3. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2007

Už nemohu a nechci poslouchat "svého" šéfa, který na otázku k smrti vyděšeného romského dítěte před operací zeleného zákalu ".. a co mně budou dělat?" odpoví ".. no vezmou velkej ostrej nůž a říznou tě s ním do oka".

Už více než jeden rok pracuji v (...) nemocnici v Brně jako sanitář a po přečtení článků "Pacienti jen obtěžují" a "Výchovou k neúctě v českém zdravotnictví" chci reagovat, píše čtenář, jehož jméno raději nezveřejníme:

Sloupek
Emil Bok

V klášterní zahradě
trčí z hlíny
lesklé rýče františkánů.
Z kapucí
jim voní zbožné dívenky:
Violky, Hortenzie.

ze sbírky Zahrady, Tábor, 2002 vybrala Kateřina Komorádová

Jihočeský básník a výtvarník Emil Bok (1925) publikoval v Alternativě, Tvaru, Psím víně a Literárních novinách. Knižně mu vyšly sbírky básní Zima s rybími prsty, Prérie. Žije v Táboře.

Hirošima
5. 8. 2007

POZVÁNKA

tisková zpráva

Dnes večer se uskuteční akce Praha-Brdy- Hirošima , při níž krom českých měst vyjádří solidaritu s Brdy i lidé ve Varšavě, Turíně, a dokonce i v africké Guineji.

Přijďte poslat na hladinu Vltavy zapálenou svíčku k uctění památky obětem jaderných útoků a současně tak vyjádřit nesouhlas s rozpoutáváním nového kola zbrojení jakým je i radarová základna USA na českém území v neděli 5.8. 2007. █ PRAHA ve 20:30 -- Vltava, náplavka u Mánesova mostu, Malá strana (mezi Karlovým a Mánesovým mostem v blízkosti ulice Cihelná). █ BRNO ve 20:30 - Most u Zoo, zastávka Zoo tramvaje 1, 3, 11 █ ČESKÉ BUDĚJOVICE - ve 20:30, slepé rameno řeky Malše u Železné panny. █ ČESKÝ KRUMLOV 21:30 -- Ostrov pod Zámkem █ ČESKÝ TĚŠÍN ve 20:30, sraz u pomníku na Kontešinci █ PARDUBICE ve 20:00, pod mostem Pavla Vonky u Zimního stadionu. █ MOST 22:00 u jezírka u děkanského kostela

5. 8. 2007

Posílám tento pozdrav na počest pořádání akce Praha-Brdy-Hirošima-Spolu proti jadernému zbrojení.

Právě proto, že jsme se stali prvním světovým cílem atomového bombardování, Hirošima opakovaně vyzývá k zákazu jaderných zbraní a trvalému světovému míru. Nicméně nad světem stále vládne nenávist, násilí a pomsta. Hrozivé jaderné zbraně zůstávají nahromaděny uprostřed zvyšujícího se nebezpečí, které mohou způsobit.

5. 8. 2007

Úvahy vládních propagandistů o použití deseti "polských" antiraket pouze proti osamocené raketě vypuštěné jedním z "darebáckých" států či omylem či technickou závadou "zdivočelé" raketě berou za své. Namísto deseti interceptorů EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) v deseti raketách, jak to agentura BMD neustále předvádí veřejnosti, v nejbližší době může být na každém nosiči CV (Carrier Vehicle) pětkrát až dvanáctkrát víc hlavic.

Harry Potter a Relikvie smrti
5. 8. 2007

Jakmile se jednou vytvořilo fanouškovské společenství okolo fenoménu Harryho Pottera, vznikly i iniciativy na operativní online překlady této ságy do ostatních jazyků, nejen do češtiny. A tak se nedočkaví čtenáři dočkali nekomerčních amatérských překladů dříve než profesionálního oficiálního vydání. Důvodem v Česku bylo i příliš zdlouhavé překládání české knihy z dílny nakladatelství Albatros. I nyní. HP 7 v češtině je zde - pod názvem Harry Potter a Relikvie smrti.

4. 8. 2007

PROBLÉM KLVAŇA:

Neuvěřitelnou naivitu a neobratnost prokázala Topolánkova vláda, když najala jako vládního propagandistu Klvaňu, agenta mezinárodní tabákové společnosti British-American Tobacco, s níž má tento člověk stále "udržovací smlouvu"! ZDE

Tabákové společnosti obchodují se smrtí a mezinárodně je považováno za naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv člověk fungující ve veřejné doméně měl s nimi jakkýkoliv kontakt. No, schválně si to ověřte, jestli najdete jedinou současnou západní celebritu, která by spolupracovala s tabákovou společností, anebo prosazovala její zájmy.

Najmout agenta firmy British-American Tobacco jako propagandistu, který má v českém prostředí vysvětlovat, proč je potřebný americký radar, je od Topolánkovy vlády do nebe volající hloupost. Dává-li tak najevo, že najímá člověka, který se nestydí brát peníze za obchod se smrtí, dává tím jasně najevo, jak to bude asi s jeho etikou a důvěryhodností.

Je to tak trochu, jako kdyby česká vláda ve věci radaru jmenovala svým mluvčím obchodníka se zbraněmi...

4. 8. 2007

"Premiér na besedě odpovídal, co se stane, když vypukne válečný konflikt. Otázka pana Votavy se týkala případných zdravotních rizik v době míru," řekl Deníku vedoucí tiskového odboru premiéra Martin Schmarz. Podle něj vláda rozhodně se zdravím lidí hazardovat nechce. "V tomto ohledu platí, co tvrdí premiér od začátku: Pokud by se vyskytla taková rizika, vláda by jednání ukončila," řekl mluvčí premiéra Martin Schmarz.

Deníky Bohemia: Starosta Trokavce: Topolánek by měl odstoupit ZDE

Pozn. red.: Bohužel, tvrzení pana Schmarze neodpovídá skutečnosti. Topolánek odpovídal na tento dotaz jedné paní:

...v atmosféře, protože zkoušeli naprosto něco nového, zkoušeli izolaci na raketoplánu, která se bohužel odtrhla a způsobila smrt pěti lidí. Tak taktéž šli do něčeho, co neměli prozkoušené. A něco podobného jim slíbili, než vstoupili do vesmíru. Také jim říkali: Ne, dbáme o vaši bezpečnost, nic se vám nestane. A pak, ejhle, stalo se něco, s čím nepočítali. Vy ten radar nemáte odzkoušený, protože je naprosto jedinečný. Neexistuje podobný výkonově radar stejný na této planetě. A vy si dovolujete tvrdit, že se nic nemůže stát. Nezlobte se, mně to naprosto připomíná ten raketoplán, protože vy - co pak uděláte? vy zůstanete beztrestný, stejně tak jak tam. Ano, tady se něco lidem může stát. Mimochodem, z Marshallových ostrovů jsem se dověděla, že tam se rodí postižené děti.

Pak následovaly některé další dotazy a asi po dvou minutách na tento dotaz Topolánek odpovídá takto:

Ten příměr s tím raketoplánem je velmi, velmi zavádějící. Já musím říct, že. Já nevím, jestli to víte. V noci nebo včera zahynul v Afghánistánu voják. Ne proto, že by byl zastřelen, ne proto, že zahynul v boji. Byla to nešťastná náhoda. Všude na světě umírají lidé. Někteří lidé při obraně své vlasti, někteří náhodně, někteří hloupě v autě. Ale všude umírají lidé. Příměr s raketoplánem, já mu nerozumím, prostě.

Ta věc by nemohla být jasnější. Vždyť si to, pane Schmarzi, z toho videozáznamu poslechněte sám. Paní vyjadřuje strach ze zdravotních důsledků radaru - a Topolánek říká: Všude umírají lidé.

Tato slova jsme přepsali z videozáznamu. Proč Topolánkův tiskový mluvčí Schmarz také nemluví pravdu?

Premiér Mirek Topolánek 4.5.2007 v obci Borovno : Všude na světě umírají lidé" MP3MP3
Jan Neoral, BL 8. 5. 2007: Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak ZDE
Václav Votava , interpelace, PSP 14. 6. 2007 : Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. ZDE

Britské listy: Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

"Když někdo všechno trivializuje a zjednodušuje, pak dělá snahám o shodu na rozumném řešení v této věci medvědí službu."

Václav Klaus o "práci" vlády a zmocněnce Klvani pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda - iDnes
"Vysvětlete to, zkritizoval Klaus vládu kvůli radaru" ZDE

5. 8. 2007

Plníme přání mnoha čtenářů, kteří nám vyčítali, že uložená videa musí nejdříve stáhnout, a teprve poté přehrát. Premiérova návštěva v obci Borovno ukázala, že předseda vlády České republiky Mirek Topolánek nelhal jen své manželce, ale opakovaně, nestydatě a vědomě lhal občanům Brd a stejně vědomě lhal i poslancům Parlamentu. Britské listy přinesly díky čtenářům o jeho mýtech, polopravdách a lžích záznam. Zvukový i obrazový. A teď je Topolánek i na YouTube. Konečně je slavný on i ministryně obrany Vlasta Parkanová...

Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. ZDE

Video záznam YouTube ZDE
4. 8. 2007

Velmi profesionálně koncipovaný rozhovor s Tomášem Klvaňou s inteligentní strukturou otázek zveřejnil v sobotní MFD Viliam Buchert, ZDE, poznamenává Jan Čulík a dodává:

Škoda ovšem, že Viliam Buchert na Klvaňova tvrzení nereagoval doplňujícím otázkami. Na inteligentnějšího čtenáře působí neuvěřitelné Klvaňovy odpovědi zdrcujícím dojmem a na místě se zdá být po pitomých odpovědích Buchertovo ticho, takže kontroverznost Klvaňových odpovědí výrazně vynikne.

Je ovšem možná i jiná interpretace, že totiž méně přemýšlivý čtenář vezme Klvaňovy nehoráznosti, publikované bez další korekce, jako jejich legitimizaci...:)

4. 8. 2007

"Spolková vláda doporučuje udržet osobní expozici záření vysokofrekvenčního elektromagnetického pole tak nízko, jak jen to je možné, to znamená upřednostňovat běžné spojení kabelem," napsala velká koalice v odpovědi na otázku škodlivosti mikrovlnného záření, z níž citoval server Spiegel Online. Berlín ovšem zároveň dodal, že žádná dosavadní studie nepotvrdila škodlivost záření, která je s Wi-Fi technologií spojena. Opatrný a varovný postoj vůči bezdrátové síti nicméně vyplývá ze studie Spolkového úřadu pro ochranu proti záření. Koncem minulého roku před Wi-Fi varoval také bavorský parlament, který doporučil školám, aby technologii nezaváděly.

Aktuálně: Nepoužívejte Wi-Fi, doporučuje německá vláda ZDE

Spiegel: Bundesregierung warnt vor W-Lan ZDE
Bundestag: Antwort der Bundesregierung : Strahlenbelastung durch drahtlose Internet-Netzwerke (WLAN) PDF
BMU - 2005 - 661 Machbarkeitsstudie zur Untersuchung altersabhängiger Wirkungen hochfrequentierter elektromagnetischer Felder auf der Basis relevanter biophysikalischer und biologischer Parameter PDF
4. 8. 2007
Nejprve ze všeho, je nutné "vysvětlit" jim to. Slovo "přesvědčit " zní trochu bolševicky.

Prezident všech občanů, který nechce být aktivistický, ale mnohdy je až příliš aktivní, si posteskl, jakou diletantskou propagandou se projevuje vláda ve vztahu k občanům Brd. Učinil tak zcela symbolicky, jak to umí jen on, na vlnách americké vládní stanice. V rozhovoru pro korespondenty RFE Jeremyho Branstena a Kathleen Mooreovou Václav Klaus připustil, že opozice proti radaru je skutečná, nikoliv nakašírovaná, a že by měla být respektována. Klaus pojmenoval přesně i několik z důvodů nevraživosti k základně americké armády v Česku, když řekl: "Lidé mají svou vlastní historickou zkušenost s velkými vojenskými základnami v blízkosti. To je přirozené a velmi lidské. Nemůžeme tím být překvapeni. ... Lidé necítí, že by jim hrozilo nějaké reálné nebezpečí, před nímž by je plánovaný radar mohl ochránit. .... Musíme použít racionální přístup a ne říci, že občané jsou hloupí a měli bychom je vyměnit."

4. 8. 2007
Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL

Naše kampaň má vést k tomu, aby lidé dostali informace, analýzy a seriózní argumenty. Ať se pak rozhodnou podle nich, a ne na základě emocionálních výkřiků či antiamerikanismu. ... To, o čem se nejvíc diskutuje, na to budou jasné odpovědi.

"Pan Radar "Tomáš Klvaňa v propagačním sobotním rozhovoru Viliama Bucherta v MfD a na iDnes ZDE

Pokud chce Tomáš Klvaňa zlepšit informovanost lidí o vládou uvažovaném americkém radaru v Brdech, měl by odpovědět v prvé řadě přehledně a věcně Britským listům na ty otázky, které dostal jeho předchůdce, generál Zbořil, a na které nenašel odvahu odpovědět dříve než odešel dělat do vojenské kanceláře prezidenta Václava Klause. Lež mluvčího MO Jana Pejška (Televizní noviny, Nova so 19:34) o tom, že vláda informuje o všech technických parametrech radaru úplně, v reakci na prezidentovu kritiku, je v tomto kontextu už jen směšná. "V první řadě si myslím, že tato opozice (vůči radaru) by se měla respektovat. Je reálná. Nikdo si ji nevymyslel. Průzkumy veřejného mínění, které se uskutečnily, nikdo nezfalšoval," řekl Klaus a pokračoval: "Když někdo všechno trivializuje a zjednodušuje, tak jako Klvaňa, pak dělá snahám o shodu na rozumném řešení v této věci medvědí službu."

Dosud autoritativně nezodpovězené otázky Britských listů ZDE

Michael Marčák: Tady , v Brdech,  sledujou západní kmeny kmeny východní. Jen nevím, jestli z toho pro nás, Kelty, vzejde něco dobrýho...
4. 8. 2007

4. 8. 2007

Informoval nás o tom jeden čtenář, který je zároveň posluchačem Českého rozhlasu. Jan Jůn je zajímavým, užitečným, protože koncentrovaným příkladem dosti všeobecně rozšířeného příkladu propagandisty, jací sedí v mnoha pražských redakcích a předstírají, že jsou to novináři. Práce lidí, které vysílají v ČRo 6, je založena převážnou většinou na takovémto přístupu.

ČRo 6, Jan Jůn: Po návštěvě britského premiéra Browna v Americe se začíná hodně dít na mezinárodní scéně ZDE

Co je na něm špatného? Jan Jůn nerespektuje základní princip slušného novináře - nestrannost.

BL: Potomci studené války v Českém rozhlase ZDE

BL: "Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?"ZDE
4. 8. 2007

Prodej vyvolal kontroverzi ve Francii ohledně toho, jakým způsobem francouzská vláda minulý týden zajistila propuštění bulharských zdravotníků. Byli propuštěni v souvislosti s návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s manželko v Libyi. Den po jejich propuštění podepsal francouzský prezident v Libyi obchodní a zdravotnickou dohodu.

Opoziční socialisté ve Francii chtějí vědět, zda byl propuštění bulharských zdravotníků součástí balíku dohod. Sarkozy popírá, že existuje s dohodami jakákoliv souvislost.

Avšak nynější dohoda o prodeji zbraní z Francie do Libye vyvolává otázky. Ve čtvrtek hovořil o dohodě Said Gaddafi, syn libyjského diktátora. Sdělil listu Le Monde, že Libye s Francií jednala o prodeji zbraní už delší dobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 8. 2007

Téměř 20 milionů lidí muselo opustit své domovy poté, co silné povodně zasáhly severní Indii, Bangladéš a Nepál. Povodně zničily silnice a stovky vesnic odřízly od světa rozvodněné řeky. Za posledních několik dní zemřelo na následky povodní téměř 200 lidí. V Bangladéši se stěhují tisíce rodin do vyšších poloh. Statisíce lidí v postižených oblastech jsou ohroženy hladem a nemocemi.

V regionu prší už 20 dní a některé řeky stouply o 10 metrů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 8. 2007

Jihokorejský genetik Woo Suk Hwang se stal slavným, poté, co tvrdil, že se mu podařilo jako prvnímu na světě získat kmenové buňky z vyklonovaného embrya. R. 2005 však vyšlo najevo, že lhal, byl vyhozen z práce a postaven před soud za podvod a zpronevěru.

Nyní zjistil Harvard Stem Cell Institute v USA, že buňky, které Woo Suk Hwang získal, jsou ještě daleko cennější, než by bývaly buňky, získané procedurou, kterou zfalšoval.

3. 8. 2007

Highway Agency, vládní úřad odpovědný v Británii za silniční komunikace, oznámil, že jeho technici provedou inspekce u všech mostů, jejichž konstrukce je podobná jako u mostu v Minnesotě, který se tento týden rozložil. Avšak konstatoval, že v Británii není žádný most postavený stejnou metodou jako minnesotský most. Úřad je odpovědný za dálnice a silnice první třídy v Anglii, na nichž je celkem asi 17 000 mostů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chris Langham, foto: Kent News
3. 8. 2007

Známý britský herec a autor Chris Langham byl ve čtvrtek u soudu shledán vinným, že vlastnil záběry dětské pornografie. Bude zřejmě odsouzen k nepodmíněnému trestu.

Tento osmapadesátiletý komik byl přitom zproštěn obvinění, že měl sex s nezletilou čtrnáctiletou fanynkou, avšak porota u soudu v městě Maidstone v Kentu ho shledala vinným z patnácti případů stažení dětské pornografie z internetu.

K tomu "Senátoři z ODS se bojí trestat pornografii - proč asi?" ZDE

3. 8. 2007

Usmrcení Jeana Charlese de Menezese se vrací:

Nejvyšší britský činitel policejních sil, věnujících se boji proti terorismu, záměrně uvedl v omyl svého nadřízeného, šéfa londýnské policie. Uvádí to právě zveřejněná oficiální zpráva.

Tento 134 stránkový dokument ostře kritizuje londýnskou Metropolitní policii. Uvádí se v něm, že existuje "vážné znepokojení" ohledně chování náměstka šéfa londýnské policie Andy Haymana a zjištuje, že stížnosti proti němu byly potvrzeny.

3. 8. 2007

Když Američané vyslali dnes přesně před 49 lety ponorku USS Nautilus pod ledem k severnímu pólu, změnilo to "charakteristiku studené války", podle jednoho komentátora. I když nyní víme, že to nevedlo k militarizaci Arktidy, byl to mocný projev americké moci tehdejšímu Sovětskému svazu, míní v listě Independent komentátor Raymond Whitaker.

Měli bychom tedy být téměř o půl století později znepokojeni, když Rusko umístilo na mořském dně na pólu svou vlajku? Děje se to v době, kdy nová ruská asertivita vyvolává obavy ze vzniku nové studené války a na každý čin Moskvy se pohlíží s podezřením.

3. 8. 2007

ANALÝZA

Na souvislostech zdánlivě husarského, na poslední chvíli medializovaného oceánografického výzkumu Arktidy je vidět, jak kreativně se Rusko stará o svou budoucí pozici. Moskva už neřeší operativu, ale rozjíždí koncepční velmocenskou strategii s příslušným technologickým vybavením. K ní patří vykolíkování budoucích ložisek ropy a plynu, kterého mají být v děsivých hloubkách věčného mrazu pod arktickými moři miliony tun. K ní patří atomové ledoborce i podmořský průzkumný modul s lidskou posádkou.

4. 8. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na základnu dánských okupačních vojáků u Basry přiletěl dánský ministr obrany, aby slavnostním projevem ukončil působení dánského kontingentu v Iráku. Jeho řeč přerušila minometná palba povstalců, která ministra donutila zalehnout na zem a krýt se. Média nicméně oznámila, že zůstal nezraněn. 50 posledních vojáků mělo v úterý odcestovat do Kuvajtu a odtamtud se letecky vrátit do Dánska.

V 18:00 zasáhla raketa Kaťuša v Basře objekty britského a amerického konzulátu. Britové tvrdili, že svou budovu nepoužívají a nedošlo tedy k žádným ztrátám, svědkové nicméně viděli na místo mířit britské vojenské ambulance.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
3. 8. 2007

Nemám na tohle nervy ani na dálku

Raději tuto zprávu začněme tak, jako kdyby se to dálo jen v nějakých dávných legendách a v nějaké blíže nespecifikované zemi. Když totiž kdesi kdysi zemřel jednomu dobrodružnému pohlavárovi dosud svobodný a nedospělý syn, rozhodl se jeho otec aspoň posmrtně dát tomuto potomkovi pro "onen život" nádavkem ještě nějakou nevěstu. Našli pro zesnulého syna mrtvou ženu, kterou pak pohřbili společně s tím chlapcem, jakoby k společnému posmrtnému "sňatku".

3. 8. 2007

Jsem tři týdny na předčasném starobním důchodu a mám tedy konečně dostatek alespoň času, abych se mohl starat o po mozkové mrtvici ochrnutou manželku. Ta se mi nedávno vrátila z rehabilitačního ústavu v horším zdravotním stavu, než v jakém jsem ji k tři a půl měsíce trvajícímu pobytu dovezl. Navíc se návrat uskutečnil "zajížďkou" přes opavskou chirurgii, kde jí musel být odoperován dosud zdravý žlučník. Ten nejspíš nezvládal tříměsíční dietu z přepalovaných tuků "ústavně rehabilitační" kuchyně - té, která vaří pro pacienty. Pravidelně jsem "ochutnával" půlku manželčiny ústavní večeře - začala tam totiž tloustnout - a po návratu domů mne často zachránila až první pomoc z barové skříňky. Mohu tedy pravdivě tvrdit, že při manželčině pobytu v rehabilitačním ústavu mi bývalo pravidelně velmi těžko, a to nejen na duši, píše čtenář Jiří Kramář.

3. 8. 2007

Proč "Pacienti jen obtěžují"? Příčinu bezohledných komentářů středního zdravotnického personálu vůči pacientům přisuzuji nízkému sebeovládání zaměstnanců. Sestry nenacházejí důvod, proč by měly se starým pacientem mluvit jako se svéprávnou osobností. Drzost si mohou dovolit, protože nadřízení bývají hodní; nedbají, že sester je dostatek a že práci ve svém oboru ony u nás těžko shánějí.

3. 8. 2007

ZDRAVOTNICTVÍ:

Pan Paul opět reflektuje svoje osobní zážitky z jednoho ze zařízení péče o dlouhodobě nemocné a dva další autoři přispívají svými zkušenostmi a názory ZDE ZDE

Opět bych se pokusil o pohled z druhé -- profesní strany.

Michael Marčák: Nejsme žádný smradlavý skauti, vojíne. My vojáci, chceme-li zvítězit, nepotřebujeme pravdu a lásku. ale radary a rakety. Jasný ?!!!
3. 8. 2007

3. 8. 2007

Jsou místa, která jsou tragická, jsou místa, která mají smůlu anebo tu smůlu nosí. Jistě každý z nás by mohl ze svého bližšího i vzdálenějšího okolí jmenovat možná hned několik takových. Jakoby je obestírala nějaká negativní aura, jakoby naděje lidí s takovými místy spojované, byly vždy už dopředu odsouzeny ke zklamání, k nezdaru.

Historie takových míst bývá pohnutá, málokdy však veselá. Nezřídka se v těchto místech odehrály různé tragédie...

Napadá mne, zda takovým místem není i vrch Břízkovec nedaleko Teslín. Nyní, po vojensku neosobně nazývaný kóta 718,8.

3. 8. 2007

Článek mladého právníka Mgr, Záhumenského "Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů", 31.7.2007 je nemravný, protože je nekorektní. Obsahuje vážná obvinění, ale žádné důkazy. I kdyby našel jediný případ potlačování lidských práv pacienta lékařem, neopravňovalo by ho to k paušálnímu odsudku. V jiném článku jsem poukázal ( "Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou", 16.7.2007) na jeho prázdná slova, když halasně prohlásil, jak čeká na vhodný případ aby mohl dát českou psychiatrii k mezinárodnímu soudu. To bylo před 15 měsíci. Za tu dobu by průměrný sup zemřel hlady. Záhumenského organizace, jak jsem poukázal dříve, jsou však vykrmovány nadacemi i státními orgány, aniž by někdo zkoumal koho a za co to živí.

Pan Záhumenský neříká nic konkrétního a jako právník ví proč.

3. 8. 2007

Rád bych se ještě jednou vyjádřil k nedobrovolným hospitalizacím, příp. omezování práv duševně nemocných pacientů, kteréžto téma znovu otevřel MUDr. Ivan David ve svém článku "Tvrzení, že lékaři potlačují lidská práva pacientů, je třeba nejdřív dokázat", reagujícím na článek Mgr. Davida Záhumenského "Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů". Rád bych vysvětlil příčiny formulace napadané právní úpravy a zároveň přinesl pohled i "z druhé strany" (příp. "třetí strany", pokud už se vyjadřoval ochránce lidských práv a psychiatr), tedy z pohledu subjektů, které jsou "týranými" pacienty poškozováni nebo musí řešit projevy a důsledky jejich neléčených duševních chorob.

3. 8. 2007

Zjistili to američtí a kanadští vědci na základě studie 1300 mužů. Pravidelné pojídání křížaté zeleniny, zejméně květáku a brokolice, vede k podstatnému snížení pravděpodobnosti rakoviny prostaty. U osob, které pojídají květák jednou týdně, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 52 procent, a u mužů, kteří jedí jednou týdně brokolici, se toto riziko snižuje o 45 procent. Vědci o tom píší v aktuálním vydání časopisu Journal of National Cancer Institute.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 8. 2007

"Ten radar má velmi tenký paprsek a je jednoznačné, že nemá žádný negativní vliv na lidský organismus," je ujištěn Klvaňa.

iHNed.cz 2. 8. 2007 : USA nás mohou kdykoli zatáhnout do války, tvrdí ČSSD ZDE

Poznámka ŠOK: Ten radar má přesně takový paprsek, jaký obsluha nastaví. Radarovou anténou lze vzhledem k otočné základně pohybovat v rozsahu 356° horizontálně a 90° vertikálně tak, aby během letu sledovala pohybující se objekt. Úhel snímání je v rozsahu od maximálního možného 50° takzvaného přehledového módu, ve kterém radar pátrá po objektech, přes 13° vyhledávacího módu , kdy elektronické snímání radaru XBR vyhledává v sektoru od 2° nad horizontem pohybující se tělesa, zpřesňuje jejich dráhu a přiřazuje jim z databáze markantů identifikátory, přes 0,18° sledovacího módu, kdy elektronicky zúžených několik paprsků sleduje několik souběžně letících cílů , počítá velmi přesně jejich trajektorii a současně i navádí vlastní antirakety. Mezitím se DRUHÝ radar stará v přehledovém nebo sledovacím módu, zda něco neletí na hlavní radar. Hodnota středního (trvalého) vyzářeného výkonu v ose onooto hlavního úzkého paprsku o průměru 0,18° dosahuje řádově stovek GW, ačkoliv má být střední výkon vysílače XBR radaru 170 kW. ... To jen tak pro pořádek, pane vládní všeználku.

3. 8. 2007

Posledního červencového dne tomu bylo 75 let, co v Německu padlo ve volbách do říšského sněmu historické rozhodnutí, obsažené v jednoduché otázce "Otroctví nebo svoboda? Fašismus nebo demokracie?", kterou položila sociální demokracie. Tehdejší volby v roce 1932 se staly nezbytností, poté co říšský prezident maršál Paul von Hindenburg koncem května donutil středovou vládu kancléře Brüninga k odstoupení.

Hitler a historie nacismu TÉMA BL

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě TÉMA BL
2. 8. 2007

Ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice mne ve svém dnešním vyjádření utvrdil v názoru, že je na svém místě jaksi omylem. Kdyby byl Ivan David původní profesí řidič tramvaje, pošťák nebo prodavač párků, pak by nad jeho argumenty, kterými brání zrušení (jeho slovy "omezení provozu") CKI, bylo snad možné shovívavě mávnout rukou. Ale David je profesí psychiatr, který tvrdí, že omezení provozu centra znamená "fakticky jen zrušení dlouhých nočních pohovorů". Jenomže každý, nebo téměř každý psychiatr, psychoterapeut a sociální pracovník dobře ví, že rozhovor je mnohdy jediným účinným nástrojem v oblasti krizové intervence. David nám z ničeho nic psychoterapeutický rozhovor škrtá, redukuje jej na cosi, co nazývá dosti pejorativně "nočním pohovorem", a nahrazuje jej (snad kvůli platbám od VZP) rychlým příjmem, pilulkou a postelí.

2. 8. 2007

Článek bývalého ministra zdravotnictví v Zemanově vládě a současného ředitele bohnické léčebny Ivana Davida je dokonalou ilustrací klamu a šalby občansko demokratické ideologické floskule o "rozhazovačných socialistech", kteří marnotratně plundrují státní peníze a o "šetrné pravici", která napravuje chyby a zachraňuje bohatství státu . V této zemi existuje kapitalismus, který už od ministra s příznačným jménem Rubáš výkonově zpoplatňuje lékaře a Hippokratovu přísahu nahradil podvojným účetnictvím. Pokud něco pravicový primátor Bém chce, ať si to také zaplatí. Děkovat nemusí od doby, kdy vynalezli peníze. Praha, přes vydané obligace a enormní rozpočet, je dost bohaté město. Bez peněz do hospody nelez, pravil kdysi můj dědeček, a to byl baťovec. David na tom trvá.

2. 8. 2007

Tance kolem "Centra krizové intervence"

Článek o tom, co se lidé nemají dozvědět

Všichni kritici omezení provozu Centra krizové intervence mají možnost provozovat krizové centrum zdarma, pokud tvrdí, že ekonomická ztráta není důležitá.

Náměstek ministra zdravotnictví zaujal na schůzce na Magistrátu hl.m. Prahy 17. 7. 2007 v 12.15 hod. stanovisko, že činnost CKI lze obnovit, pokud bude nalezen nový zdroj financování za služby, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Ani starší, ani nová v červnu 2007 ministrem zdravotnictví Dr. Julínkem podepsaná zřizovací listina PL Bohnice nepředpokládá provozování krizového centra v PL Bohnice. Pro Ministerstvo zdravotnictví je rozhodující ekonomická stabilita jím zřizované PL Bohnice. Tu se daří udržet i přes růst cen práce a dalších vstupů.

Záleží pouze na primátoru Bémovi, rozhodne-li se objednat služby nehrazené pojišťovnami v PL Bohnice, nebo je zajistí v RIAPSu zřizovaném hl.m. Prahou.

Libyjští Tuaregové
3. 8. 2007
korekční reakce jako tečka za moralistickou replikou Richarda Pragera s titulkem "Libye: Gaunerský režim si řešil problémy na účet evropských občanek"

Ochránci lidských práv, humanističtí idealisté a zastánci euroatlantické dvojtvářnosti se pohoršují, že nějaký plukovník v Tripolisu zinscenoval proces, při kterém si vzal jako rukojmí bulharské sestřičky a palestinského lékaře. Nemohou tuto logiku přijmout. Toho lékaře izraelská vláda určitě ve vězení nenavštěvovala, takže se není čemu divit, že přijal v libyjském kriminále bulharské občanství. Ale ten zbytek politické věrolomnosti a rozporů mezi slovy a činy je kompletně dílem a odpovědností Evropy. Oné Evropy, do které se dobrovolně přihlásilo Bulharsko i Česko. Tak jaképak hraní si na skautíky? Odpovědnost postkoloniální je na Evropském společenství uhlí a oceli, které si kdysi pořídilo loutkovou vládu v zemi, kde černé zlato dává moc a mocichtivost. Odpovědnost Evropské unie je v tom, že ropa má větší cenu než lidské životy.

Libyjští Tuaregové na fotografii cestovatelky Adrienne Wilsonové

3. 8. 2007

Vážený pane Wagnere,

To že jste se ztratil v mém textu mě ani nepřekvapuje, byť jsem si jist, že nebyl čtenářsky složitý. A máte asi pravdu, že to je docela dobrý nápad tuto debatu ukončit. Působila dojmem dvou rovnoběžek, které se nemohou nikdy protnout. Takže bych si dovolil také jakési krátké závěrečné slovo, píše Richard Prager:

2. 8. 2007

ANALÝZA

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách (KOS-CFE) měla sice přesně stanovený obsah - limity konvenčních sil v Evropě mezi zeměmi NATO a Varšavské smlouvy, ale v podstatě a předně byla výrazem důvěry a možné spolupráci i v této tak sofistikované oblasti. Obsah smlouvy ovlivňoval i atmosféru určující další vývoj v Evropě a ve světě. Jednání bylo dlouhodobé a předcházelo rozpadu bipolárního světa a pokračovalo ještě intenzivněji mezi původně mocensky vymezenými účastníky i v době, kdy se podmínky rozhodným způsobem změnily. Varšavská smlouva zanikla a celý proces měl a mohl pokračovat za daleko příznivější situace. Sám jsem se po revoluci jako velvyslanec Československa s pověřením pro tato jednání závěrečných fází před uzavřením dohody aktivně účastnil.

3. 8. 2007
reakce na informaci, která obletěla republiku: "Šedivý: Americký radar nebude nikdy spadat pod NATO"

Jiří Šedivý, bývalý ministr obrany České republiky a budoucí náměstek generálního tajemníka NATO, byl sice ministrem jen krátkou dobu, stihl však prokázat, že resortu rozumí, což se o některých současných ministrech rozhodně tvrdit nedá. Šedivý dobře ví, že zásadní rozhodovací procesy v Severoatlantickém paktu podléhají konečnému schválení Američanů.

Pozn. red.: Americká protiraketová obrana není součástí NATO ani nepodléhá velení NATO. Podle Šedivého se tak ani nemá stát v budoucnu. Požadavek koaličních Zelených je v této souvislosti nutno chápat jako měkké ne.

2. 8. 2007

Nejen v psychiatrických léčebnách, ale i v nemocnicích, léčebnách pro dlouhodobě nemocné (tzv. LDN) a v tzv. nemocnicích následné péče "mohou" být staří nemohoucí lidé vystaveni porušování lidských práv. Záměrně zdůrazňuji slovo "mohou", abych se vyhnul paušalizování.

Na základě své zkušenosti se ale obávám, že nedůstojnému zacházení, ponižování a nejrůznějším projevům neúcty je vystaveno mnohem více pacientů, než jak se to na první pohled může zdát. Dokonce se obávám tolik, že snižování důstojnosti přestárlých pacientů je v našem zdravotnictví zcela běžná praxe a tyto, byť mnohde ojedinělé či sporadické případy, se přesto staly standardní součástí chování některých zaměstnanců zdravotního personálu.

2. 8. 2007

Mraky průmyslových emisí nad Indickým oceánem způsobují stejnou míru globálního oteplování jako skleníkové plyny, zjistili američtí vědci.

Vyslali bezpilotní letadlo k změření důsledků "hnědých mraků" na okolní oblasti. Napsali v časopise Nature, že částice znečištění zvyšují zahřívání nižších vrstev atmosféry sluncem o padesát procent. Toto oteplování je tak silné, že je zřejmě příčinou ústupu ledovců v Himalájích.

Článek Daniela Cresseyho v časopise Nature ZDE

K tomu: "Globální stmívání"ZDE

2. 8. 2007

Občas někteří autoři popisují na Britských listech socialistický ráj na Kubě. Bylo by užitečné informovat čtenáře, jak je tomu se svobodou na "Ostrově svobody" doopravdy, míní Petr Nachtman a odkazuje na článek ZDE

2. 8. 2007

(Negativní humor)

Demkokratické vědomí našich občanů je velmi nízké. Brzdí proto rozvoj demokracie. Zde je na místě osvěta, která se dnes značně zanedbává. Jistě je to díky tomu, že se všichni dnes věnují jen ekonomice.

1. 8. 2007
reakce na šéfredaktorovu kritiku vysílání ČRo 6 pod titulkem "Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?"

Jan Čulík se rozčiluje, že Jan Jůn a Český rozhlas 6, ona bývalá českoemigrantská Svobodná Evropa, se chová stále jako kdyby někde na Šumavě byla železná opona a za ní nepřátelé, i když hlavní ideolog tohoto způsobu práce Pecháček je už dávno pryč. Ano, nepřátelé jsou. Stále. Evropou stále obchází strašidlo. A strašidla jsou nesmrtelná. To, že studená válka skončila, si na stanici ještě nikdo neuvědomil a všichni čekají na nového Hoovera. Pecháčkovi potomci si s sebou nesou jako Kainovo znamení étos "štvavé vysílačky", vměšující se aktivně do politiky. Mnichovský duch, definovaný v zakládacích listinách a výukových manuálech CIC a CIA na počátku padesátých let, tento organismus rozkládá už sedmnáct let jako Alzheimer. Dnes už v posledním stádiu. Není čemu se divit. To, že stanice byla ze sentimentu mocných kooptována do Českého rozhlasu a měla se podřídit Kodexu veřejné služby, bylo pouze zpomalením neléčitelné choroby až do důchodu všech redaktorů, nikoliv zázrak uzdravení.

Nemocný svou medicínu potají vyplivoval za lůžko. Nemoc se mu líbí.

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL
1. 8. 2007

Vlastní gól proradarových aktivistů

Místní referenda, která letos na jaře a v létě bují v Brdech víc než houby, patrně představují noční můru našich vládních a provládních politiků, kteří se rozhodli za každou cenu a i proti jasné vůli většiny národa, prosadit souhlas s výstavbou amerického radaru v Brdech.

Křičí, seč mohou sami i s pomocí "spřátelených" mainstreamových novinářů, jak jsou tato referenda pro vládu a parlament nezávazná, nedůležitá, nepodstatná a po všech stránkách úplně zbytečná a jaká je to vlastně úplná hloupost je pořádat. Že jejich význam je pouze politický a deklaratorní, což je prý poslancům v Parlamentu šumafuk.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil
1. 8. 2007 Tomáš Klvaňa: komunikační schopnosti profesionálního aktivisty Jan  Wagner

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2007 Šéfa londýnské policie uvedla protiteroristická jednotka v omyl   
24. 2. 2006 Británie zadržuje osoby podezřívané z terorismu v "kafkovském světě"   
19. 2. 2006 Londýnští policisté budou trestně stíháni   
30. 1. 2006 Policie "zfalšovala záznam o tom, jak byl usmrcen Brazilec v londýnském metru"   
20. 1. 2006 Až deset policistů bude zřejmě stíháno za usmrcení de Menezese v londýnském metru   
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2007 Buď free Jan  Smolák
25. 7. 2007 Buď svobodný! František  Řezáč
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona