18. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2008

Kmenový pud vítězí nad civilní institucionalitou

Komentářů, které se na politické, ale nejčastěji spíše na pavlačové úrovni snaží popisovat volbu prezidenta, mohla česká veřejnost číst a slyšet už dost. Ještě jich pár přijde poté, co byla Václavu Klausovi definitivně schválena druhá pětiletka v roli vysokého ústavního činitele. Záběr těchto komentářů je vcelku plytký, nejčastěji se jedná o banality, které vycházejí vstříc "obyčejnému" čtenáři a divákovi, posouzenému okem všeznalého žurnalisty s vysokým sebevědomím a nízkými schopnostmi špatného učitele občanské výchovy za nepřemýšlivého.

Sloupek
Miluše Anežka Šajnohová

spí zánik vzniku
umořování nuly
spí vznik zániku

vidím svou duhu
bdí trojúhelník v kruhu
ledy se hnuly

z knihy Svlékání kamene, Poznání 2004. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Komorádová.

18. 2. 2008

Nedávné bouřlivé debaty kolem drahoty mi připomněly téma, které se mi již několik roků dere před oči. Rozeznávám některé podobné rysy v situaci a projevech sociálně slabých lidí bez ohledu na původ. Za vynikající proto pokládám zveřejněné pásmo rozborů romské problematiky Jana Potměšila. Navrátilo mne totiž k několikerému pohledu na obsah pojmu „kultura chudoby“.

S pojmem samotným jsem se setkala poprvé v rubrice „Téma“ časopisu Respekt 4/2005 a doslova mne šokovalo, jak popisované příznaky odpovídaly mé tehdejší zkušenosti. Ne kdesi na východu Slovenska, ne u Romů, ale u rodin českých nebo smíšených a uprostřed Čech.

18. 2. 2008

Těsně po prezidentské volbě mi dlouholetý kamarád z Brna napsal: "Mrzí mě, že naše životy jednou ponesou nálepku Klausova éra."

Moc se mi ten rychlý závěr nezdá. Z pupku mu ještě čouhá neskonalé zklamání z poslechu rozhovoru o tom, který ctihodný zástupce lidu si jiným ctihodným zástupcem lidu vytře brýle, nebo co vlastně (poslední dobou se mi při poslechu parlamentního zpravodajství rapidně zhoršuje sluch). Pokud vyjdu z vlastní zkušenosti, mě dnes -- až na výjimky -- nikdo neříká, že jsem vyrostl "v Husákově éře", poněvadž ta doba je jednoduše dávno pryč.

18. 2. 2008

V prezidentských volbách, které se konaly v pátek 15.2. nad Janem Švejnarem vyhrál, jak se dalo čekat, Václav Klaus, byť to bylo těsnou většinou. A to i když se jednu chvíli zdálo, že jeho protikandidát má jisté šance.

Vedle uhranutosti osobou V. K. značnou částí poslanců (hlavně členů ODS, kteří volili jednomyslně) se na tomto výsledku podepsal i zarytý antikomunismus členů strany Zelených, kteří odmítli přistoupit na požadavek komunistů, aby ve vládní koalici, jíž jsou členem, podpořili celostátní referendum o zřízení radarové stanice USA v Brdech, což konec konců není nerozumný návrh.

18. 2. 2008

Tschechien

tisková zpráva Bertelsmannovy nadace

Německý rating vidí českou demokracii a tržní hospodářství na špičce -- vláda by však neměla polevit v provádění dalších reforem

Berlín, 18. února 2008: Česká republika je nejúspěšnějším transformačním státem světa. Mezi 125 analyzovanými zeměmi se její demokracie a tržní hospodářství vyznačuje největším rozvojem. K tomuto závěru dospěla mezinárodní srovnávací studie německé Bertelsmannovy nadace, tzv. transformační index, který byl dnes zveřejněn v Berlíně. Podle jeho závěrů se Česká republika ve srovnání s předcházejícím sledovaným obdobím zlepšila o další dvě místa a předběhla dosavadní šampióny Slovinsko a Estonsko. Poté vedle Tajwanu následují rovněž bezprostřední sousedé České republiky, Maďarsko, Slovensko a Polsko.

18. 2. 2008

Stran volby hlavy státu: tělo nezklamalo! Místo korpusu národa volí prvního občana partaje, v nichž se zpravidla rozpouští svobodně jednající člověk. Prostor pro sebeuplatnění má nenápadný půvab stranické byrokracie a lobbismus. Přísliby o vhodnosti výběru prezidenta lidem jdou do větru. Kolik pevných slov garantovalo před pěti lety příští přímou volbu po vzoru Slovenska, Polska, Rakouska, Srbska, Ruska, Francie či USA. Jenže populistické sliby se slibují, blázni se radují. Hradního pána volí a napříště také zvolí placený zastupitelský sbor. Chumel zákonodárců, kteří by přenesením výtečné pravomoce výběru (a zpravidla nějakého zavázání si) prvního občana na občany řadové, o mnoho přišli. Obvyklou, celkem průhlednou výmluvou bývá představa, že podobná změna pravidel by musela zákonitě měnit vliv vrcholného ústavního činitele. Což samozřejmě není pravda. Přímo volení, a nikterak mocní prezidenti sídlí v Bratislavě nebo Vídni.

18. 2. 2008

Prezidentská volba nepřinesla podle očekávání žádné velké překvapení. Zkušený harcovník, který se vyzná v zákulisních procesech Václav Klaus uhájil mandát hlavy státu i pro dalších pět let. Měli bychom si ale dobře zapamatovat způsob, kterým byl letos hlavou státu na období do roku 2013 zvolen. Staronový prezident měl cestu k vítězství otevřenou již dávno dopředu, potřeboval získat 141 hlasů z celkového počtu 281 zákonodárců (200 poslanců + 81 senátorů). ODS totiž nyní má 122 zákonodárců, takže potřeboval získat již jen 19 dalších hlasů, což ale nebylo úplně jednoduché. Někteří "nezávislí" senátoři a také lidovci se však netajili svými sympatiemi ke Klausovi. Náhončí hlasů pro Klause tak měi svůj úkol ulehčený, l ulehčený, navíc sociálnědemokratičtí zběhové Pohanka a Melčák opět v pravý čas zvedli na povel ruku, tak jak jim bylo "doporučeno", píše čtenář Miroslav Pořízek.

18. 2. 2008

Milan Daniel se na adresu ČSSD ptá, kdo koho zradil při presidentské volbě. Tuto otázku nejen lze rozšířit na veškerou politiku sociální demokracie, ale dají se z ní odvodit i požadavky, které musíme na její politiku klást, chceme-li si aspoň udržet naději, že se v této zemi ještě najdou politici, které zajímají životy a osudy nás, lidí žijících z mezd, platů, důchodů a podpor, lidí nepodezděných rozkradenými majetky a potenciálně nejzranitelnějších v nadcházejících globálních krizích všeho druhu.

18. 2. 2008

K volbě prezidenta už toho bylo napsáno a vyřčeno hodně. Přesto mě včerejší vyjádření nadstranického prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause přimělo k napsání pár řádků.

V Nedělní partii řekl, že za zvolení vděčí široké občanské podpoře.

Michael Marčák: Volba prezidenta skončila, už můžete ty pozorovatele OBSE pustit z hajzlu !
18. 2. 2008

16. 2. 2008

Jiří Paroubek pokládal za potřebné vyjet po předsedovi KSČM Filipovi hned po skončené prezidentské volbě. Šéf ČSSD, zřejmě aby předešel tomu, že tak bude někdo hodnotit jeho samého, oznamuje médiím, která po každém plivanci na komunisty lační, že "Filip je buď neschopný, nebo všeho schopný".

17. 2. 2008

Proběhnuvší prezidentská volba svědčí především o hluboké krizi levice. Žádného z kandidátů nelze považovat za kandidáta levicového, máme-li pod levicovostí na mysli respekt k vůli většiny občanů a reprezentaci jejich zájmů.

Sociální demokracie se kvůli své vlastní impotenci, způsobené jak vnitřními rozpory, tak ideovou bezzásadovostí, nechala Stranou zelených vmanipulovat do prosazování pravicového kandidáta.

Václav Klaus po volbě odchází do zákulisí
17. 2. 2008

Prezidentská volba - druhé kolo, Pražský hrad 15. 2. 2008

Více než sedm set snímků z prvního kola voleb a osm set snímků z druhého kola voleb v archivu Britských listů dokumentuje velmi surově to, jak volba probíhala, i to, jak se tvářili jednotliví účastníci této povedené taškařice. Sociálním demokratům a Zeleným se podařilo zvolit Václava Klause. I když měli vlastního kandidáta, za kterým "neochvějně stáli od začátku až do konce". Zopakoval se tak podraz z předešlých prezidentských voleb, kdy ČSSD nepodpořila svého kandidáta Zemana. Tehdy zradily dvě desítky sociálních demokratů a komunistů. Nyní k prohře Jana Švejnara stačila jedna odoperovaná poslankyně Zelených a jeden sociální demokrat, který až tak dalece nebyl sociální demokrat. Směšné výtky na adresu komunistů od předsedy ČSSD Paroubka jsou jen hysterickou dohrou pro ty, kteří neumějí počítat. Bobošíková odstartovala kampaň do Evropského parlamentu, ale nezasáhla do vlastních voleb. Absence Zubové a hlas Snítilého stačily. To, že KDU-ČSL se zachová jako chytrá horákyně a své hlasy rozdělí, se vědělo předem. Jsou to přece dvě strany. Jedna pravicová a druhou tvoří lidovci... Václav Klaus byl zvolen, protože hlas biskupů a jejich modlitby za miliardové odstupné byly vyslyšeny. . Veřejně před očima všech. Stejně tak veřejně jedni lobbovali a druzí hlasovali. I když mnozí hlasovali jinak, než chtěli původně. Ale to je jejich odpovědnost. Někteří chtěli dokonce nehlasovat, neb Klaus za osmnáct, Švejnar bez dvou za dvacet. Přesto hlasovali. A je jedno jak. Protože Klaus za osmnáct, Švejnar bez dvou za dvacet. Obhájit svůj krok před spolustraníky a voliči je součástí mandátu každého voleného zástupce. S rizikem, že už zvolen nebude. Václav Klaus zvítězil. Zvítězil Bursík a Topolánek. Zvítězila jejich vize koalice. Vedlejším efektem, skoro "kolaterální škodou" tohoto aktu je, že ČSSD má o jednoho ze strany vyloučeného přeběhlíka více. A eroze klubu pokračuje tím více, čím více si předseda Paroubek myslí, že politiku lze dělat silou. Odhalili se Zelení. Neschopnost Bursíka a Paroubka přesvědčit nejen všechny poslance ve svých klubech, ale i několik lidovců o volbě Švejnara a stvořit tak na troskách Klausova křesla novou koalici je vizitkou jejich politických schopností. Už jsem o nich psal - v článcích "Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka" a "Co udělal Paroubek pro vysvětlení Švejnarových kvalit". A tak všichni volili podle hesla, že bližší zmuchlaná košile stávající koalice než vyžehlený kabát té příští. Klausovy způsoby po upynulých osmnáct let sice vytvořily vekslácký kapitalismus a podnikání na dluh, nevyvolaly ale sociální otřesy. Ani otřesy vládní. Mirek Topolánek má otevřenou cestu k vládě do konce svého mandátu, neboť i Zeleným moc zachutnala tak, že se jí nebudou chtít dobrovolně vzdát. I když z jejich programu se nezrealizuje skoro nic a Klaus nevynechá jedinou chvilku, aby jim uprostřed dvacetistupňového mrazu v podhradí nevysvětlil, že to oteplování určitě není opravdu globální....

FOTOGALERIE BL - 2. VOLBA 15. 2.
Osoby, předsálí , kuloáry a detaily ze sálu: Štěpán Kotrba 12345678

FOTOGALERIE ČRo - 2. VOLBA 15. 2.
Španělský sál: Khalil Baalbaki 1-4

FOTOGALERIE BL - 1. VOLBA 8.-9. 2.
Osoby, předsálí a kuloáry: Štěpán Kotrba 123456

Španělský sál: Luboš Wišniewski 12
Imprese ze zákulisí : Irena Ryšánková 1

FOTOGALERIE ČRo - 1. VOLBA 8.-9. 2.
Španělský sál: Khalil Baalbaki 1-10

... a nakonec proměny nálad ministra zahraničí Schwarzenberga během projevu kandidátů
       

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 TÉMA BL

16. 2. 2008

No a co?

Jeden z mála velmi českých hostů utajených setkání Bilderberg Group (Stenungsund, Gothenburg, Švédsko), ředitel New York University v Praze, člen správní rady Sorosova Open Society Fund, člen výkonného výboru Bakalova sdružení Lípa, Zielniecova klubu Osma a havlovské Nadace Forum 2000. Ale i bývalý architekt Čtyřkoalice, bývalý ředitel výzkumu a analýzy americké vlivové vysílačky Radio Svobodná Evropa a ředitel východoevropských studií amerického vlivového centra Freedom House. To všechno a ještě poněkud víc je absolvent mezinárodních vztahů na Kolumbijské univerzitě Jiří Pehe. Jestliže Jiří Pehe píše v deníku Právo, že Klausovo znovuzvolení zhorší vztahy s USA, tak to nejspíše bude pravda. Velvyslanec USA Graber, stojící v předsálí a odškrtávající si počty hlasů, se při zvolení Václava Klause prezidentem netvářil nadšeně, ale značně kysele. Je to dobrá zpráva nebo ne? Podle mého je to jediná dobrá zpráva, která znovuzvolení otce kupónové privatizace provází.

17. 2. 2008

Štěpán Kotrba zajímavě i když na můj vkus poněkud nacionalisticky a paranoidně argumentuje, že znovuzvolením Václava Klause do funkce českého prezidenta byly zřejmě do určité míry zpřetrhány vazby mezi českou a americkou politikou. Pochvaluje si, že se Klausovým zvolením zmírnil "tlak amerických 'vlivových' skupin" na Českou republiku. Důkazem toho má být v deníku Právo vyjádřené zklamání Jiřího Peheho, že nebyl českým prezidentem zvolen Švejnar.

V pátek 15. února odpoledne jsem členům semináře o českém filmu na Glasgow University měl možnost sdělit, že českým prezidentem byl zvolen Klaus. Přítomna byla i - ano, americká! :) historička Mary Heimannová, která léta vyučuje historii na zdejší skotské Strathclyde University. Její reakcí - a ta dáma zná poměry v Česku hodně podrobně a velmi inteligentně je umí analyzovat - bylo: "To je blbý".

15. 2. 2008

Projev při druhé volbě prezidenta

Jana Bobošíková

Dobrý den dámy a pánové, ve Španělském sále nehovořím poprvé. Před třemi lety jsem zde na pozvání Českého svazu bojovníků za svobodu četla Přísahu buchenwaldského vězně. Bylo to začátkem dubna 2005. Stejně jako každý rok se tehdy vzpomínalo na ty, kterým nebylo souzeno žít jako lidé. Na ty, kterým divoké politické, společenské a válečné turbulence dvacátého století nedovolily prožívat běžné radosti i starosti každodenního života. Ta dubnová vzpomínka se vztahuje k Mezinárodnímu dni politických vězňů a dnes patří všem. Bez ohledu na to, zda zemřeli jako hrdinové v boji za svobodu své země nebo jako bezmocné oběti, odvlečené od svých blízkých a umučené v nelidských podmínkách. Svornost ve smrti tak činí tyto vzpomínkové akty důstojnými. Přesto nebylo lehké k ní po roce 1989 dospět. Hladina emocí ve společnosti, rozjitřené spoustou těžkých historických křivd, potřebovala čas, aby nechala promluvit rozum.

17. 2. 2008
Jana Bobošíková
Prohlášení Jany Bobošíkové k volbě prezidenta ČR

Moje kandidatura na prezidentku České republiky vzbudila řadu spekulací. Proto považuji za potřebné sdělit veřejnosti svůj vlastní a nikým nevykládaný postoj. Stejně jako ostatním občanům naší země se mi nelíbí současná strnulost a nevýkonnost politické reprezentace, která zdegenerovala do podoby údržbářské čety. Příčiny jsou jasné a všeobecně známé. Skutečnou politickou soutěž nahradila taktika zájmových skupin, které parazitují na těle naší demokracie. Jejich vyrovnané síly zakonzervovaly politický vývoj na úrovni devadesátých let minulého století.

15. 2. 2008

Projev při druhé volbě prezidenta

Václav Klaus

Vážení páni předsedové, vážené senátorky a poslankyně, vážení senátoři a poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych své dnešní vystoupení zahájil poděkováním těm z vás, kteří jste mi před týdnem dali svůj hlas, a abych poděkoval všem, kteří se minulý pátek a sobotu snažili zachovávat důstojnost prezidentské volby. Ta je hodnotou sama o sobě.

Považuji to sice za prazvláštní výsadu, ale v této chvíli pronáším již svůj pátý kandidátský projev. Ověřil jsem si, že od zrodu našeho novodobého státu tento úkol či příležitost či poctu ještě nikdo neměl.

15. 2. 2008

Projev při druhé volbě prezidenta

Jan Švejnar

Vážený pane prezidente, vážený pane předsedo Senátu, vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené paní senátorky, páni senátoři, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážená paní Bobošíková, vážení hosté. Když jsem vyhlásil svou kandidaturu na úřad prezidenta, mnozí mě přesvědčovali, že nemám šanci. Když jsem namítal, že David v boji s Goliášem také neházel prak do žita, mnozí se jen zdvořile usmívali. Mé přesvědčení do souboje jít pramenilo z pocitu, že jak mé názory, tak i můj postoj k veřejnému životu, můj náhled na situaci naší země i můj přístup k prezidentské funkci odpovídají postojům a názorům mnoha spoluobčanů.

Dnes mám tu čest před Vámi znovu stát, neboť první volba dopadla patem. Děkuji vám, kteří jste se ztotožnili s mou vizí, děkuji občanům, kteří podporují moji kandidaturu.

16. 2. 2008

Prezidenta ČR Václava Klause včera znovu zvolili legislativci, nerozhodným hlasováním, které bylo údajně poškozeno hrozbami, úplatky a korupcí, píše ve své zprávě z Prahy společnost BBC.

V nedávných dnech údajně dostali někteří poslanci a senátoři poštou střelný prach a kulky ve snaze ovlivnit jejich volbu.

Klaus získal 141 hlasů při společném hlasování asi 280 poslanců a senátorů.

Nejkontroverznější otázky týkající se volby byly vztahy k Evropské unii a plány umístit americký raketový systém na českém území.

Prezident Klaus má pověst jako pevný euroskeptik a podporuje americké návrhy umístit radar na základnu nedaleko Prahy.

Reportér BBC z Prahy uvádí, že bylo zapotřebí dvojí volby, šesti kol hlasování a týden intenzivního přesvědčování, během něhož se údajně celá řada legislativců stala terčem hrozeb a vydírání.

Mafiánský nátlakový styl z minulého týdne vyvolává u pozorovatelů otázky, nakolik česká politická kultura upadla, konstatuje korespondent BBC.

Zdroj ZDE

18. 2. 2008

Poslední herecký výkon poslankyně Zubové (neúčast na prezidentských volbách) ze strany Zelených, kterou jsem volil, mne donutil k mentálnímu výkonu.

Vstal jsem od televize a podíval se na záznamy jejího hlasování. Při tom jsem narazil na stránky http://www.kohovolit.eu/cz/poslanci.php

Nalezl jsem tam nejen to, že jsem tu paní skutečně hlasem pro zelené pomohl dostat dop parlamentu + hlasování všech poslanců a senátorů o nejdůležitějších zákonech, ale i webovou kalkulačku.

Konečně někdo zprovoznil, to co má každá méně ušmudlaná hypoteční banka. Tady se nepočítají úroky, ale naše vlastní osobní shoda v hlasování poslanců.

K mému překvapení mi tam s názorovou shodou 39 % vylezl lidovec. Zamyslel jsem se nad sebou.

Pak nad tím čísílkem. Co to je? Co to znamená? Pak jsem se uklidnil, protože to znamená, že jsem z 61 % člověkem. Tedy z necelých dvou třetin. A to je opravdu, ale opravdu docela hezké číslo.

16. 2. 2008

Ministr Nečas má tak špatnou krátkodobou paměť, že ho z výkonu veřejné funkce diskvalifikuje.

Posuďte sami.

18. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Německá vláda prý zaplatila asi € 5 miliónů za podrobné informace o německých milionářích, jimž pomáhala lichtenštejnská banka LGT krátit jejich daně. Spiegel online píše, že jde o 125 vyšetřovacích řízení, o více než 1000 podezřelých osob a o daně až ve výši € 4 miliardy.

V Německu se muselo stát něco zajímavého, že začal předseda Spolkového svazu německého průmyslu (Bundesverbandes der Deutschen Industrie (BDI)), Jürgen R. Thumann požadovat, aby kolegové protizákonně jednající manažery podniků odmítli, a že předseda odborů Ver.di Frank Bsirske nyní chce, aby platili bohatí manažeři z příjmů nad 2 miliony euro daň ve výši 80 procent.

Michael Marčák: Ať si ten Henleinův pomník v Liberci klidně postavěj. Poté, co jsme vyslovili souhlas s nezávislostí Kosova, je to v podstatě jedno...
18. 2. 2008

18. 2. 2008

a také o Kosovu

V čele české zahraniční politiky stojí muž tohoto jména -- Karel Schwarzenberg. Nelíbí se mu zásady mezinárodního práva, Charta OSN a její ustanovení, ale horuje pro používání ochuzeného uranu, který účinněji zabíjí lidi a zamořuje dlouhodobě atomovým zářením životní prostředí a vše živé v jeho dosahu. Trochu ojediněle v těchto dnech požadoval dokonce rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii k hranicím Ruska. O americké základně na českém území ani nemluvě. Svérázně si přizpůsobuje i výklad mezinárodního práva ve věci Srbska, a to kupodivu v zájmu kosovských teroristů (dobové označení USA). Pro mnohé, kteří sledují politické zařazení různých stran v Evropě, je nepochopitelné, že toto vše se děje právě pod vlajkou Zelených.

17. 2. 2008

Kdyby nám, Čechům, chtěl dnes někdo odejmout část našeho historického území -- například severozápadní hraniční pás od Karlovarska přes Ústecko až po Náchod a od Lanškrouna po Ostravu, zvaný Sudety -- to bychom řvali! Možná bychom to území i bránili proti nacionalistickým bojůvkám, možná bychom se domáhali ochrany ze strany "mezinárodního společenství".

18. 2. 2008
„Právo na sebeurčení není všemocné zaklínadlo“
Johann Wolgang Brügel

V souvislosti s nanejvýš kontroverzním tématem samostatnosti Kosova jsem si vzpomněl na velmi výstižnou kapitolu z knihy známého německého historika Johanna Wolganga Brügela (rodáka z moravských Hustopečí), která je součástí jeho obsáhlé knihy Češi a Němci 1918-1938. Byť od prvního vydání uplynulo již čtyřicet let, tak stále neztrácí na aktuálnosti, což dosvědčuje i její nedávné české vydání (Academia 2006). Myslím, že neuškodí, když si některé krátké pasáže z výše zmíněné kapitoly připomeneme. Níže citované myšlenky jsou totiž v ostrém kontrastu se současným řešením tohoto mocensky zpolitizovaného problému.

18. 2. 2008

Na webu jsem našel odborné stanovisko historika Jana Rychlíka ke Kosovu,ZDE se kterým plně souhlasím. Zajímavé je, že jeho varování před odtržením Kosova je již téměř 9 let staré (4. května 1999). V této souvislosti chci podpořit jasný postoj Lubomíra Zaorálka (ČSSD), ale také (i když bohužel diplomaticky velmi opatrný) postoj prezidenta Václava Klause.

18. 2. 2008

"Postoj musí být zcela opačný. Imperativem mezinárodního práva se musí stát právo národa na sebeurčení až do úplné nezávislosti," píše pán Alexander Železný v Britských listoch dňa 15.2.2008 v článku "Proč by měli Srbové vůbec něco dělat se samostatností Kosova?" pravdepodobne v reakcii na článok pána Iva Šebestíka z toho istého dňa. Ako príklad ďalších kandidátov na sebaurčenie ktoré im na rozdiel od Kosova mocnosti odopierajú uvádza Baskicko, Čečensko a ďalšie. A hoci si pán Železný správne všimol, že v Kosove nežijú Kosovania ale Albánci, nevšimol si už na mape hneď vedľa Kosova štát ktorý sa nazýva Albánska republika. Kosovský Albánci nie sú samostatný národ, sú súčasťou albánskeho etnika, ktoré nežije len v Kosove ale aj iných častiach Balkánu a ktoré si svoj nárok na sebaurčenie dávno uplatnilo vo svojom štáte. Ich štátnosť nespochybňuje Srbsko ani nijaká mocnosť, zdůrazňuje Michal Švantner.

18. 2. 2008

Vcelku souhlasím s panem Cvekem a jeho hodnocením české školské fyziky. Přesto si nejsem jistý, zda je to možné chápat jako zastání se pana Tichánka. Se školskou výukou fyziky a ostatních přírodních věd v Česku může být spokojen jen málokdo z těch, kteří se pohybují v prostředí živého výzkumu. Na druhou stranu se obávám, že podobný závěr je možné udělat o prakticky každém všeobecném školském systému ve světě. Pro příklad doporučuji kapitolu Posuzování knih podle obálek ve Feynmanově knize To snad nemyslíte vážně. Pokud je někde na světě skutečně kvalitní a efektivní systém výuky školské fyziky, rád se s ním blíže seznámím.

18. 2. 2008

Materialismus (přívlastek "exaktních" je nadbytečný) přírodních věd a fyziky zvláště, je jen metodologický přístup k přírodním jevům, které si troufá věda popsat. Může tedy popisovat jevy, které lze opakovaně měřit. Klasická (řekl bych "biflovací") školská fyzika je dokonce vyjmenovává (a zkouší -- brrr!). Látka, těleso, pohyb, síly, světlo, teplo atd. Fyzika se zabývá jen věcmi fyzického světa, věcmi reálně (materiálně) existujícími. Nezabývá se jevy, které nejsou za standardních podmínek opakovatelné a u nichž nelze (zase tím opakováním) prokázat reálnou interakci s materiálním světem. Velmi často se setkáte s tvrzením, že nějaký jev toho typu (např. kruhy v obilí) vysílá neznámý, ale dokumentovaný druh energie. A tedy, že ta energie je "vědecky" prokázaná. Zde je skryt první omyl (nebo snad úmysl?), věda může odhalit nanejvýš taková tajemství, která jsou předmětem jejich zkoumání. Nemůže jít dál (rozumí se mimo vědu) a také dál nejde.

18. 2. 2008
Považuji článek pana Kotrby "Errata, zneuznaní géniové a vynálezci dutoprostoru" za zbytečně osobní útok na autora Bohumila Tichánka, který vyslovil neortodoxní, ale ne neskromný názor na stav vědy v ČR. Viděl jsem v BL výroky mnohem více podezřelé z egomanie, něco jako, že fotony jsou žvást, i když odkázaný do kvantové mechaniky, Ediční politika Britských listů je nevyvážená, míní Petr Frish.

K poznámce Borise Cveka dodává:

18. 2. 2008

Reakce na diskusi k článku Bohumíra Tichánka: na příspěvky Štěpána Kotrby, Jiřího Šolera, Petra Frishe a Jiřího Štěpána.

Kolik vědců exaktních oborů se zamyslí: Pozor, celý život to posuzuji takhle, můžu nebo nemůžu se mýlit?

18. 2. 2008

Rakouská organizace "Atomkraftfrei Zukunft - Bezjaderná budoucnost" uspořádala minulý týden "Týden protestů proti slovenské jaderné elektrárně Mochovce". Konal se před pobočkami finančního ústavu "Erste Bank" ve Vídni a v Linci, kde desítka aktivistů byla vyzbrojena transparenty s nápisem "Atomová banka? Ne, děkujeme". Kolemjdoucí vyzývala prostřednictvím letáků , aby na ni vyvinuli tlak a přiměli ji ke zrušení půjčky ve výši 800 milionů eur na výstavbu dvou nových reaktorů Slovenské elektrárne a.s. Kromě toho již předtím 29. ledna vyvolali aktivisté v hornorakouském sněmu iniciativní návrh pro zemskou vládu, týkající se výstavby bloků 3. a 4. jaderné elektrárny Mochovce. Sněm ji žádá, aby se Vídeň oficiálně obrátila na slovenskou a italskou vládu, na Radu Evropské unie, Evropskou komisi a poslance Evropského parlamentu s upozorněním na nebezpečnost jejich výstavby.

18. 2. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Rada ulamá oznámila vytvořené nové organizace -- Ligy iráckých novinářů, kteří nesouhlasí s americkou okupací a politickými institucemi, které byly zemi vnuceny. Liga má poskytovat podporu a pomoc novinářům, kteří ji budou potřebovat, neboť po okupaci a zrušení ministerstva informací zůstaly bez práce tisíce novinářů, kteří se nedali do služeb nového režimu. Má působit v rámci Vlastenecké, národní a islámské fronty Iráku, což je politické křídlo Iráckého odboje. Mluvčí ligy již navázal kontakty v káhirskou Federací arabských novinářů a dalšími mezinárodními organizacemi. Podle jeho slov bude liga pracovat společně s dalšími podobnými svazy -- umělců, spisovatelů, diplomatů aj.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
18. 2. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

S výjimkou otužilého houfu neokonzervativních optimistů a oficiálních apologetů Bushova režimu se dnes skoro všichni shodují v tom, že Spojené státy zabředly v Iráku do ošklivého a sebezraňujícího maléru. Vedou vleklou válku s partyzány, kterou nemohou vyhrát. Přitom velmi mnoho kritiků invaze USA do Iráku jak ve Spojených státech tak v Evropě opakovaně říká, že Spojené státy nemohou "jen tak odejít". Co znamená neodejít není moc jasné, ale podle všeho to znamená udržovat v Iráku po značně dlouhou dobu vojska a základny USA, zatímco se Spojené státy budou marně snažit, aby irácká vláda, které dělají poručníka, dosáhla přiměřený stupeň kontroly nad územím Iráku a aspoň trochu obnovila podmínky pro mírový život občanů.

Zkoumejme, proč se říká, že Spojené státy nemohou "jen tak odejít".

15. 2. 2008

Dokonáno jest.

Včerejším zvolením Václava Klause dostala diskuse o článku Tajná volba ANO, Švejnar NE alespoň na čas akademický charakter. Přesto chci poděkovat oběma autorům, kteří na můj článek navázali – Petru Novotnému a Janu Rovenskému – za to, že velmi správně postřehli podstatu výchozí část mého vstupu: boj o Hrad začal sporem o pojetí mandátu poslance a senátora. Kdybych se měl pokusit shrnout, v čem si s pány Novotným a Rovenským rozcházím, asi bych mluvil o dvou hlavních věcech. Tou první je odlišení mezi ideálem a reálným životem; tou druhou je právně-politologický výklad aktuální podoby mandátu.

15. 2. 2008

Nejsem ani členem komunistické strany

Dovolte mi, abych vám objasnil současný postup Komunistické strany Čech a Moravy při druhé volbě prezidenta republiky a snad i širší program naší strany, ze které tento postup logicky vyplývá.

Naše strana je stranou marxistickou, vychází z dodnes nepřekonané analýzy raného kapitalismu, kterou podal Karel Marx již v XIX. století, a je nástupnickou stranou někdejší Komunistické strany Československa. Vy všichni však jistě velmi dobře víte, že nástupnictví neznamená otrocké pokračování, a to dokonce ani v monarchii, natožpak v parlamentní demokracii. Hlásíme-li se ke slovu "komunistická", neznamená to nic více a nic méně, než že se nevzdáváme myšlenky na sociálně spravedlivou společnost, která ideály Velké francouzské revoluce, onu známou triádu "volnost, rovnost, bratrství" bezezbytku naplní i v oblasti hmotných statků.

17. 2. 2008

Britský vládní poradce:

Kdyby kuřáci museli každoročně vyplnit formulář, dodat fotografii a zaplatit 10 liber (cca 350 Kč) za vládní povolení kupovat si cigarety, daleko více by se jich vzdalo kouření, konstatoval v britském rozhlase profesor Julian Le Grand, předseda organizace Health England.

"Asi 70 procent kuřáku si přeje přestat kouřit. Takže kdyby se jim trochu ztížilo pokaždé znovu začít kouřit, anebo vůbec začít, mělo by to velký dopad."

Nápad je jedním z návrhů, které organizace Health England posílá na britské ministerstvo zdravotnictví ve snaze zabránit chorobám obyvatelsta. Organizace Forest, která zastává práva kuřáků, konstatovala, že návrh je "šokující".

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 2. 2008

Důvody, proč jsem hlasovala proti vypovězení smlouvy o práci žen v podzemí z roku 1935

Někteří mí kamarádi říkají, že by bylo úplně nejlepší, aby se ženy vrátily zpět do kuchyní a staraly se o blaho svých manželů a dětí, protože k tomu jsou přírodou předurčeny. Nic proti tomu, když některou ženu bude bavit dnes a denně aportovat mužovi domácí obuv či noviny, když za ni onen dotyčný zaplatí sociální a zdravotní pojištění a onu dotyčnou domácí hospodyňku dotyčný nevymění v letech druhé mízy za mladší atraktivní model, pak možná lze hovořit o svobodné volbě(?)

Rovnost příležitostí žen a mužů není v tom, že ženy a muži jsou stejní, ale v tom, že mají i různé fyzické předpoklady, proto ani zde není splněna podmínka, která je uváděna v důvodové zprávě k vypovězení Úmluvy Mezinárodní organizace práce 45 z 21. června 1935 o zaměstnávání žen podzemními pracemi v podzemí a dolech všech druhů a článku 8 odst. 4 Evropské sociální charty z 18. října 1961., vzešlé z útrob pravicové vlády. V tomto případě nejde o rovnost pohlaví, ale o fyziologické předpoklady, které jsou i mužů i žen různé. A kterou je třeba respektovat. Stejně, jako pánské a dámské záchodky v zázemí Topolánkova kabinetu.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   
9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Prohlášení ČRo k vyjádřením redaktora Miroslava Konvaliny   
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík
6. 2. 2008 Čurdová: Na výchovu dětí většina médií rezignovala Irena  Ryšánková
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek