pronásledovaných".

                 
Obsah vydání       28. 4. 2008
28. 4. 2008 Nová ekonomika hladovění
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 ■ ■ ■ Egon  Bondy
28. 4. 2008 Senát si není jist Lisabonskou smlouvou a jejím souladem s Ústavou ČR Jan  Zeman
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?
28. 4. 2008 Žádost o posouzení souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR
28. 4. 2008 Přistěhovalectví dvakrát odůvodněné lepším životem, neboli Zbytečný strach před vymíráním národa Uwe  Ladwig
28. 4. 2008 Knížákova idea Národní knihovny stojí za uvážení Štěpán  Kotrba
27. 4. 2008 Tři režiséři hovořili v Londýně o cenzuře Jan  Čulík
28. 4. 2008 Nad zapatistickým Chiapasem se stahují mraky!
28. 4. 2008 Červený biskup Radovan  Geist
26. 4. 2008 To je síla ODS! Mirek  Topolánek
28. 4. 2008 Maoistický Nepál Matúš  Holý
27. 4. 2008 Mladé komunisty odsoudili k rozpuštění kvůli jedné větě z Programu
28. 4. 2008 MMM2008: Global Marihuana March
25. 4. 2008 Vymyslet nenásilnou cestu jak upozornit čtenáře, že by mohli na BL finančně přispívat...
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
26. 4. 2008 Znovu o reformě zdravotnictví Petr  Wagner
28. 4. 2008 Jen aby nás "pokora před evolucí" nepřišla draho Pavel  Janíčko
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
25. 4. 2008 Fízlování mobilů i internetu prošlo hlasy Zelených Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Pane premiére, které země jste to vlastně premiér? Jan  Neoral
25. 4. 2008 Zbigniew Brzeziński: Kosovo je problém výlučně Evropské unie
25. 4. 2008 Space War Express: Irák je říší fantazie
28. 4. 2008 Spravedlivý mezi národy Richard  Seemann
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008